11. září 2014

Kodaň (2) - galerie Ny Carlsberg Glyptotek

V knize 100 nejkrásnějších muzeí světa je Kodaň zastoupena Státním uměleckým muzeem (Statens Museum for Kunst), přinášejícím pěkný průřez uměním od Brueghela až po Modiglianiho. Nejdříve se však zaměřím na galerii Ny Carlsberg Glyptotek, kterou tam sice nenajdeme, ale svým významem nijak nezaostává, protože se může pochlubit jak díly antického umění, tak i velkým souborem obrazů a soch francouzských umělců, zejména impresionistů. Významnou částí galerie jsou díla z majetku sběratele Carla Jacobsena, syna zakladatele kodaňského pivovaru Carlsberg.

Za vstupními dveřmi nás přivítá velké atrium s bohatou vegetací a vzrostlými palmami, a tak si zde připadáme trochu jak v botanické zahradě.



Místnosti v přízemí jsou vyhrazeny antickým sochám z Řecka, Říma i Egypta. Feidiás, Praxiteles, Polykleitos, Myron zde sice nejsou, ale prohlídka nás dobře naladí na to, co se skrývá ve vyšších podlažích.



Z tvůrců romantismu a klasicismu je k vidění sochař Jean-Baptiste Carpeaux a malíř Camille Corot.




Nechybí ani Eugene Delacroix, ale fotografie se mně rozmazala, proto jsem ji nezařadil. V další koláži jsou přímí předchůdci impresionismu Jean-Francois Millet (obraz se jmenuje Smrtka a dřevorubec), Theodore Rousseau a Gustave Courbet.



Galerie vlastní také větší počet soch Augusta Rodina, které jsou považovány za nejvýznamnější sbírku sochařových děl mimo území Francie. Rodin a jeho muzeum v Paříži si však zaslouží samostatný článek, proto se omezím jen na jednu ukázku jeho tvorby - Stín, v následující koláži je první vlevo, další jsou dílem Edgara Degase.



Degasovo malířské dílo reprezentují jeho typická témata: baletky a akty.



Z trojice obrazů Édouarda Maneta první zachycuje popravu Ferdinanda-Maxmiliána Habsburského v Mexiku, člena rakouského císařského rodu, který v nástupnictví neměl šanci na rakouský trůn a vzal za vděk možností stát se mexickým císařem, v místním povstání však byl poražen a odsouzen k smrti. Na třetím obrazu je zpodobněn piják absintu, nevypadá tak zbědovaně jako dvojice na známém Degasově obrazu, ale asi v té době byl absint oblíbeným nápojem.



Mezi impresionisty samozřejmě nemůže chybět Claude Monet, který svým obrazem Impression, soleil levant (Imprese, východ Slunce) dal celému směru název.



A slovy Jiřího Suchého je tu i "další z toho spolku" - Pierre-Auguste Renoir.



Paul Signac (1. snímek v následující koláži) a Camille Pissaro (2. a 3.) byli částečně ovlivněni pointilismem George Seurata. Na 4. a 5. snímku je doplňuje "klasický" impresionista Alfred Sisley.



V čem je galerie jedinečná, je velký počet obrazů Paula Gauguina, vlastní jich více než 40, není proto divu, že reprodukce jednoho Gauguinova obrazu vlaje na stožáru před budovou galerie. Při vyslovení jména malíře se nám první vybaví obrazy Tahiťanek, kdo byl ve Veletržním paláci v Praze, určitě ho zaujal autoportrét Bonjour, Monsieur Gauguin (byl také inspirací k stejnojmenné písni Jaromíra Mayera), v Kodani však najdeme i obrazy, které bychom u malíře moc nečekali, např. zasněženou krajinu. Kdysi mě jeden takový obraz překvapil v budapešťském muzeu Szépmüvészeti, ale v Kodani je jich hned několik.





Vedle Gauguina nechybí ani další slavní postimpresionisté - Vincent van Gogh (na prvním obrazu je krajina v Saint-Rémy, vpravo je jeden ze tří Goghových portrétů Juliena Tanguyho, obchodníka s uměním) a Paul Cézanne (s typickým autoportrétem a koupajícími se ženami).




Souputníkem postimpresionistů byl těžko zařaditelný Henri de Toulouse-Lautrec, malíř pařížských kabaretů, cirkusů, umělců i lidských figurek z Montmartru, včetně prostitutek. Na prvním portrétu je malířka Suzanne Valadon(ová).



Stejně jako Degas i Picasso je zastoupen ukázkou svého sochařského a malířského díla.


41 komentářů:

  1. Paráda! To jsou prostě klenoty!

    OdpovědětVymazat
  2. Skočím do své banky
    a koupím Zasněžené Tahiťanky .

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné! Nádherná přehlídka! Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:[2]: Můžu doporučit, my jsme se o galerii dozvěděli docela náhodou hned při cestě na hostel, protože ten byl hned vedle a z druhé strany je zábavní park Tivoli.[3]:Koupím si letenky bych spatřil sněženky.[4]: Bohužel obrazy se fotografují velmi špatně, je tam plno odlesků z osvětlení, řada z nich je za sklem, kde se zase odráží návštěvníci, proto jsou většinou zabrány z boku a pak jsou rámy obrazů zkoseny.
    Ale na rozdíl od d'Orsay, o němž jsem už psal kdysi dávno, jsem raději vložil větší počet ukázek v kolážích, protože galerie není tak známá.

    OdpovědětVymazat
  5. Víc než pěkné, děkuji za moc krásnou reportáž, řekla bych, že je skoro hezčí než byl skutek!   

    OdpovědětVymazat
  6. Miloši díky, nejen za krásné obrazy oblíbených mistrů,zvlášť mám ráda Renoira, ale i za fota budovy a soch před ní. Je to krása.

    OdpovědětVymazat
  7. Galérie má krásné atrium, tam se musí znavenému a uchozenému návštěvníku krásně relaxovat...
    Díky za skvělou procházku po obrazech těch nejskvělejších umělců štětce, měli jsme štěstí, že se v galerii může fotit.

    OdpovědětVymazat
  8. Reportáž veľmi pútavá...ale: Kde sú tie dánske fešandy?!? Vonku, v Tivoli?Ten Milletov obraz smrťky je silne rasistický. Smrť strasne pripomína vychudnutých utečencov z Etiópie. Dnes by mu ho mohla cenzúra zatrhnúť, aj keď vlastne balanujú tí vyhladovaní utečenci na pokraji smrti.Absint lezie pomaly zase do módy...

    OdpovědětVymazat
  9. Oprava: "balancujú", potkýňajú sa na hranici medzi vyschnutím a oživením.

    OdpovědětVymazat
  10. [6]:[7]:[8]: Ženy se vztahem ke květinám by si tam přišly na své, posezení u kašny se sochou mně připomínalo spíš nějaké lázně (např. Miskolc-Tapolca) než galerii. A bohatství obrazů je tam přímo neskutečné.[9]:[10]: Fotografovat fešandy s chotí po boku je jen pro odvážné.
    Máš pravdu, Milletova smrtka má nohy hubené jak tyčky, možná se zhlédla v anorexii. Obraz je však diskriminační i tím, že si vybrala chudého dřevorubce. Mělo by se vyvažovat - když vyzáblá smrtka, tak vyžraný buržoust

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: U nás jsem absint ještě neviděl, ale rád bych ho zkusil, když byl tak zajímavý i pro malíře.

    OdpovědětVymazat
  12. Impresionismus je moje taková láska z dětství. Absint si můžeš v Praze dát v speciálním baru nedaleko Staroměstského náměstí.
    Jednou jsem měl na blogu z něho fotku s mojí přítelkyní Klárkou...

    OdpovědětVymazat
  13. To by rozhodně stálo za návštěvu, úžasný!

    OdpovědětVymazat
  14. Krásná připomínka krásných obrazů. Moje oblíbené, ať malby mistrů, nebo malby amatérů. Všechno má něco do sebe.
    V souvislosti s touto výstavkou jsem nemohla nevzpomenout na Vincenta, konkrétně v jednom z dílů Doctora Who. Myslím, že tohoto malíře budu mít spjatého právě s tímto seriálem.
    Děkuji za umožněnou prohlídku galerie, i s doprovodným slovem.

    OdpovědětVymazat
  15. [11]: To je tak, keď sa halt "s chotí chodí"! To poznám: "Hlava ti lieta ako pri ping-pongu!", pričom to ale považujem za reflex čiste biologicky podmienený.[12]: Ono to nie je "nič-moc". Silne to páchne po mentole a anise, ale má to "grády". U nás začali robiť fantastické pralinky plnené absintom.

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: Impresionismus mám také moc rád. Velmi pěkná sbírka (z odkazu Vincence Kramáře) je i ve Veletržním paláci, mají sice od většiny malířů jen po jednom obrazu, což se s Kodaní nedá srovnat, ale fotografovat bez blesku se tam také může.[14]: Ano, člověk si tam připadá jako ve Francii, tedy v Paříži, v Arrasu nevím, jak na tom jsou [15]: O Vincentovi mám dva životopisy, knihu věnovanou jeho dílu, byla jsem v jeho muzeu v Amsterdamu a mám průvodce muzeem, ten se mně také zaryl pod kůži.
    Bohužel se nedívám na TV, takže Doctora Who neznám.[16]: Kingu, stejně ale největší krasavice jsou na Slovensku, zvláště v Košicích.
    Proč páchne, snad voní, ne? Mentol je příjemný, anýz neznám, ale už podle tvého popisu by mně měl chutnat. Mám rád bylinkové likéry.

    OdpovědětVymazat
  17. Zas a znovu znamenitý článek se skvělými uměleckými ilustracemi z  kodaňské galerie. Taková díla... to je voda na můj mlýn. Jsem velice častým návštěvníkem pražských galerií a je mi ouzko z toho, že Národní galerie musela odevzdat nejcennější díla v restituci hamižné církvi. Ale díla budou dlouhodobě laskavě "zapůjčena".
    Děkuji ti za odkaz na song Joe Cockera. Je to můj nesmírně oblíbený zpěvák.

    OdpovědětVymazat
  18. Off theme: Moc ti děkuji za krásná malá literární dílka tvých hezkých komentářů.
    Na tvůj "úpěnlivý" dotaz odpovídám: JENOM JÁ přece umím poručit dešti a větru.   

    OdpovědětVymazat
  19. Místa, popis, fotky na vašem blogu jsou působivý přehled cest a vašich radostí, mám ráda dárky, tady vždycky nějaký dostanu a věřte, že to není prázdná fráze i když různé obrázky a informace si umím najít, mít to autenticky, od někoho kdo tam byl, je moc zajímavé a lepší, nežli to nezúčastněné. Svět se mění den co den a krásní.

    OdpovědětVymazat
  20. [18]:O svůj dům se starám jak nejlépe umím proto, že je můj. Církve to jistě po staletí dělali a doufám že i přes "hamižnost„ budou navždy, o tu krásu dobře pečovat.

    OdpovědětVymazat
  21. Hezká kolekce, nic extra v ní sice není, ale stačí číst jména a všichni z toho maj radost. .) Jinak teda musím říct, že takhle kolážované vyvedení obrazů se mi moc nelíbí, nedokážu se na ty obrazy vůbec dívat.

    OdpovědětVymazat
  22. [23]: Nejsi sám, komu se to takto nelíbí, annapos také ne.
    Koláže jsem si ale dost oblíbil už dřív a tady je použil i proto, že o galerii se nedá moc najít ani v Googlu a pak, jak také zmiňuješ, není tu extra slavný obraz, který by si zasloužil plné zobrazení.
    Rozházené seskládání obrazů působí jako depozitář v rekonstrukci, ale zase k blogu mish-mash se to docela hodí

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Na druhou stranu to aspoň připomíná autentické vystavování obrazů v té době. :)

    OdpovědětVymazat
  24. Skvělý dokument, Miloši! Navštěvuješ opravdu hodně zajímavá místa... . A forma koláží mi vůbec nevadí, je to prostě více informací a pohledů na jednom místě, což vůbec není na škodu .

    OdpovědětVymazat
  25. [23]:Zase jsem se netrefila? Koláže jsou moc pěkné, jen váš adminsystem je b*b? Když neumí tu zpracovanou koláž, převést do prohlížeče? Myslím že blog. cz, je již jediný kdo to nemá? Že, když si na fotku kliknu ona se zvětší do původního, nebo,(velkého)formátu? Nezlobte se, to není vaše vina, tedy vás na blogu, je to vina neschopného provozovatele?

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: To je pak úplná náhoda, protože o tom nic nevím.[26]: Díky, právě o větší počet obrazů v únosné délce příspěvku mně šlo především.[27]: Jestli tomu teď rozumím, po kliknutí by se obrázek měl otevřít v novém okně v plné velikosti. Tady by to však nepomohlo, protože jsem je zmenšil přesně na tu velikost, jak mají v textu. Takže v novém okně by nic většího nebylo. Takhle je to často i v cestopisných článcích na internetu. Možná kdybych je nezmenšoval, pak by se to mohlo projevit, ale nezkoušel jsem to. Jak jsem už psal v [22]:, záměrem je, aby se nezahlcovala operační paměť velkými soubory a nezpomalovalo se načítání stránky.

    OdpovědětVymazat
  27. [17]:[16]: Ano, plný sühlas, Košice ma s ich "arzenálom" hodili o zem. Čim to je?!?

    OdpovědětVymazat
  28. to muselo být zajímavé
    a moc pěkné fotky

    OdpovědětVymazat
  29. [26]:Kdybych na to brala ohled, jak by si někdo pustil film v HD, dnes je to jistě pasé, klidně tam dám fotku "metr na metr„ , ať si server laskavě poradí? Sice mě dneska upozornila jedna blogerka, že moje "pozadí„ není sto načíst,(jo, znám své pozadí?) já jí chápala a už se nehýbe? Přece jenom telefony to ještě nemají vymakané?

    OdpovědětVymazat
  30. [29]: Nevím, čím to je, snad tím, že Košice jsou jakousi křižovatkou několika zemí - Slovenska, Maďarska a Ukrajiny, a kombinací nejlepšího z různorodých genů.
    Tam je každý muž "v pomykove".[30]: S první částí můžu jen souhlasit, ale fotky jsou jen ilustrací, do knihy by se nehodily.[31]: Nejde jen o přístup z mobilních přístrojů, kvůli velikosti grafických souborů (a zvláště souboru v podkladu) se mně celá stránka vašeho blogu načte se zřetelnou prodlevou, a to mám poměrně rychlé připojení.

    OdpovědětVymazat
  31. [32]:[29]: Záhada! Som veľmi zarmútený, že som z len Bratislavy.[31]: Tiež som si to vyskúšal a napriek silnému ADSL pripojeniu to dobre blho trvalo.

    OdpovědětVymazat
  32. [17]: V Košiciach, a vôbec na Slovensku, sa nemusíš za peknými babami otáčať, pretože oproti ide ďalšia.
    [32]: To ma teší. Nepoznáš ma, ale ja som práve taký kríženec všetkých troch národnosti - po starých rodičoch z 1/2 Slovenka, 1/4 Rusínka a 1/4 Maďarka.... Pochádzam od Michaloviec.Inak, Miloš súper reportáž ...už mám silné medzery, už by ma pani kunhistorička Dr. Fašangová zo skúšky z dejín umenia vyhodila. A nie raz.

    OdpovědětVymazat
  33. Na takovou prohlídku aby sis rezervoval celý den! Takových skvostů!

    OdpovědětVymazat
  34. oho, impresionisti a postimpresionisti!
    tak to by mě tam asi kleplo...

    OdpovědětVymazat
  35. Nádherná přehlídka úžasných obrazů a soch, Miloši. Nevím, jestli bych prohlídku galerie zvládla, z tolika uměleckých děl pohromadě bych se nejspíš zbláznila!
    Moc by mě zajímalo, jestli existuje z oblasti kultury (i jiných oblastí) něco, co bys neznal. Tvoje články jsou psané tak zasvěceně, že tě považuji za odborníka.

    OdpovědětVymazat
  36. To je tak nesmírný přísun informací a vjemů, až se mi nedostává slov. Prostě jen žasnu a kochám se. Nádherné!

    OdpovědětVymazat
  37. Tohle je prostě skvělý blog! Moc se mi líbí ty fotky a reportáže. Skoro by se mi chtělo napsat, že nemusím nikam cestovat, nic navštěvovat, ale.. Ne, naživo to bude mít určitě ještě o stupeň úžasnější atmosféru.

    OdpovědětVymazat
  38. [33]: [34]: Slovenky jsou pěkné i jinde, už jen ta jemná řeč je dělá milými.
    Gabi, já myslím, že bych dnes neudělal ani maturitu, každý se profesně specializuje a co nepotřebuje rychle zapomene. Ale v architektuře si v umění pořád, takže ty bys určitě problémy u zkoušky neměla.[35]: Budova není tak velká jako Louvre nebo Ermitáž, tak se dá zvládnout mnohem snadněji, zvlášť když se člověk podle plánku zaměří jen na sekce umění, kterého ho zajímají.[36]: Tam jsem také strávil nejvíc času.

    OdpovědětVymazat
  39. [37]: Také si vybírám a soustředím se jen na ty, které víc znám.
    Hanko, žádný odborník nejsem, jen zajímající se laik.[38]: Lepší by to bylo, kdybych uměl lépe fotografovat, nebo měl lepší fotoaparát, proto obrazová stránka je jen ilustrativní, jsem ale moc rád, když se alespoň trochu líbí i tak.[39]: Díky, to se tak krásně čte, že nemám slov
    Naživo je to opravdu úplně něco jiného, některé obrazy mají 2 metry, jiné 40 cm, působí celé prostředí, design expozic, atmosféra v sálech s mnoha lidmi, výklady průvodců nebo ze sluchátek, osobní návštěvu nic nenahradí. Ale Kodaň není daleko a je v ní spousta dalších lákadel, můžu ji jen doporučit.

    OdpovědětVymazat
  40. Krásné obrazy. V Dánsku studoval můj švagr.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)