7. října 2021

Proč ani letos nebudu volit

O letošních volbách se stále mluví, jak jsou přelomové, že jde o všechno, o ohrožení demokracie autoritáři a populisty, nebo k světlým zítřkům budeme kráčet v čele s ryzími demokraty, s pohledem upřeným na Západ a pod praporem pravdy a lásky a nikdy jinak. Vůbec si to nemyslím a nic od nich nečekám. Protože jako obvykle si mezi kandidujícími stranami nevyberu, i když několika jednotlivců si vážím, opět nepůjdu volit.   

1. ANO 

Andrej Babiš na rozdíl od většiny dalších politiků v životě hodně dokázal a když v politice skončí, nestane se klientem úřadu práce či nepracujícím důchodcem (jako třeba Milan Štěch, který byl nejdříve profesionálním odborářem, pak 24 let vysedával v Senátu, byl i jeho předsedou, a teď se „věnuje vnoučatům“, protože už zvolen nebyl, nic neumí a je nepoužitelný). 

Babišovo politické působení se však řídí hlavně náladami z průzkumů, názory mění, jak se to zdá zrovna výhodné, doma dělá hrdinu a v Bruselu všechno odsouhlasí, aby mu náhodou nezkrátili dotace. V kampani to má složité, je v situaci jeden proti pěti, další mu také okopávají kotníky, a to ještě proti němu nasadili 38letého syna, kterému zřejmě přistřihl penězovod (VISA kartu k účtu otce, ze kterého sosal, prý „už nepoužívá“), a ten, neschopen se sám uživit, má rudo před očima, teď ale v Praze za 28 milionů prodává dům, který mu otec koupil, a nějaký pátek ještě vyžije. 

Myslím, že by bylo lepší, kdyby Babiš předal veslo ministru Karlu Havlíčkovi nebo hejtmanovi (a dřívějšímu rektorovi VŠB-TU v Ostravě) Ivo Vondrákovi a zase se plně věnoval podnikání.          

2. Spolu (ODS, Top09, KDU-ČSL)

Petr Fiala se rád prezentuje jako konzervativní intelektuál, profesor, vědátor ležící v knihách. Kromě opakování nabiflovaných frází (patříme na Západ, do EU, podporujeme USA, NATO, demokracii, lidská práva, slušnost, zkvalitníme, postavíme, ...) však od něj nelze nic čekat, není ekonom, právník, lékař, inženýr, …, ale politolog. Pominu-li, že politologii nazývat vědou mohou asi jen politologové, přesto někteří (např. Balík a Lebeda) občas dokážou napsat přesahující text, Fiala ale ne, v databázích vědeckých publikací Web of Science a Scopus nemá ani jeden záznam. Mezi profesory je ostudou a s tak žalostným profilem by dnes nemohl absolvovat ani Ph.D. studium. Jeho politologické traktáty se hodí asi jen na podložení skříně. Netuším, čemu by s takovou „kvalifikací“ mohl prospět. To, že byl rektorem Masarykovy univerzity, čímž se také rád chlubí, je výsledkem domluvy druhořadých fakult s obory jako Genderová studia, které se chtěly dostat k moci, všechny fakulty totiž bez ohledu na velikost mají v akademickém senátu stejný počet zástupců a několik malých tak snadno přehlasuje největší. Totéž se odehrálo i po Fialovi a po Zlatuškově éře, jehož pomníkem je nový univerzitní kampus, to byly roky naprosté stagnace, dnešní rektor, po 16 letech zase z významné fakulty (z lékařské), má 7 prorektorů (bývali 3-4), aby uspokojil i trpaslíky, jinak by tam byl další "Fiala".   

Na Fialovi je také odpudivá jeho obojakost. Když mu Václav Klaus mladší ve straně přerůstal přes hlavu a projevoval vlastní názor, nechal ho vyloučit (záminkou byla Klausova pochybnost o smysluplnosti našeho angažmá v Afgánistánu, přitom jsme tam dělali jen poskoky Američanům a když se rozhodli odejít, hned jsme také otočili a fanatici typu Černochové, se servilitou vůči USA mnohonásobně větší než u starých komunistů velebících „bratrskou pomoc“ Sovětského svazu v r. 1968, najednou přestali s agitací, jak „v Kábulu bojujeme o Prahu a demokracii“, a jsou hodně rádi, že jim to nikdo nepřipomíná. Na druhé straně přes nekončící excesy šimpanze z Řeporyjí s ním Fiala ještě jde na pivo. 

Markéta Pekarová Adamová? Eurosvazačka s inteligencí vodňanského kuřete. 

A traktorista Marian Jurečka má být dalším do mariáše slibující změnu po „8leté době temna“? Přitom 4 roky byl Babišovým koaličním partnerem v Sobotkově vládě. 

3. Piráti a STAN

Pirátský „zápasník s Krpálkem“, co po náměstích vrže na harmoniku, další chytá lasem korupčníky, jiný tleská snahám v Berlíně vyvlastňovat investiční byty, kandidát na ministra zdravotnictví odmítá očkování, jeden považuje kolegy v Parlamentu za „bílé páprdy inklinující k fašismu“, protože nepodporují návrh uzákonit sňatky homosexuálů, k tomu podpora většinového hlasování v Bruselu, které by zcela znemožnilo bránit se např. kvótám na migranty, … Takové obskurní sdružení může volit jen anarchista, a to ještě mdlého rozumu. Stačí se podívat, jak si počíná jejich reprezentant ve funkci pražského primátora.

Druhá polovina této koalice, STAN, jsou eufemisticky řečeno prodejné osoby, které se poprvé vyvezly do Parlamentu na kandidátkách Top09, podruhé to chtěly zopakovat s lidovci (ti se však nakonec lekli, že nepřekonají 10% laťku pro koalice dvou stran a nápad odtroubili) a teď se přilepily k Pirátům. Program je vedlejší, resp. je třeba ho skrýt za obecké fráze, protože starostové vzešli z různých stran. Hlavní je vedle funkce starosty získat ještě poslanecký mandát, protože jak prohlásil lidovec Čunek: „Dva platy jsou lepší než jeden.“ Čunek to dovedl k dokonalosti, jednu dobu měl platy tři – byl současně senátorem, hejtmanem a starostou Vsetína.

4. SPD

Tomio Okamura – slovní eskamotér (= tlučhuba), s rozumným odmítáním všech migrantů z islámských zemí a zeleného šílenství Green Deal, ale to je tak všechno.  

5. ČSSD

Lidé jako Sobotka, Dienstbier a Petříček jí kopali hrob a až na Janu Maláčovou a Matěje Stropnického podle mrtvolného projevu to vypadá, že ostatní členové vedení v něm už dávno leží. 

6. KSČM

Vojtěch Filip je zkušený technolog moci, ze všech poslanců asi nejlépe zná jednací řád, a proto je skoro pořád místopředsedou Poslanecké sněmovny, jeho hrané komunistické přesvědčení sází na nostalgiky, ve skutečnosti žije docela pravicově, provozuje advokátní praxi a plat poslance má na přilepšenou.  

7. Přísaha

Robert Šlachta – sám voják v poli, toužil po funkci policejního prezidenta, premiér Petr Nečas na to ale neslyšel a Šlachta mu to pak spočítal. Babiš také nezabral a výsledkem je Šlachta v politice.      

8. Trikolóra, Svobodní, Soukromníci 

Snaha „bránit normální svět“ a odmítat „pokrokářské“ a ekofanatické koncepty, Green Deal, BLM, LGBT a migranty je mně sympatická, na rozdíl od SPD mají zřetelný i ekonomický program, příliš však nevěřím, že překonají 5 % a nechtěl bych propadlým hlasem přispět těm, které nesnáším.

9. Volný blok

Je škoda Hany Lipovské, že právě sem zamířila. 

Jak jsem zmínil v úvodu, k volbám se nechystám, pokud bych ale musel volit, vím jasně, čí volební lístky bych zahodil první. Jsou to kandidátky obou koalic.

38 komentářů:

  1. Moc hezky, výstižně a vtipně napsané :-)
    Souhlasím s tvými charakteristikami stran. Ale protože na rozdíl od tebe chodím k volbám, volím vždy stranu, vůči které mám nejméně výhrad. Nikdo po mně nechce, abych zde konkretizovala svoji volbu (mnozí své politické preference tají stejně jako výši svých příjmů), ale dám hlas ANO.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tím, že obě koalice jsou tím posledním, co bych volil, a samozřejmě tedy nechci, aby měly dohromady víc než 50 %, jsem vlastně nepřímo také pro Babiše.

      Vymazat
    2. Naprostý souhlas. Jak říkal jeden kolega z Loštické RTS: "Souhlasím proti všemu."

      Vymazat
  2. Už léta přemýšlím, čím to je, že tak trefné postřehy (byť některé pochopitelně nesdílím) u tebe nakonec většinou vyústí v tak - z mého pohledu - protismyslný závěr.

    Já jsem spokojený, že tentokrát nemusím řešit své obyklé dilema, koho ze dvou alternativ zvolit, protože kandidují jako jeden subjekt. Tvoje závěrečná poznámka mi - vzhledem k našim odlišným pohledům na mnohé z politických témat - logiku takové volby jen potvrdila :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že tvým dilematem bývalo ODS nebo Top09 a na společné kandidátce ho nemusíš řešit. Top09 i KDU-ČL jsou pro mě nevolitelní, z ODS se mně ale docela líbí Jan Zahradil, který je však europoslancem, a Pavel Blažek, který má v Brně přezdívku don Pablo, protože je významným hráčem v zákulisí, dokonce je i strůjcem instalace Fialy předsedou strany, prý v Akademické kavárně u Filozofické fakulty v Brně do něj opakovaně hučel, aby do strany vstoupil, že další už zařídí. Jeho význam je patrný i z toho, že nedávno byl s Fialou v Lánech na jednání se Zemanem, přestože formálně je jen řadovým poslancem, byť kdysi byl ministrem spravedlnosti.
      Fialovo působení však považuji za tragické, udělal ze strany odvar Top09 se všemi "pokrokářskými" nesmysly.

      Vymazat
  3. Miloši, napsal jsi to velice hezky. Já k volbám půjdu, ale poprvé nejsem ještě teď rozhodnutá. V6dy jsem věděla koho volit, teď jen vím, koho nevolit. Mám na to čas ještě jeden den. Asi si hodím korunou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi váháš mezi dvěma možnostmi, já bych musel tahat z klobouku.

      Vymazat
  4. Já se k volbám letos chystám, ale díky za tvou vtipnou glosu :D Dostalo mě tvoje hodnocení paní Pekarové, aůe myslím že to kuře na tom bude s inteligencí líp než ona, kuřata není radno podceňovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to kuře má dokonce i nějaký užitek :). Ale když si uvědomím, čím je krmí, vzpomenu si na výrok Petra Novotného, že "umělohmotné maso nejí."

      Vymazat
    2. Volit půjdu,ale nevolíme nikdy partu "správných chlapiku"..ale jen to, co považujeme za "nejlepší z možného"...Jak říká Chandler :"Politika vyzaduje nejlepší lidi, ale není na ni nic, co by tam ty nejlepší lidi přitahovalo."

      Vymazat
    3. Vtipné a výstižné :).

      Vymazat
    4. Obzvlášť, jde-li o kuře vodňanské...

      Vymazat
  5. Mimochodem, opravdu existuje na MU Fakulta genderovych studii? Myslel jsem, že genderovacstudia ksou nanejvýš oborem na nejake sociologicke nebo "sociálně vedne" fakultě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakulta ne, ale studijní obory tohoto druhu na Fakultě sociálních studií. A Fiala je v jakési neziskovce, která v době jeho rektorování vyčerpala desítky milionů na program Posílení role ženských a etnických občanských organizací v demokratizaci Barmy.
      Kdyby byl premiérem, tak by třeba život domorodých kmenů na Papui Nové Guinei se mohl stát tím nejdůležitějším problémem a jeho zkvalitnění novým programem :).

      Vymazat
  6. Je to škoda, protože každý propadlý hlas je vlastně ve prospěch strany ANO. A protože to pro mě naprosto nepřijatelné, volit jsem šla, pro mě to nejmenší, zlo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že propadlý hlas je pouze hlas odevzdaný straně, která nepřekoná 5 %. Ten si pak úspěšní přerozdělí podle poměru jejich zisků.

      Vymazat
  7. I já využívám svého demokratického práva a nejdu volit, po 30letech odmítám dělat kompromisy. A to, že někdo tvrdí, že nejít k volbám je podpora té či oné strany, je dnes jen levné klišé.... Nejít k volbám není v pořádku, ale zase je to známka toho, že něco není v pořádku. Např. STAN, o těch jsem i uvažovala, ale ve spojení s Piráty? To už rovnou mohu volit komanče!!!.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtu výsledky až teď večer, protože jsem byl mimo domov, a jsem rád, že Piráti tak vyhořeli. Spolu má se STANem víc než 100 poslanců i bez nich, nikdo je nepotřebuje. I když jako cenu útěchy jim asi nějaký okrajový post ve vládě dají.

      Vymazat
  8. No, a je vymalováno. Souhlasím s názorem, že volební koalice jsou podvod na voličích. Něco jiného jsou případné koalice politických uskupení PO volbách. Rozumní lidé by se měli umět domluvit. Říká se přece, že politika je umění možného. Nejde o nic menšího, než o kvalitu našeho života.
    Byla bych pro to, aby každá politické uskupení kandidovalo jen za samo za sebe. A výsledky hlasování ve volbách bych nechala interpretovat co nejjednodušeji. Žádné složité přepočty. Jen nezbytně nutné vyřešení neceločíselných výsledků dělení.
    Zpět k výsledkům voleb. Obávám se budoucnosti. Hlavně nekompetentnosti mladých a nezkušených.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Fiala se naparuje, jak vyhrál, ale ODS bude mít něco málo přes 30 poslanců a ANO přes 70. Pokud ta nesourodá pětikoalice sestaví vládu, vzhledem k problémům přicházejícím zvenku, na tom nemůže vydělat, a při její dost pochybné kompetenci bych si vsadil na její rozpad a předčasné volby. Náš osobní život to moc neovlivní, nejsme na složení vlády až tak závislí.

      Vymazat
    2. Souhlasím, do dvou let jsou předčasné volby,včera přibuzná jasala, že jsou v parlamentu 4 strany, tak jí říkám, ať se naučí počítat, a že já rozhodně nejásám...

      Vymazat
  9. Miloši,myslim,že takový rozbor by si měl přečíst každý. Nelíbí se mě utváření koalic,však na to Piráti dojedou. Vůbec celkově spíš k pláči ty diskuze před a napařování po. Volili jsme Ano,taky si dovedeme představit namísto Babiše Vondráka.
    Dnes jsem potkala u výtahu sousedku ,šla k volbám,byla sobota 14,45hodin. Když se mě zeptala kolik tam u těch voleb je lidí,.udělá jsem z pravdou. ven. Už vás tam nepustí,ukončily volby,nyní počítají hlasy. Paní byla moc smutná, ani jsem se neptala,koho by volila. Jen jsem se usmála, když si neptala,jak to nedopadne,bude to na mě. Chudák stará paní,až ji potkám musím ji povzbudit.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je to Pyrrhovo vítězství koalic. Podle úderného sloganu "Babišova drahota" bychom se měli těšit na "Fialovu láci" :).

      Vymazat
  10. Vracím se,měla jsem napsat nejen přečíst,ale udělat si svůj. Napsat pro a proti,více se zamyslet,nenechat se posouvat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tos měla. Já se článkům o politice vyhýbám, stačí mně napsat komentář k Čerfovým Miniglosám, ale protože kvůli pracovnímu zahlcení nemám čas a přitom si chci držet frekvenci přispívání 3 články za měsíc, nejjednodušší bylo "vyplodit" takový text, to jde úplně samo :).

      Vymazat
  11. Tleskám! Sedí to do puntíku. Také jsem nebyl volit ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z naší členné rodiny volili dva, oba ČSSD a ničemu to nepomohlo.

      Vymazat
  12. Chtělo by to vzkřísit Haškovu Stranu mírného pokroku v mezích zákona.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta sice díru do světa politiky neudělala, ale zato je slavná :).

      Vymazat
  13. Politiku nesleduji vůbec a neznám ani všechny kandidující strany, jen ty nejprofláknutější a jenom podle názvu. Přesto jsem si tvůj břitce vtipný a přitom informačně bohatý článek s chutí přečetla, alespoň jsem se trochu zorientovala. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolikrát si říkám, proč vůbec politiku sleduji, že je to naprostá ztráta času, ale muži to tak mají, politika a fotbal to je jejich nesmrtelné téma :).

      Vymazat
  14. Sledovala jsem předvolební tah na Babiše, o ničem jiném totiž kampaň nebyla. Pisálkové u jakýchkoli novin se předháněli, kdo najde více špíny na Babiše a co mi vadí nejvíce, že ho obviňují ze zabití všech obětí cividu. Mnoho lidi se ani o kampaň nezajímalo, pak na kandidátce uviděli nový název strany (seskupení), chtěli něco jiného a tak zvolili, co už tu bylo, zapomněli co udělala s naší zemí ODS. Když byl u vesla Babiš, lidi v komentářích nadávali hnusně sprostě jeho příznivcům a nyní se jim hnusně vysmívaji nebo opět nadávání za každý názor. Při tom oni jsou to, kdo volají po slušnosti a pravdě. Pro Prahu je venkov póvl, důchodci jsou příživníci pro všechny mladé i bohaté. Však ODS nám to ukáže. Fiala by rozhodně neustál takový tlak, jaký všichni vyvíjeli na ANO. Výsledek voleb respektuju, i když se teprve nyní budoucností obávám, bloggery s jiným názorem nepřestanu navštěvovat, nebudu je napadat. Jen si budu přát, aby moje životní úroveň neklesla natolik, abych se nemusela odrážet ode dna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám také takový pocit, že Praha výsledky jakýchkoliv voleb zdeformuje, tam většinově vždy volí z mého pohledu nejpitomější strany a kandidáty.
      Přál bych si, aby Babiš co nejrychleji předal veslo těm koalicím, ať ukáží, co umí. Všechno kritizovat jim šlo dobře, ale něco pozitivního přinést je úplně jiná disciplína. Můžou začít odstraněním "Babišovy drahoty", snížením inflace, cen energií, pohonných hmot, bytů a jejich výstavbou.

      Vymazat
  15. Co k tomu dodat... naprosto souhlasím. U voleb jsme byli, ale výsledek je takový nijaký. Kdyby se neutvořily koalice SPOLU a Piráti se STAN, tak by se tam možná ani jedna z těch stran nedostala. Když tam vidím takové lidi jako je Marek Benda, který je v politice od skončení školní docházky, tak se mi z toho zle. nic neumí, nic nikdy nedokázal a rukama by se neuživil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Benda je skoro totéž co Štěch. Nějakou dobu poslancem nebyl, v době jedné z úřednických vlád, a tehdy "žil z úspor".
      Je právníkem z Plzně, kde studoval kdejaký politik (např. Ruml), protože tam papalášům dávali tituly zadarmo. Pak tu pologramotnou diplomku (byla kdysi na webu a dokonce jsem ji prolistoval, bylo tam spoustu češtinářských chyb) ještě kdesi použil jako rigorózní práci, aby získal titul JUDr., a to tak, že diplomku dal do jiných desek, písmo zvětšil na 14 pt a udělal velké okraje, aby naskočil počet stránek. Když se na to přišlo, zareagoval tak, že titul přestal používat.
      Ale teď by prý mohl být ministrem spravedlnosti jako věrný podržtaška všech předsedů ODS, co tam kdy byli.

      Vymazat
  16. Já letos také opět nebyl u voleb. Jednak nemám koho volit a jednak mám vlastní práce s mým věžičkovým světem víc naž dost. Jen jsem v tuto chvíli docela překvapen, že prezident nemá nárok na neschopenku, tak jako každý jiný... A hned ho chtějí odvolávat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že se v tom nejvíc angažují lidé ze Senátu, ani nepřekvapí, tam nemají celkem nic na práci, tak na sebe musí upozorňovat, Tchaj-van, tibetské vlajky, neustálá "starost" o demokracii. Je to zcela zbytečná instituce.

      Vymazat
    2. Proti vlaječkám, cestování a obraně demokracie nic nemám. Jen se prostě Zemanovi měří jíným metrem. Havel měl na kahánku několikrát a nikdy se nic takového neřešilo.Jednomu se cestička umetá (zatčení Sládka těsně před volbou, jinak by Václav Havel znovu zvolen nebyl. Po druhém se šlape a aktuální záminkou je zdravotní stav.

      Vymazat

Aktuální článek

Claude Lorrain - ideální krajiny klasicismu

Claude Lorrain (1600-1682), vlastním jménem Claude Gellée , patří k nejvýznamnějším malířům klasicismu , směru, který následoval po temném ...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)