30. března 2022

Starší žena a mladý milenec

Věkově nerovné páry budí pozornost, mladší osoba je vždy podezírána ze zištnosti, protože starší propast věku zpravidla vynahrazuje bohatstvím, o něž se mladší rád(a) podělí, a/nebo mocí a slávou, která pak přinejmenším v bulváru uvede ve známost i bezvýznamnou osobu, o které veřejnost dosud neměla nejmenší tušení. 

Nejčastěji tím výrazně mladším je žena. Bohatí a slavní muži, kteří se dožívají vyššího věku a sexuální přitažlivost partnerky je pro ně hlavním kritériem, partnerku za život několikrát inovují a věkové rozpětí se pak stále zvětšuje. Vztah starý muž – mladá žena jsem už i s příklady a riziky úmrtí náruživých seniorů rozebíral v článku Zamilovaný stařec a teď se pokusím o totéž v opačném gardu. A i zde doplním umělecké ztvárnění nerovného vztahu, německý renesanční malíř Lucas Cranach starší (1472-1528) vedle mnoha obrazů starce a děvčete namaloval i Mladého muže a starou ženu (někdy mezi roky 1520-1522), obraz vlastní Szépművészeti Múzeum v Budapešti.



Zářným příkladem z historických osobností byla ruská carevna Kateřina II. Veliká (1729-1796). Původem německá vévodkyně Sofie Augusta Frederika se po sňatku r. 1745 s ruským následníkem trůnu na carském dvoře rychle emancipovala a na rozdíl od svého infantilního a po prodělaných neštovicích navíc odpudivého chotě získala širokou oblibu. 

Protože manžel trpěl jistou sexuální nedostatečností, zpestřovala si intimní život milenci z řad služebnictva (první dítě měla s komořím) a mladých důstojníků své gardy.     

Když manžel po smrti carevny Alžběty v r. 1762 jako Petr III. nastoupil na trůn, již po půl roce byl spiknutím gardových důstojníků zosnovaným Kateřinou svržen, uvězněn a nedlouho poté při hádce se strážci zabit. Kateřina byla korunována carevnou a vládla celých 34 let až do své smrti. Její éra se považuje za zlatý věk Ruska, Kateřina se zajímala o umění, udržovala kontakty s francouzskými osvícenci, založila jednu z nejvýznamnějších galerií světa Ermitáž, zasloužila se o výstavbu honosných šlechtických sídel a díky schopným generálům Rusku přinesla územní zisky na břehu Černého a Azovského moře (mezi nimi Krym) a dokonce k Rusku jako kolonii připojila Aljašku. 

O další manželství nestála, bohatě jí ho vynahradil zástup milenců, „dlouhodobějších“ bylo 22 a kromě nich prožila bezpočet vášnivých vzplanutí na jednu noc s bezejmennými muži.

Nejdelší vztah měla s vůdcem palácového převratu Grigorijem Orlovem, trval 14 let a carevna ho ukončila až poté, když zjistila, že svedl třináctiletou neteř. Orlov se podle romantické legendy snažil její přízeň udržet darem skvostného drahokamu, který je po něm pojmenován Orlov (Orloff) a patří mezi 10 nejslavnějších diamantů na světě (má zelenomodrou barvu, rozměry 32 × 35 × 21 milimetrů a hmotnost přibližně 200 karátů, karát = 200 mg), byl vsazen do žezla panovnice a dnes je ve sbírkách v Kremlu. Skutečnost však byla prozaičtější, Orlov pro carevnu v Amsterdamu jen dohodl koupi diamantu a platila jej ona. Kateřině legenda o daru vyhovovala, protože nákup nesmírně drahého šperku ze státní pokladny by se jí těžko vysvětloval, už tak byly trnem v oku její pozornosti milencům, např. Orlov od ní dostal statek v Gatčině (asi 45 km od Petrohradu), kde si pak nechal postavit raně klasicistní palác a nejspíš i na něj Kateřina finančně přispěla. 

Diplomatickou dohodou s pruským králem Friedrichem II. si Kateřina zajistila kontrolu nad územím Polska a svému dalšímu milenci, litevskému knížeti Stanisławu Poniatowskému, v součinnosti s armádou pomohla k získání koruny polského krále.

K známým milencům patřil také Grigorij Potěmkin. Ten se stal nesmrtelným pojmem Potěmkinova vesnice, používaným jako příměr pro klamné přikrášlování skutečnosti a zastírání pravého stavu. Když si Kateřina chtěla prohlédnout získaná území a pochlubit se jimi i před rakouským císařem Josefem II. a dalšími zástupci evropských zemí, Potěmkin připravil trasu, kde ve vybraných vesnicích nechal opravit cestu, zkrášlit fasády u ní stojících stavení a do vzdálenějších míst postavil namalované kulisy domků, které připravilo 40 malířů z Petrohradu, a roli šťastných venkovanů, máváním a zpěvem nadšeně vítajících carevnu a zahraniční delegaci, v zapůjčených svátečních šatech sehráli vojáci.         

Potěmkin byl milencem carevny jen krátce, také to nebyl žádný krasavec, měl křivé nohy a jen jedno oko, ale hýřil nápady (něco jako náš Cimrman), což se dobře doplňovalo s racionálním uvažováním Kateřiny. Že byl v lůžku nahrazen dalšími, ho netrápilo, carevna ho bohatě odměnila polnostmi, učinila správcem Krymu a udělila mu titul kníže tauridský (Taurida byl starověký název Krymu), Potěmkin jí pak dokonce dohazoval nové milence.   

Na konec odstavce o Kateřině II. Veliké ještě její památník v Petrohradu. Stojí na Ostrovského náměstí (jméno má podle dramatika Alexandra Ostrovského) před budovou Alexandrinského divadla (postaveného podle návrhu architekta Carla Rossiho v letech 1828-1832 v empírovém slohu a pojmenovaného na počet Alexandry Fjodorovny, manželky cara Mikuláše I.) a jeho autorem je dvorní sochař carské rodiny Romanovců Michail Mikešin (1835-1896). Podstavec památníku doplňuje 9 nejbližších dvořanů carevny, všichni milenci se tam nevešli.  






U nás některé zpěvačky a herečky (Bára Basiková, Lucie Bílá, Helena Vondráčková, Hana Zagorová, Marie Rottrová, Eva Pilarová, Pavlína Filipovská, Taťjána Vilhelmová, Bára Štěpánová, Zdena Studénková, …) mají či měly mladšího partnera, ale až na vztah Hany Gregorové (vdovy po Radku Brzobohatém) s mladíkem 20+ rozdíl v stáří není či nebyl velký. 

Řadu mladších partnerů měla také velká osobnost československé filmové vlny Ester Krumbachová.  

Je třeba ale dodat, že ne vždy je mladší ve věkem nerovném vztahu v méně významném nebo dokonce závislém postavení. Např. francouzský prezident Emmanuel Macron má o 24 let starší manželku Brigitte, které příští rok bude 70 a užívá si důchodu (pomineme-li společenské povinnosti první dámy), zatímco Macron usiluje o další prezidentský mandát. Jejich vztah však má počátek v době, kdy to bylo naopak, Emmanuel byl studentem 2. ročníku gymnázia a Brigitte jeho učitelkou francouzštiny a latiny. 

26 komentářů:

  1. No jo, láska je láska, a věk neřeší... ovšem otázkou je kdy to je opravdu vzájemná láska a kdy jen využívání jednoho druhým.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný článek. Ale takové věkové rozdíly můžeme pozorovat i v dobách z počátku našich věků, jako byli například Claudius a jeho žena Messalina a mnoho dalších...I v našem okolí plno takových párů žije...já to však nijak nesleduji a ani to nekomentuji. Je to jejich věc a když se mají rádi, tak láska kvete v každém věku. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aktivně to také nesleduji, ale v titulcích se to objevuje na prvních místech a nedá se tomu uniknout.
      Tady mě ovšem zajímala hlavně osobnost Kateřiny II, Orlov, Potěmkin a také Cranachův obraz.

      Vymazat
  3. Pokud to oběma vyhovuje, tak to beru jako úplně normální a mnoha okolníma očima záviděníhodné :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych nikomu takový vztah nevymlouval, nakonec i v příbuzenstvu jeden máme (s rozdílem 12,5 roků).

      Vymazat
  4. Známý je příběh Jarmily Glazarove a jejiho o mnoho let starsiho manzela, lékaře v Klimkovicich u Ostravy a sberatele kaktusu se kterým žila nekolik let v téměř idykickem vztahu, coz popisuje v romanu Roky v kruhu...Ona zas ta idyla úplně bez mracku nebyla,ale šlo o normální vztah manželů, zištnost, alespoň materiální v tom nebyla a vekovy rozdil take nebyl problem..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom bylo podobné manželství režiséra Otakara Vávry a režisérky Jitky Němcové, mezi nimiž byl rozdíl téměř 40 let, také to byli jinak rovnocenní partneři.

      Vymazat
  5. Pak manžel bohuzel zemrel, což je rizikontakovych vztahu vzdy..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V některých případech je útěchou bohatá pozůstalost.

      Vymazat
  6. Obraz "Mladý muž a stará žena" je fakt přímočarý. Žena má prořídlý chrup, v levé ruce třímá nějaký váček (nejspíš na mince) a pravou rukou vkládá něco do mužovy pravice (nejspíš mince) :-)
    Po 5 stoletích je situace poněkud jiná. Věkem starší ženy, zvláště ty, které mají mladší partnery, se udržují, takže by jim jejich věk nikdo nehádal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, a těch salónů krásy, co jen je, a když to nejde jinak, i plastické operace pomohou, v této souvislosti mě napadly Helena Vondráčková a Hana Zagorová, které do textu také doplním.

      Vymazat
  7. A ještě jeden pár s větším věkovým rozdílem, Monika a Petr Binias:
    https://www.super.cz/858121-rozhovor-tomuhle-vztahu-nikdo-nedaval-sanci-monika-binias-49-slavi-4-roky-se-svym-hokejistou-25.html#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=super.sznhp.box&dop_req_id=ruONWzAyWsO-202204011004&dop_id=858121&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest191_vzhled_clanku_na_tel_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé, já ji znám ještě jako Štikovou, a její dcera to má zase naopak, partner je o dost starší.

      Vymazat
  8. Zamilovat se jako student do krásné učitelky je snadné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na takové štěstí bohužel neměl :).

      Vymazat
  9. Zajímavý článek. Asi to nebude z nezištných pohnutek, když dáma na obraze už těžko něco pokouše a úsměv spíše děsí... Alžběta byla tedy pěkná mrška....😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, měšec leccos napovídá :).
      Kateřina se asi řídila heslem "žít a užít".

      Vymazat
  10. Zajímavý článek.
    Věkový rozdíl nijak neřeším - pokud není až moc rozdílný. Myslím si, že je to každého věc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, ovšem pro bulvár je to pěkné sousto :).

      Vymazat
  11. Rozdíl do 10let je prý pohoda,záleží jen na těch dvou, zda chtějí být spolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože ženy se zpravidla dožívají delšího věku, nakonec se to v takovém případě vyrovná.

      Vymazat
  12. Takových případů je i v současnosti hodně a je jen otázkou jestli je to ve vztahu k ženě nebo penězům. Jinak budiž jim láska a dlouhé soužití požehnané.

    OdpovědětVymazat
  13. Když jsou ve vztahu všichni zúčastnění spokojení, proč ne. Paradoxně s takovými vztahy mívají největší problém příbuzní partnerů :).

    OdpovědětVymazat
  14. No, to je zajímavé historické okénko! Sama proti velkému věkovému rozdílu ve vztahu nic nemám. Ale tak nějak mi spíš přijde, že společnost více "pobouří" vztah mladší muž a starší žena, než naopak. Už roky mám vztah s o sedmnáct let starším mužem, a neměnila bych ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem třicet let provdaná za mladšiho muže a též bych neměnila😉

      Vymazat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)