12. dubna 2022

Singapur (5) - zahrady

Městský stát Singapur (Singapore) je jedním z průmyslových a finančních “asijských tygrů“ (kromě něj jsou k nim řazeny ještě Jižní Korea, Hongkong a Tchajwan) s přehlídkou nejrůznějších výkřiků techniky, na blogu jsem již zmiňoval vyhlídkové kolo Singapore Flyer (svého času s průměrem 165 m největší na světě), monoraily (nadzemní „metra“ na vysokých konstrukcích v běžné městské zástavbě) a zvláštní most a trojici mrakodrapů Marina Bay Sands propojených jednou střechou s bazénem. Singapur si zakládá také na vzorné čistotě, k níž napomáhá propracovaný systém vysokých pokut za prohřešky proti ní. 

Urbanisté Singapuru však mají na paměti, že člověk netouží se jen koupat na střeše mrakodrapu a přes hranu bazénu shlížet do téměř 200m hloubky, rotovat na gigantickém vyhlídkovém kole, bloudit ve spleti ulic s blikajícími neonovými reklamami, ale potřebuje se také zastavit a v klidu nadechnout v netknuté přírodě či alespoň v parku a poslechnout si zpěv ptactva.  

Takovým zákoutím je sousedství dvou zahrad s typickým „sestřihem“ korun stromů a zahradní architekturou.

Čínská zahrada (Chinese Garden) je charakteristická zdobnými vstupními branami, věžemi, altány a jezírky.  












V následující koláži jsou v květu „babybanány, singapurská hřbitovní květina (plumeria obtusa), pavoučí lilie (hymenocallis littoralis), pouštní růže (adenium obesum) a doplňuje je fíkovník bengálský (banyan, posvátný strom Indie a Indonésie). 



Čínské zahrady dotváří neopracované balvany.



A také sošky zvířat.



Nejlépe však skutečnost, že jsme na „území Číny“, vyjadřuje socha Konfucia, čínského filozofa a státníka žijícího na přelomu 6. až 5. století před naším letopočtem.




Japonská zahrada (Japanese Garden) je od čínské oddělena mostem.



Originálním japonským přírodním prvkem jsou zenové zahrady. Jde o stylizované miniatury přírody s upravenými plochami z kamínků, mechu a větších kamenů v poloze nastojato, které slouží k odpočinku a rozjímaní. A samozřejmě je i zde (u nás ji najdeme v Karlových Varech u hotelu Richmond).



Obří keř je japonský bambus, nazývaný také madake (phyllostachys bambusoides).



Keře s červenými květy jsou místním druhem i u nás známého okrasného keře ixora



Strom se zelenými peckovicemi je mango mořské (cerbera manghas), u nás se mu také říká chrastoun.



A ještě několik náhledů do Japonské zahrady, kde v posledním je pavoučí lilie, která byla i v Čínské zahradě.







Obě zahrady ale nejsou přírodním skanzenem uprostřed přetechnizovaného města, podobně to vypadá v areálu Faculty of Engineering jedné z nejprestižnějších univerzit – National University of Singapore – podle letošního žebříčku na 11. místě na světě




Přehlídkou technické vyspělosti a často také originální architektury jsou letištní haly. Ty by však cestujícím, kteří třeba přistáli po dlouhém letu z druhého konce světa, měly nabídnout i příjemné prostředí, zázemí a kvalitní služby. Singapurské letiště Changi se v komplexním hodnocení letišť britskou společností Skytrax pravidelně umisťuje na předních místech a v letech 2013-2020 bylo označeno za nejlepší letiště na světě (Airport of the year). Botanickou zahradu zde připomíná i okolí pohyblivých pásů.




23 komentářů:

  1. Na takovém letišti musí být zážitek bloudit :-). Do Singapuru mě ještě cestovatelský vítr nezavál a nejspíš ani nezavěje, o to zajímavější je si prohlédnout, jak to tam vypadá. Ale zrovna nedávno jsem četl o Singapuru ve vzpomínkách herce Zdeňka Štěpánka, který se tudy coby legionář vracel z Vladivostoku do Evropy po Velké válce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam by se ti líbilo, protože japonská stopa je zřetelná, čínská však mnohem víc, asi 3/4 obyvatel jsou čínské národnosti.
      Díky za informaci o Zdeňku Štěpánkovi, jeho postřehy budou zajímavé právě porovnáním, jak značně se Singapur změnil.

      Vymazat
  2. Sledovala jsem jednou v televizi třídílný dokument věnovaný Singapuru, a bylo to úžasné. To jak má propracovaný systém získávání pitné vody z mořské, protože pitná voda tam je problém, architektura kterou tam zanechali kolonisté, zahrady a parky.... no je toho hodně, co tohle město nabízí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedíváním se na TV asi o hodně přicházím, zkusím YouTube, jestli se tam něco nenajde.
      Díky za informaci.
      Případ Singapuru je zajímavý v tom, že "dekolonizací" na rozdíl od mnoha afrických zemí nic neztratil a naopak se ještě hodně rozvinul. Je vidět, že čínské geny a píle jsou zárukou úspěchu.

      Vymazat
    2. Teď jsem na YouTube trochu zapátral, videí je spoustu, z těch českých třeba tento https://www.youtube.com/watch?v=RTA_Dst7oGk s délkou asi 25 minut.

      Vymazat
    3. To co jsem sledovala já bylo na ČT2 a byly to dokumenty věnované Asii a hlavně tzv. průmyslovým tygrům. Bylo to opravdu hodně zajímavé....

      Vymazat
  3. To je taková NÁDHERA!!!! Fotky jsem si prošla hned několikrát. Tu čistotu jim závidím, zvláště když ve městech vidím všude nedopalky cigaret, kolem cest plno plastů, plechovek od pití a všeho možného. Občas při procházce a focení posbírám plnou tašku, ale ono to brzy omrzí, když je to tam po pár dnech znovu a člověk si pak uvědomí, že je to sisifovská práce.. Proto se mi fotky tolik líbí, protože ta čistota z nich přímo svítí. Děkuji za úžasný článek. Přeji krásné jarní dny a těším se na další zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím dodat, že TADY městech všude vidíme nedopalky cigaret na zemi....

      Vymazat
    2. V Singapuru je zakázáno v MHD jíst a pít, takže zastrkávání plastikových láhví tam vůbec nehrozí a na veřejnosti by si to nikdo nedovolil, o špaččích nemluvě, protože tam zase je dohled kamer.
      Myslím, že už to mají i pod kůží a berou to jako samozřejmost. U nás by to chtělo také nějakou "nenásilnou" převýchovu :).

      Vymazat
  4. Jen pár glos:
    Už je to dávno, co jsem "ze školy". Musela jsem si vyhledat, kde přesně leží Singapur. To není kritika chybějících údajů. O své návštěvě Singapuru jsi publikoval již několik článků a v prvních z nich ty základní informace jsou.
    Zaujal mne květ banánu. Mám dojem, že jsem ho viděla poprvé v životě.
    Pobavila mne lavička v Čínské zahradě, kterou "nesou" sochy dvou zvířátek. Prasátka? Medvíďata? V každém případě mám asociace na dlooouhý jednací stůl...
    A když jsem u těch asociací - pod vlivem informací o devastaci anektované Ukrajiny si říkám, jak zavrženíhodné a ničím neomluvitelné je to barbarské ničení výsledků lidské práce. Nějak si to teď ve zvýšené míře uvědomuji. Ať už si prohlížím půvabné singapurské zahrady nebo se dívám třeba na videozáznamy koncertů Andre Rieu, který přináší radost tisícům svých posluchačů. Ale co čekat od společnosti, která nemá úctu nejen k lidské práci, ale ani k lidskému životu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květ banánu jsem také viděl jen zde, díval jsem na zvířátka u lavičky v samostatné fotografii a podle "nosu", kde chybí typická "zásuvka" prasátka, bych řekl, že to budou medvídci.

      Zabíjení lidí a ničení památekˇ, i obyčejných paneláků, je opravdu zavrženíhodné.
      Bohužel mám pocit, že ukrajinský prezident si tak navykl na zahraniční kim-čung-unovské potlesky, že je pro ně schopen obětovat i posledního obyvatele Ukrajiny a nebude chtít přistoupit na žádný kompromis. Tady se projevují limity povolání herce, ten pro potlesk udělá všechno.

      Vymazat
  5. Je to zajímavé čtení a fotky jsou krásné,přiznám se ale, že tento typ zahrad neni mým šálkem kávy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zvláštní, jak jsou koruny stromů sestříhané "dokulata", to u nás je někdy vidět v zámeckých zahradách.

      Vymazat
  6. Zahrady se mi moc líbí, působí na mě velice příjemně, myslím, že bych byla častým návštěvníkem. A ty bonsaje!
    Díky za krásnou virtuální prohlídku :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím to stejně, jen mě překvapilo, že tam téměř nikdo nebyl.

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. A oáza klidu v technicky vyspělém městském státu.

      Vymazat
  8. Pavoučí lilie mne v roce Pavouka potěšila velice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavoučí lilii dokonce máme na chalupě, vypadá pěkně, když kvete, ale po odkvětu bílé třásně působí, jako kdyby shnily.

      Vymazat
  9. Krásné snímky a popis, který tam uvádíš se s naší kulturou nedá srovnávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zpočátku asi byla kultura trochu vynucovaná zákazy, ale zřejmě to místním lidem vlezlo pod kůži a osvojili si ji.

      Vymazat
  10. Tož příjemná je svěží "krotks"zeleň jakobdoplnujici protějšek "betonove džungle"..?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, leckdy betonové stavby ani zde nejde utajit a lezou do výhledu :).

      Vymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)