7. července 2015

Letně s hádankou (1)

Konečně nastal čas sladkého nicnedělání (tedy jak pro koho) a tomu odpovídá i následující pelmel. Protože na závěr je vložena malá hádanka, aby případné okamžité vyluštění neznemožnilo dalším si zkusit svůj tip, jsou komentáře pro začátek moderované. Ty, které se hádanky netýkají, nebo nepřináší správnou odpověď, budou však zobrazeny hned, jakmile budu u počítače.

Už řadu dní nás sužují tropická vedra a pokud nejsme po krk ve vodě, nejlepší je schovat se do stínu s dobrou knihou nebo notebookem - jako tento muž v podkroví domu v Amsterdamu, anebo z chládku pozorovat šachisty (tamtéž).





Horka mají výhodu alespoň v tom, že prádlo rychle schne. K zavěšení dobře poslouží i okenice Diokleciánova paláce ve Splitu (je na seznamu UNESCO).




Brněnská přehrada se řadu let potýkala s nadměrným výskytem sinic a koupali se zde jen nejotrlejší jedinci. Díky originálnímu technickému řešení se sinice daří ničit a břehy jsou zase obleženy rekreanty. Komu by však scházely (a chtěl zahnat hlad), může navštívit bufet Sinice.




V článku Kreslíř vytváří obyčejnou tužkou obrazy, které klamou lidský zrak jsou ukázána díla, která přestože jsou nakreslena v rovině, působí dokonale trojrozměrným dojmem.
Před pár lety jsem v Přerově šel ulicí od Městského domu a s úžasem z dálky vidím, že do jednoho domu narazil vrtulník a polovina stroje se zabořila dovnitř. Zde ovšem iluze trojrozměrnosti je podpořena tím, že kousek ocasu s vrtulí není nakreslen, ale je připevněn na zeď, jako kdyby z ní vystupoval. (Dnes už se reklamní upoutávka pojišťovny na domě nenachází, byla přemalována fádní bílou barvou.)




Rozčilují vás reklamy, kterými Blog.cz tapetuje naše stránky? V areálu Technické univerzity v Košicích si s nevyžádanou reklamou poradili. Neuměle vylepeným "plakátem" oznamují, že vylepování plakátů je zakázáno.




Dobré počasí je také příležitostí pro pěkný turistický výlet, v lesích a na vrcholech není takové vedro. Naše značení tras je na vynikající úrovni, ovšem tento ukazatel v Bílých Karpatech byl trochu oříškem. Kde je ta pěšina? Ke kterému sloupu a na kterou pak stranu?




Přiznejme si (hlavně mladší), že s létem spojujeme představy na spoustu zážitků a dobrodružství všeho druhu (včetně sexuálních).
V Mikulově mají dobrou nabídku pro obě pohlaví. A roztouženým slečnám bez partnera po ruce třeba pomůže i samorost (?) v Španie Dolině u Banské Bystrice.



A teď k hádance: Co vyjadřuje následující piktogram?




P.S. 8.7.2015 19:15. Jestli muži nad ženami v něčem cítí převahu, je to v umění zaparkovat auto. Parkování a couvání žen je vděčným zdrojem zábavy i na YouTube.



Jak jste mnohé z vás (userkou počínaje) poznaly, piktogram vyhrazuje parkovací místo pro ženu. Viděli jsme ho u jednoho odpočivadla při nočním přejezdu Německem.



Protože dvě taková místa byla vedle jednoho pro vozíčkáře, je otázkou, zda by ženy tuto pozornost měly brát jako výraz galantnosti, anebo se urazit :).

42 komentářů:

  1. Piktogram naznačuje, že jsou k dispozici WC a podle délky nohavic-pánské. Nebo snad universální, pro obě pohlaví?

    OdpovědětVymazat
  2. Druhý pokus- piktogram naznačuje zákaz koupání, jsou zde sinice.

    OdpovědětVymazat
  3. To se mi líbí, když v tom paláci, kterej je na seznamu UNESCO, normálně bydlí lidi :) Sinice je skvělej název pro tamější stánek Nagaj Hidejuki taky šikovnej malíř. Tu helikoptéru bych teda nepřemalovávala, jenom ty nápisy. Proč jsou lidi tak nevtipní? Ten ukazatel KČT by mi teda nepomohl To se fakt dělá? Nikdy jsem tam tolik slov neviděla. Škoda že ten samorost nesedí, bylo by to hned pohodlnější o:)
    Piktogram - parkování pro širší paní? o:)

    OdpovědětVymazat
  4. Používej orchrannou pláštěnku.

    OdpovědětVymazat
  5. Viděl bych to na pánské WC ve Skotsku .

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Kdepak WC, to je jasná policejní malůvka na místě činu

    OdpovědětVymazat
  7. Nejsem si úplně jistá, ale podle povrchu obrázku (aspoň jak to ukazuje můj starý monitor) je to obrázek na silnici, značící děti, ne?
    Ale ve skutečnosti jsem ho ještě nikde nepotkala

    OdpovědětVymazat
  8. [1]:-[8]: Někde už přihořívá, ale ještě drobné odchylky tam jsou.[3]: Mně vůbec není jasné, zda tam někdo bydlí, zda nejde o prádlo archeologů či personálu muzea. Byl jsem tam v r. 2004 a už si to nepamatuji. Ani ze žádného dostupného textu, např. http://www.chorvatsko.cz/tema/split_dioklecian_sklepeni.html, jsem to nevyčetl.
    Takový ukazatel Klubu českých turistů jsem ještě nikde neviděl, byl však na Moravě :). Vzali jsme to přes tu zeleň a nakonec směr našli podle kopce, kde by měl být Velký Lopeník, náš cíl.
    Ten samorost by se dal položit či vhodným způsobem polohovat, ne? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Skvěle udělaný pelmel s výborným slovním doprovodem. Taky mi připadá název Sinice pro bufet hodně vtipný Julián Breveer, ten má skvělé 3D chodníkové kresby. Lidé nemají fantazii ani smysl pro zajímavost a tak holt proto jsou naše reklamy buď stupidní nebo přímo trapné. Zamalovat něco takového je dost škoda, obzvlášť když 3D obrazy se u nás skoro nikdo nezabývá a když náhodou něco někdo vyrobí tak se to za chvíli zamaluje. Samorost je zajímavý a asi by bylo opravdu lepší ho napolohovat . Piktogram je evidentně na silnici, ale co znamená, to mne fakt nenapadá zvlášť když všechny tipy nejsou úplně správné jak píšeš.....

    OdpovědětVymazat
  10. Tak taky připojím svůj tip -parkování pro (těhotné) ženy

    OdpovědětVymazat
  11. Dnešní obrázkový pelmel byl báječný, od prvního až po ten poslední, jsem se pěkně bavila.
    Ta hádanková postava, je pravděpodobně namalovaná na silnici, ale panáček je podobný tomu z WC, kdyby tam byla šipka, tak by to mohla být směrovka na onu místnost.

    OdpovědětVymazat
  12. Vtipný pelmel. .-) Hádanka: "přednost mají ženy"?

    OdpovědětVymazat
  13. Zajímavé fotky, prohlédla jsem si je opakovaně a vždy jsem našla další zajímavou věc, pořád je na co koukat...

    OdpovědětVymazat
  14. Odpověď na hádanku sice neznám, ale moc se mi líbí bufet Sinice!))

    OdpovědětVymazat
  15. no, tak to jsem nečekala, protože parkovat umím - popředu, pozpátky, podélně, příčně - a to řídím sedmimístnej vůz, takže dóst dlouhej. A dost si na tom zakládám, že ne všechny ženský jsou za volantem ztracený. Ale taky už jsem byla spolujezdcem tolika řidičkám, že chápu všechny ty předsudky vůči nim. Třeba kamarádka řídila firemní BMW a vůbec neuměla parkovat pozadu. Tak jsem jí to jednou chtěla naučit a trochu jí s tím pomoct. Říkám jí: "Tak poslouchej to pípání, ne? To se nemusíš bát, že do něčeho vrazíš." A ona: "To pípání? Já jsem myslela, že to pípá vždycky, když couvám, co z toho mám poznat?"    No a pak nemáme bejt za telata.

    OdpovědětVymazat
  16. Výborná přehlídka zajímavostí. Nejvíc mě zaujal ten vrtulník nabouraný do zdi. To je parádní iluze. Ten piktogram na první pohled jsem klasifikovala jako značku na WC "pro pány". Také se mi líbí Diokleciánův palác. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  17. [10]: Základem trojrozměrnosti je stín, který je jakoby pod, resp. za vrtulníkem. V prvním okamžiku při pohledu asi ze 100 m jsem si myslel, že jde o opravdovou havárii.[11]: Přímo tam těhotné ženy zmiňovány nejsou, ale bylo by to víc na místě, aby se nerozčilovaly feministky :)[12]:[13]: Vlastně všechny odpovědi jsou správné, protože při oříznutí jen na piktogram bez okolí není nic jednoznačné.[14]: Dnes jsem viděl jednu takovou úsměvnou drobnost jinde, ale to jsem neměl foťák, asi tam zajdu znovu a když se podaří jich nasbírat víc, třeba ještě někdy bude pokračování.

    OdpovědětVymazat
  18. [15]: Tohle jsme s chotí zjistili úplně náhodně. Chtěli jsme si zajít na hrad Veveří, který leží na druhém konci  přehrady, asi v třetině cesty autem jsme zastavili, že tam půjdeme pěšky, a v místě Rokle taková perla. Opravdu nás to pobavilo, že jsme Sinici hned navštívili.[16]: Sedmimístný vůz? Ty jsi mikrobusák?
    Ty špunty indikující vzdálenost od zadního auta nebo patníku ve výbavě nemáme, asi bych se divil stejně jako kamarádka
    Drahá auta jsou už tak "chytrá", že za chvíli ani nebude nutné řídit, jen zadáme cíl cesty. Jeden kolega má drahé auto, a to mu v případě, že přejede oddělující čáru mezi pruhy, aniž by záměrně chtěl ze svého přejet do sousedního (tj. měl puštěný blinkr), zkoriguje natočení kol, aby se zase rychle vrátil do správného směru.[17]: Myslel jsem, že tebe jako grafičku tento obraz zaujme. Mrzí mě, že to přelíčili, protože to bylo skoro umělecké dílo.

    OdpovědětVymazat
  19. Jak ta paní v paláci dosáhne na hnědé tričko?:)

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Ta šňůra je dvojitá, u každého okna jsou kolečka, kterými se šňůra posunuje a požadovaný kus prádla přijede. To je běžná praxe v jižních krajích.

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Ach! No jasně!:) Já jsem trochu dyspraktik :)

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Přidávám se k Bloudovi [22]:, Beo, díky za výbornou informaci.[20]: Vůbec mě to nenapadlo, ale než Beatricia přišla s vysvětlením, říkal jsem si, že snad ještě obtížnější než stáhnutí trička ze šňůry muselo být ho pěkně zavěsit a kolíčky uchytit :)

    OdpovědětVymazat
  23. Skvělé počteníčko. Někdy taky potřebuji více místa pro parkování a takovéhle možnosti jsou pro mě jak stvořené.    Od té doby, co máme nové auto, s ním jezdím velmi sporadicky a sama už vůbec ne.Automatika mi moc nesedí, a na parkování je možno využít park - asistenta, ale jen na parkování podélné. Zrovna včera jsem musela do města a Karel chtěl, atˇ jedu s Tiguanem, ale nene, jela jsem s golfem.   

    OdpovědětVymazat
  24. [18]: Jó, pokračování udělej, hádanky jsou fajn :)[19]: Všechny tyhle vychytávky jsou fajn, ale když si s tím mechanik pohraje, dají se i vypnout. Ale proč vlastně? Konkrétně to pípání při couvání se hodí. Já ho nemám, mám starší auto, ale zase mám vzadu kouli, takže maximálně pocítím náraz bez vlastní škody A to zabránění vyjetí z pruhu se mi zdá taky super. Holt se člověk naučí používat blinkry pořádně. Třeba když se kolona uhýbá sanitce, každej na tu krajnici vjede, ale blinkr nedá skoro nikdo.

    OdpovědětVymazat
  25. [18]: To vždycky v Olympii a podobných centrech přemýšlím, jak poznají, že zaparkované auto skutečně patří nastávající mamince nebo rodině s dětmi. Vidím, že na tom místě na fotografii zvláště po tomě by se hodilo zaparkovat přímo u budovy.

    OdpovědětVymazat
  26. Skvělé fotky, bufet Sinice je super. Podélné parkování využívám velmi sporadicky, jen když to jinak nejde, moc si nevěřím.

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: Nepoznají ;) Spíš je to o ohleduplnosti ostatních. Ale já tam třeba taky stojím. Z principu. Jezdím velkým autem a do těch normálních míst sice zajedu, ale pak musím dávat sakra pozor, abych nikomu neodřela auto při otvírání dveří. A to mě neskutečně štve. Takže tím, že stojím na "rodinných" místech protestuju proti stavbě parkovišť s nepoužitelnými místy pro dodávky apod.

    OdpovědětVymazat
  28. [29]: Tento typ protestu se mi líbí. Zvlášť, když někteří lidi mají ještě tu tendenci parkovat přímo na parkovací čáru, nejlépe ještě přes ni

    OdpovědětVymazat
  29. [30]: Jo, jo ;) Nebo nesnáším, když ten, kdo stojí první v řadě u obrubníku, zajede od toho obrubníku daleko... Přitom kdyby zajel až k němu, ušetřil by i metr a ten druhej by pak mohl třeba až k čáře a takhle by se to posouvalo, že by by na každýho zbylo to správný místo. Jenže to je utopie, já se sama sobě směju, že to vůbec píšu "nahlas"

    OdpovědětVymazat
  30. [24]: Je pěkné, když někde i takové situace dokáží podat úsměvně.[25]: Na nákupy by byl nejlepší Smart. V sousedství ho mají a vždy mě pobaví, když vidím jeho parkovací nároky.[26]: Já bych se bál, zda ta indikace funguje spolehlivě. Zda to není jak v nějakém vtipu: "Ještě můžeš, ještě kousek, ..., už nemůžeš." :)[27]: V Olympii jsme byli asi před týdnem, ale jako obyčejně jsme museli zajet úplně dozadu k obchodu s nábytkem (myslím, že se  jmenuje ASKO), protože bylo všude obsazeno. Parkování pro rodiny jsem si ještě nevšiml.[28]: Podélné parkování mám ze všeho nejméně rád. Dříve také hrozilo, že nějaký dobrák klíčem udělá na karoserii rýhu.[29]: Máš štěstí, že jsi anonymní, jinak bys už strážcům pořádku neunikla :)[30]: Jeden řidič parkující na čáře způsobí, že se to přenese na pět dalších. A pak ten "pachatel" odjede a podezřelí jsou ti zbývající.[31]: V tom případě by bylo nejlepší pruhy nemít a parkovat, jak to jde. My jsme je pod balkony paneláku neměli a podle těsnosti zajetí na příčné parkování se tam vešlo 12 nebo 13 aut. Pak pruhy nakreslili na 12 aut, dnes jsou však povětrnostními vlivy většinou smazané a opět dochází na lidovou tvořivost.

    OdpovědětVymazat
  31. půjčení kozla mě dostalo. Taktéž ten kmen vedle. Dřevěný robertek

    OdpovědětVymazat
  32. Trojrozměrné kresby - to je můj sen. Ovšem to musí mít člověk od Pánaboha. Vždycky, když naříkám, jak mi nejde něco zobrazit, jak je to těžké,  manžel mi neopomene připomenout, že jsou lidé, který to jde lehce a že na takové věci musí mít člověk talent.  Říká,  že na vojně měli Slováka, který dokázal i propiskou na ubrousek nakreslit trojrozměrný obrázek, uměl  nakreslit cokoliv.

    OdpovědětVymazat
  33. Soutěž už jsem prošvihla, ale nevadí, piktogram bych stejně neuhádla, já bych řekla, osoba s hlavou v pejru.
    Moc se mě líbil ten dnešní pelmel, bezvadné fotky, které jsou něčím zajímavé (bufet Sinice fakt nemá chybu!) a je dobře, že se ti povedlo zachytit tu senzační prostorovou kresbu s havarujícím vrtulníkem. To je dobrý časosběr, protože dnes už to tam není.
    Legrační názvy, zajímavé úkazy, i záhadné návody. Máš dobré oko a je vidět, že když cestuješ, umíš vychytat i různé zajímavůstky.
    Dnešní pelmel se mi vážně moc líbí!   

    OdpovědětVymazat
  34. Chvíli jsem se zamýšlela nad stejným problémem jako Bloud - jak se sakra dostane k tomu triku na druhém konci? Nebo naopak tomu uprostřed... No a pak mne to napadlo, že to jinak než dvojitě jít nemůže A videa jsou bezkonkurenční, za místo k parkování pro ženy bychom se neměly stydět, aspoň si chlapi (a ty, co umí řídit a nejsou lamy jako jiné ženy) dají pozor - zona s největší možností poškození     

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: na to netřeba talent, je to jen v technice

    OdpovědětVymazat
  36. [18]: Nezapomínej foťák, budu se těšit na další fotky...

    OdpovědětVymazat
  37. [32]: Jsou to první místa v řadách blízko zadního vchodu naproti dětskému hřišti. Stejně tak mám pocit, že jsou i před Hypernovou, přímo před budovou. Jsou k nepřehlédnutí.

    OdpovědětVymazat
  38. Soutěž jsem propásla, ale stejně bych na to nepřišla, Miloši.
    Mně to připadá vtipné.   
    Pelmel je skvělé zpestření, a to včetně obou videí.
    Je to legrační, ale znám naopak velice šikovné blondýny, které zaparkují naprosto suverénně kdekoliv a s jakýmkoliv autem.
    Moc se mi líbí trojrozměrná malba, na to musí mít člověk skvělou prostorovou představivost.
    Ve vedrech, která poslední dobou panují, mi nicnedělání vůbec nepřipadá sladké, spíš slané.   

    OdpovědětVymazat
  39. [37]: Jenže musí mít člověk představivost a 3D vidění, což mně schází.

    OdpovědětVymazat
  40. Pěkný pelmel, pobavil.   

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)