16. prosince 2013

Betlém v Rajecké Lesné

Vánoce jsou na dosah a s nimi se na mnoha náměstích a v kostelích objeví betlémy, které okouzlí bohatým zpracováním motivu narození Ježíše Krista v městě Betlém (Bethleem/Betlehem) v Palestině, precizností vyrobených figurek, zvířátek a chaloupek.

Betlémy však můžeme obdivovat i celoročně, např. v Muzeu Vysočiny v Třebíči nebo v Rajecké Lesné nedaleko Žiliny, kde v účelově postavené budově, nazvané Dům božího narození, se nachází pozoruhodné dílo místního lidového umělce Jozefa Pekary. Jeho betlém má šířku 8,5 m, výšku 3 m, hloubku 2,5 m a tvůrce na něm pracoval 15 let.




Jeden profesor ze Žilinské univerzity mistra znal a viděl betlém i ze zadní strany. Líčil důmyslné řešení mechanických táhel, která se skrývají v nitru díla a zajišťují pohyb vozíků a postaviček, a také skromnost umělce, kterému arabští šejkové za betlém nabízeli milionové částky, ten by ho však neprodal ani za miliardu.

Pekara do betlému zakomponoval nejen chudobnou maštal, kde se Ježíš údajně narodil, ale především významná místa Slovenska, např. vlevo nahoře je Bratislavský hrad, uprostřed nejvýraznější štít západní části Vysokých Tater Kriváň a vpravo Dóm sv. Alžběty v Košicích.



Na následujícím snímku rozpoznáme zámek Bojnice a hrad v Trenčíně, nad zámkem jsou katedrály v Trnavě a Nitře. Trochu nepatřičně zde působí novodobá stavba, extravagantně vyhlížející, asymetricky zavěšený Nový most v Bratislavě, spojující starou část města se sídlištěm Petržalka.



Autor nezapomněl ani na vinaře, řemeslnické a keramické dílny, včetně ručního zdobení, tkaní a pletení.




Na koněm taženém povozu jede i harmonikář, aby se cestující nenudili.



Slovenské dřevěné kostelíky se dostaly v r. 2008 na seznam UNESCO, tento se nachází v Bardejovských kúpeľov, v areálu Múzea ľudovej architektúry.


39 komentářů:

  1. Neuveritelne, som "sprachlos"!Len k mostu: Ked sa projektoval som uz v Bratsilave nebol a tak som potom s uzasom cumel, ked som nasiel technicky popis a fotky v jednom americkom zurnale architektury ako zaujimavy priklad zaveseneho mostu. To som zasol. (Robil to prof. Lacko, nie?)(Autobahn stredom stareho mesta! To bola "odvaha", padli na to okrem synagogy vsetky stare domy v okoli Vydrice a Rybneho namestia, inkluzive pivovaru, kam hore do salu chodieval este moj otec na sedenia "Slovackeho kruzku". Ked som sa o rokoch vratil, "nevyznal" som sa pod tym mostom, len som ziral a nechal sa vytahom vyviezt do restauracie "Ufo", kde sa dalo za celosklenenymi oknami "mocit" na celu Bratislavu. Dodnes tam vlecem vsetkych znamych, hoci sa tam nesmie fajcit a okna su ciastocne kryte, aby niekto - asi z okoloiduce lietadla? - do nich nevidel.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tady to poznávám, tady jsem byla asi před deseti lety  na dovolené. Opravdu obdivuhodná tvorba :)
    Ani nevím, že v Třebíči je taky nějaký betlém, mě vždy zaujala ta bazilika.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za zprostředkování zajímavé návštěvy. Betlémy mám rád, vždycky před Vánoci si zajdu na jednu pěknou výstavu v Praze, ale tam jsou jen o něco menší kousky . Symboly dnešního Slovenska včetně mostu se mi zdají být docela zvláštní, ale nejspíš to bude tím, že sám jsem - aspoň pokud jde o betlémy - docela konzerva .

    OdpovědětVymazat
  4. Je to nádherná práce, o tom žádná. Nejdřív jsem si na té první fotce říkala Ejhle! betlém z místa původu(to ta zmínka o šejcích)jenže pak jsem tam poznala ty sakrální stavby z Čech, Moravy a Slovenska a pak viděla i ty ostatní fotky a napadlo mne to samé co Čerfa. Že to je sice mistrně zpracované, ale takový divný pelmel.Kdyby tam byly opravdu třeba jen ty kostely a Tatry jako celek a taková ta horní kulisa s betlémskou hvězdou možná by to bylo lepší, ale ten most a pak ještě na té třetí fotce něco co vypadá jak vchod do supermarketu ten celkový dojem kazí....

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné! Kolik hodin práce by to všechno bylo, kdyby se to mohlo spočítat!

    OdpovědětVymazat
  6. Na betlému pracovat 15 let - to tedy klobouk dolů! Ani se nedivím, že by ho neprodal ani za bilion!
    Krásná reportáž, Miloši děkuji!

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Most je opravdu unikátní, protože je zavěšený jen na jednom pylonu, většinou bývají dva. I když jsem v Bratislavě byl mnohokrát, vyhlídkovou restauraci UFO jsem ještě nenavštívil, byl jsem jen na otočné televizní věži na kopci nad Bratislavou.[2]: Myslím, že kdysi dávno v Třebíči bylo přímo Muzeum betlémů, teď je to jedna část expozice.[3]: Zvláštní to je, skoro si člověk až říká, proč tomu říkají betlém, když se k němu vztahuje jen nepatrná část.[4]:VendyW, české památky tam nejsou, jen slovenské. "Vchod do supermarketu" připomíná lázně v Piešťanech.[5]: Pěkné a unikátní.[6]: 15 (let) x 365 (dní) x 8 (hodin práce denně) = 43800 hodin. Přestupné roky jsem pro jednoduchost zanedbal [7]: Měl opravdu výdrž.
    Psychologové říkají, že člověk, aby se "neopotřeboval" a nesklouzl do rutiny, by po 5 letech měl změnit zaměření své práce a po 15 letech zcela změnit obor. Jemu to ale vydrželo, možná však proto, že to nepovažoval za práci, ale za koníček.

    OdpovědětVymazat
  8. [8]:[1]: Aj ja som bol na tej televiznej vezi, sle len raz, davno. Ale nemozem zabudnut ten fantasticky cviklovy salat s chrenom, co som tam pozieral. (Chod raz na to UFO, teraz maju zachody uz do polovice zakryte okna, ale vyhlad je nadalej prekrasny a cura sa do kyblov, velmi stylove, aj damy som tam extra vodil, aby to videli.

    OdpovědětVymazat
  9. [3]: To je len potvrdenie mojej teorie, ktoru tu uz dlho do omrzenia hlasam: "Vsetci ludia su Slovaci, aj ta stafaz v Betleheme!"

    OdpovědětVymazat
  10. Nádhera, klobou dolů před autorem. 15 let práce je úctyhodných a když se člověk zaměří na detaily, prostě bomba!!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Mistrovské dílo.Neumím si představit pracovat na jedné věci patnáct let.To musím být velká vášeň

    OdpovědětVymazat
  12. Nikdy nepřestanu obdivovat tu zručnost řemeslnickou. Je v tom obrovská spousta trpělivost, a pečlivosti a taky představivosti. Krásný superkousek!

    OdpovědětVymazat
  13. Co kousek Betlému, to originál. Vše je vypiplané do nejmenšího detailu a nedivím se, že na takovém veledíle pan řezbář pracoval 15 let. Celek působí krásně, z prohlídky jednotlivostí jsem trochu zmatená. Líbí se mi, že je vše ponecháno v přírodních barvách, je to pro tu směsku všeho možného, sjednocující prvek.   

    OdpovědětVymazat
  14. Mně na tom taky nesedí ta "moderna". Vypadá to spíš jako Betlém, zakomponovaný do historického obrazu Slovenska. Jinak samozřejmě krásná práce, obdivuhodná. Ale mám stokrát raději ty prosté Betlémy v kostelících.

    OdpovědětVymazat
  15. Každý si přizpůsobí Betlém podle sebe. Docela hroznej je pod stromem na Staroměstském náměstí.

    OdpovědětVymazat
  16. Krásné dílo. Obdivuji tohle umění.

    OdpovědětVymazat
  17. "Trochu nepatřičně zde působí novodobá stavba, extravagantně vyhlížející, asymetricky zavěšený Nový most v Bratislavě, spojující starou část města se sídlištěm Petržalka."
    Ten most mi tam ani tak nevadí, ale vežička vľavo od bratislavského hradu, patriaca v skutočnosti na Devín, je tam ako päsť na oko.

    OdpovědětVymazat
  18. Líbí se mně řemeslníci a keramická dílna.
    Věžičky si posoudit netroufám, nejsem takový znalec jako lojzo.Co se týká Třebíče, jezdili jsme tam od dětství na prázdniny, moje tetička měla i známé betlémáře, kde se betlémy nechávaly na místě celý rok, jen za zastěnou, tam jsem vlastně poprvé takové ty větší betlémy viděla.

    OdpovědětVymazat
  19. Moc pěkné, takové svérázné. My teď v LJC chystáme celou galerii na betlémské téma, ale bude vystavena až po novém roce. Zatím si dovolím pozvat P.T. publikum na adventní pozdrav z metropole.

    OdpovědětVymazat
  20. [9]: Mít povznášející a estetický zážitek i na záchodě je opravdu neobvyklé. Při příští návštěvě si UFO nenechám ujít.[10]: Já mám Slovensko a Slováky velmi rád, je to myslím vidět i v tom, do kolika článků se mně promítá.[11]:[12]:[13]: Bylo to jeho životní dílo. Tady http://cagan.blog.sme.sk/c/7516/Majster-Jozef-Pekara-1920-2005.html se píše, že se mu věnoval, až byl v důchodu.

    OdpovědětVymazat
  21. [14]:[15]: Je fakt, že s Betlémem to má hodně málo společného, kdyby tam byly jen ty slovenské reálie, nic by se nestalo.[16]: Dnes jsem procházel středem Brna, nijak zvlášť jsem ho neprohlížel, ale myslím, že žádný betlém tam není.[17]: Řezbářství se asi udržuje jen v lidových tradicích. Možná úplně zanikne.[18]: Na Děvíně jsem bohužel nebyl, neznám ji.[19]: Mně také, je to vypracované do nejmenších detailů, včetně hrnčířského kruhu, hotových nádob a jejich zdobení.[20]: Už jsem se byl podívat. Měl jsi výborný nápad, jsem zvědavý na všechny příspěvky.[21]:A ještě jeden odkaz k řezbářskému mistru http://frivald.host.sk/pekara.html

    OdpovědětVymazat
  22. [18]: Mne to zase tak nejak moc nevadi, pretoze pod tou vezickou sa strasne rad prechadzam. Vzdy si spomeniem, ked sudruh Novotny bol na predstaveni Libuse (sakra, bola to Predana nevesta? Uz som senilny!) a davy smeli po rokoch na Devin. Moj nebohy bratricek, strasny fanatik opery, po skonceni vstal a - co bolo neobvykle v tom case - predviedol "standig ovation". Filmari to hned zneuzili a v "tyzdeniku", doku filme, ktory tyzdenne predchadzal normalnemu filmu sa zjavil zaber na Novotneho a prestrih na mojho brata a MNA! So setrou sme boli tak blbi, ze sme hned s bratom vstali. Nikto iny. Mozno si sudruh myslel, ze to naozaj patrilo jemu!

    OdpovědětVymazat
  23. To je nádherný betlém. Jaké roztomilé a přitom precizně vypracované detaily. Žasnu a kochám se. Díky za krásný zážitek.

    OdpovědětVymazat
  24. O tomhle betlémě jsem četla kdesi v časopisu, ale já na takové práce moc nejsem, takže jsem si letos vystačila s kocháním se na náš městský betlém na náměstí :)

    OdpovědětVymazat
  25. Krásné a ojedinělé dílo.15 let práce je dost hodně,ale když vidím ty miniatury a jak píšeš,že se to může dát do pohybu,musím smeknout.Děkuji za zajímavou informaci.

    OdpovědětVymazat
  26. Stále jen se přesvědčuji, že člověk ledaco zvláštního krásného umí udělat. Toto musela být doslova piplačka. Je to ale krásné, zvláštní.

    OdpovědětVymazat
  27. Miloši, díky za všechny ty zážitky na blogu, buďte zdráv, pište, fotografujte- vlastně opačně a slovem doplňte. Budu si to ráda chodit číst.Dobrý nový rok...

    OdpovědětVymazat
  28. [22]: "Dnes jsem procházel středem Brna, nijak zvlášť jsem ho neprohlížel, ale myslím, že žádný betlém tam není." Ja som tam bol v piatok. A bol tam, dokonca aj so slonmi.

    OdpovědětVymazat
  29. Na Betlém se vždycky ráda podívám.

    OdpovědětVymazat
  30. [31]: Máš pravdu je tam, i s velbloudem a před ohradou je hroch [24]:-[29]:,[32]:Právě v porovnání s  Betlémem na nám. Svobody v Brně si ještě více uvědomuji nádherné provedení detailů Betlému slovenského mistra Pekary.

    OdpovědětVymazat
  31. Nádherné betlémy, Miloši! Obávám se, že v Třebíči už je ale obdivovat nebudeme, jsou zavřené v depozitáři na nějaký nesmyslný příkaz "shora".

    OdpovědětVymazat
  32. [10]:"Všetci sme východňare, len niektorí o tom ešte neviete!" Schválne, skús i svoj rodokmeň, na počiatku bol " východňar"!Isto!

    OdpovědětVymazat
  33. Nádherná reportáž, Miloš. K Betlehemu mám aj osobne blízko ... na elektrickom pohone sa na jeho uplnom začiatku podielal aj moj manžel . Videla som ako ako jedná z prvých. Síce ešte bol vtedy ešte iba " malý" ...ale dych sa mi nad tou piplavou precíznou prácou zastavoval už vtedy. Jeho Tvorca mal " božiu" trpezlivosť, ako každý čo vytvára krásu..
    Most v BA je krásny tiež, ale vždy pri pohľade naň mi je smutno. Za krásou, ktorá bola pri jeho realizácií zničená. Absolútne popretie urbanistickej tvorby. Tá v prípade jeho realizácie nebola žiadna. Na škodu Bratislavy a vlastne aj jeho.
    Všetko dobre v r. 2014... zdravie , šťastie, aj veľa vydarených reportáži.

    OdpovědětVymazat
  34. [34]: To je velká škoda, Třebíč máme v plánu trochu víc navštívit už kvůli památce UNESCO a tam jsme se také chtěli stavit.[35]:[36]: Gabi, já čtu tvé komentáře až teď, díky moc za ně a tvůj odborný názor architektky. Most je krásný a nejvíc se mně líbí z nadhledu od hradu.
    Závidím ti, že jsi manželem mohla vidět i do útrob díla.
    Přeji ti v novém roce jen to nejlepší, samé úspěchy v tvé tvorbě, pohodu a štěstí v osobním životě a samozřejmě nezbytné zdraví.

    OdpovědětVymazat
  35. [37]: V Třebíči je k vidění dost zajímavých památek, Miloši, betlémy musíte oželet, i když ne úplně, nějaký na zámku zůstal.

    OdpovědětVymazat
  36. Pánovu vytrvalost bych chtěla mít :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)