14. května 2014

I like peach and want to be rich

Tak zase z reklamních ploch a kdejakého kandelábru na nás shlížejí fotografie politiků, kteří nám slibují, že budeme hrát v Evropě 1. ligu, budou chránit naše zájmy, bít se za zachování koruny, olomoucké tvarůžky protlačí snad až na seznam UNESCO a zajistí nám, abychom si mohli koupit obyčejné žárovky a křivé banány.

Přitom je každému jasné, že 21 českých poslanců v 766členném Evropském parlamentu nezmůže vůbec nic a jediným důvodem jejich kandidatury je si zajistit vysoký příjem a v seniorském věku automaticky i vysoký důchod, a to za práci, o které nikdo ani nedokáže říci, co vlastně obnáší, jak krásně doložil v jednom rozhovoru i náš předposlední eurokomisař, který poté, co se ukázal pro svou rodnou stranu přítěží, pro celkovou nepoužitelnost dostal náhražkou lukrativní trafiku.

Kdyby alespoň byli upřímní a řekli, že se chtějí napakovat. Ten, co to "myslel upřímně", si na nic nehrál a pod paží měl vždy knihu s mottem Jak co nejrychleji zbohatnout, a to také v praxi předvedl.
I známý "bojovník s dinosaury" je celkem upřímný, protože najednou má zájem mezi eurodinosaury také zapadnout a za jeho zvolení prvních sto tisíc voličů od něj prý dostane naturální odměnu v podobě asistenční karty pro motoristy za 1800 Kč, celkem by tedy vytáhl z kapsy 180 miliónů, a to přece nikdo nemůže myslet vážně. Leda snad nějaký dezorientovaný jedinec.


Teď už jen zbývá vystrčit tradiční maskoty, kteří sice ničemu nerozumí a k ničemu se nevyjadřují (podle hesla "Lepší mlčet a být považován za idiota, než promluvit a odstranit všechny pochybnosti"), ale jsou fotogeničtí a není jim trapné šaškovat s čírem a stylizovat se do role střelhbitého Jamese Bonda, i když je známo, že kdykoliv a kdekoliv do 10 vteřin usnou (to bylo v onikání).
Také by se mohl zapojit nějaký "intelektuálně nesmělý" ((c) Bolek Polívka) hokejista nebo zpěvačka, jako ta jedna, která kdysi na náměstích plamenně burcovala proti nebezpečí návratu totality, a když její guru uzavřel s těmi strašáky smlouvu, prohlásila: "Pan profesor nám to nějak vysvětlí."

Ještěže se tomuto světu můžeme alespoň zasmát nebo si udělat legraci, jako např. herečka Táňa Malíková, vystupující pod přezdívkou Nicky Tučková, v "tklivém monologu" o nešťastném muži jménem Peter Bad Weather, whose love is over and now he is without love and without job.
Asi minutový "rozhovor" s onou zpěvačkou (začíná od 0:22) také stojí za to.

Nejkrásnější je, že jiné virální video Nicky Tučkové Rich Boy, které mně bylo inspirací k názvu článku, se dostalo i do americké televize, kde moderátorka ho vzala zcela vážně a udělala si lacinou legraci z úrovně písní v Československu (!).
Přece jen však všichni tak naivní tam nejsou, jak je vidět z komentářů diskutérů s nicky TheArticless, KoudZ a Oworotoru:
"This song was linked to an advertisement, trying to get viral - and achieved it."
"Yes, USA geographical knowledge stucked in 1970's so they don't seem to even noticed, that Czechoslovakia doesn't exist for nearly 25 years. BRAVO!"
"Dear Chelsea, stupid Nicky is just an advertising project. We have a saying here 'You ate a snake' if somebody fools you. Wanna some ketchup?"

Abych trochu vylepšil dojem z článku, který nezapadá do zaměření blogu (mým alibi je ale rubrika O všem možném, kam lze zařadit cokoliv) a zrovna nelichotí některým našim spoluobčanům, přidám ještě jednu píseň mé oblíbenkyně. Jmenuje se Szukam cię Miłoszu!


Pokud u vás polské slovo "szukam" vyvolalo erotické asociace, jste vedle, v překladu do češtiny znamená "hledám" a celý název Hledám tě, Miloši!

Netřeba mě hledat, Nicky/Táňo, tady jsem :-)

27 komentářů:

  1. Je to běs, je to běs, je to běs.....slovy klasika Cimrmana. Ó proč tento génius už nežije, s ním by se náš národ měl jak v bavlnce

    OdpovědětVymazat
  2. Výstižné a super. Přeposílám odkaz několika známým.

    OdpovědětVymazat
  3. Trefne. Ako u vás, tak aj u nás ...

    OdpovědětVymazat
  4. No, já jsem volič ukázněný se stoprocentní docházkou a volit půjdu.
    Volební lístky nám ještě ve schránce nepřistály, tak jen doufám, že bude z čeho vybírat.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]:[3]:[6]: Nevím, jestli jsem pár lidí nezaskočil projevením kategorických názorů na politiky en bloc.[2]: Jára, největší génius, největší Čech, to by bylo něco jiného, tomu bych hlas dal.[4]: Z těch našich politiků se dá věřit jen jedinému, že se do politiky nehrne kvůli zbohatnutí, a to ani není Čech, ale Slovák Babiš.[5]: Já nechodím ani k jiným volbám, k těmto ani omylem.

    OdpovědětVymazat
  6. U mě už volební lístky přistály a kdyby nepřistály vůbec, vyšlo by to nastejno.
    Výstižně napsaný článek, Miloši!

    OdpovědětVymazat
  7. Já si jednak nepotrpím na paušální odsudky a jednak jsem vůči politikům výrazně vstřícnější. Je to totiž jako když u televize nadávám na náš fotbalový tým. Sice přesně vím, jak by to mělo být, jen se nesmím vydat sám na hřiště, protože by se ukázalo, že toho umím ještě mnohem méně, než ti, co kritizuju (ostatně stejně jako většina dalších kritizujících). A jsem přesvědčený, že i kdyby se objevil hypotetický ideální politik, stejně si střelhbitě získá v očích drtivé většiny velmi podobné renomé, o kterém píšeš, protože oblíbený a častý refrén mnoha názorů: "neschopní zlodějští gauneři, kterým jde jen o peníze" už v české kotlině zlidověl. No a já lidovky nerad .Jo, jasně, že k volbám půjdu. Dokonce kvůli tomu budu vstávat v pět ráno, abych stíhl dojet v sobotu včas z Lipna. Já si prostě dokážu své volební právo užít!

    OdpovědětVymazat
  8. Je to takový začarovaný kruh. Články na toto téma nemusím, je v tom někdy víc emocí než je zdrávo. Ale tady musíme opravdu každý sám za sebe. Volím po každé, je to vlastně odpovědnost, a myslím si, že v zaměstnáních by měly být také volby, alespoň by si každý uvědomil, že jeho místečko není na vždy.
    Jenže s takovým lidským materiálem, který někdy zastává vysoké funkce,by to byla stejně korupční záležitost.

    OdpovědětVymazat
  9. No, já se k politice radši nevyjadřuju, je to k nas.ání. Teď podruhé váhám, jestli k volbám jít či ne, jsem takový ten poctivý volič.
    Nicméně - zaujala mě skladba "Szukam cie Miloszu!" Dělat si legraci, to Čechům vždycky šlo.

    OdpovědětVymazat
  10. Jo a teď mi syn říkal, že Nicky Tučkovou měli jako maturitní téma v češtině - tedy nějaký článek o ní byl součástí maturity...

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Někdo z rodiny je už z schránky vyzvedl, ale myslím, že už jsou dávno v koši.[9]: Paušalizace je jistě zjednodušením, ale myslím, že politika přitahuje právě takové lidi, kteří velmi dobře zapadají do té "zjednodušující" charakteristiky "neschopní zlodějští gauneři, kterým jde jen o peníze". Všechny přívlastky se ale pro každého politika nehodí, např. gauneři a korupčníci jsou většinou schopní a často všeho schopní.
    A drtivá většina politiků už také vystřídala několik stran, jde jen o to být při tom.
    Babiš nedávno zmiňoval, že se k ním hlásí velké počty lidí z ODS a Top09. Bárky se sotva třepou nad vodou, tak hledají něco jistějšího. A takový Schwarzenberg je přímo mistr světa v politické turistice.    [10]: Místečko asi dnes nemá jisté nikdo, ani smlouva na dobu neurčitou ho nezajistí.[11]: Protože neznám jediného politika, kterému bych věřil, mám rozhodování nejít velmi jednoduché.[12]: Já jsem se o ní také dozvěděl od syna, který mě přinutil, abych se na YouTube podíval na dvě její videa, že to musím vidět, a pak už jsem hledal sám. Opravdu se mně její humor líbí (resp. humor těch, kteří ji ty písničky a scénky píší).

    OdpovědětVymazat
  12. Nicky Tučkovou naprosto miluju a polsky jsem se dva semestry učila, takže jsem tam našla mnohem víc srandiček, než název. =)

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Já polsky neumím a protože mě zajímalo, co vedle názvu znamenají další obraty, např. "vyliž mi zubrovku", našel jsem text v Googlu http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/nicky-tuckova/szukam-ci-mi-oszu-547078.
    Špatně jsem ale rozuměl, je tam "piliśmy żubrówkę" - "pili jsme Zubrovku",
    na druhé straně by mě nenapadlo, že "Chcę być twoja dziwka" znamená "Chci být tvoje děvka".
    Všechny srandičky jsou u překladu textu pěkně vysvětleny a tím píseň ještě získává další rozměr.Interpretace Nicky Tučkové i s její úsměvnou angličtinou je opravdu kouzelná. Dost mě udivilo, kolik našich celebrit neumí anglicky ani kváknout, a jak to Nicky svou anglickou konverzací obnažila, přitom jde o lidi, u kterých by člověk řekl, že jsou v USA jak doma.

    OdpovědětVymazat
  14. Politikům nevěřím, ale volit půjdu. Cestou na Milešovku jsem potkala nějakého agitátora strany Zelených. Dal mi sáček zeleného čaje a poprosil o podporu u voleb. Ještě nevím, koho budu volit.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Jo, taky mě překvapilo, jak málo našich "umělců" ovládá angličtinu. Řekla bych, že je to docela ostuda, zejména u těch mladších. Koukala jsem, že ani Tomáš Klus se nechytal.
    A v tom polském textu jsem nejdřív taky slyšela "vyliž mi" (asociace byla jasná) a pak mi došlo, že je to "piliśmy". Polsky sice neumím, ale docela rozumím, protože jsem od dětství sledovala polskou televizi, takže jsem docela dost pochytila. Poslední dobou ale zase celkem dost pozapomněla, jak už to bývá, když člověk jazyk neposlouchá.

    OdpovědětVymazat
  16. Teda teda, to ti syn ale pouští zajímavá videa!

    OdpovědětVymazat
  17. [16]:: Já jsem zase dostal v nádražním podchodu trojůhelníkový oplatek od týmu pomáhajícího s propagací jednomu kandidátu KDU-ČSL, který je na nevolitelném místě.[17]:: U mladých je to ještě nepochopitelnější protože angličtinu mají už od 3. nebo 4. třídy ZŠ.[18]:: To ano [19]:: Oba dva se snaží, abych byl v obraze, co frčí, a neposlouchal jen hudebníky, kteří do povědomí vstoupili před 40-50 lety. Ale u hip hopu a rapu je to zcela zbytečná snaha

    OdpovědětVymazat
  18. Tuhle kočenku jsem dosud neviděla a snad ani dál neuvidím, dvě ukázky mi stačily. Stejně jako tebe mě udivuje ta příšerná angličtina, takhle bych ji zvládla taky, jenže na rozdíl od té holčiny jsem se ji neučila od nějaké třetí nebo páté třídy. Stejně nechápu, když se děcka učí anglicky od základky, jaktože se neumí domluvit, nebo nerozumí, nebo špatně mluví... (tedy ne všichni, věřím že jsou takoví, co chtějí opravdu anglicky umět mluvit, psát i rozumět tomu, co jim kdo říká).
    K eurovolbám jsem nešla. Jednak jsem z toho opravdu znechucená, jednak mě žádná z nabídek neoslovila (ty šoty byly nepřesvědčivé všechny) a pak, nevěřím, že někdo z nich by prosadil něco v zájmu ČR. Kristepane, EU je velkokoryto, nic víc! Vždyť i poslanci z jiných států tam chodí jak na dovolenou (několikrát do roka) a viděla jsem krátký úsek, kde si tam dojdou "odpíchnout příchod" a hned zas odejdou. Je mi z toho blivno, promiň mi ten výraz...
    Ad Babiš, nemám ho moc v lásce, ale myslím, že by mohl tuhle zem vytáhnout aspoň částečně z problémů. Jestli nic jinýho, je dobrý ekonom a dobrý hospodář, na rozdíl od diletantů, kteří tam seděli a jen hrabali peníze bez odpovědnosti a nějakých výsledků. Asi to bude pro něj těžší než si představoval, ale mohl by to dokázat.
    Zaujala mě ta poznámka, jak se k němu snaží dostat TOPkaři a ostatní verbež. Inu, krysy se vždycky drží lodi, která pluje.

    OdpovědětVymazat
  19. Jéé, Ebeny miluju. Oschlé chlebíčky si zpívám vcelku často, i přestože je nejím.
    Szukání mě nevyvedlo z míry, protože jsem nedávno v Polsku szukala sklep a byla jsem zoufalá
    Co Nicky, našla tě teda nakonec? Dal by sis říct, jo?
    U Čerfa (skloňuju to dobře, jo?) jsem neuspěla, tak se teda na ty dva syny ptám tebe, Miloši. Co mi o nich povíš? Mají něco z tebe? :)[9]: Dokážeš nezobecňovat úplně vždycky?

    OdpovědětVymazat
  20. [22]: Abych odpověděl, tak to zobecním: My, lidé, jsme občas slabí

    OdpovědětVymazat
  21. [22]: Doufám, že jsou biologicky mí, alespoň nějaký gen by proto mít měli. Těžko ale říct, zda je to pro ně nějaká výhoda

    OdpovědětVymazat
  22. [24]: Takové kusé informace! Zadaní, nezadaní, s tvým spisovatelským umem, bez něj...? [23]: Chápu. Chtěla jsem se ujistit, že nejsem sama.

    OdpovědětVymazat
  23. Tak to heslo "Lepší mlčet a být považován za idiota, než promluvit a odstranit všechny pochybnosti" je pecka :-) Stejně jako Peter Bad Weather :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petr Bad Weather - chudák ještě dnes ho ta poblouzněnost dohání a má být před soudem popotahován za křivá svědectví ve prospěch své dnešní manželky.

      Vymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)