12. ledna 2015

Wieskirche - skvost rokoka uprostřed pastvin

Církevní stavby jsou přirozenou dominantou lidských osídlení od vesnických kostelíků až po vznosné katedrály velkých měst. Někdy stojí na vyvýšeném místě, leckdy v sousedství hřbitova a v těch nejvýznamnějších jsou hrobky panovníků přímo uvnitř (což sugestivně připomíná pomíjivost našeho života a některé jedince může přimět k usilovnějšímu modlení), někde se za vstup musí platit, protože ukrývají prvotřídní umělecká díla (obrazy, fresky, mozaiky, honosné oltáře), které je ale většinou zakázáno fotografovat.

Vzácnou výjimkou je Poutní kostel u bičovaného Spasitele (Wallfahrtskirche zum Gegeißelten Heiland) ve Wiesu, asi 75 km jihozápadně od Mnichova, který je dnes nejčastěji označován jako Wieskirche, a protože v němčině Wiese = louka a Kirche = kostel, v českých textech se setkáváme s názvem "Luční kostel".
Stojí také na obyčejné louce na dohled Alp, okolní oplocené louky byly (a možná ještě jsou) využívány jako pastviny pro krávy (ty jsme sice neviděli, ale nasvědčuje tomu ostnatý drát v oplocení), z parkoviště je ke kostelu pár kroků (ne víc než 200 m) a přestože je zapsán na seznamu UNESCO, vstup je zadarmo a dokonce je povoleno fotografování interiéru.
(První snímek s celkovým pohledem s Alpami v pozadí je výřezem fotografie z obálky malé brožury The Wies Pilgrimage Church of the "Scourged Saviour", vydané společností Edition Wilhelm Kienberger GmbH.)

Zatímco strohá architektura gotických katedrál s vysokými klenbami a monstrózní výzdoba barokních chrámů s temným interiérem musí na hluboce věřící hříšníky působit až děsivě, Wieskirche je skvostnou ukázkou bavorského rokoka a k rokoku patří odlehčení forem, světlo, elegance, jemné (zlacené) ornamenty, s Ludvíkem XV. i rozmařilý styl života, lehce erotické obrazy F. Bouchera a J.-H. Fragonarda, a tak spíš než na Boha pomyslíme na světské radovánky.

Podnět k stavbě byl však výsostně náboženský. Podle pověsti jedna selka ve Wiesu spatřila, že dřevěné soše Krista, trpícího na sloupu, kde měl být bičován, tečou z očí slzy. Tento zázrak vyvolal velký zájem v celém Bavorsku a mniši z kláštera ze sousední vesnice se proto rozhodli postavit zde chrám Páně. Jeho realizace (1745-1754) je společným dílem bratří Zimmermannových. Architekt Dominikus Zimmermann navrhl budovu a Johann Baptist Zimmermann je autorem fresek.

V současnosti dojem snižuje lešení na části budovy. Čas na slunečních hodinách na zadní straně mně jasný nebyl, ve skutečnosti bylo kolem 17 hod.




Vertikálně pojatá výzdoba návštěvníka nutí zvednout oči vzhůru (tj. k nebi). I barvy sloupů mají svou symboliku, červená vyjadřuje prolitou krev Krista a modrá boží odpuštění.
Zázračná soška Krista je na hlavním oltáři.



Na stranách kazatelny jsou znázorněny postavy, které jsou alegorií na nejvyšší cnosti - víra s křížem, naděje s kotvou a láska s planoucím srdcem.



Majestátní trůn sytě červené barvy je připraven ke korunovaci Syna Božího.




Ústředním motivem stropní fresky je vzkříšený Kristus, který sedí na duze, symbolizující odpuštění a novou smlouvu Boha s veškerým tvorstvem, které se předtím až na Noema, jeho rodinu a po jednom páru živočišných druhů rozhodl pro jeho špatnost vyhubit a seslal na něj potopu.




Zlacené ornamenty zdobí i galerii a varhany.



Horní řadu vyobrazení na fresce završuje nebeská brána do věčnosti, zatím je zavřená.


55 komentářů:

  1. Je krásně v těch lukách zasazen!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásná stavba a najestátní. Mezi těmi horami to asi ani jinak nemůže být!

    OdpovědětVymazat
  3. Co k tomu tak dodat, aby sa clovek neprehresil?

    OdpovědětVymazat
  4. Kedysi kdesi som sa stretol s tvrdením, že "rokokové kostoly sú ako torty zdobené zvnútra". Zdá sa mi to aj v tomto prípade celkom výstižné.

    OdpovědětVymazat
  5. Miloši, že jsi při focení těch krás musel ležet? Taky jsem byla nedávno v krásném klášteře na prohlídce, ale nesmělo se tam fotit, bylo to překrásný, tak jsem ráda, že tady si mohu podobné skvosty prohlédnout u Tebe! Díky!

    OdpovědětVymazat
  6. Takový velký moc pěkně nazdobený kostel v lukách - tomu moc nerozumím. A u nás neumíme udržovat běžné základní stavby.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Jen tam chyběly ty fialové krávy [2]: To nám tu opravdu chybí, zasněžené skalnaté vrcholy je úplně jiný tabák, než naše kopce ala Říp.[3]: S Bohem není radno si zahrávat, aby na nás zase neseslal potopu. Protekci jako Noe bychom asi neměli.[4]:Opravdu velmi výstižné a vtipné.
    Na webu jsem si k rokoku přečetl, že u nás takřka neexistuje, kostel asi žádný, jen zámek Nové Hrady.
    Asi k dortům nemáme ten správný vztah.
    Ale rozhodně se mně tento kostel líbil víc než barokní monstra.[5]: Ne, měl jsem jen vykloněnou hlavu a díval se, zda někdo nevstupuje tou bránou do nebe. Ale za celou dobu nikdo. Zřejmě ta lustrace je tam hodně přísná

    OdpovědětVymazat
  8. To je nádherný chrám, pastva pro oči. Obdivuji ty, kteří výzdobu nahoře vytvářeli i ty, co ji restaurují. Z té výšky by se mi motala hlava i zdola.
    Zasazen v přírodě vypadá kostel jako z pohádky.

    OdpovědětVymazat
  9. Úžasná stavba a ten interiér je nádherný, tak bohatě a překrásně vyzdobený, že nevím na co první koukat...

    OdpovědětVymazat
  10. Kostel stojí na nádherném místě a přestože je uvnitř překrásně zdobený, já bych pána Boha hledala spíš tam venku, kde je vidět jeho úžasné stvořitelské dílo.

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné záběry, ohromná práce, pokud to poslouží jako historická památka. Jinak by člověk v tom kostele seděl, hlavu zavrácenou a na obrázky hleděl.

    OdpovědětVymazat
  12. Nu což, i na louce na člověka může přijít nutkání navštívit boží stánek, tak tenhle je k dispozici. Mám radost z takových drobných a přitom ve své velkoleposti nepominutelných iracionalit, protože to je přesně to, co činí život nevypočitatelným . Počítače zatím naštěstí svými algoritmickými mozky neumějí pochopit, v čem tkví tohle kouzlo; jakmile to jednou pochopí, bude to labutí píseň našeho světa

    OdpovědětVymazat
  13. [7]:[1]: Tiež som si myslel, že v tom nákladne zdobenom salaši a tých šťavnatých pastvinách chýba obyvateľstvo. Typický Freistaat Bayern! Ti povolia asi len čierne kravy.

    OdpovědětVymazat
  14. je příjemné zde pozorovat jednu z mnoha takto monumentálních staveb - ovšem přijde den, kdy všechny kostely budou srovnány se zemí

    OdpovědětVymazat
  15. Co k tomu říct? Že ačkoliv nemám ráda přemíru zdobení, musím uznat, že je to nádhera. Líbí se mi samozřejmě zasazení v krajině, pak to sloupoví modré a červené.....Ty rozverné obrázky jsi nám ale moc neukázal.
    A úplně nejvíc se mi líbí tvůj text. Už první odstavec....a pak i další. Jsi dobrý stylista!

    OdpovědětVymazat
  16. Napsal jsi to moc krásně. Děkuji za možnost prohlédnut si něco tak nádherného. Je to skutečně skvost.

    OdpovědětVymazat
  17. [8]:Také to nesmírně obdivuji, kompletní stavba i s freskami zabrala 9 let a větší restaurace 6 (v letech 1985-1991). Kdysi jsem četl, že Michelangelo při výzdobě v Sixtinské kapli na lešení ležel. Musel to být i velmi náročný fyzický výkon. O umělecké hodnotě a schopnosti rozvrhnout obrazy do tak velké plochy ani nemluvě.[9]: S krásou fresek je srovnatelná asi jen Sixtinská kaple.[10]: Škoda, že na nás s vysokými horami trochu pozapomněl :)[11]: Je to tak, odtud se člověku vůbec nechce. Dojem je velkolepý.[12]: Na iracionalitu stroje moc neužijeme. Snad jen Murphyho zákony důvěru v jejich (umělou) inteligenci nabourávají.
    Ale jak už kdysi psala Zuzana, počítače se začínají využívat i v umělecké tvorbě.
    Prý i Bach k notovým zápisům skladeb byl inspirován vizuálními představami obrazců a to by počítače mohly také zvládat. Namíchala by se určitá míra náhodnosti, trochu základních pravidel (harmonie, prostorové vidění v prolínání tvarů), ale ne moc, aby to nevyznělo příliš řemeslně a třeba bychom se divili té neobyčejné invenci a kráse.

    OdpovědětVymazat
  18. [13]: Naproti kostelu je restaurace a lidi asi sedí v ní anebo v kostele.  Dům s restaurací má podobnou výzdobu vnějších zdí jako kostel. Někde jsem četl, že Dominikus Zimmermann strávil posledních víc než 10 let v domě postaveném přímo u kostela a asi to bude ta dnešní restaurace.[14]: Proč myslíš, z ideologických důvodů nebo přírodní katastrofou a zničením Země?[15]: Rozverné obrázky jsem tam neviděl, všechno se týká jen Krista. Ale mohli tam přimalovat aspoň Lota, jak laškuje s dcerami :)
    Myslel jsem tím jen to, že s rokokem ta rozvernost přišla. Už žádný šerosvit, vše na veselejší notu, kde se člověk cítí příjemně.[16]: Díky, ale je to jen zlomek, nemám dobrou techniku na fotografování v interiéru.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: z důvodů převzetí vlády v rámci rozšiřování magické kultury zvané Nový Olymp

    OdpovědětVymazat
  20. [18]:[13]: Cize absolutne preskusana a vysvätena restauracia. Maju tam aj tie ich bavorske udene kolena so "zelim"? Tecu mi direkt sliny...

    OdpovědětVymazat
  21. Hodně zajímavá stavba, hlavně její umístění v krajině. To snad musí upoutat každého návštěvníka, no a interiér, k tomu je málo slov, jen prohlížet a obdivovat.   

    OdpovědětVymazat
  22. Takové stavební skvosty, to je voda na můj mlýn. Navštěvuji všechny kostelíky, katedrály, muzea a podobné architektonické stavby kochám se uměním starých mistrů.
    Teď se kochám tvými mistrnými, krásnými
    fotografiemi a poutavým slovním doprovodem. Vidím, že máme stejnou parketu. V Praze by sis tohoto žánru užil.

    OdpovědětVymazat
  23. Nádhera... tá mravenčia práca remeselníkov umelcov. Je to taký zvláštny pocit  z neho v tom prostredí.. Akoby tam ani nepatril , akoby ho tam presídlili z nejakého veľkomesta...Rokoko na lúke.

    OdpovědětVymazat
  24. [19]: Co myslíš tím Novým Olympem, nějaké nové světové božstvo...

    OdpovědětVymazat
  25. [24]: to pochopíš jedině přečtením mé Olympské bible (vydání páté) - viz WEB.

    OdpovědětVymazat
  26. Pěkný kostelík. Také jsem na něj jednou narazil, ale bylo zavřeno, takže díky za osvětu.

    OdpovědětVymazat
  27. " Já doma leh´, přikryl se peřinou,
    tu vzbudím se, - obklopen pastvinou !!
    ... kurwa ! kam zmizela moje postel "" Tu Wieskirche !!  toť  luční kostel !
    ... ty přistál jsi s postelí... letecky !"
    ( kdos  skuhrá ) :  " Umíš-li německy ??
    ... tu sráti se s tebou nebudou !!"... Yann  Wozembouch  vykřikl : " Nemtudom !!"
    Je vzbuzen ! vylézá zpod peřiny,
    vrávorá,... napolo omámen plyny ...." Co tropíš ??"" Já všechny mám na háku !"" Jdi vyvětrat... tomu prasáku !"... otec si v síni  vzduchu  loknul,
    ... zacpav  si rypák... utíká k oknu ...

    OdpovědětVymazat
  28. [27]: čau máš taky nějaký stránky :) ??

    OdpovědětVymazat
  29. [19]: Lukáši, ale kvůli tomu přece není nutné bořit budovy a srovnat je se zemí.[20]: My jsme tam byli s cestovkou a byli jsem tak vázání autobusem a nebyl na hospůdku čas. Ale teď jsem si, že její samostatný obrázek jsem sice nezařadil, ale je alespoň trochu vidět v druhém dvojsnímku vpravo od kostela.[21]: V jednom starším článku bylo, že tam dokonce byl cítit zemědělský "odér" od chovu krav, ale možná už ho někam přemístili, protože my jsme si nic takového nevšimli.[22]: Duchovní asi z takových návštěvníků, kteří kostely berou jako galerie, velkou radost nemají, ale když třeba v Římě mají v docela nenápadném kostele San Luigi dei Francesi 3 originály od Caravaggia a ty jsou tak významné, že všechny jsou zařazeny do 7. dílu Pijoanových Dějin umění, tak to už se člověk neubrání, aby tam zašel, i když mu je církev ukradená

    OdpovědětVymazat
  30. [23]:Mám takový pocit, že něco tak krásného by už dnes nikdo vytvořit nedovedl.
    Kdoví, jak to bylo s tím slzícím Kristem, třeba to byl jen marketingový tah na přilákání pozornosti k "chudé" podhorské vesničce.[24]: Lukášův vesmírný řád.[25]: Už páté vydání, a to jsi napsal 10 knih, ne? Kdyby ty knihy vycházely tiskem, dokázal bys zaměstnat jedno menší nakladatelství.[26]: Možná zrovna byla bohoslužba. Teď se mně zdá, že pro svou vyhlášenost by nebylo taktické ho mít zavřený. Je tam také dost obchůdků se suvenýry a knihami a k tomu je třeba, aby kostel byl přístupný.[27]: To byla těžká kocovina. A vzhledem k tomu pachu, neprobral se v kravíně?[28]:Fredy Kruger je záhada Blog.cz srovnatelná s Bílou paní nebo Yettim Jeho existence je metafyzická

    OdpovědětVymazat
  31. Zvenku nic moc, zevnitř pošušnáníčko. :)

    OdpovědětVymazat
  32. [25]: Mohl by si sdělit základní myšlenku, nebo pár faktů o co jde...[30]: Ty Miloši o tom něco víš a nemůžeš se podělit o své postřehy?

    OdpovědětVymazat
  33. [31]: Taky mám dojem, že z pohledu zvenku kostel vypadá celkem nenápadně, o to větší překvapení čeká uvnitř.[32]: Elis, nijak se v tom neorientuju, nejlépe bude studovat přímo u zdroje. Jenže Lukáš je plodný jako Jirásek nebo Balzac a bude to na dlouho :)
    Já jsem dost brzy rezignoval a omezil se na názory, které nepředpokládají znalost x knih.
    Ale přiznám se bez mučení, že raději čtu o sexu než futurologické vize.

    OdpovědětVymazat
  34. [33]: To je právě to, že je to na dlouhé čtení a na to nemá nikdo čas, já už nestíhám číst a navíc mě to poslední roky moc nebere, raději ve volném čase se chodíme bavit nebo se dám do psaní...

    OdpovědětVymazat
  35. [33]: Zapomněla jsem okomentovat tvou zálibu v literatuře, tak v tom nejsi sám, neznám muže kterého by to nebavilo, láska je láska...

    OdpovědětVymazat
  36. [30]: Nie, už to nedokážeme niečo také vytvoriť.Nie žeby sme nemali schopnosti, už nemáme čas. Na takú mravenčiu prácu nemáme čas. Neviem síce, kam sa ponáhľame, lebo aj tak dojdeme len tam kde aj oni.

    OdpovědětVymazat
  37. nejraději mám sice gotiku,
    ale kostelík je parádní!

    OdpovědětVymazat
  38. Překrásné malby. Posledních x let raději po žádných památkách nejezdím, vždycky mám tu smůlu, že je zahalený celý objekt v lešení. Což třeba u Barcelony a la Sagrada Familia docela naštvalo .

    OdpovědětVymazat
  39. [29]: kdo říkal že se budou bořit všechny (!) budovy ? Nikdo. Jen jsem řekl, že kostely a podobně vládu ohrožující stavby budou zlikvidovány :) časem

    OdpovědětVymazat
  40. Uvnitř - to je opravdu umělecké dílo...

    OdpovědětVymazat
  41. Kdybych to měla zhodnotit jedním slovem bylo by to slovo - nádhera.
    Prohlížela jsem si fotografie z interiéru a tajil se mi dech.

    OdpovědětVymazat
  42. [39]: Věřím, že k tomu nedojde, a pokud ano, vzniknou nové. Naštěstí se - jak to tak podle historických zkušeností vypadá - jiná než krátkodechá budoucnost nedá naplánovat jakoukoli vládou ani v dobrém ani ve zlém úmyslu .

    OdpovědětVymazat
  43. [34]:[35]: Je to asi přízemní, ale vize pro příští tisíciletí bych nechal filozofům a držel bych se problémů a radostí dneška.[36]: Máš asi pravdu, není čas, nikdo (ani mecenáši) nechtějí čekat 10 let a všechno i půlkilometrový mrakodrap musí být za rok-dva, jen ten náš Metrostav s tunelem Blanka nejde s dobou [37]: Vedle gotiky je tento rokokový kostel osvěžením.[38]: V Barceloně jsem byl 2-krát, jednou 3 dny a podruhé skoro 2 týdny a mrzí mě, že jsem nikdy nešel na vnitřní prohlídku chrámu Sagrada Familia a byl jen v La Pedrera, Casa Batlló a parku Güell. Ale u chrámu stojí jeřáby desítky let a asi další desítky let ještě stát budou. Je to nekonečná stavba.[39]:[42]:[43]: Souhlasím s Čerfem.
    O církvi a jejímu nabytí majetku si nedělám žádné iluze, věřící nejsem, ale nevidím důvod, proč by se církevní stavby měly likvidovat.
    Mnohé z nich mají velkou kulturní a uměleckou hodnotu.[40]:[41]: Ve skutečnosti je nádhera fresek daleko působivější, než je patrné ze skromných ukázek, jenže to chce kvalitního fotografa s kvalitním fotoaparátem. A vůbec nejlépe je vnímat vše na místě samém.

    OdpovědětVymazat
  44. [44]: v pořádku. Každý máme k tomu svůj postoj :) Tak to má být

    OdpovědětVymazat
  45. Nádherný zvenčí i zevnitř. Zajímavá i symbolika! A hlavně, úžasný kus práce...

    OdpovědětVymazat
  46. [14]: On přijde den, kdy bude srovnáno se zemí úplně všechno, takže nad tímto se netřeba hlouběji zamýšlet.

    OdpovědětVymazat
  47. Takový skvostný kostel na louce, to je až neuvěřitelné!

    OdpovědětVymazat
  48. Krásná stavba v krásném prostředí! A ten interiér,to je nádhera! Moc pěkný příspěvek k VendyW   
    Škoda,že se u nás neumíme postarat ani o daleko menší stavby

    OdpovědětVymazat
  49. Zvednout oči vzhůru (tj. k nebi), mě nutí mnoho věcí, některé jsou i záporné, tahle je kladná proto, že je to veliká krása a má pro mě duchovní rozměr.

    OdpovědětVymazat
  50. [45]: Ano, svoboda názoru a myšlení.[46]: K pochopení všech symbolů by bylo potřeba mít hodně podrobného průvodce, protože na tak obrovské ploše jich bylo snad desítky.[47]: Toho se snad nedožijeme.[48]: Pastevci si své prostředí pěkně zpříjemnili [49]: Já myslím, že právě ty větší stavby mají "protekci" i u nás. Čím významnější, tím větší podpora.[50]: No ano, oči v sloup z údivu nad nemožností něčího názoru nebo hlouposti má znaménko minus. Ale tady je to plus s hvězdičkou.

    OdpovědětVymazat
  51. Krásně sedí v krajině a jeho vnitřní výzdoba je opravdu unikátní. Podobný mi přijde vnitřní výzdobou kostel v Lipníku nad Bečvou, jenže ten volá a křičí po nutné rekonstrukci, restauraci.

    OdpovědětVymazat
  52. Nádherná stavba zasazená v nádherném prostředí. Takhle to má být, celkový dojem je úžasný.
    /U nás se kostely ztrácejí v okolní zástavbě a množství sloupů a drátů. /
    Vnitřek chrámu je skvostný, bohatší výzdobu jsem snad ještě neviděla (u mě to nakonec není nic divného).
    Skvělá reportáž, Miloši, se vším všudy.

    OdpovědětVymazat
  53. Taky jsme tento kostel navštívili, ale v zimě. Upoutá už z dálky. Interiér je krásný, přesto přeze všechno se mi líbí skromnější kostely.

    OdpovědětVymazat
  54. Překrásné, opravdu. Dokážeš o tom hezky '' popovídat ''. Na církevní stavby moc nejsem ale tohle je opravdu skvost. Aspoň je vidět že se církev nemá špatně Ale na tohle místo abych nejspíš nevkročila. On by ten kostel totiž shořel jen co bych vstoupila a jeho půdu.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)