17. července 2015

Sequoia Park a Generál Sherman

Sequoia Park je druhým nejstarším národním parkem USA po Yellowstoneském NP. Nachází se na jižní straně horského pásma Sierra Nevada, v části, která spadá do státu Kalifornie. Založili ho r. 1890 a byl už nejvyšší čas, protože pro svou oblibu mezi dřevorubci by na soustředění gigantických stromů brzy zůstaly jen literární a obrazové vzpomínky.



Nápadná žulová skála Moro Rock leží v centrální části parku. Do ní je vytesáno 400 schodů, po nichž se lze dostat až na vrchol s pěkným kruhovým výhledem. (Ten jsme si však odpustili.)



Botanici rozlišují dva druhy velikánů v říši stromů: sekvojovec obrovský, kterému se lidově říká mamutí strom, a sekvoj vždyzelená. Sekvoje jsou "štíhlejší" než sekvojovce a dorůstají do větší výšky. V současné době je nejvyšším stromem na světě sekvoj Hyperion v Redwoods State Parku v Severní Kalifornii, která má 115,6 m. V minulosti byly však pokáceny stromy i přes 140 m vysoké.

Tak obrovské stromy potřebují pro svůj růst velké množství živin a vody. Aby se o ně nemusely dělit s další vegetací, pracovníci národního parku úmyslně zakládají požáry, které ji vypálí, sekvojím však neuškodí, protože mají kůru do hloubky až jednoho metru a jsou nasáklé vodou jak houby.

Nejproslulejším stromem národního parku je sekvojovec Generál Sherman. Jméno získal podle velitele W. T. Shermana, který v občanské válce Severu proti Jihu (1861-1865) bojoval na straně Severu a po porážce o autonomii usilujícího Jihu a prosazení centralistické koncepce se později stal vrchním velitelem armády USA. (Generála si v USA asi považují, protože po něm pojmenovali i tank, využívaný v 2. světové válce.)
Abychom generála (myšleno strom) dostali do záběru celého, je nutné hodně poodstoupit a pak už v něm jsou i stromy v popředí a tolik nevynikne (v levé části dalšího snímku stojí uprostřed trojice stromů a vpravo ještě jednou samostatně), proto následují ještě dva detaily na korunu a kořenový systém.





Z informační tabule je patrné, že Generál Sherman není nejvyšší ani v Sequoia Parku, je vysoký 83,8 m (zdejší nejvyšší strom 95 m), jeho obvod je 31 m, průměr u země 11 m, stáří asi 2200 roků (nejstarší má 3200 let), ale drží celosvětové prvenství v objemu dřeva, které činí 1487 metrů kubických, a také v hmotnosti 1256 tun. Jde tedy o největší organismus na světě.
V prasklinách sekvojí lze najít i obydlí nebo úkryt před bouří.




U nás je jen několik málo větších exemplářů sekvojovce, nejvyšší dva (asi 40m) jsou v zámeckém parku v Ratměřicích v okrese Benešov.
Sekvoje si lze však i koupit v zahradnictví jako půlmetrové sazenice a při dobré péči za 20 let prý vyrostou do výšky 20 m.

P.S. Článek je příspěvkem do akce VendyW, která přibližuje zajímavé stromy.

37 komentářů:

  1. Sexy. Už se těším, až o Shermanovi někdo dotočí a pustí do kin časosběrný dokument. Těch 2200 let by mohlo vydat na dost zajímavého materiálu. Paní Heleno, kde jste?

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je něco. Dostala jsem obrázek ,, na pokračování" takového stromu. Když vidím smrk před naším  3 patrovým panelákem, který ho přesahuje  skoro o metr, tak si nedovedu představit, že by takový 20 m strom tady měl být.
    Zajímavý ten strom opravdu je.

    OdpovědětVymazat
  3. Do tohoto parku bych se někdy chtěla podívat. Musí to být neskutečný pocit, stát pod takovými velikány. To člověku musí pak všechny problémy připadat úplně titěrné.

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám Miloši, že jste měli tu samou route jak my. Sekvoje jsou zvláštní stromy, jejich kůra je taková měkká.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju a musím jen říct po emericku WOW!!!
    Jsou to opravdu zajímavé stromy a docela by mne zajímalo kdo by měl takovou zahradu kam by se mu vešel   

    OdpovědětVymazat
  6. Sice mám docela představivost, ale u těchhle stromečků ( ) mám zkušenost, že pokud před nimi nevidím něco, s čím bych mohla porovnat jejich velikost, nezdají se mi na fotkách až tak ohromný.
    Jak to, že jste oželeli Moro Rock? :) Našla jsem si na Googlu, jak vypadají ty schody, a je to moc hezký, někdo si s nimi musel dát velkou práci.

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné stromy.
    Ty by ani deset Zemanů neobjalo.

    OdpovědětVymazat
  8. To jsou velikáni! Když si představím, co všechno tyhle stromy pamatují... to je neuvěřitelné.

    OdpovědětVymazat
  9. Takže genrál Shreman mohl čistě teoreticky stát před stromem generál Shermen
    Zajímavý NP, z některých záběrů mi připadá, že je tam sucho, ale pod stromy to může být fajn.

    OdpovědětVymazat
  10. Cože? Je starý 2200 roků?! No to je neuvěřitelný.
    Škoda, že vedle stromu nestojí člověk, lépe bych si pak představila jeho velikost. Ty jeho míry jsou ohromující...

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Helenu Třeštíkovou to asi dřív nenapadlo, ale kdyby si zasadila sekvoj na zahrádce, těch prvních 20 m by jistě zvládla :)[2]: My mámu kolem paneláku hlavně břízy a už dosahují právě do našeho 4. patra. Ze sekvojí bych měl ale strach, v parku leží jedna ulomená větev a jen její průměr je několikanásobně větší než člověk.[3]: Pocit je silný, ale tím, že všechny stromy jsou velké, ztratí se kontrast mezi velkým a malým a pak už to ani nepřijde.[4]: Heleno, také si pamatuji z tvých dřívějších článků, že jsme viděli skoro totéž (vedle Sequoia Parku např. ještě Yosemite, Grand Canyon, Bryce Canyon a Zion).[5]: Ale ty máš dost velkou zahradu, ne?  Sekvoje by ti však dost stínily, všechny živiny ze země vysály a kdoví, jak by ti pak kvetly růže a další květiny a okrasné dřeviny :)

    OdpovědětVymazat
  12. [6]: Skálu Moro Rock jsme oželeli, protože jsme měli naspěch a chtěli jsme stihnout ještě další národní park.
    Jeden náš kolega z turistiky (geolog) všechno fotí tak, aby rozměry byly patrné, k menším nerostům položí pravítko a k těm větším jako etalon postaví manželku :)
    Mám odtud taky takové fotky, ale raději jsem nikoho nevystavoval.  
    Ale na té informační tabuli je relace mezi výškou člověka a příčným řezem stromu i jeho výškou patrná.[7]: Na Vysočině mu ale objímání stromů docela šlo :)[8]:Krista, pád Římské říše, ..., jen o sobě navzájem nevěděli :)[9]: Mohl a třeba se mu líbil a následníci mu chtěli (alespoň posmrtně) udělat radost.[10]: Právě to se dost těžko fotí, když je vidět člověk, je stromu jen kousek, a když se vyfotí celý strom, lidi před ním jsou jako mravenci.

    OdpovědětVymazat
  13. To je ale krása nesmírná. Největší kouzelník, malíř a sochař na světě je příroda sama. Tvůj strom je určitě nej.

    OdpovědětVymazat
  14. Takže tam se teoreticky můžou opékat špekáčky míň jak 50 m od lesa? To je pak na výlet!:)

    OdpovědětVymazat
  15. Generáááááál Šermééééén jede přes vesnici, generááááál Šerméééén jede přes les! (česká lidová)

    OdpovědětVymazat
  16. Úžasný, já to říkám pořád, že matka příroda umí čarovat

    OdpovědětVymazat
  17. Úžasný strom.  Ani som netušila, že nesie meno generála ... prvé čo ma napadlo, bola Čerfom "zanôtená"pesnička.
    Výborný článok. Návšteva u Teba sa mi vždy páči.[5]: Tak ja veru, takú záhradu mám . V najužšom bode je 30 m široká, tak by sa mi aj vošiel- priemer 11 m, ešte aj na chodník okolo by zostalo. Musím mu nájsť také miesto, kde nebude ale bazénu zavadzať. Takto na rok, musím mať bazén, aj keby som dovtedy jesť nemala. Posedieť si v tieni sekvoja  si už sotva posedím, ale snívať môžem, či ....a čo keď predsa len reinkarnácia funguje, a ja si predsa len v tieni svojho sekvoja raz posedím !??

    OdpovědětVymazat
  18. [13]: Také nad divy přírody žasnu. Velmi rád chodím do knihkupectví a nedávno jsem zase neodolal a koupil výpravnou knihu Nejkrásnější přírodní divy světa. Sequoia Park tam ale kupodivu nezmiňují, je tam ten sousední Redwoods.[14]: Můžeš opékat přímo uvnitř parku v tom "řízeném" požáru.[15]: A co teprve, když jede ve svém tanku Sherman.[16]: Jen jí to někdy trvá tisíce let :)[17]: Hezký nápad, Gabi, ale sekvoj bude dost drahý společník, do rána ti všechnu vodu z bazénu vypije

    OdpovědětVymazat
  19. [11]: A víš co by mne těšilo? Že by tu vodu vycucla i všem sousedům okolo. Tedy těm jedněm bych to tedy nepřála. Mají vynikající med který od nich beru a paní mě zásobuje přebytky kytek

    OdpovědětVymazat
  20. [15]: Tak to nevím, co se zpívá u vás, ale já tu písničku znám jako - generál "Laudón" jede přes vesnici...   

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý příspěvek! Sekvoje jsou opravdu krásné stromy a kdysi, to už je dlouho, jsem z nich viděla pár kusů nábytku, vyřezaných z jednoho kmene. Stůl, židle, něco jako křeslo, a lavice, vše hlazené, leštěné a doplněné koberečky z kůží. Luxusní, neobvyklé a taky pěkně mastné, cena byla tuším nad sto tisíc, u těch věcí, ale nechci kecat, už je to vážně dlouho.
    Přestože krásné, doma bych to asi nechtěla, tvrdé posezení.
    A lepší je živý strom, v tomto případě.

    OdpovědětVymazat
  22. To je neuvěřitelný, fantastický kolos, Miloši!
    Jeho rozměry si vůbec nedokážu představit.
    Jsem ráda, že ses zapojil do soutěže, tvůj příspěvek je úžasný!
    Moc se mi líbí celá reportáž, dostaneš se na zajímavá místa.
    O něčem podobném si můžu já, a nejspíš i většina tvých návštěvníků, nechat jenom zdát.    Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  23. V jednom dokumentu jsem slyšela, že snad bez úpožáru se tyto stromy ani nerozmnoží, neboť semena musí projít žárem, aby mohla naklíčit.
    Vážně mamutí stromy. Takovou výšku si ani neumím představit.

    OdpovědětVymazat
  24. Úžasná reportáž,
    úžasné fotky,
    jak jinak na tomto blogu! Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  25. Na sekvoje bych se strašně chtěla podívat... vlastně do všech amerických národních parků :) je to tam opravdu nádherné.... a veliké :)

    OdpovědětVymazat
  26. Úctyhodný kolos. A zajímavé povídání o něm

    OdpovědětVymazat
  27. Ty jo, je mu 2200 let. Úctyhodné stáří - do slova a do písmenka. Budí to ve mě pokoru

    OdpovědětVymazat
  28. [19]: Ale tobě by pak zvadly všechny kytky :)[20]: Americká inovace, podobně jako Škoda lásky - Roll out the Barrel :)[21]: To muselo být dražší než zabít slona kvůli slonovině nebo nosorožce pro jeho roh.[22]: Nebýt soutěže, asi bych tento článkem ani nepsal, protože podobně jako v cimrmanovském filmu Srstka říkal "Kachny, kachny, kachny" tady byly jen stromy. Děkuji proto VendyW za podnět.[23]: Neříká se spíš, že co je malé, je hezké?

    OdpovědětVymazat
  29. [24]:Také jsem četl, že semena žárem puknou a pak teprve mohou klíčit. Moc mně to ale jasné není, jak to bylo dřív, když požáry nikdo nezakládal, nebo snad se čekalo na samovznícení?[25]: Lichotnice :) O kvalitě fotek si žádné iluze nedělám.[26]: Bohužel na americké parky nestačí ani týden. Jsou rozloženy na velkém území a autem se nedají zvládnout. Mrzí mě, že už nebyl čas se podívat na Monument Valley, přes Lake Powell jsme jen letěli vrtulníkem, ale nebyli dole v Antelope Canyon, Yellowstone je v úplné části USA, stejně tak Archies, ...[27]:Být takový strom v Rusku, tak bude místo generála bude maršálem :)[28]: Senior, ale stále se má čile k světu a možná i plodí :)

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: Asi ano, řekla bych, že existovala "instituce" přirozených lesních požárů.

    OdpovědětVymazat
  31. Krásné, i když neobvyklé jméno pro strom. U nás, pokud vím, tak byl jenom pojmenován na Boubíně Král smrků.

    OdpovědětVymazat
  32. Téééééda! To je nádhera! To jsou překrásné stromy, úžasná příroda, hotová pastva pro kukadla a pro foťák! :) To musela být paráda! :) Krásné fotky, Miloši, zajímavý článek - díky! :)

    OdpovědětVymazat
  33. Ty americké parky vypadají jak přírodní disneylandy, ale i tak to musel být fascinující zážitek! :)

    OdpovědětVymazat
  34. Ty jo, pred takovym stromem bych chtela stat, sekvoje, sekvojovce jsou uzasne. Me udivovalo uz jen to, ze lipy pry rostou 30 let, stoji 300 let a odchazi dalsich 30 let. Ale tedy na sekvoje nema ani zdaleka![15]: Jee, my to zpivali s generalem Laudonem

    OdpovědětVymazat
  35. [36]: My samozřejmě taky, ale parafrázi se "Shérmééééénem" si taky umím představit .

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)