19. června 2017

Sochy ve skalách - Braunův Betlém a Kopicův statek

Příroda je zdatný sochař a vymodelovala oblouky, skalní okna a řadu dalších útvarů s vypovídajícími názvy, u nás např. Vozku a Pasáka v Jeseníkách, Čtyři palice na Českomoravské vysočině, Jehlu v Prachovských skalách, Kapelu v Českém ráji atd.

I někteří sochaři vdechli tvar do skalních masivů přímo v přírodě. Mezi nejznámější patří přibližně 20 m velké reliéfy hlav čtyř amerických prezidentů na Mount Rushmore v Jižní Dakotě.

Nemusíme však jezdit tak daleko. V Novém lese v sousedství impozantního barokního hospitálu v Kuksu, založeného počátkem 18. století hrabětem Františkem Antonínem Šporkem, se nachází několik reliéfů a soch, které pro hrabětě vytvořil významný sochař a řezbář Matyáš Bernard Braun (1684-1738) a žáci z jeho dílny jako doplněk Braunových soch v Kuksu.

Označení Betlém dal místu monumentální reliéf, jehož původní podobu zobrazuje výřez z informační tabule na následujícím snímku.




Dnešní stav je jen torzem.





Ve větším detailu jsou dále znázorněny reliéfy Příchod tří králů, Klanění pastýřů a Vidění sv. Huberta. Svatý Hubert je patronem lovců a myslivců a hrabě Špork ho zde chtěl mít proto, že sám byl náruživým lovcem.






Ležící socha vedle skalních reliéfů představuje spící Marii Magdalenu.




Za umělecky nejcennější dílo v lesním areálu je považována socha poustevníka Juana Garina. Garinus žil na hoře Montserrat a podle pověsti znásilnil a zavraždil Rikildu, dceru barcelonského hraběte Vinifreda, a pohřbil ji na tajném místě. Aby se vyrovnal se svým svědomím, za trest se rozhodl plazit jako zvíře, dokud mu Bůh neodpustí. Po několika letech ho vypátrali Vinifredovi psi a hrabě zanedbaného poustevníka chtěl v Barceloně k pobavení společnosti vystavovat jako zvláštní zvíře. Garinus se přiznal ke své vině a dovedl hrabětě k hrobu dcery. Bylo mu odpuštěno, dívka vzkříšena a na místě jejího hrobu byl postaven klášter Montserrat, kde se stala první abatyší. (Jiné vysvětlení vzniku kláštera Montserrat podává legenda o černé madoně, zmíněná v článku Montserrat - klášter ve skalách.)




Socha znázorňuje Garina poté, co ho vypátrali psi. Nad sochou je erb rodu Šporků.




Součástí Jákobovy studny je torzo Krista v levé části následujícího snímku.




A ještě několik náhledů na studnu.




Sochařství ve volné přírodě se věnoval i lidový umělec Vojtěch Kopic (1909-1978). Vydáme-li se v Českém ráji na asi 3 km dlouhou procházku mezi zámkem Hrubá Skála a hradem Valdštejn, cestou narazíme na odbočku Kopicův statek. Kopic v měkkých pískovcových skalách vytvořil reliéfy řady postav z naší historie (Cyril a Metoděj, sv. Václav, kněžna Libuše, Karel IV., Mistr Jan Hus, T. G. Masaryk, …), ale i přírodní motivy, např. tyto ptáčky.




Ke kamenným varhanům přidal i autoportrét.




Bohužel pískovcové sochy v Braunově Betlému pod otevřeným nebem trpí povětrnostními vlivy, roste na nich mech a bez restaurace by se už asi rozpadly, ta poslední se však uskutečnila hodně dávno, v r. 1961. Zatímco Braunovy sochy na Karlově mostě i v Kuksu jsou nahrazeny kopiemi, stav Betlému je varovný a dokonce r. 2000 byl zapsán na seznam UNESCO mezi sto nejohroženějších památek světa. O rok později byl pak prohlášen za naši Národní kulturní památku. A teď ještě vymyslet, jak ho zachránit.

V případě Kopicova statku je situace příznivější, ale jen proto, že zdejší reliéfy jsou podstatně mladší než Braunovy.

35 komentářů:

  1. Skvostná reportáž, krása Miloši, díky ti za pokochání se duše i oka.

    OdpovědětVymazat
  2. Nad takovou tvorbou žasnu.
    Vím a měla jsem tu čest navštívit podobné utvary na Kokořínsku, které mě doslova ohromily.
    Je opravdu škoda že zarůstají mechem.
    Studna vypadá hodně pěkně, což jsou pěkné i ostatní výtvory.

    OdpovědětVymazat
  3. Já se stále udivuji, kolik umělců se tolik proslavilo a zemřelo v relativně mladém věku. Kam se na ně dnes hrabeme...

    OdpovědětVymazat
  4. Na kamenný varhany si člověk moc nezahraje...

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné.
    Čtyři palice jsem si ošahal osobně, když mne tam učilo horolezení.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkné přiblížení Braunova Betlému. Díky.
    Na následujícím videu není nic, co by Miloš nezdokumentoval, snad jen některé detaily jsou zajímavé:
    https://www.youtube.com/watch?v=tPB5ocP500I&t=45sPoznámka: Nevím proč (Matyáš Braun pro zbraslavský zámek/klášter žádná díla nevytvořil), přesto se mi po shlédnutí jeho soch neodbytně připomíná závěr knihy Fialový poustevník od Oty Pavla:
    "Zvednu hlavu a spatřím pár velkých ptáků, bílých labutí. Mávají křídly a letí k zbraslavskému zámku, v němž se slzy, smích a lidé změnili v sochy."

    OdpovědětVymazat
  7. Na těchhle místech jsem ještě nikdy nebyl a doufám, že se tam dostanu dříve, než se artefakty rozpadnou. Dokumentace pro takové případy je ale i díky tobě, Miloši, hotová .

    OdpovědětVymazat
  8. Ten stav Betléma je tristní a ostudný. památka UNESCO a v takovém stavu? Kdyby se raději věnovala u nás pozornost takovýmto věcem a ne prázdnému tlachání ve sněmovně a odpadkům z mozků politiků. Vždyť takhle zabíjíme to nejcenější co může národ mít. Historii a kulturu....   

    OdpovědětVymazat
  9. Staráme se a opečováváme reklamní poutače, ale o umělecká díla se nestaráme, něco je špatně, ne?     

    OdpovědětVymazat
  10. Krásně nafoceno a napsáno! Znám je a moc mně okouzlily, ale opravdu by dost nutně potřebovaly zrestaurovat.

    OdpovědětVymazat
  11. Na mnoha místech Českého ráje se dají nalézt podob reliéfy vytesané do skal To se týká i osady třídomí u Mařenic. Někdy kolem roku 1740 zde do pískovcové skály vytesal mařenický stolař a lidový umělec Franz Schier reliéf Nejsvětější Trojice. V jeho horní části je zobrazena Nejsvětější Trojice, obklopená hlavičkami andílků, dole je pod baldachýnem s královskou korunou znázorněna nebeská brána, v níž jako Královna nebes stojí Panna Marie s Ježíškem. Asi o 300. m. severněji u staré úvozové cesty je další reliéf, znázorňující útěk Svaté rodiny do Egypta. Je zde vytesá obraz Josefa s oslíkem, na němž sedí Marie s Ježíškem v náručí a celý výjev obklopují hlavičky andílků. Škoda, že tyto památky, které jsou většinou umístěné v lesích zarůstají a postupem let se rozpadnou.

    OdpovědětVymazat
  12. Překrásná fotoreportáž s poutavým povídáním, moc ti za ni děkuji!

    OdpovědětVymazat
  13. [7]: Oprava: Správný odkaz (od začátku) je zde:
    https://www.youtube.com/watch?v=tPB5ocP500I
    Omlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to je chválihodné vyprávěníčko, zcela žasnu nad těmi informacemi..
    Fotografie jsou naprosto úžasné...
    Je opravdu velmi zajímavé, jak po čase příroda začne dílo člověka postupně překrývat.

    OdpovědětVymazat
  15. [1]:[2]: Když se spojí síly přírody a člověka, je radost na to pohledět :).[3]: Kokořínsko vůbec neznám, doufám, že ho přiblížíš.[4]: Ale možná těch 54 Braunových let byl v 18. století věk odpovídající dnešním 70.[5]: Na klávesnici zapomněl

    OdpovědětVymazat
  16. [6]: Já jsem na nich také byl, ale bez lan - turistickou cestou. Nač jsem si ale nikdy na Českomoravské vrchovině netroufl, jsou Dráteníčky. Z těch mám hrůzu.[7]: Dík za krásné video, podle počtu pouhých 215 zhlédnutí je bohužel málo známé.
    Zbraslavský zámek znám jen z textů, co vím, tak v něm byla expozice moderního českého sochařství (např. díla Otto Gutfreunda).[8]: Určitě by tě zaujala i skupina soch soudobých sochařů, nazvaná Křížová cesta 21. století, která je také poblíž Kuksu.[9]: Politici, zvláště ti celoživotní (Benda, Sobotka, ...), mně také pijí krev. Ti myslí jen na to, jak přežít do dalšího volebního období. Památky je nezajímají, ale ukázat se někde s Jágrem či jiným známých sportovcem či umělcem, na to je užije.[10]: Reklama asi víc vynáší .

    OdpovědětVymazat
  17. [11]: Taky myslím, v mechu se úplně ztrácí a měkký materiál se drolí.[12]: Český ráj zběžně znám, ale tato díla a místa ne. Rád si něco přečtu na tvém blogu. Díky už za tyto informace.[13]: Děkuji i za mistra Brauna :).[14]: Ještě jednou díky za další odkaz, i když je jiný, myslím, že video je obsahově stejné. Protože však odkazy na YouTube mívají malou životnost, je výborné mít jich několik.[15]: Nakonec nás příroda všechny pohltí, dopadneme jako Azur Window na ostrově Gozo :).

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: To jsou odkazy na jedno a to samé video. Jen se mi na první pokus "podařilo" odvolat se ne na jeho úplný začátek, ale až na jeho 45. sekundu (parametr &t=45s). Nic není dokonalé...

    OdpovědětVymazat
  19. http://mareniceaokoli.blog.cz/1112/kdo-hleda-najde. Jsou to Miloši Lužické hory a stránky najdeš i na Třídomí a Mařenice.

    OdpovědětVymazat
  20. Zdravím... na mne nejvíce zapůsobily ty kamenné varhany. Jo, pěkné.

    OdpovědětVymazat
  21. I když pouze torza, ale v tom lesním areálu to na mě působí hodně impozantně, v době sláva a krásy to muselo být něco.
    Škoda, že zapůsobil zub času a člověk nebyl natolik moudrý, aby ten skvost udržel pro další generace.

    OdpovědětVymazat
  22. Ty varhany mě dostaly
    Jinak ty sochy jsou taky nádherný, to se jen tak nevidí

    OdpovědětVymazat
  23. [3]:[16]: Určitě bych něco o tom mohla napsat, ale je to už let co jsem tam byla, takže to budu muset znova navštívit a udělat o tom nějakou menší prohlídku s fotografiema.

    OdpovědětVymazat
  24. Je jasné, že nějaký zásah by ty sochy potřebovaly. Nad tím Betlémem jsem si říkala, že bych aspoň vzala do ruky kartáč a odrbala ty oranžové plochy, jenže pískovec je měkký a mohla bych spíš ublížit než pomoct...

    OdpovědětVymazat
  25. Super, to jsem si přál vždycky vidět. Už je zase restaurovaný, tuším vloni, stříkaj ho ethanolem proti mechorostům. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Komentář [28]: mne inspiroval k pátrání po netu. Ukázalo se, že Braunův Betlém má svoje webové stránky:
    http://www.braunuvbetlem.cz/cs/V záložce "Záchrana památky" se konstatuje, že pokus státu o záchranu památky selhal. Uvažuje se o naskenování díla a vytvoření jeho kopie.Potěšitelná a úspěšná je aktivita Fakulty restaurování Univerzity Pardubice v Litomyšli. Koncem roku 2014 byly díky ní očištěny reliéfy Narození Páně a Tří králů. Je možné se na ně podívat v záložce "Galerie".

    OdpovědětVymazat
  27. [19]: Díky za informaci, v hudební rubrice Robky jsem někdy dával odkazy na videa s tím, že je nutné je posunout na čas např. 2:00, s tímto parametrem to odpadne.[20]: A ve Švýcarsku to není? Asi proto, že čtyřtisícovky jsou skoro pořád pod sněhem :).[21]: Díky za rozšíření obzorů. V těchto končinách jsem nikdy nebyl a je důvod to napravit :).[22]: Jsou opravdu impozantní, jak v největších katedrálách.[23]:Přes poškození zubem času se dost divím, že se nepřidali i lidé, např. s vyrýváním srdíček s iniciálami jmen.

    OdpovědětVymazat
  28. [24]: Chtěl a také jsem si chyby vzápětí všiml, myslel jsem, že ji opravím později, jenže přežíváme během rekonstrukce bytu na chalupě, nejdřív bez přístupu k internetu a teď s dost omezeným.
    Předběhlas mě [25]:Také se mně moc líbí, umístěním v horní části skály jsou působivé jak v chrámu.[26]: To stejné zažívám také, v předblogovém čase jsme ve fotografování nebyli tak aktivní a teď už často přemýšlíme, že tohle by se mohlo hodit .[27]: Někde psali o tmelení prasklin, různé porosty skalám opravdu škodí, ale zbarvení na druhé straně je i celkem zajímavé, je v něm patrné sepětí s přírodou.[28]: Nejlepší by na to asi byl bourbon Jack Daniels, jen ty náklady by byly vyšší .[29]: Myslím, že to nakonec skončí instalací kopií jako v jiných případech soch z pískovce. I slavný Radegast u Pusteven v Beskydech tak dopadl.
    Díky moc za zajímavé odkazy.

    OdpovědětVymazat
  29. Vždycky, když zabrousím na Tvůj blog, mám pak strašnou chuť někam vyrazit, přitom jsem taková děsná peciválka...

    OdpovědětVymazat
  30. Miloši, o tomhle místě a krásných sochách jsem doteď nevěděla. Je to nádhera :). Ty varhany, to je paráda!

    OdpovědětVymazat
  31. Moc ráda jsem se s tebou prošla po místech, která jsou mi důvěrně známá. Od dětství jsem jezdívala s rodiči na větší část prázdnin do Českého ráje, který mám prochozený a kam se stále moc ráda vracím, i když jen na krátké výlety. Braunův betlém jsem naposledy navštívila před několika lety, cestou ze Dvora Králové zpět do Českého ráje. Už tehdy jsem si říkala, že by mu měla být věnována větší pozornost, co se záchrany týče.
    Nedaleko Kunštátu je v obci Rudka jeskyně Blanických rytířů, která také stojí za shlédnutí. Z Brna je to kousek.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)