30. června 2017

Trakai - vodní hrad u Vilniusu

Hlavním městem Litvy je Vilnius, ale nebylo tomu tak vždy, ve středověku sídlem vládců Litvy bylo město Trakai (česky také Trakaj nebo Troky), které s dnešuními 5000 obyvatel patří mezi menší, díky řadě památek však přesto významné a vyhledávané. Nachází se 28 km od Vilniusu a dopravit se tam dá autobusem, dobré je ale si předem pročíst jízdní řády, protože se tam můžeme dostat za půl hodiny, ale také za více než hodinu.

Trakai obklopují jezera a na ostrově v jezeře Galvé byl vybudován hrad, jehož historie se podle doložených pramenů odvíjí od r. 1337. Založil ho litevský velkovévoda Gediminas a původně měl vojenský význam.




Pevnost, postavená v průběhu 14.-15. století, se skládala z knížecího paláce, obehnaného ochrannými zdmi a hlubokým příkopem. Po vítězné bitvě proti německým rytířům u Žalgirisu r. 1410 byl hrad proměněn v rezidenci litevského velkovévody Vitautase. Po jeho smrti význam hradu postupně upadal a snahy přestavět jej do renesanční podoby nebyly naplněny, později byl dokonce proměněn ve věznici a při válce s Ruskem v polovině 17. století téměř celý zničen.

V 19. století vlivem romantismu si získaly oblibu zříceniny starých hradů a některá nová sídla se pak stavěla jako umělé zříceniny (u nás např. Janův hrad v Lednicko-valtickém areálu). O hrad Trakai se tím zvýšil zájem, jenže pro nedostatek prostředků na rekonstrukci se s ní začalo až po skončení 2. světové války a trvala do 90. let. Hrad jí získal svou gotickou podobu z 15. století.



Na nádvoří hradu se dostaneme po dřevěném mostě, na který navazuje dlážděný chodník. Na vstupní bráně je vidět kombinace cihlové a kamenné výstavby.





Nádvoří za vstupní branou není jediné, po lávkách a padacích mostech se dostaneme do dalších sekci členitého areálu a do věže.



Nabízí se i průhledy na jezero.



Oblíbenou kratochvílí šlechty byl lov a k němu bylo třeba se zdokonalit ve střelbě a také vědět kam mířit.



Od r. 1962 je hrad využíván jako muzeum. Obsahuje bohaté sbírky užitého umění, kovové poháry a mísy, keramiku, ale i dýmky a hůlky vybrané společnosti, a také náhledy do života na hradě, např. tehdejšího oblékání.






A najdeme zde i moderní umění a figurky zvířat - mořské koníky, kobylku, nosorožce, mamuta, …




Vitráže jsou samozřejmě novodobé.



Éru věznění a mučení si můžeme přiblížit vyzkoušením důmyslných nástrojů na vlastní kůži.



Soustava jezer nabízí projížďky kolem hradu, lze si půjčit lodičky, projet se historickou lodí i moderními motorovými čluny a plachetnicemi.



Hrad si tak můžeme prohlédnout ze všech úhlů a současně i okolní ostrůvky a výstavní rekreační budovy na pobřeží.





I když vodní hrad je hlavním magnetem Trakai a při asi 2 km dlouhé cestě od autobusové stanice všichni k němu nedočkavě spěchají, alespoň na zpáteční cestě stojí za to si prohlédnout další památky. V centru města je mimo jiné katolický a pravoslavný kostel.




Pro nás je zajímavé i to, že zde má sochu sv. Jan Nepomucký.


27 komentářů:

  1. Krása, až oči přecházejí

    OdpovědětVymazat
  2. Vodní hrad Trakai přiblížen dokonale. Jako bych tam byla Díky.
    K historickým objektům mám ambivalentní vztah. Na jedné straně se v nich nacházejí umělecké předměty jako projev lidského umu a smyslu pro krásu, na druhé straně v nich najdeme zbraně na  zabíjení zvěře i lidí nebo dokonce mučící nástroje.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné místo. Znám ho jen z doslechu a teď - díky tobě - i z pěkných obrázků .

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný hrad i jeho okolí.. to je opravdu nádherné místo. Moc se mi líbí to nádvoří a lávky. Pěkné fotky, Miloši :).

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za krásný výlet do zvláštního místa. Mám podobný vztah k historickým místům jak píše  Axina. Přiznávám, že bych tam v té době nechtěla žít, přestože toho násilí a mučení je i v dnešních dobách dost, možná i víc.

    OdpovědětVymazat
  6. Ty špacírky jsou úžasné.
    Jako kavárenský povaleč bych jednu takovou měl pořídit. Abych byl i švihák.

    OdpovědětVymazat
  7. To je paráda, super fotky ještě více super místa.

    OdpovědětVymazat
  8. No to je přímo pohádka! nádherná stavba a je dobře že je zrekonstruovaná. Ty pohledy z jezera jsou moc pěkné a krásně hrad tak představují hrad z různých pohledů....

    OdpovědětVymazat
  9. Ten je tedy skvělý :)Tam by se dalo pěkně žít :)  A určitě  by byla příjemná projížďka na loďce či parníku.
    Moc ráda bych se tam podívala :)

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkný hrad. A těch pater a lávek či pavlačí! Mučidla, to není nic pěkného, jsou bytelná, ale je třeba si dobu minulou připomínat. A jízda okolo hradu lodí či člunem určitě nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  11. super. len mam problem: moj terapeut na ergoteraiu je povodom kanadan z litvy. on mi povedal, ze jeho matka je z lotyska.
    jedna z tych dvoch zemi ma byt nadherna.
    "kera to je vcul?"zabudol som a on je prave ns materskej dovolenke!

    OdpovědětVymazat
  12. Tak jsem napočítala, že k článku je připojeno 87 doprovodných fotografií!
    Nehledě na jejich pořízení, jenom jejich výběr a uspořádání je husarský kousek

    OdpovědětVymazat
  13. Na úvod musím sklonit neb vytvořit koukatelné mozaiky je skutečně umění, umění pracné.
    Je to nádherná oblast, dobře udržovaná historie. Moc se mi líbí ta kombinace cihly a kamene, která je dokonale podtržená vodou. Voda dodává každé stavbě zvláštní punc, no mám vodu ráda, proto ta fascinace.
    Na brněnském Špilberku / já mám ten Mládkův text mimochodem také ráda    /, jsem při zhlédnutí mučících nástrojů pravila skutečnost, že bych řekla vše včetně toho, co by potřebovali slyšet. Když vidím i zdejší mučidla, opět toto tvrzení v mém případě nevyjde jako liché.
    Mnohokrát děkuji za příjemnou nedělní procházku historií.

    OdpovědětVymazat
  14. [1]:Také jsem zíral, kam se hrabe Červená Lhota :).[2]:V květnu jsme byli dva dny na hradě Svojanov a tam jeden z okruhů byl věnován sklepením, kde byla také expozice mučicích nástrojů. Ale nevybrali jsme si ho, raději jsme šli interiérů hradních pánů.
    A na Konopišti nám říkali, že František d'Este za svůj krátký život zastřelil 300 tisíc kusů zvěře. Měl tam také svou osobní střelnici, kde cvičil.[3]: V květnu jsem byl celý týden ve Vilniusu a o hradu se jsem se dozvěděl až z průvodce městem, byl v tipech na výlety do okolí a hned další den jsem tam vyrazil :).[4]: Opravdu je tam nádherně, skutečnost překonala mé očekávání a potěšující je, že je tam možné fotografovat i uvnitř, což u nás je výjimečné a když ano, tak vždy za příplatek.[5]: Tehdy bylo mučení zřejmě i zdrojem zábavy, veřejné popravy byly pro diváky asi něco jako pro nás třeba fotbalový zápas :).

    OdpovědětVymazat
  15. [6]:V kavárně by hůlka tolik nevynikla, ale na lázeňské kolonádě bys byl hotový švihák lázeňský a mohl by ses uplatnit i jako společník dobrodružství chtivých dam .[7]:[8]: Krásně vyšlo počasí, tím to bylo kolem hradu jednodušší, v interiéru ale tradičně s odlesky na sklech.[9]: Myslím, že ta zhruba 50 let trvající rekonstrukce se v turistickém ruchu vrátí. Pomůže i Vilniusu, kam se asi tolik nejezdí jako do přímořské Rigy a Tallinnu.[10]:Na lodi byl kapitán, jeden pár a já, takže jsme se mohli cítit jako ve vodním taxi :) Opravdu skvělá projížďka.

    OdpovědětVymazat
  16. [11]:Právo útrpné si vyžadovalo zvlášť kvalitní mučidla :).
    Dovedu si přestavit tehdejší techniky, jak podávali zlepšovací návrhy na nová a lepší :).[12]: V tom jsem měl také vždy zmatek, komplikuje to také angličtina, protože Latvia není Litva, ale Lotyšsko, Litva je v angličtině Lithuania.
    Protože jsem už ve všech pobaltských metropolích byl, tak teď si pamatuji, že je to takto:
    Riga - Lotyšsko (Latvia), Vilnius - Litva (Lithuania), Tallinn - Estonsko (Estonia).[13]: Tak to jsem využil přibližně čtrtinu fotek .
    Když jsem si koupil první digitální fotoaparát (Olympus "mjú" 410), s kartou na 144 snímků jsem vydržel celý týden. Kde jsou ty časy! A dnes s mobilem je ta přehršel fotek ještě větší, např. všechny tyto fotky jsou už mobilem.[14]: Koláže v Google Picasa mně kdysi poradila blogerka Babeta, líbí se mně na nich možnost do textu "vecpat" víc snímků, ale leckdy je to za cenu ztráty přehlednosti, např. u článku o dómu v Miláně mě komentující zrovna nechválili

    OdpovědětVymazat
  17. Čtvrtina fotek! To znám! Taky jsem začínala digitálním Olympusem, pak přešla na další Olympus. Dnes mám na focení mobil a nevyměnila bych ho za nic. Má řadu výhod a podle mne jsou fotky hezké.

    OdpovědětVymazat
  18. Vypadá to jako další typ na výlet! Děkuji mnohokrát.

    OdpovědětVymazat
  19. Vodní hrad je opravdu moc nádherný. Na mě ovšem působí dost zvláštně. Jak je krásně opravený, tak vypadá jak novodobá replika, kterou nějaký nadšenec před chvílí dostavěl.    Moc se mi líbí ty venkovní ochozy ve vnitřním nádvoří.

    OdpovědětVymazat
  20. Tak tam to vypadá naprosto báječně!! Snímky jsou velmi povedené, úplně lákají pro navštívení. A velmi zajímavé informace.

    OdpovědětVymazat
  21. Tam se určitě nepodívám, a tak díky za zprostředkování. Hrad je nádherný, jeho umístění opravdu parádní. Líbí se mi i kostely, určitě je to nádherný zážitek, až tak trochu závidím   

    OdpovědětVymazat
  22. Parádní a hlavně vám vyšlo počasí, což u fotografování vždy oceňuji
    Ty průhledy na jezero mi připomínají Špilberk, až na to, že tam je jen jeden průhled a není tam jezero

    OdpovědětVymazat
  23. Zdravím... překrásná stavba. Skutečně.

    OdpovědětVymazat
  24. Děkuji za úžasný výlet do míst, kde jsem nikdy nebyla a kam se asi nepodívám.

    OdpovědětVymazat
  25. Velmi zajímavá stavba, ochozy v nádvoří a ta barevná převaha oranžové.
    Fotky pěkné. :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)