20. července 2021

Jeseníky (2) - chata Paprsek, Dalimilova rozhledna

Na přelomu tisíciletí jsme na letní i zimní dovolené jezdívali do Jeseníků, prochodili jsme, co se dalo, a stáli v dlouhých frontách na vleky k přeplněným lyžařským svahům. Letos jsme si na ně znovu vzpomněli, jen syny jsme vyměnili za 5leté vnučky. Představy však narušila nutnost auto kvůli poruše elektroniky nechat doma, jedna z vnuček byla navíc nemocná a rodiče je nám přivezli až o 4 dny později. Jednu výhodu to ale mělo, protože ve dvou dnech, kdy nepršelo, jsme se mohli vydat na turistické výlety, které by pro děvčata mohly být ještě příliš dlouhé. 

První vedl z Ramzové na chatu Paprsek a zpět. Trasu jsme v minulosti prošli několikrát, dobrou motivací byly krásné výhledy z terasy chaty a tamní borůvkové knedlíky.  

Z Ramzové (760 m n. m.) kolem rozcestníku Větrolam (785) scházíme do obce Petříkov (746). Ta se mezitím v mnohém změnila, přibyla stravovací a ubytovací zařízení, nový lyžařský svah a bobová dráha. 




Na konci Petříkova (1 km od jeho začátku) přecházíme do lesa na cestu, která se z někdejší pěšiny změnila na širokou cyklostezku.  



Strom s vyvrácenými kořeny stále žije.



Cesta se později změní na kamenitou a pozvolna stoupající až na náhorní rovinu Císařská lovecká bouda (1013). K chatě Paprsek zbývá 2,5 km a nadmořská výška se již takřka nemění. 






V průhledech jsou vidět okolní vrchy a na návrší v popředí záhadná stavba, kterou jsme neznali.     



Některé luční květy v Jeseníkách jsou endemity (rostou jen zde), ale nevím, zda jde zrovna o tyto.



Cíl cesty nás hodně překvapil, pamatujeme chatu Paprsek (1077), ale teď tam stojí hned několik budov, velká zahradní restaurace s lehátky pro ty, kteří by se chtěli opalovat, dětské prolézačky a trampolína, dřevěný kostelík, sedačková lanovka, jezero pro zasněžování svahu.   








Přízemní stavba s bílou střechou slouží pro společenské akce, konají se tam i svatby.



Dotazem u číšníka jsme zjistili, že neznámá stavba je Dalimilova rozhledna. Od Paprsku k ní je 2 km. I když je na návrší, nejdříve se musí sejít téměř 200 m dolů na sedlo Větrov (892).   



Název rozhledny působí historickým dojmem, podobně jako Dalimilova kronika, ve skutečnosti jde o novodobou repliku někdejší rozhledny na Králickém Sněžníku z r. 1899, která pro zdevastovaný stav byla v 70. letech odstřelena. Novou rozhlednu nechal postavit JUDr. Dalimil Mika, LLM a po něm má jméno. Jde o exekutora z Klatov, o jehož jedné sporné aktivitě se můžeme dočíst např. zde, pochází však odtud a jeho rodiče tady také podnikají, otec Miloslav Mika byl správcem chaty Paprsek, po r. 1989 ji koupil a celý areál rozšířil a v zimě se stará také o běžecké stopy v okolí. 

Dalimilova rozhledna byla slavnostně otevřena 9. 7. 2021 a my jsme se k ní dostali, aniž bychom předtím o ní věděli, jen 4 dny poté. 




Dvě propojené věže mají výšku 17 a 33 m. Na horní terasu vede 168 schodů. 



U rozhleden nás však nejvíc zajímá, co z nich uvidíme. Zpětný pohled na svah pod Paprskem vypadá takto:


Na opačné straně zub v levé části jsou Obří skály (1088), masiv vpravo od nich končí vrcholem Šerák (1351), světlé pruhy jsou sjezdovkami ke spodní stanici v Ramzové a další vrchol vpravo od Šeráku je Keprník (1423), vše detailně přiblížím v dalším článku.



V dáli uprostřed je nezřetelně patrná telekomunikační věž na Pradědu (1491), nejvyšším vrcholu Jeseníků. 



A konečně vrch vpravo s prořídlým zalesněním by měl být Králický Sněžník (1424).



Zpět jsme vrátili stejnou cestou a zbývá dodat jen číselné údaje. Z Ramzové k chatě Paprsek je 7 km, od ní k Dalimilově rozhledně 2 km a s cestou zpět celkem 18 km. Převýšení z Petříkova (746) na Paprsek (1077) je 331 m a k tomu je ještě třeba přidat převýšení 185 m ze sedla Větrov (892) na Paprsek, celkem tedy 516 m.

16 komentářů:

  1. Zajímavé že Jeseníky jsou pro mne Terra incognito..Být jsem byl vícekrát v Beskydech, Javorníkách a dokonce tz Nizkem Jeseniku, a také v Červenohorském sedle, vlastní Jeseníky jsem doslova pouze "viděl z rychlíku"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teď byl v Jeseníkách celý 11. týden a ještě několikrát na kratší dobu. Víc jsem byl jen ve Vysokých Tatrách. Ale z Jeseníků (na rozdíl od Vysokých Tater) mám jen málo fotografií, protože první digitální fotoaparát jsem koupil v r. 2004 a většina návštěv byla předtím.

      Vymazat
  2. Vidíš, netušila jsem že v Jeseníkách je také Petříkov. Já znám Petříkov jihočeský. Někdo si v minulosti své hříchy vykupoval odpustky, pan exekutor rovnou rozhlednou. A podle velikosti areálu to byly sakra velké a těžké hříchy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navíc v tom bude asi i rodinný podnikatelský záměr, návštěvníci rozhledny si zajdou do chaty na oběd a opačně ti, co šli na chatu (jako třeba my), si nenechají ujít rozhlednu. Na ní je překvapivě vysoká cena - 120 Kč pro dospělé, nakonec se ten patriotismus a filantropie pana exekutora ještě vyplatí :).
      Ale musí se uznat, že celý areál a jeho komplexní vybavení je teď opravdovým lákadlem pro návštěvníky.

      Vymazat
  3. Jeseníky jsou krásné, a mám to štěstí, že jsou i mým domovem. Bohužel nás teď postihly nepěkné záplavy, a i v naší malé obci jsou dost velké škody na majetcích. Příroda je pořád silnější než my. Tvoje fotky jsou moc hezké :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celý kraj je krásný, vzpomínám si třeba na městečko Vidnava u polských hranic a lékárníka, který nám s velkým zaujetím vykládal o historii lékárny a měl k ní i historické fotografie a částečně udržoval i původní vybavení.

      Vymazat
  4. V místech, o kterých píšeš jsem byla dvakrát, ale za totáče, jednou v Ramzové a na Šeráku lyžovat od ROH a na škole v přīrodě na Rejvízu, tam jsem se s údivem dozvěděla, kolik tam žilo Řeků. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavá informace o Řecích, slyšel, že nějaká "kolonie" Řeků byla v Brně, konkrétně znám ale jen pěvecké duo sester Elefteriadu.
      Na Šeráku jsme lyžovali v našich začátcích (a to už ve vyšším věku) a měli jsme z toho smíšené pocity - dlouhé čekací doby na vleky (dnes už je tam lanovka), v horní části se jelo do protikopce, kde jsme se zastavili a museli kus popojít, protože svah byl větší část dne na slunečné straně, nahoře ve sněhu prosvítala hlína a kameny, u Čerňavy se zase projíždělo zledovatělým břehem jak na bobové dráze a spodní část byla plná boulí.
      Když jsme v r. 2010 poprvé vyjeli do Itálie, naše sjezdovky jsme definitivně opustili.
      Rejvíz je ale moc pěkný, dřevěné chodníky v podmáčeném lese a jako třešnička na dortu mechové jezírko.

      Vymazat
  5. Vida, málem jsi stihl přestřihávání pásky :-). O nové Dalimilově rozhledně jsem opravdu nevěděl. Vůbec mě teď aktuální rozhlednový boom docela překvapuje, ale je to prostě tak, že u nás rozhledny raší ve vlnách :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na rozhledny jsme světová velmoc, jednu (a také novou) mám ještě v plánu přiblížit.

      Vymazat
  6. Líbí se mi "šnek" rozhledny a barevně ty dva náprstníky. Moc pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za informaci, v květeně se vůbec nevyznám, pro mě to jsou jen luční zvonky, název náprstník jsem snad ani neslyšel.

      Vymazat
    2. Náprstník, latinsky digitalis, je docela jedovatý. Ale používá se i jako lék na srdce.

      Vymazat
  7. Náprstník roste i v jiných lokalitách. To rozhledna je úžasná. A super, že je u ní občerstvovací stanice. Navíc měli jste štěstí s otevřením rozhledny veřejnosti. My letos se Cvilínem u Krnova štěstí neměli. Rozhledna měla být zpřístupněna letos, ale není jasné ve kterém měsíci.I okolí je již upravené, ale zatím byl vstup na rozhlednu uzavřen.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Claude Lorrain - ideální krajiny klasicismu

Claude Lorrain (1600-1682), vlastním jménem Claude Gellée , patří k nejvýznamnějším malířům klasicismu , směru, který následoval po temném ...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)