20. ledna 2012

Stockholm, Oslo (1) - Nobelova cena

Alfred Nobel (1833-1896) se nejvíce proslavil vynálezem dynamitu a tím, že svůj značný majetek odkázal nadaci oceňující významné vědecké objevy ve fyzice, chemii a fyziologii nebo medicíně, které doplňují ceny za literaturu a za mír. Kupodivu nenavrhl oceňovat vědce z královské disciplíny matematiky, protože údajně jeho manželka mu byla s jedním matematikem nevěrná a on na ně zanevřel. V r. 1968 byl (bůhví proč) seznam oborů, v nichž se cena udílí, rozšířen o ekonomii, která s vědou (podle mě) má velmi málo společného. Cena je doplněna i nemalou finanční odměnou, vyplácenou z úroků, které přináší Nobelův odkaz. Několik vědců získalo Nobelovu cenu dvakrát, mezi ně patří i žena - Marie Curie Sklodowská.

Zatímco cena míru je do značné míry zdiskreditována, protože ji získal přes svou teroristickou minulost i Jásir Arafat, po několika málo týdnech v úřadu prezidenta Barack Obama nebo neúspěšný prezidentský kandidát Al Gore za ekologické aktivity souvisejícími s globálním oteplováním, které byly ve značném rozporu s jeho podnikáním, pro fyziky, chemiky či lékaře je Nobelova cena nejprestižnější vědeckou metou. Jejímu udělení předchází složité nominační řízení a je zřejmé, že důležitá je i síla zemí, z nichž kandidáti pochází. My máme jen dva laureáty - Jaroslava Heyrovského za objev polarografie a básníka Jaroslava Seiferta za literaturu. Blízko ocenění byl i Karel Čapek, získání ceny mu však zhatil nástup Hitlera a jeho vliv. Mnohem úspěšnější jsou Maďaři, mají 6 oceněných, a ve svém Národním muzeu v Budapešti mají pro ně vyhrazenu speciální expozici, pokud si vzpomínám, všichni se prosadili až v emigraci (v USA), v Maďarsku by povědomí o jejich objevech těžko mělo větší publicitu. Jedním z nich byl John von Neumann, tvůrce architektury dnešních počítačů.




Nobelova cena míru se předává v Oslu (v budově na 1. snímku) a všechny ostatní na radnici ve Stockholmu. Radnice má impozantní 106 m vysokou věž, z jejíhož vyhlídkového ochozu je krásný výhled na paláce v historickém centru Stockholmu, nacházející se na ostrově Gamla Stan, který je jedním ze 14 ostrovů, na nichž Stockholm (ohraničený jezerem Mälaren a Baltickým mořem) leží.



Ceny předává švédský král ve Zlatém sále, jemuž dominuje mozaika se zobrazením královny jezera Mälaren, která drží korunu a žezlo a na klíně má tři budovy - radnici, katedrálu a královský palác. Je dosti nehezká, podle výkladu průvodkyně radnicí to symbolizuje, že moudrost nejde dohromady s krásou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)