27. ledna 2012

Guggenheim Museum v Abu Dhabi a v Helsinkách

Na okraji Abu Dhabi dělníci v současné době vykopali základy pro budovu za 800 miliónů dolarů, navrženou Frankem Gehrym, dvanáctkrát větší než NY 'flagship'.
Zuzana



Budova Guggenheim Abu Dhabi, která se má otevřít v r. 2013 ve Spojených arabských emirátech, se stane pátým muzeem, které rozmnoží galaxii Guggenheimů po světě. A Abu Dhabi není poslední. V Helsinkách bude oznámeno, že Guggenheimova nadace se ujme studie projektu budovy nového Guggenheimova muzea ve Finsku, Helsinkách. K tomu jim dopomáhej finská kulturní nadace a švédská kulturní nadace ve Finsku. Helsinky samy budou za svoji účast na projektu platit 2,5 milionů dolarů. Starosta Helsinek Jussi Pajunen řekl v telefonním rozhovoru, že celá baltická oblast, včetně Helsinek, se díky výstavbě nových budov rapidně mění, ať se jedná o bytovou výstavbu nebo kanceláře, atp. Nové budovy se staví na nábřeží a nové umělecké muzeum velmi přispěje k celkové regeneraci.
Když se v r. 2008 helsinský nákladní přístav přestěhoval, otevřelo se asi 620 akrů z pobřežní oblasti residenčním a komerčním projektům. Starosta Pajunen počal komunikoval s guggenheimskými úředníky už před rokem, neb ho inspiroval úspěch Guggenheimova muzea ve španělském Bilbao. Od chvíle, kdy se tam museum otevřelo, budí pozornost a přináší příjmy do baskické oblasti, trpící ekonomickými problémy. Budova pokrytá titaniem, navržená Gehrym a financovaná regionální vládou, přitahuje totiž kolem milionu návštěvníků ročně. Studie ukazují, že už v prvních pěti letech muzeum přineslo baskické oblasti víc než 1 bilion dolarů, tedy desetinásobek ceny konstrukce muzea - a přes 190 milionů dolarů v příjmech města v lokálních daních. Loni muzeum získalo příjem pres 300 milionů dolarů. Starostovi Helsinek zní takové zprávy jako rajská hudba.



The Guggenheim Bilbao (na 2. snímku) se stal něčím jako modelem pro další města s ekonomickými problémy, které se shromáždily v Guggenheimově nadaci. A ačkoliv se podmínky realizovatelnosti - ohledně takových měst jako např. Rio de Janeiro a Taichung - diskutovaly, zatím se v nich taková stavba neuskutečnila. Nevyšly ani naděje na umístění stavby v Hong Kongu. Pouze Guggenheim Abu Dhabi pokračuje podle plánu.
Guggenheimská nadace v současnosti vlastní a provozuje Guggenheim Museum na Fifth Avenue, další je Peggy Guggenheim Collection v Benátkách, které organizuje programy pro Guggenheimovo muzeum v Bilbao. Guggenheim Abu Dhabi je financováno vládou v Abu Dhabi, ale bude taky primárně řízeno Guggenheimem. A Deutsche Guggenheim v Berlíně je výsledkem spolupráce mezi Guggenheimovou nadací a Deutsche Bank, která začala v r. 1997.

Očekává se, že helsinská studie bude dokončena v první polovině tohoto roku. Bude zkoumat, jaké výstavy a vzdělávací programy se budou v helsinském muzeu konat a potenciální ekonomický vliv na město. Dojde-li k rozhodnutí, že se projekt posune dopředu, bude nutno rozhodnout ještě víc konkrétních záležitostí, např. výběr architektů a místo. Musí dostat grant od City Council v Helsinkách a od výboru Guggenheimovy nadace. Dále je nutno schválit dohodu, podle níž bude Guggeinheim řídit a provozovat nové muzeum. Muzeum bude provozovat asi 70 uměleckých galerií a skupin - včetně Finnish National Gallery a Espoo Museum of Modern Art. Město prožívá transformaci nevídaných rozměrů a co se týká umění, od první dekády 21 století dochází ke skutečné renesanci. Umělci ve skutečnosti řídí teď veškeré změny a zaslouží si prý tu pravou infrastrukturu. Zkouší vytvořit koncept muzea 21 století a architektura se stane jeho součástí. Taková příležitost se dostaví jednou za život a oni si dali povolení ke svým snům, jak se vyjádřili.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aktuální článek

NoName a Žlutý pes - Brno, duben 2024

V tomto měsíci jsme v Brně v krátkém sledu navštívili dva koncerty, 11.4. v sále SONO vystoupila košická skupina No Name , která je u nás mi...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)