16. září 2012

Franz Liszt - Ferenc Liszt - František List

Největším diplomatickým úspěchem Rakušanů prý je to, že přesvědčili svět, že Hitler byl Němec a Beethoven Rakušan, i když skutečnost je právě opačná. Adolf Hitler se totiž narodil v Braunau u Linze a jen to, že ani nadvakrát nebyl přijat na Akademii výtvarných umění ve Vídni, způsobilo, že na Rakousko a Vídeň zanevřel a přestěhoval se do Mnichova, kde po vypuknutí 1. světové války ho náhle probuzené "vlastenecké nadšení" přivedlo do jednotek bavorské armády a později k snaze o kariéru v politice. Zájem o výtvarné umění ho však neopustil a vedle malování se u něj později projevil shromažďováním ukradnutých vzácných obrazů z dobytých území, z nichž hodlal vybudovat galerii v Linzi, tedy ve svém rodném kraji v Rakousku.
Ludwig van Beethoven (1770-1827) se naopak narodil v Německu, v Bonnu, a do Vídně natrvalo přesídlil až ve svých 22 letech. V té době však už byl uznávaným hudebním skladatelem, složil např. Patetickou klavírní sonátu (C moll, opus 13, její části si můžeme poslechnout zde: 1. věta, 2. věta, 3. věta) a 1. klavírní koncert (C dur, opus 15).

Když jde o to si přisvojit někoho slavného, zájemců se najde vždy dost. Zvlášť je to lákavé pro malé národy, které slavných osobností nemají nazbyt. My jsme si např. v celonárodní anketě zvolili největším Čechem Karla IV., který pravděpodobně ani moc neuměl česky, sice se narodil r. 1316 v Praze, jeho otcem však byl Jan Lucemburský, který vyrůstal na francouzském královském dvoře, a zřejmě i proto Karel IV. od 7 let žil v Paříži, tam se naučil francouzsky, německy, latinsky a italsky, česky se znovu učil až po svém návratu do země, kdy mu bylo 17 let.
Přímo se nabízelo dokázat, že významný ruský spisovatel a dramatik Anton Pavlovič Čechov byl Čech, když už se tak jmenoval ;). Snahy byly, výsledek bohužel nula.

Život hudebního skladatele a klavírního virtuosa F. Liszta (1811-1886) je svázán s mnohonárodnostním Rakouskem-Uherskem, jeho předkové také nebyli jedné národnosti, a tak se není třeba divit, že jeho jméno vidíme ve verzi rakouské (Franz Liszt) a maďarské (Ferenc Liszt). Rakušanům hraje do not fakt, že skladatel se narodil v Raidingu na území dnešního Rakouska. Lisztův děd byl však Slovák a jmenoval se Juraj List. Jeho otec ale jméno List začal psát maďarsky Liszt a hlásil se k Uhrám, tedy k Maďarsku.
Letos v květnu jsem byl tři dny v Bratislavě a zúčastnil se i prohlídky města s průvodkyní. U pamětní tabule na bratislavský pobyt F. Liszta průvodkyně zmiňovala, že průvodcům kladou na srdce, aby říkali, že je Slovák a jmenuje se František List. List kvůli svému dědovi, jméno Franz prý dostal jen proto, že slovenština nebyla oficiálním jazykem, jinak by se jmenoval František.



Velmi aktivní je v tomto směru švýcarský hudební teoretik slovenského původu prof. Miroslav Demko, který tvrdí, že Slováky byli i oba skladatelovi rodiče, F. Liszt prý vůbec maďarsky neuměl a jeho mateřským jazykem byla slovenština. M. Demko o tom dokonce napsal v r. 2003 knihu Franz List - compositeur slovaque, ve slovenském vydání Stratený syn Slovenska a česky Ukradený skladatel.
Tato interpretace se promítla i do slovenské verze Wikipedie.
Dlužno dodat, že sama průvodkyně se ke zmíněným snahám stavěla skepticky, kdo ví však, jestli nebyla maďarské národnosti ;)
Já jsem si vždy myslel, že Liszt je Maďar, kdysi jsem o něm totiž viděl maďarský životopisný film a také pro jeho Uherskou rapsodii č. 2, jejíž první polovinu jsem hrával na klavír.


Druhý důvod je samozřejmě neprůkazný, protože třeba německý skladatel Johannes Brahms (1833-1897) napsal Uherské tance. Možná by ale Maďaři mohli blíže prozkoumat jeho předky, zda mu nekolovala v žilách maďarská krev.

21 komentářů:

  1. Jsem přesvědčená, že málokdo ve Stření Evropě má zcela čistý původ národnostní. Jen v naší rodině máme národností nejméně 5, pokud je to prokázáno podle jmen předků. Ale příjmení byla dávána lidem i náhodně podle různých zdrojů, takže nic není jisté...

    OdpovědětVymazat
  2. Pro mě je podstatné, že ta hudba je naprosto nádherná.

    OdpovědětVymazat
  3. Vždycky je zájem o rodáka, pokud je úspěšný  - viz Martina Navrátilová a Ivan Lendl a mnozí jiní.
    Děkuju za hudební ukázku je to moc hezký a pan klavírista má dramatický projev. Ty o něm něco víš? Třeba jestli nemá české předky?

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Podle informace z Wikipedie http://en.wikipedia.org/wiki/Maksim_Mrvica je Chorvat,  hraje skutečně skvěle a také si myslím, že se musí libit ženám, a tak jsem těm, které sem zavítají,  chtěl udělat radost.

    OdpovědětVymazat
  5. O Hitlerovi je známo, že maloval obrazy. Plánuji se někdy podívat na Orlí hnízdo.   Nějak mi nejde do hlavy, že lidé, mající vztah k umění, dokáží být krutí.
    Dále bych chtěla navštívit Bonn, kde se  nachází Beethovenovo muzeum. Jednou jsem narazila na německé stránky, kde jsem si celý Beethovenův dům mohla prohlédnou aspoň virtuálně a  poslechnout i ukázky z jeho děl. Dokonce jsem si detailně prohlédla i nějakou jeho  korespondenci. Láká mě také chrám Münster, kde byl korunován Karel IV.Až jednou budu mít čas, chtěla bych tam podniknout výlet.
    A Ferenc Liszt? Kdo by si nechtěl přivlastnit takového velikána? Myslím, že Slováci mají smůlu, svět ho zná neodmyslitelně jako geniálního temperantního Maďara a František List zní víc než divně.
    Podle mě jsou Evropani jedna velká rodina.

    OdpovědětVymazat
  6. Nechtěla bych s tím Francem Lisztem sahat Slovákům do svědomí, ale velkomoravského knížete Svatopluka už si taky chtěli přivlastnit a vlastně přivlastnili, protože z toho koně, na jejich Hradě, do dneška neslez.    A jinak dávám za pravdu "pizlik1", my Evropané, jsme opravdu jedna rodina.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Na Orlím hnízdě jsem byl před pár lety a v mlhách bylo vidět tak na 10 kroků, letos tam byl syn a měli mnohem větší štěstí, na fotkách má nejen okolní hory s výškou kolem 2700, ale i jezero Königsee.
    V Bonnu jsem nikdy nebyl, ale znám Beethovenovo muzeum na okraji Vídně, kde skladatel žil. Je překvapivě malé a skromně vybavené, nejzajímavější je asi posmrtná maska, jejíž podoba je hodně vzdálená mladistvým portrétům a bustám.
    Myslím si také, že s Listem Slováci těžko přesvědčí, když mají pamětní desku na jeho pobyt v Bratislavě z jeho 9 let![7]: O Velké Moravě na Slovensku jsem už také slyšel. U Svatoplukovy jezdecké sochy o ní přímo nepíší, na soklu je jen jakési věnování Svatoplukovi od papeže.

    OdpovědětVymazat
  8. Klavírista je charismatický a hraje velice pěkně, krásnou skladbu. Jestli ji napsal Franz, Ferenc nebo František pro mě nehraje až tak velkou roli, ale věřím, že skladatele by si leckdo rád přivlastnil.
    To mi připomnělo Vejvodovu píseň "Škoda lásky", byla po světě tak populární, že ji některé národy vydávaly za svoji lidovou píseň.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak, teď vám něco řeknu: probrali jsme s mužem význam maďarského  slova liszt znamená to mouka, a list jako takový se řekne - level, takže to Maďaři ani nepřeložili do svého jazyka, jen přidali hlásku. Udělali z Lista - Mouku.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Hanko, když jsem hrála na chatě Ondráš na klavír některé naše písničky a byli tam družebně výměnou Jugoslávci, dohadovali se se mnou, že Rožnovské hodiny jsou jejich písnička. To je všechno vina válka, hlavně ta první světová, kdy bylo Rakousko-Uhersko a naši vojáci museli bojovat na různých frontách v různých zemích a byli tam i zajatí. Nějak se museli bavit, tak si zpívali...

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Ružo, díky moc za zajímavou informaci. V tom případě jsem pro Františka Lista. Takový skladatel a virtuos přece nebyl žádný/á mouka.

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Ano, Roll out the Barrel v podání amerických vojáků.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]:Maďaři mají stejně některá slova trefná. Třeba lžíce je u nich kanál- dobré ne.

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji za informace, jsem ráda, že i v tom chaosu života se občas dozvím nějaké nové informace.

    OdpovědětVymazat
  15. No, tak u mě Rakušáci úspěšně dplomacii nevedli a o své pravdě nepřesvědčili.
    K tomu Lisztovi - kdyby mi někdo řekl, že jde o Slováka, asi bych mu nevěřila. Ale to je všude stejné, třeba u toho zmiňovaného Karla IV. jsem četla, že se umístil dost vysoko i v anketě o největšího Němce.

    OdpovědětVymazat
  16. Jéé, ty hraješ na klavír! To je můj sen.
    Bylo příjemný si přečíst článek i s komentáři za doprovodu uvedené hudby. Ano, ten klavírista se mi taky docela líbí Odhadl jsi to dobře.

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Spíš hrával, mám o tom trochu víc v rubrice Hudba v článku o Rachmaninovovi.
    Ale počítám s tím, že si koupím elektrické klávesy s plnou šířkou klaviatury a začnu znovu, jako to už udělal Čerf.
    Klavírista se mně moc líbí, ten by  se hodil i do rockové hudby.

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Brácha si je teď taky koupil, ale nevím, jak mu to jde, protože hraje jenom na sluchátka Nevím, jestli by mi je půjčil, ale stejně bych se musela začít učit u někoho, abych byla donucená chodit na lekce pravidelně.
    Rubrika "hudba"? Beru to zespoda a ještě nemám pročtený "sex" a "o nás", takže tam než se dostanu...

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Hraní na sluchátka je velkou výhodou, protože je možné si pak zahrát v kteroukoliv denní dobu. Největší omezení je v tom, kam nástroj umístit, aby nepřekážel.Půjčování by asi bylo trochu nepraktické kvůli stěhování, ale možná bys k bráchovi mohla docházet a cvičit přímo u něj, určitě by tě rád viděl a slyšel (v provedení bez sluchátek).

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: To je milý, jak vůbec neznáš mýho bratra a náš vztah

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)