23. prosince 2013

Nepečený dortík s jablky, datlemi a vlašskými ořechy

Zde je (třeba i vánoční) recept na (imho) velice dobrý a zároveň zdravý, nepečený desert, který kromě manganu a mědi obsahuje i slušnou dávku mastné kyseliny omega 3 (2.84 g). 15 dkg porce má 340 kalorii.

Zuzana

Příprava trvá kolem 30 minut, chlazení asi 60 minut.

Přísady: napřed udělejte krustu. K tomu potřebujete 25 dkg vlašských ořechů, 15 dkg datlí a špetku mořské soli.

Náplň do krusty: 3 zelená jablka, šťáva z jednoho citronu v 1/2 litru vody, 1/3 čajové lžičky skořice, 1/2 čajové lžičky nového koření, 1/8 čajové lžičky hřebíčku, (nové koření a hřebíček roztlučené), 2 polévkové lžíce medu, 1, 5 dcl jablečného džusu a 10 dkg hrozinek.



Příprava
  1. Vlašské ořechy a vypeckované datle dejte do procesoru a dobře je rozmixujte. Mají být dobře rozemleté, ale ne zcela hladké, směs má být spíš hrubší. Směs potom rovnoměrně rozprostřete do asi 23 cm (v průměru) dortové formy. Krustu ve formě dejte chladit do ledničky.
  2. Jablka nakrájejte na čtvrtky, zbavte je jádřince a čtvrtky jablek nakrájejte na asi 6 mm plátky. Nakrájená jablka přelijte citrónovou vodou a proceďte v cedníku.
  3. Nakrájená jablka dejte do pánve s ostatními přísadami a vařte asi 10 minut za střední teploty a neustále míchejte.
  4. Vyndejte jablka z pánve lžící s drážkami, dejte je do misky a nechte kompletně zchladnout.
  5. Zredukujte tekutinu na pánvi na polovinu a nechte ji rovněž zchladnout.
  6. Vychlazenou krustu v dortové formě vyplňte zchladlými jablky a zredukovaný zchladlý sirup z pánve rozetřete na jablka.
A pozor: Krusta je vynikající, pokud je připravena správně. V první řadě je důležité vybrat pevné datle, které nejsou příliš lepivé. Zde jsou doporučovány datle Zahidi. Krustu je lepší procesovat ve dvou dávkách a nerozmixovat moc do hladka. Jedna dávka by se neměla procesovat déle než 40 vteřin. Jestliže krustu rozmixujete příliš, bude mazlavá a kašovitá - nebude mít žádoucí konzistenci. Na druhé straně - není-li rozemletá dost, nebude držet pohromadě. Takže návod 40 vteřin na jednu dávku je třeba dodržet přesně. Můžete zkusit odhadnout konzistenci krusty podle uvedeného obrázku.

Enjoy!

Přeji všem hezké vánoční svátky a dobrý, zdravý rok 2014. A pozor na kocovinu! ;)



15 komentářů:

  1. Může být dobré, datle jsou samy dost sladké, jablka nakyslá- fajn. Někdy to zkusím, ale asi mimo svátky, teď už je sladkého dost. Díky za recept. A pěkné svátky i po nich, ať je vám dobře.

    OdpovědětVymazat
  2. Jak jsou někde ořechy nemůže to být nic špatného . Stejně jak píše Růženka, vyzkouším po svátcích. I když nevím jak dopadnu s těmi datlemi. Ty mají být asi čerstvé že, ne slazené a sušené. Šlo by je případně nahradit něčím jiným?

    OdpovědětVymazat
  3. Ořechy, datle, jablíčka, med, bude to sladké, ale ze samých dobrých a řekla bych i zdravých surovin. Hned bych si z talířku ochutnala.
    Hezké Vánoce a požehnaný celý příští rok.

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasné, ale nejlepší je, že se paní Zuzana vrátila. Takže hodně vánoční pohody.

    OdpovědětVymazat
  5. lákavé! přeji klidné svátky, příjemné odpočívání a báječný nový rok plný jen těch nejlepších překvapení

    OdpovědětVymazat
  6. Dortík vypadá lákavě, zrovna teď jím ke kávě jablečný štrúdl/štrůdl s obyčejnými ořechy a ten je také velmi dobrý.Přidávám se k Zuzaně a všem přeji hezké Vánoce plné pohody, veselého Silvestra a v novém roce zdraví, štěstí a samé úspěchy.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že dortík určitě vyzkouším. Všechny suroviny mám.

    OdpovědětVymazat
  8. Dortik, nedortik, vsetko jedno, hlavne, ze ste vsetci v zdravi tu a prajem Vam vsetko najlepsie. Vesele, pokojne sviatky a vyborny novy rok.

    OdpovědětVymazat
  9. Mně na tom odradilo to procesování. Ale zákusek vypadá lákavě, věřím, že je i moc dobrý.
    Jsem ale také ráda, že se Zuzka zase vrátila. Takže, Zuzano a Miloši, hezké svátky přeji, mnoho zdraví a štěstí v kruhu rodinném a v příštím roce spoustu pěkných zážitků!

    OdpovědětVymazat
  10. Prima recept, děkuju. Někdy to vyzkouším. Krásné vánoční svátky a do nového roku hodně zdraví a štěstí.

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to báječně a samé dobré věci, Zuzko, jen dotaz, ty fíky mají být čerstvé nebo můžou být sušené?
    A daly by se nahradit třeba rozinkami?

    OdpovědětVymazat
  12. To je ale milé překvapení!
    Recept vypadá skvěle, sice je trošku složitější (aspoň na první pohled), ale výsledek určitě stojí za to. Díky, vyzkouším.
    Miloši, Zuzanko, přeji vám oběma krásný konec letošního roku a do toho nového všechno nejlepší! Hanka

    OdpovědětVymazat
  13. Dortík vypadá úžasně,někdy vyzkouším,datle nemám,musím koupit.

    OdpovědětVymazat
  14. :) Letím pro datle, to nejde nevyzkoušet.. Dostala jsem na to takovou chuť, že jsem si málem poslinatala klávesnici ..

    OdpovědětVymazat
  15. Ježiš mňam! Že já na to lezla takhle večer. Teď půjdu vyžírat lednici už vím co vyzkoušet. Buchtičky a dortíky dělám ráda.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)