31. prosince 2013

Ten náš divný, báječný svět (a PF 2014)

S koncem roku se symbolicky uzavře zase jedna číslem ohraničená životní etapa a celkem přirozeně nás svádí k bilancování a předsevzetím do roku přicházejícího za bouchání špuntů šampaňského, rachejtlí a světelných efektů ohňostrojů.
Říkáme si, kam jsme došli a kam spějeme - my osobně i celý svět.

Tomu je věnována i řada hezkých písní.
Louis Armstrong v písni What a Wonderful World vidí svět jako nádherné místo s modrou oblohou, barvami duhy, kde se lidé mají rádi a děti se naučí mnohem víc, než co my kdy budeme vědět.
John Lennon v Imagine už takový optimista není, jen sní o světě, kde lidé žijí v míru, kde není hlad, nerozděluje víra a majetek a všichni celý svět sdílejí.
Tyto dvě písně jsou velmi známé a také dost obehrané, proto přidám ještě další.

Polský zpěvák, klávesista, skladatel a textař Czesław Niemen (1939-2004), který je svou tvorbou řazen k rocku i soulu, nahrál pozoruhodné album Dziwny jest ten świat (Divný je tento svět), které si pod předchozím odkazem můžeme celé poslechnout. Album dostalo název podle stejnojmenné písně, která je na něm zařazena jako sedmá od začátku. Byl k ní natočen klip, šokující brutalilou a dokumentárními záběry válečných konfliktů, kde člověk je jen bod na kříži zaměřovače střelce, který ho zmáčknutím knoflíku vymaže z množiny živých.


Poselstvím Niemenovy písně je: "nadešel nejvyšší čas zničit v sobě nenávist."

Americký zpěvák a skladatel James Brown (1933-2006) je také částečné počítán k soulové hudbě. Jeho nejznámější písní je It's a Man's World, která dokonce má i svou stránku v anglické Wikipedii. Nahrávek písně na YouTube koluje bezpočet, jako kdyby Brown nezpíval nikdy nic jiného. Hodně zvláštní je provedení s Lucianem Pavarottim, kde slavný operní tenor zpívá úplně jinou melodii.


Text písně od Brownovy přítelkyně Betty Jean Newsome popisuje, co všechno vytvořil muž, např. auta, vlaky, elektrické světlo, loď jako Noe archu, aby umožnil jízdu po silnici, přepravu těžkého nákladu, zbavil nás tmy, mohli jsme se plavit po vodě, …, ale ten mužský svět by byl nic bez ženy nebo dívky, přeneseně bez blízkého člověka, který nás má rád a my jeho.

Vám všem, kteří jste si k nám našli cestu, bych chtěl vedle spřízněné duše popřát do nového roku také zdraví, štěstí, hodně úspěchů, zkrátka vše nejlepší.



(Zimní scenérie je z březnové lyžařské dovolené v rakouských Alpách, ze střediska Katschberg.)

24 komentářů:

  1. Miloši, přeji Ti do Nového roku 2014 jen to dobré.

    OdpovědětVymazat
  2. All the best a vela vela takychto vydarenych blogov!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobré ráno Miloši,
    přeji pevný krok pro nový rok 2014.
    Všechno nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  4. Miloši i v tom našem divném ale i báječném světě ti přeju další hezký rok plný krásných zážitků a výletů. A pěkných čánků pro nás ostatní.

    OdpovědětVymazat
  5. Jéjda to je krásné zimní PFko, mé srdce plesá nad tou bílou krásou.
    Přeji Miloši tobě a všem u vás doma, krásný silvestrovský večer a v příštím roce hodně zdraví a štěstí!

    OdpovědětVymazat
  6. Miloši přeji Tobě i Zuzce krásný a úspěšný rok 2014.

    OdpovědětVymazat
  7. Docela znepokojivé klipy, je i vidět rozdíl mezi těmi dřívějšími a těmi pozdějšími - ztrácí se optimismus, přibývá varujících a zneklidňujících záběrů. Od doby Louise Armstronga se toho věru dost změnilo.
    Ale člověk přežije i to nejhorší.
    A já doufám, že to nejhorší nás nepotká, a tak ti přeji pěkný rok 2014 bez nehod.

    OdpovědětVymazat
  8. Miloši, přeju ti dobrý čtrnáctkový rok a spoustu nových podnětů pro tvé zajímavé články. Už se těším, jak si jejich prostřednictvím zase zacestuju, ať už to bude s tebou po cizích krajích nebo díky Zuzaně v džungli moderního umění

    OdpovědětVymazat
  9. Tvým prostřednictví si občas poslechnu písničky, ke kterým bych se sama od sebe nedostala. Je to obvykle úplně jiný styl, než co si pouštím já, ale dobrý. Díky za to a krásný nový rok!

    OdpovědětVymazat
  10. Díky všem za milá přání. Těším se na setkávání v novém roce u vás i zde.[7]: Louis - to ještě byla idylka, kterou vystřídala realita [8]: Pár míst z minula ještě mám v plánu přiblížit, nějaká nová snad ještě přibudou, jen nevím, jak to bude se Zuzanou.[9]:Poslouchám víceméně jen klasiku, písně jiných stylů přináší především Robka a vencisák, nad jejich přehledem žasnu, protože třeba skladby hudebníků z Afriky téměř vůbec neznám.

    OdpovědětVymazat
  11. Přijela jsem v podvečer do Prahy a poslouchám nyní ty tvé krásné písničky - díky za ně!
    Mě nyní zcela uchvátila písnička, kterou jsem uvedla na mém blogu pod nadpisem: co ráda poslouchám...
    Nebude to zřejmě tvá parketa, ale sledovanost v počtu 463 145 248 - hovoří myslím za vše!   

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Iveto, tvá oblíbená píseň se mně také velmi líbí, dost mě překvapilo, že sis ji oblíbila, protože od těch Lucie Bílé, které tak máš ráda a dáváš na ně odkazy, je stylově hodně vzdálená.

    OdpovědětVymazat
  13. Ta Péefka je přesně podle mého gusta.

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Nemám oblíbený "jen" jeden druh hudby, prostě co se mým uším a srdci líbí - to "ráda poslouchám"!
    Paní Bílou mám ráda i z lidského pohledu, ze kterého jí zná málokdo, potkávám jí totiž často v práci a je to velice milá a sympatická paní, která ač "Slavná" nepovašuje se a nedělá ze sebe Modlu!   

    OdpovědětVymazat
  15. Miloš, nech sa ti v tom našom divnom báječnom svete darí aj v tom nedávno zahájenom roku!

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: Ty takových můžeš mít a dokonce z letních měsíců z francouzských čtyřtisícovek [14]: Mně na ní vadí pitvoření a podle těch stupidních PR, které dělala Klausovi, bych její IQ tipoval max. na 81. Uznávám, že má výborný hlas a mezi našimi zpěvačkami bezkonkurenční, ale tu antipatii k ní potlačit neumím, navíc pop skoro vůbec neposlouchám.[15]: Díky, já přeji jen to nejlepší celému kolektivu Lojzo Jago et al a také hodně inspirace.

    OdpovědětVymazat
  17. Krásné skladby jsi vybral. Je v nich věčné poselství. Tobě, Miloši, také krásný rok! A posílám jedno lidi spojující video:http://youtu.be/Us-TVg40ExM

    OdpovědětVymazat
  18. Miloši děkuji z přání a i já tobě přeji šťastný nový rok a mnoho pěkných článků.       

    OdpovědětVymazat
  19. Nejkrásnější PF ve skutečné nádherné přírodní scenérii.
    Přeji ti do nového roku štěstí, pevné zdraví, životní pohodu a splnění tvých přání.☼☼♪♪☼☼

    OdpovědětVymazat
  20. [17]: Robko, díky za zajímavý odkaz, neznal jsem ho, tato "kolektivní" píseň mně připomněla jinou (a také o světě) We Are the World https://www.youtube.com/watch?v=OoDY8ce_3zk.[18]:[19]: Díky, díky, skvělá fotografko a grafičko Už se budu opakovat, ale ať se po celý rok vše daří podle vašich představ.

    OdpovědětVymazat
  21. no zajimavi clanek , ty pisnicky jsi rada poslechnu az to tady okomentuji budu rada za kazdy komentar

    OdpovědětVymazat
  22. Hodně zdraví, štěstí a lásky do nového roku i tobě.

    OdpovědětVymazat
  23. I tobě všechno nejlepší v Novém roce.

    OdpovědětVymazat
  24. Mám sice trochu zpoždění, Miloši, ale i tak přeji tobě a Zuzce do nového roku všechno nejlepší.
    Tvoje PF je úžasná, nic podobného už asi na vlastní oči neuvidím. Nevadí, stačí mi i fotka.   Tvůj článek je prima, vybral jsi i pěkné písničky, to jsem se vrátila do svého mládí. Armstrongovu i Lennonovu znám dobře a obě se mi moc líbí. Ještě si připomenu ty další dvě.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)