25. ledna 2014

California Dreamin' - The Mamas and the Papas vs. The Beach Boys

60. léta byla v minulém století po jazzovém věku 20. a 30. let asi nejvýznamnější dekádou v umění a znamenala vrchol v hudbě, filmu a literatuře. Přinesla rockovou hudbu, hippies, sexuální revoluci, vyústila v uvolnění v politice a svět byl najednou krásnější a nadějnější. Jejich odkaz je živý dodnes, např. v hudbě Beatles nebo filmech Miloše Formana, Jiřího Menzela, Věry Chytilové a Ivana Passera, když zůstaneme jen u těch našich.

V Kalifornii, na západním pobřeží USA, v hudbě dominoval styl charakteristický vícehlasým zpěvem, který podle místa původu dostal označení west coast. Jeho nejvýraznějšími představiteli byly skupiny The Beach Boys, The Mamas and the Papas, Association a Turtles.
Zatímco The Beach Boys vystupují dodnes a naopak na poslední dvě skupiny si nikdo ani nevzpomene, řada písní The Mamas and the Papas se stále hraje, přestože existence skupiny je ohraničena pouhými dvěma a půl roky 1965-1968. Tvořili ji dva muži - John Phillips (hrál na kytaru a složil většinu písní) a Denny Doherty, a nesourodá dvojice žen - půvabná Michelle Gilliam s postavou modelky (později uváděná pod jménem Michelle Phillips, protože se provdala za Johna Phillipse) a metráková Cass Elliot (známá i jako Mama Cass), o to však lépe zpívající.

Jejich skladbu California Dreamin' z konce r. 1965 jsem slyšel snad tisíckrát a nikdy se mně neomrzí.


The Mamas and the Papas za svou krátkou existenci vydali 4 alba, když si však v domácím studiu poslechli to poslední, zaskočilo je, že zní stejně jako všechna předchozí, a rozhodli se dát si pauzu. A tak zatímco řada skupin hraje i 40-50 let a málokoho to ještě baví, The Mamas and the Papas odešli na vrcholu.
Neformální hymnu hippies San Francisco, také skladbu Johna Phillipse, místo nich nazpíval Scott McKenzie.
Skupina se ještě krátce sešla v r. 1971 a to bylo (skoro) všechno. Raritou je vystoupení z "novější" doby, ale bez Cass Elliot, která zemřela v pouhých 33 letech.

The Beach Boys jsou jednou z nejslavnějších skupin rockové historie, hrající téměř výhradně jen vlastní skladby, u California Dreamin' však neodolali a nahráli svou instrumentálně bohatší cover verzi.


V klipu The Beach Boys se objevuje i John Phillips se svícnem a sólem na saxofon, velmi krátce také Michelle Phillips a ve dvou záběrech na začátku a na konci oba dva i s Dennym Dohertym, nevím však, z které doby klip pochází, dá se jen odhadovat na poslední desetiletí minulého století, protože John Phillips zemřel v r. 2001.

A pokud se vám v pondělí nebude chtít jít do práce nebo do školy, můžete si pustit od The Mamas and the Papas píseň Monday, Monday. Třeba vás po víkendu trochu naladí do pracovního kolotoče :-)

34 komentářů:

  1. Mně se víc líbí originál, bez řečí. A nestraš tady s pondělkem, je teprve sobota.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Milos ma dnes meniny, tak sa chcel z toho vyzut, aby nemusel rozlievat sampanske, preto mysli na ten pondelok. Tak mu gratulujme a nech sam rozhodne, ktora verzia je "TA" najlepsia.PS Nezabudol som, to je zazrak, nie?!? Vsetko najlepsie a peknu oslavu pri dobrej muzike, muze a podobne...
    PPS Na Slovensk by si bol vraj Gejza

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Jej, tak to vše nejlepší, já na to zapomněla.

    OdpovědětVymazat
  4. Miloši, přeji všechno nejlepší k svátku!
    Hlasuji za The Mamas and the Papas jednoznačně - zvukově i vizuálně.

    OdpovědětVymazat
  5. Miloši, blahopřeji k svátku. Pěkně si to užij podle gusta.

    OdpovědětVymazat
  6. Doufám, že jsi po celý den slavil své jmeniny poslechem oblíbených písniček,  jen tím, co člověka těší a netrápí. Gratuluji sice později,  ale o to intenzivněji...

    OdpovědětVymazat
  7. [1]:-[7]: Díky moc za milá přání, mí oblíbenci, byl jsem větší část dne mimo domov, odpovídám tak se zpožděním.[1]:[5]: Originál M&P moc rád, verzi Beach Boys jsem objevil poměrně nedávno a líbí se mně také, protože nejde o pouhou kopii, ale má i něco svého v aranžmá.[2]:K jménu Gejza se mně vybavuje jediný člověk - předlistopadový slovenský politik, pokud mě neklame paměť, jmenoval se Gejza Šlapka. Vzhledem k tomu, jaký má také slovo "šlapka" v češtině význam, byla to dost nešťastná kombinace.

    OdpovědětVymazat
  8. Pripájam sa ku gratulantom - Miloš, všetko naj!K tomu Gejzovi - okrem Šlapku ma napadajú z fleku ešte muzikant a komik Gejza Gerendáš a Gejaz Miazga z maďarského kresleného seriálu (v Česku sa Miazgovci volali Smolíkovi - ale netuším, aké krstné meno mal v češtine mal otec rodiny )

    OdpovědětVymazat
  9. Všechno nejlepší i ode mne. Já si myslím že jak Beach Boys tak Mamas and Papas jsou ve svém způsobu zpěvu tak skvělí že každá verze je vynikající.....

    OdpovědětVymazat
  10. Přicházím se zpožděním, Miloši, protože jsem nebyla skoro celý den doma.
    K dnešnímu svátku ti přeji všechno nejlepší, hlavně zdraví a pohodu. Hanka
    Obě verze písně si přijdu poslechnout až dám fotky na blog.

    OdpovědětVymazat
  11. Přeji vše nejlepší :)
    O The Mamas and the Papas jsem už slyšela, ale nikdy ne jejich tvorbu a o The Beach Boys si čtu poprvé :)

    OdpovědětVymazat
  12. Obě kapely, tudíž i obě verze písně jsou skvělé. Nemůžu se rozhodnout, které bych dala přednost.
    Zlatá šedesátá, v té době vznikla spousta úžasných kapel i písní, které se budou hrát pořád. Ty dnešní, až na výjimky, zmizí v propadlišti dějin.

    OdpovědětVymazat
  13. Neinspirovat te k článku film, který dávali tuším v pátek v televizi? Pár CD z té doby mám, ale myslím že je zrovna ne. Taky vše dobré k jmeninám.

    OdpovědětVymazat
  14. [9]:-[14]: Ještě jednou, díky za všechna přání.[9]: Já jsem si myslel, že Gejza asi bude spíš maďarské jméno. U těch kreslených seriálů jsem trochu mimo - Smolíkovi je něco jako Simpsonovi? Tam se otec rodiny myslím jmenuje Homer.[10]:[11]:[13]: Mám stejný názor. I když vždy fandím víc originálu, tady je cover verze také pěkná.[12]: Pro tebe tato hudba musí být pravěk. Ale myslím, že by se dalo říci, že Mamas and Papas byli vzorem pro švédskou skupinu ABBA, známou na přelomu 70. a 80. let, i když tamější muži se pěvecky moc neprojevovali. ABBA ti asi bude známá, protože nedávno díky muzikálu Mamma Mia se jejich písničky znovu začaly hrát.[14]: Skutečně neinspiroval, protože na televizi jsem se naposled díval v mém  předinternetovém období, určitě před více než 5 lety.

    OdpovědětVymazat
  15. "Oblíbenci" jak píšeš už ti gratulovali k včerejšímu svátku, já jsem je o den předběhla! Nicméně k písničkám,které jsem si tu poslechla mohu říct jen jedno: líbí se mi všechny! Děkuji za hezký poslech k dobré noci a ještě se přiznám k jedné věci kterou máme společnou: na televizi nekoukám už 5 let!

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: Já jsem ti také v předstihu poděkoval
    Ivet, my bychom si jako manželé asi rozuměli, TV bychom zrušili a místo toho seděli vedle sebe u notebooků a posílali si komentáře na své blogy

    OdpovědětVymazat
  17. [18]: Bezne sa rozpravam s manzelkoui vo vedlajsej izbe via Skype. Nemusim kriciat, vstavat a lepsie rozumiem. A obraz je len obraz, takze mozem sa aj "uvolnit" a obraz pripadne vypnut...

    OdpovědětVymazat
  18. [20]: To je krásné. Má to výhodu, že zvuk se dá ztišit
    Ale zase být pod dohledem, nevím, nevím, já bych asi dával přednost vypnutí webové kamery

    OdpovědětVymazat
  19. Sice se zpožděním, ale o to srdečněji přeji vše nejlepší ke svátku. Šedesátá léta jsou v muzice nepřekonatelná. Pustila jsem si opakovaně obě verze California Dreamin' a nemůžu se rozhodnout, která je lepší.
    Všimla jsem si, že v klipu Beach Boys se na jeho konci krátce objevuje vedle J. a M. Phillipsových i Denny Doherty.

    OdpovědětVymazat
  20. [21]:Kameru zapinam az pri volani a ked som sam volany, mam na vyber. Ale vyhoda je to obrovska, technika "dik"!

    OdpovědětVymazat
  21. [22]: Aleno, díky, a velké díky za postřeh, že Denny Doherty v klipu je také, máš pravdu těsně před koncem stojí mezi exmanžely Phillipsovými (po několika letech se rozvedli), hned to zapracuji do textu.[23]: Kingu, ale sex už přes internet snad neřešíte?

    OdpovědětVymazat
  22. Zlaté písničky, které se neoposlouchají. San Francisco, to se mi vybaví i závěrečná scéna z filmu Rebelové, výborně zvolená písnička v ten moment.
    California Dream je taky moje oblíbená. Mondey mondey nemusím, to už raději Friday, friday...

    OdpovědětVymazat
  23. [24]:[23]: No dvakrat by som nepovedal. Aby som sa nahodou neocitol v ulohe onoho apostola, ktory nez kohut trikrat zakokrhal svojho tri razy pana zaprel...

    OdpovědětVymazat
  24. Nějak mi ty písničky připomínají mládí, tedy spíš léta už ,,zavdana" to se poslouchalo, co si pouštěli kluci.

    OdpovědětVymazat
  25. [8]: Jo a Gejza Dusík- skladatel tang, my jsme mu říkali Gejza Zadusený...nevím proč.   

    OdpovědětVymazat
  26. Píseň California jsem znala, ale netušila, kdo ji nazpíval. Líbí se mi obě verze, je to zajímavé srovnání. V podání Beach Boys o něco víc, je to skutečně takové bohatší a pro mě na poslech zajímavější.
    Opět jsem o něco moudřejší, díky.

    OdpovědětVymazat
  27. Úplně jsem zapomněla, že bylo Miloše. Tak dodatečně vše nejlepší k svátku.
    Líbí se mi obě verze.

    OdpovědětVymazat
  28. [25]: San Francisco je také krásná píseň, škoda, že ji už Mamas and Papas nenazpívali sami. A ten Friday se už blíží a hned je to veselejší [26]: Ještě by to mělo být vylepšeno nějakým kontrolním systémem, že partner na Skypu je i duševně přítomen. Třeba jak to mají strojvůdci, kteří musí cosi mačkat, aby bylo poznat, že nespí.[27]:Myslím, že tato píseň je nesmrtelná a bude se hrát pořád.[28]: No vidíš, Gejzu Dusíka znám také, resp. jeho jméno, není to tedy tak ojedinělé jméno, jak jsem si na začátku myslel.[29]: Jsi první, kdo hlasoval pro Beach Boys, já jsem zase jeden ze dvou, kterému se líbí obě verze a nedokáže říct, která víc.[30]: Ilono, díky. Nejhorší je, že já někdy zapomenu i na svátek své choti, a nevím, jestli budu moct to tobě a dalším oplatit. Měl bych si pořídit nějaký webový připomínač.
    Jak jsem už psal, mně se také líbí obě verze.

    OdpovědětVymazat
  29. Obě písničky znám a bylo zajímavé se o nich něco dozvědět :) Většinou se vyznám jenom v rocku a metalu

    OdpovědětVymazat
  30. O tomto jsem vůbec nic nevěděla, znala jsem(spíše jsem někdy slyšela) pouze jména.

    OdpovědětVymazat
  31. Opožděně, ale přece, přicházím s přáníčkem všeho hezkého k svátku všech Milošů. Vlastně bych mohla gratulovat všem Milošům, které potkám, ale víš co, gratulaci si nechám speciálně pro tebe.
    Tak hezké svátkování!
    (Klidně i po svátku)   

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)