3. února 2014

San Francisco (2) - Golden Gate Bridge a okolí

Po kalifornském snění skupiny The Mamas and the Papas je už načase se podívat na symbol Kalifornie a vlastně i celého USA - most přes zátoku Golden Gate (Zlatá brána) v San Franciscu. Není zde jediný, známé jsou také Oakland Bay Bridge a Richmond-San Rafael Bridge (nebo zkráceně Richmond Bridge), ale Golden Gate Bridge je nejslavnější.




V písni California Dreamin' Johna Phillipse se sice vzpomíná L. A., tedy Los Angeles, s nímž je spojen Hollywood, meta všech herců a filmařů, ale San Francisco je pro Evropana mnohem zajímavější, stejně jako v New Yorku v něm lze existovat i bez auta a využívat městskou dopravu, atrakcí jsou kuriózní tramvaje, blíže popsané v článku San Francisco (1) - kopce a staré tramvaje, anebo se procházet pěšky, protože jsou zde také chodníky, což pro americká města vůbec není samozřejmostí. Jak se zpívá v další Phillipsově písni San Francisco, v době rozmachu květinového hnutí hippies, zrozenému v San Franciscu, bylo možné v ulicích města potkávat "gentle people with flowers in their hair".




V poklidné symbióze zde žije několik národností, cílem turistů je největší mimoasijská čínská čtvrť (China Town), italskou doménou je čtvrť North Beach s pizzeriemi a kavárnami, čtvrť Mission je latinskoamerická, název města mají na svědomí španělští kolonizátoři (San Francisco = Svatý František) a najdeme tu i Ruský vrch (Russian Hill).




Most byl postaven v letech 1933-1937, má délku 2737 m, rozpětí nosných pilířů 1280 m, jejich výška nad vodou je 227 m a základy jsou hluboké 33,5 m. Šířka mostu je 27,4 m a vede po něm 6 jízdních pruhů. Každé z dvou nosných lan je smotáno z 27572 drátů a průměr lana je 92 cm, tedy téměř 1 m.




Přestože oblast je ohrožena zemětřeseními, most nikdy narušen nebyl, na rozdíl od Oakland Bay Bridge, z něhož se při zemětřesení v r. 1989 propadly dva velké bloky. Jediné čím trpí, jsou mlhy a mořské ovzduší, a jak se s nadsázkou říká, když odvážní muži na jedné straně dokončí typický nátěr v oranžové barvě, mohou na druhé straně začít znovu.




Most nehyzdí žádné zábrany (jako třeba Nuselský most v Praze), kdo si chce ze 67-metrové výšky skočit do vln, má možnost, zatím ji využilo asi 1300 sebevrahů.




Ostrov na pozadí levého pilíře z prvního snímku a v následujícím v přiblížení je Alcatraz, proslulý svou věznicí, kde několik let strávil i mafiánský boss Al Capone. Od břehu ho dělí 2 km a vzhledem k chladné vodě (kolem 10 °C) a silným mořským proudům není známo, že by se některému uprchlíkovi podařilo úspěšně dosáhnout pevniny. Věznice se už více než 50 let nevyužívá, stal se z ní však další cíl turistických výletů. Ten jsme ale oželeli.




Po výjezdu z města si z parkoviště můžeme most prohlédnout. Náhled je však v linii mostu a nevynikne tak jeho rozpětí.



Nejlepší pohled se naskýtá z pahorkatiny vlevo od mostu (ve směru ven z města), ale než jsme našli správné odbočení, dostali jsme se až k vodě a objevili i zákoutí s pelikány. Protože jméno Alcatraz pochází z původního španělského označení Ostrov pelikánů (Isla de los Alcatraces), možná ti, na které jsme narazili, se sem z Alcatrazu přemístili, protože je rušily davy turistů.




Na pobřeží zátoky zaujme soustředění mrakodrapů, nejvyšší je štíhlý mrakodrap Transamerica Pyramid, měří 260 m.




Zatímco Golden Gate Bridge je visutý most (základem jsou lana s pevně ukotvenými konci a volně visící mezi dvěma pilíři, na něž jsou zavěšena přídavná svislá lana, která drží část k přejezdu), další most v San Franciscu, Richmond Bridge, je konstrukčně zcela jiný, kombinuje konzolovou a příhradovou konstrukci. U konzolového provedeni vodorovné díly jsou jednostranně vetknuty do podpěry, druhý konec je volný, jako je tomu u balkónů, u mostu jsou však vždy dva takové díly proti sobě a ve volných koncích jsou spojeny. Příhradová konstrukce je tvořena trojúhelníkovou sítí rovných spojů jako u ramen jeřábu.




A takto vypadá odvrácený pohled od mostu směrem k Tichému oceánu.


51 komentářů:

  1. To jsou úžasné fotky. Nádhera! :) Já bych jednou chtěla vidět Golden Gate.

    OdpovědětVymazat
  2. Fůj, nejhorší blog na světě!!!
    P.S.: Píšu líp!!!
    P.P.S.: Otřesný dess!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Á příšera se vrátila zase trapkovat na blogy.....hele je to nádhera....co mám víc říct   

    OdpovědětVymazat
  4. Ten poslední most je zajímavý také tím, že jeden proud silnice je dole a opačný je nahoře.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Určitě se ti to povede, když budeš hlídat vhodnou chvíli na koupi letenek. My jsme je měli za 14 tisíc.[2]: Když jsi i mě navštívila, tak už asi něco v blogovém světě znamenám. Je mi ctí [3]: Měla velkou přestávku, ale teď sem  vtrhla s novým elánem. Už se těším na další pokračování jejího "japonského" seriálu.[4]: Výborný postřeh, Richmond Bridge je skutečně dvoupatrový.
    Není to však neobvyklé, např. 8-kilometrový most Öresund z Kodaně do Malmö je také takový, při první cestě jsme jeli vlakem a k mému velkému zklamání vlak jel tím spodním patrem a neviděli jsme z mostu to nejzajímavější (pilíře a zavěšení lan), na zpáteční cestě jsem raději našel autobusové spojení, silnice totiž vede vrchem. Tento most je ale zvláštní tím, že po několika kilometrech mizí pod hladinou moře a jede se v podzemí, pak už na podlaží nezáleží.

    OdpovědětVymazat
  6. Miloši, děkuji za báječný článek doplněný krásnými fotografiemi, díky němuž jsem se dostala do míst, která s největší pravděpodobností nikdy neuvidím naživo.
    O natírání mostu jsem už kdysi četla, je to prý pravda. Než natěrači dojdou na konec mostu, druhý už "volá" po mátěru.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Omlouvám se - samozřejmě "po nátěru".

    OdpovědětVymazat
  8. Mně se nejvíc líbí ten "odvrácený" pohled od mostu! Možná proto, protože jsem nenapravitelná romantička a ten pohled mi připomíná cestu do pohádky!
    Jinak Miloši,
    "yuri" máme všichni už dááávno bloklou, takže se nám na blog nedostane! Doporučuji ti to udělat také, jinak ti nedá pokoj!

    OdpovědětVymazat
  9. Mně se zase líbila poznámka, že sebevrazi mají svobodnou volbu
    S natíráním mostu je to jako s opravami některých našich památek.
    JSem ráda, že jsi nám zprostředkoval něco, co nejspíš na vlastní oči neuvidím.
    yuri neblokuj, taky má právo na svůj názor. Jako ti sebevrazi Ona z toho třeba vyroste.

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za zajímavý výlet, doplněný překrásnými záběry. Při čtení jsem si vzpomněla ještě na tuhle písničku: http://www.youtube.com/watch?v=BAQeZNjmJDA

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: Já jsem to také několikrát četl, ale i opak, že je to jen výmysl, a tak to také píší i na Wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/Golden_Gate_Bridge - podle jejích údajů byl celý most za celou dobu natřen jen 3-krát a natírají se jen některá místa.[7]: To jsem si už také mnohokrát říkal, že je škoda, že není možné komentáře opravovat, např. do 5 minut po odeslání. Spoustu chyb a překlepů bychom tak mohli zachytit.[8]: Ty kopce se mně také líbí - jako terén pro turistiku, hlavně je z nich ale krásný náhled na most.
    Yuri mně nevadí, vlastně ji obdivuji, jak jednoduchým a úsměvným způsobem dokáže přitáhnou pozornost ke svému blogu a do 20 minut má třeba 100 komentářů.[9]: Je to typický projev liberálního přístupu Američanů, podobně jako možnost volně si koupit zbraň, ale sebevrazi na mostě v SF nikoho kromě sebe neohrožují, v Praze nad údolím by mohli někoho zabít, takže tam ty zábrany chrání i jiné.[10]: Ty nikdy nezklameš
    Slyšet Led Zeppelin akusticky je pro mě dost nezvyklé.

    OdpovědětVymazat
  12. Američané jsou k sebevrahům vstřícnější a ohleduplnější a to se mí líbí. Je tam prostě větší svoboda.

    OdpovědětVymazat
  13. Miloši,naše průvodkyně nám říkala,že most Golden Bridge natírají pouze indiáni,protože netrpí fóbiemi,a je to skutečně tak,když dojdou na konec,můžou začít znovu.Pokud jsou to tvé snímky,tak jste měli také štěstí tento most vidět,jinak je zahalen v mlze. Přes Oakland Bay Bridge jsme jeli v limuzínách na místo,z kterého jsme viděli San Francisko večer a řidiči nám nalévali sekt.Měli jsme zkrátka výbornou průvodkyni,která se snažila vyplnit náš čas různými nabídkami.
    Letos plánujeme jižní Ameriku - Peru,Bolívii,Argentinii a Brazílii.

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Také se ušetří za pohřeb.[13]: Fotky jsou všechny moje, kdyby nebyly, napsal bych, odkud jsou.
    My jsme tam byli 5 dnů, takže byla příležitost most vidět i ve Slunci. Ale opravdu jsme štěstí měli, protože nemám žádnou pořádnou fotku, kdy by z mlhy vystupovala jen část mostu. Jen na té jedné fotce po dešti je trochu zamženo.

    OdpovědětVymazat
  15. Súper reportáž! Raz sa tam objavím aj ja. Len dúfam, že ešte v tomto živote Lákajú ma také diaľavy a môže tam byť aj hmla! Počkám , až sa rozplynie.

    OdpovědětVymazat
  16. Spoustu pěkných fotek, faktických informací, ale i zajímavých postřehů :) Most je prima dominanta,ale stejně na mě dělá největší dojem poslední fotka :)

    OdpovědětVymazat
  17. San Francisco vypadá moc hezky. Ten most je skutečně hodně známý, mě vždycky fascinovalo, jak si v pozdějších řadách Čarodějek (Charmed) na něm světlonoši dávali schůzky, případně pro své lidské partnery na něm chystali romantické večeře. Neuvěřitelné.

    OdpovědětVymazat
  18. Miloši, ty jsi ale světoběžník, byl si na tolika místech, která já znám jen z fotek a dokumentárních filmů.
    Šlechtí tě, že si fotky nenecháváš sám pro sebe a podělíš se o ně a své zážitky s námi. Bylo to parádní čtení a koukání.

    OdpovědětVymazat
  19. [13]: Ještě jsem zapomněl dodat, že o těch indiánech to znám z mrakodrapů, viděl jsem i nějaká videa, kde bez jištění chodili v 300-metrových výškách.
    Závidím ti také cestu do Jižní Ameriky, určitě tam navštívíš Rio de Janeiro, Machu Picchu, Andělské vodopády a vodopády Iguazú a možná i další.
    Těším se na tvé reportáže.[15]: My jsme tam pořádnou mlhu ani nezažili, můžeš vyrazit hned [16]: To jsi po Ivet už druhá, a já jsem váhal, zda sem takovou fotku vůbec zařadit.[17]: Škoda, že Čarodějky neznám, Lisí, díky za informaci, zkusím se podívat, zda bych je někde nesehnal, zajímalo by mě to.[18]: Ono se to jen zdá, protože přispívám na blog dost sporadicky, kdybych měl psát tolik článků jako ty, už bych neměl o čem.

    OdpovědětVymazat
  20. Krásný a působivý článek o místech dobře známých z mnoha U.S.A. filmů. Most Golden Gate Bridge často "hraje".
    Moc krásně jsi pojal tuto reportáž.Děkuji ti za hezké, vtipné komentáře a máš u mne v článku dárkový bonus dle tvé zmínky v komentu. Snad se ti bude líbit.☼☼☼☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  21. Parádní článek,plný informací a krásných fotek! To jsem si zase pěkně pocestoval,díky
    Zaujala mě zmínka o tom,že v amerických městech nejsou běžné chodníky.To opravdu všude jezdí autem?

    OdpovědětVymazat
  22. [2]:A hele, kdo se to probral ze zimního spánku! Blogový postrach yuri! Miloši, ať tě nenapadne jít na její blog. Klasická trapka, která shání návštěvnost.

    OdpovědětVymazat
  23. A teď odděleně, k samotnému článku. Skvělá fotoreportáž s výborným doprovodem. Ten most si taky vybavuji jako první a nejvýraznější prvek onoho města, je parádní a vlastně i tématem pro mnohé obrazy a obrazové fotografie (vlastně i plakáty).
    Staré tramvaje, to si vybavuji, už jsem o tom četla, a zrovínka zde na blogu. Taky se mi vybaví Monk, detektiv ze San Francisca, což vždy rád zdůrazňuje.
    Taky mě pobavila zmínka o absenci zábran na mostu, v některých směrech poskytuje Amerika skutečnou svobodu.

    OdpovědětVymazat
  24. Znovu si cestuji po slavném mostu a obdivuji tvé snímky a slovní doprovod. Vše by se náramně uplatnilo v encyklopedii.
    Jinak, spadl mi kámen ze ♥, že se ti dáreček líbí a těší mě to.
    Je špatné počasí, tak ti posílám sluníčka ☼☼☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  25. [19]: Není co závidět Miloši,byl to vždy můj sen.Cestu podnikáme taky proto,že chceme využít očkování proti žluté horečce,které máme ještě z Afriky,a které platí 10 let.

    OdpovědětVymazat
  26. [24]: http://beatricia.blog.cz/1106/oddelovace-s-animaciP.S. Ty čáry se v grafické terminologii nazývají oddělovače. Zde je ukázka části mé práce a všechny oddělovače jsou ti k dispozici. Když se ti bude něco líbit, tak stačí jen upravit šířku podle tvé potřeby.

    OdpovědětVymazat
  27. [20]: Mosty se do thrillerů náramně hodí, hrdina se přetahuje s padouchem, kdo koho shodí dolů. Vzpomínám si na takovou situaci na mostě v Sydney a na pozadí dramatické situace se vypínala budova Opery.
    Ten dárkový bonus je povedený. Díky [21]: Opravdu to tak často je, bez auta (vlastního nebo taxi) se nedá nikam dostat. Ale znám to jen z vyprávěni, protože v San Franciscu, New Yorku a Las Vegas, kde jsem byl, chodníky mají.[22]: Já jsem díval i do profilu Yuri a ona tam má napsáno, že jejím koníčkem je zvyšovat návštěvnost. Musí se uznat, že se jí to nadmíru daří. Občas si tam také lebedí, jak jí naskakují "komenty", což další vytáčí do běla a komenty pak přibývají geometrickou řadou Co na tom, že jsou takřka všechny negativní?[23]: Je docela zajímavé, že kopce, staré tramvaje a velmi podobný most (také ho stavěla stejná firma) mají i v Lisabonu. Někdy ho také přiblížím.[24]: Beo, kam na ta sluníčka chodíš? To je tvůj vlastní font, anebo jsou v některé sadě znaků?[25]: Někdy bych tam také chtěl, protože v Severní Americe jsem byl 3-krát a v Jižní ani jednou, ale letos to nebude, zůstaneme tentokrát v Evropě.[26]: Oddělovače jsou hezké a to až moc. Já mám představu velmi jednoduchou - roztřepenou nerovnou čáru, jako kdyby byla nakreslená štětcem a nad ní všelijak a různě nakřivo čísílka (místo té rovné linky s čísly), aby to vypadalo "mišmašovitě". Líbí se mně ta oddělující čára, co máš u článku Signatury.

    OdpovědětVymazat
  28. [27]:/24, 26
    Ta sluníčka jsou v sadě znaků a vytvoří se takto: Držet klávesu Alt a v numerické klávesnici napsat 15. ☼☼☼☼Když se ti oddělovač z toho mého článku líbí, tak  je tvůj. Můžeš si ho ještě přizpůsobit a různě upravit. ♪♪:-♪♪)

    OdpovědětVymazat
  29. Nemám ráda Ameriku, ale tvoje fotky jsou docela pěkné.

    OdpovědětVymazat
  30. To byl tak úžasnej článek^^ moc se tam toužím podívat, nechci říkat, že SF miluju, když jsem tam nikdy nebyla, ale ze všech fotek, filmů a informací se mi neskutečně líbí a těším se na to, až jednou GG uvidím naživo<3

    OdpovědětVymazat
  31. http://beatricia.blog.cz/1105/zoufalaZde je oddělovač pro MISH-MASH, jestli se ti bude hodit, tak ho lze prodloužit, nebo jinak barevně vyplnit.

    OdpovědětVymazat
  32. Užasný fotky moc povedený článek.

    OdpovědětVymazat
  33. [28]:[34]: Beo, už jsem ti odpověděl u tvého článku, ale protože jsem si pak všiml, že je z r. 2011, tak to nakopíruji ještě sem.Beo, díky za tvé návrhy, zatím ani nemám čas se jimi probírat, protože budu větší čas víkendu pryč a kromě té čáry budu muset ještě najít správné nastavení barvy pozadí, aby čára vypadala, že je nakreslená na ploše a ne, že jde o další obrázek. A také ještě chci tam mít čísla, jako když se vysypou ze sáčku, každé je jinak natočené.
    Někdy až se budu nudit, tak snad. Ta hlavní podoba designu, díky tvým skvělým návodům na obrázky v písmenech tam už je.

    OdpovědětVymazat
  34. [29]:-[33]:, [35]:
    Díky, všem vám, novým návštěvníkům blogu.
    Přeji vám, abyste se sem (anebo i jinam v USA) podívali. Není to dnes žádný velký problém.
    Dřív jsem měl k USA také určitou předpojatost, hlavně kvůli představě potupného imigračního prověřování, kdy není (anebo spíš nebylo) jisté, že nás nerudný úředník do země nepustí. Ale vydržet se to dá a návštěva za to rozhodně stojí. Nejde jen o města, ale také krásnou přírodu. (Několik národních parků, kde jsem byl, časem také popíšu.)

    OdpovědětVymazat
  35. To je fantastické, Miloši! Nesmírně zajímavý článek a překrásné fotografie. Není nad vlastní postřehy a když je dokážeš zpracovat a předat dál, je to senzace.
    Jsem ve věku, kdy už nikomu žádné cesty do zahraničí nezávidím, navíc bych za nic na světě nevlezla do letadla. Sedět u PC a číst zajímavé povídání doplněné skvělými snímky je pro mě to pravé. Díky za další parádní zážitek!

    OdpovědětVymazat
  36. Skvělý článek s parádními fotkami.  Přemýšlým, zda 1300 sebevrahů je hodně nebo málo na tak velké město. Jak píše Helenka, že most natírají indiáni, u nás by ho natírali pouze horolezci.

    OdpovědětVymazat
  37. Myslela jsem, že most Golden Gate je úchvatný, ale kroucený most Richmond Bridge mě ohromil. Je tak trochu jako ze sci-fi.
    Jsou to nádherné fotografie a krásné povídání. Nejvíc se mi líbí Golden Gate v mlze, je to dramatické.
    Skvělá fotoreportáž. Díky.

    OdpovědětVymazat
  38. [38]:[39]:[40]:Díky, napsali jste to tak hezky, že k tomu nemám co dodat. Jen bych to podepsala. ,,Cestuji" s Milošem ráda.Yuri třeba  i nemazat, ale ignorovat a hotovo.   

    OdpovědětVymazat
  39. [38]: Hanko, já jsem do letadla sedl poprvé v r. 1997, protože jsem se předtím také hrozně bál, ale zvykneš si velmi rychle. I dlouhé lety se dají přežít - můžeš si číst, sledovat nějaký film, poslouchat hudbu a pro tebe by hlavně bylo zajímavé, že z okénka letadla můžeš fotografovat, co je pod tebou. Někdy se poštěstí dobré záběry.[39]: To by byla pak příležitost pro tebe [40]: Přiznám se, že i kvůli tomuto mostu jsem do názvu přidal "a okolí", abych ho mohl "uplatnit"
    Jinou "slušnou" fotku než tuto z auta nemám.[41]: Díky, Ružo. Cením si tvůj zájem.
    Yuri bude asi velká recesistka. Kolik už jen blogerů ji věnovalo článek. Zatím odolávám

    OdpovědětVymazat
  40. [42]: Kdepak, Miloši, já do letadla nesednu, už při pouhém pomyšlení na let na mě jdou mdloby!    Létám jen ve snu, to mi bohatě stačí.

    OdpovědětVymazat
  41. Kdysi jsem viděl moc zajímavý dokument o stavbě Golden Gate Bridge. Pustit se do takového díla, během jehož stavby musíš řešit dosud nepoznané technické problémy a musíš vymyslet originální postupy, jak je vyřešit, to je prostě obdivuhodné a já se skláním v úžasu před lidskou dovedností a cílevědomostí. Díky za článek.

    OdpovědětVymazat
  42. Výborné fotky! Sám som bohužial na tej strane USA nikdy nebol a pochybuje, že sa tam ešte dostanem...

    OdpovědětVymazat
  43. SF je nádherné. Doufám, že se tam někdy podívám x)

    OdpovědětVymazat
  44. [5]: Zajímavé informace. Tak to jsem nevěděla. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  45. [39]:Pižlíku, četla jsem , že od roku 2007 se v Praze pokusilo zabít více než 6000 lidí, z toho více než 1340 ji dokončilo. Za posledních pět let stoupl počet dokonaných sebevražd o 51 procent.
    To se týká jen Prahy, počet sebevražd v celém Česku bude pochopitelně vyšší. Takže 1300 na Sanfranciském mostě není zas tak rozdílý...
    I když bych správně měla říct, škoda každého života.

    OdpovědětVymazat
  46. úžasné! to je jak z jiného světa....

    OdpovědětVymazat
  47. [43]: Jde jen o to udělat první krok. Dnes letadla padají snad jen v Africe.[44]: Velmi rád jsem sledoval pořad z Discovery Channel, který se jmenuje Extreme Engineering, ale tam byly jen novější stavby, o mostu v San Franciscu nic. Zkusím se podívat na YouTube. Díky za informaci.[45]: Mám pocit, že let do SF trval velmi podobnou dobu jako do NY, letí se tam vrchem přes Grónsko a Kanadu a asi se při tom nějak projevuje i směr větrů. Je tak skoro jedno, jestli letíš na východ nebo na západ USA.[46]: Určitě ano

    OdpovědětVymazat
  48. [47]: Informace se vyměňujeme navzájem, já zase děkuji za tvé.[48]: Tvá informace o počtu sebevražd u nás je děsivá. V porovnání s tím je 1300 za skoro 80 let vlastně hodně málo.[49]: "z jiného světa" - vtipné, podle Antonína Dvořáka z "nového světa"
    Draku, a té vody, tam si přijdeš na své.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)