4. května 2014

Peking (1) - Chrám nebes

Peking (Beijing) není moc příjemné město k životu, až 12-pruhovými ulicemi se valí statisíce aut, ovzduší je tu jak v severočeské uhelné pánvi a nemalá část z 19 miliónů obyvatel bydlí v sídlištích, vůči nimž pražský Prosek je klidnou oázou rodinných vilek.

Na rozdíl od kosmopolitních asijských megapolí Šanghaj, Hongkong a Singapur, které lesem mrakodrapů a výkřiky moderní techniky už připomínají spíš velká americká města, jsou zde však ve větší míře zastoupeny i skvostné památky čínské architektury, z nichž nejznámějšími jsou komplex paláců Zakázané město, Letní palác na břehu jezera a Chrám nebes (jedna z jeho staveb, Síň modliteb za dobrou úrodu, je na prvním snímku).




Návštěva Pekingu se vyplatí i proto, že necelých 80 km za jeho hranicí je město Badaling s přístupem k zachovalé a zrekonstruované části Velké čínské zdi, kam každý "slušný" hotel nabízí výlet s průvodcem.

Chrám nebes (Tian Tan, Temple of Heaven) je jeden z největších a nejcennějších komplexů čínské architektury, který byl r. 1998 zařazen na seznam UNESCO. Dílo bylo dokončeno r. 1420 za vlády dynastie Ming a tvoří jej několik desítek budov, zasazených do borovicového parku, kde ve větší míře je zastoupen i zevar východní a jalovec čínský. Park má rozlohu 273 ha, což pro představu odpovídá čtverci o hraně větší než 1,6 km. Jeho tvar se však od čtverce částečně liší, jedna ze stran má tvar půlkruhu. Tyto dva tvary jsou pro Číňany nejvýznamnější, věřili totiž, že nebesa jsou kulatá a Země čtvercová, proto také střecha nejvýznamnějších chrámů má kruhový půdorys a jejich základy jsou čtvercové.




Chrám byl určen pro slavnostní ceremoniály. Vstupní brány jsou trojité, největší je určena pro božstva, další pro císaře a poslední pro císařskou družinu.





Vnitřek budovy u vstupu s typickými ornamenty a bronzovými nádobami je na dalším snímku.



Ornamenty jsou však vyzdobeny nejen stěny a stropy místností, ale i trámy průchozích podloubí.




Nejdůležitější ceremoniál se konal v prosinci před zimním slunovratem, kdy císař v početném doprovodu 2000 osob z císařského dvora, ozbrojenců, hudebníků i slonů a koní se vydal modlit za bohatou úrodu. Ještě předtím však v Síni odříkání (Hall of Abstinence) musel podstoupit dlouhý půst, kdy nejedl maso, nepil alkohol, nemohl se bavit hudbou a zapovězen mu byl i sex (na světské radosti víno, ženy, zpěv musel v tak důležitých chvílích pro čínský lid zapomenout). Pak na oltář přinesl oběti bohům a až po měsíci jako prostředník mezi lidem a božstvy mohl přednést svou modlitbu.

K tomu byla určena největší budova celého areálu - Síň modliteb za dobrou úrodu (Hall of Prayer for Good Harvest), 38 m vysoká, 3-patrová stavba s pozlacenou kupolí a modrou střechou s třemi prstenci z glazurovaných tašek, která symbolizuje nebesa. Jde však již jen o rekonstrukci původní stavby, protože ta koncem 19. století po zásahu blesku vyhořela.



Budovu podepírají 4 silné sloupy, představující roční období, a dvě řady po 12 menších sloupech symbolizují měsíce a dvouhodiny, kterými se v Číně měřil čas (a znají je i naši studenti VŠ :-)). Stojí na 3-stupňové mramorové terase a celá (včetně sloupů) je postavena ze dřeva oregonských jedlí a přitom v ní není použit ani jeden hřebík.

Protože do vnitřního prostoru nebyl volný přístup a fotografie s náhledem z vnějšku nezabrala strop, naskenoval jsem ho raději z knihy Beijing, vydané nakladatelstvím China Travel & Tourism Press v r. 2008. Další pěkné fotografie a zajímavé informace jsou také v článku Chrám Nebes v Pekingu a jeho skrytá zákoutí.

Střední část jednoho ze schodišť k hornímu podlaží terasy je zdobena vytesanými reliéfy, pojmenovanými Příznivá oblaka nad horami a moři (Auspicious Clouds over Mountains and Seas).

V areálu se nachází ještě zjednodušená verze Síně modliteb za dobrou úrodu, jmenuje se Císařská nebeská klenba (Imperial Vault of Heaven), liší se tím, že střecha je tvořena jen jedním prstencem.
Atrakcí je i kruhová Zeď ozvěn (Echo Wall) o průměru 65 m, kde údajně když někdo zašeptá, slova se po stěně přenesou a při přiložení ucha je uslyšíme na kterémkoliv jiném místě stěny. Ověřit se to ale nedá, protože to vždy současně zkouší nejméně 100 lidí a ve výsledném šumu nelze nic rozeznat.

33 komentářů:

  1. Tak to je nádhera nádher. Zakázané město i letní paláce musí být skvostné!

    OdpovědětVymazat
  2. Vidět to na vlastní oči musí být úžasný zážitek.
    Zaujala mě symbolika oné síně. Jak byli rafinovaní! (ve všem...)

    OdpovědětVymazat
  3. Na všech těchto místech jsem byla, jelikož jsem v Pekingu rok žila a musím říct, že bych se tam opravdu ráda vrátila. Je to skvostné město :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné místo. A protože určitě neplánuji se tam osobně vypravit, rád využívám možnosti se o něm něco zajímavého dozvědět.

    OdpovědětVymazat
  5. Zakázané a i proto překrásné!
    Taktéž jako Petr i já se tam nechystám osobně a proto se tu ráda pokochám tvými skvostnými fotkami a zajímavou reportáží.

    OdpovědětVymazat
  6. To je nádhera! To máš zážitky! Ani já neplánuji se tam vypravit. Takhle zprostředkovaně mi to od Tebe stačí.

    OdpovědětVymazat
  7. úžasné, krásné a musí to být zážitek! ovšem já bych navštívil úplně jiná místa na Zeměkouli, tudíž s Pekingem se v tomhle životě asi minu. (pokud nás Číňani neobsadí a nedostanu se tam třeba na otrocké práce....)

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Opravdu je, ale článek máš na svědomí ty se svým projektem o sakrálních stavbách [2]: V některých zdrojích také píší, že pro Číňany má význam i číslice 9 (jako největší lichá cifra) a její násobky, např. v umístění kamenů, Všechno mělo svůj pevný řád, i rozestupy mezi stromy v parku.[3]: To ti závidím, já jsem v Pekingu byl jen 3 dny (a v Šanghaji 4), všechno bylo narychlo, ale Forbidden City, Summer Palace i Great Wall of China ještě někdy popíšu.
    Škoda, že se tomu ale zatím nevěnuješ ty na svém blogu.[4]: Petře, máš to cestou do Japonska, stačí si udělat menší zastávku [5]:[6]:[7]:Tak si tam můžeme udělat blogový sraz. Nástup v Praze,  let do Frankfurtu nad Mohanem a odtud Airbusem A380, to je taky dobrý zážitek [7]: Draku, tobě by se tam obzvlášť líbilo. Letní palác leží u jezera a k němu turisty vozí dračí lodě. Pro tebe vše jak na zakázku

    OdpovědětVymazat
  9. Kdysi jsem chtěla Čínu navštívit, hodně mě oslovovala čínská kuchyně. Peking je obrovská metropole, a má taky bohatou historii. Moc se mi líbí střední část schodiště s vytesanými reliéfy. Moc hezký článek. Miloši, dali jste si v restauraci pekinskou kačenu? Jsou to speciálně vykrmené kachny, které se pak upečou a z každé kačeny se nakrájí cca.300 kousků masa, které se podává s různými omáčkami a rýží.

    OdpovědětVymazat
  10. Prekrasny clanok s absolutne kontraproduktivnym efektom: Nepojdem tam.Jedine snad by som sa nechal na ten A380 nahovorit!Nam tu zatial pristava len jeden jediny, singapursky, zato Zürich bol treti na svete, kde vobec uz pristavalo toto lietadlo, uz v roku 2010. Od 14. juna t. r. ma aj "Emirates" (Air) zacat. Je to uzasny pohlad na toho obra, ked sa tak odlepi do luftu!

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Tak to jsem ráda že to má i takový dopad.....doufám že se přidáš i v tomhle kole....

    OdpovědětVymazat
  12. Čína mě nikdy nelákala, ale památky jsou to úžasné. Kdyby mě tam chtěl někdo vzít, tak bych určitě neprotestovala.
    A škoda, že podobnou Hall of Abstinence nemají u nás politici, to by jim jen prospělo.

    OdpovědětVymazat
  13. [9]: Takovou specialitu vůbec neznám, tak nedal, při tom nabitém programu jsme na jídlo ani moc nemysleli, jen si matně pamatuji jídla, která známe od nás, např. kousky kuřecího masa (kung pao), nudle vepřového (švej ču žou).[10]: To letadlo stojí za to. I když jsem samozřejmě byl jen v economic class, bylo všechno na úrovni kvalitního hotelu, třeba jídlo se vybíralo z jídelního lístku na křídovém papíře a k tomu byly kovové příbory (letěli jsme Lufthansou).[11]: Pošlu ti do dalšího kola tento článek, i když nejde o kostel ve smyslu, jak ho známe od nás, modlil se tu jen císař a "prostý lid" čekal, jak to dopadne, ale snad by se to za sakrální stavbu považovat dalo.[12]: Mě dřív také ne, ale změnil jsem názor, protože Čína se postupně dostává i na špici technologií (např. mobily, počítače, impozantní stavby), impulsem určitě byla i olympiáda.
    Mě naopak neláká Indie, ta má také spoustu krásných památek, ale je pro turisty dost nebezpečná - obdivoval jsem tvou dceru, že si tam troufla.

    OdpovědětVymazat
  14. Teda Miloši, ty jsi světoběžník a cestovatel. Navštívil jsi a viděl jsi tolik krásných a zajímavých míst o jakých mě se ani nesnilo. Kdybych měla pytel peněz, taky by se mi líbilo cestovat, ale je dobře, že je nemáme, protože můj muž je nejraději doma a dá mi fušku přemluvit ho i na malý výlet někam za humna.   

    OdpovědětVymazat
  15. [13]: Vím, že to sem nepatří, ale víš Miloši, že být v Pekingu a nenavštívit nejstarší a nejproslavenější restauraci ČCHÜAN-TÜ-TE. co znamená "úplný soubor cností", se pokládá za tak trestuhodné, jako zapomenout se povozit na gondolách v Benátkách nebo nenavštívit vídeńský Práter? Kachny se pro tuto restauraci chovají na osobitých farmách, kde je dostatek dobré vody s planktonem.
    Kachny se osobně krmí 65 dní, pokud jim nenaroste pořádný hrudník, měkké maso a jemná kůže. Oškubané a očištěné kachně se vtlačí mezi kůži a maso stlačený vzduch, potom se kůže spaří vařící vodou a natře sirupem, který ji dodá načervenalou barvu a křehkost. Takto se kachna zavěsí, aby vyschla a až potom se peče v osobně upravené peci při teplotě 230°C. Asi za 3/4 hodiny jí šéfkuchař předloží účastníkům "kachní hostiny". Když hosté projeví spokojenost s barvou a vůní kachny, kuchaři ji obrovským nožem nakrájejí údajně na 120 kousků.
    Tady se omlouvám, napsala jsem 300 kousků. Stolovníci se zpravidla nepřesvědčují, zda počet kousků souhlasí, ale záleží jim na tom, aby měl každý kousek masa na sobě křupavou kůžičku.
    Nakrájené kousky kachny se přinášejí úhledně naukládané na velké servírovací míse, a k nim se potom přinesou ve zvláštních miskách moučné placky a asi 10 cm dlouhé kousky mladého pórku.
    Na další misce je nasládlá bobová omáčka s rozetřeným česnekem. Potom si už každý může klást na svoji placku kousky masa s pórkem a omáčkou, jak mu to přikazuje fantazie jeho jazyka.
    Zároveň se musí každý osvobodit od tvrdé reality, kterou mu může připomenout jeho peněženka - "kachní banket" je totiž pořádně drahá záležitost.
    Takže žádná rýže, ale moučné placky, za což se taky omlouvám. Toto povídání je z mé čínské kuchařky.   

    OdpovědětVymazat
  16. [14]:[15]: Jarko, musíš manžela převychovat, také jsem takový byl. Když se mě manželka po 6 letech zeptala, jestli také někdy někam pojedeme, dost jsem se divil, proč bychom měli někam jezdit, když si o tom můžeme přečíst nebo se na to podívat v TV.[15]: Heleno, díky moc za skvělou informaci a recept. O tom, že i kachna patří mezi vyhlášená čínská jídla a má svou unikátní přípravu, jsem neměl tušení. O restauraci jsem také neslyšel, mohl by to být důvod další návštěvy

    OdpovědětVymazat
  17. Nádherné snímky, jejichž originální předlohy znám pouze z literatury, nebo z TV.
    Děkuji ti za komentář a teď nevím, jestli je to jen žertík, abych ti udělala animaci, jak zdoláváš Everest. Já v grafice žerty neznám, tak jasně, že ti vyrobím animaci, ale tvá postava musí být tak vyfotografovaná, jako jsou horolezci na mých animacích.
    Také platí můj slib, že ti vytesám novou sochu bez té odporné ruky.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Beo, promiň, jak je někde moc komentářů "Ó, ty jsi tak úžasná," tak pro zpestření raději napíšu nějakou ptákovinu Tu fotku s rukou bych ti poslal, ale neznám tvůj mail. Bohužel je to asi neřešitelný úkol, protože ruka je opřená o koleno, zakrývá částečně břicho a ňadro sochy ženského aktu. Je tam tedy dost oblých tvarů, které by se musely nějak "domyslet".

    OdpovědětVymazat
  19. [18]:           
    Jsem se upřímně rozchechtala.Dej tedy ten obrázek sochy do nějakého staršího článku a dej mi na něj link. Udělám, co bude v mých sochařských silách. To byl stejně sprosťák. Na krásné sochy se tak přece "nešahá".   

    OdpovědětVymazat
  20. Nádherné, vypadá to zajímavě. Hodně dobrý je popis císařových povinností, to by mě zajímalo, jak moc se to dodržovalo, když třeba poslední byl asi dvouletý chlapec.

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Beo, fotku jsem přidal na konec článku http://mish-mash.blog.cz/1211/split-1-ivan-mestrovic.
    Děkuji předem za snahu s ní něco udělat.[20]: Za dvouletého císaře asi zaskočil nějaký jeho dospělý zástupce.
    Mě zase napadlo, co si lid myslel, když modlitba nepomohla a úroda byla špatná. Jestli to třeba nepřisuzoval nedodržování povinnosti zdržet se pití alkoholu, sexu atd.

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Alea iacta est. Dílo je provedeno a já očekávám s hrůzou verdikt. Lépe to už fakt nešlo.       

    OdpovědětVymazat
  23. P.S. Navštiv, prosím, můj poslední článek.

    OdpovědětVymazat
  24. [23]: Spadl mi kámen ze srdce, že tvůj posudek je příznivý. Socha je přece tvoje, tak si ji jasně stáhni. Bude důstojně umístěna ve správném článku, kam patří. Hned tam potom učiním návštěvu. Jsem šťastná, že se dobrá věc podařila; měla jsem ale nahnáno.   

    OdpovědětVymazat
  25. [8]: jejda, draci, nojo, to mě nenapadlo, zatraceně...hmmm, tak to ještě zvážím

    OdpovědětVymazat
  26. Až vyhraju, a že tedy pilně sázím/tak jednou do měsíce/ určitě tam pojedu. Asie m všeobecně láká.

    OdpovědětVymazat
  27. Nádherné stavby - to musel být zážitek!    Tam bych nevěděla, na co dřív koukat a nejspíš bych si vykroutila krk Krásné fotky a zajímavé vyprávění, Miloši!   

    OdpovědětVymazat
  28. [22]:[23]:[24]: Provedla jsi to skvěle, já jsem to předtím také zkoušel a protože to nestálo za nic, raději jsem fotku do článku nedával.[25]: V Brně je i klub veslařů, kteří jezdí na dračích lodích http://www.dragonclub.cz/shark/textpage.pl?sharkid=bdbc&sekce=home, pořádají se v tom i mistrovství světa. Na jezeře u Letního paláce však jezdí velké výletní dračí lodě.[26]: V mládí jsem také zkoušel sázet, ale neúspěšně a už mě to přešlo. Jeden člověk z naší instituce si pro ukrácení čekání na tramvaj koupil los, dostal se do televizní soutěže Tutovka a tam pak vyhrál milion. Jinak vůbec nesázel, má to někdo štěstí [27]: Zážitek to byl, kdybys tam ale zavítala ty, fotky budou o mnoho tříd lepší.

    OdpovědětVymazat
  29. V zasmušilém dni se stejně pošmournou náladou jsem si prohlédla krásné fotky a přečetla milé povídání a hned hledím na svět o minimálně šedesát procent veseleji. Moc krásně jsem si zas pocestovala. Díky.

    OdpovědětVymazat
  30. [29]: Bev, s pošmournou náladou zase napíšeš nějakou strašidelnou povídku na pokračování, ne? Už se těším

    OdpovědětVymazat
  31. To je nádhera, která se jen tak nevidí.

    OdpovědětVymazat
  32. Čínská kultura je úžasná, téhle stavbě náleží právem název "chrám nebes", ale na vlastní oči bych ho vidět nechtěla, ani kdybych měla možnost. Z lidského hemžení v Pekingu (i jinde) bych do půl hodiny zešílela. Zprostředkované reportáže jsou pro mě tak akorát, Miloši.
    Skvělý, až bezkonkurenční, příspěvek do soutěže.   

    OdpovědětVymazat
  33. Exotický výlet! Tam se nikdy nepodívám (to vím jistě), takže děkuji aspoň za takovéto zprostředkování. Krásné místo, krásné fotky, zajímavé povídání.
    A díky také Heleně za skvělou prezentaci kachních hodů. Při čtení se mi až sbíhaly sliny.   

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)