2. června 2014

Varšava (1) - urbanistický pelmel

Varšava (Warszawa/Warsaw) má pověst města, které je z hlediska památek ve stínu bývalého královského sídla Krakova (Krakówa), protože bylo téměř úplně zničeno válkou, z čehož se dodnes pořádně nevzpamatovalo.
Budovat něco nového na rozvalinách starého ale nabízí možnost otevřít volný prostor novým tvůrčím podnětům a městu vtisknout moderní urbanistickou koncepci, jak se to podařilo např. Rotterdamu.

Poválečný vývoj ve východních zemích však hodně poznamenalo politické uspořádání, železná opona mezi západní a východní částí, dominantní vliv Sovětského svazu, servilita vlád ostatních východoevropských zemí vůči "velkému bratru", a to vše se promítlo i do oblasti umění jako socialistický realismus.

Jeho nejvýraznějším projevem ve Varšavě je "dar národů Sovětského svazu polskému lidu" z 50. let, 231 m vysoká budova, podobná Lomonosovově univerzitě v Moskvě, dnes sloužící jako Palác kultury a vědy. Svým umístěním v centru blízko vlakového nádraží nepřehlédnutelně poznamenala tvář Varšavy. Budova je však mnoha Polákům trnem v oku (říká se jí také "Stalinův dar" a zpočátku nesla jméno Palác Josefa Stalina) a podle toho, jak se blíží volby a mění politické reprezentace, objevují se požadavky na její zbourání či ochranu. Zvítězil nakonec druhý názor a od r. 2007 je palác zahrnut mezi památkově chráněné objekty.
Tento stav ale nemusí být definitivní, protože v tlaku na zbourání budovy vidí někteří politici i lidé z kulturní sféry příležitost získat popularitu, což přiživují i připomínky na masakr v Katyni.

Historie chladných vztahů mezi Ruskem a Polskem je ale podstatně delší.
Kdysi např. ruský car byl současně polským králem. R. 1830 se Poláci proti ruské nadvládě vzbouřili, ale za tři čtvrti roku bylo povstání poraženo.
Skladatel Fryderyk Chopin (1810-1849) své zklamání vyjádřil v etudě c moll, op. 10, č. 12., která je známá také jako Revoluční, a ze zahraničí, kde tehdy pobýval, se už do Polska nevrátil a téměř celý svůj tvůrčí život strávil v Paříži. Není proto divu, že jej za svého považují i Francouzi a jeho jméno píší Frédéric Chopin.

Snad aby se vyvážil sovětský vliv něčím z Ameriky, v těsném sousedství Paláce kultury a vědy vyrostlo soustředění moderních výškových budov, kterému místní říkají "Varšavský Manhattan". Žádný z mrakodrapů ale nedosahuje výše Stalinova "pomníku".



Novotou září i obnovené hradby starého města, původně postavené ve 14. století.




Stačí však udělat "pár kroků" a narazíme na památník povstání z r. 1944, který stojí před skleněným komplexem budov Paláce republiky.



Červený Královský zámek (nebo také Královský hrad, polsky Zamek Królewski) byl během 2. světové války zcela zničen a až v 70. letech byla postavena jeho věrná replika.



Díky kvalitní obnově historického centra (zámku a hradeb) v r. 1980 Varšava byla zařazena na seznam UNESCO.

Při pohledu z teras vedle zámku nás zaujme zavěšený most Świętokrzyski. Sám o sobě je hezký, ale je otázkou, nakolik se hodí v blízkosti Královského zámku. Pro stavbu mnohem méně nápadného mostu a narušení panoramatu města organizace UNESCO ze svého seznamu vyškrtla Drážďany. Těžko si také lze představit podobný most v centru Prahy, např. místo Karlova mostu.




Z předchozího textu se možná zdá, že Varšava mně moc neučarovala. Přes určité rozpaky ji ale považuji za mnohem hezčí město, než je Bukurešť a Sofia, a na rozdíl od nich bych ji chtěl ještě znovu navštívit. Jsou v ní totiž i velmi krásná místa, např. park Łazienki a zámek Wilanów. O tom však zase někdy příště.

34 komentářů:

  1. Koukám že Rusové zaplevelili snad celý bývalý Varšavský blok svou replikou Lomonosovky.... Ale překvapil jsi mne s tím zámkem. To jsem nevěděla.....tak nenávist Poláků k Rusům se táhne z dob ještě dřívějších než je rok 1800. Není divu protože se k nim chovali stejně krutě jak Turci.....

    OdpovědětVymazat
  2. Pokuzd vím, Poláci zase panovali na Ukrajině, takže je to asi dost vzájemné. Ale to je jen taková poznámka. Nemohu si pomocvi, samozřejmě zámek a staré, obnovené domy jsou krásné, ale ty mrakodrapy mi připadají vzhledově horší než ta ,,univerzita". Budovy přece za to nemohou a navíc: tu v Moskvě stavěli většinou zajatci z války  a studenti. Jen proto, že je ,,ruská" neznamená, že je horší než leckteré budovy jinde postavené.
    Co se týče Sofie, nebyla jsem tam, ale jak jsem slyšela, říkají jí malá Paříž, tak nevím. Bylo by dobré ji vidět, že?

    OdpovědětVymazat
  3. Za překlepy se omlouvám, pokud to chci opravovat, komentáře se občas ztratí. Nějak blbne net poslední dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Z Wikipedie: Hlavní budova (Glavnoje zdanije) univerzity v Moskvě je mrakodrap navržený (1953) týmem architekta L. V. Rudněva ve stylu tzv. stalinské gotiky, byl s výškou 182 m (bez špice) až do r. 1990 nejvyšší budovou Evropy. Tak pokud to bylo podle tohoto projektu stavěné...mrakodrapy to nedohnaly.

    OdpovědětVymazat
  5. Ve Varšavě jsem byla před pár lety - a zrovna ten Palác u nádraží mám taky na jedné fotografii. Jen jsem tam nebyla z pozice turisty, ale spíš fanouška, takže z krás města jsem toho moc neviděla, což je určitě škoda.

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud jde o architekturu, snesu leccos, ale varšavský "pakul" na mne působí jako pěst na oko. Ve Varšavě jsem byl a ve skutečnosti to v kontextu s okolím vypadá (aspoň podle mého názoru) o dost ohavněji než na fotkách. Jinak se přiznám, že mě - Varšavané prominou - město příliš neuchvátilo a už jsem se tam nikdy nevrátil.

    OdpovědětVymazat
  7. ha, Varšava stojí za prozkoumání!
    jinak v Praze máme také podobnou stavbu,
    říká se jí různě - Stalinův dar, Stalinův dort
    a pak ještě spousta vulgarismů...

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Vím, bylas tam na koncertu Roberta Planta a ten byl tím hlavním.[7]: Právě to se snažím článkem také říct, že kontext staveb leckdy moc neladí, ale celkově je tam dost hezkých míst a určitě krás bude přibývat, hlavní město má vždy zelenou.[8]:[9]: Díky za informaci a odkaz, já hotel znám až jako International a teď Crowne Plaza, jak píšu v [5]:.
    Vím, že k hotelu a jeho věžičkám měl vtipnou poznámku Werich, ale přesný citát nemůžu najít.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za varšavský pelmel, protože se do tohoto města určitě nepodívám, odbyla jsem si jeho návštěvu aspoň takto. Vždycky mě víc zajímají historické budovy, než ty moderní a jak je vidět ze tvých snímků, tak se má Varšava čím pochlubit.

    OdpovědětVymazat
  10. U nás tomu nie je inak. A vlastne nielen u nás ...nuž čo. Aj pelmel vytvorili ľudia, teda je taký, akí sú ľudia ...Mestá sú učebnicami ako sa meníme.  Je tam pekne, mne sa tam páčilo.

    OdpovědětVymazat
  11. Do Varšavy sa už asi nedostanem. Na to naozajnemám čas, aj keby ma to tam ťahalo.
    Neťahá. Takmer som musel zajtra do Drážďan. V poslednej chvili som sa nejako vyhovoril. Tam som bol asi dva-trikrat. Krásne.
    Naozaj sú vyškrtnuté z UNESCO?

    OdpovědětVymazat
  12. "Stalinův dar" je pozoruhodná rozporuplná stavba, už podle těch reakcí - buď zbourat, nebo prohlásit za památkově chráněný objekt, nic mezi tím. Přiznám se, že na mě Varšava z tvého článku zapůsobila velice pěkně, ale určitě je to výběrem fotek. Líbí se mi ta moderní část, kde mi skleněné bubliny připomínají jinou zajímavou stavbu, kterou jsem u tebe viděla, ale už zas nevím, kde to bylo. A stará část, je zas taková příjemně pohádková. Podle tvého závěrečného shrnutí si domýšlím, že to je asi to nejzajímavější z Varšavy. Nejspíš to dohromady opravdu působí nesourodě, ale mně se to líbí, takhle podle fotek.
    Moc pěkná fotoreportáž.

    OdpovědětVymazat
  13. Krásné, nádherné fotky. Já mám prolezlý zatím Krakow, na Varšavu si už mnu ruce a už se nemůžu dočkat! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Moc pěkný dokument, Miloši, ty to ani jinak neumíš... Jsou to už desítky let, co jsem byla naposledy v Polsku a moc se mi tam líbilo. Nevím, jestli bych tam byla stejně nadšená i dnes - doba a roky všechno mění. Tehdy tam byli moc fajn lidi a já jsem se nejvíc pohybovala v oblasti Graňsk, Sopoty a Gdyně. Bylo tam krásně, mám na Polsko z té doby pěkné vzpomínky... .

    OdpovědětVymazat
  15. Moc hezká reportáž, připadám si, jako když otevřu knížku... Souhlasím s Jitkou,že Miloš to ani jinak neumí!

    OdpovědětVymazat
  16. [11]: Hodně staré, historické budovy tam nejsou, protože Hitler chtěl Varšavu srovnat se zemí a jak píší i na Wikipedii, byla z 85 % zničena, ale postupně cenné památky obnovují. A ruku v ruce staví i nové.[12]: Ty jsi k tomu nejfundovanější, ale mně se laicky moc nelíbí, když vedle historických památek se postaví nějaká krabice - např. bývalý Federální parlament vedle Muzea na Václavském náměstí, i v Moskvě mají něco podobného vedle Kremlu, myslím, že by to mělo být v samostatné zástavbě.[13]: O vyškrtnutí Drážďan ze seznamu UNESCO jsou podrobné informace např. tady http://www.tyden.cz/rubriky/cestovani/unesco-vyskrtlo-drazdany-ze-svetoveho-dedictvi_126373.html.[14]: Ty skleněné bubliny jsou střechy nákupního střediska.[14]:[15]: Samotného mě překvapuje, že výběrem fotek to vypadá docela dobře, ale najde se tam i řada dalších pěkných budov, např. prezidentský palác, budova univerzity; sochy významných polských osobností, obdoba malé mořské víly z Kodaně, na konci textu zmíněný park a další zámek atd.[15]: Krakow mám také "prolezlý", protože jsem v něm byl 3-krát, ale tím už skoro končím, už bych mohl zmínit jen Zakopane, středisko pod Vysokými Tatrami, Kielce a Lublin, které jsou obdobou našich krajských měst, a velmi hezké menší městečko Sandomierz, které umístěním na kopci trochu připomíná náš Český Krumlov.[16]: Jitko, před několika desítkami let (to znamená asi dvěma) tě ještě vodili za ručičku A to si ještě něco pamatuješ?
    Města na Baltu bohužel vůbec neznám, jen vím, že pozoruhodnou památkou (a také na seznamu UNESCO) v severní části Polska je "křižácký" hrad Malbork.

    OdpovědětVymazat
  17. Díky tobě jsem si krásně osvěžil vzpomínky na Varšavu. Ukradli mi tam foťák.

    OdpovědětVymazat
  18. To historické centrum se tam snad ani nehodí, ale vypadá pěkně pohádkově. Červený zámek mi připomíná (alespoň co si matně vybavuji z mnou jediného navštíveného polského města) ten v Bialsko Biale.
    Jinak ta budova - asi jsem mimo, ale svým způsobem mi to připomnělo Empire state building.

    OdpovědětVymazat
  19. Ve Varšavě jsem nikdy nebyla, ale pevně doufám, že se tam někdy podívám. Bukurešt a Sofie jsou města, kam se také nikdy nevrátím. Stačilo jednou a dost.

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: To áno, ale to je teoria . Mesta  a dediny, obydlia vôbec, odrážajú stav spoločnosti. Je to na dlhšiu diskusiu. Pelmel v spoločnosti urobí pelmel v mestách a na dedinách. Keď o tom, v akom prostredí budeme žiť, rozhodujú ľudia ktorí ... nuž jednoducho o urbanizme miest rozhoduje jeho primátor , ktorý je napr. poľnohodpodár v tom lepšom prípade. Ľudia majú svoje túžby, estetickému cíteniu sa nače vzdelávacie inštitúcie veľmi nevenujú. Veľký dom s levmi vypovedá o spoločenskom postavení jeho domáceho pána. Že to ide dať na verejnosť aj inak, akosi nikomu nedochádza. Čo tam architekti ... snilkovia, však si len kreslia. A čo samotní architekti? Je veľmi obtiažne odolať lákadlu postaviť si "pomník", ak sa pritrafí investor ochotný platiť, tak architekt je ochotný postaviť aj ... čokoľvek. Každý chce niečim upútať, vyniknúť. Čím viac honosnejších "pamätníkov" sebe aj svojim investorom postavím, som väčším , renomovanejším architektom.Bohužiaľ. Tí menej renomovaní živoria. Peniaze lámu charaktery aj architektom. Ak sa ich vôbec niekto na názor opýta, čo je tiež viac ako bežne že nie. Ja nie som nenomovaný architekt a sama mám pocit zlyhania v spoločnosti. Netýka sa to len architektúry. Myslím, že v Polsku tomu nie je inak. Ale Poliaci sú ľudia ako my. Takí aj onakí. Ja som mala šťastie na  takých, ktorí mi chýbajú. V konečnom dôsledku, prostredie tvoria aj tak hlavne ľudia. Bez ohľadu na to, akými krabicami sa obklopili.

    OdpovědětVymazat
  21. V Polsku jsem nikdy nebyla a už se tam nedostanu, popravdě, ani po tom nijak netoužím. Jsem ráda, že existují cestovatelské blogy, na kterých si člověk může "nedostupná" místa prohlédnout v klidu a pohodě. Tvůj blog k nim patří, Miloši, a tvoje reportáže jsou po všech stránkách skvělé. Moc se mi líbí fotky i povídání. Dovedeš poutavě psát, což já nesvedu, ani kdybych měla nůž na krku. Obdivuju, jaký máš přehled o kultuře, architektuře, historii, ... a tak. Když tak čtu tvoje články, připadám si jako naprostý ignorant nebo něco ještě horšího.
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  22. Ve Varšavě jsem nikdy nebyla a nějak mě to ani neláká.Přesto děkuji za zajímavý článek Miloši.

    OdpovědětVymazat
  23. Ve Varšavě jsem byla jednou, kdysi, a moc se mi tam nelíbilo, takové šedivé a smutné město. Tyto dnešní fotky by mě navnadily daleko víc.

    OdpovědětVymazat
  24. [19]:Tak to musel být nezapomenutelný zážitek. Možná ještě větší škoda byla těch fotografií, ne? [20]:Já jsem jiný červený zámek viděl teprve nedávno u nás - Červenou Lhotu - a ten i v pohádce hrál, v Zlatovlásce https://www.youtube.com/watch?v=R9UqAn4m3-A.
    S tím Empire State Building máš dobrý postřeh, tím postupným zužováním a špicí tam určitá podobnost je, jen chybí postranní věžičky.[21]: Vlakem je to coby dup . Můžu doporučit.

    OdpovědětVymazat
  25. [22]: Ty to znáš na vlastní kůži.
    Vždy mě zajímalo, nakolik se v moderních rezidencích bohatých majitelů, kteří si nechají něco postavit od architektů, projevují jejich peníze a vlastní představy, nebo zda naopak architekt prosadí svou vizi a majitel jen zaplatí. Ale asi to bude, jak píšeš, případ od případu, kdo se nechá koupit a kdo si zakládá na své profesionální cti, nakolik je plátce samolibý, nebo zda důvěřuje tvůrci.[17]:[23]: Ono se to jen zdá, protože píšu jen o tom, o čem něco vím, to nekonečné množství věcí, které neznám, vynechávám
    [23]:Hanko, ty velmi zajímavě přibližuješ naše památky a nejen krásnými fotografiemi, ale i texty, proto se ani nesnažím o nich něco psát, jednou jsem měl v úmyslu napsat o morbidních uměleckých dílech v sedlecké kostnici, ale když jsem viděl tvůj článek, hned mě to přešlo.[24]:[25]: Myslím, že Varšava je město na vzestupu a s perspektivou, proto bych chtěl ještě vidět, kam se zase posunula.

    OdpovědětVymazat
  26. [8]: každé neznámé místo stojí za prozkoumání - tím víc, jestliže o dané lokalitě je známa některá z významných staveb a míst :)

    OdpovědětVymazat
  27. [10]: Jde o forbínu "Být či nebýt":To se ještě nalítáte. Ajéjej... Protože nad těma hrobama takhle proti nebi se rýsovala taková obrovská stavba... Taková úžasná stavba... Taková ukrutná stavba... A z ní šla věž... a ještě jedna věž... a ještě jedna věž... a bylo to VOŠKLIVÝ ! ... A najednou se tam rozsvítilo. Já tam vejdu a tam byla taková čtverhranná rotunda a v ní byly stolečky a židličky a židličky a stolečky a natřískáno, nabito... jeden na druhým... samej kostlivec!http://ufo.fme.vutbr.cz/JWMH/werich3.html

    OdpovědětVymazat
  28. [28]: Tím se také řídím
    Vidím, že jsi přešel na blogspot, divil jsem se, proč tvůj blog zmizel.[29]: Evo, díky moc, to je ono.
    Ale pobavilo mě, co všechno lze na stránkách technické univerzity najít.

    OdpovědětVymazat
  29. To je správný a výstižný název. Pel-Mel. Zejména ta architektura realistického socializmu. I Prahu to hyzdí. Já miluji a obdivuji staré, historické stavby a ozdoby na domech, které daly hodně práce a vyžádaly si uměleckého ducha kolikrát víc, než sama stavba.
    Moc ti děkuji za sérii hezkých a věcných komentářů. Dělají mi radost.

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: no jo no... blogspot (neboli blogger) je téměř ve všech ohledech lepší než blog.cz (a hlavně lépe zabezpečen)

    OdpovědětVymazat
  31. [27]: Miloši, to jsi měl klidně udělat!

    OdpovědětVymazat
  32. Ve Varšavě jsem byl v neděli 27. července a musím říct, že se mi docela líbila. V královském paláci je jeden sál s Canalettovými obrazy - varšavskými vedutami a bylo nám řečeno, že po válce podle nich Varšavu rekonstruovali.
    BTW: Gdańsk a Gdynia stojí za návštěvu, Sopot ani ne. Vřele doporučuji Malbork, i když prohlídka trvá skoro tři hodiny.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)