1. října 2012

Rotterdam (1) - moderní město zrozené z válečných ruin

Rotterdam je se 600 tisíci obyvatel po Amsterdamu druhým největším městem Holandska a až do r. 2004, kdy ho předstihla Šanghaj, byl největším přístavem světa. Přitom však není přímořským městem a od Severního moře ho dělí 42 km. Rozmachu města hodně napomohlo to, že 35 km od moře má řeka Maas soutok s Rýnem, a tím se otvírají dopravní cesty do Německa. Po řece je možné si udělat vyhlídkovou jízdu lodí, ta je ale poněkud fádní, protože na březích není vidět téměř nic jiného než jeřáby a hory kontejnerů gigantického přístavního komplexu Brána (do) Evropy (Europoort/Gateway to Europe), plavba však Severního moře nedosáhne a asi po 20 km se loď vrací zpět.
Protože Rotterdam nikdy nebyl sídelním městem, vždy byl ve stínu Amsterdamu, navíc v květnu 1940 bylo jeho centrum zničeno kobercovými nálety německého letectva.



Válečné události připomíná socha Zbořené město (The Destroyed City), jejímž autorem je francouzský sochař běloruského původu Ossip Zadkine (1890-1967), významný představitel kubismu v sochařství. Najdeme ji v části Leuvehaven nedaleko Erasmova mostu, který je symbolem Rotterdamu.

Těžce poničena byla i pozdně gotická bazilika Grote (nebo také St. Laurenskerk) z 15. století, vzhledem k její historické hodnotě byla v 50. letech znovu postavena. Před ní stojí socha slavného rodáka, filosofa a humanisty Erasma Rotterdamského (1467-1536). V Rotterdamu si jej považují, protože se po něm jmenuje nejen most, ale i místní univerzita. Ze starších budov stojí za zmínku ještě Bílý dům (Witte Huis/White House) z r. 1898, který ve své době s 10 podlažími a výškou 45 m byl nejvyšší kancelářskou budovou v Evropě, a válku přežila i monumentální radnice v renesančním stylu se 70-metrovou hodinovou věží, postavená v letech 1914-1920. Jiné významnější historické budovy už ve městě nejsou.





Právě destrukce města dala v poválečné obnově příležitost oprostit se od tradičního stylu a cihlové stavby, tak typické pro Holandsko, je zde dnes umění najít.
Ve městě vyrostly nejvyšší stavby v zemi, vyhlídková věž Euromast má 185 m, mrakodrapy se pnou do výše 150 m a byly postaveny dva impozantní mosty přes řeku Nieuwe Maas (Erasmův a Vilémův). Díky těmto stavbám si Rotterdam vysloužil přezdívku "Manhattan na řece Maas".



Dominantou předchozího snímku je budova pojišťovací společnosti Nationale Nederlanden, vysoká 151,3 m. Na dalším snímku vyšší z dvojice mrakodrapů je Montevideo Tower, obytný mrakodrap (139,5 m), který s velkým písmenem M na střeše, otáčejícím se podle směru větru, dosahuje 152,3 m.



Budova s věžičkami, která se krčí mezi mrakodrapy, je luxusní Hotel New York. Trochu lépe je vidět na dalším snímku, dopravní spojení k hotelu pro jeho návštěvníky zajišťuje historicky vyhlížející vodní taxi.



Telekomunikační společnost KPN má sídlo v KPN Telecom Tower (96 m), které navrhl architekt Renzo Piano. Na budově je zajímavá nakloněná stěna podepřená ocelovým sloupem. Celá stěna je vybavena diodovými svítidly a večer slouží jako zdaleka viditelný reklamní billboard. Budova s přesahující částí, připomínající periskop ponorky, je Hotel Inntel.



Moderní architektura Rotterdamu se však nesoustřeďuje jen na mrakodrapy a obchodní domy. Z těch ostatních jsou nejslavnější dvě obytné stavby v sousedství stanice metra Blaak - 1. "stromořadí" krychlových domů na pilířích od architekta Pieta Bloma z r. 1984, známé jako Blaakský les (Blaak Forest), kde krychle tvoří korunu stromů, jeden z apartmánů je přístupný jako muzeum; 2. 61 m vysoká budova Blaakská věž (Blaak Tower), pro kterou se však pro její tvar vžilo označení Tužka (Potlood/The Pencil).







Pozoruhodná budova omotaná žlutými rourami je knihovna (Bibliotheek Rotterdam/The Rotterdam Library). Ročně ji navštíví 3-4 miliony lidí, vedle knižního fondu je její součástí i divadlo a diskotéka.



I když řada fotografií byla pořízena z věže Euromast, záměrně jsem ji vynechal a stejně tak fotografie, které zobrazují Erasmův a Vilémův most, o nich a o Museum Boijmans van Beuningen zase příště.

26 komentářů:

  1. Ta architektura je přímo geniální! A Erasmus byla první asociace která mne ve spojení s Rotterdamem napadla....a teď tě sprdnu, čekala jsem tě v sobotu a nic....

    OdpovědětVymazat
  2. A mě se stejně nejvíc líbí ty historické budovy, škoda, že jich není v Rotterdamu víc. Bude to asi hodně moderní a průmyslové město, ten první snímek s krásnou budovou Bílého domu(?), zkrášlují v pozadí ramena jeřábů.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: VendyW, mrzí mě, že jsem tam nemohl jít, bohužel máme velké starosti s nemocnými rodiči manželky a víkendy se tomu podřizují.[2]: Jarko, Bílý dům je vedle sochy Erasma Rotterdamského, budova s jeřáby je kostel Grote.

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasná architektura! Vypadá to moc hezky. Nevím proč, ale trochu mi to připomíná Kaplického "Chobotnici."

    OdpovědětVymazat
  5. Zvláštní stavby. Abych řekla pravdu, taky dávám přednost starým budovám, ale třeba ten Blaakský les mě uhranul. Vypadá to jako stavebnice, skoro bych měla strach, že mi spadne na hlavu nějaká kostka.

    OdpovědětVymazat
  6. Sexy architektura. Hlavně ty kostky :) Tyhle nápady se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
  7. Už můj druhý oblíbený bloger v krátkém časovém úseku pěje chvály na Rotterdamská panoramata! Jestli ono to není znamení :)(ten první, kdybys měl chuť - http://vencisak.blog.cz/1209/rotterdam-revisited )

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Z Rotterdamu mám spoustu fotografií a největším problémem bylo zjistit něco bližšího o budovách, jak se jmenují a kdo je navrhl. U některých se mně to ani nepovedlo, proto jsem je raději vynechal. Hledal jsem všude možně a nakonec i na blog.cz a vencisákův pěkný článek také našel, je vidět, že architektura je jeho koníčkem. V té chvíli jsem už měl článek v hrubé podobě hotový a byl jsem hodně rád, že píše úplně o něčem jiném a já se tak neopakuji. Jeho blogu jsem si teď poprvé vlastně trochu více všiml, i když vím, že byl nominovám v jedné kategorii mezi pětici nejlepších, tehdy jsem ho ale po povrchním náhledu zavřel a zapomněl na něj.Bloude, přiznám, že označení "můj druhý oblíbený bloger" mě zalichotilo, já tvůj blog mám v oblibě už dost dlouho, myslím, že od rozhovoru na Srdci blogu a těch vtipných článků o trhání osmičky.

    OdpovědětVymazat
  9. Impozantní město! Zajímavá architektura, i když chvílemi dost studená zdá se mi, ale to je jen můj dojem.
    Zaujaly mě takové ty budovy se sešikmenými domky nahoře. Pozoruhodné stavby!

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: [6]: [7]: [10]: Ty kostky jsou opravdu kuriózní, proto jsem zařadil tolik různých pohledů. Zajímalo by mě ale, jak se v nich dá žít. To bude asi horší.  [9]:"MNĚ zalichotilo", původně jsem tam měl "mě potěšilo", změnil to a neopravil pád.
    Škoda, že není možné opravovat odeslané komentáře, takto často žasnu, jakých chyb jsem se dopustil.

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné město a zajímavá historie.Taky tíhnu spíš srdcem ke starším budovám,ale z praktického hlediska jsou úspornější nové stavby.
    Ve stromořadí bych bydlet nechtěla,ale je to vysoce umělecké dílo.   
    Knihovna je taky zajímavá stavba.

    OdpovědětVymazat
  12. Nahodou, ja bych ve stromoradi bydlela si docela rada, ale hlavne kompliment autorovi - vyborny clanek s jeste lepsimi fotkami.
    Omlouvam se za malou ucast na debatach, prokulhavam se dost obtiznym ctvrtletim s komplikovanym poranenim nohy, holt sportem ke zdravi.;)  Skutecne uz to trva tri mesice.
    Zdravim!
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Zuzano, také zdravím a přeji úspěšnou rekonvalescenci a děkuji za pochvalný komentář. Ve skutečnosti některé fotky za moc nestojí, konkrétně ta s budovou Montevideo Tower a ta menší hned za ní, protože byly pořízeny proti Slunci. Trochu jsem se je snažil vylepšit v jednom grafickém programu zvýšením jasu a zostřením přechodů, ale výsledek je všelijaký.

    OdpovědětVymazat
  14. [9]: Díky, taky jsem polichocena ;)Myslím, že si pro nás Rotterdamem netknuté, klidně mohl připojit i ty, které se ti nepovedlo dohledat - oku lahodící budou určitě i bez informací, když to jinak nejde :)

    OdpovědětVymazat
  15. hmmm, pěkné sci-fi...když vidím tu knihovnu, myslím na Kaplického, mohli jsme Rotterdam trumfnout...jenže to by o tom museli rozhodovat jiní. div je, že vůbec máme třeba Tančící dům (a jezdí se na něj dívat z celého světa)

    OdpovědětVymazat
  16. [16]: Kaplického knihovně jsem fandil, ale chameleonský přístup Béma ji zabil. Teď jsem si uvědomil, že v Brně ji máme ve zmenšeném provedení jako zastávku MHD a ani nevím, kde to přesně je.

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Ještě nějaké použíju v "druhém dílu" při pohledu na mosty, ale musím si pospíšit, aby mě Vencisák nepředběhl a nevypálil mně rybník.

    OdpovědětVymazat
  18. V Rotterdamu jsem nikdy nebyla. Podle fotek mám pocit, že je stejně fascinující jako jiná holandská města.
    Když vidím ty moderní domy, mám pocit, že by ty kostičky měly každou chvíli spadnout.

    OdpovědětVymazat
  19. Ta postava Zbořené město prozrazuje opravdu kubismus a Erasmus mi zase připomíná postavu J.A.Komenského. Tvoje fotky zatím mi neznámého města- jen podle jména ano- se mi moc líbí. Tolik různých stylů staveb. To bývá právě možné, když jsou ty původní poničené a mají místo na nové.

    OdpovědětVymazat
  20. Blaak Forest úplně nejlepší! Po delším pobytu v Praze vždy prahnu po moderní architektuře! A fotky i přes ne zrovna sluneční počasí super :)

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj, ne nemám to v plánu.

    OdpovědětVymazat
  22. Kuriózní budovy. Šílenost doby se holt odráží i v architektuře. Mně se to například vůbec nelíbí, stavby na mne působí dojmem chaosnu. Myslím, že navždy budu preferovat architekturu historickou. Krom toho dnes by už nikdo ze současníků nic takového postavit nedokázal...!
    A všem se omlouvám, že to vidím jinak - tak mne nekamenujte.

    OdpovědětVymazat
  23. Tak jsem se konečně dostala k tvým článkům o Rotterdamu. Je to hrozný, já už to město snáším čím dál hůř a nejlepší je to pro mě takhle zprostředkovaně. Ačkoliv jsem v Rotterdamu nebyla, je mi Blaakský les nějaký povědomý. Není podobný obytný objekt v Bruselu? Nejvíc se mi líbí "tužka". A jsem ráda, že jsem se takhle dověděla něco o historii města. A jdu na 2. díl.

    OdpovědětVymazat
  24. [24]: Katko, nevím, v Bruselu jsem ještě nebyl, i když v širším výhledu o něm také uvažuji, když je to svým způsobem naše hlavní město. Co jsem ale k němu zatím viděl, nejmodernější mně připadá budova Evropského parlamentu.

    OdpovědětVymazat
  25. Stromořadí krychlových domů mě úplně ohromilo a okouzlilo, ještě nikdy jsem je neviděla. Nevyznám se v architektuře, mé mlhavé vědomosti končí u gotiky a baroka, a tak jsem nadšená možností, něco si přečíst o té moderní. Fotky jsou prostě parádní! Díky!

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Claude Lorrain - ideální krajiny klasicismu

Claude Lorrain (1600-1682), vlastním jménem Claude Gellée , patří k nejvýznamnějším malířům klasicismu , směru, který následoval po temném ...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)