24. října 2012

Leonardo da Vinci (1) - vynálezce

Leonardo da Vinci (1452-1519) je přes malý počet obrazů považován za největšího malíře renesance a jednoho z největších malířů vůbec. Přitom obrazů s ním spojených je jen asi 15 a u některých je navíc jeho autorství sporné, např. u obrazů Madona Litta z Ermitáže a Dáma s perlami z milánského muzea Ambrosiana, ten druhý jsem již viděl vystavený jen jako dílo Leonardova žáka Ambrogia de Predis. Mnohá Leonardova díla jsou zahalena tajemstvím (úsměv Mony Lisy, symbolika hranostaje z obrazu Dáma s hranostajem a freska Poslední večeře Páně dokonce byla Danu Brownovi inspirací k napsání románu Šifra mistra Leonarda (The Da Vinci Code), který byl i zfilmován).

Jestliže o někom řekneme, že je renesančním člověkem, míníme tím člověka hlubokých znalostí a všestranných zájmů a právě takovým byl i Leonardo. Malířství bylo jen jednou z mnoha činností, kterým se věnoval, a možná ani ne tou hlavní. Velmi se zajímal o vědu a techniku, např. astronomii, anatomii lidského těla, stavitelství a architekturu, a vedle přípravných skic k obrazům se dochovaly stovky konstrukčních náčrtů s návrhy nových technických zařízení i praktických předmětů, které však byly realizovány až o několik set let později. Příkladem jsou stroje umožňující létání, vojenská technika, nejrůznější měřicí přístroje (např. anemometr na určení rychlosti větru) anebo kontaktní čočky.

Letos v červnu jsem při dvoudenním pobytu v Košicích navštívil Technické muzeum a v něm viděl zajímavou výstavu Leonardo da Vinci - geniální vynálezce. Protože za 1 € bylo možné fotografovat, alespoň několik příkladů Leonardových vynálezů můžu představit. Výstava trvá do 31. října a ještě ji lze stihnout. Prezentuje reprodukce Leonardových konstrukčních návrhů a podle nich zhotovených zařízení.

U umělce poněkud překvapuje velké množství návrhů válečné techniky. Na prvních snímcích je Leonardova představa tanku. Má 4 ozubená kola, která jsou připojena k převodovému mechanismu tvořenému 4 hnacími koly s cívkou, pohybovala se pomocí klik. Kliky mělo ovládat 8 mužů tak, aby tank mohl jet kterýmkoliv směrem.



U kulometu s velkým počtem vějířovitě rozmístěných hlavní se výška nastavuje šroubovicovým systémem.



Houfnice má nastavitelný sklon podle nastavení kolíků na půlkruhovém profilu. Tím však Leonardovy zbraně ještě nekončí, na výstavě ještě byla kuš a katapult na vrhání kamenů a zápalných "bomb".



Velkou pozornost Leonardo věnoval věčné touze lidstva létat. Nápadů na různá vznášedla, větroně, vrtulník, …, vymyslel neméně tolik jako válečných zbraní.




Tiskárenský stroj je založen na kombinaci tlačného systému a posuvného válce s písmeny umístěnými na válečcích. Lis byl určen na lisování oliv a je příkladem mechanizace v zemědělství. Leonardo navrhl i automat, jakéhosi předchůdce robota, který má podobu lidského těla, nervy a svaly v něm zastupují provázky, namísto kloubů jsou kladky.



Na závěrečné trojici snímků je něco pro sportovně založené - bicykl, člun, kde jako vesla slouží kolesové mlýny, a posledním je padák.


33 komentářů:

  1. Dobré ráno Miloši, když vidím článek o této osobnosti, vzpomenu si na citát
    " Věda je velitel a praxe vojáci." Přeji hezký den!

    OdpovědětVymazat
  2. Tento pán byl na svou dobu velice geniální.Loni v Křižovnické byla výstava jeho vynálezů. Bylo to fascinující.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že da Vinci byl něco jako vizionář. Geniální vizionář.
    Tvé koláže jsou takové decentní. Děláš si je zase podle svého, je to fajn. Jsem ráda, že jsem Ti pomohla.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Pěkný citát, sle vím, že mnozí vědátoři nad praxí trochu ohrnují nos, protože tu už považují za všední záležitost.[2]: Asi to byla stejná výstava.[3]: Protože jsem dával k sobě jen 2, nejvýš 3 fotky, nepoužil jsem rámečky, a proto to vypadá prostě, kulantně řečeno "decentně". Když jsem si o Leonardovi četl, nejvíce mě překvapilo, jak těmi svými vizemi žil, a proto se už ani nedivím, že toho namaloval tak málo.

    OdpovědětVymazat
  5. Člověk, který hodně předběhl svou dobu. Moc zajímavé exponáty, škoda že to do Košic do konce října nestihnu. Tak si aspoň pustím Járu Cimrmana .

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Z našich filmů se mně také velmi líbí Olmerův Jako jed, kde stárnoucí muž (hrál ho Zdeněk Svěrák) se zamiluje do mladičké kolegyně (Ivona Krajčovičová). Ona byla z Košic a on zase bez ní nemohl ani chvíli být, tak se za ní vypraví. Když se podivila, co tam dělá, odpověděl: "Jedu náhodou kolem Košic."
    Láska hory přenáší.

    OdpovědětVymazat
  7. Na výstavě o Leonardových vynálezech jsem byla, když byla v Brně. Nejvíce si z toho pamatuji nějakou dřevěnou komoru, ale bohužel už nevím k čemu měla sloužit. Stejně mezi vynálezy má Leonardo spoustu dnešních vychytávek.

    OdpovědětVymazat
  8. Leonarda já považuji za vůbec jednoho z nejgeniálnějších lidí a nejnadanějšího člověka, jaký kdy žil.  Málokdo ví, že byl např. vegetarián, což v té době byla docela rarita. Jako holka jsem sledovala se zatajeným dechem italský seriál o Leonardovi a od té doby jsem se o něj začala zajímat. Letos v lednu jsem jela do Brna navštívit výstavu "Mysl v obrazech" jen kvůli tomu, abych na vlastní oči spatřila tři originální Leonardovy kresby. Také jsem o tom i psala.
    Leonardovův velký zlozvyk byl pouštění se do velkých projektů a nedokončovat je. Někdy nedokončil ještě jedno dílo a už se pouštěl do dalšího. Tím také hodně promarnil část svého mimořádného talentu. Jeho velkých obrazů se zachovalo snad jen 17 nebo 18. I když byl věhlasným architektem, nikdy se nepostavila žádná budova, kterou projektoval. Také se nezachovala ani jedna z jeho soch.
    Škoda, že výstavu už nestihnu.

    OdpovědětVymazat
  9. [7]:[8]: To je zajímavé, že obě píšete o Leonardových výstavách v Brně a já zde žiju a nic o nich nevím. Pod svíncem tma. Ilono, tvůj článek si najdu.Mám osobní předsevzetí vidět všechny Leonardovy obrazy v originále. Některé jsem už viděl několikrát (v Paříži,  Krakově a Miláně) a ještě mně zbývá Madona s karafiátem (Mnichov, Alte Pinakothek), Madona Benois a Madona Litta (Petrohrad, Ermitáž) a Ginevra (Washington, National Gallery).

    OdpovědětVymazat
  10. To proto že byl levák.
    Na tvůj dotaz: Moje kniha je pojatá hlavně  s důrazem na léčené kameny. Nemusíš tomu ale věřit, nikomu to nevnucuji.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Tak teď jsem se naštvala. Chtěla jsem to zrovna napsat, že byl levák, jako mnoho dalších nadaných lidí a tys mi to ,,vzal". A o tom, že hodně jeho děl je nedodělaných, jen ve skicách. Dost je o něm zmíněno v románě Kámen a bolest o dalším velikánovi Michelangelovi Buonarotim.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]:[12]: Hodně nadaných bylo také mezi homosexuály, tím nejsem a levákem také ne, jak se pak člověk může stát slavným?

    OdpovědětVymazat
  13. Jako malá jsem o něm hltala každou informaci, byl to můj idol. Lišil se od idolů mých kamáredek pěkně, v té době letěli po Hanně Montaně

    OdpovědětVymazat
  14. Tady už bylo řečeno skoro všechno. Leonarda da Vinciho obdivuju, byl to skutečný génius.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: No, Hani a vlastně i Miloši, on prý opravdu byl homosexuál. Snad i ta Mona Lisa nebyla žena, ale jeden z jeho žáků, milenců.

    OdpovědětVymazat
  16. [16]: Jo, Ruži, to máš pravdu, četla jsem o tom něco. To je ovšem jedno, geniální byl stejně!

    OdpovědětVymazat
  17. Kontaktní čočky? Z jakého materiálu měly být?
    Mě vždycky napadají takové přízemnosti jako z čeho byl živ, když si tak všestranně a obdivuhodně bádal a mnoho děl nedokončil?
    Á - už jsem se dočetla, že trpěl často bídou, ale jeho genialita mu vysloužila četná pozvání k vlivným osobám, které ho podporovaly.

    OdpovědětVymazat
  18. [16]: Na webu jsem také něco četl o jeho homosexuální aféře a Moně Lise-muži- jeho milenci, těžko říci, nakolik se to zakládá na pravdě.[18]: Na té výstavě jsem si o jeho vynálezectví koupil menší knížku a o kontaktních čočkách se tam píše následující:
    "KONTAKTNÉ ŠOŠOVKY
    Leonardo objavil ich princip (a predpokladal, že sa nimi zlepší zrak starým ĺuďom) počas svojho štúdia anatómie očí, ktoré uchovával uvarené, plávajúce vo vaječnom bielku."Víc tam není, z toho se materiál nedá vyčíst.

    OdpovědětVymazat
  19. [14]:Máš dobrý vkus, pokud jsem pochopil z odpovědí Googlu na dotaz Hanna Montana, jde o kýčovité hračky typu panenka Barbie.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Aha, tak možná přišel na ten princip a ztroskotal na nedostatku materiálu. To by mě zajímalo, jestli p. Wichterle čerpal i od LdV.

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Mě by to také zajímalo.Některé Leonardovy nápady však byly na úrovni zbožných přání. Ve zmíněné knize je např. uveden jeho systém na chůzi po vodě. Základem jsou velké láptě nebo snad menší lyže a chodec má k nim hůlky, které mu napomáhají držet rovnováhu. K tomu žádnou složitou techniku nepotřeboval a snadno mohl vynález realizovat a ukázat jeho funkčnost.A také vymyslel ponorku.

    OdpovědětVymazat
  22. [22]: Asi neuměl plavat a tolik svému vynálezu nevěřil

    OdpovědětVymazat
  23. [9]: Tohle byly tři kresby zapůjčené od anglické královny.

    OdpovědětVymazat
  24. to ani nemá cenu komentovat, byl to absolutní génius!

    OdpovědětVymazat
  25. [19]: nojo, stejně jako u jeho žáka Michelangela se i u Leonarda objevovaly homosexuální sklony. ostatně dobře je to vidět na mužských postavách obou umělců. a co naplat, bez toho by asi Michelangelo nevytvořil Davida. na druhou stranu to byli renesanční umělci inspirovaní antikou, ve které tyhle sklony nebyly nenormální. dnes bych ale odhlédl od jejich života a jen obdivoval mimořádné dílo, které oba vytvořili. (mimochodem, Michelangelo vytvořil Davida z kvádru mramoru, který Leonardo odmítl, protože měl puklinu. prohlásil, že socha z něj udělat nepůjde...)

    OdpovědětVymazat
  26. [26]: Díky za informaci o kvádru mramoru, asi bych měl zase otevřít knihu Kámen a bolest od Karla Schulze, kterou Ruža vzpomíná v [12]:, detaily ze života mně už vypadly z hlavy.

    OdpovědětVymazat
  27. Dobrý den, zpracováváme ve škole projekt o  vynálezech LD. Mohli bychom použít vaše fotky? Máte jich popřípadě více? Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
  28. Dobrý den, ano, když použijete odkaz na tuto stránku. Fotek mám více, navíc zde jsou hodně zmenšeny, na druhé straně ale dost jich je nekvalitních kvůli způsobu nasvícení.

    OdpovědětVymazat
  29. Leonarda da Vinci jsem nevěděla ze byl vynálezce ale ze byl malíř

    OdpovědětVymazat
  30. Pro Leonarda mám slabost, byl osobností a průkopníkem v mnoha věcech, přestože nespolehlivý a často konfrontovaný s církví pro jeho slabost ke stejnému pohlaví.
    Jeho rady malířům jsou úžasná věc, i když zprostředkovaně bych tomu klidně říkala Leonardova filosofie.

    OdpovědětVymazat
  31. Dobrý den, zaujala mě vaše zpracování textu a fotek mohu použít vaše foto? Děkuji Dan.

    OdpovědětVymazat
  32. [32]: Ano, pokud uvedete či zmíníte, odkud jsou.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Claude Lorrain - ideální krajiny klasicismu

Claude Lorrain (1600-1682), vlastním jménem Claude Gellée , patří k nejvýznamnějším malířům klasicismu , směru, který následoval po temném ...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)