12. října 2012

Google přece jen trochu 'zlý'?

"Internetová neutralita" je pravidlo, které provází internetový vývoj po desítky let.
Zuzana

Jednoduše řečeno, znamená to, že každý má rovnocenný přístup k internetu. Pošlete-li e-mail tetičce Julince, má stejnou důležitost, jako googlování po videu nějaké 'celebrity' nebo multimilionová internetová televize Ruperta Murdocha.

Tato neutralita je atakována už roky. Bitevní linie se posunula a jaksi příliš komplexně sleduje detaily, ale kontura je docela jednoduchá. Podniky v obchodním kontextu všeobecně podporují netovou neutralitu. Chtějí své údaje dodat tak rychle jako každý jiný, aniž by musely platit speciální poplatky. A naopak, firmy jako Verizon nebo AT&T chtějí, aby se to změnilo. Chtějí mít možnost účtovat vyšší poplatky za lepší služby.

Během Bushovy éry FCC (Federal Communications Comission) začala z netové neutrality couvat, ale přece jenom vydala jistá pravidla a očekávala, že se jimi budou poskytovatelé servisu řídit. V dubnu 2010 soud rozhodl, že FCC nemá žádnou autoritu regulovat neutralitu na netu. O měsíc později prezident FCC Julius Genachowski oznámil, že se pokusí 'překlasifikovat' poskytovatele internetového servisu, aby docílil změnu internetových pravidel. Jedná se o regulační proces, jenž bude trvat přinejmenším měsíce. Problém je ten, že Google, který byl doposud razantním obhájcem netové neutrality a zároveň firma, jejíž neformální motto je 'nebuď zlý', se očividně rozhodl, že nakonec přece jen nějaká ta troška zla neuškodí.

Google a Verizon - dva vedoucí hráči v internetových službách a obsahu - se blíží k dohodě, která ev. může umožnit Verizonu určitý obsah urychlit, pokud ti, kteří jej tvoří, budou ochotni platit za taková privilegia. Taková dohoda by mohla zničit kdysi tak posvátné, nedotknutelné internetové pravidlo, známé jako internetová neutralita, v níž nikdo nemá privilegia a přednosti a všichni jsou si rovni. Namísto této neutrality bychom mohli ev. brzy spatřit a zažít nový, stupínkový systém, který, zrovna jako kabelová televize, uvalí vyšší ceny jako prémiové stupně internetových služeb.

Problém je jasný: jestliže to Google udělá, spustí závody ve zbrojení. Mohou si Yahoo a Microsoft skutečně dovolit být pozadu? Nebo Disney a nebo Fox? Jednou budou podepsána speciální privilegia a budeme mít dvoustupňový internet. Na jednom stupínku budou podniky s penězi. Na tom druhém, nižším stupínku, budou ostatní. A nemylte se. Jestliže zmínění poskytovatele obdrží lepší servis, každý jiný poskytovatel zcela určitě skončí s horším servisem, než měl dosud.

Načerpáno a volně přeloženo ze zatím stále neutrálního internetu.

17 komentářů:

  1. Poznámka o kabelové TV je případná, my současně se signálem TV přijímáme i internet a cena je odstupňována podle rychlosti připojení.
    Mimo téma ještě dodám. že u kabelových společností platí ještě jedna a hodně překvapivá závislost, čím je zákazník u společnosti déle, tím má horší služby, je už chycen a na výhodné tarify se lákají noví zákazníci. Když jsem zjistil, že platíme snad 2-krát více než nabízí jiná společnost za internet i s televizí (my museli TV platit ještě navíc) a dal výpověď, teprve poté mně volali z původni společnosti a mohli se přetrhnout s nabídkami, že však z nás předtím dělali pitomce, už náš odchod nemohlo nic zvrátit.

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to se máme za několik měsíců na co těšit!
    Kabelovka to jsou přímo "kujóni!" Problémy jsme s nimi měli za sedm let už dvakrát. Když jsme se stěhovali, museli jsme se odhlásit a přihlásit jako noví zákazníci. Nicméně nás odpojili  hned ráno v osm hodin, čtrnáct dní jsme byli bez televize a internetu. Ovšem další dva měsíce nám strhávali pořád stejnou částku, ačkoliv jsme uzavřeli jako noví zákazníci novou výhodnější smlouvu a teprve po čtyřech měsících, po zaslání třetího výhružného e-mailu se mi teprve ozvali, že  mi přeplatek vrátí. Vyplacenou částku 1200 Kč nám vrátili za další dva měsíce.
    Teď s nimi měl problém zase manžel, to už se ale vyřešilo. Největší problém ovšem nastal u mého bratra, který je  postižený a já za něj musím všechno vyřizovat a to je tedy něco! Jestli nepřistanu v blázinci, tak to bude zázrak.

    OdpovědětVymazat
  3. Není to nic jiného než další krok
    v šachové hře od USA.Amerika určuje všechno,i když se to nezdá.

    OdpovědětVymazat
  4. Zatím využíváme pro internet, stejně jako Miloš, kabelové připojení, ale už delší dobu máme zaječí úmysly o poohlížíme se po levnějším a hbitějším připojení. Budou pro něj u nás na domě dělat anténu, takže by byla hloupost toho nevyužít. Tak uvidíme. A jinak se musím přiznat, že tomu rozumím jak koza petrželi.   

    OdpovědětVymazat
  5. Mila Heleno, US ma starosti az nad hlavu a vsechno neurcuje, ale mate pravdu, ze se to 'ani nezda'. Nabrali (jsme) si toho hodne a ted nestacime koukat, my vsichni...;)

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:[5]: Jestli se na internetovou neutralitu sáhne, si netroufnu hádat, zatím mně společnost Google přinášela jen užitek. A nejde jen o vyhledávač, ale i program na fotky (Picasa), i když z něj doud používám jen minimum, překladač ze všech myslitelných jazyků, mapy (Google Maps),  databázi citací (Scholar) a možná přejdu i na prohlížeč Chrome.

    OdpovědětVymazat
  7. MILOŠI, MÁŠ U MĚ DÁREČEK!

    OdpovědětVymazat
  8. [1]:Miloši,ono to není dělání pitomců.
    Vy jste si platili tarif,který tenkrát šel asi jako novinka.Dnes se všechno rychle mění.A společnosti nezajímá,zda chcete jiný tarif,je na Vás,abyste se zajímali.Ono to je ve všem.Dokonce i ve zdravotních pojištění taky.Jeden předbíhá druhého.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Tak se to dá vysvětlit, jenže jsem si myslel, že když se díky technickému pokroku stává přenos levnější, může se zlevnit i pro dřívější zákazníky, nejen pro ty nové. Pro společnosti je však samozřejmé lepší spoléhat na nevědomost zákazníků a nechat si platit víc.[9]: Komentář už je vidět, proč se do spamu dostal, mně vůbec není jasné, pokud vím, stávalo se to jen u komentářů s větším počtem odkazů, které pak vyžadovaly povolení, aby se mohly zobrazit.

    OdpovědětVymazat
  10. První pomoc pro Z. (která sem píše jako dealer přípravku Cialis ) k problému s IE:Záleží na verzi prohlížeče.
    IE10 (pod WIN 7, WIN 8, WIN 8.1) žádné problémy nemá.
    IE 8 pod WIN XP problémy zhruba od poloviny dubna t.r. má. Jsou uměle vyvolané. (Stránky s fotografiemi a videem se načítají mimořádně pomalu, případně prohlížeč zatuhne úplně). Microsoft se tak IMHO snaží přimět nemalou celosvětovou klientelu WIN XP, aby tento úspěšný operační systém opustila a přešla na verzi WIN, kterou právě Microsoft nabízí. (Za pár let se situace zopakuje s WIN 7).Řešení operativní:
    Spustit IE 8.
    Stisknout F12.
    Zvolit Nástroje pro vývojáře.
    Zvolit Režim prohlížeče: Kompatibilní zobrazení aplikace IE8
    Stisknout F12.Řešení trvalé:
    Povýšit operační systém a tím i IE.Řešení kompromisní:
    Nechat operační systém, zvolit jiný prohlížeč.Poznámka:
    Autor webových stránek nemůže nijak chování IE ovlivnit !!!

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: S tím Z. nemá nic společného, chodí to všem, díval jsem se na IP adresu a odesílatel je z Amsterdamu.

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: Miloši, teoreticky můžete mít pravdu. Jenomže někdy je domněnka zvlášť důležitá. Zejména naleznete-li v mléce pstruha...
    Nepochybuji o tom, že "cialis" se hlásí z Amsterdamu. Napadá mne, že k "jeho" problémům s IE přispěl fakt, že si k anonymizaci své IP vybral pomalý proxy server.Také zdravím z NL!
    Buďte bez obav, nebudu dál obtěžovat.

    OdpovědětVymazat
  13. Nikdy mě ani nenapadlo přemýšlet nad tím, že by internet mohl být jiný, než v současnosti je. Zajímavej článek, Zuzana je ajťačka?

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Skoro určitě ne. I když jsme si dřív dost psali, nikdy jsem se neodvážil vyptávat se jí na osobní záležitosti.
    Ale myslím, že profesionálně je zaměřena na umění (ale jak, netuším, mohla by být umělkyní, nebo pracovnicí v umělecké instituci - galerii, muzeu), díky ní je v rubrice Výtvarné umění spoustu krásných článků o moderním umění, ve kterém se vůbec nevyznám.
    Co mě na tom ale mate, je, že psala také hodně článků o zdraví, rubrika Věda a zdraví je výhradně její, což s uměním nejde nijak dohromady. Možná je to její koníček, nebo v tom profesionálně pracuje někdo z rodiny, a proto i ona má takový přehled.
    Je velká škoda, že už blog pověsila na hřebík. Její texty tady byly ozdobou.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Aha, takže už nepíše vůbec? A jestli se můžu zeptat, jak probíhalo to psaní předtím? To ti prostě poslala článek a tys ho publikoval? A chodila se třeba dívat na komentáře?

    OdpovědětVymazat
  16. Ano, i když jsem jí poslal přihlašovací údaje, nechtěla do blogu zasahovat a vkládal jsem pak její texty sám.
    S komentáři to bylo tak, že nikdo nic nekomentoval a ani my sobě navzájem a první komentář se objevil až po více než půl roce. A když pak komentáře začaly přibývat, nakonec i Zuzana začala na ně reagovat. Protože však o moderním umění kromě Kinga Rucoly a vencisáka nikdo z nás moc neví, zřejmě se k tomu musela i trochu nutit :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Claude Lorrain - ideální krajiny klasicismu

Claude Lorrain (1600-1682), vlastním jménem Claude Gellée , patří k nejvýznamnějším malířům klasicismu , směru, který následoval po temném ...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)