24. listopadu 2014

Umíme diskutovat a sneseme kritiku?

Na některých článcích, které vyjadřují názor k nějaké události, někomu či něčemu, mohou být doprovodné komentáře zajímavější než jednostranný náhled autora.

1. Kdo nejde s námi, jde proti nám
Někteří autoři však nic než souhlasné názory nesnesou. K tomu je ideální moderovaná diskuze, kde s nesouhlasným nebo dokonce kritickým názorem neproklouzne ani myš.
Je však jasné, že diskuze redukované na obdivné výkřiky "Ach, ty jsi úžasná," jak je miluje třeba držitelka Bludného kamene Alue, mají nulovou hodnotu.

2. Soudružská kritika ano, ale republiku si rozvracet nedáme
Jiní autoři budí zdání, že nesouhlasný názor lze vyjádřit, ovšem tato iluze nás rychle přejde, když při dalším náhledu zjistíme, že náš komentář se záhadně vypařil. Tento přístup ke komentujícím je poněkud náročnější, autor musí být ve střehu 24/7/365 jak James Bond a když se objeví "rušivý element" mimo autorovu klaku, hned ho zkrouhnout. A nejlépe rovnou zablokovat IP adresu.
Jak řady samostatně myslících řídnou, komentářová sekce konverguje k verzi Alue, kdy zůstávají jen prověřené kádry, např. jedna blogerka, která posedlá vlastní návštěvností komentuje téměř každý článek na titulní stránce (včetně článků k tématům týdne) a neopomene si šplhnout pochvalou: "Jééé, nic tak suprového jsem ještě nečetla, hned tě posílám na Blogosvět."

Pěkným příkladem takového autora je Surpan, který napsal článek Mažu komentáře a nestydím se za to! A tam mimo jiné přiznal: "chytrolíny, kteří kritizují nevěcně, prostě smáznu a zablokuju jim IP adresu."
A s chytrákem, co se hlásí z různých IP, si také poradí: "Když se připojí znova odjinud, opět jej smáznu."

Docela mě ta cenzorská zarputilost zaujala, komentář jsem raději nepsal, protože za 5 vteřin bych byl smáznut a zablokován, ale když jsem chtěl pro tento text z článku vybrat pár perel, zjistil jsem, že i ten Surpan smazal. Pomyslel jsem si: no, konečně pochopil, že chlubit se cenzurou (a navíc při výročí 17. listopadu) nebude to pravé ořechové. O to větší pak bylo mé překvapení, když se po týdnu článek na titulní stránce jako znovu vložený objevil podruhé. A k dovršení všeho byl po pár dnech navíc vybrán do pohyblivého panelu titulní stránky Blog.cz a od pátku až dodnes se vyhřívá na nejviditelnějším prvním místě, a to ještě předtím byl i ve vybraných článcích na Blogosvětě. Zřejmě jde o tak zásadní text, že je třeba ho čtenářům vtloukat do hlavy v pravidelných intervalech. V KLDR to nebude špatné, no ne?

Ještě tak definovat tu "věcnou kritiku". Jak ji Surpan chápe, ukázal u přijímacího článku do AK. Na výhrady k obsahu blogu zareagoval: "… když vidím, jací troubové … se mezi … autory najdou ….".
K tomu jsem poznamenal, že jeho argumentace je čím dál pokleslejší a nemá smysl diskuzi prodlužovat.
A obratem jsem se dozvěděl: "Tím troubou jsem myslel jen tebe …" a na rozloučenou mně ještě poradil: "Nemám si s tebou co říct, takže se běž raději věnovat svému blogu a vylepšování, což podle mě také potřebuje."
Škoda, že sám se na "věcnou kritiku" už nezmohl a já tak tápu v temnotách a nevím, jak se mám zlepšovat.

3. Nauč se číst, ty negramotný idiote!
Další skupinu tvoří autoři, kteří ani kritické názory nemažou, ale ty je natolik vytáčí, že ztrácejí nad sebou kontrolu.

Redaktor Homola v Právu napsal článek Chcu žít Brno, ale nevím, kde přesně žiju, ve kterém se podivuje, že 2 členové hnutí Žít Brno z předních míst kandidátní listiny se ucházeli o zvolení v obvodu, kde nemají trvalé bydliště. Z jeho článku jsou nejpodstatnější 3 věty:
(i) "Každý, kdo kandiduje, musí v rámci své kandidatury podepsat čestné prohlášení, ve kterém na svou čest prohlašuje, že veškeré údaje, které uvádí, jsou pravdivé."
(ii) "Žít Brno - i když případ jistě nelze zevšeobecňovat na celé hnutí - se právě proti těmto lžím vymezovala a tvrdilo nám, jak nastolí jinou, otevřenou, pravdivou a transparentní politiku."
(iii) "Ale ani tento cíl nedává nikomu právo uchýlit se už před počátkem zavádění té transparentní, morální a etické politiky ke lži."

Tato slova rozohnila blogerku Lúmenn, která zareagovala blogovým článkem Žít Brno nelžou, pane Homolo! A v něm píše: "jediné, co v čestném prohlášení figuruje, jsou stávající údaje ověřitelné podle občanského průkazu a ačkoli má kandidát povinnost provést případnou změnu bydliště, nikde čestně neprohlašuje, že tak učiní."
Ve svém "otevřeném dopisu" (zveřejněném na blogu a poslaném mailem p. Homolovi) dále vysvětluje, že jeden kandidát bydlí na dlouhé ulici a nemusel vědět, že do obvodu, kam kandiduje, číslem domu nenáleží.
Text graduje úderným závěrem:
"Váš článek, obviňující Žít Brno … ze lži je tedy chybný a k žádné lži zde nedošlo. Žádám vás, abyste tedy tento … lživý článek okamžitě stáhnul nebo jej přepsal a uvedl překroucené údaje na pravou míru, jinak se dopouštíte trestného činu pomluvy podle paragrafu 184 Trestního zákona a hrozí vám v případě podání trestního oznámení až dva roky vězení."

Přiznám se, že tento závěr mě rozesmál. Pochybuji, že p. Homolu polekalo vyhrožování, že může jít bručet až na 2 roky. Živě si dovedu představit, že buď mail po přečtení jako spam hned smazal, anebo naopak pečlivě uschoval pro pobavení kolegů a známých.
V následných komentářích jsem přesto slušně poznamenal, že je těžké kandidáty obhajovat takovým přepjatým způsobem, jako to dělá Lúmenn, a že mezi lží (k té nedošlo, občanky snad neobsahovaly zfalšované údaje) a pokusem o podvod (kandidovat někde, kam místně nepatří) není rozdíl. Ani další komentátoři se k názoru Lúmenn nepřiklonili, což ji vytočilo ještě více a napsala např.:
"kdybys to četl, tak tady nemeleš nesmysly - říká ti něco pochopení psaného textu????"
"bože můj na nebesích, všechny tyhle debilní otázky zdůvodňuji a vysvětluji v článku"
Olej do ohně přilil diskutér WTF v komentáři k Lúmenn:
"Umíš reagovat i bez toho, abys dělala z lidí negramotné blbce?
Celkově to hodně přeháníš, děláš z komára velblouda. Nic ve zlém, ale nemáš nějakou poruchu autistického spektra? Dost často máš totiž hodně zvláštní myšlenkové pochody."
A na negramotného blbce Lúmenn (asi mně) dala razítko výrokem:
"… když napíšu článek, v němž vyvrátím argumenty, které pak opět někdo použije … pak ze sebe … dělá negramotného blbce sám"
Vždyť nelhali. "A přece se točí!"

4. Jak slušně vyjádřit nesouhlas?
Lidmi s totalitními sklony ze skupin 1 a 2 nemá smysl se zabývat, proto pár slov ke skupině 3.
Máme-li odlišný názor a o názorech či přímo partneru v rozhovoru si nemyslíme nic moc lichotivého, vždy to jde vyjádřit slušnou formou - např. jako šéf (Š) při rozmluvě s podřízeným (P).
P: "Pane řediteli, jistě jste si všiml, že můj plat neodpovídá mým schopnostem."
Š: "Ale jistěže jsem si všiml, přece však nechcete, abych vás nechal zemřít hlady."

Každoročně mám potěšení být členem komisí pro obhajoby různých odborných prací či jejich oponentem a leckdy se nestačím divit, za jaký výtvor chce uchazeč získat vědeckou (či vědecko-pedagogickou) hodnost. V technických či přírodovědných vědeckých pracích by mělo být obsaženo řešení nějakého problému, na které nikdo předtím nepřišel, přístup, který vylepšuje stávající známé metody řešení, v ideálním případě dokonce nová teorie.
K nedostatečné práci samozřejmě nelze napsat, že je ubohá či přímo debilní, nedoporučení musí mít kulantní formu.
První cenu za umělecký výkon by si zasloužil jeden noblesní a hlubokým hlasem rozvážně mluvící profesor, když svůj negativní názor k disertační práci zaobalil (a my jsme při tom měli opravdu hodně starostí zachovat vážné tváře) do vyjádření přibližně tohoto znění:
"Sice se mně v práci nepodařilo najít nové poznatky, ale vyzdvihl bych to, že možná po větším přepracování by se částečně dala využít ve cvičeních v 1. ročníku bakalářského studia nebo v některém učňovském oboru, případně v zájmovém kroužku na základní škole."

Rozhovor však může být i vzrušenější a konfrontační, kdy v souboji argumentů ("argumentů") chce jeden druhému dokázat, jakým pitomcem oponent je. I v takovém případě bychom měli zůstat slušní. Klasikové v politických debatách na to jdou např. takto:
"Pane Nováku, kdybyste trochu přemýšlel, tak byste poznal, že už jsem na vaši poznámku před chvílí odpověděl, ale pokusím se vám to vysvětlit ještě jednodušším způsobem a možná to nakonec pochopíte i vy."

Trumfování argumentů však u choleričtějších jedinců může roztočit spirálu nevraživosti, kdy i političtí oponenti se nakonec chytnou pod krkem a vypukne rvačka jak mezi rozvášněnými hokejisty.

Pokusme se alespoň nepřekračovat úroveň rybářů nebo houbařů, předhánějících se tím, kdo má větší úlovek.

91 komentářů:

  1. Neumíme a nesneseme ...... tolik k otázce kterou jsi svůj článek nazval. A bacha abys taky nebyl počastován nějakým trestním stíháním za pomluvu .
    Ale k článku. Přiznávám že zatím jsem se na Blog. cz u mne nebo u někoho jiného nesetkala, asi proto že pokud mi článek nic neříká ( a to i u známých blogerů) tak ho prostě nekomentuju. Ale zaregistrovala jsem to u mnoha diskuzí ke článkům na Srdci blogu. Diskuze tam se kolikrát zvrhávají v nechutné a nepochopitelné urážení. Asi za to může ona anonymita lidí skrývajících se pod nicky protože si jsou jistí že jejich identita je tak dobře skrytá tudíž i kdyby ho třeba náhodou někdo znal neví o koho se jedná. Víc a popravdě vlastně pořád se s tímhle problémem setkávám na FB. A to povětšinou ve tvořivých skupinách kde jsem nebo byla členkou. Dokonce se mne to i osobně dotklo když jsem za jeden pochvalný! koment byla z takové skupiny vyhozena a zablokována bez možnosti osvětlení toho proč jsem komentovala tak jak jsem učinila a navíc jsem byla nařčena z ponižování a šikanování začátečníků.....a to prosím za pochvalu! Zřejmě ne toho správného člověka. Prostě pokud neáchám nad vším tím brakem a nekvalitní prací, nelajkuju jak divá tak ponižuju a šikanuju. Jen jedna tvořilka z těch stovek na mou kritiku (slušnou, protože vím že kritika posunuje dál a upozorňuje na chyby kterých se máme vyvarovat)mi dokonce PODĚKOVALA! A že to bere jako popud ke zlepšení své práce.....povětšině se už do takového komentování nehrnu, držím se zpátky ale někdy když vidím že je třeba nevhodným detailem zničená jinak moc hezká práce a ještě to tam všichni opěvují tak se neudržím.... nechápu proč se lidé nechtějí posunovat dál, proč se spokojují s průměrem nebo někdy i podprůměrem . Ve všem platí Mnoho vyvolených, málo povolaných. Ale proč se nesnažit se stát tím povolaným? A k tomu právě kritika dokáže skvěle nakopnout. Ale urážet se po ní a nadávat kritizujícímu do blbů, hlupců a tupců moc konstruktivní není a navíc vypovídá dost o mozkových aktivitách dotyčného. A určitě nic lichotivého .....

    OdpovědětVymazat
  2. Mně nejvíc dostává, když někdo napíše negativní názor (a to i slušně) na nějaký "um" dotyčného (zpěv, focení, kreslení, psaní...) - a dozví se, že to je jen pouhý projev závisti! A ještě dostane doporučení, aby si to teda nejdřív vyzkoušel sám a až potom kritizoval. To si vždycky jen tak zakroutím hlavou a pak se musím smát.[1]: Jo, taky jsme jednou paní řekly, že když prezentuje své korálkové šperky formou fotografie, mělo by na nich být alespoň něco vidět. Jedna slečna tu fotku malinko zesvětlila a paní poradila, jak se to dělá - vypadalo to hned lépe (resp. bylo vidět, co vlastně vytvořila)... No sneslo se na ní hejno supů (autorka šperku ji poděkovala a právě si z toho něco vzala), že co si to vůbec dovoluje, že upravovat fotky je k zblití a že ne každý přece mám prachy na drahej foťák a bla bla.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Jo, co se týče opravdu jakéhokoli umu je kritika  vélmi, vélmi nechtěná. Byť mnohokrát zasloužená. Už několikrát jsem na tohle taky upozorňovala že by to chtělo trochu snahy při focení protože to taky znehodnocuje jejich práci. O focení samém už ani nemluvě .....slovo závist je ještě to nejslušnější

    OdpovědětVymazat
  4. Nechci vypadat jako přitakávač, ale máš pravdu v kritice  některých komentujících. Docela mne ale nadzvedl negativní názor na tvůj blog. Mohlo by mi být jedno, kdo jaký blog má, každý podle svého. Ten tvůj ale považuji za zajímavý a mnohé rádoby blogy se mu rovnat nemohou. Přiznám se, že jen málokterý  nabízený otevřu a podívám se, co v něm je. Mám prostě své oblíbené a jsem ráda, že je stihnu ,,oběhnout".Kritiku beru a pokud mne někdo upozorní na chybu, jsem ráda pokud jde napravit, ještě lépe.Jen nadávky  sobě ani druhým nemám ráda.

    OdpovědětVymazat
  5. Prý nemáš nějakou poruchu autistického spektra?

    OdpovědětVymazat
  6. Práce prodavačky mě naučila vyjadřovat kultivovaně svůj nesouhlas či podivení. Třeba přišla jedna paní a povídá úplně vážně: ,,Nezdá se vám, že od té doby co je na krabicích mléka ta reklama se sluncem, (už nevím přesně, co to bylo) chutná mléko divně?" Namísto abych řekla, to je blbost, jak mě pochopitelně v první chvíli napadlo, překousla jsem si jazyk a po chvilce se zájmem pravila:,,To je zajímavý názor." Osvědčilo se mi to i v jiných situacích.
    Ovšem tvůj článek je vtipný i k věci jako vždy a rozhodně zajímavý, ale jinak než to mléko, bez ironie.

    OdpovědětVymazat
  7. Snažím se brát návštěvu blogu jako návštěvu u někoho doma, nemusí se mi tam všechno líbit, ale je to přece především domov pro samotného autora, tomu tam musí být dobře, můj pohled je vedlejší. Snažím se tedy nekritizovat každý "obraz s jelenem" na zdi jen proto, že mně se obrazy s jeleny nelíbí , i když často narážím na velmi mizerné fotky a texty (třeba básně) doprovázené v komentářích až extatickými výkřiky nadšení a souznění. Důležité ale je, co od toho sám autor očekává. Jestli se chce zlepšovat, musí vnímat i kritický pohled (ostatně sám vůči sobě by ho měl mít nejkritičtější ). Své kritické poznámky ale ostatním aktivně píšu jen v tom případě, že si můj názor přímo vyžádají (např. nabádají k polemice), nebo to nevydržím, protože cítím, že je věc jen odfláknutá a autor by ji uměl udělat stokrát líp.Poslední dobou se mnohé diskuse vedou s předpokladem: Kdo má jiný názor než já, je nesvéprávný blbec nebo zmanipulovaná závistivá ovce. Já vycházím z předpokladu, že kdo má jiný názor než já, je především člověk, a pokud se mne formou diskuse vysloveně nesnaží přesvědčit o opaku, snažím se s ním jako s člověkem jednat .

    OdpovědětVymazat
  8. Kdyz se chci pobavit, tak si ctu diskuzi na idnesu. Tam se vyskytuje jeste jeden jev, at je clanek ocemkoliv. Vzdy nekdo zmini, ze nevi, o kom se v nem pise, protoze zadna StreepOVA, RobertsOVA apod. neexistuji.
    Jeste jedna vec se v diskuzich casto vyskytuje. Nekdo napise nazor a docka se reakce, ze v nem ma gramaticke chyby, ktere nejsou na prvni pohled ani videt, a posila autora zpatky na ZS.

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: ..."i když často narážímvelmi mizerné fotky a texty (třeba básně)"... mohu se tě Petře zeptat, kdo má mizerné fotky a básně? Vídám tě u sebe a moje básničky jsou skutečně "naivní a mizerné" vůbec bych se nebránila, kdyby jsi to tam napsal, však už jsem to vysvětlovala, že nejsou a nikdy nebudou podle Pravidel básní, takže proč hned posuzovat, že jsou "mizerné"? Mám i negativní komentáře a já je rozhodně nemažu. Každý může mít svůj názor a pokud tam budou jen pochvaly je to divné... Mé básničky jsou jaké jsou, jsou toho blogera, který je má na blogu, ale beru tvůj názor a vím, že ty píšeš básničky tak jak Pravidla káží!
    Ty narážíš na "mizerné" básně a texty, já narážím na "mizerné" popisování denodenních zážitků, unylých a nezajímavých, běžných, kde výkřiky obdivu neznají mezí. Tam už vítězí den ze dne pouze úpění: "Jsi spisovatel, jsi jedinečný, jsi bůh, jsi nadlid, bez tebe nežiji, čekám na tvé bláboly jako na vzduch, nemohu se dočkat dalšího článku... Jo, nikdy, ale skutečně nikdy žádný negativní komentář!!
    Kdyby se tam objevil, hned je pryč, protože nad-lid nesnese kritiku! Ale to přece není na Blogu cz. nic nového, že Miloši?   

    OdpovědětVymazat
  10. Konfliktního diskutování jsem si užila dost a dost před vlastně už mnoha lety. To jsem ještě byla virtuální rváč, a řešení mnohdy neřešitelného, mi na diskusích nedělalo problém. Ba naopak - často jsem se přistihla, že mě tenhle boj baví. Argumentovat, diskutovat, oponovat. Jen cílené kritice jsem se vždycky vyhýbala a dělám to tak dodnes - prostě nikoho nekritizuji. Nejspíš proto, že nemám patent na rozum.
    Co se týče mazání komentářů, párkrát jsem to udělat musela, protože nemám ráda vkládání reklam do komentářů a případně vulgarity.
    Blog mám pro pohodu a ve stejném duchu se ho snažím i vést a udržovat. A blogy s příjemnou atmosférou i ráda navštěvuji.
    Prostě už nejsem ten virtuální rváč, a stal se ze mě snaživý rozdavač pohody :);). Je to možná přízemní a klidně ať to vypadá, že nemám vlastní názor, ale cítím se v tom mnohem líp ;).

    OdpovědětVymazat
  11. Zatím sem se na svém blogu nesetkala s nikým, kdo by se nevhodně vyjadřoval v komentářích, takže nic takového jsem řešit nemusela. (Doufám, že se mě to bude i nadále vyhýbat.) Ale nechápu, proč lidé nenechají projevit názor druhých a komentáře jim mažou. O tom to přeci je - měli bychom diskutovat o svých názorech a ne je mazat! Je to absurdní.

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Samozřejmě se mě můžeš zeptat, Sugr. Jen ti neumím odpovědět, protože takové blogy okamžitě zapomínám a nemám důvod se na ně vracet. Popravdě, nevím, proč sis vztáhla můj obecný stesk právě na své básničky, samozvaných poetů je přece na blogu spousta. Když budeš chtít znát můj osobní názor na nějakou svou konkrétní básničku, rád ti ho řeknu. Mimochodem, "Pravidla" psaní textů (natožpak poezie) jsou mi celkem lhostejná, dávám víc na to, co mi u nich pocitově ladí a neladí .

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Samozvaný poét? Proč ho odsuzovat, i ti nejlepší básníci mají básně, které se nelíbí všem. Ale dobře, je to tvůj názor a tak jak krásně fotíš, tak i krásně básníš. Jsem na blogu 6 let, ale že by bylo blogů poetů spousta, to bych vůbec neřekla! Muži pocitově ladí či neladí zcela jinak než ženy, tomu zase věř ty Petře, bohužel musím ti v tomto odporovat, nejen jako žena!
    A proč jsem si to vztáhla na sebe? No protože tě znám a vím, že přes tvé "síto" odbornosti málokdo projde!   

    OdpovědětVymazat
  14. Forma diskusí se vyvíjí ve vlnách po letech rozhovorů, přes obrázkové, nic neříkající fráze se lidé „konečně" , dopracovávají k palcům nahoru, nebo dolů a k +kám na Google. Moc žvaníš, já na to nemám čas, musím běžet o dům dál, mám toho moc? To je dilema u mě? Rozhovor se nenosí a ani vy, mi většinou neodpovíte? Monolog nemám ráda a článek píši jako téma k rozhovoru, aby se na dané téma ale i mimo něj mluvilo a na blogu.cz, to tedy je, jen výjimečně? Když někam umístím otazník, čekám odpověď, moc málo kdy se jí dočkám a potom to nejsou diskuse ale monology a v tom je ta chyba? CO JE VLASTNĚ BLOG? A co z něj lidé udělali, co od něj čekají? Kam a za čím se ženou?

    OdpovědětVymazat
  15. Nechápu Miloši mentalitu některých lidí, kteří v komentářích kriticky hodnotí některé články, fotografie, literární tvorbu a pod. Vždyť blog není diskuzní fórum a pokud se mi něco na blozích nelíbí, tak nekomentuji. Každý má blog pro své potěšení a podle toho také tvoří.

    OdpovědětVymazat
  16. Jsem rád, že ses zase ozval. Článek byl neprve smazán omylem, poté jsem jej obnovil a jak vidno, hojně se líbil (za tři  dny 900 čtenářů). Určitě je škoda, že ses neozval, protože tobě byla právě určena kategorie "Neomylní", ve které jsem psal přímo o tobě.
    Nebylo třeba žádné komentáře mazat, hlavně když byly bez vulgarismů, nebo přsněji urážek. Ani tebe bych nemazal, především proto, že jsi hlavním hrdinou.
    Kdyby jsi ale jen nekecal, ale přečetl si i nějaké komentáře pod mými různými články, určitě bys pochopil, že nesouhlasné komentáře bez urážek prostě nemažu. Ale hlavně že víš, že bys byl smazán. to je právě ten úžasný přístup tebe jako nadčlověka, který je na blogu dlouho a je tedy něčím víc, který nemohl překousnout to, že po půl roce od založení blogu jsem byl v autorském klubu a po dalším půlroce obnovíš spor nyní na svém blogu, aby bylo vidět, jak jsi dokonalý.
    Neměl jsem ani chuť do svého článku o komentářích vkládat, že se jedná zrovna o tebe, ale teď už je to díky tobě samému jasné.
    Kritika je to, co lidi nutí se zlepšit nebo ve tvém případě pravděpodobně mindrák.

    OdpovědětVymazat
  17. Už dlouho jsem se při čtení článku tak skvěle nepobavila. Nutno říct, že jsi to už párkrát pořádně schytal, Surpan a Lúmenn trousí perly skoro v každé větě, ale aspoň je to trochu svěží vítr do stojatých blogových vod.    Ukázka klasiky v politických debatách mi připomněla našeho pana prezidenta, který přesně takto slušným způsobem umí udělat hlupáky hlavně ze svých oblíbených novinářů.

    OdpovědětVymazat
  18. A aby tě to mohlo sžírat víc do hloubky, milý Miloši, asi sis nevšiml, že mé články byly na hlavní straně blogu za poslední 4 měsíce, asi 6krát, na blogosvětu skor ob týden. Když už se snažím poukazovat na ostatní, je třeba nejprve začít u sebe. Těžko přijímám kritiku pouze od těch, kteří kritizují vše okolo, ale když vidíš, jaký je sám charakter a pán dokonalý, tak to prostě přijmout nelze.
    Tvé kvality se hlavně projevili při mém přijetí do AK, kde sis neodpustil poznámku, že si na mě lupařky smlsnou. A světe div se, nevyšlo ti to. Prošel jsem a to ještě se svítivě zelenou s drobnými poznámkami, které jsem si vzal k srdci.
    Na čež jsi pak opět neuznal, že ses mýlil a kopal jsi okolo jako nevychované děcko a vykřikoval jsi v diskuzi, že to muselo být uplacené.
    Tomu říkám panečku charakter a paranoia. Ale neboj se, třeba jednou něco zajímavého taky napíšeš a budeš na hlavní straně blogu.

    OdpovědětVymazat
  19. [9]: Ty pořád narážíš, ale konkrétně nejmenuješ. By mě fakt zajímalo, kdo ti tak moc leží v žaludku.Připadá mi to docela úsměvný, jako by blogování bylo něco smrtelně vážnýho a běda tomu, kdo napíše něco "obyčejného, nudného... ze všedního života", že...[15]: Někdo má ale blog třeba i proto, aby se ve svém koníčku zlepšoval. Já jsem taky ráda, když mě někdo upozorní na chybu (ať už faktickou, nebo gramatickou). Dřív když jsem se pokoušela fotit, byla jsem ráda i za negativní názory, pokud byly napsány konkrétně a slušně.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: By mě fakt zajímalo, co tě zajímá názor druhého? Určitě máš svůj, správný.

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Kdyby mě nezajímaly názory ostatních, neztrácela bych čas čtením diskuzí. Nevím, jestli je můj názor správný nebo špatný, ale aspoň se za něj nestydím.

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Tento článek Miloš nazval "Umíme diskutovat", beru toto jako slušnou diskusi i mezi námi. Ani já se za svůj názor nestydím a nevím proč bych měla jmenovat kvůli tobě někoho konkrétního, když to nebylo zapotřebí. Bylo to pouhé konstatování faktu mých 6 letých zkušeností na Blogu cz. Jestli se tě to nějak dotklo, sorry, nemyslela jsem to tak. Díky.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Nevšimla jsem si, že by se tato diskuze mezi námi vyvinula jako neslušná.Jen jsem se zeptala (líná huba - holí neštěstí... i když chápu, i kdo se moc ptá, moc se dozví), setkala jsem se s takovými nekonkrétními "výkřiky" od tebe několikrát, tak mě prostě jen zajímá, kdo má ty "mizerný" texty. O dění v AK (a celkově na Blogu) se snažím zajímat a baví mě sledovat, kdo si jak vede, i jak ho vnímají ostatní. Už jsem se tě na to ptala víckrát (pokaždé, když jsi o tom sama od sebe začala pod nějakými přijímacími články) a bez odpovědi.

    OdpovědětVymazat
  24. [23]: Promiň, ale skutečně nechci svůj názor prosazovat, aby byl hodnocen za to, že je správný, nechci. Vím, že mnohým, dokonce i šéfovi se líbí takové blogy, což přiznal veřejně, takže toto je skutečně můj názor, který nepovažuj za bernou minci. Názor jednoho přeci nemůže ovlivnit názor všech!
    Jsem ráda, že spolu dokážeme diskutovat bez emocí, a jestli ještě někdy ti bude můj názor vrtat hlavou, přejdi ho a ber v potaz ty "lepší", je jich tu až až!
    Díky za pochopení.

    OdpovědětVymazat
  25. [1]: Nejvypjatější diskuze jsou na politických serverech, kdyby diskutující neodděloval virtuální prostor, asi by se povraždili.
    Jak zmiňuješ to vyhození z tvořivé skupiny, to vůbec nechápu, snad jen rivalita  členů by to mohla vysvětlit.[2]:[3]:Zkritizovat kritika je velmi rozšířené u těch, kteří jsou si vědomi, že kritika je na místě. Volí obranu útokem.[4]: Mně kritika nevadí, ale rád bych věděl něco konkrétního, ne jen to, že jsem blbec a blog nestojí za nic..[5]: Asi WTF tím Lúmenn pěkně nadzvedl, ale zase na druhé autisti přes nedostatečnost v jednom směru mohou být geniální v jiném, jak to bylo krásně ukázáno v jednom filmu s Dustinem Hoffmanem a Tomem Cruisem, jméno filmu si teď nevzpomenu.[6]: Zajímavý názor a neotřelý [7]: Petře, také to tak beru, na blogy, které považuji za slabé, žádné komentáře nepíšu.
    Polemicky nebo kriticky se vyjadřuji jen k názorovým článkům (např. ten od Lúmenn), kde článek je jako polemika postaven.[8]: Mám přibližně 4-letou zkušenost z debat na politických serverech a zesměšňování oponenta poukázáním na nedostatky v gramatice jeho písemného projevu a s tím i zpochybňování jeho vzdělání a IQ je tam dost oblíbené, protože takové lidi dovede vytočit do ruda [9]: Sugr, Petr tebe tak přece určitě nebere, protože tě má mezi oblíbenými. Tvé básničky jsou půvabné svým humorem.[10]: Jitko, kde ses tak "rvala"? Na Blog.cz určitě ne, tady je to procházka růžovou zahradou..
    Já z těch politických serverů si pamatuji, že tam se nikdo s nikým nemazlí - idiot, kretén, agent StB, komouš jsou běžná oslovení. Mě vždy bavilo být v opozici vůči většinovému názoru, ale nemělo to žádný posun, ti diskutéři jsou tam zaťatí a nakonec jsem zjistil, že je to neplodná ztráta času.

    OdpovědětVymazat
  26. [11]:Mazání chápu jen u spamů, musel jsem to udělat u neustále se opakujících nabídek na viagru, cialis a nevím co ještě, které se cpaly každý den do jednoho 2 roky starého článku.
    Kdysi jsem měl malou výměnu názorů s jedním blogerem, který měl nick dancerboy, on mě hned po prvním kritickém komentáři smazal a zablokoval IP adresu, což jsem zjistil při pokusu napsat druhý komentář, kdežto jeho vulgární výlev na mou adresu ještě někde je. Myslím, že takoví jedinci tím spíš vypovídají o sobě samém.[12]: Přesně tak - nezajímavými věcmi si není třeba zatěžovat paměť.[13]: Opravdu zbytečně si to bereš na sebe. Já si např. pamatuji, že Petr někde psal, že špatnou fotku na svůj blog nikdy nedá. Já dobře vím, že mé fotky jsou nejvýš průměrné, takže pracuji i s podprůměrnými, když lepší nemám, ale dávám je tam, protože je potřebuji pro ilustraci textu. Každý má svůj styl a dává důraz na jiné věci. A v tom je to zajímavé.[14]: Anno, já jsem až do Vánoc pracovně hodně vytížený, tak mám na komentování blogů strašně málo času. Když otevřu Bloglovin, vždy se leknu, jaké množství textů svých oblíbených jsem ještě neotevřel. Ale teď už mám svou normu 3 články za měsíc splněnu, tak se k tomu snad brzo dostanu.[15]: Také to nedělám s výjimkou některých rubrik či článků (na Srdci blogu na v AK), kde komentáře mají vyjadřovat názor na nějaké téma. Ale zdaleka ke všemu se nevyjadřuji, protože mě téma třeba vůbec neoslovuje a nezajímá.[19]:[20]:[21]:[22]:[23]:[24]: Tuším, koho Sugr myslí, ale za ni to říkat nebudu. S jejím názorem souzním, ale je to třeba tím, že deníčky a psaní o tom, co každý den dělají členové rodiny a co jsme měli na oběd, mně nic neříká.
    Ale je dost lidí, kteří se dívají na Nově na nekonečný seriál Ulice (pokud tedy ještě běží, na TV se nedívám vůbec, tak to ani nevím). a třeba ty to baví.

    OdpovědětVymazat
  27. [18]: Kvalita a čtenost nejsou porovnatelná kritéria. Blesk je nejčtenější deník u nás a taky se nedá mluvit o kvalitě. To, že je něčí článek na titulce, ještě nic neznamená.

    OdpovědětVymazat
  28. [27]: Blesk jsem jeden čas pravidelně odebírala od prababi - výborně se tím mejou zrcadla!

    OdpovědětVymazat
  29. [16]:[18]: Když už jsem ti věnoval tolik prostoru v článku, tak ti odpovím v samostatném komentáři.
    Nebudu už opakovat, co mažeš a co ne, k tomu slouží citace tvých výroků.
    Podle toho, jak často jsi na titulní stránce v pohyblivém panelu (myslím, že snad každý týden), bych si myslel, že tvůj blog je nejlepší na světě. Já si to tedy nemyslím, protože buď z tvých článků čouhá jak sláma z bot, že jejich jediným důvodem zveřejnění bylo dávat odkazy na tvůj e-shop (pro dnešní dobu počítačové gramotnosti jsou informace v nich obsažené většinou běžné známé), anebo jde o články, které jsou kalkulem k přilákání návštěv, např. zda je Kramný vrah, že se Kvitová přestěhovala do daňového ráje, kolik nás stojí dítě a zda je vůbec mít, ...
    Přijde mně to jako opisování z novin, všichni o tom mluví a píšou (např. Kramný byl v Blesku na první stránce snad každý den), tak se na tom také přiživím.Ale jinak musíš ocenit, že na tvůj tak skvělý článek o mazaní komentářů jsem dal odkaz a tak mu také dělám reklamu.

    OdpovědětVymazat
  30. [16]:[18]: Ještě k dalším "podnětným" poznámkám tvých komentářů.
    Vůbec nikomu nezávidím, že je na titulní stránce (také jsem tam několikrát byl), nemám žádné mindráky z velké návštěvnosti jiných, návštěvnost nijak nenaháním, blog neznají ani příbuzní, nejsem na Facebooku, články přidávám sporadicky, teď 3-krát do měsíce, blog je pro mě jen zápisník mých zájmů (jednou za čas doplněný nějakým názorem), nic víc, nepodnikám na něm.
    Tento článek není "obnovování sporů po půl roce", ale reakcí na aktuální články tvůj a Lúmennin a úroveň diskuzí vůbec.[27]: [28]: Přesně tak, Blesk jsou nejlepší noviny a Troška nejlepší filmař.
    I když Blesk nekupuji, Troškovy filmy jsem viděl. Otázkou je jen to, zda tím obzor poznání končí, anebo je tam ještě něco dalšího.

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: Ok.
    Máš pravdu, že se snažím reagovat na aktuální témata, od toho informační blog je. Oba máme úplně jiný styl psaní, jiné záliby. To je všechno v pořádku. To že se ti můj blog nelíbí mě je taky jedno. To že mě zajímají jiné články než cestovatelské, by ti mělo být taky jedno. Rád sleduji dokumenty na toto téma, ale prostě jak jsem psal, tvůj blog mě nezaujal, aniž by v tom bylo cokoliv osobního.
    Nikdy bych neřekl, že je můj blog nejlepší na světě protože rozhodněnení. Ale snažím se reagovat na aktuální témata, na to, co lidi hledají. Budeš se divit, ale právě články o počítačích jsou hojně navštěvovány, protože co víš o pc ty, nemusí vědět ostatní.
    To, že si odkazuji na eshop bylo odsouhlaseno blogem hned na začátku. Nelze tam jen přímo odkazovat na své zboží s popisem, jak je skvělé. Ale to jsme spolu taky již řešili před půl rokem.
    Nejlepší ovšem je, že vždy si vybereš ten článek, který se ti hodí. Je tam skoro 300 článků, někdy horší, někdy lepší, ostatně jako všude, ale ty se živíš hledáním mršin, jak tak vidím, abys pak měl o čem psát.
    Ale jak píšeš, udělal jsi mi reklamu s odkazem a četl jsi moje články přesto, že se ti nelíbí. Já četl tvoje dva články a protože jsem se nudil, dál jsem se trápit nehodlal. Není to prostě můj šálek kávy.
    Ale chápu, že když se nudíš, je třeba hledat na blogu relativně oblíbené články různých autorů a pak o nich psát, komentovat a dohadovat se. To tě prostě baví, musíš mít rozbroje s Lúmenn, se mnou, se Standou. Jen jestli v tom taky není cítit styl reklamy?

    OdpovědětVymazat
  32. [27]: Je tomu tak. Mnoho čtenářů neznamená dobré čtení. Blesk je toho ukázkou.
    Ale jak pak poznáš dobrý článek? Tím, že ho čte jen pár lidí těžko, ale tím, když se lidi na blog vrací, tím že jej sdílí, komentují a řeší se další názory a informace pod ním. Nikdy nejde napsat článek, který se bude líbit všem. To prostě nejde, ani bych to nezkoušel.
    A hlavně by mě nebavilo psát článek proto, aby si jej přečetlo 10 lidí a šlus. To pak pro mě trochu postrádá smysl. Ale každý to má jinak. Nikomu to nerozmlouvám.
    Takže díky za poznámku Rozhodně Blesk je k zamyšlení

    OdpovědětVymazat
  33. [31]: Ve "Všeobecných podmínkách", se kterými musel každý bloger při zakládání blogu souhlasit se mimo jiné praví:3. příspěvky a licence
    3.4. Dále je zakázáno umisťovat jakýkoli Příspěvek, který obsahuje jakoukoli reklamu, nabídku prodeje výrobků či služeb, nebo který vybízí k příspěvkům či darům. Příspěvky nesmí obsahovat viry, nebo jakékoli prvky, které by mohly ohrozit Internetové stránky nebo zařízení sloužící elektronické komunikaci.
    Co je tedy "reklama"?
    To, že na blog někdo nafotí restauraci a napíše její adresu? Vyfotí tam určitý produkt se všemi popisky a napíše, jak je z něj přešťastný? To že si dá někdo na blog svou firmu či své stránku a dělá jí reklamu? Jak to tedy Standa myslel? Možné je, že tomu nerozumím, v tom případě můj koment považuj prosím za bezpředmětný! Klidně se k neznalosti v tomto případě přiznám.

    OdpovědětVymazat
  34. [31]:[32]: " ty se živíš hledáním mršin, jak tak vidím, abys pak měl o čem psát"Tak to vůbec není, mám v počítači založeno asi 140 článků s pár poznámkami, které až budu mít čas, postupně rozvedu v celé články. Ale protože mně stačí za rok 30-40 článků, zpravidla 3 za měsíc, nepotřebuju jich vyplodit 300 (s kvantitou jde kvalita většinou dolů), tak mně to už teď stačí na 4 roky, a to ještě mezitím určitě přijdou nové podněty.
    Nechci být otrokem blogu, ale jen se jím bavit.
    Že se ti můj blog nelíbí, není nic proti ničemu. Každý má své zájmy. Já zase např. nehledám inspiraci v bulváru.

    OdpovědětVymazat
  35. [33]: Bohužel nemohu posoudit, jak to myslel, do hlavy mu nevidím. Na druhou stranu, pokud by se měla dodržovat přesná pravidla s reklamou, mnoho i kvalitních blogů by zaniklo, protože jsou tam nabízeny různé ruční výrobky, někteří fotografové nabízejí vlastní služby a jedny z nejčtenějších blogů o vaření přímo prodávají své tištěné kuchařky na hlavní straně. Což je ale pak výhodné pro všechny. Autor má reklamu, píše pak blog i pro tento důvod. Blog.cz má tisíce čtenářů navíc a přijmy z reklam, které tam umísťují.
    Všichni jsou spokojení, jen Miloš se s tím nemůže smířit.
    Zároveň problém by byl i v článcích, kde děláme recenze různého zboží, které sice neprodávám, ale protože mnoho lidí než koupí vysavač hledá, jestli je dobrý, zjistí to před koupí. I tohle by byla reklama výrobku.
    Proto je asi nutné před umístěním takového článku nebo banneru kontaktovat správce a konzultovat to s ním.
    V neposlední řadě "Reklama" je i odkaz na jakýkoliv web či blog.

    OdpovědětVymazat
  36. [34]: Otázkou je, zdali je kvalita zhoršena kvalitou, to nemůžu posuzovat ani já, ani ty, ale pouze větší množství čtenářů. Na druhou stranu poslední dobou vydávám články delší a méně.
    Dvě témata (Ktamný a danění tenistky) byla bulvárního typu, dvě proti 300. Na zkoušku. Když ti to vadí, tak to nečti. Blog píšu pro sebe a ty, kterým se líbí, ne pro ty, kterým se nelíbí a přesto na něj nepřestávají chodit.

    OdpovědětVymazat
  37. Píchnul si do vosího hnízda a bavím se tou diskuzí. Přesně to vystihuje to co je v názvu. Neumí spousty lidí kritiku přijmout aniž by následně kritzujícího nezačali urážet a cítit se velmi a velmi ukřivdění. Zjišťuju jednu věc, že blog se stává pro mnoho z nich módním doplňkem, a podle toho posuzují i ostatní blogy. Máš chudej layout? Jseš socka která nic neumí, tvůj blog je nezajímavý byť je psán se správnou gramatikou a přináší spousty zajímavých věcí. Máš ho ale naopak načančanej? Jseš cool a frajer i když obsah je jen bezduché opisování glos a příběhů z bulváru navíc plný gramatických a mluvnických chyb. Je in zaplavovat nicneříkajícími články po celé dny titulku ( ještě že v AK platí jeden článek denně, či jak to je) to by potom byl blogosvět teprve zahlcen takovými výtvory některých jeho členů až na půdu. Jak vidno stále platí že potrefená husa nejvíc kejhá.....své určitě dělá i věkové složení, spektrum zájmů je u mladých blogerů úplně jiné než u těch středněvěkých a starších. Mladší dávají přednost efektnímu, povrchnímu ale tupému a nablýskanému světu celebrit ať už ze sféry showbizu nebo sportu, ti životem omletí mají zcela jiné priority a zájmy. Povětšinou dávají přednost hlubším a zajímavějším
    věcem a tématům. On je to věčný koloběh kterým si projde každý. Jen prostě ten odpor a kritika je dnes sprostší, arogantnější a utážlivější.

    OdpovědětVymazat
  38. [37]: Potrefená husa nejvíc kejhá? Hezké, právo se bránit článku namířeného proti mě je ale najednou problém. Že si vždycky lidi najdou důvod proč oni můžou, ale ostatní ne, protože je to špatně.
    Sám mám raději blogy, kde se něco zajímavého dozvím, než články o módě či hromady videí z youtube a řeči typu, dneska jsem se krásně vypsal.
    Na druhou stranu píšeš jak nesnášíš tapetování titulky blogu, ale jak vidím, vydáváš články skoro denně, někdy i více za den. Na blogu také odkazuješ na prodej svých výrobků, což porušuje pravidla blogu a tady se teď tváříš jako papež.
    A hlavně, když už má někdo právo kritizovat, co ho napadne, nevidím důvod proč bych nemohl ohodnotit i já jeho práci. Nebo to je zase jen výsada těch víc namyšlených?

    OdpovědětVymazat
  39. [38]:Pokud je pro tebe "tapetování"jeden článek denně, vyjímečně dva pak se to tak dá brát. (Ale mám na mysli něco jiného, jedince kteří sází na blog dejme tomu každou hodinu jeden článek určený na TT kde se k TT objeví jedno slovo, třeba jen v názvu a víc už s ním nemá nic společného. Jedince kteří mají nutkavou potřebu se se všemi podělit o to jak si utopili mobil, jak si někde koupily lodičky a šly na nich pět metrů aby zjistily že je má jejich největší rivalka a jak to budou tedy řešit, jedince kteří se s celým blogosvětem dělí o to jak jejich čivava kaká, papá, čůrá a podobné zázraky)... A navíc já si dokonce i dávám teď přestávku. A proti PR článcích nic nemám, dokonce jsem i otevřeně psala v jednom komentu u Petra (Čerfa) k jeho článku kde psal o nabídce na svém blogu dělat reklamu nějaké cestovce či co to bylo, že ve své momentální situaci bych to klidně udělala, protože pokud by to alespoň mohlo pomoct finančně naší rodině tak to udělám. Ber to třeba jako určitý druh prostituce či něčeho takového, ale já bych do toho šla. Netvářím se jako papež, do toho mám opravdu hodně daleko. Ale ty sám ses teď nachytal. Protože o tobě a tvém blogu nebylo v mém komentu ani slovo. To je právě ono kejhání hochu, co se vždycky ozve..... a kritizovat ti nikdo nezakazuje, jen je rozdíl mezi kritikou konstruktivní, slušnou a kritikou pro kritiku, urážející, která má za cíl získat co nejvíc kladných bodů u jedinců stejného smýšlení.....nemusí se snad hned používat slov jako blb, tupec, hlupák a podobných. Nebo ano? Rozhodně nejsem na nic namyšlená, pokud ti to tak připadá, naopak nadšení komentů k mým fotkám nebo výrobkům spíš mírním nebo za něj slušně poděkuju protože vím že jsou na blozích o mnoho lepší fotografové a šikovnější tvořilky.... trochu mi teď připomínáš jiného blogera, který mne nařknul ve svém článku z toho že píšu denodenně na svém blogu o svém milenci a jeho za milenky haním. A pak se nachytalo přes osmset lidí kteří chtěli znát pikantnosti a museli být chudáci strašně zklamaní když našli jen nudné fotky. A nedokázal se udržet když s ním lidé nesouhlasili a dál urážel ve článcích nebo komentech. A přesně to se děje i tady..... vydržet kritiku je opravdu těžké ale kopat kolem sebe není dobrá reakce. Možná že se to chce trochu zamyslet proč mne lidé kritizují. A ne hned se jak zpovykané dítko urazit a na jejich kritiky odpovídat urážkami či výhružkami o soudním stíhání.

    OdpovědětVymazat
  40. [39]: Jo ták, pochopil jsem z toho tvého komentáře, že bereš časté "článkování" jako tapetování. Psaní na téma týdne o třech větách nebo pár slov ani neberu jako blogování. To je fakt problém.
    Asi jsem tvému předchozímu komentáři neporozuměl tak, jak jsi jej myslela. Protože teď, jak jsi to rozvinula, jsem pochopil, jak to myslíš a zároveň s tebou souhlasím. Trestní oznámení kvůli blogu je blbost, to bychom mezi sebou s Milošem nemohli dělat nic jiného     

    OdpovědětVymazat
  41. Já se snažím moc nevrhat do komentování u lidí, kteří nevypadají, že by byli schopni docenit kvalitní kritiku (snad s výjimkou hodnocení blogerů v rámci Klubu Snílků). Já ty kecy o závidění atd. prostě nesnesu, jsem na ně po těch letech existence na netu už vyloženě alergická a prostě to nedávám U sebe naštěstí negativních komentářů moc nemívám, asi se umím vyjadřovat dostatečně nekontroverzně nebo mile, nevím, že se do mě nikdo nepouští Občas je tam něco nesouhlasného, s čím se ale dá debatovat, a pokud nedá, tak to ukončím se slovy, že na to nemám co říct. Tak možná jednou do roka mě chytne touha se pohádat (nebo spíš nechopnost odolat tam, kde si o to zesměšnění lidi vyloženě říkají), ale většinou na to nemám ani čas, ani náladu. Blogů je spousta, to by se člověk furt musel někde účastnit flame warů. To si radši vyberu ke čtení lidi, kde se nic tak plamenného neřeší, a nebo si jen čtu názory a svůj nepřidávám - třeba debaty veganů vs. masožroutů, odpůrců pití mléka vs. příznivců, to jsou nekonečné záležitosti a beztak se nemůžeš zavděčit všem.Hlavně všechno slušně, jakmile někdo začne urážet nebo se tomu druhému vyloženě posmívat, tak končím, protože to je u mě idiot a nestojí za námahu. Když někdo umí vést debaty, i s nesouhlasným názorem, slušně a na úrovni, tak je to potěšeníčko, ale kdo tohle dneska umí, žejo. Proto jsem vždycky tak odvázaná z lidí, kterým zdrbu design (třeba i když se o to neprosili) a oni mi napíšou, že hrozně děkujou a že už aplikovali nějaké změny a jak se mi to líbí. No to mě vždycky dostane

    OdpovědětVymazat
  42. [18]: "vykřikoval jsi v diskuzi, že to muselo být uplacené"
    Zase mně vkládáš do úst něco, do jsem nenapsal.
    Dal jsem práci a našel tem komentář, kde jsem se podivoval nad superlativy v hodnocení tvého blogu, ale nakonec jasně píšu:
    "Tím nemyslím, že je něco domluveno, jen ta absurdnost hodnocení je stejná."
    Viz komentář č. 1 na stránce  
    http://klub.blog.cz/1406/pod-lupou-yumeookami-surpan.[33]:[35]: Nejsem právník, ale zcela laicky mně to připadá v nesouladu s pravidly. Ale i kdybych se mýlil, zdá se mně opravdu hodně průhledné e-shop cpát horem dolem v článcích s takřka nulovou vypovídací hodnotou, např. jak restartovat Windows - s tím se už každý setkal a nepotřebuje si o tom číst,[36]: "Nečti!" - když jsi pořád na nástěnce a zvědavost mně nedá
    Ale psát delší články a méně je (alespoň podle mě) cesta správným směrem.[37]: Myslím si, že úplným neštěstím Autorského klubu jsou 15-leté "cool" blogerky, které píší často (zpravidla každý den) a o ničem. Ale radší jsem už zticha, protože z toho snad samy vyrostou.[38]: Všimni si, že v tomto článku polemizuji s tvým mazáním komentářů, úroveň blogů je mimo téma.[39]:[40]: VendyW (a stejně tak King Rucola) jsou hodně aktivní blogeři, ale jejich články jsou plnohodnotné i v tom množství - krásnými fotografiemi, kresbami i texty. Nedá se to vůbec srovnávat s těmi dívenkami s "články" o outfitech.[41]: Taky si myslím, že nařknout někoho ze závisti je velmi primitivní reakce.
    I Surpan v začátku diskuze to zdůrazňoval.Ale musím přiznat, Surpane, že zase tím, že jsi přišel diskutovat sem, kde nejsi doma mezi svými obdivovateli, mně bylo sympatické.

    OdpovědětVymazat
  43. [42]: Život není jen o příjemných věcech a diskutovat se o nich musí. Dohadování mě nebaví.
    Co se týče tvého názoru na 15 leté blogerky, podle mě to začíná spíš kolem 12 let, musím souhlasit. Tapetování nejen blogu, ale i zcela bezcených komentářů (komentáře jsou přidaná hodnota článku) typu pěkný článek apod. Nebo komentáře, kde na začátku věty s tebou nesouhlasí, uprostřed věty už i trochu souhlasí a na konci přijme tvůj názor za vlastní, to je prostě ubíjející.
    Dobře, tak čti. Žádnej učenec z nebe nespadl, tohle je můj první blog a já jsem rád, že jej lidi čtou a líbí se jim. Nesnažím se zalíbit všem. To ani nejde.
    Článek jak restartovat windows? To je trochu přestřel od tak zkušeného blogera. Vím, že to tu chceš asi pžikořenit, ale o restartování windowsů jsem nic nepsal. Pokud nemáš na mysli opravu windows pomocí nouzového režimu, tedy jak spustit pc v nouzovém režimu. To už každý neovládá. Takže pokud chceš být zcela objektivní, čti pořádně a uváděj fakta.
    Když už chceš citovat komentář, měl bys jej vložit celý. Pak to má stejnou hodnotu jak nadpis v Blesku, kde v článku se dozvíš, že to je vlastně úplně jinak.
    V článku sice hodnotíš článek, ale odkazuješ na tvé prvotní hodnocení celého blogu, takže v tomto článku je i hodnocení blogu.
    Jak jsem již psal v předchozím komentáři, mnoho blogů by zaniklo, protože jsou zároveň podporou prodeje kuchařek, ručě vyráběných šperků, v mém případě odkazuji na eshop a web s návody k počítčům. Kvůli tvé připomínce jsem to konzultoval s "nejvyšším" a ten v tom problém nevidí. Nejnavštěvovanější blog o vaření odkazuje na svou kuchařku. Pro blog.cz by byla ztráta, kdyby majitelka přešla jinam, už kvůli jejich reklamě. Proto to pravděpodobně částečně tolerují. Je to spíš moje doměnka. Pokud má někdo blog i proto, aby měl zpětné odkazy a reklamu a to bylo pak zakázané, přejdou na nějaký redakční systém zdarma a blog by ztrácel své věrné. Je to vzájemná služba.
    Takže díky za rozhovor i reklamu, určitě je ale vidět nějaký vývoj od doby, co jsem se dostal do AK. Vtipy zmizely, písmo je seřazeno do bloku, trochu jsem vylepšil i design, články jsou delší a reklamní články vycházejí jen málokdy a vždy s nějakým videonávodem - výměna pamětí v notebooku, v budoucnu bude i článek o windows 10, které nyní testuji.
    Ale pokud trváš o článku "jak restartovat windows", klidně ti jej vytvořím.

    OdpovědětVymazat
  44. [43]: Dobře, tak spustit Windows v nouzovém režimu. To jsem myslel, že už každý určitě někdy musel použít.  
    Ten komentář jsem nemusel kopírovat, protože jsem dal celý odkaz.Souhlasím, že tvůj blog je mnohem lepší než před půl rokem, ale ten článek, že se nestydíš za mazání se ve své první části tedy moc nepovedl Windows 10 mě zajímá, třeba i v tom smyslu, zda bude možné na něj přejít z verze 7, aniž by bylo třeba instalovat všechny programy znova. Vlastně ani nevím, zda je něco takového možné při přechodu z verze 7 na 8.1, ale s ohlášením desítek už osmičky přestaly být zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  45. [44]: No, zatím jsem ale neměl článek, který měl takový pozitivní ohlas. Ale je to asi spíš článek pro ty mladé
    Windows 10 máme jen v testovací verzi, takže plno informací nebudeme moct získat. A hlavně ten přechod s testerem asi nepůjde.
    Ale rozhodně desítky mají skvěle řešenou kompatibilitu s hardwarem. Ať vemeš jakoukoliv základní desku různých výrobců a máš disk s windows 10, vždycky po připojení najedeš do systému. Někdy to trochu dýl trvá, ale vždycky to překousne i úplně jinou desku, než na které jsi to instaloval. A to je oproti podle mě dobrým sedmičkám, které pracovali pouze pod stejným výrobcem desky, opravdu pecka.

    OdpovědětVymazat
  46. [44]: A co se týče počítačové gramotnosti lidí, jsem si jist, i podle toho, že každý den tento článek (nouzový režim) někdo čte, že se rozhodně mnoha lidem již hodil. Jednou mě navštívil i člověk, který po mě chtěl nový disk, protože ten starý chtěl vyčistit a od tý doby nefunguje. Disk totiž čistil mechanicky po jeho rozebrání.

    OdpovědětVymazat
  47. Asi si začnu komentáře pod své články psát sám.[13]: Samozvaný poeta, krása, mohu tento přídomek dát na svůj blog?
    Samozvaný je možné lepší než pokleslý.Zdá se, že komentáře přerostly ve filipiku proti surpanovi.Sviť měsičku sviť, ztrácí se mi nit v těch reakcích na reakce.
    Ale mohohé podněty jsem si odnesl.

    OdpovědětVymazat
  48. [46]: Pokud ho čistil nějakým drýákem na vodní kámen, vůbec se nedivím [45]: Já jsem taky zvědavý, jak se projeví spojení Microsoftu s Nokií. Nokia Lumia má skvělý 20 MPx fotoaparát, který umí kvalitně fotografovat i v přítmí, a k tomu systém Windows 8, ale zatím v aplikacích asi dost ošizený. Pokud se však Microsoftu povede zabodovat i v mobilní sféře, může to úplně změnit trh, podobně jako MS Office převálcoval všechny firmy specializované buď jen na textový editor nebo tabulkový procesor.Ale to už je debata spíš k nějakému článku do Informačního střediska :)

    OdpovědětVymazat
  49. [47]: Samozvanci a zaprodanci - pozor na to

    OdpovědětVymazat
  50. Nuž, máte to tu na blog.cz celkom husté Dal si zaujímavú tému. Práve nedávno som bola svedkom na jednom blogu (blogspot), kde dostala autorka blogu slušné otázky a nesúhlasné názory čitateľky k práci, o ktorej vlastne blogerka ten blog vedie. Najprv jej odpovedala, ale keďže sa čitateľka s odpoveďami nestotožnila, písala jej ďalej. Reakcie blogerky som sa už nedozvedela, lebo keď som najbližšie klikla na jej blog, už tam neboli dva články, kde k tej diskusii prišlo Okrem tejto poznám aj iných blogerov, ktorí púšťajú len vhodné komentáre. Sú to väčšinou tie častejšie navštevované blogy. Keď si tam čítam komentáre, neverím, že všetci do jedného majú len nič nehovoriace a súhlasné komentáre. Na také blogy komentáre vôbec nepíšem. A rovnako tak som prestala chodiť aj na blog vyššie spomínanej scenáristky po tom, čo vymazala články s tou diskusiou. Vieš, aký mala argument, prečo na jej blogu nemôžu byť aj kritické komentáre? Lebo jej blog číta rodina, aj deti....Pritom však musím napísať, že vulgárne prejavy na blogu by som rovnako zablokovala.

    OdpovědětVymazat
  51. [8]: a já na Novinkách tam je taky dobrá sranda - z toho je patrné, že si lidé ještě neuvědomili skutečný význam slov "demokracie" či třeba "svoboda" a podobně.

    OdpovědětVymazat
  52. [14]:Nebyla to osobní výčitka, tedy jen osobní? Ani já nevisím na háku a to proto, že moje čtečka má zpoždění dva články a když se jí uráčí být aktuální, nejsem aktuální já. Na vás si ráda smlsnu a budu se moc těšit. Ke mě lidé nechodí asi proto, že žvaním až moc a ani sprosťák mě nevyvede z míry, pokud by nějaký chodil?
    Ten důvod „dětské" arogance, který se stal tématem, jsem četla a já bych ho tolerovala, ignorovala, nebo užvanila k smrti? Což se mně daří velice dobře u mnohých?[52]:
    Koukla jsem okem na poslední komentář a musím použít starou dobrou frázi že „SVOBODA JEDNOHO KONČÍ TAM, KDE ZAČÍNÁ SVOBODA DRUHÉHO" ... názor že NOVINKY jsou anonymní žumpa a těch, kteří se pod svůj názor nepodepisují, byť nickem, si málokdo může vážit, číst to je pod důstojnost mého věku?Dobrý večer pane Miloši.
    http://youtu.be/gHKY3JKFtwk

    OdpovědětVymazat
  53. jen bych dodal, že případné blokování VŠECH IP adres může vést až k blokování i NEVINNÝCH komentátorů, kterým někdo "ukradl" dočasně jejich IP

    OdpovědětVymazat
  54. Toto je fakt exkluzivní námět do pranice. Já jsem o tom přemýšlela a resumé je následující: Neargumentuji, na kritiku neodpovídám, jsem nad věcí, nebavím se, ignoruji a do stoky nelezu. To pak každého případné invektivy přestanou bavit.

    OdpovědětVymazat
  55. [55]: svatá pravda člověče ale fakt. I když na druhé straně to není vždy úplně nejšťastnější řešení - ale uznávám že většinou ano :)

    OdpovědětVymazat
  56. [50]: ... za mrzký peníz, jak řekla Jiřina Švorcová [51]: Jak píšeš o té scénáristce, která potřebuje kladné ohlasy kvůli rodině a dětem, tak takové na Blog.cz jsou také. Dalším důvodem je, že jedna blogerka, kterou zmiňuji v prvním odstavci, doménu Blog.cz využívá k prodávání svých fantasmagorických knih o esoterice a kritika by jí asi odháněla zákazníky, což nemůže dopustit, protože jí jde o živobytí.[52]:[53]: Novinky jsou v tom vyhlášené, ale z minulosti vím, že v diskusních serverech novin a časopisů Reflex, Hospodářské noviny, Neviditelný pes, ... to bylo (nebo je) úplně stejné. Od doby, co jsem založil blog, jsem už tuto oblast přestal sledovat.Anno, díky za odkaz, písničku jsem už slyšel a ani nevěděl, kdo ji zpívá, a tady to vidím pod videem. Je nádherná a to video neméně tak. Škoda, že autor už další nesloží.[54]: Proti diskutérům, kteří využívání nástroje na pozměňování IP adres asi není ochrany. Ale myslím, že takoví na Blog.cz se asi vyskytovat nebudou, tady diskuze přece jen nejsou tak vyhrocené jako na politických serverech.[55]: Beo, u tebe si takového člověka ani nedovedu představit, protože grafika není potenciálně konfliktní téma.[56]: Myslím si, že určité typy by ignorování mohlo i vydráždit, zřejmě univerzální recept neexistuje.
    Ale k mazání komentářů (kromě nekonečně se opakujícího spamu) nevidím důvod.

    OdpovědětVymazat
  57. [56]:Nemám vždycky čas číst všechny komentáře, ale když se rozvine podobná debata na dobré téma, mám radost, že lidé spolu mluví v rozvitých větách.

    OdpovědětVymazat
  58. To je tedy pořádně "šťavnatý" článek, Miloši! Rozvinula se k němu mimořádně zajímavá diskuze, nebýt to jen virtuálně, mohla přerůst v docela slušnou rvačku.
    Chodím k tobě moc ráda a vůbec tě nepovažuji za negramotného blbce, spíš naopak. Podle mě máš přehled a umíš psát dobře a k věci.
    Já psát neumím, proto se vyjadřuji fotografiemi, baví mě to, ale jsem si vědomá, že fotograf ze mě nikdy nebude. Z tohoto důvodu se neodvažuji ani kritizovat práci druhých. Když se mi něco vyloženě nelíbí, tak to nekomentuji, ale jinak píšu většinou kladné komentáře.
    Jsem na tom podobně, jako JiHei (koment 10). Na blogy, které mám v oblíbených, se vyloženě těším, a tak by to asi mělo být. Vždyť se přece jedná o koníček, tedy zábavu! Proč si ji kazit nějakými nenávistnými projevy?!
    Kritiku beru, ale rozhodně ne vnucování názorů, drsné hádky, urážlivé vulgární vyjadřování, osočování a lži.
    Vzpomněla jsem si na jeden výrok, pravděpodobně nějakého diplomata: "O pravdivosti vašich slov by se dalo s úspěchem pochybovat."
    Tím končím, přeji dobrou noc a prima víkend!

    OdpovědětVymazat
  59. [57]: /55 To bys koukal, že moje grafika je živná půda pro invektivy. Jsem často napadána, že moje cituji: krásné grafické výtvory nejsou moje; tudíž, že je stahuji hotové z Googlu. Neodpovídám, nehájím se, nepolemizuji; vím své, že to umím a nějaký závistivý škarohlíd mě nemůže rozhodit.   

    OdpovědětVymazat
  60. Hrubá kritika v komentářích mi připadá nevhodná. Pokud se článkem zásadně nesouhlasím a nic mi neříká, nekomentuji. Myslím, že největší trest pro blogaře není ani nevhodná kritika - řeknu si, že někdo si potřebuje léčit nějaký mindrák, ale to, že nikdo nenapíše. To už je lepší článek nenapsat než napsat a bez odezvy.

    OdpovědětVymazat
  61. Pretože ničomu poriadne nerozumiem, neodvážim sa kritizovať. Ale keď som prinútený, tak som sa dlhročným štúdiom hlavne menej empirických vied naučil ohromonú vetu:(Podobné viď aj pri 6 Bev!)
    "To je zaujímavé, fakt, hovadsky zaujímave" a vykocúc či napíšuc tieto slová úctivo zostanem stáť, eventuálne si ešte škrabkám bradu. To vyzerá veľmi učene a človek si zachová "objektivitu".

    OdpovědětVymazat
  62. moc pěkný článek, zaujal mě je to super!

    OdpovědětVymazat
  63. [58]: Mě tady překvapilo, jak komentáře byly dlouhé a obsažné. Z toho je vidět, že "kontroverzní" téma vždy víc láká než třeba texty o cestování.[59]: Hanko, z tebe už dávno fotograf je, a prvotřídní, mohla bys vydávat kalendáře. Poslední dobu také texty šperkuješ pěknými informativními texty, je radost je číst.[60]: Takový "kritik" by měl dokázat, odkud jsi obrázek "převzala", prootže to dokázat nemůže, tak je to opravdu jen k pousmání.[61]: Já jsem měl první komentář až u svého 27. článku od založení blogu. Ale ani tak mě to neodradilo, protože jsem chtěl zachytit, co mě zajímá. Dokonce jsem tehdy psal článků ještě více než dnes, 4-5, jednou dokonce 6 za měsíc.
    Ale samozřejmě komentáře jsou na blogování tím nejzajímavějším. Vždy je to napínavé, jestli budou a jaké?[62]: Jsi diplomat :)
    Z prvního zaměstnání vzpomínám na jednoho kolegu, kterého nesnášel náš šéf a hrozně rád se po něm vozil. Kolega ale našel účinný protilék. Vždy, když se nakvašený šéf blížil a bylo jasné, že mu jde vynadat, kolega mu vyskočil v ústrety s dotazem: "Co jsem zase pokazil?" A tím šéfa úplně odzbrojil.[63]: Díky za lichotivé vyjádření :)

    OdpovědětVymazat
  64. Už název tohoto článku dával tušit,že diskuse zde bude veliká a jak jsem se koukal,je tomu tak. Na otázku položenou v názvu mě napadá jedinná odpověď a to ta,že JAK KDO.
    Samozřejmě nikdo nemá rád kritiku,ale pokud je objektivní,tak si z ní rozumný člověk něco vezme.Pomluvy a urážky pak ignoruje i když to není pokaždé jednoduché.Já se považuji za celkem rozumného a tak se tím tak nějak řídím. Blog dělám pro radost a když se tam objeví nějaká kritika,tak ji rozhodně nemažu,ale popřemýšlím co se mi to ten dotyčný snažil říct.Jedinnou vyjímkou(co se mazání komentářů týče)jsou reklamy a vyloženě vulgární věci.Hlouposti tam nechávám,ať se pobaví i další návštěvníci
    A že bych někoho kritizoval já ? To málokdy.Není moc témat či věcí, o kterých bych mohl tvrdit,že jsem na ně odborník.A když něčemu stoprocentně nerozumím,tak nemůžu kritizovat

    OdpovědětVymazat
  65. [64]: Tak to já nemám zaevidováno, kdy mi přišel první komentář. Já psala zpočátku velmi sporadicky, až od 8/2011 myslím jsem začala psát denně a komentáře přišly, pak jsem nějaké staré články vymazala, byly ve skutečnosti jen udržovací, aby mi blog nesmazali. Ano, komentáře jsou nejzajímavější.

    OdpovědětVymazat
  66. Napsal si skvělý článek, čekla bych jeden z nejlepších. Nejvíc se bavím, jak se ozývají "potrefené husy", kterým vlastně nejde vůbec o nic a proti kritice nic nemají, . . .
    Ztotožňuji se s komentáři VendyW, Čerfa a Daniely.

    OdpovědětVymazat
  67. Ono to není tak jednoduché jak tady píšeš. Často lidé něco kritizují, jak třeba ty dnes a neznají pozadí... nikdy nevíš jaké okolnosti k napsání článku toho člověka vedly.
    Myslím, že bychom neměli za každou cenu kritizovat a ani nemáme na to právo. A někteří kritici jsou díky anomymitě natolik sveřepí, že se sami ukáži v ještě horším světle a každý jiný si o nich pomyslí své.

    OdpovědětVymazat
  68. [65]: Myslím, že ani nemá smysl kritizovat zesměšňujícím nebo poučujícím způsobem, např. nikomu nepíšu, že má v textu gramatické chyby. Jde hlavně o vyjádření názoru, když ten, ke kterému se vyjadřuji, se mně zdá hodně zcestný.[66]: Tvé denní přispívání obdivuji, já bych to nevydržel ani týden.
    Myslím ale, že žádné blogy nemažou, ani když jsou dlouhodobě neaktivní.[67]: Přesně, proti kritice nic nemáme, jen se nesmí týkat nás.[68]: Pavle, je pravda, že nevím nic o tvém soukromí, ale přijde mně divné, že se dost často negativně vyjadřuješ k exmanželce, která ani nemá možnost se adekvátně bránit. Jako kdyby sis s ní vyřizoval nějaké účty. A to se mně nezdá solidní řešit přes blog.

    OdpovědětVymazat
  69. [69]: Nevyjadřuji se o ní nikdy osobně, jaké třeba má nedostatky, ale jen o tom její spojení se sektou. Ale může se bránit, chodí už tři roky na můj blog.

    OdpovědětVymazat
  70. Já, když se mě některý komentář třeba jen trochu dotkne, tak na něj nereaguji hned a jdu se projít alespoň se psíkem a pak si jej přečtu znovu. Úplně nejvíc mě "bolí" ty, u kterých se cítím být nepochopena

    OdpovědětVymazat
  71. [38]: Surpane, čtu tady komentáře a ty kolem sebe opravdu kopeš jak vzteklý. Potrefená husa? Jak jsi na to přišel? To opravdu musí všichni souhlasit s tvými komentáři, aby ses do nich hned nezačal obouvat?
    Nic jsem proti tobě neměla, ale tímhle výstupem jsi se u mě pořádně shodil. Samozřejmě, ti to může být jedno.

    OdpovědětVymazat
  72. [73]: Beru zpět, ta potrefená husa zazněla v předchozím komentáři. Mně se jen  nelíbil ten ostrý tón, který v komentářích postupně nabíral na intenzitě.
    I když, to je možná právě ta schopnost snášet nebo nesnášet kritiku... na mě kritika působí negativně, i když uznávám, že někdy má svůj účel (třeba když posouvá blogera dál, ke zlepšení na něčem.)

    OdpovědětVymazat
  73. K článku - je vidět, že jsi opravdu píchnul do vosího hnízda, takovou řádku komentářů jsem dlouho neviděla, a pořádně bouřlivých! Stran Lúmen, občas jsem k ní zašla a někdy opravdu reagovala v komentářích dost nepřiměřeně, zbrkle. Je to holka, přemýšlející o mnoha věcech, to je na ní sympatické, psát umí poutavě, to je další sympatické, ale někdy má potíže s trochu kritickou reakcí nebo s názorem, který úplně nesouzní s jejím přesvědčením. (Osobní zkušenost).
    Jinak, urážky třeba na Novinkách, to je kapitola sama pro sebe. Tam, i kdyby se psalo o zatmění na slunci, našel by se minimálně jeden, který by prohlásil, že za to může Kalousek, Topolánek, Zeman, Babiš nebo kdokoliv jiný z politiky. A další, který by přidal známé - máme co jsme chtěli.
    Co se týká mazání komentářů, Surpan jistě může mazat komentáře, které chce, vlastně může klidně smazat komentáře všechny, a pro jistotu vůbec komentáře nepovolit, jeho blog, jeho pravidla, ale mazat komentáře, které nejsou vyloženě sprosté, je docela hloupé. (Sama jsem za celou dobu smazala asi dva komentáře, které byly útočné a opravdu vulgární, a několik desítek komentářů spamových, které neměly s článkem vůbec nic do činění).
    Nojo, každý pes jiná ves a co člověk, to názor.
    A tady padlo názorů opravdu spousta a taky je vidět, že v psaném slově chybí citové podbarvení (které tam fakt nejde vložit) - tudíž poznámka, kterou bloger myslí celkem v normálním duchu, pro jiného může být kritickou výtkou. Proto i při psaní kritických komentářů by to chtělo, zvažovat slova. Některá totiž dokážou ublížit, aniž bychom to měli v úmyslu.

    OdpovědětVymazat
  74. [75]: To je právě ono. Nikdo netuší, kolik jsem dohromady komentářů smazal ale všichni hned ví, že skoro všechny. A to je omyl. Mažu sprosté komentáře a spamy, nebo útočné kritiky. Nikdy jsem nesmazal rozumnou kritiku, naopak jsem se z nich mnohdy poučil - pokud bylo z čeho, nebo když mě někdo rozumně bez útoku upozorní na chybu, rozhodně s tím nemám vůbec problém, jsem rád, že to vůbec lidi čtou a mám možnost informace dopřesňovat.
    Co se týče tónů, to je problém. Opravdu někdy může být komentář myšlen jinak, než vyzní. Pak dochází k nedorozumění.
    Stejně jako k nim dochází, když někdo soudí a nemá všechny informace, nebo si nepřečte vše, co tomu předcházelo, viz tvůj první podivný komentář.
    Kolik jsem tedy smazal komentářů? Asi 30 spamů, 10 útočných a sprostých. Za celou dobu působení. Všechny komentáře o chybě nebo rozumné kritiky jsou na mém blogu k dispozici pod články v původní podobě.

    OdpovědětVymazat
  75. [70]:Pavle, ale vzpomínáš to až příliš často, takže to působí jako nezhojená rána a pokus si jakoby "vyřídit "účty".[71]: Mohla bys ty poznámky zákazníků sbírat a pak vydat ve speciálním svazku - jako jsou např. vtipy o policistech, blondýnách atd.[72]: Vůbec jsem si nevšiml, že bys někdy měla komentář, který by se tě mohl dotknout.[73]:[74]:[75]: Musím říct, že diskuze se Surpanem zde se od počátečního úplného nepochopení obrátila až snad k porozumění, že jen polemizuji s jeho názorem, který si vetkl přímo do názvu článku.[76]: Pokud jsi smazal jen několik málo komentářů z vyjmenovaných důvodů, pak je název tvého článku hodně přehnaný. Tento článek ale mazat nebudu, je obecnější, než jen případné předchozí nedorozumění mezi námi.
    Vůbec nechápu, že třeba i S. Rulc v poslední době na Srdci blogu přistoupil k moderované diskuzi. Proč? Má snad od svých šéfů z Novy nařízeno, že tam musí mít jen "pozitivní" ohlasy?
    Mazání vidím jako důvodné jen u spamů generovaných nějakým robotem a teoreticky ještě u sprostých, hrubě vulgárních nadávek (tím ale nemyslím názor, že jsem pitomec). Ty se však vyskytují jen na politických serverech.

    OdpovědětVymazat
  76. [77]: Název láká čtenáře, tak občas jej trochu přeženu
    Určitě bych nechtěl, abys to mazal, naopak to beru jako článek, který mezi námi uklidnil situaci. A hlavně jsi to napsal dobře.

    OdpovědětVymazat
  77. Tak koukám, že to na blog.cz nemáte vůbec lehké. Skoro mám dojem, že mnoho psů je zajícova smrt, hodně lidí se snaží vyniknout.
    My jsme se na našem blogu s nějakou destruktivní kritikou nesetkali, asi proto, že jsme ho pojali jako společenskou zábavu a nestaráme se o to, kolik lidí k nám chodí. Ostatně občas k nám zabrousíš, tak to vidíš sám.
    Naše diskuse se občas klidně naprosto odchýlí od tématu článku - no a co? Asi máme výhodu, že nikomu nekonkurujeme, jsme nezávislí, jsme ve svém, nemáme žádného superšéfa, nepídíme se po hlavnostránkových poctách a reklamy k nám nesmějí.

    OdpovědětVymazat
  78. [64]: Co se týká tvého názoru na moje fotografování, Miloši, o pravdivosti tvých slov, by se dalo s úspěchem pochybovat.    ... ale díky za uznání, moc mě potěšilo.

    OdpovědětVymazat
  79. Tento článek jsem četla již v listopadu, ale až dnes mne trklo, jaký se v takovýchto diskuzích objevuje úžasný psychologický fenomén. Autoterapie za pomoci slovní agrese není sice pro adresáta příjemná, ale rozhodně je tato agrese společensky přijatelnější. Dle vývojové psychologie má v sobě každý člověk jisté procento přirozené agrese. Někdo větší, někdo menší a následně záleží na tom, jak je stimulována (skvěle jde pozorovat vliv tohoto faktoru u amerických indiánů a jejich přístupu k výchově dětí - Siouxové vs. Apači). Každopádně agrese tady s námi byla, je a bude, dokud nezmutujeme na nějaký jiný divný živočišný druh. Tato agrese zákonitě musí být uvolňována (jako každá jiná forma energie). Kdysi takovýmto uvolňovačem byl boj, případně sport, ale i obyčejné hádky (jak nám dokazují naše středověké právnické spisy, v nichž mají největší zastoupení spory o nactiutrhačství). S postmoderní civilizací odpadl boj a i sport již není masově vyhledávanou aktivitou, inu, zbývá nám tedy poslední varianta a tou jsou hádky.
    Tudíž, jak by řekli psychologové, oni nejsou zlí, jen se léčí.

    OdpovědětVymazat
  80. To je fajn, jak text prokládáš scénkami nebo písničkami. S chutí si to všechno vždycky pouštím. Ti houbaři
    Vždycky čtu svědomitě i komentáře, ale tentokrát jsem vynechala. Snad jsem nepřišla o nic podstatnýho, ale už nemám sil.

    OdpovědětVymazat
  81. Lúmenn je mimo21 srpna, 2015 19:28

    Konečně si někdo všiml, jak je Lúmenn namyšlená a hloupá. Ty její psycho výlevy v komentářích, když s ní někdo nesouhlasí, jsou na jejím blogísku to nejzábavnější.

    OdpovědětVymazat
  82. J8 jsem také rád, že si teď rozumíme. Ani předtím jsem to nemyslel nijak zle a konfrontačně.[79]: Reklamy jsou zde stále početnější a otravnější. Na Blog.cz se mně celkem líbí, že hlavní stránka vytváří společné hřiště, kde se potkají i lidé, kteří by o sobě jinak vůbec nevěděli. A leckdy se dá tak objevit zajímavý a inspirativní autor.[80]: Budu se opakovat, Hanko, ale tvé fotografie mají kvalitu do knih a na výstavy.[81]: Myslím si, že agrese, která vede druhou stranu k obraně a případně jiné formě agrese, pokud nepřejde v likvidaci "soupeře" a má jen formu jakéhosi souboje či soutěžení, má znaménko +. Konkurence přispěje k tomu, že neustrneme na stávajících pozicích, je (obehraným obratem řečeno) hnacím motorem pokroku.[82]: Na blogu nemám asi ani jeden článek, kde by nebyla fotka, video nebo alespoň odkaz na nějaký obraz (když jsem neměl možnost ho sám vyfotografovat). I v článcích s otázkami a odpověďmi jsou. S každým tématem se mně něco takového vybaví a je pak také jistota, že alespoň zlomek článku za něco stojí :).[83]: Vůbec se nedivím, že v posledních volbách kamsi kandidovala (myslím, že za Piráty). Když to nevyšlo s nimi, snaží se šplhnout u Žít Brno, kterým se to podařilo. A takových "myslitelů" je pak naše politika plná. Proto vůbec nevolím.

    OdpovědětVymazat
  83. U Lúmenn vidím přinejmenším narcistickou a hraniční poruchu osobnosti. A s tímto vybavením chtěla být psycholožkou, no potěš koště! Naštěstí to nedostudovala. Jak chce radit jiným, když si neví rady sama se sebou a je zaseklá na úrovni dítěte? Někde na tom svém trapném blogísku má článek z doby, kdy ještě studovala. Uráží v něm všechny svoje spolužáky a nechutně se nad ně povyšuje. Poté, co je konfrontovaná v komentářích přímo s některými spolužáky, co našli její blogísek, spouští se fascinující kolotoč jejího vykrucování a ubohá snaha zamaskovat ten hnus co o nich  napsala. Taky je zábavné sledovat, jak se tam její spolužačky shodly v tom, že se ji snažily přijmout mezi sebe, ale že ona se chovala pořád nepříjemně a namyšleně, takže to nakonec vzdaly a prostě si o ní celá třída myslí, že je kráva.
    Ale nejvíc mě vytáčí její pokrytecká podpora týrání zvířat a šíření demagogie, hlavně ten nový článek o kožešinových farmách. Že mají zvířata  dobré podmínky a že u nás fungují kontroly může napsat jenom úplný dement nebo člověk, který o daném problému vůbec nic neví.
    Stejně tak její propagace kouření. I když byla upozorněna na to, jakým způsobem se testují tabákové výrobky (dušení psů a potkanů v kouři), vůbec ji to nepřimělo se zamyslet a třeba zkusit přestat kouřit. Hlavně že ještě nedávno byla největší veganka na světě. Což nezvládla, tak začala blábolit něco o tom, že může být třeba 50% vegan(prostě to, co je úplně každý člověk, který jí různorodou stravu, akorát by se tak nikdy nenazval). Tak trapné a ubohé pozérky nejsou ani mezi 12letými dětmi, které Lúmenn taky velice ráda uráží za blbosti, úměrné jejich věku.
    Její esoterické podfuky a prodej údajně zázračných mandal a krystalů je kapitola sama o sobě. Přeju jí, aby aspoň za tohle šla sedět, když už šíření nechutných názorů trestné není a nebude.

    OdpovědětVymazat
  84. [85]:Už dávno jsem ji přestal číst, protože je člověkem, který se rád ke všemu vyjadřuje, na všechno má názor, často přitažený za vlasy, aby provokovala.
    Že studovala psychologii, mě pobavilo, zřejmě se chtěla zlepšit v odhadnutí duševních pochodů svých zákazníků, aby jim mohla lépe prodávat své "produkty".
    Myslím ale, že nic trestného jí nepřišijí, pokud najde prostoduché lidi, kteří zázračné věci kupují a věří, že jim to pomůže, je to asi jen jejich hloupost.
    Její velký vzor Alue třeba radila, že zrak se dá zlepšit díváním do přímého Slunce (ona prý z toho má oči jako rys), několik naivních lidí na to skočilo a nevratně si poškodilo oči, Alue dostala Bludný kámen od společnosti Sisyfos, ale nikdo ji za to nestíhal. Ona také pro jistotu článek s tímto doporučením smazala.

    OdpovědětVymazat
  85. Nečetla jsem zatím komentáře, ale řekla bych, že toto je docela nadčasový článek. A bohužel mám dojem, že čím dál aktuálnější.

    Ta houbařská scénka je krásná! :-)
    Moc se mi líbí ten brněnský přízvuk, zrovna včera dcera na chvíli nechala hrát kousek tučňáků z Madagaskaru a ti jsou taky takto skvěle namluvení. Přidává to tomu takový bezva šmrnc.
    Ale jinak teda nedám samozřejmě dopustit na ostravštinu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý nominku, díky za uznání "nadčasovosti" :). Je ale pravda, že se snažím na blog dávat texty hlavně takové, které je možné číst i jindy než v čase aktuálního zveřejnění. Proto třeba nemám rubriku věnovanou politice, i když ji docela sleduji a kdysi jsem se dokonce zapojoval do diskusí na Neviditelném psu (NP) a v Reflexu. Na NP však zrušili možnost vystupovat pod nickem a nechtěl jsem svou identitu odhalovat, v Reflexu už diskuse pod články zrušili. Jsem tomu ale rád, protože debatovat se zaťatými a většinou vulgárními komentátory byla naprostá ztráta času. Jen zcela výjimečně něco z politiky zařadím do rubriky O všem možném jako "názorový" článek. Jinak si vystačím s občasnou polemikou s Čerfem u jeho Nedělních miniglos, které jsou sice vtipné, ale podle mého jde o jen trochu skrytou provládní propagandu. A teď, když už se nemůže strefovat do Zemana, Ovčáčka a v mnohem menší míře do opozice odsunutého Babiše, jsou (zase podle mě) sotva poloviční.

      A děkuji také, že už poněkolikáté čteš něco z dřívější doby, je to zcela mimořádné.

      Scéna s houbaři je velmi vtipná a potěšilo mě, že odkaz na YouTube je ještě živý. To je problém téměř všech hudebních článků, protože hudební odkazy mají velmi malou trvanlivost, anebo se může také objevit zpráva, že pouštění videa v ČR není povoleno. Tučňáky z Madagaskaru neznám, zkusím zapátrat. Ostravština se mně také líbí, s kolegy z Ostravy se pravidelně potkávám při různých příležitostech (např. na státnicích) a při neformálním hovoru ji běžně používají.

      Vymazat
    2. Miloši, ano máš pravdu, těch nadčasových článků je tady většina a je opravdu vidět, že sis s každým z nich dost vyhrál. (aspoň, co jsem zatím natrefila)

      Fakt je, že na převážné většině blogů se zpět moc nevydávám, ale zde se cítím příjemně. Plánovala jsem si jej projít později, až doladím BlogoSvod atd., ale některé věci neutečou a ten menší "pokec" v komentářích vnímám jako takový příjemný bonus, tak pokud Ti to nebude vadit, možná se ještě u něčeho dalšího ozvu :-)

      ---

      Ad politika, dost se mi líbilo, jak jsi u těch NMg oponoval ty většinové narážky na předchozí vládu apod. (mě právě baví nejvíc ty NMg ne tak čistě politicky zabarvené, takže teď mi vyhovují lépe, když už to není tak jednostranné)

      Osobně jsem se o politiku roky víceméně cíleně nezajímala, tak se na toto téma nepouštím do diskuzí, neb zde nestojím na pevných základech. Beru to asi hlavně pocitově. Chvíli jsem se i pokoušela do toho částečně proniknout, ale vzalo by mi to tolik času a energie, které stále mám chuť věnovat raději jinde... Jen z toho všeho okolo prostě nemám dobrý pocit, ale to už mnoho let... (vlastně po celý čas, nějak politikům jakékoli doby nemůžu přijít na chuť)

      Úplně věřím, že to muselo být ve výsledku demotivující, myslím, že tolik demagogie jako v politických diskuzích se málokde jinde najde. A mimochodem, vůbec se Ti nedivím, že jsi komentoval politiku pouze pod přezdívkou, překroutit a zneužít se toho dá fakt hodně, se mi zdá. Zvlášť, když člověk je třeba nějak exponovanou osobou - zmiňoval jsi akademickou sféru.

      ---

      Jj, je fakt škoda, jak často ta videa vkládaná přes YT mizí.

      Ty tučňáky budou možná znát Tvé vnučky :-) Ono je to takové praštěné, ale občas i vtipné. Existují filmy (ty mě moc nebavily) a seriál, ten mi přišel lepší. Hlavně ten dabing se podle mě neskutečně povedl.

      Státnice v Ostravě? Jako člen komise, nejspíš, tipuji.

      Syn letos maturuje (dnes zrovna psali češtinu), tak od podzimu pořád dokola řeší jestli Olomouc - Brno - či nakonec vezme na milost Ostravu... Sama jsem zvědavá, pro kterou univerzitu se nakonec rozhodne :-)

      No, jsem se nějak víc rozepsala :-) Nějak se mi s Tebou opravdu dobře povídá...

      Vymazat
    3. Nominku, ještě jednou díky, že čteš i něco z hluboké minulosti :). Vůbec mně to nevadí, právě naopak velmi těší.

      Čerf dost často na blogu psal (a nepokrytě agitoval), koho bude volit, dělal reklamu sešlostem Milionu chvilek a zveřejnil i reportáž z jedné z nich. Já však vysloveně nesnáším "vymývání mozků" a návodné rady, co si mám myslet, proto jsem v takových situacích vždy v opozici, k nadšení z Mikuláše Mináře jsem poznamenal, že je to zkrachovalý student teologie, naprostá nula, a také se to později ukázalo. Ovšem celá řada blogerek (namátkou VendyW, Signora, padesátka, ...) vždy s Čerfem bez výhrad souhlasí, kritické myšlení jim asi vůbec nic neříká, anebo ho tak bezmezně obdivují, že všechno, co řekne, je pro ně svaté :).

      Přezdívka v politických diskusích byla nutností, v těchto vodách pluje plno "fízlů", kteří si z náznaků skládají obraz diskusních "protivníků" a zažil jsem tam, že jeden takový "dobrák" odhalil diskutujícího redaktora z brněnského rozhlasu, nahlásil nadřízenému, že haní vládu (a navíc v pracovní době), a ten pak měl velké problémy, snad byl i propuštěn. Něco podobného (ale v jiných kulisách) se teď odehrává s děkanem Ševčíkem.

      Ano, do Ostravy (a nejen tam) dlouhodobě jezdím na státnice, mnohokrát jsem tam ale byl i na různých obhajobách vědeckých prací (disertací, habilitací), a to jak na VŠB-TU, tak i OU.

      Přeji synovi úspěšné završení střední školy a šťastnou ruku ve výběru VŠ. Všechny moravské státní školy jsou kvalitní a je v podstatě jedno, kam se dostane, pro tebe (omlouvám se, ale nemůžeme psát Ty s malým t?, ať to není tak obřadní) by bylo asi lepší, aby byl doma, pro něj možná v jiném městě, aby jako mladý člověk měl pocit samostatnosti.

      Videa z YT se snažím obnovovat, všimnu-li si, že něco je už nefunkční, ale ani nový odkaz zpravidla nemusí být "navěky".

      A děkuji také za pěkné tipy pro vnučky, už nám svou schopností se prosazovat a vynucovat si svou přerůstají přes hlavu :).

      Vymazat
    4. Miloši, jasně, malé "t" nevadí, jen to mám ze školy dost silně zažito a začínám s tím být v smskách apod. už asi trochu jako dinosaurus :-)

      Politika - to je z mého pohledu solidní zlo. V podstatě si nemyslím, že se tam slušný a rozumný člověk vůbec může na vyšší funkci dostat, natož se tam udržet a zároveň zůstat zásadový apod. Tak nějak to na mě působí, že to pak lidi buď změní nebo tam nevydrží. Takže fakt nedokážu žádného politika adorovat. Maximálně mi občas je jen někdo méně nesympatický :-)

      Děkuji, u syna zatím vede aktuálně právě Brno. :-) Už si zajišťuje i bydlení a já jsem s tím tak nějak srozuměná. Sice finančně to bude náročnější (manžel je na ID), ale ohledně samostatnosti to pro něj bude určitě lepší než v "mama-hotelu".

      Mi se ty tvé vnučky ohromně líbí - letošní PF byl první článek, na který jsem nakoukla, jen jsem se tehdy ještě neodhodlala ke komentáři. Ta fotka u šachovnice mi přišla úžasná. A holčičky jsou velice fotogenické.

      Vymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)