12. prosince 2014

Joe Cocker - mistr cover verzí

Na přebírání skladeb od jiných umělců není nic obdivuhodného, noví interpreti tím často řeší nedostatek vlastních autorských nápadů či autorského zázemí, žije z toho řada zpěváků popu, specializované revival skupiny a napříč žánry barové skupiny. Přesto je však dost příkladů, kdy nová nahrávka překoná originál, nebo ho dokonce objeví, protože ten třeba ve své době zůstal nepovšimnut a zůstal by zapadnutý prachem.

Jestli to někdo umí dokonale a jeho nahrávky jsou zpravidla lepší než originální verze, pak jím v první řadě je Joe Cocker, rockový a bluesový bard, který letos oslavil 70 let.

Jednou z prvních známějších písní, kterou si Cocker vyhlédl k přezpívání, byla skladba Beatles With a Little Help from My Friends. Zpíval ji Ringo Starr, který se vedle tahounů skupiny Johna Lennona, Paula McCartneyho a později se stále víc emancipujícího George Harrisona jen vezl, jako autor takřka neexistoval, zpěvák byl sotva průměrný, a tak mu spoluhráči z kolegiality občas dali zazpívat nějakou nenáročnou píseň.
Z ní něco vykřesat bylo téměř nemožné, Cocker se o to přesto pokusil a zařadil ji do svého vystoupení na legendárním festivalu Woodstock v r. 1969. Během písně se Cocker dostal do extáze, při křečovitých pohybových kreacích od originálního textu zcela odešel a (zřejmě) zpíval, co mu slina přinesla na jazyk. Posluchači se museli hodně divit, když slyšeli slova "Do I go naked before my friends?" "Probiotics changed the way I feel now." "All I need is my butt" "Lord, I know you're a guy, put on this turban" "Oh, hey hen, I'm gonna eat all eggs."


V cover verzi hitu skupiny Procol Harum A Whiter Shade of Pale, dodnes oblíbeného ploužáku všech plesů, se už Cocker drží originálu, i když mluvit zde o originálu není zrovna na místě, protože Procol Harum si melodii vypůjčili z jedné skladby Johanna Sebastiana Bacha.


Přes drsný mužný hlas je překvapující, že Cocker dovede zazpívat i lyrické písně. Oč je třeba jeho zpěv v písni You Are So Beautiful víc za srdce beroucí než kňouravý projev Jamese Blunta v podobně se jmenující písni You're Beautiful, která se k mému údivu také stala hitem.
Skladbu složili Dennis Wilson z Beach Boys a Billy Preston, ale provedení ani jednoho z nich nedosahuje kvalit Cockera. Ten ji pak nazpíval i s dalším slavným umělcem - s Rayem Charlesem.

Z repertoáru Eltona Johna si Cocker vybral píseň Sorry Seems to Be the Hardest Word. Výšky, které nakonec i autor písně zpívá fistulí, sice šidí, ale Cockerův expresivní zpěv je opravdovým zážitkem.


Ve vrcholné formě se předvedl na koncertu v Dortmundu v r. 1992, z něhož je předchozí i následující video. Na něm je úchvatné úplně všechno - Cockerův zpěv, skvělý klavírista a saxofonista, šlapající rytmika i temperamentní černošské sboristky.

Cocker převzal i píseň Raye Charlese Unchain My HeartCharlesovo provedení však i díky skromnějšímu nástrojovému obsazení doprovodné kapely zdaleka tak nevyniká jako Cockerova cover verze.
Pozoruhodné je také to, jak starý pardál Cocker dovede rozproudit publikum.


I když tím výčet cover verzí Joe Cockera zdaleka nekončí, na závěr alespoň ještě jednu z repertoáru Beatles - Lennonovo Come Together. Cockerova verze, kdy už mu do sedmdesátky asi moc nechybí, je (i zásluhou jeho kytaristy) mnohem rockovější.


Cocker samozřejmě nezpívá jen převzaté písně. Vždy, když se připomíná výročí teroristických útoků v New Yorku 11. září 2001, je lepší místo zpravodajských pořadů si pustit First We Take Manhattan. Tam je všechno a jako bonus krásná píseň.


P.S. 22.12.2014. Díky Hance a Robce jsem se dozvěděl, že tento text se stal předčasným nekrologem, protože Joe Cocker dnes zemřel. Už se mně tak bohužel nesplní předsevzetí navštívit jeho příští koncert v ČR.
Čest jeho památce.

P.P.S. 2.1.2015. Děkuji Jagovi za upřesnění v 33. komentáři, i píseň First We Take Manhattan Joe Cocker převzal, a sice od Leonarda Cohena, viz např. záznam jeho vystoupení z r. 1988.

34 komentářů:

  1. Your Are So Beautiful je moje srdeční záležitost od Cockera, mám ji i jako uvítací tón v telefonu. Ještě ji taky nazpíval Michael Bolton ale prostě Cocker je Cocker. Měla jsem ho taky na blogu, ve Velkých hlasech. Ten jeho chraplák je nezaměnitelný a zůsob zpěvu též.

    OdpovědětVymazat
  2. Joe Cocker je taký kanón, že dokonca taký "Kulturbanause" ako ja ho pozná po mene.  A to už niečo znamená, pretože aby som mohol povedať, že toho alebo tú poznám, by som musel zobrať na pomoc prsty a mám silné podozrenie, že by mi stačili prsty jednej ruky. Hudbu mám veľmi rád, ale keď sa ma niekto spýta, kto to práve spieva, nemám väčšinou ani šajnu. Hudbe pre mňa musí byť jednoducho dobrá a je mi"vuršt", kto je interprét. Tuším ale, že trochu preháňam. Keď začnem okolo toho aj myslieť, tak ma predsa nepadne nejaké to meno...

    OdpovědětVymazat
  3. Mám pocit, že právě ve studiové verzi With A Little Help From My Friends hrál coby sessionman na kytaru mladý Jimmy Page. Jinak to třetí video je nefunkční.
    A Joe Cockera sice nijak moc neposlouchám, ale je pravda, že jeho chraplák má sílu. V tom posledním videu má šikovnou baskytaristku, trochu mi připomněla E. Spalding, co jsem ji kdysi zmiňovala v článku o baskytaristkách, ale je to Oneida James-Rebeccu.

    OdpovědětVymazat
  4. Cockera mám rád.
    Ať už pěje cokoliff.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: budete se možná někteří divit, ale i v mé sbírce se tento umělec nachází :)

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: VendyW, díval jsem se do tvé rubriky Velké hlasy, ale Cocker v ní není, ale dobře, že jsi na ní upozornila, musím si ji prohlédnout víc, má zatím 18 dílů a velmi zajímavých.[2]: Kingu, přeháníš hodně, protože znáš všechno a každého, třeba Hundertwassera a Beatu Uhse jsi viděl i za života.[3]:Robko, díky za upozornění, zrovna ten cover Eltona Johna teď poslouchám nejvíc. Bohužel během 3 dnů jsem asi 4-krát musel odkazy znovu vyhledávat, protože ty původní přestaly fungovat.
    Vídávám to i u starších článků, narušuje to pak smysluplnost článků.
    Díky také za informaci k baskytaristce. Vůbec bych řekl, že členové jeho doprovodných skupin jsou vesměs výborní.  [4]: Já jsem mu přišel na chuť v posledních letech, dřív jsem poslouchal takřka jen (hard a art-)rockové skupiny.[5]: Tak to se docela divím, protože já, přestože ho tu vlastně propaguji, žádnou jeho desku nemám.
    Také se mně jeho živá vystoupení líbí víc než studiové nahrávky.

    OdpovědětVymazat
  7. mně se ten pán vůbec nelíbí Ale jinak docela pěkné na zamyšlení s tím začátkem a vymýšlení nových písniček a kopírováním..

    OdpovědětVymazat
  8. Joe Cocker, to je klasika. Hlavně má nezaměnitelný hlas, což se mi velice líbí.

    OdpovědětVymazat
  9. [6]:Fakt tam není? to je divné protože vím že jsem ho tam měla a měla jsem tam právě to video z Woodstocku. Tak je možné že se při všech možných blogových akcích někam vypařil. Protože Cocker je můj oblíbenec takže ten tam své místo má jisté....

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Žádný sex symbol to opravdu není :)
    Jinak tento příspěvek je pozdní reakcí na jeden díl Robčiny rubriky Forum Musicum http://klub.blog.cz/1411/forum-musicum-oblibene-coververze, který jsem přehlédl.[8]: Přesně tak, v tom je jeho kouzlo, proto také jeho přezpívané verze písní jiných zpěváků nikdy nevypadají jako bezduché kopie.[9]: V rubrice Velké hlasy skutečně není, třeba ho máš někde jinde. Ta rubrika je ale skvělá, podrobně ji pročtu a poslechnu, začal jsem Santanou, kterého mám také ve velké oblibě.

    OdpovědětVymazat
  11. Od Cockera mám několik oblíbených písniček, cover verze nazpíval velmi dobře, (i když třeba v případě Beatles dávám přednost originálu)

    OdpovědětVymazat
  12. Joe Cocker je jeden z mých oblíbených zpěváků. Mám ráda i jeho cover verze... jeho hlas je nezaměnitelný.
    Vysvobodila jsem tvůj komentář ze spamu a vřele ti děkuji za ta krásná slova ve všech komentářích. Díky za odkaz na proslulý Vermeerův obraz. Oh, my God, jak by se moje diletantské hříčky mohly jen stínem přiblížit k Dívce  čtoucí dopis! Každopádně děkuji a přeji hezký advent. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  13. Zasvěceně a znale napsaný článek, i přesto, moje srdce nebuší a nohy zůstávají v klidu, to asi proto, že jsem bába, co se mohla zamilovat jen do takového sex symbolu, jako byl Elvis Presley, dobu rozbíjení židlí z vášně a lásky k Beatles, si tedy pamatuji dobře ale přes další rockovou éru, u mě vlak nejede a srdci infarkt nehrozí, poslechla jsem si je doufajíc, že omládnu?

    OdpovědětVymazat
  14. Přiznávám se, že o Joe Cocker slyším po prvé, míjeli jsme se v čase, ale videa jsem si poslechla a zaujal mně na tom prvním, ale zpívá dobře na všech...

    OdpovědětVymazat
  15. [6]: nemluvil jsem o tom, že ho mám mezi CD-čkama, ale říkal jsem jen, že patří mezi mé oblíbené (to je rozdíl trochu)

    OdpovědětVymazat
  16. [7]: A mně se zase líbí!
    Líbí se mi i autor článku, protože jeho výběry nejen hudební jsou perly!
    Nepřeháním, to jsou fakta!

    OdpovědětVymazat
  17. klasika, k tomu ani nemám co dodat

    OdpovědětVymazat
  18. [11]: Dřív jsem ho míjel, také nemám rád, když někdo má repertoár postavený na převzatých písních, ale snad i pod dojmem těch nagelovaných módních hvězdiček jsem mu přišel na chuť.[12]: Přesně - ten hlas děla strašně moc, on by snad zazpíval i Ovčáky čtveráky tak, že by nás tím okouzlil.[13]: Já se zase přiznám, že Elvise Presleyho jsem skoro nesnášel, celé jeho rock'n'rollové třeštění mně přišlo umělé a pořád jsem za ním viděl napomádovaného zženštilého fešáka typu dnešních metrosexuálů, kterým z kapsy kouká hřeben. Ani jeho "sametovému" hlasu jsem na chuť nepřišel, mám raději drsnější typy i expresivnější hlasy.[14]: On ale stále ještě žije, kdyby měl někde u nás koncert, určitě se tam vypravím.[15]: Aha, ve virtuální sbírce. Taky už desky moc nekupuji, videa živých vystoupení z YouTube jsou často působivější než studiové nahrávky.[16]: Sugr, ty tedy dovedeš zalichotit
    Speciálně pro kiku někdy vyberu i nějaké mladé hudebníky a zpěváky. Líbí se mi jedna finská skupina.[17]: Klasik a svérazný samorost. I ten jeho neumělý pohybový projev umí podtrhnout vyznění písní.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: to je pravda, v některých případech třeba i mých oblíbenců skupiny Roxette - jsou některé písničky mnohem lepší ze záznamu z koncertu - to je teprve něco

    OdpovědětVymazat
  20. Ten hlas má opravdu krásnej A je zajímavé i sledovat, jak pozvolna stárne, tak mám z toho i trochu melancholickou náladu...

    OdpovědětVymazat
  21. Krásné vánoční svátky a šťasný rok 2015 přeje Marcela

    OdpovědětVymazat
  22. Cocker byl vždycky můj favorit a moc ráda ho poslouchám..:). Hlas má nádherný..:).Miloši, přeji ti krásné Vánoce a v novém roce hlavně pevné zdraví, pohodu a ať se ti všechno daří! :) Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  23. Joe Cocker je prostě jedinečný. Má úžasný nezaměnitelný hlas.
    Jeho cover verze opravdu ve většině případů strčí do kapsy originál, v tom s tebou naprosto souhlasím, Miloši.
    Tvůj článek je opět velice obsažný, zajímavý a čtivý. Užij si krásné vánoce a do nového roku ti přeji hlavně zdraví, pohodu a spoustu dalších skvělých článků.

    OdpovědětVymazat
  24. Miloši, krásné Vánoce vinšuju a pohodové svátky vůbec.
    A nějakou slušnou hudební nadílku pod stromeček!

    OdpovědětVymazat
  25. [23]: Není, BYL!!!
    Teď jsem četla na Seznamu, že dnes zemřel, Miloši!

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: Teď jsem to taky četla, smutné.

    OdpovědětVymazat
  27. [25]:[26]: Hanko a Robko, díky za upozornění, vůbec jsem si toho nevšiml. Myslel jsem si, jak mu to krásně zpívá i v 70.
    Čest jeho památce.

    OdpovědětVymazat
  28. Sotva som si ho Tvojim článkom pripomenula, už odišiel. Čest jeho pamiatke.

    OdpovědětVymazat
  29. [6]:[2]: A dnes sa dozvedám v nočných správach, že Joe podlahol v boji proti rakovine! Smutné a divné zároveň, pretože v zemiach slovanských určite menej známy ale rovnako uctenia hodný najúspešnjší spevák, entertejner a komponist Udo Júrgens prekvapujúco a úplne nečakane na prechádzke pri Bodamskom jazere zomrel. Mal velké plány a stál pred veľkým turné. Jeho som mal česť tiež osobne stretnúť a človek nemusí mať jeho hudbu rád, ale jeho ako človeka musel! Výborný, jemný, úctivý a predovšetkým veľmi inteligentný človek. Škoda ich, je to to aj tak príšerne skoro...
    Do tretice zomrel jeden švajčiarsky Bandleader - otázka: Nemajú sa dožiť Vianoc, alebo ako to je?!?

    OdpovědětVymazat
  30. [28]: Moc mě mrzí, že jsem nešel na jeho koncert v Brně před 4 roky. Tehdy jsem ho ještě tolik neposlouchal a teď už je pozdě, ale naštěstí je dost živých záznamů jeho vystoupení na YouTube.[29]: Udo Jürgense znám z mladších let, podobně jako Toma Jonese, a pak jsem o něm už skoro neslyšel. Vím, že kdysi Karlu Gottovi přepustil rakouskou účast v soutěži Eurovize.
    Předvánoční čas místo pohody přináší spoustu stresu a možná i proto tolik úmrtí a různých neštěstí.

    OdpovědětVymazat
  31. Také jsem četla, že už není... a hned jsem si vzpomněla na tvoje povídání o něm. Jeden den a všechno je jinak...
    Podobně, jako když odešli naši herci, Medřická, Sovák, Menšík... taky takový divný pocit. I když vím, že to patří k životu...

    OdpovědětVymazat
  32. No chtela jsem ti napsat ze je ten clanek vlastne uz jen vzpominkovej a oni uz me predbehli jini

    OdpovědětVymazat
  33. Len drobná poznámka - z posledného odstatvca akoby vyplývalo, že First We Take Manhattan je pôvodne Cockerova pesnička. Ale nie je, je to coververzia piesne Leonarda Cohena.

    OdpovědětVymazat
  34. [33]: Lojzo, díky moc za informaci, já jsem si opravdu myslel, že tuto píseň od nikoho nepřevzal. Ještě zkusím najít Cohenovu verzi a článek s odkazem na tebe opravit.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)