22. prosince 2014

Neuschwanstein - snový hrad "šíleného krále" (a PF 2015)

Když Ludvík II. Bavorský (1845-1886) z královského rodu Wittelsbachů, původním jménem Otto Friedrich Wilhelm Ludwig von Bayern, se po smrti svého otce Maxmiliána II. ve svých 18 letech stal bavorským králem, pro Bavorsko to z hlediska mezinárodního významu státu nebyla žádná výhra. Přestože měl bohatýrskou postavu, měřil více než 190 cm (snad až 195 cm), a vzhlížel se v rytířských legendách, v první válečné zkoušce, r. 1866 proti Prusku na straně Rakouska, velení přenechal svým ministrům a po prohrané válce, která navíc přinesla velkou zátěž královské pokladně v podobě válečných reparací, o státnické záležitosti ztratil zájem.

Po další vítězné válce Pruska, tentokrát proti Francii a za účasti Bavorska na straně Pruska, kancléř Otto von Bismarck dokončil sjednocení Německa, r. 1870 k němu přičlenil Bavorsko a vytvořil Německou říši (Deutsches Reich). Ludvíkův strýc pruský král Vilém I. Pruský (Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern) byl jmenován německým císařem a i když si Bavorsko formálně udrželo status nezávislého království a pouze v případě dalších válek se bavorská armáda musela podřídit pruskému velení, Ludvík II. Bavorský byl už jen bezvýznamnou postavou. O to víc se pak pohroužil do svého snového světa, kam patřilo jen umění a výstavba pohádkových zámků.

Zatímco Ludvíkův otec vystačil se zámkem Hohenschwangau (na prvním snímku vlevo) a přestavbou někdejšího hradu Berg na zámek, Ludvík postavil hned tři a navíc i na Berg nechal přistavět vysokou věž. Z nich nejvýznamnější je hrad Neuschwanstein (vpravo), jen 1 km od Hohenchwangau a asi 100 km od Mnichova. Inspirací k němu Ludvíkovi byl zámek Wartburg v Duryňsku.



Dalším je kopie Versailles, zámek Herrenchiemsee, pro jehož umístění Ludvík vybral ostrov na jezeře Chiemsee.
A konečně třetím zámkem je Linderhof v krásném prostředí na dohled alpských vrcholů, který vznikl přestavbou a rozšířením Královského domku (Königshäuschen) jeho otce. (Blíže o něm někdy jindy.)

Hrad Neuschwanstein je postaven v borovicovém lese na skalním útesu nad roklí Pöllat s krásným výhledem na okolní kopce a jezera Alpsee a Schwansee (Labutí jezero).




Všechno je pěkně vidět z mostu Marienbrücke nad hlubokou strží, asi čtvrt hodiny chůze od hradu.




Z architektonického hlediska hrad kombinuje několik slohů. Převažuje německý románský sloh 13. století, je na něm ale patrný i vliv gotiky a byzantské architektury. Autorem návrhu byl jevištní výtvarník mnichovského divadla Christian Jank a do fáze stavebních výkresů ho dovedl architekt Edouard Riedel. Pohádková podoba hradu inspirovala Walta Disneyho k vytvoření hradu Šípkové Růženky (Sleeping Beauty castle) v Disneylandu.



Neuschwanstein je však ve skutečnosti moderní stavbou, byl postaven z cihel a dojem běloskvoucího kamene (Schwan = labuť, Stein = kámen) mu dodává vápencový obklad. I uvnitř byl vybaven zcela moderně, např. na něm bylo zřízeno centrální teplovzdušné vytápění a měl i splachovací WC.
Bohužel v interiéru se fotografovat nesmí, pěkné fotografie jsou ale např. na této stránce, na druhé a třetí je ložnice a Sál pěvců, k nejobdivovanějším patří ještě Trůnní sál s výzdobou podle mešity Hagia Sophia v Istanbulu.




Stavba Herrenchiemsee, kopie Versailles, nebyla náhodná, protože Ludvík II. Bavorský viděl ve francouzském králi Ludvíku XIV. (1638-1715), Králi Slunce, velký vzor, ovšem k jeho významu, ztělesněném ve výroku "Stát jsem já", měl hodně daleko. Stejně mu imponoval i další předrevoluční král Ludvík XV. (1710-1774) a na jeho zámcích jsou proto k vidění portréty Ludvíka XIV., Ludvíka XV. a dokonce i milenek Ludvíka XV. - madame de Pompadour a madame du Barry.

Ludvík II. Bavorský se přitom svým francouzským jmenovcům vůbec nepodobal, byl plachý, introvertní, melancholický a ženy ho nezajímaly a neměl proto ani žádné potomky. Jeho deník odhalil, že ho ovládaly silné homosexuální touhy k pohledným mužům na jeho dvoře. I když se zasnoubil se svou sestřenicí Sofií, svatbu neustále odkládal. Údajně se snoubenkou strávil i noc, hned poté však zasnoubení "bez udání důvodů" zrušil a přestal se s ní stýkat.

Bezmezný obdiv choval k hudebnímu skladateli Richardu Wagnerovi (1813-1883), kterého s královskou štědrostí finančně podporoval. Wagner v operách Prsten Nibelungův (podle eposu Píseň o Nibelunzích), Tristan a Isolda a Lohengrin ztvárnil rytířské legendy a rytířské motivy se objevují i na Ludvíkových zámcích. Král sám se pak ve svých iluzích viděl jako statečný rytíř.
Pro svou samotářskou povahu vyžadoval, aby na operních a divadelních představeních byl jediným divákem v sále. Když však Wagner svůj vliv na krále chtěl využít (zneužít) v požadavku postavit mu operní dům, bylo to trochu moc i pro královy ministry a skladatel byl nucen Bavorsko opustit. Král jej však přesto finančně podporoval i nadále.

Obrovská finanční náročnost výstavby zámků vyčerpala státní pokladnu a další panování krále se pro jeho ministry (a jejich vlastní zajištění) stalo neúnosným. Nechali proto sepsat lékařský posudek, že král je duševně chorý, na základě něho ho označili nesvéprávným a zbavili trůnu. Král byl pak převezen na zámek Berg u Starnberského jezera (Starnberger See) a o pár dnů později i se svým lékařem za dodnes nevyjasněných okolností přišel o život. Z několika teorií je nejpravděpodobnější, že se pokusil o útěk a při snaze doplavat na jezeře k člunu ho v chladné vodě postihla srdeční slabost a utonul.

Dnes je Neuschwanstein považován za jeden z nejkrásnějších hradů na světě a ze sídla výstředního samotářského podivína se stal nejvyhledávanější turistickou atrakcí Německa s přibližně 1,5 milionem návštěvníků za rok. Na 2 km dlouhé cestě od parkoviště k hradu se celoročně vinou zástupy lidí a jezdí k němu autobusy i koňské povozy. Návštěvu je nejlépe rezervovat předem.




Všem návštěvníkům přeji pohodovou vánoční atmosféru, ať se cítíte jako v pohádce a v novém roce stejně tak, vše se Vám daří a jste šťastní a zdraví.


63 komentářů:

  1. Někdo ve svém šílenství buduje krásu, jiný vyvražďuje miliony lidí ..... tenhle hrad je krásný a opravdu pohádkový, ovšem ten most přes propast je taky něco!

    OdpovědětVymazat
  2. Tento hrad je úžasná stavba a je to jedno z mála míst v zahraničí,které bych chtěl vidět na vlastní oči. Děkuji za jeho bližší představení
    I TOBĚ PŘEJI KRÁSNÉ VÁNOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2015

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera! Jednou se tam chci podívat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám raději stavitele zámků (i vzdušných) než válečníky.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherná stavba, naši předkové uměli. Shodou okolností mám připraven žertovný fotočlánek, kde zrovna tento hrad kupuji.
    Přeji ti krásné Vánoce a štěstí a zdraví v novém roce.

    OdpovědětVymazat
  6. Výborná reportáž. Ďakujem. Osobne som tam nebola, škoda, mám čo naprávať, trebárs aj v tom roku budúcom. Všetko dobré v ňom aj Tebe, veľa takýchto súúper článkov a ešte viac podobných ciest.

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlasím s tím, že je tento hrad nejkrásnější na světě, aspoň já tedy zatím nic hezčího neviděla. Nenechala jsem si ujít ani snímky interiérů na tvých odkazech a jsem, jedním slovem, okouzlená. Toto vidět na vlastní oči musel být zážitek jako hrom!
    I tobě krásné svátky vánoční a šťastné vykročení do nového roku 2015.

    OdpovědětVymazat
  8. Zámek je opravdu pohádkový. Také jsem si prohlédla odkazy na interiéry, je to tam opravdu veliké. Neumím si představit takhle v lesích cihlu po cihle dostavovat do takovách výšek!

    OdpovědětVymazat
  9. Jestliže se šílenství projevuje takovýmto způsobem, ať je šílenců víc, Miloši, pokud na to ovšem mají finanční prostředky.
    Tenhle hrad je opravdu snový, fantastický, pohádkový, ... když si pomyslím, že tohle někdo dokázal vymyslet ... Ludvík II. Bavorský musel být geniální šílenec.
    Máš nádherné fotky, učaroval mi nejen hrad, ale i horská krajina s jezerem, ta je úžasná!
    Naprosto dokonalá reportáž!Miloši, přeji tobě i tvé rodině příjemné prožití vánočních svátků a do nového roku hlavně zdraví a pohodu. HankaP.S. Mnohokrát děkuji za všechny tvoje komentáře a teď se jdu ještě mrknout na odkazy.

    OdpovědětVymazat
  10. Je to majestátní stavba, taková roztomile kýčovitá a opravdu pohádková. Působí až neskutečně. Interiéry jsou velkolepé, až nevkusně přezdobené - člověk neví, na co se dívat dřív. Odrazovaly by mě ty davy lidí, co na hrad proudí, takže jsem vzala zavděk tvou obrazovou reportáží a zase jsem o něco chytřejší. Poslední fotografie jako PF je povedená!
    Miloši, přeji ti krásné Vánoce v kruhu rodiny, hodně zdraví, inspirace i zážitků v příštím roce!

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Pod tím mostem teče říčka s dost velkým spádem, tak to vypadá jako mini vodopád. Když jsme k můstku přišli, byla tam hlava na hlavě a čekalo se ve frontě, až někdo odejde. Skoro jsem měl strach, aby se můstek tíhou neprolomil.[2]:[3]: Opravdu stojí za to. Hodně roků jsme o něm (a Mnichovu) uvažovali, z Brna je to něco přes 600 km, ale nakonec jsme zvolili dvoudenní zájezd a velice se vydařil.[4]: Taky si myslím, po tomto "nevýznamném" panovníku zůstaly krásné zámky a hrady a třeba po Napoleonovi jen místa, kde slavně zvítězil nebo prohrál.[5]:Tak na to se těším, jsem zvědavý, za kolik jsi ho koupila [6]: Tobě jako architektce možná bude vadit, že zámek není stylově "čistý" a je směsí různých slohů, jak si to namyslel ten divadelní výtvarník, ale pohádkový dojem hradu je opravdu úchvatný.[7]: Pro tebe, Jarko, musí být docela blízko se na něj vypravit.
    Interiéry jsou krásné, ale po několika návštěvách hradů se všechno v paměti poplete, naštěstí jsou knihy a Google :) Ale vnější podoba je naprosto ojedinělá.[8]: V jednom článku jsem četl, že cihel bylo použito půl milionu. Úžasná práce a v té době, kdy asi všechno vyváželi jen koňskými povozy.[9]: Myslím, že i když Ludvík II. Bavorský přivedl královskou pokladnu na buben, tak z těch davů lidí, co tam proudí, se už hrad musel dávno zaplatit. A nejde jen o vstupné (myslím, že 13 EUR), ale také o řadu pracovních a podnikatelských možností, které jsou s hradem spojeny (doprava,  restaurace, prodej suvenýrů, ...).
    Bohužel fotky z jedné strany byly špatné, protože to bylo proti Slunci a navíc přes stromy, ale ten hlavní pohled z můstku vyšel světelně dobře.[10]: Máš pravdu, že ta pohádková stránka může působit kýčovitě, proto asi se hrad zalíbil Disneymu, na seznamu UNESCO ho také nenajdeme, ale okouzlující opravdu je.
    Přezdobenost uvnitř je pro všechny panovníky zcela běžná. Někdy zkusím zpracovat Versailles a Carské selo, kde se fotografovat mohlo, a je to tam v tomto směru snad ještě horší.

    OdpovědětVymazat
  12. Bol som tam aspon trikrát. (Vždy tam "musím" s návštevami!) Priznávm, že na mňa zapôsobila najviac tá fantastická zámocká kuchyňa  asi som tam bol vždy hladný, nie? Ale je to hodné návštevy, atmosféra rozprávková, turistov hordy, krajina prekrásna...

    OdpovědětVymazat
  13. Neuschwanstein jsem ještě nenavštívila, ale ráda bych. Je to nádherný zámek. Ludvík nikdy nepatřil mezi mé oblíbence, ale tohle se mu povedlo. Mám pocit, že o něčem spojeným s jeho životem, jsem viděla v knihkupectví napínavý thriller ze současnosti.
    Šťastné svátky a nový rok.

    OdpovědětVymazat
  14. Tenhle zámek mám v pokoji jako obraz z x dílků puzzle. Je nádherný a mám v plánu ho navštívit ještě dřív než umřu.   Celkově mě hrady a zámky fascinují a tenhle bych snad i koupila. Mimochodem buď jsem si nevšimla, nebo jsi o tom nepsal a čiště pro info...ehm...má Neuschwanstein i mučírnu?

    OdpovědětVymazat
  15. [12]: Jídlo bylo prý také velkou vášní krále, proto kuchyně byla velmi důležitou výbavou hradu. Měli tam také zřízený výtah, kterým mu ho dopravovali do komnat, aby mohl jíst o samotě.[13]: Na ČSFD jsem našel, že r. 2012 byl o něm natočen film. Přes Ulož.to ho už mám, ale zatím jsem ho ještě neviděl, protože má 130 minut a v tom vánočním shonu je těžké najít 2 hod souvislého času.
    Proč není tvůj oblíbenec, že si nevzal Sofii, mladší sestru tvé oblíbené Sissi (nebo přímo ji)?[14]: Nevím, při prohlídce se nejde do suterénních částí hradu, nikde žádnou zmínku jsem nenašel, ale při nevýbojné povaze krále, žijícího uměním, to ani není moc pravděpodobné. Ledaže by "špinavou" práci nechával jiným.

    OdpovědětVymazat
  16. Před zachmuřenými mudrci, po kterých nic nezbyde, dávám rozhodně přednost tvůrčím bláznům.

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Ou ale to je škoda. Moje touha ho vidět poněkud klesla...

    OdpovědětVymazat
  18. takový hrad by pro mě osobně měl smysl jedině v případě, byl-li by celý postavený v podzemíjinak také přeji vše nej do roku 2015 a hlavně klid a pohodu

    OdpovědětVymazat
  19. Navštívili jsme Neuschwanstein jednou v zimě, v době fašingu ale v jinou roční dobu tam musí být taky nádherně.Moc se mi tenkrát líbila letní koupelna rodičů Ludvíka. Malá jeskyňka s bazénkem a výhled na lesy. Kdoví jak to všechno kolem Ludvíka bylo, četla jsem, že byl hodně zamilovaný do Sissi, ale......
    Hrad je to vskutku pohádkový a v zimě nádherný, my měli hodně sněhu a všude bylo krásné ticho. Dnes přitahuje Bavorsku turisty z celého světa.
    Miloši, všem blogerům jsem přála krásné Vánoce přes mail, ale tvůj nemám, takže Ti přeji a celé Tvé rodině pohroužení se do svého nitra a v Novém roce hodně zdraví. Děkuji taky Tobě za přání.

    OdpovědětVymazat
  20. Připojuji se k přání, děkuji za tvé přání na mém blogu.
    Musím říci, že je mi ten Ludvík  sympatický v tom, že stavěl namísto válčení. Ty zámky jsou krásné pro pohádkové filmy, ne? Proto si ten nejhezčí Disney vybral. Jestli je to kýčovité či ne, zeptejte se třeba dětí, určitě by se jim líbily všechny a představily by si tam různé postavy.

    OdpovědětVymazat
  21. Mně se moc ty nablýskané skládačky nelíbí, ale aspoň můžeš říct, že bys jóo na hradě.

    OdpovědětVymazat
  22. To je tak nádherný! Já strašně moc potřebuju jet někam na výlet. A tohle by byla určitě výborná volba!A jinak skvělý úvod, 190cm  to je přesně výška ze které u chlapů nemůžu, to jen tak na odlehčení

    OdpovědětVymazat
  23. Prožít pohádku na podobném hradě je opravdový vánoční dárek.
    Dnes brzy ráno jsem dostala od kamarádky mail, ve kterém se ptá, jak se cítím po vánocích, měla jsem slzy v očích a lítost, že tak krátce trvá některá radost?
    Ať si kdo chce, co chce říká, věřím vám, že ten zážitek nevyprchá tak rychle? U nás vánoce trvají do tří králů, já věřím že alespoň tak dlouho budete vstřebávat ten kouzelný pocit. Přeji hodně štěstí na Štěpána a setkání s mnoha milými lidmi, jak to má být o vánocích.

    OdpovědětVymazat
  24. To je nádhera, tam bych se chtěla jednou podívat a nejlépe tam strávit pár dní, ale ne sama, v noci bych se tam bála... i tobě přeji krásné svátky a šťastný nový rok...

    OdpovědětVymazat
  25. [16]: To jsme s TlusŤjochem tři.[17]:Nenech se odradit, třeba se z povrchního pohledu pletu.
    Když tak si pak pro útěchu pusť Kladivo na čarodějnice :)[18]:Proč ale? V podzemí by se nenabízely panoramatické výhledy, z pohádky by se tím stal trochu horor.[19]: Zimní scenérii s hradem znám z kalendářů, je opravdu krásná, bílý sníh a bílý hrad, to je pak opravdová pohádka se Sněhurkou.
    U jeho citů je spousta nejasností. Podle jedněch pramenů byl homosexuál a měl vztahy s podkoním a dalšími muži ze služebnictva. V Bavorsku to nevadilo, ale po připojení k Německé říši se to stalo trestné a pak to prý musel skrývat a tím vzniklo plno dohadů, jaká vlastně je jeho sexuální orientace a koho miluje.[20]: [21]: Myslím, že kýčovitě to působí až u Disneyho, hrad sám s okolní přírodou ladí pěkně.[22]: Kdysi jsem na internetu viděl nějakou cestovku, která pořádá zájezdy pro lidi bez závazků. Já takovým být, každý měsíc někam jedu. Těšil bych se dvojnásobně, z cíle cesty a koho bych tam potkal :)[23]: Z vlastní zkušenosti vím, že ani ta největší radost netrvá dlouho, ale je aspoň na co vzpomínat a určitě se zase najde něco nového, nač se dá těšit, třeba na jaro a na Velikonoce.[24]: Právě to, že s někým - to mě vždy na hradech napadne, když se prochází obývacími místnostmi a ložnicí. Vybaví se mně jeden z dílů trilogie Básníci, kde dívka, dělající průvodkyni na zámku, svému milému tu možnost ležet spolu v tamější posteli poskytla.

    OdpovědětVymazat
  26. To je úžasná stavba. Celkově moc ráda chodím po památkách a objevuji nová místa. Třeba když jsem na dovoleně, tak se bez prohlídky hradů nebo zámků rozhodně neobejdu.

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: mně by se to tak líbilo víc

    OdpovědětVymazat
  28. [25]: Jé, mě to taky napadlo, básníky miluji, tak se domluvíme a můžeme si tu scénu na zámku z Básníků zahrát

    OdpovědětVymazat
  29. [26]: Mně se líbí hrady, které jsou umístěny na vyšším kopci, že je to trochu spojeno i s turistikou a je pak z nich také krásný výhled do krajiny jak z rozhledny.[27]: Nechápu to.[28]: Elis, já dnes neusnu
    Jak to herci nemají rádi, tak tuhle scénku bych s radostí mnohokrát opakoval

    OdpovědětVymazat
  30. [25]:[16]: Ja sa Vám do toho triumvirátu cpať nemusím, ja jednoducho som! Alebo ako to povedali onen pán filozof, ktorý sa volá nejako ako "Z Kariet", alebo tak nejak: "Bláznim, ergo sum"! Alebo som tu niečo poplietol?!?Ale aj tak ešte raz všetkým: Úspešný nový rok 2015!

    OdpovědětVymazat
  31. [29]: To ti věřím, ale spát na zámku se nám asi nepodaří, nebo znáš kastelána
    Ta scénka je z Básníků jedna z nejlepších, každý kdo to viděl, by si to rád zahrál na vlastní kůži a Bezdíkovský zámek je taky krásný, má své kouzlo i když není tak pohádkový, jako hrad šíleného krále, tam určitě v noci straší...

    OdpovědětVymazat
  32. [31]: Náhodou jsem znal dva kastelány, ale žádný se už tomu nevěnuje. Jeden si raději založil jazykovou školu a druhý dost pil a pak ho vyhodili.
    Ale u nás stejně jsou hrady a zámky otevřeny jen od dubna do října.
    Budeme to muset ještě odložit a mezitím něco vymyslet

    OdpovědětVymazat
  33. [32]: Tak to je smůla, jak je vidět není nám to přáno, zážitek ze zámku mít nebudeme, jen si doma můžeme pustit znovu "básníky"...

    OdpovědětVymazat
  34. [33]: Virtuálně je to však jen jako se dívat do cukrárny přes výlohu.[34]: Asi by to chtělo najít dalšího kastelána

    OdpovědětVymazat
  35. [25]: Teď mě podceňuješ Kladivo na čarodějnice jsem viděla 3x. Přece bych si to nenechala ujít

    OdpovědětVymazat
  36. zkoušet se bude prosím moje komunikace, mé schopnosti, jestli jsem příjemná )ne ne, hlavně žádný zkušební komisař, ten mi stačil při závěrečných zkouškách v autoškole)

    OdpovědětVymazat
  37. je to kýč, ale úžasný!
    štve mě, že mi stále uniká!
    parádní fotky!
    všechno nejlepší do nového roku 2015!

    OdpovědětVymazat
  38. [35]: Virtuálně jde dělat spoustu věcí, ale není to prostě ono...
    Lovím v paměti, ale žádného kastelána neznám, jedině přes babičku jednoho kostelníka, ale ten už bude taky v důchodě a navíc kostel a zámek je podstatný rozdíl...

    OdpovědětVymazat
  39. [36]: Z dálky, z blízka i uvnitř.[37]: Ten film mám také velmi rád, zvlášť se mně líbí scéna, jak inkvizitor nechal hledat na nahém těle mladé a krásné ženy ďáblovo znamení.[38]: Takže talentové zkoušky a v noci :)[39]: Draku, a té vody kolem, tam si přijdeš na své.[40]: V kostele je zima, lavice jsou tvrdé a podkládat si hlavu biblí také není moc pohodlné. Jako zápletka do tvých příběhů by se ale možná hodil, a také bychom se mohli proslavit jako Pussy Riot

    OdpovědětVymazat
  40. Ahoj Miloši,
    děkuji za zajímavý komentář.
    Naopak, studování je má motivace, jelikož studuji to, co mne baví a co chci po dostudování rozhodně dělat.Ráda studuji i ve volném čase a mému studiu se věnuji úplně na maximum, vím, že mnohé dívky do toho spadnou tak, že je nic jiného /než peníze/nezajímá...ale naštěstí já mám obrovskou motivaci, protože miluju to, co studuju-budu pomáhat lidem :) a to já moc ráda...věřím, že to bude náplň mého života

    OdpovědětVymazat
  41. Nádhera, snad se tam jednou podívám
    Šťastný Nový rok přeji

    OdpovědětVymazat
  42. [41]: Ta skupina je příšerná, viděla jsem  video, co je moc, to je moc... já se chodím do kostela jen modlit...

    OdpovědětVymazat
  43. [15]: To ne, na můj vkus byl mezi všemi těmi výstředníky až moc mimo, zkrátka mi k srdci nepřirostl. Když vím, jaký život vedla Sofie, tak kdyby se vzdali, tak by snad Bavorsko lehlo popelem
    O existenci filmu vím, hraje tam Gedeon Burkhard.
    Pokud by zaujalo, zajímavý rozhovor o Ludvíkovi je tady: http://www.sueddeutsche.de/bayern/wolfgang-till-ueber-bayerns-maerchenkoenig-ludwig-ii-war-nie-tuntig-1.983628
    aneb Ludvík Micheal Jackson svého století, dnes by byl v blízkosti Karla Lagarfelda.

    OdpovědětVymazat
  44. [11]: Ani  nie, Miloš. nevadí mi zmes,veď práve tak vznikajú nové veci ... čo je to vlastne čistý sloh? Kto, kedy nejaký vymyslel? Dôležité sú pocity, emócie, čo v nás stavba vyvoláva. Je rozprávková . Neviem či vďaka rozprávke alebo vďaka nej samej  bola tá rozprávka kúzelná.

    OdpovědětVymazat
  45. Nádherný hrad v nádherném okolí. Jak jsem zfanfrnělá do krás Česka, tak když vidím tuhle nádheru, říkám si, všude na světě je krásně.
    Byl zajímavá povaha, tenhle Ludvík Bavorský.
    Přeji ti i v novém roce spoustu takových krásných reportáží (tudíž i spoustu takových krásných cest) a hodně štěstí a zdravíčka. Šťastný Nový rok!

    OdpovědětVymazat
  46. Tak to se máš snad si již brzy také budu moci plnit své sny.

    OdpovědětVymazat
  47. [42]: Přál bych ti, abys v tomto názoru i pro své budoucí uplatnění vytrvala.[43]: Pro tvé fotografování je ideálním cílem cesty. Ale asi by tam bylo třeba zůstat větší část dne, protože postavení Slunce vždy znehodnotí záběry z jedné strany.[44]: Na YouTube ještě koluje video z jejich skupinového sexu v Botanickém muzeu, označení "pornografická skupina" je určitě namístě. Pokud však je někdo chce využít jako klacek na Putina a další, samozřejmě bude zdůrazňovat právo na svobodné vyjádření názoru, boj proti cenzuře atd. Jak se to komu hodí, účel světí prostředky.

    OdpovědětVymazat
  48. [45]:Lisi, díky za odkaz. Protože němčinu jsem se učil naposled na SŠ, přečetl jsem to s pomocí překladače Googlu.
    Řada názorů je pozoruhodných, např. srovnání s Michaelem Jacksonem, jeho vztah k módě, že by byl dnes vděčným objektem bulváru a také, že před tím, než skočil do jezera, zavraždil svého lékaře, který s ním byl na procházce. Že by bez něj Bavorsko nebylo kulturním státem, je asi diskutabilní, ale rozhodně rozvoji kultury velmi přispěl.[46]: Vím, že stavby kombinující několik slohů se často odborníky znevažují jako výraz eklekticismu, ale mně jako laikovi úplně stačí měřítko líbí/nelíbí. A tady jednoznačně líbí, už jen pro zasazení do krajiny.[47]: Také to tak vidím.
    Ještě někdy zkusím přiblížit hrad Sintra u Lisabonu, ten také vypadá pohádkově, Neuschwansteinu se však v ničem nepodobá.[48]: Hezké je, že se máš na co těšit.  Tak ať se ti sny přetváří ve skutečnost.

    OdpovědětVymazat
  49. Od nás se docela dost často pořádají zájezdy na zámky Ludvíka Bavorského. Já tam však nikdy nebyla.
    Vypadají pohádkově a pohádkově také vypadá ten most.
    Přeji Ti vše nejlepší v novém roce.

    OdpovědětVymazat
  50. Na rozdíl od mnoha nadšených komentářů ten můj nadšený nebude. Tenhle druh staveb mi totiž nesedí, zajímavější jsou zříceniny, po nichž se může lézt i bez průvodců.
    Byl jsem tam před několika lety a nikdy více. Davy turistů, vstupenky na určenou hodinu a minutu, povozy jedou jen pod ten největší kopec, který je v časové tísni třeba vyfunět pěšky... Naštěstí je v podzámčí veliká hospoda.
    Přeji pěkný nový rok všem.

    OdpovědětVymazat
  51. Neuschwanstein je k vidění v dánském Legolandu, je složený z kostek lega: http://lojzojago.eu/foto/429/ Moc podobný si ale není.

    OdpovědětVymazat
  52. Úchvatný zámek - nádhera..Vypadá přímo podádkově. Krásné místo a ten most taky nemá chybu...

    OdpovědětVymazat
  53. Moc se mi líbí. Jednou bych se tam chtěla podívat.

    OdpovědětVymazat
  54. Hrad znám nejspíš z kalendářových fotek a prospektů cestovních kanceláří, ale nebyla jsem tam. Líbí se mi moc.
    Jestli může amatérka naprostá učinit poznámku - nechtěl bys ve složených fotkách dát jednotlivým snímkům nějaké jednoduché rámečky? Někdy (mi) totiž splývají a "slepé" oči špatně rozlišují, co k čemu patří.

    OdpovědětVymazat
  55. Je to skutečně jeden z nejkrásnějších hradů, jaké jsem kdy viděla. Pohádkový, elegantní. Říkám si jaká je škoda, že němci nedokážou natočit pěknou pohádku, takový hrad je k tomu přímo stvořený. Občas zahlédnu ty jejich splácaniny v televizi a okamžitě poznám odkud vítr vane, prostě to neumí. Děkuji za krásné fotoreportáže a příjemné čtení, které mi zase zpříjemnilo ráno. A přeji i Tobě, aby rok 2015 byl přinejmenším stejně úspěšný a vydařený jako rok minulý.

    OdpovědětVymazat
  56. [51]: Od toho mostu ještě někteří šplhají na skálu, aby líp viděli, tam by sis užila i jako horolezkyně.[52]: My jsme tam byli se zájezdem a dokonce nás z objednaného času vyšoupli a přesunuli na dobu o několik hodiny později a museli jsme měnit program. Že se z toho stala masová záležitost, je stinnou stránkou. Znám to také z Milána, kde na Leonardovu fresku Poslední večeře páně jsou lístky vyprodány na 3 týdny dopředu a v r. 2002 jsem se tam dostal druhý den.[53]:Z tvého pohledu je vidět jen jedna stěna, tak se to není tak průkazné, ale barva věží rozhodně neodpovídá.[54]:A ideální místo pro fotografku [55]: Amélie, vůbec to není těžké, pražské cestovky tam vypravují spoustu zájezdů a docela levných.[56]: Máš pravdu, třeba ten pohled na most, kde je v kloáži 2-krát, je nezřetelný. Ale vysvětlení je jednoduché, nevím totiž, jak rámečky udělat, koláže dělám v Google Picasa a tam tuto možnost nevidím.[57]: Asi nejlepší by byly koprodukce, naše pohádky a jejich hrady. Ale my máme také spoustu krásných hradů a vystačíme si s nimi.

    OdpovědětVymazat
  57. [41]: Ty budeš asi víc zvrácenější než na první pohled vypadáš

    OdpovědětVymazat
  58. Chtěli byste zvýšit návštěvnost na mish-mash.blog.cz několikrát? Hledat v google: Masitsu's tricks

    OdpovědětVymazat
  59. Zuzana Bradova22 února, 2017 21:54

    Jaké pohádky se tam natacely ?? Potřebuju to vědět do dejepisu

    OdpovědětVymazat
  60. [61]: A co takhle kouzelné slůvko...?

    OdpovědětVymazat
  61. Velmi pěkný blog, těším se na nová pracovní místa

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)