17. dubna 2015

Dubaj (2) - hotel Burj Al Arab a mrakodrap Burj Khalifa

Achillovým heslem bylo "Vždy jen první být a vynikat nad všechny jiné." V podobě dál, výš, víc, rychleji, … je hnacím motorem lidstva a klást si vysoké cíle může být užitečné i v osobním rozvoji (a když to nepůjde, svět se nezboří, dáme laťku dolů). A tak dnes vše směřuje k super, hyper, mega, giga, tera, …, stavby se chytají mraků a vesmírné družice letí vstříc nekonečnu. Jen slova se už nedostávají - megalománie, gigantománie, ale co pak? Teramánie?

Jestliže bychom chtěli najít místa, která nejvíce naplňují příměr gigantománie, pak na čelném místě bude Dubaj ve Spojených arabských emirátech. Zatím jsem z ní přiblížil jen v těchto končinách značně kuriózní lyžařskou halu.

První zdejší budovou, která získala světové prvenství, byl hotel Burj Al Arab (Věž Arabů, Arabská věž) - jako nejvyšší hotel (má 321 m) a také hotel nejvyšší kategorie (7*). Co však znamená ta šestá a sedmá hvězdička? Že by snad luxusní společnice podle výběru z katalogu? Nebo vrtulník jako letecké taxi přistávající na heliportu vystrčeném z horního patra budovy?
Ten má ale širší využití než jen pro přistávání vrtulníků, jak ukázali Roger Federer a Andre Agassi svou tenisovou exhibicí.

Hotel leží na umělém ostrůvku v moři, k němuž vede 280 m dlouhý most. Zvědavci se nedostanou ani ke břehu, skončí u brány asi 500 m od hotelu. Lze si však za 130 USD v něm rezervovat návštěvu s večeří v restauraci téměř na vrcholu hotelu. Pohled od brány příliš zajímavý není, protože hotel odtud vypadá jako krunýř brouka, působivější je z profilu, který je charakteristický tvarem napnuté plachty. K tomu by však bylo nutné se dostat k moři, jenže tam jsou další hotely, které mají pláže přístupné pouze pro své hosty.




Další záběry jsou proto z větší dálky od hotelu Atlantis na konci Palmového ostrova.




Velké ceny pozemků vedly v USA ve 20. a 30. letech minulého století k rozmachu výstavby výškových budov a brzy se stalo prestižní záležitostí získat výškové prvenství. Laťka se posouvala po metrech, nejvýše desítkách metrů, např. krátce kralující Chrysler z r. 1930 má 319 m, 400 m poprvé překonala (v r. 2001 teroristy zničená) dvojčata World Trade Center v New Yorku ze začátku 70. let a na 509 m se vyšplhal mrakodrap Taipei 101 na Taiwanu, dokončený r. 2004. Jenže na arabské šejky byl takový postup příliš pomalý a u týmu architektů, vedeného Adrianem Smithem, z chicagské firmy Skidmore, Owings and Merrill, která už měla bohaté zkušenosti se stavbou mrakodrapů v Chicagu (Willis Tower, 442 m), New Yorku a Šanghaji, si objednali stavbu, která by měla svými rozměry ohromit a nadlouho zajistit dominantní postavení.
Zadání bylo splněno k jejich plné spokojenosti a začátkem r. 2009 (4 a čtvrt roku od zahájení stavby) byl slavnostně otevřen mrakodrap Burj Khalifa (Chalifova věž), který svými 828 m Taipei překonal o neuvěřitelných 319 m, tj. jako kdyby se na špičku Taipei postavil Chrysler. A to si ještě stavitelé schovali rezervu, kdyby Burj Khalifa byl někým překonán, jsou schopni mrakodrap prodloužit na 950 m. Mohou však být v klidu, nejvyšší mrakodrapy v Číně z posledních let se dostaly "jen" nad 600 m.



Zatímco u nás je dnes nejvyšší budovou brněnský AZ Tower se 111 m, dubajští architekti plánující výstavbu nových budov musí dodržet podmínku, že budou vysoké nejméně 200 m.

Za 40 EUR je možné se vyvézt na vyhlídku do 124. patra. Opět zcela "náhodně" se nachází ve výšce 452 m, což je přesně tolik, kolik měří dvojčata Petronas Towers v malajské metropoli Kuala Lumpur, která na přelomu tisíciletí byla na světě nejvyšší budovou.
V koláži napravo jsou z této výšky vidět trojboké hranoly dvojčat Emirates Towers (309 a 355 m).




Burj Khalifa je stavba mimořádná i tím, že musí čelit vedrům ve spodní části, chladu pod vrcholem, a s tím související rozdílnou roztažností materiálu, vedle toho i silným větrům v otevřeném terénu a dokonce i písečným bouřím. Fasáda kombinuje hliník a tvrzené sklo.
Zajímavostí je, že na realizaci výtahů se významně podíleli projektanti a montéři pardubické firmy PEGA. Výtah s rychlostí posuvu 18 m za vteřinu (téměř 65 km/hod) nemá ve světě konkurenci.

V přízemních podlažích mrakodrapu a přilehlých budovách se nachází nákupní středisko Dubai Mall, které je rovněž největší na světě. Jeho součástí je obrovské akvárium, kde krouží i velcí žraloci, a stěna s umělým vodopádem.




Mrakodrap obklopuje jezero s vodotrysky a venkovním posezením.


44 komentářů:

  1. Díky za zajímavou přehlídku mrakodrapů. Jen mne napadfá, kde jsou peníze, tam se může megalomansky budovat. Možná je tam přepych, ale bydlet napořád bych tam nechtěla.

    OdpovědětVymazat
  2. Oj, ty stavby megalomanské.
    Pořád mám na mysli, kterak skončila Babylónská věž.
    Ale chválím fotografie.

    OdpovědětVymazat
  3. Obě budovy mám jako suvenýr :) - mini skleněné a svítí/svítily

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Nebpoj, vlítne tam IS a hned nastane takové zmatení jazyků, co jazyků! To bude takovej zmatek a blázinec že Babylón byl čučkař!

    OdpovědětVymazat
  5. Megalomanské leč nádherné a sen všech architektů na něčem takovém pracovat.

    OdpovědětVymazat
  6. Fotografie jsou nádherné, stejně jako okolí mrakodrapů. Nedokážu si představit ten výtah, 18 m/s, to musí být asi hodně znát.

    OdpovědětVymazat
  7. Stejně, jako Tlusťjocha, mě okamžitě napadla biblická Babylónská věž a to, jak dopadla. Peníze jsou tady cítit na každém kroku a nutno přiznat, že jsou ty stavby elegantní a vodotrysky moc hezké...

    OdpovědětVymazat
  8. Miloši, to byl fakt zajímavej článek! Do Dubaje mě to táhne, až na ta vedra. Pokud jsou všechna patra všech tamějších mrakodrapů využitá, pak smekám. Ten tenis už jsem viděla několikrát a pořád je mi z toho špatně, ale aspoň že je v tom okolním prstenci ta síť, jinak už bych fakt asi zvracela. Rozhodně to není prostředí na dlouhý míčky.[4]: Přesně

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za skvělé představení
    Fotografie jsou parádní,stavby vypadají krásně, ale na můj vkus je to jen ukázka toho,že na to mají finance.Takové to heč,já na to mám   
    Babylonská věž mě taky okamžitě napadla

    OdpovědětVymazat
  10. Nefandím nadmerne vysokým budovám, nuž ale, kdesi sa musíme pomestiť. Vodu v meste  zbožňujem. Tá mi v našich mestách veľmi chýba. Ale majú to tam nádherné.

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Bez příjmů z ropy by to nešlo, ale myslím, že je dobře, že vsadili na lákadla pro turisty, protože ropa dojde a země, které nemají nic než ji, pak spláčou nad výdělkem, Dubaj však bude přitahovat i potom.[2]: Ještěže Babylónskou věž máme na Brueghelově obrazu. Můžeme si ji představit alespoň jeho fantaskníma očima.[3]: Podobných suvenýrků mám poměrně dost, ale tyto budovy zrovna ne, svítící mám jen Eifelovku.[4]: To říká vše [5]: Není mně jasné, že IS bojuje na území Sýrie a Iráku, tam nejsou muslimové a islám? Ale jak říká ten zástupce výtahářské firmy ve videu internetové televize Stream, už byla zadržena jedna skupina teroristů, která se chystala napodobit zboření World Trade Center nárazem letadla. Při takové výšce je to dobře viditelný cíl.[6]:Pro architekty ro musí být terno, na takové zakázce se pěkně zviditelní a proslaví.

    OdpovědětVymazat
  12. [7]: Okolí je hezké, ale jen to nejbližší, dále už byl písek.
    Už si na výtah moc nepamatuji, ale přišlo mně to, že pohyb nebyl nijak nápadný, jen to trochu šumělo. Asi jiné by to bylo, kdyby byl skleněný. Do takového by pak asi málokdo chtěl nastoupit [8]: Tam opravdu nikdo netře bídu. Impozantní jsou také honosné obchody se zlatem od podlahy po strop.[9]: Myslím, že všechna patra využitá nejsou, alespoň tedy v horní části, když jsem totiž necelý rok po Dubaji byl v Šanghaji a vyjel na vyhlídku mrakodrapu Shanghai World Finacial Center ve 474 m, viděl jsem tam listinu z Guinessovy knihy rekordů, osvědčující, že toto místo je nejvyšší, kam se návštěvník na světě může dostat.  
    Dobíhat lob na zadní čáru by asi nebylo dobrým nápadem :)[10]: Je to tak, gigantománii mají jako program. Je to ale nakažlivé, teď se je snaží napodobovat v Baku u Kaspického moře. To však znám jen z článků.[11]: Na vodu je to nejlepší v jižních Čechách, např. rybník Svět je přímo vedle centra Třeboně. Loni jsme si tam vyjeli lodí a byla to nádhera.
    Ale bezkonkurenční v tomto směru asi bude Švýcarsko, tam snad všechna velká města leží u jezer.

    OdpovědětVymazat
  13. 200 metrů, to je nic, byl jsem mnohem výš! :) V Krušných horách aspoň 500 metrů vysoko. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tam bych tedy nechtěl děla sběrače míčků! Dubaj jsem jenom líznul, když jsem tudy letěl loni do Japonska, tak jsem viděl jen to, co bylo možné spatřit ze vzduchu. Chvíli jsem litoval, že jsem si nedal aspoň den pauzu, abych si mohl prohlédnout víc, ale pak jsem vyšel z klimatizovaných letištních budov do 36 stupňů žhavé noci a hned mě to přešlo .

    OdpovědětVymazat
  15. [5]: Ale no tak...Vypadá to jak z nějakého sci-fi filmu, já bych se tam bála. Zlaté hory, louky, stráně :)

    OdpovědětVymazat
  16. Do Dubaje se určitě nikdy nepodívám, tak jenom zírám, co kde se o něm kde píše. Při závodě F1 říkali, že tam jsou  ohleduplní a ukáznění řidiči, což je mi velice sympatické. Každé auto je vybaveno čidlem a jakýkoliv přestupek se zaznamenává. Jednou za rok se řidiči dostaví na úřad, kde se přestupky vyhodnotí a vyměří příslušná pokuta dle ceníku. Nikdo prý neprotestuje, každý ochotně zaplatí.

    OdpovědětVymazat
  17. Úžasné fotky, ty jsi byl v Dubaji, tak to mě dostalo, tam bych chtěla se zajet jednou podívat...

    OdpovědětVymazat
  18. tady těžko něco dodávat,
    dech z budoucnosti

    OdpovědětVymazat
  19. to jsou ale mimořádně pěkné stavby - vskutku pěkné

    OdpovědětVymazat
  20. Parádní ukázky, Miloši. Zaujaly mě ty metrické porovnání. To sis nějak sám spočítal, nebo našel v nějakých informačních kolonkách? Zajímavé údaje.
    Potěšilo mě, že jsi zmínil i ten brněnský výškáč (i když až tak extra vysoký není, pořád je to zajímavá stavba). Také, že se na stavbě podíleli i naši fachmani.
    Nevím, jestli by se mi tam líbilo, ale architektura je to náramná i vnitřní zařízení je fantastické. Taky mě napadlo, co už napadlo ostatní - účelem je nejen praktičnost, ale i snaha ohromit.
    Na druhou stranu se nedivím, investují do toho peníze, tak chtějí, aby to vypadalo.

    OdpovědětVymazat
  21. Pastva pro oči a duši - děkuji!

    OdpovědětVymazat
  22. [14]: Bydlím v brněnské čtvrti, která je ve městě položena nejvýše, nejvyšší bod má kolem 420 m, tak jsme také lepší [15]: Byl jsem tam v lednu, a to ještě taková výheň nebyla. Ale myslím, že jeden den by ti úplně stačil, letiště také od centra není nijak daleko. Jen nevím, zda se v rámci letu do Japonska dá v návaznostech letů naplánovat taková prodleva a není nutné kupovat samostatné (a tím možná i v součtu cen mnohem dražší) dva lety.[16]: Výběrem se to tak jeví, ale jsou tam i budovy, které jsou kopií odjinud, např. hotel Atlantis je napodobeninou jednoho hotelu na Bahamách a mrakodrap Chrysler je zde napodoben dokonce ve zdvojení Churchill Towers.[17]: Zajímavé, díky za informaci. Myslím, že jdou tam v celkem v pohodě, protože se mají dobře. Podle tamějších zákonů tam žádný cizinec nemůže sám podnikat a vždy musí mít jako společníka někoho místního, který třeba ani nic nedělá. Benzín mají (anebo alespoň měli) v přepočtu za 9 Kč, tak co by se vzrušovali :)[18]: Možná bys byla zklamaná, upřímně řečeno, není to místo, kam bych se chtěl ještě znovu podívat. Na rozdíl třeba od New Yorku nebo Petrohradu.[19]: Sázka na budoucnost v turistice je patrná, v Dubaji totiž mají zásoby ropy nejvýš na 15 let a už se jistí dopředu.[20]: Jsou pěkně, ale hotel se mně asi líbí víc. Mrakodrap ze zástavby příliš  vybočuje jako jehla. V Šanghaji je poblíž sebe několik přes 400 m vysokých mrakodrapů a teď tam vyrostl jeden přes 600 m a dohromady tvoří pěkné panorama. V Dubaji to působí nesourodě.[21]: To, že je výška Burj Khalifa stejná jako Taipei 101 a Chrysler, mě napadlo až při dokončování článku, u výšky vyhlídkového patra, rovnající se výšce Petrons Towers, hned při návštěvě, přišlo mně to jako skrytý výsměch.
    Brněnský AZ Tower se mně líbí a mám docela radost, že ho tu máme, zajímalo by mě, zda se tam také dá zajít na návštěvu s vyhlídkou, ale ještě jsem se po tom nepídil.

    OdpovědětVymazat
  23. Je to úžasné, ohromující a dech beroucí dílo lidských rukou a umu. Velice ty stavby racionálně obdivuji, ale nejsem si jista, že oslovily mé city a že se mi líbí v hloubi duše. Nějaký starý pražský dům ke mně promluví, ale tato, s prominutím, monstra, mlčí. ☼☼☼
    Nicméně, tvé fotografie jsou nádherné a působivé; ty ke mně promlouvají. ♫♫♥♫♫

    OdpovědětVymazat
  24. No, na tímhle se tají dech. Je to úžasná podívaná...O firmě PEGA vím, už dřív jsem to někde četla.
    Nedokážu si ale představit, jak bych se v těch budovách cítila - asi bych možná měla i strach. Ale možná jen prvních pár minut, pak bych si zvykla.:).
    Opět velmi pěkný článek i fotky - díky! :)

    OdpovědětVymazat
  25. No jo no, velbloudi beduínů netahají již sůl přes poušť, pořádají velbloudí dostihy, chalífa se koukne z okénka svého paláce, ukáže prstem na toho, který se mu líbil v dostihu a vyplázne milion doláčů, nafta je levější vody a časy, kdy každý, kdo se tam narodil, byl občanem emirátů se základním kontem, jsou ale pryč, vody kvapem ubývá, teréňáky rozdrásaná, kdysi sklovitá krusta pouště je narušena, dýchá se a zalévá vodou, stále hůř, dráž a jejich písek mívám i na našem balkoně. Že žádná studna není bezedná, na to je sice BABYLONSKÉ PŘIROVNÁNÍ dobré, jen lidský život krátký a po nás potopa?  Rozmach světových metropolí a to po celém světě, je kolosální nesmysl, napadá mě srovnání s mravenci, a novodobé stěhování národů, až na to, že oni ctí ten řád mraveniště a každý má svou práci a úkol, na rozdíl od lidí, u nichž mnohý chce být jen královnou ale zlatá vajíčka, ať snáší plebs.
    Kdy jste tam byl? Je tam asi zatracené " horko „? A ještě bude.

    OdpovědětVymazat
  26. [22]: Pro oči určitě, pro duši by byla. kdyby ještě zřídili po vzoru Američanů skvostné galerie, divadla, operní domy, ale to asi Arabům není tak blízké, i když Zuzana kdysi psala, že v Abu Dhabí chtějí postavit další muzeum Guggenheimovy nadace.[24]: Máš pravdu, je to hlavně demonstrace technických zázraků. V tom jsou východoasijské metropole zajímavější, tam je to také, ale vedle toho i jejich svébytná architektura.[25]: Když jsi na horách, jsou pod tebou i větší hloubky, a tam navíc člověk může při uklouznutí spanout, tady nic takového nehrozí, pokud ovšem pomineme zájem teroristů si ze stavby udělat cíl.[26]: Anno, díky za informačně bohatý komentář. Také si pamatuji, že kdysi emiráty nabízely beduínům, že dostanou byt a luxusní automobil, když zanechají svého tradičního života a nastěhují se do měst, byla to snaha skočit málem ze středověku do industriální společnosti. Jak se to daří, netuším, ale na rozdíl od jiných arabských a afrických zemí zde evidentně myslí na budoucnost, co dál, až už nebude co těžit.
    Rozvoj světových metropolí leckde přesáhl hranice snesitelnosti, projevující se např. v problémech absorbovat kolony aut, které z nich a do nich směřují, a ve velkém znečištění ovzduší. Přesto mě ale láká velká města navštěvovat a jako kompenzaci k tomu mám turistiku a přírodu.
    Byl jsem tam před 4 roky, v našem zimním období, kdy tam bylo asi jako u nás v červenci.

    OdpovědětVymazat
  27. Je to všechno o penězích ale na druhou stranu, k čemu je to dobré? Co to někomu přináší. Budovy jsou to ale krásné, v Dubaji jsem ještě nebyla.

    OdpovědětVymazat
  28. [26]:To byl ještě celkem klid, tedy čtyři roky udělají své, myslím politicky. když myslíte že oni myslí, tedy na zadní kolečka, tak vám to nechci brát, já ale mám názor, že tedy především na ta svá  " EMÍRSKÁ „ , ti v poušti, je moc nezajímají a jedno luxusní místo, nejsou celé emiráty. To mluvím o životní úrovni povšechně, v Arabském světě. Jen zkušenost jednoho, co tam asi jako vy, jezdí za prací. JEN můj dojem, nevím o vás nic.

    OdpovědětVymazat
  29. [22]: To nemohu vyloučit, je to úplně jiný svět, ale ty stavby jsou úchvatné.... New York nebo Petrohrad chci vidět, ale nevím kdy, v mých cestovatelských touhách a výbojích mě brání strach z létání... potřebuji někoho, kdo mě narve prášky na spaní a přivede k vědomí až v cíli letu...

    OdpovědětVymazat
  30. Jsem cizinou nedotčená a Dubaj mi připadá jako místo na jiné planetě.
    Fotky jsou ovšem nádherné, Miloši, jenže mně jde taková megalomanie tak trochu proti srsti.
    Asi nejsem normální, ale mnohem víc se mi líbí třeba naše roubenky.   Tvůj článek je moc zajímavý, jsem ráda, že si můžu část Dubaje prohlédnout v klidu a pohodě ze židle u počítače.
    Takže díky za reportáž! Mimochodem ... děkuji i za uznání, které jsem viděla v komentářích u minulého článku. Zapomněla jsem to tam napsat.   

    OdpovědětVymazat
  31. [26]:Miloši, cítím z vašich odpovědí že se moc v názorech a nadšeních na jisté věci neshodujeme, trochu si můžeme rozumět v cestovatelské vášni, tu máme asi společnou. A tak vám poradím jeden (virtuální) výlet, mimo téma.
    Všimla jsem si, že jste se u jedné blogerky zajímal o Machu Picchu a Huaina Picchu, dá se vylézt všude, kam až si troufne člověk? Když bych se do té tramtárie vypravila, podstoupila útrapy cesty a ta tedy jednoduchá není, tak bych mimo té Zlidovělé Atrakce, co hned pod ní je" vesnička „ , tedy, dle našich měřítek, (ne jejich), má i hotel, ténis kurt, je tam vlaková a utobusová zastávka a až tam, do (Aguas Calientes) se dostanete z Cusca (letiště Alesandra Velasco). Na cestovku, vlak i bus, bych se vykašlala, najala, nebo koupila auto a za žádnou cenu neopominula Chinchero, Maras (salinas), Urubambu a Ollantaytambo proto, že tahle cesta, v náručí těch kolosálně krásných hor, je to nejkrásnější a když se nakonec pokocháte tím tůristickým zázrakem, zjistíte že tamty, které by jste v tom fofru s cestovkou jistě neviděl, to předčí desetinásobně, budete ohromen a nadšen tak, že ještě budete chtít odpočívat v Santa Maria Peru, Santa Teresa a vidět andské serpentiny, o jakých se nikomu nezdá, průsmyky a Rio Vilcanota, pohled na Trilha Inca- Kactapata, je na Andách a Peru, ten zázrak, co jste hledal celý život a Machu Picchu, je jen malá, okoukaná třešnička na dortu. Já ty mrakodrapy nemusím, tyhle ale ano, předčí Dubai, burj khalifa, lidé dokáží hodně, příroda je mně ale cennější.

    OdpovědětVymazat
  32. [29]: Byl jsem tam týden, i když ne pracovně, samozřejmé vím, že pohled je jen z rychlíku a nezašel za hranice města. O životě v pouštním podmínkách nemám nejmenší tušení.[30]: Se strachem z létání jsem se také potýkal, ale když jsem ho konečně překonal, vidím jasné výhody proti dlouhým cestám autobusem. Třeba vyhlídka z letadla se někdy vyvede a je to mnohem lepší než z rozhledny. Paradoxně jsme ale poslední rok byli na několika poznávacích zájezdech autobusem a také letos už máme tři v plánu.[31]: Je to opravdu všechno předimenzované a za peníze z ropy, vlastního přičinění tam zřejmě moc nebude.
    Hanko, jsem moc rád za všechny tvé články, članky Frypata a dalších o krásách naší krajiny, protože vidím, jak málo ji znám. Jsou inspirací k výletům.[32]: Anno, myslím, že se zase tak v názorech nelišíme, ale i kdyby, není na tom nic špatného.
    Díky moc za výborné informace k Machu Picchu, k tomu ještě Helenin článek a fotografie a můžeme vyrazit
    Nevím, zda se někdy podaří tam dostat, jen se obávám, že na hlubší poznání nedojde, protože zrovna do takého místa bych si bez zajištění cestovkou netroufl, do Cusca sice můžeme přiletět, ale cestu dál v prostředí, kde asi není moc rozvinutá doprava, všechna místa jsou těžko přístupná, taxíkem by to bylo neúnosně drahé, tedy všechno z Cusca dál si už neumím moc představit. ALe je docela možné, že i hotely budou nabízet výlety do okolí, tak jak jsem to zažil v Cancúnu (a doprava do Chichen Itzá) a v Pekingu (a Velká čínská zeď). Chtělo by to zjistit, jaké možnosti tam jsou, ještě dopředu.

    OdpovědětVymazat
  33. Děkuji za komentář. Na článek od tebe se moc těším . Moje fotografie také nejsou profi, nechtěla jsem tam bleskat, takže jsem fotila bez blesku a většina se mi rozmazala. Videa mám zas hrozně chvějící, protože jsem u jejích písní nevydržela stát v klidu a ono by to ani nešlo . Škoda, třeba to mé předání někde najdu lépe než to nahrál můj foťák opřený o bednu, ale aspoň tam mám ten její úžasný děkující hlas :3 :))

    OdpovědětVymazat
  34. Ale to je úžasné! Slyšela jsem že je Dubai luxusní a tohle je opravdu nádhera. Co třeba nějaké obchody apd? Myslím móda.

    OdpovědětVymazat
  35. SAE patří mezi místa, která mě k návštěvě nelákají - umělé ostrovy, mrakodrapy, všude sklo a beton, to by nebylo nic pro mě. Četla jsem někde, že tam taky panuje přísný zákaz pohybovat se v ulicích pod vlivem alkoholu. Prý se to dost přísně hlídá a pokud někdo neuposlechne zákazu, může se octnout ve vězení v poušti. A nebo ho šupem pošlou domů.
    Nicméně je tvá reportáž zajímavá a fotografie povedené.

    OdpovědětVymazat
  36. [32]:Čína, můj velký sen, tedy v příštím životě. O Peru jsem vám napsala proto, že jsem kdysi dělala itinerář pro moje přátele na tuhle cestu, je to dlouho a tenkrát tam bylo bezpečno, dnes nevím. Jeli bez jakéhokoliv zajištění a jistě to není za hubičku, koupili auto a za stejnou cenu ho po půl roce zase prodali, všechny Incké „ relikvie " viděli a potom letěli na Iguazu vodopády a nakonec do Ria, tenkrát, celoživotní úspory fuč, co to stojí dnes, nechci ani přemýšlet, je to asi jako se ubytovat v burj khalifa, že?

    OdpovědětVymazat
  37. [34]:Tvůj článek se mně moc líbí a obrazový záznam je také velmi pěkný. Ale také mě zaujalo, jak znáš písničky Bonnie Tyler. Já jsem na webu našel záznam z podobného letošního koncertu ve Španělsku a abych mohl alespoň trochu reprodukovat zahrané skladby, musel jsem u těch mně neznámých podle zachycených kousků textů v Google najít, o jaké skladby se jedná.[35]: Dubai Mall je obrovské obchodní středisko, kde je vše, nač si vzpomeneš, ale mě nakupování jinde než v knihkupectví nebaví. Někdy bych snad sem mohl přidat jeden specifický arabský obchodní dům, který byl zaměřen na zlato a šperky.[36]: To ani nevím, ale četl jsem zase, že přísně trestají projevy náklonnosti mezi zamilovanými páry. Dokonce i pouhé držení za ruce se trestá a za polibek by už asi byl delší pobyt ve vězení :)[37]: Anno, ten itinerář jste zpracovala výborně. Být tam půl roku je už kus života a takového poznání žádný turista nedosáhne. Po té době by tam asi sami mohli dělat průvodce.
    Čína je problematická jen v domluvě. V Pekingu a Šanghaji je metro a z letiště se městskou dopravou snadno dojede do centra k hotelu. V Pekingu hotely navíc nabízí výlety mikrobusem na Velkou čínskou zeď, k Chrámu nebes (Temple of Heaven, Letnímu paláci (Summer Palace), hrobkám dynastie Ming a dalším památkám, takže ani není třeba se příliš po tom pídit.

    OdpovědětVymazat
  38. [37]:Já vás sleduji bedlivě, cestu do Číny? Tu myslím, jako tu na „ věčnost ", uvidět a zemřít! Celou Čínu, ne jen zakázané město a podobné atrakce a to si opravdu nechám na příští život, itinerář již mám.

    OdpovědětVymazat
  39. [33]: To mě opravdu moc těší, Miloši.

    OdpovědětVymazat
  40. Naprosto neuvěřitelné stavby. Je nad moje chápání, jak to drží pohromadě...
    Tady ve Wroclawi je nejvyšší budova celého  Polska - SkyTower (212 m i s anténou), dal ho postavit nějaký superbohatý chlápek jako dar městu. Nahoře ve 49.patře je vyhlídka (mnohem levnější, než 40eur ) a když jsem tam byla, měla jsem skoro závrať (a to s výškami problém nemám)... představa, že jsem ještě výš... nepředstavitelné!

    OdpovědětVymazat
  41. [38]: To bys mohl. Já jsem slyšela, že se vyžívají i v parfémech docela. Ty jejich kadidlové a všelijaké orientální přísady...Avšak zlatem a stříbrem taky nepohrdnu.

    OdpovědětVymazat
  42. Miloši, to je taková krása, díky moc za tvé fotoreportáže, že to můžu vidět. Možná to někomu přijde kýčovité a přehnané a možná to je i pravda, ale mně se všechny ty zajímavé stavby, které jsem u tebe viděla, zdají úchvatné a fascinující. Prostě nad tím žasnu, jak je vůbec něco takového možné postavit. A ten pohled zhora je taky krásný, modré jezero a v něm  zajímavý vzor, kola spojená "klínovým řemenem". Kola jsou asi ty vodotrysky, že?
    Jedním slovem NÁDHERNÉ!

    OdpovědětVymazat
  43. Le bon vieux temps des jeux vidéo est de retour, ça se passe sur <a href=https://bi7g.com/>Bi7g</a>, ce site web est réputé être professionnelle dans le domaine des jeux vidéo rétrogaming.
    Retrouvez vos jeux vidéo favoris, tel que : Street fighter, metal slug, Cadillac dinosaure, the punisher, Space Harrier, Bubble Bobble, R-Type, Daytona USA, Toki, Fatal Fury Spécial, Samurai Shodown, Marvel vs. Capcom, puzzle Bobble, Mortal combat, Fifa et bien plus encore.Acheter des consoles de jeux et vendez vos consoles que vous n’utilisez plus.
    Bi7g vous permet de passer de bon moment en famille, amies en utilisant une machine à voyager dans le temps, l’avantage des console de jeux rétrogaming, c’est que vous pouvez ajouter vos jeux gratuitement., utiliser vos jeux sur des consoles portables, jouer à plusieurs, jusqu’a 4 joueurs sur certains jeux, des graphismes authentiques et bien plus encore.En résumé, Bi7g est la première plateforme rétrogaming de mise en relation qui permet au acheteur et vendeur de partager une passion commune des jeux vidéo rétrogaming (Hyperspin, retropie, recalbox, arcade).
    Venez-vous inscrire, c’est gratuit et partager notre article sur les médias et les réseaux sociaux, merci.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)