6. dubna 2015

Šumava (2), Bavorský les - Luzný

Výrazným vrchem na německé straně Šumavy je Luzný (německy Lusen), který leží asi 400 m za česko-německou hranicí v Národním parku Bavorský les. S nadmořskou výškou 1373 m je jen o 5 m nižší než Plechý, nejvyšší vrchol české části Šumavy.

Jako výchozí místo výletu jsme zvolili Modravu (983 m), odkud se pokračuje na Březník (1144 m), vzdálený 7 km, a je možné si vybrat mezi modře a zeleně značenou trasou. Modré značení nás zpočátku vede po březích Modravského potoka, zajímavější je však trasa značená zeleně, která asi v polovině úseku prochází Cikánskou slati s dřevěnými chodníky mezi podmáčenou smrčinou a rašeliništi, kde roste i masožravá rosnatka okrouhlolistá, tu jsem však viděl jen na informační tabuli (v koláži vpravo dole).



V závěru této části trasy míjíme někdejší Schwarzenberskou lesovnu, dnes sloužící jako místo k občerstvení a Informační středisko Národního parku Šumava se stálou expozicí, připomínající spisovatele Karla Klostermanna.



V průhledech a jako na dlani z Březníku se v celé kráse objeví Luzný, nezaměnitelný svým kamenitým kuželovitým profilem vrcholu.



Luzný pro své umístění za přísně střeženou hranicí byl v minulosti pro české turisty nedosažitelný, i dnes však je přístup k němu ztížený, protože nejkratší trasou do sedla Modrý sloup na jeho úpatí je na základě žaloby Okrašlovacího spolku Zdíkovska a České společnosti ornitologické a následného rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích v r. 2013 zakázáno chodit. Nachází se zde totiž hnízdiště chráněného tetřeva hlušce. Naštěstí je možné se k Modrému sloupu dostat 5 km dlouhou oklikou a k vrcholu pak ještě zbývají 2 km.
Zajímavostí rozcestí u Modrého sloupu je Skleněná archa (Glasarche), vyrobili ji němečtí skláři a dlaň, která ji drží, je dílem českých řezbářů.




Charakter trasy se mění, dřevěný chodník střídá pěšina, kamenitá cesta a v závěru se přejde na strmé kamenné schody Himmelsleiter (Žebřík do nebe).



Vrchol je označen křížem s Ježíšem Kristem a jako všude je o vrcholové foto značný zájem. Protože na něm nic neroste, naskýtá se odtud kruhový výhled do okolí a při dobrých světelných podmínkách jsou údajně vidět Alpy s masivem hory Dachstein (2995 m).



Protože jsme se nechtěli vracet stejnou cestou, pokračovali jsme dál na německé území a dostali se do poklidné obce Finsterau s hospodami ozdobenými nástěnnými malbami a skanzenem se selskými staveními (Freilichtmuseum). Délku tohoto úseku neznám, přímka mezi Luzným a Finsterau na turistické mapě má zhruba 6 km, podle časového údaje na vrcholu Luzného zabere 2 a čtvrt hodiny.



Na kraji lesa ve Finsterau stojí umělecké výtvory z granitu.



Kudy jsme šli potom, přesně nevím, protože německá značení stezek zvířátky, stromky, psaníčky, … nás mátla a po více než půl hodině cesty jsme došli k místu, odkud bylo do Bučiny, kam jsme chtěli dojít na autobus, stejně daleko jako předtím, konkrétně 4,9 km (s takovou přesností byl údaj stanoven). Nakonec jsme přece jen našli správný směr, prošli řetězy Brány ke svobodě (Tor zur Freiheit) a skončili u Hotelu Alpská vyhlídka v Bučině.



Hotel, jeho restaurace i okolí jsou velmi pěkné, jsou zde jezírka, mlýn, plácek na míčové hry a na památku také kus plotu s ostnatým drátem, elektrickým ohradníkem a pozorovací hláskou.


40 komentářů:

  1. V Modravě a na Březníku jsem byl mnohokrát, ale bylo to v době, kdy se odtud na Luzný nebylo možné nijak dostat. Zrovna jsem si říkal, že by stálo za to zase jednou zavítat tak na týden na Modravu nebo na Filipovu Huť, jednou vzít s sebou plnou fotografickou polní a najít zajímavá místa na Modravském potoce, a jednou naopak jen nalehko udělat velký výšlap na Luzný a zpátky. Uvidíme. Pokud vyrazím, vezmu si s sebou tvůj popis cesty .

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná procházka a díky za její zprostředkování
    Šumavu jsem zatím nenavštívil,ale mám to už delší dobu v plánu. Vrch Luzný patří mezi jeden z možných cílů   

    OdpovědětVymazat
  3. Musela to by priam kuzelna vandrovka. Som zvedavy, ci este niekedy budme mat cas, a tam prejst, nez len prefrcat autom niekde okolim! Vela som z byvalej vlasti zmeskal!...

    OdpovědětVymazat
  4. Šumava je nádherná, byla jsme tam jen jednou, ale chtěla bych se tam zase vrátit. Krásné fotky, musel to být skvělý výlet! Tak skleněná archa je moc pěkná.

    OdpovědětVymazat
  5. Miloši, děkuji za moc pěknou reportáž. Na Šumavě jsem byla jen před 30 lety pracovně na Lipně, jinak to tam neznám. Ukázal jsi nám pěkná místečka, zaujala mne skleněná archa v dřevěné dlani a rybníček s mlýnem. Potěšila mne písnička Schody do nebe, uvědomila jsem si, ja dříve byla doba klidnější, pohodová.

    OdpovědětVymazat
  6. Z Poledníku dolů do Prášil jsem se kdysi vysekal na kole.
    Ale i tak mám Šumavu rád. Díky za připomenutí malebních zákoutí.
    Zrovinka jako Čerff plánuji tam vyraziti s plnou fotopolní.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem s Šumavou zcela neobeznámena a tak každý fotovýlet do těchto míst je pro mne svátkem. Ráda bych se shodla s Petrem a Pavlem a řekla že se taky chystám s foťákem, ale bohužel..... leda že by mne pánové přibalili do báglu

    OdpovědětVymazat
  8. Klostermanna jsem zatím nečetla a docela mě to mrzí, tihle staří spisovatelé můžou být zajímaví. Zaujala mě ta krásná Skleněná archa na dřevěné dlani, ale ještě víc mě zaujalo, že ji zatím nikdo neukradl nebo nepoškodil. (Vidím, že je dobře připoutaná, ale v době, kdy zloději ukradnou kašnu nebo věžní hodiny, bych se ničemu nedivila). Moc se mi líbí ty dřevěné i kamenné cestičky, domy, skanzeny i zajímavá kamenná sedátka. Tož tam bych se docela ráda podívala.

    OdpovědětVymazat
  9. Mmmm nádherné místo. Zaujaly mě ty strmé schody. Bolí mě nohy jen když je vidím a to nemluvím o vyplivnutých plicích Moje fyzička je docela low.
    Jinak ta ženská co ''pózuje'' u toho kříže je opravdu divná Připadá mi to  podivné. Fotit se takhle u kříže.

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Já jsem byl na Šumavě a také na Březníku zatím 2-krát, v r. 2010 a 2013. Poprvé jsme šli na Březník po zelené (a odtud jsou první fotky), ale pak nepokračovali na Luzný a místo toho se vydali k pramenům Vltavy a došli do Kvildy. Po druhé jsme šli po modré a dál, jak je to v článku.
    Pro tebe musí ty šumavské potoky a říčky být rájem pro infračervené fotky.[2]: Pro nás Moraváky je to trochu z ruky, ale stojí to za to - krásná příroda i šumavská centra a vesnice. A Luzný je něco jako Fudžisan :)[3]: Někde jsem četl, že nejkratší cesta je z německé strany - z parkoviště pod Luzným :)
    Těch krásných míst je nekonečně mnoho a bojím se, že všechna neuvidíme [4]: Skleněná archa je pěkná kuriozita, bohužel jsem ji vyfotil jen z jedné strany, nenapadlo mě ji však vyfotit z druhé strany, z tohoto úhlu je vidět na fotce na německé Wikipedii http://de.wikipedia.org/wiki/Lusen#/media/File:Luzn%C3%BD_-_GlasArche_A.JPG.[5]: Já jsem pro změnu nikdy nebyl na Lipně, jen jsem ho viděl shora při výstupu na Plechý.
    Před 30 lety bylo vše klidnější a jistější a hlavně jsme ještě měli ideály

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: Na Prášily mám také pěknou vzpomínku, poblíž je kouzelné Prášilské jezero a v samotných Prášilech krásná architektura s množstvím dřevěných prvků, ale hlavně tam jeden muž má botanickou zahradu, kde vedle skalek s květenou má opravdového amerického bizona. Udivilo mě, jak velké zvíře to je, až z něho šel strach.[7]:Do fotobrašny by to šlo těžko, asi by ses musela smířit s dopravou v autě s trochou nepohodlí vedle spousty foťáků, objektivů, stativů a filtrů [8]: Přiznám se, že jsem od něj také nic nečetl. Myslel jsem, že něco jsem mohl vidět ve zfilmované podobě, ale jak se dívám na jeho životopis http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Klostermann, asi ani to ne.
    Archa na odnesení bude dost velká, ale opravdu je nepoškozená, nevšiml jsem, že by třeba někdo do ní vyryl své jméno.[9]: Podle velmi štíhlé postavy soudím, že to bude Němka, Němci to také mají na vrchol mnohem blíž a výrazně tam převažují. Navíc může být věřící a kontakt s Ježíšem ji třeba duchovně povznáší.

    OdpovědětVymazat
  12. Na Šumavě, ale jen její části jsem byla už hodně dávno. Máme tady tolik krásných míst. Ani není třeba jezdit jinam. Díky za krásný výlet, Miloši.

    OdpovědětVymazat
  13. Moc hezky jsem si s tebou vyšlápla. Já sice preferuji vyšší nadmořské výšiny - hory, ale i takové scenérie mají své kouzlo. Tady jsem ještě nebyla a je to škoda.☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  14. Úžasné fotky, zaujala mě ta skleněná archa s rukou, na Šumavě jsem párkrát byla, ale k tomu jsem se nedostala, a teď toho lituji...

    OdpovědětVymazat
  15. Nádherná reportáž, jako vždy! Na Šumavě jsme byli, ale já mám prostě slabost pro Krkonoše. Šumava se mi tak nelíbila, ale v tvém podání je přímo skvostná!

    OdpovědětVymazat
  16. Ta archa je krásná! Ty dřevěný cestomůstky mám taky moc ráda, ale při dešti kloužou jako já při čtení tvý rubriky Sex o:) [11]: Taky jsem tohle všechno v Prášilech viděla a je pěkný si to s tebou připomenout. Celkově výšlap k jezeru a pak za rok až na Poledník byly jedny z nejlepších výletů po Česku, co jsem zažila.[6]: Se ani nedivím! Potkala jsem tam týpky na kole a cestou nahoru jsem je neskutečně obdivovala (protože mně na těch nejstrmějších stoupáních nešlo ani přendavat nohy), abych cestou dolů musela přiznat, že si zaslouží obdiv ještě větší, že si tu hubu nerozbijou

    OdpovědětVymazat
  17. Parádní dokument i fotky, Miloši :). Moc se mi líbí ta archa.. Šumava je oblast, kterou jsem ještě nenavštívila, ale už dlouho to plánuji..:). Nádherná příroda, krásné výhledy na krajinu. Muselo tam být moc pěkně :).

    OdpovědětVymazat
  18. Počkat, myslel jsem, že Kristus byl normálního vzrůstu a ne trpaslík. Co to má znamenat?

    OdpovědětVymazat
  19. Šumavu od nás nemáme tak daleko, ale vždycky jsme jezdili spíš do Krkonoš. Na Šumavě, jsem byla předloni na "stezce v korunách stromů" na Lipně a bylo tam nádherně, ovšem do kopců jsem se nepodívala. Na tvých snímcích vidím, že se už šumavská příroda, až na těch pár pahýlů, opět zelená a to je potěšující. Klikla jsem si na písničku, byla báječná.

    OdpovědětVymazat
  20. Pěkné snímky. Ta trasa, kterou jste prošli, je úplně přírodní galerie, když vidím tu archu a další vytvořené věci. A výhled je samozřejmě kouzelný, pěkná odměna po výšlapu.

    OdpovědětVymazat
  21. [12]: Máš pravdu, že u nás je mnoho krásných míst, a znám je dost málo, nejvíc to vidím na blozích Hanky a Frypata.[13]: Mám také nejradši opravdové hory, jako jsou Vysoké Tatry, ale poslední dobou objevuji i kouzlo našich kopců a zvláště českých, které jsem vůbec neznal.[14]: Ta archa byla pro mě také překvapení, dopředu jsem o ní nevěděl a až dodatečně si přečetl, jak se sem dostala.[15]: Na Šumavě i v Krkonoších jsem byl dosud jen dvakrát (na týden a na 4 dny) a nedokážu říct, kde se mně líbilo víc. Každé má svoje, ale možná Šumava je pestřejší těmi močály, jezery, květenou, ale i zničenými lesy a společnou hranicí s Německem.

    OdpovědětVymazat
  22. [16]: A ještě tak na mokrém dřevěném chodníku uklouznout, spadnout do močálu a být pohlcen bažinou. Tam se vyznal jen Král Šumavy :)[17]: Jitko, pro tebe přímo ideální, ty bys určitě přinesla detaily masožravých predátorů z rostlinné říše.[18]: Kdoví, kolik lidé před dvěma tisíci let měřili. Průměrná výška lidí se stále zvyšuje, podrobně je to v tomto článku http://casopis.vesmir.cz/clanek/promeny-vysky-postavy-v-prubehu-veku[19]: Myslím, že Šumava je výlety dost nenáročná, protože je výše položená a převýšení jsou malá. Její centra jako Kvilda nebo Modrava nejsou tak hlučná a turisty obležená jak Krkonoše a v tomto směru je možná na výlety příjemnější.[20]: Mně se tento výlet také náramně líbil. Z celého našeho autobusu jsme se na Luzný vydali jen dva a jsem tomu velice rád.

    OdpovědětVymazat
  23. [21]:Proč myslíš, že na ty blogy chodím? Frypat, Hanička, Jituška, Ilona-Pižlík, Jarka, děda tik-tak,a ještě jiní, no a ty. Chodím a jezdím tak po světě  a mám to z první ruky, ne z reklamních článků...

    OdpovědětVymazat
  24. Tenhle kout Šumavy neznám, byli jsme sice na Šumavě týden, ale navštěvovali jsme hrady a zámky. Turistické trasy vypadají schůdně a příroda nádherná. Děkuji za přiblížení.

    OdpovědětVymazat
  25. [21]: Nikdy jsem o ni neslyšela, tak příště se poptám místních a snad se k ní dostanu...

    OdpovědětVymazat
  26. Krásný výlet. Moc se mi líbí zejména skleněná archa v dřevěné dlani, zajímavý symbol. Příroda Šumavy je nádherná a ty kamenné schody do nebe... Hned jsem si vzpomněla na jiné schody

    OdpovědětVymazat
  27. [10]: Němky že jsou hubené? Já měla vždy za to, že jsou tlusté. Víš, pivo, klobásy...A taky že jsou hrozně ošklivé.

    OdpovědětVymazat
  28. [22]: No, určitě bych hodně fotila :). Šumava je nádherná a určitě tam někdy chci strávit část dovolené..:).

    OdpovědětVymazat
  29. No... tak přesně takový druh přírody mám ve velké oblibě. Taky bych mohl na nějaká taková místa si vyjet.

    OdpovědětVymazat
  30. [23]: Všichni tito jsou také mí oblíbení. Proto se ani nesnažím psát o české krajině, protože by to bylo nošením dříví do lesa, dotknu se jí jen přes články o turistice.[24]: Já zase na Šumavě neznám hrady a zámky, ale řadu jsme jich navštívili v jižních Čechách, např. Český Krumlov, Červenou Lhotu, Kratochvíli, Třeboň, ...[25]: Elis, stačí z Březníku zamířit na Modrý Sloup a u něj to je.[26]: Je mně jasné, že ty si první vzpomeneš na Led Zeppelin IV a Stairway to Heaven [27]: Podle Angely Merkelové to moc nevypadá, ale co jsem viděl, tak se mně zdálo, že v Německu těch hubených je víc než kdekoliv jinde. Nejtlustější jsou Američanky a speciálně černošky, téměř každá má nejméně 90 kg.[28]: Jitko, těším se, až někdy vyfotíš tu Adélu, co ještě nevečeřela [29]: Já také, už se nemůžu dočkat, až někam vyrazíme.

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: Miloši, o české krajině klidně piš, určitě to nebude nošení dříví do lesa,protože je to tvůj náhled a můžeš objevit něco, co ti druzí minuli. I když jsou velcí pátrači, to musím uznat...
    Ale tvoje fotoreportáže jsou dobře vytvářené, vymazlené, a zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  32. ách, Šumava!
    Šumavu miluji,
    snad proto,
    že ji mám za humny.

    OdpovědětVymazat
  33. [30]: O vyžraných američankách není pochyb. Hlavně o černoškách mám takový jednotný názor: óóbrovkáá řit a nateklé pysky ( rty ). Není se čemu divit když na jeden kilometr mají tři fast foody a cpou se s tím místo obědu a večeře. Šílené mi připadá, že tím cpou i své děti. Ne teda aby ta vyžraná mama zvedla kotel a uvařila... já se přiznám že Ameriku nemám ráda. A to z více stran.

    OdpovědětVymazat
  34. A hele Luzný! Tam to všude znám jako své boty. Když jsme šli předloni na Luzný, pršelo a foukal strašlivý vítr. Dole jsme potkali skupinku asi čtyř Němců, kteří se drápali nahoru s deštníky. Oni vůbec rádi pochodují s deštníky. Začala jsem se strašně smát a řekla, že to nahoře fičí. Pak jsem se celou cestu chechtala jako blázen. Ještě teď při představě, co tam se těmi deštníky dělali, se musím smát. Mně se totiž nahoře nafoukla pláštěnka a málem jsem odlítla.

    OdpovědětVymazat
  35. Tam jsem nikdy nebyla, pěkný článek a dobrý tip na výlet

    OdpovědětVymazat
  36. Hezká fotoreportáž.Šumava je má oblíbená destinace ve všech ročních obdobích. Vždy je tam krásně.Byl jsem tam snad všude - ale na Luzným ještě ne. Budu to muset napravit - i když ale nevím.(stáří)

    OdpovědětVymazat
  37. Patnáct tisíc pařezů, na některých lze spočítat na letokruzích stáří sto, dvě stě i tři sta let, To je bilance " Národního parku „ a já říkám jen to, co vlastní stát, jde cugrunt. Prošla jsem si Různé důkazové dokumentace o poražení stromu z doby Habsburků, jehož dřevo leží, na skládce dřeva Idiny pily pod Boubínem a na letokruzích bylo napočítáno čtyři sta deset let! Jen aby ta Šumava nevyletěla komínem dříve, nežli já umřu, byla jsem tam krátce po revoluci, po deseti, i patnácti letech a mnohé mrtvé, bílé kostry mě dojímají k pláči, již tam nepojedu.

    OdpovědětVymazat
  38. [31]:Už několikrát mě napadlo, že bych mohl přidat rubriku věnovanou ČR s Slovensku a tam psát o krásách našich končin nejen z pohledu turisty, ale  ale Patrik, Hanka, MarijaKes a další to dělají tak zevrubně a s krásnými fotografiemi, že mě to vždy přejde.[31]: Ale moc o ní nepíšeš, asi ti připadá už všední :)[33]: V Americe je to také samý Burger King a Mac Donald a najít něco jiného k jídlu než hamburger, tam dá dost práci a v levnějším stravování asi vůbec ne.[34]: Já jsem na Luzný chtěl už prvním výletu na Březník, jenže to se schylovalo k bouřce (je to vidět na prvních fotografiích) a raději jsem od toho upustil. Deštník na takových větrných hůrkách je opravdu k ničemu, hned se otočí a ve větru stejně většinou prší rovně.[35]: Je to velmi příjemný výlet, dá se i zkrátit tak, že se autobusem zajede na německou stranu, odkud to na Luzný není daleko, a pak sejít dolů na Březník.[36]: Na turistice je pěkné to, že se dá provozovat do velmi vysokého věku, znám turisty (a to i vysokohorské), kteří mají hodně přes 70 let a šlapou o sto šest.
    Šumavu znám jen částečně, nebyl jsem třeba u Černého a Čertova jezera, ani na Boubíně, proto bych se tam ještě někdy znovu rád podíval.[37]: Proč si kůrovec Šumavu tak oblíbil, nemám zdání, není zde ani žádný velký průmysl, který by exhaláty stromy oslabil. Ekologové říkají, že by se kácet nemělo, že příroda si poradí sama, jejich oponenti chtějí kácet a sázet nové stromy. Vůbec se v tom neorientuju a ani nevím, co je lepší. Některá místa vypadají hodně zbědovaně.

    OdpovědětVymazat
  39. Páni, už jsem myslela, že jsi vyfotil rosnatku!!! To bych ti tedy hodně záviděla, Miloši! Některá místa na Šumavě znám, hlavně ta, kam se dá dojet autem, i když pěší túry samozřejmě podnikáme.
    Na nějaké delší výstupy už nemám věk ani kondici.
    Místa z tvých fotek zrovna neznám a nejspíš ani nepoznám, takže díky za pěknou reportáž.
    Záběry máš parádní a slovní doprovod skvělý, jako obvykle.
    Moc ráda bych se na Šumavu zase podívala, už dlouho jsme tam nebyli, jenže situace v rodině delší výlety nedovoluje.

    OdpovědětVymazat
  40. Skleněná archa v dlani je krásná, moc pěkný nápad a určitě to byl taky krásný výlet. I já jsem si zase krásně zacestovala a ani nohy mě nebolí, teda trošku z dlouhého sezení.
    Díky a brzy nashledanou u další skvělé reportáže z cest po krásách a zajímavostech.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)