29. června 2015

Bran - Drákulův hrad v Transylvánii

Někteří spisovatelé a filmaři, když jim v hrůzostrašných příbězích už nestačí "obyčejné" vraždy, se snaží upoutat nestvůrami z vesmíru, zvířecí říše či sadistickou zvráceností. A v tomto směru se oblíbenými "hrdiny" stali upíři.




Irský spisovatel Bram Stoker (1847-1912) si v gotické novele (žánr, který mísí středověkou krutost s romantikou) Dracula (1897) pro pochmurný děj svého příběhu zvolil hrad Bran v rumunské Transylvánii, asi 30 km od Brašova, kde vládl kníže Vlad III. (1431-1476). Podle průvodce na hradě si spisovatel vybral Bran náhodou, protože mu Transylvánie připadala jako konec světa, a tím i dostatečně tajemná, a k pověstem o Vladových krutostech si domyslel upírství. A prý i to, že Vlad III. své nepřátele a odsouzence nechal týrat stahováním z kůže, vařením, pečením a nakonec upálením nebo rozčtvrcením, je vymyšlené. Údajně se nijak zvlášť nelišil od jiných středověkých vladařů, své odpůrce "jen" rád napichoval na kůl, čímž si vysloužil přezdívku Vlad Țepeș (Napichovač). Nikomu ale krev nevysával a opravdovou "úroveň" v "osobní spotřebě lidské krve" měla až Alžběta Báthoryová z Čachtic (říkal průvodce).

Rumunsko je od r. 2007 členem EU a spojování s barbarskými zvěrstvy se mu pranic nezamlouvá, a proto se snaží temný obraz Vlada III. vylepšit. V článku Rumuni rehabilitují Draculu: Stal se obětí propagandy se můžeme dočíst, že ho dokonce považují za jednu ze 100 největších osobností rumunské historie, hrdinu, který bojoval proti turecké rozpínavosti. A ve své metropoli Bukurešti mají hned u hlavního náměstí Unirii jeho bustu.

Ať už to bylo jakkoliv, na Stokerově zasazení příběhu do Transylvánie vydělal rumunský turismus. "Drákulův hrad" je cílem autobusových zájezdů i davů individuálních výletníků.

R. 2006 byl zestátněný hrad navrácen posledním majitelům z rodu Habsburků, kteří ho chtěli obratem prodat, jenže za 80 milionů USD se kupec nenašel a vlastníci zde nakonec zřídili muzeum.

První pohled poněkud zklame. Pod dojmem pověstí čekáme rozměry přinejmenším Spišského hradu a Bran je přitom nenápadný hrádek.



Také vybavení interiéru není nijak honosné: vyřezávané židle, postel s nebesy, dekorativní obrazy ve dřevě (intarzie) na čele postele a dvířkách skříní, kůže medvěda na podlaze, mosazné a stříbrné nádoby a svícny ve vitrínách, několik olejomaleb. Nejcennější předměty byly totiž převezeny jinam.






Obyčejné dřevěné schody, podlahy z prken a trámy podpírající stropy připomínají spíš venkovskou chalupu.




Zájemci si mohou pronajmout apartmá v hradní věži a usínat s napětím, zda v noci se jim zakousne do krku nenasytný upír.

38 komentářů:

  1. Myslím, že noční zakousnutí do krku by mělo být možné pořídit za příplatek. Kdyby se to celé dobře zinscenovalo, myslím, že by se na hradě uživila i menší samostatní koronární jednotka, samozřejmě nejlíp přímo ve stylovém sklepení .

    OdpovědětVymazat
  2. Propaganda (a bulvár) dokáže divy.

    OdpovědětVymazat
  3. Malý, necméně velmi pohledný a takový útulný tím dřevem a trámy..... No jo, každej je nějakej ale takhle se aspoň Bram Stoker  Rumunům postaral o tůristy. Takže by mu měli být spíš vděční než se nad knihou rozčilovat.....

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tohle bych chtěla vidět :), musí to mít zvláštní upírskou atmosféru ;). To apartmá by se mi líbilo - ráda se (bezpečně) bojím - a asi bych celou noc proseděla na posteli s foťákem v ruce (jak se znám) :))) . Díky za pěknou prohlídku, Miloši! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, na tenhle hrad bych se rozhodně chtěla podívat! :) I když nevypadá nějak zvláštně, ráda bych na sebe nechala působit atmosféru...

    OdpovědětVymazat
  6. A přitom na tý první fotce ten hrad vypadá ohromně! Zevnitř mě ale většinou nebaví žádnej zámek ani hrad, protože se mi to zdá všechno na jedno brdo. Tohle by asi nebyla výjimka vzhledem k tomu, že to vypadá jak venkovskej dům (jo, přeháním ). Ale díky za info! Mohl by sis na blog dát mapu a označovat místa, kde už jsi byl, to by mě zajímalo :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc se mi líbí ty dvě "lože". První je i s nebesy, je to postel celá ze dřeva v té se muselo spát jak v rakvi a je zajímavé to klekátko před tím křížkem - zřejmě se tam modlili, než hřešili... , no a to letiště s tím medvědem na zemi už je nějaké supermoderní, dokonce - vidím-li dobře - je tam místo modlitebny pianino?
    Beru obé, tam se mi klidně může zdát i o upírech!   

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Bezvadný podnikatelský záměr, měl bys ho Rumunům za patřičnou odměnu nabídnout [2]: V době Vláda III. byl teprve objeven knihtisk, rozšíření však určitě bylo pomalé, proto se muselo spoléhat hlavně na ústní podání.
    Ale i dnes schopnosti domovnic a uličních klepen směle konkurují mistru propagandy Goebbelsovi.[3]: Musí se vyvažovat - pro turisty je to krvelačný upír a krutovládce, na oficiální úrovni národní hrdina

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: Musela by tam ale na dveřích být připevněná velká petlice, ne? [5]: Ve dne hrad nepůsobí nijak zvlášť, kdo ví, jakou atmosféru ale má v noci. Protože kolem žádné budovy nejsou, bude tam tma jak v pytli a pak fantazie může pěkně zvednout tlak.[6]: Taky si myslím, že po několika návštěvách hradů a zámků se všechno smotá dohromady a tím spíš, když tam není povoleno fotografovat, což třeba u nás je skoro pravidlem.
    Mám v jednom souboru takovou mapu pro Evropu, kde kroužky si navštívená místa značím, ale chtěl bych mít na stěně pověšenou mapu světa a do zapichovat špendlíky.
    A vedle ní si pověsit Čerfovu fotografii (už jsem si vybral - velkou červenou bránu na pobřeží Japonska).[7]: Ty máš pozorovací talent na detaily!
    Já bych s upírem za krkem hřešit nedokázal, přišlo by mně to jako intimní styk v márnici, tam bych se nedokázal uvolnit
    Snad jen zahrát do ouška by mohlo ten pocit překrýt.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Jo - petlice by se asi hodila :)). Rozhodně by to byla nezapomenutelná noc! :) ;)

    OdpovědětVymazat
  11. To je zase nádherný a poutavý článek a hlavně fotografie. To je voda na můj mlýn. Miluji hrady, zámky, zříceniny a tajemna. Nějakého šikovného upíra také beru.

    OdpovědětVymazat
  12. Mě se ten Drákulův hrad moc líbí a vůbec mi nevadí, že je menší. Perfektní pohled je na budovu z nádvoří, kde je to samé podloubí, výklenek, ochoz a přílepek s okýnkem. Být tam v noci, tak za každým rohem čekám tři upíry.   

    OdpovědětVymazat
  13. To je krásný hrad, vypadá jako z pohádky, líbí se mně naprosto všechno, co vidím na fotkách, ale spát v něm, to bych asi nedala... mám moc bujnou představivost a viděla jsem spoustu filmů o Drákulovi... potmě by mě to děsilo a strávila bych noc s hlavou pod dekou v případě že bych byla sama, mít tam chlapa tak jsem na něj nalepená až do rána...

    OdpovědětVymazat
  14. Myslím si, že Drákula upír nebyl, ale spát bych tam nechtěla ani za nic!!!!

    OdpovědětVymazat
  15. [10]: Zajímalo by mě, kolik za nocleh chtějí. Určitě si ale do ceny připočítají pověst místa.[11]: Nějakého, který by se přisál, ale nekrvavě asi [12]: V noci tam musí být strašidelně, a v těch podloubích není úniku, jedině snad skočit dolů :)[14]: Jak vůbec někdo mohl přijít na to, že člověk saje krev? Ani nevím, zda je to Bram Stokerův nápad, anebo už se takové zvěsti objevovaly v ústním podání dřív.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Na své mládí už jsi toho viděla hodně, pokud můžu soudit z tvých občasných poznámek. A teď je tolik možností!
    Přesně tuto, úplně nezávisle na blogu jsem ji vybíral z Petrova fotografického webu a až dodatečně jsem si uvědomil, že ji má i ve svém logu a v menu. Zřejmě se mu samotnému také moc líbí.
    Kůra je zajímavá, vypadá jako intarzie - obraz vytvořený z různých druhů dřeva, ale raději jsem sáhl po fotografii místa, kam se asi nikdy nedostanu, Japonsko mě totiž nikdy moc nelákalo. Ale znám člověka, který díky spolupráci s jednou tamější univerzitou tam už byl 17-krát a ten si zemi nemůže vynachválit, daly by se od něj také získat nějaké informace.
    Teď však nejvíce toužím po návštěvě Jižní Ameriky a Islandu. Letos ale ne.

    OdpovědětVymazat
  17. Draculův hrad vypadá dobře, představovala jsem si jej ponuřejší. A vnitřní zařízení, přestože není úplně luxusní, je pořád vymazlené. Ta vyřezávaná postel je úžasná a stejně tak dřevěný vyřezávaný nábytek. Fakt dobrý!
    Dracula od Stokera je můj oblíbený kousek ke čtení,název "napichovač" prý měl i jiný původ, než jen narážeč na kůly ,ale to není historicky podložené, pravdaže
    Jinak, když jsem četla způsoby likvidace nepřátel, se mi vybavil podobný styl v románové sáze Hra o trůny. Kdy jistý Ramsey Bolton, zvaný Sníh, měl ve znaku staženou kůži.
    A přeju,ať se tvé cestovatelské plány splní. To není vůbec marné, mít v životě nějaké cíle, kterých se dá dosáhnout.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Mně od tebe vůbec (a tím myslím VŮBEC NIKDY) nechodí upozornění na komentář. Už mě to štve.
    Jéé, Island je pro mě takovej druhej sen po Norsku. A teď byla nějaká anketa a prej jsou nejmírumilovnější národ! To stojí za to zakusit na vlastní kůži :)

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Musím se přiznat, že Draculu jsem ještě nečetl. Stejně tak mě nikdy nelákalo fantasy, radši čtu něco, co je realistické a uvěřitelné.
    Z upírské tématiky jsem viděl pouze Polanského film Ples upírů, kde hrála herečka Sharon Tate, která se stala i s několika dalšími obyvateli domu a přáteli, kteří byli na návštěvě, obětí vraždění fanatické sekty Charlese Mansona. Truman Capote to pak zpracoval v díle Chladnokrevně, které také bylo zfilmováno.[19]:Když jsi zmiňovala, že je to hromadným odpovídáním na komentáře, napsal jsem schválně poslední reakci na tvůj komentář samostatně a stejně to nepomohlo. Nevím, čím to je, sám to ani pro sebe nastaveno nemám a blogy navštěvuji náhodně nebo podle Bloglovinu.
    V Norsku jsem byl 2-krát (poprvé na 2 týdny) a pak na 5 dní a viděl toho opravdu dost, je to krásná země, ale stejně jako na Islandu je velkou loterií počasí, často tam prší.
    O Norku na Blog.cz hodně píše Old Boy, který tam letos jede snad už po patnácté, adresu má http://nostalgiafilm.blog.cz/.
    Mírumilovný národ Islanďané možná jsou, ale ceny mají nepřátelské Týdenní zájezd CK Periskope nabízí za 52 tisíc a Exim Tours dokonce za víc než 60 tisíc. Nechápu to, zvlášť když před několika lety Islandu hrozil státní bankrot a měli by se tak snažit, aby turistů přijelo co nejvíc. Individuální cestování zase naráží na nerozvinutou místní dopravu po ostrově a špatné cesty. A stejně se kvůli vysokým cenám (od ubytování po stravu) asi moc neušetří.

    OdpovědětVymazat
  20. Pořád říkám, že historie se opakuje, jen v jiných formách. Atˇ už to bylo jak bylo, dnes se napichuje na kůly taky, ale trochu jinak. Válčí se jinými zbraněmi, někdy stačí pouhé slovo, které člověka propíchne skrz. Má to jednu výhodu, životy jsou nám ponechány a tak si můžeme takováto napíchnutí vychutnat v jednom životě několikrát.

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Zase žádný upozornění. Taky nevím, čím to je, ale aspoň sem budu chodit častějš. No, tak na Island se asi nepodívám ještě nějakou dobu, na tohle fakt nemám I když pochybuju, že Norsko na tom bude o hodně líp. Já bych tam chtěla jet spíš pracovat než na poznávací výlet. A déšť mi vůbec nevadí, já nesnáším léto

    OdpovědětVymazat
  22. [16]: To určitě ano a myslím, že hodně lidí rádo zaplatí za takový upírský zážitek ;). Je to prostě lákavé. Tajemno, strach, napětí...;).

    OdpovědětVymazat
  23. To je teda skutečně nenápadná hrádek, podle představ jsem čekala, že bude stát někde v osamění na nepřístupném místě. Ale zase se tam ten Stoker nějak dostat musel.
    Dracula je skutečně zajímavá postava, zvlášť, co se z něj udělalo za upíra. I když synopsi českého muzikálu Drákula tak trochu nechápu. Ale pseriál Dracula s Jonathem Rhys Meyersem je celkem fajn, na Draculu je v něm pěkný pohled   

    OdpovědětVymazat
  24. Zaujímavý hrad. Má na veži podobné cimburie ako má Zvolenský zámok ...
    Milujem sa túlať starými hradmi a zámkami.  Na zopár zámkoch som zdokumentovávala ich skutkový stav. Lahôdka. Môj starší syn zase na Strečnianskom hrade brigádoval ako sprievodca. Tak som mala možnosť sa historickými priestormi potúlať, nerušená inými návštevníkmi. Vtedy prestal plynúť čas a ja som si predstavovala , ako to mohlo byť v čase užívania stavby, ako sa tými priestormi pohybovali ľudia čo tam žili, čo cítili, ako smútili, ako sa tešili...myslím si, že boli rovnakí ako sme my, iba v inej dobe. Mám veľmi rada "staré haraburdy" - môžem fantazírovať o tom, čoho svedkom mohli byť. A čo sa týka našej grófky Báthoryovej a jej nelichotivej minulosti, myslím, že pravda je niekde inde. Bola to skôr na tú dobu veľmi vzdelaná a krásna žena. Smrtiaca kombinácia na tú dobu. Nielen na tú... Stala sa bohatou vdovou, ktorá odmietala iný vzťah , preto bola tým, ktorého odmietla takto zdiskreditovaná a musela byť odstránená, zbavená svojich práv, aby niekto iný mohol manipulovať s jej majetkom. Intrigy sa diali vtedy, dejú sa aj dnes, keď ide o majetok. Tá druhá varianta o jej osude sa mne osobne zdá pravdepodobnejšia. Emancipácia nebola, ani ako šľachtičná nemala práva také ako mali muži. Jej krvavé kúpele mohli byť kúpele z červených ruží - ... veľa je pochybnosti o jej "krutosti" napriek tomu ľudia veria radšej tomu, že naozaj bola vražedkyňa a psych. chorá, aj keď neexistujú dôkazy, že to bola ona, na pokyn ktorej niekto iný vraždy konal. Môcť sa tak na chvíľu stať súčasťou tých čias ... ...ale to už fantazírujem nadmieru

    OdpovědětVymazat
  25. On je v tom asi skutečně Dracula nevinně. V irském městě Sligo se narodila Stokerova matka a v tamním katedrálním kostele sv. Jana je pohřbena jeho babička z matčiny strany. V roce 1832 zde řádila mohutná epidemie cholery. Úmrtnost byla tak velká (1500 lidí), že truhláři nestačili vyrábět rakve a mnoho nebožtíků bylo jen zabaleno do nasmolených kusů látky a naházeno do hromadných hrobů. Místní pověsti praví, že někteří lidé byli takto pochováni zaživa, což Stokera inspirovalo k "objevení" nemrtvých a napsání Draculy.
    Hrad jsem také před lety navštívil a musím přiznat, že nic moc, zvláště hradní shop. Daleko víc deprimující byl pohled na nedalekou velikou ocelárnu u města Hunedoara - je naprosto zdevastovaná poté, co ji privatizovali Indové.

    OdpovědětVymazat
  26. [21]: Mám pocit, že nejen slovy, ale v podání Islámského státu i fyzicky se do krutostí středověku vracíme.[22]: V Norsku jsem viděl, že hodně lidí i v silném dešti se nikam neschovává a jde bez deštníku, jako kdyby k tomu byli už zcela apatičtí. Na druhé straně jsem ale někde četl, že je tam jedno z nejvyšších procent sebevražd na světě. To však vysvětlovali ne špatným počasím, ale polární září a dlouhým obdobím tmy v severní části země.[23]: S nějakou spřízněnou duší by se to dalo přežít [24]: Jestli tam ale vůbec Stoker byl?
    Daniel Hůlka si na muzikálu založil svou popularitu a žije z ní dodnes. Teď ho myslím znovu oprášili a možná zas bude Zlatým slavíkem :)
    Když už upír, tak alespoň krasavec, z odevzdání nějakého litru krve pak krasavice musí mát dobrý pocit, jako když darují krev na transfúzní stanici :)

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Strečno znám jen ze silnice, když se jede z hraničního přechodu Makov na Žilinu. A kousek od něj na druhé straně je ještě jeden hrad, kterému se myslím říká Malé Strečno. Ale bohužel jsme se tam nikdy nezastavili, protože naším cílem byly Vysoké Tatry.
    U Alžběty Báthoryové asi také jde o hodně zveličené zvěsti. V Jakubiskově filmu Bathory se ji prý pokusili vylíčit v kladném směru, ale ještě jsem ho neviděl.[26]: Díky za zajímavé informace.
    Ocelárnu jsem nezahlédl, ale v nedalekém okolí je ještě zámek Peles a ten je opravdu krásný. Patřil poslednímu rumunskému králi Michalovi a k němu jsem si koupil menšího, ale velmi pěkného průvodce v angličtině. Bohužel však v interiéru se nesmí fotit a mám tak jen fotky budovy a okolí. V okolí jsou také hory s výškou přes 2000 m, i příroda je tam pěkná.

    OdpovědětVymazat
  28. Díky za výlet, román Drakula jsem četla a viděla i film. Z hradů a zámků oceňuji hlavně různé postele. Byly většinou dělány pro lidi menší postavy a já jsem si při návštěvách ,,znalecky" prohlédla nejen obrazy a ostatní nábytek či kamna a pod., ale hlavně ty postele a spokojeně konstatovala- pro mne tak akorát!   

    OdpovědětVymazat
  29. Presnejšie a správnejšie je "Starý hrad- Starhrad" Tam je to teraz opustené, iba strašidla a medvede to tam milujú. Koľko je strašidiel neviem, medveďov vraj veľa. Koľko je veľa, neviem tiež.

    OdpovědětVymazat
  30. Je vidět, že bulvár je nebezpečný v každé době. Hrádek vypadá pohádkově a sympaticky. I když nevím, jestli bych si tam troufla přenocovat. Možná by mě víc než pověsti o upírech děsila cena za takový nocleh.

    OdpovědětVymazat
  31. no, taková návštěva v době sychravého podzimu,
    mlha, šeření se... (případně za noční bouře)jej, to by bylo!

    OdpovědětVymazat
  32. Mě se to nezdá tak obyčejné jak píšeš. Líbí se mi ta práce a styl. Především mě zaujala ta postel. O Drákulovi jsem četla spoustu věcí...takže bych návštěvu tohoto hradu neodmítla.

    OdpovědětVymazat
  33. Ono by se možná našlo v dějinách  víc krutovládců než je Drakula a ještě horších. Třeba takový Chán Čingischán. Drakula se stal zkrátka symbolem zla a to mu už nikdo neodpáře. Ani Rumuni, ať se jim to líbí nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  34. Přestože je Bran nenápadný, připadá mi pro upíry jako stvořený.
    Jeden čas jsem knihy o upírech doslova hltala, mám doma i celkem slušnou sbírku.
    Vlad Țepeș vypadá velice uhrančivě, kdo ví, jak to s ním ve skutečnosti bylo. Fantazie lidí zde pracovala na plné obrátky.
    Líbí se mi interiéry hradu a tvoje povídání je moc zajímavé, Miloši.
    Doplnila jsem si některé poznatky o upírech.   

    OdpovědětVymazat
  35. Knihu Drakula mám ráda, přijde mi, že je to takový základ všech dalších děl o upírech. Ale nikdy mě nenapadlo vyhledat si jeho údajné sídlo, hrad Bran. Moc se mi líbí, představovala jsem si ho sice poněkud ponurejší, ale stejně je to pěkné. A jak to všechno vlastně s Vladem bylo, to se už asi nikdy nedozvíme, ale fantazie je někdy skoro lepší než strohá fakta, takže pro mě klidně mohl být i tím upírem.

    OdpovědětVymazat
  36. Slavný hrad, mýtů zbavený a přeci krásný ! I já patřil k těm, co si mysleli, že se jedná o obrovský hrad   

    OdpovědětVymazat
  37. Osobní spotřeba lidské krve, toť jest přímo skvělý pojem.
    Inu, nakonec se dá na těch pověstech, které vždy nesmírně ráda poslouchám, dobře vydělat. Komu by se to taky nelíbilo, že?
    Popravdě jsem čekala větší luxus. Když jsem viděla nadpis článku, byla jsem natěšená, že konečně uvidím, jak to tam vypadá, ale popravdě mě to trochu zklamalo. Teď už mě to tam tak neláká. (Dobře, takže takhle se zrovna nevydělává.) Přesto Tvé krásné fotografie navodily zajímavou atmosféru.
    Pronajmout si ten pokoj by se mi rozhodně líbilo, nadšením bych snad ani neusla. Bylo by skvělé, kdyby něco podobného dělali na vícero zámcích - přesto uznávám, že bych se bála, aby návštěvníci apartmán nepoškodili, to by bylo hrozné.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)