27. července 2016

Letně s hádankou (2)

S létem, kdy i mozkové závity se zavařily tropickými teplotami a těžko je přimět k hlubšímu přemýšlení, je čas na oddechový příspěvek. Stejně jako loni jde o nesouvisející fotografické drobnosti, na konci doplněné hádankou.

A začít můžeme u vody. "Krásná je Neapol, když Slunce svítí…"
Co se tady stalo? Opuštěná loďka, trepky na vodě, někdo se utopil? Ale kdež, vpravo už vidíme zadní část potápěče, trepky raději "odložil" na vodní hladinu, na kamenech by se po vynoření s nimi nemusel shledat.




Zato tahle bota je zde (vo Vyšných Ružbachoch) asi hodně dlouho, když stačila obrůst "mechem", zajímavě naaranžovaných květin bylo však na zahrádce víc.




K letní pohodě patří vedle koupání i dobré jídlo a pití. Ve stravovacím zařízení poblíž MU ESF v Brně turistické značky ukazují, jaká je tam nadmořská výška a kolik metrů ještě zbývá do restaurace, country salonku atd. Byla tam také směrovka, kolik metrů je na WC, tu raději odstranili, protože informaci využívali četní návštěvníci, kteří nic dalšího nehledali.
Nechceme-li příliš utrácet, můžeme vzít za vděk gulášem. Na ten "nejlepší na světě" lákají u skokanského můstku v středisku Štrbské Pleso.
Párky je dnes možné považovat za vegetariánské jídlo, u Galerie Vaňkovka v Brně slibují, že v nich nějaké maso přece jen je.



Elektronická evidence tržeb je u nás téma pro vzrušené politické debaty, na Slovensku ji dávno mají a lidi motivují schovávat doklady, protože jsou slosovatelné a je možné na ně něco vyhrát. Co kdyby se to povedlo třeba na tento z WC na železničním nádraží v Popradu?



Selfie tyč se stala sourozencem mobilu, je třeba se zvěčnit před každou památkou, udělat vrcholové foto a vše hned distribuovat do sociálních sítí. A vylepšit to může správný rámec snímku, např. červené srdce u jezera Bled.
Knížecí rodina v Monacu pro návštěvníky přichystala rovnou honosný rám, stačí vyjít 3 schůdky, zaujmout státnický postoj a cvaknout spoušť. Ale tady je lepší požádat o vyfotografování některého z turistů čekajících na uvolnění rámu, protože ten má nejméně 3 metry a do selfie snímku by se nevešel.




K létu neodmyslitelně patří spoře oděné ženy. Za ideál krásy se považuje socha antické Venuše z 2. století před naším letopočtem, která je vystavena v Louvru v Paříži. Jejího autora přesně neznáme, nejčastěji se uvádí Alexandr z Antiochie, méně pravděpodobným tvůrcem byl Praxiteles. Nejednotné je ale i její označování v českých textech. Uvádí se jako Venuše Mélská, Venuše Milóská či Venuše z Milo. Název je podle místa nálezu - ostrova Melos v Egejském moři, v angličtině Milos (odtud Venuše Milóská), a protože v ní neznají háčky, klidně by to mohl být i Miloš.
A na "Miloše" jsem natrefil i v Athénách.




V Brně zase najdeme ulici pojmenovanou mým příjmením. Zatím jsem se po "mé" ulici neprošel, znám ji jen z mapy, ale na internetu jsem zjistil, že se jmenuje po odbojáři v 2. světové válce.

A konečně ve Zbirohu mají MISHMASH, obchod s levnou značkovou módou. No, nevím, a k tomu vypadané kachle z obložení. Měli by se víc snažit, aby mně nedělali ostudu. A ta firma, co kousek odtud nabízí elektronické zabezpečení objektů na zchátralých dřevěných vratech, se také moc nepředvedla.




K jídlu, pití a ženám už chybí jen zpěv, nebo alespoň trochu hudby. Hudební lavička je z Tallinnu. Nikoho jsme na ní neviděli, sednout si na hlavu Chopina by také bylo neuctivé ke klasikovi.




A kde je hádanka? Na dalším snímku z parčíku před Univerzitou v Mariboru je zvláštní značka, kterou jsem do té doby neviděl. Nedávno na hlavním železničním nádraží v Praze jsem však narazil na podobnou. Co vyjadřuje (vyjadřují)?


35 komentářů:

  1. Dobré, takové nenápadné drobnůstky mám rád! Tu značku bych odhadoval na označení oficiálního meeting pointu.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný mišmaš fotek. Docela jsi mne překvapil s tím autorem Alexandrem z Antiochie, já všude v knihách o helénských památkách narážela jen na Praxitela. A když si vezmu kde leží Antiochie a kde ostrov Melos....

    OdpovědětVymazat
  3. Miloši, dnes jsi mne pobavil. Miloš našel Milošku... a ještě svou ulici a ještě svůj krámek! Značku neznám a tak pobavím asi já, co si o ní myslím: "Pozor, davy! Zmáčkněte se!"

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes to byl opravdu moc prima mišmaš, pobavil i poučil.
    Tu značku neznám. Že by nějaké lidské shromaždiště? S ohledem na poslední události v blízkém i vzdálenějším světě, bych se ovšem raději lidské skrumáži vyhýbala!

    OdpovědětVymazat
  5. Super! Meeting point je moc prozaicky a moc pravdivy. Predhovorcove vysvetlenie (vid ad3) sa mi paci daleko viac.Navrhujem teda: "Davy zhromazdite sa, mackajte sa, lubte sa a monozte sa!"Mozno a napadne nieco lepsie...

    OdpovědětVymazat
  6. Oprava: "mnozte sa - alebo aj nie", ale nezostante v lete "mono", ako by ten Tippfehler "monozte sa" mohol evokovat...

    OdpovědětVymazat
  7. Koukám, že na Miloše je možno narazit skoro všude.   A k té značce, to je přece zřejmé, tak vyjadřuje "Swingers party zde".                   

    OdpovědětVymazat
  8. Zřejmě shromaždiště, ale jak píše Jarka, tomu bych se raději vyhnula. Pro dnešní dobu bych značku vylepšila přeškrtnutím

    OdpovědětVymazat
  9. Nemoze to znamenat namiesto "Meeting point" "Tu ich mozete dobodat!" Alebo aspon sipmi z luku trafit?

    OdpovědětVymazat
  10. Tvé báječné fotky dokládají, že život tropí hlouposti.
    Včera jsme byli s vnučkami v ZOO a na jednom stánku visela nabídka, kde jako první položka byl uveden "párek v rohlíku" a nad okénkem pak visela cedule "párky nejsou". Ted' mě mrzí, že jsem to nevyfotila.
    K té značce mě napadá snad jen - nezůstávejte sami v koutě a pojd'te hezky doprostřed."

    OdpovědětVymazat
  11. Nevím proč mě napadla k té hádance odpověď "zde je pokladna, kde si můžete koupit lístky". Samozřejmě to bude blbost, neb jsem v zahraničí už hodně dlouho nebyla, takže tuto značku neznám.

    OdpovědětVymazat
  12. Opravdu moc zajímavý " mišmaš ".Mrzí mně, že jsem si neschovala účtenku z WC u Popradského plesa.Co když jsem vyhrála velký prachy? Hudební lavičku v Talinu jsem neviděla.Asi tam ještě nebyla. Ale viděli jsme pomník obětem z trajektu Estonia. To bylo smutné.

    OdpovědětVymazat
  13. [1]: Petře v drobnůstkách jsi mým velkým vzorem. Vedle fotografických máš i textové - Nedělní miniglosy a také si mě jimi inspiroval. Jenže ty je dokážeš najít každý týden a já jsem zvládl jen 2 příspěvky za 2 roky a ani nevím, zda bude nějaký další.[2]: S Praxitelem jsem si sochu také spojoval, ale teď se názor přiklání k Alexandrovi, např. zde https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandros_of_Antioch.[3]: Myslím, že my muži bychom se takové pobídce vůbec nebránili [4]: Bohužel, už jsme na tom v Evropě jako v Izraeli a každá účast na místě s větším počtem osob nás znervózňuje, aby se tam nějaký šílenec nechtěl "proslavit" odpálením bomby [5]:[6]: Tys to dovedl do dokonalosti, nejen se mačkat, ale už se rovnou množit [7]:Gruppensexem si Kinga ještě trumfl

    OdpovědětVymazat
  14. [8]:Kde jsou ty časy organizovaných prvomájových průvodů a spartakiád! Dnes se doporučuje na taková místa nechodit a když už ano, pak podle návodu primátorky v Kolíně nad Rýnem by si ženy měly držet muže minimálně na vzdálenost natažené paže [9]:Víc hlav, víc rozumu ")[10]:Doba pokročila, dříve hrozilo nejvýše to, že někdo v tlačenici sousedovi žiletkou nařízl košili, dnes ho může podříznout.[11]: Jak už jsem psal hned zkraje, ke sbírání takových perliček mě inspiroval Čerf. Ale tu tvou určitě ještě uvidíš.
    "Nesedávej panenko v koutě." [12]: Na pražské nádraží by to bylo dobré vysvětlení. Přiznám se, že u hádanky správnou odpověď neznám. A možná už padla :)[13]: A někdo ji našel a teď se válí na Seychelách
    Já si zase nepamatuji památník obětí potopeného trajektu. Neštěstí se mně ale vybavilo, když jsme trajektem přejížděli to Helsinek, Ani sebelepší plavec by takovou vzdálenost a v chladné nezvládl.

    OdpovědětVymazat
  15. To je skvělý článek, co fotka to perla, to je zajímavé, co ve světě všechno k vidění a jak je to zábavné, ale líbí se mi hodně ta hudební lavička, je to dobrý nápad...

    OdpovědětVymazat
  16. Možná je produkt placement.
    Skrytá reklama na těsnění.[15]: k 9.
    Ano, aneb jak říká teta Kateřina ze Saturnina:
    "Více děr, více syslů, více hlav, více smyslů".

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Bohuzial ako oficialne vysvetlenie plati to uplne prozaicke:
    "Meeting point". Miesto na stretavanie. To som z toho jelen, ze je to skutocne nezname. U nas je tento piktogram bezny uz po starocia. V case, ked ludia obyvali jaskyne to ukazovalo zbludilym lovcom mamuta, kde sa mozu nasytit, ked im ten mamut usiel. Teda kde sa nachadza vela mäsa...

    OdpovědětVymazat
  18. Tak jsem se pobavila, nádherný fotky i postřehy****

    OdpovědětVymazat
  19. První fotka mě pobavila, i ten pisoár
    A bota není obrostlá mechem, nýbrž netřeskem nebo-li Sempervivum

    OdpovědětVymazat
  20. Co jsem se vdala, najdu svojí ulici nebo náměstí skoro v každém městě. Jó za svobodna, to byla jiná káva, to byla jen jedna ulice v Čelákovicích .Co se týká hádanky, bude to označení shromažďovacího míst nebo nouzového shromaždiště.

    OdpovědětVymazat
  21. Do bločkovej lotérie môžeš prihlásiť iba bloček vyššej hodnoty ako 1 euro. Tak sa tam musíš vrátiť a použiť WC 4 krát, a nech Ti to zaeviduje jednou platbou ..či to by bol už podvod? Asi áno. Podvody na SK nerobíme.
    Ja som jedná z vytrvalých. Už som prihlásila vyše 6 000 bločkov a NIŠT. Ani som netušila, že som tak bohatá a toľko nakupujem. No nič, teším sa na šťastie v láske, keď lotéria nezaberá.

    OdpovědětVymazat
  22. [16]: Škoda, že ta lavička nemá skutečné klávesy, že by s každým dosednutím zahrála nějaký akord :)[17]: Teta Kateřina je studnioe moudrosti, měl bych si knížečku znovu přečíst. Je to opravdový skvost.[18]: Takže směrovka k jámě na mamuta [19]: Život tropí hlouposti :)

    OdpovědětVymazat
  23. [20]: Sex point podle Akima, meat point podle Kinga, samé příjemné věci :)[21]: Díky za informaci, mech jsem měl uvozovkách, protože rostlinu neznám, teď jsem chytřejší.[22]: Ale máš tu ulici v ženské přechýlené podobě? Z ženských jmen v názvech ulic znám jen Boženu Němcovou, Karolinu Světlou a Anežku Hodinovou-Spurnou. U té poslední nemám tušení, o koho jde, Google jsem nezkoušel, ale ta kuriózní kombinace se dobře pamatuje.[23]: To je smůla a já se tak těšil :)
    Gabi, ty musíš trpět nákupní horečkou. Já bych za rok schrastil nejvýš 50 dokladů.

    OdpovědětVymazat
  24. Inu kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Hádanka už je vyřešená. Přesně tuhle mají na trajektu "Pride of Kent" a vedle je almara s plovacími vestami. Dost mě to znervóznilo, protože těch vest tam měli jen šedesát.

    OdpovědětVymazat
  25. U té Venuše je jisté jen to, že to není Venouš.

    OdpovědětVymazat
  26. S hádáním jdu s křížkem po funuse, jak tak koukám.
    Vyhrál jsi něco na ten lístek z veřejných záchodků? Taky mě pobavila cedule - restaurace deset metrů, vždyť to snad musí být vidět
    Když vidím selfie tyč
    raději klidím se pryč.

    OdpovědětVymazat
  27. Seriózně je v Brně ulice pojmenovaná tvým příjmením? Pátrám, pátrám, ale nikde ji nevidím

    OdpovědětVymazat
  28. Krásné odlehčené povídání a skvělé fotky. Moc se mi to líbilo. Co se týče hádanky, nemám tušení, co by to mohlo znamenat. Možná něco jak bývá upozornění na práce na silnici, padající kamení nebo dobytek, jen v tomhle případě upozorňují na hrozbu střetu se zloději, co obstoupí ze čtyř stran a nepustí.   

    OdpovědětVymazat
  29. [26]: V ledovém oceánu moc nepomohou a žraloci v teplém moři si z nich také nic dělat nebudou. Myslím, že na otevřeném moři vesty budou asi tak k užitku jako ty v letadlech.[27]: Podle zachovalých částí se zdá, že v tom bude jasno :)[28]: Nevyhrál, jak píše Gabi v [23]:, výherní jsou až od 1 EUR výš, ale je zaujalo mě, že na Slovensku vydají doklad opravdu na všechno, i na jeden pohled, známku, cokoliv.
    Selfie tyče mě také dost rozčilují, zvláště v podání Japonců. 20-členná skupina je schopna se střídat ve všech možných kombinacích a než se dá něco vyfotit, je třeba se obrnit velkou trpělivostí a čekat nejméně 10 minut.[29]: Taková významná ulice, vždyť má asi půl kilometru [30]: Hrozba střetu se zloději vypadá velmi pravděpodobně, pod dojmem událostí v Kolíně nad Rýnem mě ještě napadá nebezpečí obstoupení sexuchtivými mladíky :)

    OdpovědětVymazat
  30. No prosím, tak jsem se chtěla blýsknout, že něco uhodnu a přijdu s křížkem po funuse. Ale aspoň jsem se pobavila nejen zajímavým článkem, ale i komentáři. Jasně jsem poznala na co ten který pisatel či pisatelka myslí. Jo selfí neuznávám, já se fotím sama zásadně v zrcadle a to ještě jen doma. A dost už nerada-lepší to už nebude...   

    OdpovědětVymazat
  31. Ty selfí tyče mi pěkně lezou na nervy. Ve Francii v horském vyhlídkovém vláčku seděl vedle mě nějaký Francouz a pořád držel v pařátech tu selfí tyč a šmejdil s ní kolem mě v vystrkoval ji z okna. Ani jsem nemohla pořádně fotit. Já myslela, že mu jednu vrazím.

    OdpovědětVymazat
  32. Bota s netřeskem je prima, Miloši.
    Jinak se jen kochám, ale moc by mě zajímalo, co znamená ta značka.

    OdpovědětVymazat
  33. Tak jsem se šla podívat, o čem byl článek "Letně s hádankou" vloni...
    Uvedený paragon je z hlediska EET naprosto bezcenný. Neobsahuje to nejdůležitější - FIK (fiskální identifikační kód). Zřejmě pochází z doby před zavedením EET nebo má firma Lagon výjimku a EET nepodléhá.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)