20. dubna 2017

Montserrat - klášter ve skalách

Podobně jak k Madridu patří návštěva 45 km vzdáleného kláštera El Escorial, ve všech směrech konkurenční Barcelona se může pochlubit neméně významnou církevní stavbou, a tou je benediktinský klášter Montserrat.

Katalánský klášter je o více než pět století starší než El Escorial, byl založen r. 1025, a také jeho zasazení do krajiny je mnohem působivější. Nachází se asi 40 km od Barcelony na hoře Montserrat (podle níž získal své jméno), obklopen vápencovými skalními útvary, které ve vrcholové partii připomínají jazyky šlehajících plamenů či zuby prehistorické šelmy. V katalánštině "serrat" znamená "řezání" a Montserrat v češtině odpovídá "Přeříznuté hoře", někde se uvádí, že označení vyjadřuje horu ve tvaru zubů pily, a tedy "Zubatou horu". Nejvyšší místo Sant Jeroni má nadmořskou výšku 1236 m.




Dostat se ke klášteru z Barcelony je možné vlakem z podzemní stanice náměstí Espanya a pak zubačkou, anebo lanovkou, zdatní turisté mohou vystoupat po svých, výchozí místo je však jen "pár" metrů nad mořem, a převýšení je tak značné.





Podnět k založení kláštera dala legenda, podle níž r. 880 několik sobot po sobě z nebe vyzařovalo silné světlo a zněl zpěv andělů. Když se tamější biskup s pastýři vydal za světlem, společně objevili jeskyni a v ní sochu černé madony. Chtěli ji snést z hory dolů do města, ale ta náhle ztěžkla, že pokračovat bylo nemožné. Pro všechny to bylo znamením, že chce zůstat na Montserratu. Událost je považována za španělskou verzi zjevení Panny Marie a klášter pak také dostal jméno Panny Marie.




Černá madona (La Moreneta) je nyní k vidění v bazilice, která je součástí komplexu budov.





Výstavba kláštera byla zahájena v románském slohu, který vystřídala gotika, fasáda baziliky z let 1900-1901 je v platereskním (plateresque), tj. raně renesančním španělském dekoračním slohu, který jemnými reliéfy připomíná práce zlatníků (ve španělštině platero znamená zlatník). Sochy nad vchodem představují Ježíše Krista a jeho 12 učedníků (apoštolů).





Papež Lev XIII. na konci 19. století prohlásil černou madonu za patronku Katalánska a klášter i proto je nejvyhledávanějším poutním místem Katalánců. Všechny cesty symbolicky vedou k Montserratu a každý rok ho navštíví milion poutníků.




Vápencové skály jsou rájem horolezců, podobně jako u nás Prachovské skály, zde se navíc z ptačí perspektivy mohou dívat na klášterní budovy.




V klášteře žije 80 mnichů a známý je i chlapeckým pěveckým sborem, založeným už ve 13. století. Vystupuje 2-krát denně (ve 13 hod a v 19:10). Ten jsme ale neviděli, vynahradily nám to tyto ženy.




Milovníci opery si v souvislosti s Montserratem vybaví jinou ženu, slavnou operní pěvkyni Montserrat Caballé. A příznivci popmusic ji mají spojenu s Freddiem Mercurym, s nímž nazpívala album Barcelona. Jeho titulní píseň se nesmazatelně zapsala do povědomí jako symbol olympiády v Barceloně v r. 1992.

22 komentářů:

  1. Sakra, tys mi to vzal z klávesnice s tím Freddiem...... Krásné místo, byť už hodně komerční. A není Escorial zároveň i královský palác?

    OdpovědětVymazat
  2. Na wikipedii jsem našla ještě jednu legendu o založení kláštera. Je spojena s poustevníkem Juanem Garinem:
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Juan_GarinOvšem ta o černé madoně se mi líbí víc.
    Stejně je zvláštní jak silně náboženství zasahovalo (zasahuje?) do života lidí.

    OdpovědětVymazat
  3. Tady se musí horolezci vskutku vyřádit.

    OdpovědětVymazat
  4. Klášter vypadá moc dobře. Ale ještě jsem nikdy neslyšela a ani neviděla klášter vybudován na skále. Koukám, že ta přroda je nádherná tam.
    Jsem si říkala, kde  uvidím ty koleje. Podzemním vlakem chci jet taky... :)
    Legenda zajímavá.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Parafrázovala bych pana Horníčka (Ovšem. Když loď, tak především na kopci.):
    Když klášter, tak především na skále
    http://www.axina.cz/blog/3-prezentacni-koutek/70-skalni-veze-a-klastery-meteora-v-recku.html

    OdpovědětVymazat
  6. Klášter vůbec nevypadá tak letitě, jak ve skutečnosti je. Možná je to díky umírněnému až strohému slohu. Každopádně je hezky umístěný do skal a kdyby z něj nebylo vytvořeno turistické "eldorádo" mohl by tam být božský klid.

    OdpovědětVymazat
  7. Fantastické!! Je to až neuvěřitelné, že na takovémto místě byl vybudován klášter..A vápencové skály vypadají vskutku zajímavě!! Velmi povedené snímky!

    OdpovědětVymazat
  8. Jak to asi před tolika lety stavěli...

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkné představení zajímavého místa. Doufám, že při horolezcích na přilehlých skalách stojí z protekce všichni svatí.

    OdpovědětVymazat
  10. Nádherné Miloši,
    taková reportáž bere dech...

    OdpovědětVymazat
  11. Jako zajímavé místo je to krásné, ale  b"bydlet" bych tam nechtěla. Jejda, Barcelona a píseň při zahájení- my jsme to sledovali a byla jsem úplně dojatá- krása. Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
  12. To jsou panoramata!
    Vskutku monumentální stavba, díky za další zajímavý virtuální výlet .

    OdpovědětVymazat
  13. [1]: Máš pravdu, byl, jen nevím, zda ještě je takto využíván, velký královský palác (Palacio real) je v Madridu a Goyovy obrazy Nahá Maja a Oblečená Maja, za nimiž se kdysi muselo do El Escorialu, dávno jsou v madridské galerii Prado.[2]: Také jsem si ji přečetl, ale chybí mně v ní černá madona. Velmi zajímavá je informace, že socha Juana Garina je v lese u Kuksu. Braunův betlém a sochy v jeho blízkosti na fotkách mám, a to včetně Garina, vůbec jsem však nevěděl, koho znázorňuje.[3]: Snad jen při tom řádění na turisty nespadne nějaký uvolněný balvan :).[4]: Axina v [5]: mě předběhla, kláštery Meteora jsou dokonce na vrcholu skal.
    Hned na 1. snímku vpravo je vláček nezřetelně vidět, to už vyjel z tunelu, který je patrný na 3. fotce shora.

    OdpovědětVymazat
  14. [5]: Kláštery Meteora znám jen z článků, průvodců a také tvé skvělé prezentace, ale nebyl jsem, jsou ve vnitrozemí a v Řecku jsem byl vždy jen v blízkosti moře.
    Říkám si, jak to tam mají s vodou a WC :)[6]: A všechno zvládli bez jeřábu, helikoptéry a dalších vymožeností techniky.[7]: Myslím, že vše je rekonstruované. Ale lidí jsou tam opravdu davy, na vstup do baziliky k černé madoně jsme čekali asi hodinu.[8]: Na takovém místě bychom asi spíš čekali hrad než klášter. Zřejmě mniši nechtěli být rušeni, z dnešního pohledu se to zdá kontraproduktivní .
    Bohužel počasí fotografování příliš nepřálo, z odstupu bylo vše v oparu.[9]: To by mě také zajímalo, už jen samotný výšlap bez nákladu je sportovním výkonem. A z vápence stavby určitě nejsou.

    OdpovědětVymazat
  15. [10]: A možná i mniši se za ně modlí :)[11]: Být tak reportérem zahraniční redakce, to by bylo! [12]: Na nákup je to trochu z ruky, ale zase ty výhledy :).
    Freddie Mercury zemřel v r. 1991 a olympiády se chudák ani nedožil, píseň byla ze záznamu.[13]: Při pohledu dolů se tají dech, ještě krok a máme to za sebou.
    Kupodivu tam ale nejsou žádní paraglidisti, zřejmě tato zábava je tam zakázána.

    OdpovědětVymazat
  16. Je to hodně nádherný, chtěla bych tam jednou zavítat

    OdpovědětVymazat
  17. wow, tie prvé dve fotky sú najlepšie

    OdpovědětVymazat
  18. Na první, ale nejlépe na druhé fotografii shora, je vidět pod hlavní komunikací jakási pravidelná síť. Zdá se, že je to prosklená stěna, která odráží obraz skal. Je to tak? A co je za ní?

    OdpovědětVymazat
  19. Moje první slova.....JEŽIŠ, NO TAK TO JE TEDA
    Je to nádherný

    OdpovědětVymazat
  20. máš krásné fotky, jen škoda, že ti nesvítilo víc sluníčko a že jsi neslyšel Escolanii, protože to je snad ten největší  zážitek v mém životě
    v současnosti se bohužel na Morenetu čeká několika hodinová fronta a člověk si musí vybrat, co chce navštívit

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)