20. srpna 2017

Coventry (1) - lady Godiva

Coventry je u nás v povědomí jako místo s podobně tragickým osudem jako Lidice. Nejde však o malou obec, ale město s více než 300 tisíci obyvatel, které v listopadu 1940 bylo téměř celé srovnáno se zemí bombardováním německého letectva, jehož cílem bylo zlikvidovat zdejší průmysl, zaměřený na výrobu munice a motorů do vojenské techniky. Říká se, že ministerský předseda Winston Churchill o plánech Němců věděl, ale nic pro záchranu Coventry neudělal, aby neprozradil, že Angličanům se díky Alanu Turingovi a jeho týmu podařilo rozluštit kód šifrovacího stroje Enigma, využívaného německou armádou.

Připomínkou ničivého náletu je torzo katedrály sv. Michala, ta a nová katedrála k ní přistavená si zaslouží samostatný text.



Zde se podíváme ještě dále do historie, do samotných počátků města. Ty sahají do 11. století, kdy hrabě Leofric a jeho manželka Godiva založili benediktinské opatství sv. Marie. Před branami opatství brzy vyrostlo tržiště a osídlení se postupně rozšiřovalo.

Hrabě obyvatele trýznil nelidskými daněmi tak, že i Godiva ho žádala o soucit s nimi. Hrabě slíbil vyhovět, když Godiva nahá projede městem na koni a obyvatelé přitom zůstanou doma a nepohlédnou na ni.
Godiva na podmínku přistoupila a zahalená jen svými vlasy, dlouhými až po pás, následující ráno městem projela. Obyvatelé ji ušetřili hanby a měli okna zavřená, Leofric splnil slib a daně všem snížil.

Podle pozdějších verzí legendy však přece jen jeden zvědavec Godivu šmíroval, jmenoval se Thomas a vysloužil si přezdívku Peeping Tom. Můžeme ho tak považovat za neoficiálního vynálezce peep show. Tomovi se ale chlípné pozorování půvabů Godivy nevyplatilo, protože při něm oslepl.

Lady Godiva se stala vděčným objektem malířů a sochařů, viz např. obrázky v anglické Wikipedii, Herbert Art Gallery and Museum v Coventry těmto dílům dokonce vyhradilo samostatný výstavní prostor.

Socha Godivy stojí v Coventry také na volném prostranství. Bohužel ve večerním světle příliš nevynikne.




Godivě jsou věnovány i písně. Jednu má v repertoáru skupina Synkopy 61 a druhou Boney M.

V textu písně Synkop 61 od Milana Hanáka nebezpečí z oslepnutí vyřešily sluneční brýle:
"Vezmu si brýle sluneční, zahalím tvář, bez bázně půjdu přímo k ní, ač mi v tom brání její zář."

Chudák šmírák Tom, to ho nenapadlo.

31 komentářů:

  1. Možná nebyly tehdy ještě brýle. Lady Godiva je opravdu známá už léta. Kdovíkdo se škvírkou díval- okenice zavřené.

    OdpovědětVymazat
  2. Legenda o Lady Godivě je hezká pohádka Ve skutečnosti šlo s velkou pravděpodobností o první historicky zdokumentovaný případ KANDAULISMU.Kandaulismus je sexuální praktika nebo fantazie, ve které muž ukazuje svoji partnerku jiným lidem pro jejich voyeurské potěšení. Někdy se toto chování dostane až do extrému, kdy neumožňuje úplné sexuální vztahy. Žena žije pravidelným sexuálním životem s jiným mužem (jinými muži) a manželovi je zcela odepřeno uspokojení. Domácí sex se redukuje na jednostranné orální praktiky, ve výjimečných případech nosí muž (!) pás cudnosti, který mu zabraňuje v masturbaci.Existuje hypotéza, že kandaulismus může být skrytou formou homosexuality.Kandaulismus je dobrovolný a muž jej nevnímá jako ponížení, ale tento stav jej sexuálně vzrušuje. Většina mužů přijde na to, že jsou kandaulisté poté, kdy jsou partnerkou podvedeni a namísto ponížení pociťují vzrušení.Dle další teorie při kandaulismu submisivní muž demonstruje odhodlání akceptovat jakékoliv ponížení a vzdát se vlastního uspokojení výměnou za to, že žena prožívá kvalitnější sex s jiným partnerem. Iniciátorem tohoto kroku je častěji muž a zpravidla se jedná o krok nevratný. Jakmile si žena po letech manželství ověří, že je stále atraktivní a že může pěstovat další sexuální vztahy bez následků, zpravidla už není ochotna se této výhody vzdát

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Dobrá přednáška! Ale ta pověst je přece jen oproti suchým věděckým datům romantičtější, byť jejím podkladem je vědecky zdokumentovaná úchylka....

    OdpovědětVymazat
  4. Jak se tak dívám, pověst je dost známá všem, já ji dosud neznala. Obrázky v galerii pěkné, ba ani ty písničky jsem neznala. O obci Coventry jsem taky nevěděla. Tolik se toho u Tebe naučím - jsem zvědavá, co mi ulpí v paměti.   

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Legenda je vždycky romantičtější než věda... Ovšem sám Miloš zařadil článek do rubriky "sex"

    OdpovědětVymazat
  6. [6]:Aha, a to jsem si ani nevšimla

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem na tom stejně, jako Intuice. Neznala jsem legendu, ani ty písničky, mimochodem hezké (zvlášť ta Synkopácká se mi líbila).

    OdpovědětVymazat
  8. Říkala jsem si na začátku, jak se chceš od bombardování dostat k sexu, abys dostál názvu rubriky, ale zvládl jsi to :) Pověst jsem taky neznala, ať v tom kolegyně nejsou samy :)

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Ani já jsem legendu o Lady Godivě v této podobě neznala. Musím říct, že pobavila.
    Teď to nemohu snadno nalézt, ale určitě jsem se v literatuře s fenoménem jízdy nahé vysoce postavené ženy už setkala.
    Nebylo to v Příbězích tisíce a jedné noci? Ovšem tam to bylo tak, že žena jezdila nahá po městě celkem pravidelně spolu s družinou dívek. Poddaným byl znám přísný zákaz podívat se při tom na ni. Dívky nebyly žádné něžné bytosti. Pokud objevily šmírujícího muže, na místě ho sťaly. Jednou však byl jeden ušetřen...
    Neříká vám to něco? Pomozte mi vzpomenout si na další detaily.

    OdpovědětVymazat
  10. Ať je to, jak chce, byla to kočka a měla nádhernou postavu. Domnívám se, že bych taky očumovala. Dokážu ocenit, když se někdo povede od přírody     [5]: Já ti přesně povím, co si zapamatuješ...to co psala Axina, že je to pěkná úchylárna   

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Náhodou, článek byl zajímavý a mne taky oslovil! Miloš se vynasnažil najít o Godivě ve všech oblastech - literatura, hudba, výtvarné umění, sochařské umění. Za mne má 1 s *. Ještě v tom byl lechtivý podtext.

    OdpovědětVymazat
  12. Já ještě doplním, že skladbu Peeping Tom má na repertoáru glamrocková kapela Placebo a tentýž název nese i kapela vedena Mikem Pattonem, kterého snad nektěří z vás znají jako frontmana Faith No More.         

    OdpovědětVymazat
  13. Chtěla bych říct "princ na bílém koni" - jenže ten kůň má jinou barvu a princ je žena!

    OdpovědětVymazat
  14. Teda, zajímavé povídání, socha Godiva se mi líbí obzvlášť, když je modře nasvícená.

    OdpovědětVymazat
  15. Taky by se nějaká děva mohla nahá projet Prahou, aby se daně snížily.

    OdpovědětVymazat
  16. [2]: Řekl bych, že půjde o vícečetnou úchylku; soudím tak podle toho nevynuceného snížení daní

    OdpovědětVymazat
  17. [1]: No právě, nevím, zda bych odolal :)[2]: O kandaulismu jsem ještě neslyšel a ani ho nedokážu pochopit, myslím, že muži mají k ženám v drtivé většině opačný postoj, představa, že jejich drahá by mohla být s někým jiným, anebo byla, než se s ní poznali, je pro ně nepředstavitelná, resp. velmi nepříjemná.
    Z vyprávění vím, že na bývalém pracovišti jeden mladý kolega šel s partnerkou na swingers party a tam ji jeden účastník tak uchvátil, že kolegu opustila. Řekla mu, že až teď poznala, co je rozkoš. Prý můžou zůstat kamarádi :)[3]:Jen trochu neuvěřitelná :).[4]: Myslím, že mužům, co mají rozkoš z poskytování voyerských zážitků pro ostatní spoluobčany, bychom nedostatek romantiky odpustili :).[5]: „Obec“ je velmi pěkná a ani bych nevěřil, že mohla být tak zničená, ale u Drážďan nebo Varšavy je to stejné.

    OdpovědětVymazat
  18. [6]: [7]: Rubrika hodně zaostává, tak už bylo na čase :)[8]: Já tu legendu znám právě od Synkop 61, bývala to moje nejoblíbenější skupina a v hudební rubrice mám o ní 4 články.[9]: Původně jsem se chtěl věnovat katedrále, ale pak mě napadlo, že by bylo škoda nevyužít svůdnější možnost :).[10]: To byla ale bezcitnost, místo aby byly polichoceny obdivnými pohledy :).[11]:“Ocenit“ to je to pravé slovo. Jako umělecké dílo, ale vytvořené přírodou.

    OdpovědětVymazat
  19. [12]: Jen lituju, že jsme v Coventry byli až večer, jinak bych šel do galerie se podívat na obrazy Godivy.[13]:Akime, díky za informace, je vidět, že pro ně je Tom zajímavější než Godiva :).[14]:Tak třeba víla na vraníkovi :). Ale už se v pohádkách moc neorientuju :).[15]: Bohužel nemám žádný detail.[16]: A mohla by to vzít i přes Brno :).[17]:Multideviantní případ :).

    OdpovědětVymazat
  20. Chudák město.
    Ale Lady neznám a vše co se kolem ní točí.

    OdpovědětVymazat
  21. [18]: Nebo taky kousek vedle Dresden - Ústí nad Labem. Tak trošku sbírám elektronické pohlednice Ústí a vypadá to z té doby dost zběsile.

    OdpovědětVymazat
  22. Zajímavé a krásné fotky i hodně vypovídající povídání, je škoda zničené historie, je nevratná, bohužel stejný osud potkal i jiná města a nejen v minulosti... Anglii mám ráda, ani ne tak velká města, jako anglický venkov, ten mě okouzluje, ráda bych se tam někdy podívala...

    OdpovědětVymazat
  23. Díky za poutavou exkurzi i povídání!

    OdpovědětVymazat
  24. Nahou Godivu jsem tuhle viděla v metru. Asi to byla její praprapra100x pravnučka?

    OdpovědětVymazat
  25. Píseň neznám ale BoneyM ano, mám ráda jejich skladby, ale tuto neznám.

    OdpovědětVymazat
  26. Dovolím si doplniť ešte jednu pesničku od Jana Buriana.
    https://youtu.be/KfJZjprLYow

    OdpovědětVymazat
  27. Zajímavá legenda :),  a moc pěkně nafoceno :).

    OdpovědětVymazat
  28. Pěkné. Já velice ráda navštěvuji galerie.V Praze je mi nejvíce simpatická Galerie U Betlémské Kaple (web)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)