13. prosince 2017

Bangkok (2) - chrámy a sochy Buddhy

Bangkok, více než osmimilionová metropole Thajska, se jako jiná velká asijská města čím dál víc podobá americkým. Když se rozhlédneme z terasy 309 m vysokého mrakodrapu Baiyoke Tower II, spatříme výškové stavby, bazény na střechách, spleť mimoúrovňových silničních přivaděčů, vydáme-li se do ulic, míjíme luxusní hotely a nákupní centra obchodních řetězců.




Po setmění se rozzáří reklamní poutače, ve vyhlášených místech se rozsvítí lucerny nočních podniků a v ulicích nápadně přibude neasijsky vyhlížejících návštěvníků, kteří spěchají do go-go barů za zážitky z erotických představení a případně i nalezením placené společnice na dobu pobytu. O tom jsem se už ale zmiňoval v článku o sexuální turistice.

Thajsko je však atraktivní i letovisky na pobřeží Andamanského moře, výlety na ostrovy (zejména James Bond Island a Phi Phi Islands) a neméně tak starými památkami - chrámy a sochami, kde ústřední postavení má Buddha. A nejvíce jich najdeme právě v Bangkoku.

Buddha je přitom chápán v několika významech, je jím staroindický bůh; historická postava Siddhártha Gautama, řečený Buddha; a konečně psáno s malým písmenem na začátku se jím myslí bytost, která dosáhla dokonalosti (osvobodila se od nevědomosti), a tím ukončila koloběh dalšího znovuzrození.
Na rozdíl od islámu výrazným rysem buddhismu je mírumilovnost, sochy Buddhy jsou typické protaženými ušními lalůčky, které symbolizují naslouchání druhým, a meditativním jogínským posedem.

Chrámy se v moderní zástavbě ztrácí, nejdůležitější uvidíme z lodi při projížďce po řece Chao Phraya.



Další snímek znázorňuje chrám Wat Arun (Chrám úsvitu/Temple of Dawn) ze 17. století. Název získal tím, že před rozšířením Bangkoku byl první budovou, na níž se odrážely paprsky vycházejícího Slunce.




V chrámu Wat Arun byla původně uložena posvátná socha smaragdového Buddhy. Tam už však není, navíc chrám se nachází na opačném břehu než ostatní významné chrámy, proto není tak navštěvovaný.


S dokončením budov Velkého paláce (Grand Palace) v r. 1785 byl nejposvátnější symbol Thajska přestěhován do chrámu v jeho areálu a ten pak po něm dostal i jméno Wat Phra Kaeo (Chrám smaragdového Buddhy/Temple of the Emerald Buddha). V anglických textech je thajské jméno uváděno i v podobě Wat Phra Kaew. Palác byl až do r. 1946 sídlem krále, dnes je využíván k slavnostním příležitostem.



Uvnitř chrámu je zakázáno fotografovat a návštěvníci se k soše nesmí ani přiblížit. Další (velmi nevýrazný) snímek je proto zvenku přes vchod. Socha je v porovnání s mnohými jinými malá, na výšku má 66 cm, a přestože se smaragdy nemá nic společného, má historickou cenu, byla objevena r. 1434 a neznámým sochařem byla zhotovena z jednoho kusu jadeitu.




Tento nerost má matnou barvu, snímky smaragdového Buddhy v zářivě zelené a s leskem, kterých Googlem najdeme bezpočet, zobrazují jen napodobeniny.
Zajímavostí je, že socha smaragdového Buddhy třikrát do roka mění doplňky - v zimě ji zdobí zlaté roucho (právě z tohoto období předchozí snímek je), v době dešťů je oděna v klášterní roucho a v létě má na hlavě korunu s drahokamy. Pocta sochu "převlékat" náleží thajskému králi.

Příbytek Buddhy stráží démoničtí obři.




K strážcům patří i zvláštní bytosti s lidskou hlavou a tělem zvířete, např. napůl ženy a napůl lvi nebo ptáci.




Za pozornost stojí ale celý chrámový komplex Wat Phra Kaeo. V Thajsku se považuje za nejvýznamnější.



Velká pagoda s povrchem ze zlata uchovává popel Buddhy.



Na horní terase se nachází (Royal) Pantheon, který byl původně určen pro smaragdového Buddhu, ale pro slavnostní obřady se ukázal malý, a proto nakonec zůstal prázdný.




Vedle Pantheonu stojí Tripitaka - knihovna s originálními svitky textů buddhistického učení.




Součástí chrámu jsou galerie s výjevy z thajského eposu Ramakien.




V areálu se nachází i zmenšená verze kambodžského chrámu Angkor Wat, který Thajci ve středověku dobyli a podrobili si i celou Kambodžu.



Třetím chrámem, který ve výčtu nejznámějších nemůže chybět, je Wat Pho (Chrám ležícího Buddhy/Temple of the Reclining Buddha).



Chrám byl založen v 16. století, ale obrovská, 46 m dlouhá socha ležícího Buddhy je o tři století mladší.



Povrch je ze zlata až na chodidla, zdobená perleťovými intarziemi se 108 znameními ze života Buddhy, která ho přivedla k přemýšlení o jejich smyslu.




Ležící pozice vyjadřuje umírání Buddhy ve chvíli dosažení nirvány - blaženého stavu, osvobozeného od nevědomosti a strastí, způsobených chamtivostí, nesnášenlivostí a zaslepeností.

Zatímco ležící Buddha je "jen" pokryt plátky zlata, 3 m vysoká a 5,5 tuny těžká socha Buddhy v chrámu Wat Traimit (Chrám zlatého Buddhy/Temple of the Golden Buddha) je ze zlata celá.




Do stěny nad schodištěm jsou vsazeny desky s bohatými reliéfy.



Z množství soch Buddhy přechází zrak, některé už neumím zařadit.




A na závěr přehlídky Buddhů ještě živý model. Ten vedle něho se zdviženou pravicí by v Evropě mohl mít problémy.


26 komentářů:

  1. Pěkný zlatý poklad! A to jsem si myslela že budhisté nelpějí na majetku a ani zlatu a drahých kamenech. Vždyť sám Budha se vzdal všech výsad a majetků prince z královského rodu a žil jako chudý.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za osvěžení vzpomínek.
    V B. jsem byl před 16ti lety.
    Hezké fotky.

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem zaznamenala na internetových serverech zprávu, že Zemi minulo těleso, které není objektem naší sluneční soustavy a u kterého se nevylučuje umělý původ:
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2331157-vytvorili-ho-mimozemstane-astronomove-proveri-podivny-asteroid-oumuamua
    Tak si říkám, že není divu, že nás těleso minulo bez zjevného povšimnutí, ačkoli na Zemi se evidentně rozvinul život.
    Na jedné části planety se lidé klaní umučenému jedinci na kříži, na jiné se zas klaní obřím zlatým sochám. Současně kolem planety obíhají četné umělé satelity... Jaká vyspělá mimozemská civilizace by měla zájem navázat kontakt s bytostmi, vydávajícími tak nesourodý důkaz o své inteligenci?Článek je vynikající. Je obdivuhodné, Miloši, co všechno jsi stačil zcestovat. Musely to být silné zážitky. Tamní kultura se už hodně liší od naší, evropské.

    OdpovědětVymazat
  4. Trošku předbuddhováno, ale v dané destinaci se s tím musí počítat.       

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek! Napřesrok se tam chystám, letos si chci ještě odbýt Hong Kong :)

    OdpovědětVymazat
  6. To je taková nádhera!
    Děkuji ti za zprostředkování toho místa alespoň virtuálně .

    OdpovědětVymazat
  7. Všechno je nádherně zlaté, oči přecházejí nad tou nádherou! Krásná reportáž, kvalitní jako ty míváš, díky ti za krasojízdu.

    OdpovědětVymazat
  8. Hmmh, tak koukám na ty jeho pařátky - a má skvělou pedikúru!

    OdpovědětVymazat
  9. mas bohovske cestovne zazitky-poznatky. ale mna to nechava chladnym, hoci budhizmus vlastne uznavam! ja osobne nemam pre tuto kulturu nic, ani neviem poriadne, preco.

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za krásnou "cestu". Je dobré sdělit zážitky a navíc obohatit fotografiemi. Nejsem založená nábožensky, pořád všude vidím většinou přepych tam, kde je jen na koukání, ovládání lidí. Aspoň, že ten budhismus je mírumilovný.

    OdpovědětVymazat
  11. Oni převlékají Buddhu, my převlékáme Jezulátko . Velmi dobrý a tradičně obsažný článek, třeba pro nás, co v Thajsku nikdy nebyli a ani se tam nejspíš nikdy nechystají.[3]: Popravdě, nemyslím si, že by to, jak a čemu se člověk klaní, svědčilo jakkoli o jeho inteligenci, byť to tak možná lidem, kteří považují "neklanění" za hodnotu "o sobě", může připadat .

    OdpovědětVymazat
  12. Miloši, to jsou místa, kam se asi nepodívám a jsem ráda, že to sem dáváš. Stavby jsou monumentální, mají obrovský náboj a velké množství energie. Je vidět, že Buddha tam má své důležité místo.

    OdpovědětVymazat
  13. Bangkok je nádherné město s neomezenými možnostmi, tj. sexuální turistika, muay thai, potápění apod.😉Miloši, zajímavý článek, včetně hezkých fotek🙂

    OdpovědětVymazat
  14. [1]: Třeba ho zlatem zdobí, protože si myslí, že mu to tak víc sluší :).[2]: Já před šesti, ale vzpomněl jsem si, že jsem Bangkoku zatím moc nedal :).[3]: Mně buddhismus, i když ho znám jen velmi povrchně, připadá jako sympatické náboženství, jen se mně moc nelíbí, že dosažením dokonalosti se ukončí proces nového zrození v dalším těle a člověk definitivně zemře, i když v podobě "duchovního těla" ještě pokračuje.
    Ale protože k dokonalosti mám nebetyčně daleko, ještě můžu věřit v mnoho reinkarnací :).[4]: Kromě stovek Buddhů ve městě mají také velký počet velkých portrétů thajského krále. Je vidět u chrámů, obchodních center, ...,
    zřejmě ale nejde o klasický kult osobnosti, mají ho asi v nepředstírané úctě.[5]:To tedy závidím, Hong Kong a Taiwan jsou na vrcholu toho, co bych v Asii ještě chtěl vidět.

    OdpovědětVymazat
  15. [6]:Na "rozvojovou" zemi je toho zlata trochu moc :).[7]: šťastná to manželka krále, určitě netře bídu :).[8]: Pařáty jsou opravdu ostré jak břitva, kdyby strážce jimi provedl bojový kop, s vetřelcem by to špatně dopadlo.
    Aby si ale ti pedikéři nenaškrabali trochu zlatého prachu :).[9]: Vím, zajímá tě Japonsko, tam jsem pro změnu nebyl já a ani jsem po něm netoužil. Ale třeba někdy i na něj dojde. Když ne teď, tak v příštím životě :).[10]: Opravdu si myslím, že buddhismus je přijatelný pro každého. Kdybych nebyl ateistou, vyberu si k víře právě jej.

    OdpovědětVymazat
  16. [11]: Přiznám bez mučení, že u bigotních věřících bych moc inteligence nepředpokládal. Přirozeným rysem uvažujícího člověka je o všem si utvářet názor sám (na základě stupně poznání) a ne jen slepě věřit.[12]: Thajsko je docela dostupné, např. je levnější než Island :).
    Dost cestuješ, můžu ti ho doporučit.[13]: Potápět se neumím, ale šnorchlování jsem vyzkoušel. Jen v těch teplých vodách mám neodbytnou představu, že může připlout velký bílý žralok. Asociace z filmů (např. Pláž) je příliš silná.[14]: Láska k čemu? K Thajsku?
    No, ano, je snadné se do něj zamilovat.[15]: Díky za krásné foto, mrakodrapy (jak) ze zlata, úžasné.
    A přitom jsem někde četl, že zlato z celého světa by se vešlo do krychle o hraně 25 m. Asi zapomněli započítat Thajsko :).

    OdpovědětVymazat
  17. [18]: Miloši, potápění je, když máš zdravé srdcem tím nejlepším možným relaxem - v Thajsku apod.😉Vím, o čem mluvím, neboť jsem se před nějakým časem potápěl (nešnorchloval!)😉Věř mi, že potápět se s “velkým bílým” je velkolepý zážitek, i když se jedná o parybu resp. prehistorickou popelnici😉Osobně bych velmi rád viděl “megalodona”!😉

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Dej si Miloši bacha, aby jsi se nezamiloval do mladých Thajek a nechytil jsi na pytlika nějakou vyrážku či ...! 😃

    OdpovědětVymazat
  19. [19]:Měl bych strach, že okouzlením z podmořského světa bych zapomněl na správný způsob vynořování.
    Velké bílé žraloky bych se neodvážil pozorovat ani z klece, protože ani ty nemusí obstát, jak ukazuje jeden záznam útoku ve videu https://www.youtube.com/watch?v=ubjFzqw9QKM.
    O megalodonech jsem už mnohokrát slyšel, ale doteď mně není jasné, zda nejde o vyhynulý druh (jako v případě dinosaurů a mamutů), příšeru ze sci-fi literatury a filmu, nebo skutečně je možné se s nimi setkat.[20]:Smůla, jak se říká, lízat zmrzlinu přes igelit není nic moc .

    OdpovědětVymazat
  20. [21]: Neboj Miloši, s impozantním Megalodonem (18 - 20 metrů) se již nesetkáš, neboť vyhynul před cca 1,6 milionů let - byl to opravdu neporazitelný predátor, který ...😉🦈Máš pravdu, že s ochranou ...😉

    OdpovědětVymazat
  21. No kolegyne vypravea ze chlapi ze zajezdu chteli na thajskou masaz primo tam ...nez narazili na pdnik kde dva chlapci zpracvavali Nemce pred vchdem ze pry si sahnul..non si "sahnu" asi vic nebylo toasi jen mimdek..pak je to ale preso.n

    OdpovědětVymazat
  22. Známému právníkovi mafie kdosi unese ženu a dítě. Pro tým začíná závod s časem. Právník po posledním, nepříliš úspěšném soudu, při kterém obhajoval svého mafiánského šéfa, dostal kufřík s drogami, aby ho u sebe schoval. Uložil ho do úschovny, odkud však kufřík zmizel. Proto mu jeho vlastní zaměstnavatelé unesli rodinu - chtějí drogu zpět, nebo odpovídající částku. Kanadský seriál (2003). V hlavních rolích Caterina Scorsone a Vivica A. Fox.

    OdpovědětVymazat
  23. ...nebylo to jen mimodek. Pak je to ale preslo...

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)