7. března 2012

Ostrov Jamese Bonda

Ostrov Jamese Bonda je pěkným příkladem marketingového využití názvu v reklamě. V thajském Phuketu z letáků všech cestovních kanceláří, které jsou na ulici vedoucí souběžně s pláží Patong na každém kroku, se na čelných místech vyjímají reklamy na James Bond Island a Phi Phi Island. Ten druhý si zahrál ve filmu Pláž s Leonardem DiCapriem a ostrov Jamese Bonda zase v epizodě The Man with the Golden Gun z r. 1974 o agentu 007 Jamesi Bondovi. Ostrov je zajímavý svým profilem ve tvaru písmene V, má asi 20 m na výšku a patří do skupiny ostrovů v Phang Nga Bay. Ve skutečnosti se jmenuje Ko Tapu, místní však velmi rychle pochopili, že lépe se díky popularitě seriálu o agentu 007 bude prodávat pod názvem James Bond Island.



Ve známé scéně s Rogerem Moorem v hlavní roli tvoří kulisu pistolnického souboje.

Na ostrov se pořádají celodenní výlety, turisté mají na lodi zajištěno občerstvení (ovoce, kávu, čaj, nealkoholické nápoje a dostanou i oběd). Trasa přitom zahrnuje zastávky na řadě dalších ostrovů, na jednom jsou opice, a to včetně koupání.




Na malých člunech navštíví i krápníkovou jeskyni (mnohem skromnější, než které známe od nás nebo ze Slovenska).



Kupodivu však na prohlídku samotného místa, které je zlatým hřebem výletu a hlavním lákadlem turistů, je v programu vyhrazeno pouze asi 15 minut. Zřejmě je to i tím, že k sousednímu ostrovu s malou pláží, odkud je na něj nejlépe vidět, přijíždí jedna loď za druhou a brzy by se tam návštěvníci nevešli, vzhledem ke kalné vodě se ke koupání toto místo stejně moc nehodí. Čas však úplně stačí k obhlídce, fotografování a koupi nějaké cetky v krámcích. Ve zmíněném videu je ostrov Jamese Bonda pěkně vidět z leteckého pohledu (od 1:33), žádné krámky na sousedním ostrovu se v záběru nevyskytují, dnes už zabírají celou šířku ostrova.




1 komentář:

  1. To je neuvěřitelné. Podle té trčící skály uprostřed musí být široce rozpoznatelný.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)