18. března 2012

Richard Müller a Banket

Richarda Müllera většina posluchačů vnímá jen jako zpěváka popu a má ho spojeného s interpretací písní Petra Hapky a Michala Horáčka Štěstí je krásná věc nebo Srdce jako kníže Rohan, případně skladeb jako Nebude to ľahké. Na začátku 80. letech, kdy se na slovenské hudební scéně objevil, však ještě vystupoval se skupinou Banket. Nástrojové obsazení skupiny se opíralo o syntezátory a ve zvuku citelně chyběla kytara, skladby však byly nápadité a právě toto období v jeho kariéře považuji za nejzajímavější. Poprvé jsem Banket slyšel v skladbě Nespoznaný a jak sám zpěvák zmiňuje ve videu na konci článku, byla to jeho první skladba, se kterou na veřejnosti vystoupil, v r. 1984 s ní soutěžil na Bratislavské lyře. Z televizního klipu si matně pamatuji, že se Müller v ní doprovázel na klávesy. Na desce se bohužel neobjevila a ani další skladby ze začátků skupiny.


Když o 2 roky později Banket vydal první LP desku, jmenovala se Bioelektrovízia, představil se na ní už s novým repertoárem. Z ní se dost hrála Tlaková níž a textař Michal Horáček později vzpomínal, že právě při poslechu této písně ho napadlo, že by Richard Müller byl vhodným interpretem jeho a Hapkových písní, mnohem radši mám ale skladbu Host v panoptiku (hudba Svaťo Juřík) a vůbec nejvíce ze všech Niet čím ťa klamať, u níž Müller složil hudbu i text. Největším hitem desky však byla skladba Po schodoch, jejímž autorem hudby byl Vašo Patejdl ze skupiny Elán. Patejdl byl autorsky velmi plodný a řadu písní, které by i pro Elán zněly příliš popově, přepustil jiným (vedle Müllera i Marice Gombitové a sám dokonce nazpíval duet s Heidi Janků). Nechci tvrdit, že Patejdl svedl Müllera na scestí, protože ten zřejmě k popu inklinoval i bez toho, viz třeba skladba Prečo Vy, ľudia 20. storočia, máte vždy zachmúrené obočia, ale z druhé desky Banketu Druhá doba?!, která vyšla za další dva roky po Biolektrovízii, se mně už nelíbilo vůbec nic.

Po rozpadu Banketu jsem Müllera v jeho sólové dráze už nesledoval. Vím jen, že umělecky dost tápal, vedl neuspořádaný život, rozvedl se s manželkou, známou televizní hlasatelkou Soňou Müllerovou, jejíž hlas se ozve v 2. polovině písně Tlaková níž (otázka "Tak čo je s tebou?" se dobře hodí na jeho pozdější život), nějaký čas žil s Ivou Bittovou, měl napjatý vztah s otcem, uznávaným hercem Vlado Müllerem, hlavně se však dlouhodobě potýkal s drogami.

Velkým impulsem pro Müllera byl v polovině minulého desetiletí pobyt v New Yorku, kde ve spolupráci s americkými hudebníky natočil nové album Monogamný vzťah a navíc se na koncertech vrátil i ke svým počátkům. Jejich podání písně Nespoznaný s výborným klávesistou a dvěma sólovými kytaristy zní ještě lépe než původní nahrávka, viz video z YouTube:
Z poslední doby stojí ještě za zmínku skladba Hluk, u níž je rovněž patrný příklon k rocku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)