23. prosince 2017

Vídeň (4), Praha (1), Brno (2) - advent, architektura a výstavy

Adventní období nijak zvlášť neprožívám, v stále časnější době se objevující vánoční výzdobě obchodních domů a ulic je patrný kalkul obchodníků, stánky s punčovou trestí, medovinou, klobásami, … začínají připomínat farmářské trhy, ale sympatické je, že pro konec roku tradičně ušetřené dny dovolené je možné využít k výletům. Nedávno jsem tak navštívil Vídeň a Prahu a i když mým hlavním cílem byly výstavy, nebylo možné si nevšimnout adventní atmosféru.

Ve Vídni jsem oželel výzdobu u zámků Schönbrunn a Belvedere, protože se obvykle nijak neliší od té před neogotickou radnicí nebo na Karlově náměstí (Karlsplatz).

Radnice (Rathaus) kolem poledne a pak večer je v následující koláži.




Před kostelem sv. Karla Boromejského na Karlově náměstí se nachází jezírko a v něm na ostrůvku plastika Hill Arches od Henryho Moorea. Teď však jezírko bylo bez vody a balíky slámy byly určeny k dovádění dětí a zřejmě aby k tomu nepřibraly i Mooreovu sochu, byla ukryta ve velké "krabici".
Podle informační cedule dílo je Mooreovým darem Vídni. Škoda, že se nestavil i v blízkém Brně.



O hudební vyžití se staral flašinetář v buřince a u radnice Peruánci (?) hrající na Panovy flétny.



Nedaleko zábavního parku Prater vyrostl nový areál Wirtschaftsuniversität Wien (obdoba naší Vysoké školy ekonomické), kde budova Library and Learning Center je dílem studia architektky Zahy Hadid (1950-2016). Bohužel jsem tam byl v neděli, kdy byla zavřena, zajímavý je totiž i interiér a ve večerním nasvícení by dojem také byl lepší.




Výstav je ve Vídni vždy několik, v současné době např. díla Egona Schieleho a Gustava Klimta v Leopoldově muzeu, ale v omezeném čase jsem dal přednost Albertině, kde za jedno vstupné byla přístupná výstava obrazů Raffaela z muzeí celého světa a umění 19. a 20. století od Moneta k Picassovi z Batlinerovy sbírky. Kupodivu se tam mohlo fotografovat, což na výstavách nebývalo zvykem, v jiném textu je proto přiblížím podrobněji, teď alespoň ukázky:
Raffaelův obraz Madonna del Libro byl zapůjčen z Palazzo Pitti ve Florencii a za portrétem Bindo Altoviti bychom museli cestovat až do National Gallery ve Washingtonu.




Z druhé výstavy jsou Monetovy Lekníny a Picassovo Zátiší s kytarou.



Adventní výzdoba Prahy proti Vídni je méně výrazná, zvlášť Václavské náměstí je zklamáním. Staroměstské náměstí je živější, asi tomu napomáhá sevřenější prostor, z nějž navíc hodně ukrajuje výrazné sousoší Mistra Jana Husa od Ladislava Šalouna, zjevně inspirované Rodinovými Občany z Calais.
Něco málo se nachází také u Palladia, u Rotta, na zastávce Anděl, …




K Praze jsem měl vždy despekt, že ustrnula ve středověku a kromě Tančícího domu Vlada Miluniče a Franka Gehryho, za nějž navíc vděčí holandské finanční společnosti ING, nemá nic soudobého, co by stálo za řeč. Po pročtení výborného odkazu Axiny na moderní architekturu v Praze v komentáři k článku o architektu Normanu Fosterovi jsem musel názor poopravit, Jean Nouvel (1945), opět na zakázku ING, se podepsal pod budovu Zlatý Anděl.




A Zaha Hadid se v Praze objeví posmrtně. Podle jejího návrhu v blízkosti Masarykova nádraží má být postavena Zlatá věž.

V Jízdárně Pražského hradu se do 7. ledna koná výstava Světlo v obraze, která zahrnuje díla českých malířů, majících vztah k impresionismu. Z ní je mým nejoblíbenějším obrazem Chudý kraj Maxe Švabinského.




Na štítku k obrazu mě zarazila informace, že je z majetku Národní galerie v Praze. Znám ho totiž z Památníku Maxe Švabinského v Kroměříži. Znamená to, že byl dříve do Kroměříže jen zapůjčen a potkal ho stejný osud jako Muchovu Slovanskou epopej (za níž se dříve jezdilo do Moravského Krumlova)?

V Brně je centrum vánoční výzdoby na Zelném trhu, nám. Svobody, Moravském náměstí, před radnicemi (Starou a Novou) a v ulicích Masarykova a Česká.
Na rozdíl od předchozích měst jsem zde viděl i vystoupení rockových souborů. Hudebníci v koláži vpravo dole sebe i diváky rozehřívali skladbami z repertoáru Erica Claptona (např. Cocaine a Layla), Creedence Clearwater Revival (Proud Mary) a Christie (Yellow River).




8 m vysoká jezdecká socha markraběte Jošta Lucemburského od Jaroslava Róny měla původně stát v Jihlavě. Tamějším radním se však nepozdávalo za sochu výrazně asymetrických proporcí (kůň má nohy jak žirafa) vydat 6 milionů a nakonec realizaci návrhu odmítli. Ten pak v mírně modifikované podobě našel uplatnění v Brně na Moravském náměstí. Nyní byla kolem sochy vybudována ledová plocha a je možné si u ní zabruslit.



Brno má ještě jednu zvláštnost: originální nápoj turbomošt. Jak píší v zprávě na Seznamu.cz, "díky turbomoštu deník New York Times zařadil brněnské vánoční trhy mezi destinace, které návštěvník v Česku nesmí minout".

26 komentářů:

  1. Vídeň je v předvánoční době nádherná, Praha je oproti ní opravdu jak chudá příbuzná, což jsem si teď ověřila, ale zase není nad toulky Starým městem v uličkách kde nejsou turisté. Byť nejsou ozdobené, ta atmosféra v nich je stejně sváteční jako na náměstích. Někde jsem teď slyšela velkou pochvalu na trhy u Anděla  i když nejsou z největších, spíš jde o kvalitu věcí zde nabízených a prodávaných(tam jsem byla v poslední době vlastně pořád) a je fakt, že trdelníky tam mají nejlepší z celé Prahy! (říká smíchovská rodačka ). Brno neznám, nebyla jsem tam vlastně nikdy se pořádně podívat, jen dlouhá léta šup na výstaviště, šup z něj, nebo rychlý průjezd autem přes město do Olympie anebo k nádraží. Ale říkám si, že bych to měla napravit, zvlášť když je tolik blogerů které "znám" z Brna a okolí

    OdpovědětVymazat
  2. Vídeň je nádherná letos jsem v ní byla

    OdpovědětVymazat
  3. Ta vánočně nasvícená města lépe vyniknou za tmy, než za dne, nebo pološera. Letos jsem viděla Prahu zářící a moc se mi líbila, až tedy na ty děsný davy lidí.    Ty jsi toho před Vánocemi stihl opravdu hodně od měst, trhů až po výstavy!

    OdpovědětVymazat
  4. super! krasny kulturny vylet si si spravil. gratulujem, super!

    OdpovědětVymazat
  5. Vídeň je úžasné místo. I když krom země, kterou mohu považovat za svou matku mi učarovalo Skotsko. Malá městečka, kde to ale žije. Pořád si říkám, kam jsme při odchodu do této země dali hlavu. (Ano, já jsem Rakušák a jsem na to hrdý) Tady nic takového nefunguje, takže je to vidět i na té nevýzdobě Prahy :dZdíša

    OdpovědětVymazat
  6. Výlet po městech považuji na  nejlepší nápad. Srovnávat ta města nebudu, viděla jsem je naživo poměrně málo a v předvánoční výzdobě vlastně vůbec. Díky za ty výlety, které děláš a seznamuješ nás se zvláštnostmi měst i míst různých. Musím se přiznat, že žádný z tvých článků si nenechám ujít a nikdy jsem toho nelitovala. Ať už cestování či vzpomínkami na různé skupiny, hudební scénu. Možná nejsou všechny mojí volbou, ale člověk by se měl seznámit i s tím, co se líbí jiným lidem. Díky, Miloši, piš, fotografuj i v dalším roce.A hlavně buď zdráv a  vesel, spokojený.

    OdpovědětVymazat
  7. Mimochodem z malířů mám nejraději impresionisty, jejich obrazy jsou takové jemnější, snové-

    OdpovědětVymazat
  8. Ve Vídni jsem byl před Vánoci jen jednou, asi před deseti lety ještě s bývalou manželkou. Atmosféra zajímavá, ale na mne tam bylo příliš husto .

    OdpovědětVymazat
  9. Příjemné prožití Svátků Vánočních, dále přeji především zdravíčko, životní pohodu a do Nového Roku spoustu výletů a ještě více kulturních zážitků.   

    OdpovědětVymazat
  10. " Brno ??  jak Brno já miluji !!
    ... a Praha ??  tam také rád cestuji !A Vídeň ??  ... jak ta, mne vždy polaská !!
    vždyť v  Schonbrunnu ( jak čet´ jsem u Haška )
    tam  starý  Frantischek  Prohaska
    demencí, marasmem postižený,
    posral jej  od půdy, - po sklepení !"" Též bys to svedl ??"
    dí turisté
    Jebb Kudlankka  hovoří : " Zajisté !!".... " Tak vsaďme se !... wiser se... zdrhni !... o stovku!!"" Nebyl bych první !
    a o to mi kráčí :  chci PRVNÍ být! věru !!"... " No tak... zkus wisrat  se  v Belvederu !"" Hlídači  honěn... hrát  na schovku ?
    o co se vsadit ??"" Též o stovku !!"" Získati stovku... jen jediným lejnem !
    dobrá ! pojďme tam !
    ... chce se mi stejně !!"... nu  a tak stanuli  v Belvederu !
    muž ztuhl !!! !  " Tady se newiseru !
    ... co dělat? k sakru ... vždyť chce se mi hrozně !!
    Znesvětit krásu tu   to není možné !!"" Vidíš tu stovku ??"
    ... " Tak sráti.. pojď!!"" Nemohu !  nelze !  to nejde  holt "...
    Jebb Kudlanka  proved´  to do kalhot !!" Jsi idiot, nižádný hrdina !!"
    ( rozčilena  doma  je rodina )
    " Do kalhot jsi se podělal !"" A navíc   stovku jsi prodělal!!!
    řve  děda :  " Takové  peníze !!"... " Ať mi z vás  každý  vylíže ! ...
    čest přednější !!"
    ... hovoří chlapec
    a prdíce  vylezl na pec !

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkné fotky...ta asymetrická architektura ve Vídní, toho jsem si cvlbec nevšiml, znám jen ty Hnterwasserovi domky z moderního apod... Ten "žirafá" kůň v Brně zaujme, v Brně mám vťdy tak na pčestup mezi autobusy...kolo toho Anděla chodím z práce a docela mne to fascinuje...vřetně těch nápisů...

    OdpovědětVymazat
  12. Vidím, že jsi byl pořád v letu. Pěkně jsi nám to přiblížil. Já byla jen v jednom městě kolem vánoc (Praha), ve dvou během dne bez vánoc (Praha, Brno), ve Vídni jsem nikdy nebyla, i když už jsem viděla od známých nějaké vánoční fotky z reje v ulicích.
    Pěkné vánoční svátky přeji.

    OdpovědětVymazat
  13. Letos jsem vyrazila do předvánoční Prahy skutečně na poslední chvíli - v sobotu 23.12. navečer. Byla jsem U Anděla a na Staroměstském náměstí. Není pravda, že by Praha nebyla vánočně vyzdobená (komentář 6). Je ale důležité, aby ji člověk viděl již setmělou.
    Jak jsem jela tramvají, bylo dobře vidět, jak je vánočně osvětleno každé náměstíčko, praktický každý vzrostlý strom.
    Pořídila jsem mobilem řadu fotografií na důkaz. Tou dobou již byl publikován tenhle článek. Chtěla jsem fotografie uložit na svém blogu a dát sem na ně odkaz.
    Zapracoval zákon schválnosti. Mobil sice ještě všechno nafotil, ale pak se po 8 letech věrné služby odebral do křemíkového nebe.
    Myslím, že kdo bude chtít, na netu si dost fotografií letošní vánoční Prahy najde sám.

    OdpovědětVymazat
  14. Docela dost mě láká vidění vánoční Vídně. Nějak jsem si navykla na ty světýlka v době vánoc.  Co se týče těch plastik, přijde mi, že některé ty historické města kazí.
    Ale na ty obrazy bych se docela ráda zajela podívat.

    OdpovědětVymazat
  15. [1]: Není nad Brno, Rakušáci už vybudovali dálnici z Vídně až k moravským hranicím, a to určitě hlavně kvůli Brnu :)
    Trdelníky mám také docela rád, ale ještě radši perníkové uši ze Štramberku.[2]: Vídeň mám rád hlavně kvůli neuvěřitelnému množství výstav, které tam pořádají. Blíží se tomu Budapešť, Praha je hodně pozadu.[3]: Pro nás v Brně je snadno a levně dostupná autobusem a teď i vlakem, určitě tam na jaře pojedu zas.[4]: Praha má krásné panorama Hradčan a všichni se pak hrnou ke Karlovu mostu.
    Davy lidí jsou dány asi i tím, že v centru je všechno v pěší vzdálenosti.[5]: Někdy bych chtěl vidět i Curych. Ve Švýcarsku jsem přitom už byl 4-krát, ale tam ne.

    OdpovědětVymazat
  16. [6]: Ve Skotsku jsem byl letos v srpnu, jenže zrovna tato cesta byla zaměřena na turistické highlights (Edinburgh, Stirling, Loch Ness, kláštery Melrose Abbey, Jedburgh, ...), a tak klidnější menší místo jsem viděl jen v jedné obci s palírnou whiskey.
    Krajina je ale kouzelná.[7]: Krásná místa jsou také u nás, snažím se je poznávat, jak se dá, a jsem rád, když je sama přiblížíš nebo z vyprávění fanynky.
    Díky, Růžo, přeji také vše nejlepší a hodně zdraví a elánu.[8]: Já také a vedle impresionistů i surrealisty.[9]: Myslím, že je to úplně stejné jako v Praze, anebo v centru možná i jako v Brně :).[10]: Akime, díky, přeji ti všechno nejlepší v novém roce, hodně prožitků a inspirace.

    OdpovědětVymazat
  17. [11]: Brno miluju nade vše, mám pocit, že zde vždy všechno bylo a je nejlepší - divadla, hudební skupiny, dnes je jedničkou v ČR v oblasti IT firem, přes rok je zde 80 tisíc studentů, krásných děvčat nepočítaně, ...Ještěže máme ta veřejná WC, nedovedu si představit, jak takové potřeby se řešily ve středověku.[12]: Hundertwasserhaus jsem teď vynechal, už o něm na blogu mám článek, chtěl bych si ho ale ještě vyfotit lépe, až bude lepší počasí.[13]: Z Mostu je do Vídně daleko, ale zase máš na dosah Drážďany a Berlín, které v tomto čase neznám, a určitě budou zářit neméně.
    Přeji ti hezké Vánoce a vše nejlepší v novém roce.[14]:
    Máš pravdu, že večerní dojem je úplně jiný, vidím to i doma, jak náš panelák s ozdobenými balkóny se rozsvítí jak vánoční stromek.
    S tím mobilem je to smůla, vlastně ani nevím, kam se fotky v mobilu ukládají, SIM, kterou by bylo možné přenést do nového, to asi nebude.
    Ale není všem dnům konec, myslím, že vánoční výzdoby si zažijeme minimálně do půli ledna.[15]: V centru Brna je dost takových "nevzhledných" a realitě vzdálených artefaktů, skoro si myslím, že je to od urbanistů záměrem.
    Nakonec i ve 20. letech musela "krabicovitá" vila Tugendhat (a další funkcionalistické stavby) působit podobně a dnes je to památka UNESCO.[16]: Myslím, že vánoční světýlka se zas tolik neliší, ale Vídeň za návštěvu rozhodně stojí. Už jen kvůli výstavám.
    A u těch soch to vypadá, že realistické se už "přežily" :) (podobně jako obrazy).

    OdpovědětVymazat
  18. Brno se of totality postupne dost zmenilo. Jsou lepsi zmeny, nektere ale horsi. Napr. zniceni klasickych brnenskych kavaren s historii, nahrazeny vetsinou zcela neadekvatne, diletantsky, bez ohledu na budovy v nizh byly bez citu prebudovany" ciste za ucelem businessu.
    Brno ma hlavne jedinecne okoli.

    OdpovědětVymazat
  19. Vánoční Vídeň je nádherná (návštěva s jednou že svých ex - přítelkyň)!😉Vánoční Praha (Václavák + Staromák) je taktéž nádherná!😉Vánoční Brno bohužel neznám😉

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Kavárny moc neznám, protože pít kávu mě naučila až tchyně na konci 80. let.
    Tím lepším asi bude, že v parku u Janáčkova divadla byla postavena replika kdysi zbourané prvorepublikové funkcionalistické Zemanovy kavárny.
    Jen nevím, zda je v provozu, kdysi jsme tam byli a skoro jsme se báli, zřejmě i kvůli vyšším cenám tam bylo prázdno.[21]: Brno je nejlepší :).[22]: Zuzano, díky za odkaz, mám radost, když se reprezentantům naší zemičky něco povede a zvlášť když to souvisí s Brnem.

    OdpovědětVymazat
  21. Navštívit Vídeň, tak tahle idea ve mě zraje už dlouho a ty jsi jí podtrhl.
    Osobně mám s přezdobeným adventem velký duševní problém, protože je kýčovitý a konkrétně v dětech nemůže vyvolávat žádnou blahodárnou atmosféru, méně by bylo lépe. Jsem ráda, že za mého dětství byl advent střízlivý a rozsvícený stromeček v obýváku byl pro každé dítě ten jediný

    OdpovědětVymazat
  22. Ano, dojet se pokochat vánoční Vídní je super. Ale do Brna jsem byla taky moc zamilovaná. Kdybych tak nelpěla na jihočeském Písku, které pak v době rozodující ucuklo, tak jsem po škole mohla v Brně zůstat a pracovat ve vědecké.

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj Miloši, super, zrovna před pár dny jsem si užíval Rafaella v Albertině, tak je milé, žes zajel také. A k tomu Moorovi se normálně nemohu už asi 7 let dostat! Nikdy mi na něj nezbyde čas.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)