25. července 2018

Letně (4)

"Tak jsem už tady s tím vápnem, pane Werichu" se jmenoval seriál rozhovorů spisovatele Vladimíra Škutiny s Janem Werichem a já jsem tady zase po roce s nesouvisejícími drobnostmi, náhodně posbíranými na ulici.

"Pes - přítel člověka." Nu, jak kdy.



Lidé však psy většinou mají rádi a starají se, aby jim nic nechybělo, pamatují na kadeřníka, oblečky a mají i hotel. Kolik má asi hvězdiček? A zdali je tam internet?



"Ježkovy oči." "Oči navrch hlavy." Mají-li být tyto obraty příměry údivu, pak nejvíce se diví v Kotoru.



Je potěšující vidět své jméno v zahraničí. Našel jsem se ve středisku Dobrá Voda v Černé Hoře. Knjaz (= kníže) Miloš je zde na nejlepší adrese, protože se jedná o srbského výrobce minerální vody (a ovocných džusů a energetických nápojů), který své produkty vyváží i do USA.



Má blogová aktivita hodně upadla, posledního půl roku jsem byl pracovně velmi vytížený a téměř veškerý volný čas trávíme v Bučovicích rekonstrukcí letního sídla. V Bauhausu a Hornbachu jsme jak doma a zedník, vodař, stolař, …, jsou našimi stálými hosty. Vyřazený nábytek, kamna, suť a nejrůznější harampádí vyvážím do sběrného dvora. Naštěstí je blízko a postačí k tomu kolečka. A někdo to zvládne i bez nich.



Jen přístup k internetu je přes krabičku s malou měsíční kvótou dat značně omezený.

Z neustálého shánění nevím, kde mně hlava stojí.



A boty také nemůžu najít.



Nevěřil bych, že v mém věku ještě najdu zálibu v chalupaření. I k rýči se umím postavit.



Abyste si však nemysleli, i v maloměstě to žije kulturou. Nedávno tu byla Rocková škola s účastí Kamila Střihavky a skupiny Progres 2 a v okrajové části Černčín se koná pravidelná akce BůčFest.



A zdejší slevové akce pamatují i na chudé důchodce.



Banány kdysi u nás byly nedostatkovým zbožím, ale když se řekne "banánová republika", nic lichotivého o vyspělosti země si s tím nespojujeme. Vedlejší nápis TriBeCa je v New Yorku používán jako zkratka slov Triangle Below Canal Street, vyjadřujících místní část na Manhattanu.
Abych dodržel zvyklost, že v těchto článcích je vždy nějaká hádanka, můžete tipovat, zda oba nápisy mají něco společného a co by to mohlo být.



A podle tradice na závěr ještě jedna "dopravní" značka.



Užívejte si léta a dávejte na sebe pozor.



P.S. Fotografie bez určení místa jsou odtud: 1. Brno, 2. u Starého Hrozenkova, 5. Bučovice, 6. Vatikán, 7. Brno, 8. Olomouc, 11. Kuala Lumpur.


24 komentářů:

  1. Hezké momentky. Občas stojí za to dívat se kolem sebe pozorněji a na tabule se dívat a ne je jen přelétnout zběžně... do Bučovic jezdila nějaký čas moje dcera za přítelem, který tam má firmu, kousek od Bučovic (Bohaté Málkovice) se narodil tchán, z Bučovic je i část manželovi rodiny a v Brankovicích jsem byla bráchovi na svatbě. Takže jedno městečko a tolik rodinných spojení....

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné - najít své jméno v cizině!

    OdpovědětVymazat
  3. Super! Psí cedulka nemá chybu!
    Přeji, ať se ti rekonstrukce podaří k obrazu tvému .

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem přesvědčená, že máš o další starost více. No jo,cestování sis docela užil a tak se budeš starat o další bydlení.Možná z počátku ne, když je vše nové, ale i tam se jíst a uklízet musí a žena to určitě ocení.

    OdpovědětVymazat
  5. Kněz Miloš, to je dobrý! Také se mi líbí ta ztracená hlava a výborný je rýč zapíchnutý ve fasádě. Prostě samé foto-úlovky. Tak ať jde přestavba letního sídla jako po másle a dílo se daří.

    OdpovědětVymazat
  6. Boty na elektrickém vedení obvykle značí, že se poblíž dealujou drogy. Barva bot značí druh.

    OdpovědětVymazat
  7. [8]: Pavle a nebyl by lepší "ležící" slamník? Já bych radši ten.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak ty boty na vedení mám vyfocené též z Krkonoš, taky je tam někdo pověsil z hůry.
    Moc krásné fotky Miloši a reportáž též, dkěuji za to.

    OdpovědětVymazat
  9. Miloši, krásné léto a koukej se už vrátit, je bez tebe nuda

    OdpovědětVymazat
  10. Jak je to v hotelu pro psy s internetovým připojením, to bohužel nevím, ale zdá se, že minimálně klimatizaci má na úrovni .

    OdpovědětVymazat
  11. Já určitě ze sběrného dvoru si domu nic nenosím
    Mě jako fakt dostává, kam se chodí na takové fotografie. Boty na vedení... :)

    OdpovědětVymazat
  12. Hádanky já ráda...
    Banana Republic je americká oděvní značka. V lokalitě TriBeCa jsou hned dvě velké prodejny. Jedna na Broadwayi, druhá na Manhattanu, blízko místa, kde stávalo WTC.Na "dopravní značce" se mi líbí, že pes není zcela přeškrtnutý. Jakoby autor věděl, že takový správný, sebevědomý a nadšený pes se jen tak nedá. Obě welshteriéřice Axiny měly v oblibě podplotové práce (podhrabávání se) Obzvláště po dešti

    OdpovědětVymazat
  13. Ahojky Miloši,
    velmi zajímavé obrázky. Ohromná pohoda.
    Přeji pěkné léto a zaznamenej dnes zatmění.

    OdpovědětVymazat
  14. [1]: To je ale náhod, možná jsme tam tvou dceru potkávali.[2]: A navíc jako knížete :).[3]: Díky, větší část máme za sebou.[4]: I širší rodina to oceňuje :).[5]: Triky se vznášením (zde klobouku) nemají chybu.
    Obchod v Olomouci se jmenuje U Stříbrného rýče a "vývěsní štít" mají opravdu stylový.

    OdpovědětVymazat
  15. [16]:Možná ti řekne něco jméno jejího ex. Jiří Němec a má firmu na plachty všelikého druhu.

    OdpovědětVymazat
  16. [6]: Možná mám šlechtické předky :).[7]: Díky za informaci, o tom jsem neměl tušení. Teď už vím, kam jít nakoupit :).[8]: Jednou vyjíždím s kolečky ze sběrného dvora a proti mně žena s matrací ohnutou přes hlavu. Když prošla, neodolal jsem a mobilem ji vyfotil.[9]: Jestli má pravdu MOE v [7]:, drogy jsou asi na postupu.[10]: Možná už byl příliš ošoupaný .

    OdpovědětVymazat
  17. [11]: Dnes jsem v Brně a udělám základní průzkum, mrzí mě to také, že tak dlouho jsem se k blogům pořádně nedostal. Na podzim snad už bude víc času.[12]: A to je v těch vedrech také moc důležité :).[13]: Já tedy také ne, ale všiml jsem si, že někteří návštěvníci sběrného dvora sem chodí na průzkum, zda by se něco nehodilo, např. odmontovávají motory z praček a ledniček.
    Teď je to díky mobilům s fotkami mnohem jednodušší.
    Zrovna z dneška už mám jednu pro příští díl :).[14]: Díky za vyluštění. Přiznám se, že jsem to sám nevěděl, protože objem dat z internetové krabičky se úplně vyčerpal a článek jsem dotvářel v mobilu, naštěstí fotky jsem už v systému měl nahrané.Není tam zákaz zastavení, ale jen zákaz stání, a 10 minut by mělo stačit :).[15]: Díky, Hanko. Přeji také hezké léto a pohodové procházky.[17]: Nevybavuji si, ale bude to tím, že navštěvuji jen potraviny a železářství.
    Jak jsi předtím zmiňovala Bohaté Málkovice, tam zase můj švagr má sídlo své zemědělské firmy. Svět je malý :).
    Brankovice také znám, těmi projíždíme do UH a zastavujeme se ve vyhlášeném cukrářství na trubičky a rakvičky.

    OdpovědětVymazat
  18. Vršatec .... tam to mám prebicyklované a prebehané na bežkách ...boli časy, boli, ale sa minuli ..  Tam sme ako mladá  rodina vozievali  našu mužskú mládež na výlety - krásna cesta - zvládnu aj predškoláci. Nebola som tam štvrť storočie.  Zarazili ma značky pamätníkov leteckých nešťastí. Su tam dva Ja viem o jednom, ale nebola som pri ňom.
    Vršatec , podobne ako Súľov ...alebo Rajecké Teplice - tu - tam skala zo zeme trčí...ale čím hlbšie do vnutrozemia Slovenska, tým náročnejšie prechádzky. Ale stoja za námahu.
    Nepotrebuješ poradcu k stavebným prácam ? Robím to isté na chalupe, pre zmenu na rovine tak veľkej, že ked "vyleziem" na ten kopec za záhradami, tak vidím na tri svetové strany .. Maďarsko, kopečky za ktorými je Užhorod - Ukrajina a kusisko Slovenska , až po Slanské vrchy za ktorými sa schovávajú Košice. Nie je tam ale kam liezť
    Tak nech sa Ti dielo podarí !!
    Ten havino na značke je akýsi smutný : Bodaj by nie, keď sa mu hrať zakázali! Jeho výraz priam prosí  : " Hrajte sa so mnou !!"
    Aké cukroviky sú "rakvičky"

    OdpovědětVymazat
  19. [20]: Vršatec, Sulovské skály, Rajecké Teplice i tamější skvostný hotel s wellness znám. Slovenská příroda (a hory zvlášť) je nádherná.Na stavební práce máme zedníka a obkladače v jednom, já se zaměřuju na elektriku (vypínače, zásuvky, lustry, zrcadlo s podsvícením) a k tomu zámky a kliky ve dveřích, vodovodní baterie, sprchový set, ale umyvadlo a záchod už mění vodař, my jsme ho jen v Bauhausu vybrali a přivezli.
    Na Ukrajině jsem byl jen jednou, a to pouze při přestupu letadla v Kyjevě (Kievě). Autem bych si tam vůbec netroufl, když jsem slyšel, jací vyděrači jsou ukrajinští policisté a celníci.Rakvičky jsou křehké laskominy s opravdovou podobou minirakve, ale prázdnou , a nahoře se šlehačkou, obrázek i s receptem je např. zde https://www.recepty.cz/recept/rakvicky-se-slehackou-2027.Pejsek má hodně smutný výraz, takové velké hřiště a nic pro něj :).

    OdpovědětVymazat
  20. Co se týče psu, vtipny h tabulek se najde spousta,....odhodneho, ale zrochu velkeho psa po zleho psa se zlym panem, paní a celou familii...

    OdpovědětVymazat
  21. [22]:Zlý chýr je lepší ako akákoľvek tabuľka. Máme vlčicu a vlčiaka a plot 1,6m vysoký so stlpikmi ešte vyššími. Ked nám vlčiak -Don ten  plot preskočil za mnou len tak , bez rozbehu, začalo byť zle. Hneď išla veľká ceduľa na bránku, aká hrozná šelma tu stráži- nepribližovať sa. Zle je, ked mu plot ocika cudzí pes. jedným skokom je na druhej strane a dlávi toho nevychovanca. Neublíži, len ho drží prikvačeného na zemi. Jeho povesť atleta ho predbehla. Nikomu neublížil, je to mazlíček, ale ak niekoho dostane, tak presne podľa tej cedule , ako ukázal Miloš . Lež - nehýb sa, čakaj na moju paničku- tá Ti ukáže!! Potrebujem takú ceduľu!  Alebo radšej nie ...možno mi tak uloví nejakého murára, aby som to nemusela robiť sama .

    OdpovědětVymazat
  22. tak u nás mají celotýdenně rum za 17.
    škoda, že už jsem ho vyřadil ze svého repertoáru...
    hm,zvířata mám rád, ale nevychovaní psi mě děsí.
    a vůbec, může si dnes člověk někam vyjít, aby nenarazil na psa? nebo mu alespoň neničil rajské ticho odporným štěkotem? divná doba. lidi mají raději psy než lidi... společnost je lehce (místy i těžce) zoofilní...

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)