30. září 2018

Rozhovor s Bloudem. Well Bloudem a Egopedem

Bloud. Well Bloud (mladá žena) a Egoped jsou velmi zajímavou dvojicí na Blog.cz a vedle textů (úsměvných i k zamyšlení) a komentářů jsou známí také tím, že tvoří životní pár a mají dítě.

Blouda jsem zaregistroval mnohem dříve, pravidelně jsem čítával páteční rubriku Vítáme nováčky dřívějšího správce Standy, kdy vždy uvedl jednoho uchazeče (uchazečku) o členství v Autorském klubu, doplněné vlastním představením sebe sama a blogu, a čtenáři pak hlasovali, zda má být přijat(a).

Bloud o sobě mimo jiné napsala:
"Bloud je k hospodářskému využití poměrně svolný. Nejsvolnější je, když před něj postavíte svíčkovou se čtyřma a půl, kachničku s pěti, bramboračku s houbami, banán v čokoládě, čokoládu bez banánu a nebo houbovou smaženici v neomezeném množství.
Domestikovaný je v tradičních českých hospodách se svéráznými hospodskými, kteří mu do hrbu načepují neomezené množství kofoly."

Z této charakteristiky si nejspíš představíme nenasytného jedlíka s velkou nadváhou, profilová fotografie z rozhovoru na Srdci blogu a ještě jedna převzatá z článku Moje pornofotky aneb swingers v bloudím pelechu nás ale hned vyvede z omylu.



Úplně zkreslenou představu jsem měl také o Egopedovi. Z článků o psychologii mezilidských vztahů a precizně formulovaných argumentů v komentářích na společenská a politická témata (k tomu směřují i některé dotazy) jsem čekal staršího muže typu František Koukolík, Cyril Höschl či Radkin Honzák a k mému překvapení jde také o mladého člověka, Bloudova vrstevníka a partnera.



A snad ještě trochu víc je přiblíží odpovědi na několik otázek.

1. Jak jste se vůbec seznámili? Přes blog či některou ze sociálních sítí, nebo jste se poznali mimo internet a až pak jste zjistili, že v blogování máte společný zájem?

Seznámili jsme se v internetových luzích a hájích (a přilehlých perníkových chaloupkách), vřele doporučujeme! Egopedův blog vznikl ale až nějakou dobu poté. Pochlubila jsem se mu tenkrát, že mi Standa Rulc vyjádřil přízeň, on ze mě vyloudil adresu a když viděl, kolik je tu žen a slečen, usoudil, že je škoda si své vynikající názory nechávat jen pro mě (s tím nesouhlasím, rozšířit obzory jsem chtěl i čtenářům stejného pohlaví)...a už to bylo.


2. V dřívějším surpanově seriálu o názorech 20 blogerů na jeho 10 otázek jste se oba dva na téma svatby vyjádřili v tom smyslu, že proti svatbě nic nemáte, pokud jste na ní hosty a ne hlavními aktéry. Podobně se na to díval můj mladší syn, ale nakonec letos, téměř po dvou letech od narození jejich dvojčat, se s partnerkou vzali. Nedošlo i ve vašem případě k přehodnocení?

Nedošlo, za nás to přehodnocují ostatní. Třeba našeho finančního poradce Vláďu trápí, že sice tvoříme rodinu a vychováváme státu dalšího daňového poplatníka, ale když dojde na nejhorší, nedá nám ani korunu. To mě trápí sice taky, ale pořád je tu spoustu jiných dobrých důvodů, proč si dát svíčkovou.

Nicméně, letos jsme slavili sedm let od seznámení (toho opravdického), seděli jsme v parku na divadelním festivalu v Hradci jako tenkrát, pili jsme stejný ledový čaj jako tenkrát, kolem nás křepčil Otyl. Hotová idylka. Když v tom si Egoped odkašlal, vážně se na mě zahleděl a pravil: "Víš, když jsme se tu sešli u takové příležitosti, tak bych tě rád požádal…(už už jsem se dívala, jestli z nějakého křoví nevyskočí Vláďa s prstýnkem) ….jestli bys nemohla dneska večer Otyla uspat ty, dávají dobrej fotbal". Takže asi tak :).

Takhle se aspoň každé významnější datum (narozeniny, Vánoce, výročí apod.) může Bloud třást strachem, že v mé mysli vznikne tak všední nápad, že bych ji snad požádal o kopýtko zrovna v tento den.


3. Egoped je v Bloudových očích "momentálně nejoblíbenější muž". V tom je vyjádřena časová podmíněnost, projevuje Egoped patřičnou snahu, aby se nepropadl na nižší příčku žebříčku?

Egoped je můj momentálně nejoblíbenější muž většinu času tak nějak mimoděk, tím, že je takový, jaký je. Ale stejně jako není svíčková bez knedlíku, tak není nebe bez mráčku, a to se pak občas musím snažit i já, nejen Egoped :)

I kdybych se snažil naopak propadnout na nižší příčku, tak to nejde, nejen proto, že jsem "takový, jaký jsem", ale proto, že Bloud už nemůže stihnout najít lepšího!


4. Strava na Bloudově jídelníčku je pestrá, ale nepatří tam zázvorový čaj, který maminka s příkladnou péčí k Bloudově nelibosti často servírovala jako velmi prospěšný organismu. Není tím ale Egoped ochuzený o přísun zdravých látek? (Mně navíc připadá i docela chutný.)

Není, protože moje maminka je mu neskonale vděčná, že se mě na stará pětadvacetiletá kolena ujal a dokonce mi i udělal dítě a jí vnuka! Takže stačí, aby Egoped jednou pšíknul a maminka jede pro kapesníčky do Lidlu, pro zázvor do Kauflandu a pro citrón do Albertu...a s tím vším pak zamíří k nám. K posteli mu postaví rýmovník, načechrá peřiny, navaří čaj a jede domů, odkud mi každých deset minut píše, jestli je mu už lépe…

To načechrávání duchny má ještě mezery, ale chápu, že jsem v některých věcech náročnější a všechno chce čas a cvik.


5. Bloude, protože máš zkušenosti z práce s postiženými osobami, jak se díváš na program inkluze (začleňování dětí se znevýhodněním do "normálních" tříd), který tak prosazovala ministryně Kateřina Valachová a naopak kritizuje poslanec Václav Klaus ml., že se tím brzdí rozvoj zdravých dětí a dětem s postižením nic nepřinese, nebo je dokonce psychicky srazí, protože se budou setkávat s posměchem?

To je zapeklitá otázka, protože paní Valachová prosazovala něco úplně jiného, než o čem psal pan Klaus.

To, co popisuješ jako inkluzi ("začleňování dětí se znevýhodněním do normálních tříd"), je ve skutečnosti integrace, což je jen jeden vývojový stupeň, který k inkluzi vede. Tím cílovým stupněm je ale inkluzivní vzdělávání, a to o žádném začleňování nemluví. Inkluzivní vzdělávání umožňuje úspěšně vzdělávat všechny děti v základní škole. Pro ty, kteří mají o inkluzi načteno jen od pana Klause, bych ráda zdůraznila jednotlivá slova:
  • umožňuje - inkluzivní vzdělání je právo, ne povinnost - jedině zákonný zástupce má právo rozhodnout, co je pro jeho dítě nejlepší
  • úspěšně - jde o maximální rozvoj každého jednoho žáka, někdo zažije úspěch za osvojení trojčlenky, někdo za počítání do sta
  • všechny děti - nerozlišujeme děti normální a nenormální, nemluvíme o žádném postižení, cílovou skupinou inkluzivního vzdělávání je každý jednotlivý žák, nejde tedy o pozitivní diskriminaci dětí s postižením
  • v základní škole - inkluze si neklade za cíl mít z člověka s lehkým mentálním postižením raketového inženýra s diplomem v kapse
Zní to trochu jako sci-fi, že? Zvlášť v podmínkách našeho školství. K inkluzivnímu vzdělávání ale těžko mohlo dojít v noci z 31. srpna na 1. září 2016, kdy vešla v platnost novela školského zákona. Kouzelné tlačítko, které by něco takového dokázalo zařídit, nemáme. A neměli ho ani ve Finsku, v Kanadě nebo v jiných zemích, které bych mohla uvést jako příklad dobré praxe. Inkluze je proces, který je otázkou let, u nás možná i otázkou generační obměny. Uvidíme.

V každém případě je potřeba, aby všichni zúčastnění kopali za jednu věc - ať už jsou to naši političtí reprezentanti, ředitelé škol, učitelé, asistenti pedagoga, učitelé na pedagogických fakultách, rodiče... a aby spolu začali vést konstruktivní debatu o tom, co kdo od koho potřebuje a co dělat pro dosažení cíle. Zatím se mi ale zdá, že většina té potřebné energie padá na vytváření mýtů o inkluzi a jejich následném vyvracení.


6. Vychováváte malé dítě, co soudíte o názorech, že je zbytečné, aby děti chodily do školy (učit se přece mohou s rodiči), a pokud do školy chodí, neměly by dostávat žádné úkoly na doma, aby nebyly přetěžovány a stresovány (jak si nedávno jeden rodič na severu Čech stěžoval u ředitelky základní školy)? Mělo by všechno z toho být pouze dobrovolné?

Ještě před několika lety bych si nepomyslel, že to někdy řeknu, ale do školy by se chodit mělo. I když si jistě budu občas říkat, že by bylo lepší, kdybych to nebo ono konkrétní téma vysvětlil dítěti raději sám než jeho učitel(ka), tak si dokonce ani já netroufám myslet, že bych uměl celkově učit lépe než zaměstnanci školy (třeba než taková paní uklízečka). Nemluvě o tom, že se mnou si asi Otyl nepůjde o přestávce zakouřit do altánku za školou, na rozdíl od svých spolužáků.

Jednoznačně kopu za společné vzdělávání ... a to se s domácím vzděláváním poněkud rozporuje :)

Byl bych ale rád, kdyby stát více podporoval různé typy škol a dal rodičům více možností, kam svoje dítě dát: Chcete pro to vaše dítě školu s přísným režimem? - ok, tady ji máte. Chcete naopak volnější způsoby? - ok, tady máte jinou možnost. Ubylo by pak rodičů, kteří si budou u ředitelů vyjednávat nedostávání domácích úkolů apod, protože by dal jednoduše své dítko na školu, která domácí úkoly nezadává vůbec. Co se otázky přímo na ně týká, záleží na míře. Občasný úkol neuškodí, ale příliš časté opakování už by mohlo.

A to já bych byla ráda, kdyby rodiče v běžných školách zase mohli věřit tomu, že učitelé vědí, co dělají :). Ale konkrétně problematika domácích úkolů mi přijde úplně marginální oproti všem těm ostatním problémům, které školství má.


7. Dokonce se mluví i o tom, že povinné očkování dětí by se mělo zrušit. Souhlasíte s tím?

V tomhle jsem konzerva - nesouhlasím, očkoval bych povinně dál. Já jsem trochu pootevřenější konzerva i díky Doktorce se srdcem, která naznačuje, že by se odborníci ještě měli pověnovat tomu, kdy, jak a čím očkovat. Celkově pro povinné očkování jsem, ohledně očkování našeho Otyla plně důvěřuju našemu pediatrovi.


8. Pokud vím, Bloud pochází z Nymburku, který je známý mistrovským týmem basketbalistů, a díky výraznému přispění nymburských reprezentantů jsme se poprvé v historii České republiky kvalifikovali na mistrovství světa. Povedete dítě ke sportu, případně přihlásíte ho do lidové školy umění, aby se tam naučilo hrát na nějaký hudební nástroj, anebo to necháte na něm, projeví-li o něco zájem?

Máme s Egopedem velmi rozdílné názory na věru a nevěru nebo třeba na hustotu omáček, ale jsme zajedno v tom, že chceme, aby z našich dětí vyrostli především slušní a spokojení lidé. Jestli to budou skauti, basketbalisti a nebo třeba gaučáci, to je nám úplně jedno, stejně jako je nám jedno, jestli v tom, co si vyberou, budou nejlepší, průměrní a nebo třeba i podprůměrní. Hlavně ať to dělají s radostí (nebo aspoň pro peníze).


9. Proč dítěti říkáte Otyl? Měli jste připravené jméno Otýlie pro děvče a narodil se kluk? Je to hovorová podoba Oty? Má velkou chuť k jídlu a je baculatý?

Když jsme se kdysi začali bavit o tom, že bychom snad spolu jednou mohli mít dítě (to byly časy!), Otýlie byla jasná volba (pro někoho ovšem jen do té doby, než jsme šli na matriku - tam komusi totiž došla odvaha!). Ani na chvilku nás nenapadlo, že bychom kdy měli chlapečka, natož abychom řešili jeho jméno...a hele ho!


10. V Nymburku teď budete mít nový most pro pěší od autora zborcené lávky v Troji. Souhlasíte s touto volbou? (Od něj jste ve městě měli ještě jeden most, který ale pro havarijní stav musel být stržen.) Dá se věřit, že nové architektovo dílo nebude hrozbou další havárie?

Říká se, že lepší poučený architekt než nepoučený architekt a také se říká, že za havarijní stav nymburské lávky mohla špatná údržba spíše než konstrukční chyba pana Stráského. Projekty navíc byly posuzovány anonymně odbornou porotou, tak se mi těžko hledají důvody, proč lávce nevěřit a doufám v poučené údržbáře :) A už se na ni těším!


A teď několik nepříjemných otázek, jak říkávali Miloš Pokorný a Roman Ondráček v někdejším rozhlasovém pořadu na Frekvenci 1.

11. Již několik let je Evropa cílem masové migrace z arabských zemí, k nimž se záhy přidali i migranti z Afriky. Názory na migranty se značně liší - od jednoznačně odmítavých, že se sem za vidinou sociálních dávek hrnou negramotní černoši a militantní muslimové z jiného kulturního prostředí, kteří Evropu rozvrátí a nakonec i díky vysoké porodnosti ovládnou a prosadí zde své náboženství a zvyky (viz výrok přisuzovaný Kaddáfímu "Evropu dobudeme dělohami našich žen", údajně to předpověděl i Nostradamus ve svém proroctví "velký velbloud pije vodu z Rýna a Dunaje" a do určité míry i seriózní autor Samuel Huntington v knize Střet civilizací z r. 1996), až po názory migranty vítající, které v nich vidí novou pracovní sílu a vyřešení problému, že se rodí málo dětí a Evropa prý vymírá, případně horují pro obohacující vliv multikulturalismu.
Kam byste se na stupnici od -10 (absolutně odmítavé stanovisko k přijímání migrantů) do +10 (jednoznačně kladný postoj) zařadili?

Jak už to tak bývá, realita bude někde mezi těmi zmíněnými póly. Velké počty lidí z relativně velmi odlišného kulturního a náboženského prostředí s sebou jistě nesou rizika a negativní dopady. Nemyslím si ale, že by se jednak takové množství k nám do Evropy hrnulo dál (už teď jsou ta čísla zlomkem v porovnání s rokem 2015) a druhak, že by původní obyvatelstvo tak rychle (v řádu desítek let) přečíslili. Obsáhlejší odpověď by byla moc dlouhá, takže za mě aspoň konečné číslo na Milošově stupnici: +4
V Nymburce nám u Labe pochoduje hlídka domobrany, která je připravena nás ochránit od jakéhokoli migranta, který k nám po řece připluje. Nejsem si jistá, jestli by jim i pří vší absolutnosti tvoje stupnice nebyla malá! Jinak za mě +5, protože mám o sluneční paprsek víc.


12. Migrace s sebou přinesla i těžké kriminální činy (vraždy, znásilňování, teroristické útoky ve jménu džihádu), tam, kde jsou migranti delší dobu, vznikly no-go zóny, dostavil se pocit ohrožení. Z toho těží protiimigračně zaměřené politické strany, ale bouří se i "běžní" lidé, jak ukázaly demonstrace v Chemnitzu po vraždě tamního lékaře přistěhovalcem.
Co říkáte na "zpravodajskou korektnost", kdy se přečiny migrantů zamlčují nebo bagatelizují a protesty se vysvětlují jako akce radikálů, xenofobů či dokonce neonacistů a šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen, který zpochybnil pravost videa "štvanice pravicových extremistů na přistěhovalce", byl za svůj názor odvolán z funkce?

Říkám na to to stejné, jako když se "zpravodajsky nekorektně" činy migrantů v některých médiích zveličují nebo se různé tragické události cíleně "cherrypickují" ("vybírají dle potřeby") kvůli tomu, že pachatelé/podezřelí jsou migranti. Chápu to tak, že "mainstreamová" média se snaží především nepodlehnout právě těmto zjednodušeným a do určité míry zkresleným pohledům na věc a při vědomí, že každá zmínka o kriminálním činu jakéhokoliv utečence akorát posílí tyto negativní pocity ve společnosti, tak se stane, že to přeženou a neinformují o tom, o čem by jinak zprávu vydali. Neomlouvám to, jenom podávám své vysvětlení. Taky mi vadí, že se v podstatě všechny protiimigrační demonstrace a protesty tak často označují jako akce krajní pravice, xenofobů, populistů apod. Že se tam mezi těmi lidmi najdou i tyto skupinky, je celkem jasné, ale ta generalizace je špatně. Známe to koneckonců i od nás především z minulých let.

Když průměrný Němec árisjkého původu zabije tuplákem na Oktoberfestu svého stejně bílého kolegu z práce, tak se to jen tak nedozvíme. Ale když to bude muž ze Sýrie, co zapíchne spolubydlícího, bude to druhý den na většině "alternativních" i běžných soukromých zpravodajství u nás i v celé Evropě s nechybějící zmínkou o kulturním obohacení… Čímž neříkám, že kriminalita, která se váže s příchodem migrantů, není problém. Jen nemám rád, když je přeháněna.


13. Nedávno lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová zřejmě ve snaze se zviditelnit před volbami přišla s iniciativou přijmout 50 syrských sirotků. Po kategorickém odmítnutí premiérem Andrejem Babišem se toho chytli všichni jeho odpůrci a ti, co v tom viděli příležitost se dostat do zpravodajství, a začali mluvit o bezcitnosti, sobeckosti, ostudě před světem apod.
Věcné stanovisko (jako v článcích 50 "nepolitických" sirotků a Chudáci sirotci), poukazující na úskalí této akce, bylo spíš výjimečné.
Jak se na to díváte?

Jako na bouři ve sklenici vody nebo plácnutí do vody. Je hezké, když chce někdo ukázat přívětivou a solidární tvář, ale navrhnout přijmutí 50 sirotků není podle mě ta nejlepší volba. Možná si paní Šojdrová vzala k srdci úryvek z Koránu, který říká, že pokud člověk zachrání jeden jediný život, je to, jako by zachránil celé lidstvo. Někdo by mohl říct, že její návrh je "nesystémový". Myšlenka je chvályhodná, ale s ohledem na počty potřebných je to podle mě jenom zbytečné gesto, které mělo hlavně zatlačit na premiéra. Asi jako ho vinit z bezcitnosti kvůli tomu, že by nedal peníze na ulici žebrajícímu bezdomovci (i když toho by asi podaroval, protože jeho PR ví, co na voliče platí).
Egopede, to skoro vypadá, jako že je u nás neubytuješ??


14. Po odhalení sexuálního vydírání hereček (sex za roli ve filmu) filmovým producentem Harveym Weinsteinem se zvedla vlna MeToo, kdy ženy uvádějí i desítky let staré případy, jak na ně někdo sáhl či vedl sexistické řeči, a pro mnohé muže, aniž by jim takové chování bylo prokázáno, to znamenalo profesní likvidaci.
Nedošlo už k opačnému extrému za vším vidět obtěžování, sexismus, mužský šovinismus, kterým je možné osočit muže, kdykoliv se to hodí, jak např. ukázala i Serena Williamsová ve svých útocích na rozhodčího, když neunesla nepříznivý stav v utkání s Japonkou Naomi Osakaovou a nakonec i prohru ve finále US Open?

Jde o podstatu věci a ta mnohdy uniká lidem právě proto, že se soustředí na tyto krajní případy, které se znovu a znovu připomínají, a tím pádem se ocitáme v bludném kruhu. MeToo není o tom, že nějakou ženu před deseti lety kdosi pohladil po koleni nebo jí řekl, že má pěknej zadek. Není ani o tom, aby mužům lámala vaz nepodložená nařčení.

Pokud někdo vidí jako sexismus a nevhodné chování, když muž podrží dveře ženě, je to stejný hlupák, jako ten, který plácne kolegyni po zadku a když se na něj dotyčná oboří, tak se diví a říká "vždyť se nic tak hroznýho nestalo, ne?". MeToo je o tom, že se v každodenním životě může odehrávat a odehrává chování (převážně ze strany mužů směrem k ženám), které bylo (a stále ještě je, byť se to asi zlepšuje) těm dotyčným ženám nepříjemné a nechtěné, a zároveň však bylo/je společensky akceptované (opět hlavně díky mužům).

Já se vlastně pořád ještě "divím" že to stále někdo nechápe, o čem to MeToo je. Vždyť je to prosté jak facka. A ano, bohužel dochází i k "opačnému extrému", jak říkáš, že to pak odnesou i třeba nevinní muži. Je to špatně, pochopitelně. Kdyby každá lidská činnost nebo iniciativa uměla přinášet jenom kladné výsledky, tak bychom žili v ráji.
#metoo


A na závěr ještě k blogování a zájmům.

15. V reakci na zrušení Standovy rubriky Vítáme nováčky si Bloud založila rubriku Nevítáme nováčky, kde originálním a vtipným způsobem představovala neznámé a přitom zajímavé blogy, které v blogovém moři objevila.
Pochopitelně s dítětem je už na vše méně času. Přesto ale: našla jsi mezitím něco dalšího, co bys mohla čtenářům doporučit?

Našla jsem si pár o generaci starších žen na blogspotu, kterým jsem chodila na blog závidět manžely a omrknout, "jak se dělá spokojená rodina". Jenže v uplynulém půl roce se většina z nich rozvedla, shodou okolností krátce po tom, co jsem na ně někde odkázala. Tak vám je radši doporučovat nebudu, abych jim nepřivodila ještě něco horšího!


16. Zájem o blogování všeobecně klesá a ani není třeba vypočítávat, kdo všechno ze známých blogerů a blogerek se odmlčel, stačí, když se podívám do TOPlistu, kde např. dnes jsem v kategorii Osobní weblogy na 46. místě, ale před dvěma roky s dvojnásobnou návštěvností jsem byl na konci třetí padesátky.
Myslíte si, že v r. 2025 se tomu ještě někdo bude věnovat (nemyslím tím politické glosátory na iDnes, Aktuálně apod.)?

Psalo se, píše se a psát se bude. A čtenáři si svoje autory najdou vždy - i v roce 2025. Jen těch různých platforem pro sebeprezentaci bude víc, a tím pádem bude uživatelů blogů míň.


17. Z Bloudových komentářů si pamatuji, že se jí líbí folková skupina bratří Ebenů, v Brně ráda chodila do Divadla Husa na provázku, čte si v Česko-Slovenské filmové databázi. Komentuješ také na ČSFD?

K tomu, abych mohla komentovat na ČSFD, je třeba projít testem filmových znalostí a v tom jsem zcela fatálně selhala. Těžko můžete jen bláhově pomyslet na úspěšné složení testu filmových znalostí, když jste ani nikdy neviděli 13 (třináct!) z 20 nejlépe hodnocených filmů na ČSFD.


18. Co všechno bychom si podle vás neměli nechat ujít v hudbě, literatuře, filmu (případně v jiné sféře vašich zájmů) a moc se o tom neví?

Máte-li dostatečně asymetrický účes, nenechte si ujít festival severského filmu nebo festival dokumentárních filmů v Jihlavě!

S konvenčním účesem můžete navštívit i jiné festivaly a vidět například Teheránská tabu - film, který Bloud sice neviděl, zná pouze z mého převyprávění, ale všude ho doporučuje (právem). Pokud chcete vidět film o netradičně vyznávané lásce, sáhněte po Niti z přízraků. A jestli máte rádi dokumenty a nevadí vám, že po jeho zhlédnutí nebudete vědět, jestli jste víc konzervativec, nebo liberál, tak mrkněte na šestidílný Wild Wild Country.

A ještě si vám dovolím doporučit už asi rok starý dokument Hranice práce, který mapuje podmínky v nejhůře placených zaměstnáních, např. za pokladnou v Albertu. Dejte vědět, zda vám taky hrůzou stály vlasy na hlavě...a jestli konvenčně či asymetricky.


Díky moc za velmi zajímavé a vtipné, barvami hýřící odpovědi a také za fotografii mužské části rodiny, ta má na Blog.cz asi světovou premiéru. Věřme, že ta spoře oděná krasavice si jejich pohledy nevyloží v duchu titulku :).

37 komentářů:

  1. Líbí se mi, že tak mladí lidé mají rozumné názory na život. Jen takovou poznámku k osobnímu životu: on ten sňatek není na škodu. Vždyť si snad nemyslí, že by se snáze rozešli? Život není jen o "volnosti" vztahu či větším"příjmu" u neprovdané matky, (z čehož zrovna ty dva nepodezřívám), ale o tom, že vztah se léty mění, domov pro děti stabilní je důležitý. O tom, kolikrát jsem byla za 57leté manželství "zoufalá" kvůli  některým reakcím muže na životní problémy- a to ani nepil, nebil mne-nikdy, ale tak normálně jsme žili a jsme spolu dodnes. Tři synové- též ženatí- 32,29, 6 let- snad také vydrží.Děkuji Miloši za zajímavý rozhovor- jen na okraj, občas jsem byla na vážkách kdo je muž a kdo je žena podle jmen-toho chlapa je asi lepší šatit, než živit, ale má  parádní metabolismus.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc za rozhovor se skvělou a utajenou Bloudičkou...je tak dobrá, že i toho Egopeda vedle ní strpím...

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Taky jsem konzervativní, ač dvakrát rozvedená. Stát by měl manželství více podporovat.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Kdyby muž pil, nejen, že bych si nevzala, nevěřím na polepšení moc, hned z počátku hrubost odmítnout, myslím fyzickou, ona psychická se někdy projeví až nárazově a chce to také- bránit se, nenechat se ponižovat, ale také sám nikoho netrápit. Někdy je to docela divadýlko, jindy trpělivost, ale teď  komentuji mimo mísu- je to o rozhovoru se dvěma blogery u nichž jsem občas také byla

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Mně se také zdá, že svatbou se více vyjádří důvěra v budoucnost vztahu. Možná je to ale věkem.
    Vyjadřují to asi barvy (jako pohlaví mrněte v peřince se pozná podle oblečení - modrá pro kluky a červená pro děvčata).[2]: Bloud má těch fotek na svém blogu mnohem víc, jen se musí hledat, Egopeda ale vidím poprvé, ale když si vzpomenu, jak jsem si ho představoval dřív :).[3]: Rozhlasový režisér Weinlich se ženil 9-krát a z každého končícího vztahu si odnášel pyžamo a kartáček na zuby. A vždy věřil, že ten, který právě začal, už bude ten pravý. :).[4]: K tomu si vždy vzpomenu na slova MUDr. Plzáka, že manželství je třeba se vyvarovat s alkoholikem, žárlivcem a hysterkou.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Pan Plzák měl v mnohém pravdu. Také si myslím a mám ověřeno, že o čem ten druhý neví, přímo nevidí a dokonce  to bylo jen, že to mohlo být a nebylo, se říkat nemá.  Vzbuzuje to nedůvěru. Nikdy jsem mužovi nevolala do práce, když řekl, že bude déle, nikam jsem pro něj nechodila, prostě stihačka nebyla. Z takového jednání mají spíš jen lidé legraci a dotyčný  zlost. Prostě to chce trochu taktiku.Nevěrníka ale také nebrat, neodpouštět do nekonečna.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem (očekávatelně) nadšený z výborných odpovědí. To je taková paráda, když jsou lidi dobří, schopní a ještě mají šmrnc! A já jdu přemýšlet, jestli je vůbec možné někam zařadit můj účes .

    OdpovědětVymazat
  8. Udělat na svém blogu přátelský rozhovor s lidmi, s nimiž nesouzním v dost zásadní otázce, je přímo lekce tolerance
    Tak si říkám, zdalipak se v islámském světě nacházejí stejně tolerantní a vstřícní lidé...?

    OdpovědětVymazat
  9. bohuzial musim cestovat! uz sa tesim, ked sa vratim a precitam v klude...

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Růženko, to že bychom se snáze rozešli si rozhodně nemyslíme. Tím že spolu máme dítě by to pro nás bylo těžké jak v případě rozchodu, tak rozvodu ;)Volný vztah nemáme a nemáme z toho ani jednu jedinou finanční výhodu, spíše naopak - stát na nás teď kupříkladu ušetří, protože nemůžeme uplatnit daňovou slevu na manželku a v budoucnosti nebudeme mít nárok na vdovský důchod ;)[3]: Co by se tu pak tím vlastně změnilo, kdybychom měli víc manželských párů?:)Já jsem důvěru v manželství ztratila rozvodem svých rodičů, finanční pobídka od státu mi ji předpokládám nevrátí. I když kdo ví, ten náš Vláďa je hroznej nahlodávač :)).[5]: Přistihla jsem Egopeda několikrát jak zadumaně pronáší:"Já a Cyril Höschl"?:) Upřímně jsi nás tím pobavil :))[7]: Díky, Čerfe ;)

    OdpovědětVymazat
  11. [10]:Nemyslím, že byste se měli brát kvůli finančním výhodám, ale je to takové jistější. Vemte si informování o tom partnerovi. Dnes je to všude  "opatrnější". Vše se dá sice ošetřit smlouvou,  povolením, ale ne všude je člověk sebou má. Je to osobní věc. Já jen slyším ty ženy, které jsou třeba rozvedené, už starší jak hůře platí náklady na bydlení, vdovy mají přece něco. Stal se případ, že  měla žena dvě děti, partner byl šofér. Bohužel zemřel  při výkonu povolání. Zůstal jí dluh na byt, protože za ten ručila , na vdovský důchod právo neměla, jen po doložení rodných listů dětí měly ty děti něco málo sirotčího. Peníze z pojistky, kterou měl šly do dědictví a děti je mají dostat až budou plnoleté. Prostě martyrium. Navíc měli dostat poručníka na dohled, přestože měly matku. Proč to tak je komplikované nevím.

    OdpovědětVymazat
  12. nevím proč ale Bloud mi byla odjakživa hrozně sympatická, názory, prezentací, radami, prostě to je někdo kdo mě nutí pokaždé se zamyslet a říkám si že bych měla žít lépe..protože mi přijde že žije tak nějak hezky v souladu a měla bych si z toho vzít příklad:)a děkuji za tento rozhovor!O blogu Egopeda jsem neměla tušení tak hned kouknu

    OdpovědětVymazat
  13. [6]: M. Plzák také říkal "Zatloukat, zatloukat, zatloukat" a jeho přítel Miloš Kopecký své milenky naopak vůbec neskrýval a vodil je domů.
    Stejně by mě ale zajímalo, jak Bloud říká "Máme s Egopedem velmi rozdílné názory na věru a nevěru", jak přesně se liší.[7]: Jsme moc rád, že svými názory pěkně obohatili m-m.
    Petře, když si ale vzpomenu, že náš rozhovor na stránkách v Autorském klubu po vymazání všech rubrik zmizel, rád bych ho někdy oprášil a rozšířil o nové otázky, které po té době se nabízí.[8]: V něčem mám dost odlišné názory (třeba na zmiňované stupnici jsem na záporné poloose), podobně v řadě věcí s Čerfem, ale jsou to bezvadní lidé a i když vím, že se nepřesvědčíme, myslím, že to v komunikaci nijak nevadí.[9]: Já se také těším, zda i něco napíšeš.[10]: No ale blogová svatba, to by byla bomba. TV Nova by mohla natočit reportáž!
    Pobavila mě také Egopedova poznámka "to byly časy!" (když jste se bavili, že byste spolu mohli mít dítě).
    To se nezapomene :).[11]: Jen se mně zdá, že u těch dluhů je manželství spíš přítěží, protože pak přechází na pozůstalé(ho), pokud ovšem se dědictví nevzdá (nevzdají).[12]: Oba jsou inspirativní, je číst je radost. Bohužel jsou už mnohem méně aktivní než dřív, teď se to ale projevuje téměř u všech.

    OdpovědětVymazat
  14. Skvělý rozhovor!
    Já zázvorový čaj taky miluju, hlavně, když je v něm pořádná dávka medu a citronové šťávy. A jaké štěstí, miluje ho i můj polovičák, takže asi tak .

    OdpovědětVymazat
  15. Moc pěkný rozhovor, pamatuji blogera Egopeda, který u mne komentoval v roce 2007 a dále, pamatuji i Bloudku, pamatuji jejich dění v těchto letech na svém prvním blogu, na můj druhý blog už nechodí i když já k Bloudce občas zavítám a zanechám komentář. Pěkný pár, tak ať jim to klape napořád.

    OdpovědětVymazat
  16. Rozhovor se opravdu povedl! Že Bloudík někomu při nadílce sežral vtipnou kaši, to vím už dávno. Všem třem vám moc děkuju, hezky se to četlo! To vám teda povim, ta Doktorka, ta se vecpe všude!

    OdpovědětVymazat
  17. Egopeda jsem si představovala dost podobně, u Blouda zafungovaly předsudky a žila jsem v tom, že její láska k jídlu bude i trošku vidět. Hezký rozhovor.Jo, a jestli chcete komentovat na csfd a neprojdete záludným testem, jde kontaktovat adminy a poslat jim na ukázku pár hodnocení dle vlastního uvážení a oni vám to můžou schválit. (Nebo aspoň když jsem na testu vybouchla já, tak to tak šlo. )

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Moje fotky jsou z období "to byly časy" :)

    OdpovědětVymazat
  19. Mnohokrát jsem se přistihla, jak je tahle " holka " vtipná, svěží a dokáže odpovědět bez problémů a s nadhledem na vše.
    Děkuji za příjemný rozhovor, povedl se a navíc mne seznámil s lidmi, jejichž obzory nejsou marné a dávají nám jako lidem šanci, že to s námi není zas tak zlý

    OdpovědětVymazat
  20. Netuším, z jakého důvodu, ale nemohla jsem u tebe, Miloši, komentovat.
    Stále se mi objevovala hláška, že si autor mé komentáře nepřeje.
    Pokud jsem v nemilosti, dej vědět, ať ze sebe nedělám vola.

    OdpovědětVymazat
  21. Vím, že toto není komentík k tomuto tématu, omlouvám se.Upozorňuji Tě na poznámku u článku o Černé Hoře, který se mi líbil. Nevím, zda chodíš číst komentáře u starších věcí.

    OdpovědětVymazat
  22. [14]: Já jsem zázvorový čaj dlouho neznal, po Bloudově antireklamě mě ale překvapilo, že mně chutná a s medem nemá chybu :).[15]: Já si s nimi ještě spojuji userku a Krutomývala, Egopedovými slovy: "To byly časy" (kdy to na blozích žilo) :).[16]: S takovými všestrannými osobnostmi to není těžké. Vzpomínám si na Standovy rozhovory na Srdci blogu s -náctiletými blogerkami a přiznám se, že jsem mu vůbec nezáviděl, nedal bych dohromady ani 3 otázky.[17]: Za svou třetinu děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  23. [18]: To mě tedy překvapilo, že komentovat tam mohou jen prověření jedinci, připomíná to Klub Mensa, sdružující lidi s vysokým IQ.[19]: Snaha o dítě tehdy asi dala tělu zabrat :).[20]: Bloud dovede s humorem podat i hororové situace, třeba trhání osmičky.[21]: Samozřejmě jsem velmi rád, když se objevíš, tu zprávu systému si nedovedu vysvětlit, blokuju jen zahraniční spamy.[22]: Díky za komentáře, teď jsem byl po 2 večery za kulturou a už jsem se na blog nedostal.

    OdpovědětVymazat
  24. Zajimavy rozhovor a velmi zajímavé nazory

    OdpovědětVymazat
  25. Výborná práce! Ostatně tvoje a Blondýny intervjů (když použiji TlusŤjochův velmi pěkný výraz) s blogery jsou špičkové. Egopeda jsem sice nějak přestala sledovat, v prvních letech mého blogování jsem ho ale sledovala dost.  S Bloudkou jsme také párkrát nějaký ten komentář vyměnily. Jejich "volnému" vztahu fandím, a vím moc dobře že oproti manželství jsou dost kráceni státem na právech i financích, ale razím heslo, že nějaký papír stejně štěstí přinést nemusí (říká 1x rozvedená a znovu vdaná, která ovšem stejně neví jaký průšvih díky mužovi jí kde a kdy čeká) . Kdo chce ať si svatbu dá, kdo nechce  nemusí a tohle by měli všichni kolem těch dvou respektovat a neodsuzovat je...přeju oběma veselý a šťastný život!

    OdpovědětVymazat
  26. Pěkný rozhovor, zajímavé otázky.
    Bloudičku jsem pravidelně četla, jsem ráda, že promluvila aspoň tady.

    OdpovědětVymazat
  27. S Well.bloudem by se dobře bavilo. Na samotě u lesa. I s egopedem samozřejmě, jsou milí od pohledu. :)

    OdpovědětVymazat
  28. Díky všem třem za skvělý rozhovor.

    OdpovědětVymazat
  29. [25]:[27]:[29]: Jsem rád, že nezklamal.[26]: Rozhovory mám jednou za "uherský rok", snad někdy ještě nějaký zkusím, třeba s Vendyw, Robkou, ... :)[28]: "v přilehlých perníkových chaloupkách" :)

    OdpovědětVymazat
  30. Teda ta věra a nevěra, tam jsem se nějak zarazila a chtělo by to ještě doplňující otázku, co si pod tím představit :)

    OdpovědětVymazat
  31. [31]: To znamená, že zatímco já se děsím, čeho všeho jsou lidi schopni, Egoped má pro všechno pochopení a odkazuje mě na evoluci a Červenou královnu :)

    OdpovědětVymazat
  32. Miloši, když jsme se viděli, ani ses o tomhle projektu nezmínil! To ti nezapomenu, že jsem tady tak pozdě. Ale každopádně tě chválím, protože jsi ten rozhovor sestavil skvěle. Je vidět, že máš skvělou paměť (ta mě ohromuje už dávno) a že si věci hezky připravuješ.Odpovědi taky čtivé, jde přeci jenom o super lidi. Snesla bych i víc detailů a taky víc fotek (Egopede, můj mail máš...). Teď ještě aby oba začali zase víc psát. Z 20 nejlépe hodnocených filmů na ČSFD jsem neviděla jenom Temného rytíře a ze seriálů Bratrstvo neohrožených. Třeba to někdy dotáhnu nebo se žebříček změní.[13]: Taky mě zajímá věra a nevěra![32]: Víc podrobněji.

    OdpovědětVymazat
  33. [31]: Také mě to napadlo (viz komentář [13]:/6), ale už to víme z [32]: :).[32]: Červená královna - vědecké zdůvodnění nevěry evolucí nemá chybu :)  [33]: Myslím, že impuls k tomuto rozhovoru jsi mně dala ty, když jsme se i s tvým milým potkali na Čerfově výstavě - mladý pár a blog se hned nabízelo.Ještě bys taky mohla víc psát i ty :).Jak vidím, v testu na ČSFD bych také propadl, tyto položky mně nic neříkají.

    OdpovědětVymazat
  34. [10]: Vůbec mi nepřišlo do mailu, že jste mi tu odpovídali, až když jsem se přišla znovu kochat...
    Rozhodně souhlasím s Růžou, já bych to finanční zajištění taky nepodceňovala, k tomu i ty manželské půjčky (nebo něco podobného).
    A je to prostě hezký, pořád věřím, že ten slib by mohl být zavazující... Také ten rozvod je složitější než rozchod, tak si to občas někdo i rozmyslí...

    OdpovědětVymazat
  35. [19]: Si myslím, že tohle Ti už nikdo stejně nevěří... Nás už nepřesvědčíš, že jsi jiná.

    OdpovědětVymazat
  36. Perfektní počtení. Je to holt pár k pohledání! .)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)