20. listopadu 2018

Londýn (1) - demonstrace za práva zvířat (a o chování davu)

"Stalo se módou sezóny do nepravostí rázně tepat," zpíval kdysi Jiří Suchý a dnes kdejaký "hrdina", když už je to dovoleno a žádný postih nehrozí, na ulicích vykřikuje a burcuje proti něčemu/někomu, nebo pro něco. 4procentní za práva na sňatky homosexuálů a osvojování dětí, 5procentní (strany, co prolezly s odřenýma ušima do Poslanecké sněmovny) straší ohrožením demokracie, profesionální barikádníci nevynechají jediné výročí, aby se necpali do záběrů kamer s patetickými proslovy ve stylu Gusty Fučíkové (© Václav Klaus ml.), promenují se tu s tibetskou vlajkou, tam s červenými trenýrkami, roní krokodýlí slzy nad nebohými syrskými sirotky a bezcitností premiéra, berou si do průvodu šibenici, házejí květiny představitelů státu do koše, davovou atmosférou nažhavení kraválisté (a s proplacenou jízdenkou u přespolních) by každého s jiným názorem lynčovali a doma v hospodě pak vypínají hruď, jak "jim" to nandali.

To, že chování davu má stádní rysy, je známé. Stačí přesvědčivý řečník (naší opozici v čele s uspavači hadů a moralizujícími politickými zombiemi, které sotva koho zajímají, však chybí) a nenápadná organizace. Strhnout davy uměl např. Adolf Hitler. Jeho vystoupení byla založena na dovedném dávkování předimenzované síly hlasu (až řevu), proloženým dramatickými pauzami, spínáním rukou a zvedáním očí v sloup. Na ženy prý působil natolik intenzívně, že mnohé při nich prožívaly orgasmus.
Ve filmu Obyčejný fašismus Michaila Romma z r. 1966 byla uvedena jedna pasáž z projevu vůdce, kterou elektrizoval davy, bez zvuku a jen v titulcích, a názorně se ukázala jejich obyčejnost až prázdnota, nový rozměr jim dodal teprve exaltovaný projev Hitlera a sugestivní atmosféra shromáždění s výraznými nacistickými symboly, silnými auty, salutujícími příslušníky SS a asi i připravenou režií, která měla za úkol ostatní strhnout ke skandování a provolávání jeho slávy.

Příkladů z naší historie je také dost. V 50tých letech kolektivy pracujících žádaly smrt pro zrádce a spiklence, předtím skandovaly Klementu Gottwaldovi na Staroměstském náměstí a je možné, že mnozí účastníci těchto akcí ještě o několik let dříve na zaplněném Václavském náměstí lkali nad smrtí říšského protektora Reinharda Heydricha, pokud se dožili, v r. 1989 se zase tísnili na Letné a vzývali Václava Havla, o kterém do té doby třeba ani neslyšeli.

Podněcování davu nastrčenými osobami k žádoucímu chování používají nejen politici. Na pohřbu bývají plačky, na sportovních utkáních roztleskávačky, na konci divadelního představení se vždy vynoří sličné dívky a hercům v titulních rolích "spontánně" rozdávají kytice (ty jsou ovšem koupeny předem), po skončení koncertu vážné hudby bez ohledu na počet kiksů vždy někdo zvolá "Bravo!", potlesk nabere na intenzitě a "dojatí" umělci 10-krát odejdou a zase se vrátí.

Davové projevy bytostně nesnáším a alergický jsem také na standing ovation. Stačí, aby si jeden člověk stoupl a začal tleskat a ostatní se přidají, protože si myslí, že se to patří. Když měl Václav Havel projev v americkém Kongresu, právě těmi ovacemi vestoje byl mnohokrát přerušen a naši servilní novináři hned psali, že těch potlesků bylo o 2 nebo 3 více, než tam měl nějaký jiný politik, a tedy jakého vynikajícího prezidenta máme. Já jsem jeho bezobsažné filosofování, prokládané nemožnými frázemi, nedokázal poslouchat víc než 10 vteřin a pochybuji, že by to kongresmani mohli vidět příliš jinak. Ale když už vážil tak dlouhou cestu, tak mu zatleskáme, ať má radost, že.

Samozřejmě chování davu není vždy vyvoláno pouze organizací, manipulací a přetvařováním, existuje i spontánní verze, zpravidla když jde o život. Největším nebezpečím pří masových akcích (pouť do Mekky, vypjatá sportovní utkání, zejména fotbalová, monstrózní hudební festivaly) je ušlapání zpanikařeným davem.
Působivým uměleckým ztvárněním davové psychózy je film Den kobylek (The Day of the Locust), který podle novely Nathanaela Westa v r. 1975 natočil John Schlesinger. Odehrává se v prostředí Holywoodu, kde davy šílí při pouhém spatření filmových hvězd, nadšené projevy obdivu se však v drastickém finále filmu zvrhnou v agresi.

O tom, že nálada davu se může zvrátit, se na vlastní kůži přesvědčil i poslední rumunský komunistický vládce Nicolae Ceacescu. Na mítinku při příležitosti sjezdu strany se (i pod) vlivem dominového efektu pádu komunismu v okolních zemích plánovaná oslava strany změnila v revoluci, Ceacescu byl zadržen, vojenským (!?) tribunálem bez velkého prodlení odsouzen k trestu smrti a tentýž den zastřelen. Protože rumunští občané zřejmě neměli moc v lásce ani jeho manželku, tak pro jejich uspokojení s ní naložili úplně stejně.

Na západě od nás jsou demonstrace běžné jak referenda ve Švýcarsku, není potřebné ani žádné výročí. K jedné, jejímž mottem bylo nezabíjet zvířata, jsme se s chotí loni nachomýtli u Trafalgarského náměstí (Trafalgar Square) v Londýně.
Demonstrace byla pěkně ohraničena páskou, aby bylo jasné, kdo je jejím účastníkem a kdo jen přihlíží. (Vpravo je spodní část sloupu, na jehož vrcholu se nachází socha admirála Nelsona, v pozadí je National Gallery.)



Socha na dalším snímku připomíná Charlese Jamese Napiera, generála z napoleonské doby.



Pro představu několik hesel:

Stop killing wildlife (Přestaňte zabíjet divokou zvěř)



Badger killers, fox hunters, grouse shooters, purveyors of cruelty (Zabijáci jezevců, lovci lišek, střelci tetřevů, nositelé krutosti)



Don't blame badgers for farmers failing. Stop the killing. I am innocent (Nedělejte viníky z jezevců, kde selhávají zemědělci. Zastavte zabíjení. Jsem nevinný (říká jezevec))



The badger cull coming to a field near you. The most violent element in society is ignorance. Sounds like the tories (Utrácení jezevců přichází na pole blízko vás. Nejbrutálnějším prvkem společnosti je nevědomost. Zní jako konzervativci (i sem se dá vložit politické přesvědčení))



Stop hunting fox cubs (Přestaňte lovit liščí mláďata)



Hunts are for c.nts (Hony jsou pro k.ndy (předností anglické verze je, že se rýmuje))



Keep the ban, enforce the ban (Zachovejte zákaz, prosazujte zákaz (lovu))



Save our hen harriers (Chraňte naše ptactvo před loveckými psy)



I lidé však musí být před zvířaty na pozoru.
Beware, horses may kick or bite! (Dejte si pozor, koně mohou kopnout nebo kousnout!)



A kousek dál byl běžný provoz - doubledeckery ve společnosti bicyklů.



Demonstrace symbolicky vyšuměla u památníku žen, které zahynuly ve 2. světové válce.



Na Downing Street ale neponechávají nic náhodě, vstup hlídají po zuby ozbrojení strážci.



Tak co, sire Winstone, jak to vidíte?


30 komentářů:

  1. Miloš, ako vždy - hovoríš to aj za mňa!

    OdpovědětVymazat
  2. No asi takhle. Pokud jdu do politiky, musím počítat s tím, že proti mě budou lidé mít výhrady. Vždycky byly strany které měly vyhraněné názory a strany které si jen přihřívaly polívčičku a byly se svými programy kam vítr tam plášť. Politika je špinavá věc a kdo do ní vstoupí musí mít hodně silnej žaludek. Dneska je politika plná vychcánků , kteří si tak snaží zajistit imunitu aby po jejím vypršení měli už zajištěnou buď únikovou cestu nebo tolik kompro materiálů aby se jim nemohlo stát. A radš sto standing ovation  v americkém senátu pro Václava Havla, než toho pomstychtivého staříka na Hradě a člověka s hadím jazykem, který co slovo to lež. Který je schopen pro to, aby si zachránil vlastní kůži nejdřív všechno hodit na své děti a pak srdceryvně lkát jací jsou novináři hyeny že si dovolí napadat psychicky nemocné. je to hnus velebnosti a bohužel ten hnus už začal za Klause st. a Zemanem vrcholí.....

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ve velkém pokušení napsat 1-2 víceméně neutrální věty nebo glosy na téma marginálního problému (ochrana zvířat) a ušetřit si tak nervy (i čas) při nadměrném navštěvování blogu mish-mash za účelem sledování komentářů
    Na druhé straně se to příčí mé otevřené povaze. Takže takový kompromis:
    Nezavrhuji kategoricky ani standing ovation ani demonstrace. Někdy nastane čas, kdy jsou správným vyjádřením názoru/postoje.
    Současná (demokratická) společnost je orientovaná na řízení lidmi, rekrutovanými nebo aspoň podporovanými jednotlivými politickými stranami. Bohužel. Osobně jsem nejklidnější, když republiku řídí úřednická vláda. Pozoruhodné a zákonité je, že tato situace nastává při tzv. vládní krizi Dle mého mínění by společnost měla být řízena především vysoce erudovanými odborníky. Na ekonomiku, na zdravotnictví, na sociální oblast, na průmysl, na zemědělství (dosaďte si libovolné smysluplné ministerstvo). Ve své funkci my měli odborníci zůstat tak dlouho, dokud odvádějí solidní práci. Stejně jako v jiných profesích. Slouží-li jim zdraví, tak čím déle, tím lépe. Jen tak by bylo dosaženo maximální produktivity a efektivity práce. Praxe je bohužel taková, jakou ji známe.
    A proto (opakuji, že v demokratických) zemích dochází k demonstracím. Když už velká spousta lidí vnímá situaci v nějaké oblasti za nesprávnou, neudržitelnou. Většinou dojde k žádoucí změně. Ať už se realizace změny ujme chtivá opozice, nebo dojde k revizi politických rozhodnutí vládnoucí garniturou.

    OdpovědětVymazat
  4. Mně demonstrace v principu nevadí, byť se jich sám účastním jen výjimečně, právě proto, abych si vně davu zachoval věcný úsudek, protože se mi občas stává, že s davem právě nesouhlasím a on pro to nemívá velké pochopení . Mimochodem, já jsem si Havlovy projevy dost užíval právě proto, že podle mého názoru bezobsažné jako jedny z mála nebyly a mívaly hlavu i patu. Ale samozřemě, kdo je nedoposlouchal, těžko na to (aspoň tedy na tu patu přišel .

    OdpovědětVymazat
  5. To mi připomnělo zážitek z kina - všichni stáli před zavřenými dveřmi v předsálí. Přišlo nám to jako blbost, že by deset minut před začátkem byl sál ještě zavřený, předešli jsme frontu a vešli dovnitř. Prvnímu ve frontě se nejspíš zasekla klika a ostatní stáli za ním, aniž by to zkusili taky. To až Procházkovi byli za rebely .

    OdpovědětVymazat
  6. Ty tvoje reportáže jsou prostě Perly s velkým P.!
    Ať už jsou to reportáže z vašich dovolených, reportáže o kultuře, kráse obrazů, představení, reportáže o "sexu", prostě nádhera, škoda tě pro Blog.cz.

    OdpovědětVymazat
  7. Miloši, musím přiznat, že máte pravdu. Já jsem si na př. prohlížela staré fotky z našeho města z r. 1939, když přišli do města  Němci- však bylo v Sudetech -jak je občané vítali. Je fakt, že tady žilo hodně lidí německé národnosti a byli mezi nimi slušní, ale poznala jsem podle fotografií  i lidi, které naše rodina zřejmě znala a ti tu ruku na heilování zdvihali také.  Zfanatizovat se lidé dají. Nebyla jsem na náměstí, když se u nás cinkalo klíči , vždycky jsem se vymlouvala na jiné starosti, nejsem zvědavá a pod. Nyní dokonce hřeším na to, že jsem malinká a někdo by mne mohl  zašlápnout. Ty současné demonstrace považuji za zbytečné a  v určitém směru docela  sprosté. Někdo je považuje za morální, ale já tedy ne. O morálku tady vůbec nejde, spíš o koryta nebo možnost se ukázat.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Kingu, vím, že jsme na stejné vlně.[2]: Já svého jmenovce (v křestním jméně) mám docela rád, líbí se mně, že jde proti proudu a říká, co si myslí. Třeba výrok, že "pražský dav si zase zahuláká" mně přijde přiléhavý a vtipný. Ještěže se prezidentem nestal umělohmotný Drahoš.
    Babiš evidentně odklonil majetek tam a zpátky, jestli se prokáže trestný čin, bych nechal na policii.
    Ta reportérka Slonková je krajně nedůvěryhodná osoba, kdysi o ní  (myslím, že ministr Pavel Dostál) prohlásil, že je schopna pro exkluzivní informaci se s každým vyspat a tipoval bych, že tak nějak získala informaci od policie, kde mladý Babiš bydlí.
    A že tam s Kubíkem špízovali s kamerou či fotoaparátem s teleobjektivem, aby si nahráli přes jiného obyvatele stejného domu kód na otevření dveří a pak tam se skrytou kamerou natáčeli, si myslím, že můžou být rádi, že je tamější policie nezadržela.[3]: S vládou odborníků souhlasím, myslím, že třeba Rusnokova vláda i bez důvěry byla velmi dobrá. Jenže dá se to využívat jen na mimořádné situace a musíme se smířit s tím, že vládne ten, kdo vyhrál volby, resp. kdo sestavil koalici. A to se zdá opozice nemíní respektovat.

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: Petře, já jsem samozřejmě Havlovy výstupy zpočátku poslouchal, ale pak už jsem raději "přepínal na jiný kanál". On, Fedor Gál, Tomáš Halík, Daniel Herman, Michael Kocáb, ... nejsou mojí krevní skupinou. Mně vždy připadali naprosto jaloví. Zlatí Klaus a Zeman se svými věcnými stanovisky.[5]: To bylo jako čekat na přechodu, kde nefungují dopravní světla, až naskočí zelená .[6]: Reportáží o sexu je bohužel málo. Tam bych měl přidat .[7]: Ti, co otáčejí kabát při změně poměrů, jsou zpravidla nejhlasitější.
    Pěkně to vyjádřil Václav Klaus ml. v dnešním komentáři na Novinkách.
    "Vidět dnes individua typu Kalouska, jak na náměstí řeční o morálce, demokracii a ústavnosti, je podobný zážitek jako sledovat sňatkového podvodníka hovořit o lásce."

    OdpovědětVymazat
  10. Nejhorší off šem bývávalo skandované tleskání:
    "Ať žije KSČ."

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Ano, a také zpravodajství ze sjezdů: "Projev soudruha X.Y. byl mnohokrát přerušen dlouhotrvajícím potleskem." - zkrátka ovace vestoje .

    OdpovědětVymazat
  12. [8]:V tomhle se prostě neshodneme. Asi právě proto že jsem ta pražská kavárna.... A hulákající dav. Ovšem díky němu máme přece demokracii. Nebo snad 17.listopad proběhl v Brně?

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Já myslím, že o změně režimu se vůbec nerozhodlo u nás, byla to záležitost vnějších vlivů.Jinak proti demokracii nic nemám, na rozdíl od těch politických trpaslíků, kteří se užírají svým neúspěchem a chtěli by změny dosáhnout z ulice. Nevím, jak to ty 3 roky do dalších voleb vydrží

    OdpovědětVymazat
  14. [9]: Nemohu si pomoci, ale dříve to bylo "jednohlasné" a lidé si mysleli svoje a mezi sebou řekli, demokracie u nás a možná i jinde mi připadá taková, že každý sice může mluvit i řvát co chce, ale jednak to není nic platné a navíc to lidi rozděluje víc než dříve a někteří si myslí, že mohou všechno a nemusí nic. Také se leckde bojí něco říci-tedy hlavně v práci, aby o ni nepřišli.

    OdpovědětVymazat
  15. Pokud je alespoň relativní politická svoboda, je zřejmé  že budou různé demonstrace, jak za požadavky oprávněné, tak neoprávněně... Řečníků třeba v proslulém Hyxe parku na Spears corner také kolikrát říkají nesmysly.... Za Hitlera si samozřejmě out nikdo demonstrovat netroufl...

    OdpovědětVymazat
  16. Zatímco my jsme na Národní slavili "Díky, že můžem", mohl sis udělat soukromou párty "Díky, že nemusím" :)

    OdpovědětVymazat
  17. [14]: Růžo, to je pravda, strašák výpovědi asi k autocenzuře přispívá.[15]: Řečníci v Hyde parku jsou kuriozitou pro turisty. Myslím, že většinu lidí zajímá spíš forma než obsah :).[16]: Vystihlas to úplně přesně, nabytou svobodu si užívám, nemusím volit, prvomájové průvody se už také nekonají, i když v teplém počasí vůbec nebyly špatné - turistika a estetické vjemy při pohledu na mladé dívky v rozpuku :)

    OdpovědětVymazat
  18. [12]: VendyW, ještě k té Praze a revoluci, poslechni si, co o tom říká Ivan Mládek ve videu https://www.youtube.com/watch?v=LyDhB_4mQ9U.
    "Nikdo nechce slyšet, že to byla Gorbačovova záležitost, iniciovaná KGB, StB,.. Zifčák, jejich člen, to celý vyprovokoval, StBáci přivedli studenty na Národní třídu ..."
    "měla by se říkat pravda a ne, že revoluci udělala Charta 77 a studenti, to je volovina."Přesně tak to vidím také, žádní studenti, Havel, Praha, ale Gorbačov, KGB, StB.
    Havel s kumpány pařil na Hrádečku za peníze, co posílal František Janouch ze Švédska, nakupoval v Tuzexu, sem tam ho zavřeli, občas něco o něm bylo ve Svobodné Evropu nebo na Hlasu Ameriky, ale celkově 0 bodů.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]:Promiň, ale Ivan Mládek není pro mne relevantní. Není politolog, je to bavič.Navíc mému vkusu hodně vzdálený. Jak jsem řekla, prostě se v tomhle neshodneme, stejně jako se neshodneme na tom, že Zeman a Babiš jsou to nejhorší co nás zatím mohlo od roku 89 potkat. Ty máš svůj názor a já svůj, oba jsou diametrálně odlišné. Shodneme se v názorech na hudbu, na umění, na divadlo, ale v tomle ne....

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: [19]: Ivan Mládek není politolog, ale to není 99,9 % občanů ČR
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Ml%C3%A1dek

    OdpovědětVymazat
  21. https://www.facebook.com/15450844958/videos/10150879044349959/
    (pokud to bude fungovat) je velmi zajímavé zjistit jak Zeman mění své názory. A smutné. Protože si dělá z lidí blázny a oni mu na to vesele skáčou jak rybičky na návnadu....

    OdpovědětVymazat
  22. lidi se vykřičí a je klid....
    zajímavé

    OdpovědětVymazat
  23. [19]: Já také poslouchám jinou hudbu, ale Mládkovy názory jsou věcné a rozumné.
    Zemana mám v oblibě, od r. 1989 jsem volil jen jednou, v r. 1998, a sice ČSSD v Zemanově éře, jsem založením spíš doleva, ale s nástupem (s prominutím naprostého idiota a podrazníka) Špidly jsem hned přestal, a pak jsem volil ještě v letošní prezidentské volbě Zemana, protože Drahoše jsem považoval za tragédii. Do Senátu jsem nevolil nikdy a v komunálních volbách také ne.
    Takže k Babišovi mám neutrální postoj. Ale uznávám, že je schopný, jak v podnikání, tak v politice. A docela ho chápu, že se rozčiluje, když musí poslouchat řeči lidí, kteří nikdy nic nedokázali a jen hloupě žvaní (Němcová apod.).[20]: Mládek je bezpochyby inteligentní člověk.[21]: Na Facebooku účet nemám, proto se k přečtení nemůžu přihlásit, ale ať je tam cokoliv, Zeman několikrát citoval Churchillův výrok "Jen blbec nemění své názory". Se stupněm poznání se může ukázat něco, co předtím nevěděl, a to má pak vliv na korekci názoru.

    OdpovědětVymazat
  24. [22]:[23]: Ano, skutečnost je taková, že Gorbačov se už nedokázal dívat na Jakeše, Bilaka a spol., že diskreditují socialismus, a proto zrežíroval s pomocí KGB a StB akci, která převrat rozjede - estébák Zifčák alias mrtvý student atd., Havla si vybrali jako náhradu už někdy na jaře r. 1989.[24]: Stejně tak to bude s projednáváním nedůvěry vládě. Spousta nýmandů bude do večera řečnit o morálce, demokracii, ..., a věřit, že se na to někdo bude dívat a příště je s nadšením bude volit jako naději k nastolení "pravdy a lásky", ale nestane se vůbec nic. Bude to jen přehlídka ztraceného času.

    OdpovědětVymazat
  25. [26]: Proces pádu komunistických režimů ve střední a východní Evropě byl především důsledkem dohody mezi CIA a KGB. Zase jednou o nás bez nás. Lidé toužící po změně se do procesu spontánně zapojili a nějaký čas žili v iluzi, že se stali aktivními tvůrci dějin...

    OdpovědětVymazat
  26. [27]: A ti  co byli přímo u toho, o tom teď píši do Parlamentních listů

    OdpovědětVymazat
  27. [28]: Někdo u toho být musel Parlamentní listy jsou ohledně těchto informací velmi konkrétní. V té době byla ale pochopitelně a záměrně nezasvěcená "mlčící většina" národa.

    OdpovědětVymazat
  28. [27]: Účast CIA moc nechápu, snad jen, že by chtěli rozpadem východního bloku získat nové členy NATO a sevřít Rusko ze všech stran.  
    Jinak souhlas.[28]:[29]: Já čtu nejméně 10 internetových deníků a myslím, že na Neviditelném psu a v Parlamentních listech jsou nejvýrazněji zastoupeny různorodé názory a také informace, které v mainstreamu chybí. Největší žumpou jsou Bakalova média a ČT, tam čouhá jak sláma z bot "jediný správný" názor a primitivní manipulace, na kterou může skočit nanejvýš absolvent 5 tříd základní školy.
    A právě to trapné přehánění ("overkill") Babišovi jen pomůže a strany jako Top09 a STAN příště propadnou. U amorfních pirátů bych na zářnou budoucnost také nesázel a Okamura se teď také znemožnil, hlasoval pro nedůvěru vládě, aby se do ní sám dostal místo ČSSD .

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)