14. června 2019

Brouci Pytlíci

Brouk Pytlík je známá postavička hmyzí říše z děl spisovatele a kreslíře Ondřeje Sekory (1899-1967), která společně s Ferdou Mravencem zlidověla. Zatímco činorodý Ferda je nesmírně šikovný, se vším si poradí (výstižně to vyjadřuje heslo "Ferda Mravenec, práce všeho druhu"), brouk Pytlík je všeuměl hlavně slovy, sice všechno zná a všude byl nejméně dvakrát, ale jeho praktické působení má k úspěchům daleko.

Oba hrdinové jsou na následujícím obrázku, převzatém z článku o předloňské výstavě ilustrací Ondřeje Sekory.



Rysy brouka Pytlíka mají fotbaloví fanoušci. Vždy vědí, kdo komu měl přihrát, že rozhodčí přehlédl při gólu soupeřova útočníka ofsajd, nezapískal jasnou ruku (či faul) obránce a určitě musel být podplacený.

Fanoušci jsou však úzce specializovaní. Šířeji rozkročení brouci Pytlíci v lidském společenství neznají slovo nevím. Zvýšenou koncentrací brouků Pytlíků je charakteristická "pražská kavárna". Tam všemu rozumějí, na všechno mají správný názor a kdo by snad měl trochu jiný, je politování hodný trouba, na němž se příroda provinila tím, že se narodil. Např. dokumentaristka Olga Sommerová prohlásila v rozhovoru pro Prostor X mimo jiné: "Čím víc lidí přijde k volbám, tím je to horší … volby jsou nebezpečný nástroj, protože volit může každý a volí i lidé, kteří nejsou vzdělaní, kteří se nezajímají o politiku, všechny ty souvislosti ..."

A když už se těm hlupákům nedá zakázat volit, je třeba alespoň dělat "osvětu" na náměstích. Nejlepší je, pokud přitom sehraje burcující etudu populární umělec. Anebo hokejista, ti bývají zvlášť inteligentní.

Neštěstím je takový člověk ve vedoucí funkci s možností rozhodovat o druhých. Ustrašení podřízení v zájmu udržení svých postů raději se vším souhlasí (např. poslanci jistých politických stran), než by riskovali vyhazov a ohrožení své životní úrovně. Ještě ze socialistické éry, kdy všichni pracovali a výpovědi snad ani neexistovaly, si vzpomínám, jak jeden šéf projevoval svou nelibost s odlišnými názory na odborná řešení problémů průpovídkou: "Pane kolego, běžte na ekonomické oddělení a požádejte o snížení platu."

Nedávno mně jeden kolega z partnerské instituce dal přečíst mail, který dostal od studenta, vyjadřujícího se k nám oběma známému, přibližně 35letému odbornému asistentu. Požádal jsem ho o přeposlání obsahu (bez uvedení jmen, dále uváděný Mirek X. nemá s originálním jménem nic společného, každý si může dosadit svého brouka Pytlíka) a několik charakteristik z něj vybral.

Když Abraham Bell vynalezl telefon, zjistil, že má dva zmeškané hovory od Mirka X.
Pravda je, že Mirek X. zemřel před 10 roky, ale smrt dodnes neměla odvahu, aby mu to řekla.
Mirek X. jako jediný dokáže roztáhnout nohy i mořské panně.
Mirek X. napočítal do nekonečna. Dvakrát.
Tobě je 14? Ve tvém věku mi bylo 15!
Když jde bubák spát, podívá se pod postel, jestli tam náhodou není Mirek X.
Děti chodí spát v pyžamu se Spidermanem. Spiderman v pyžamu s Mirkem X.
Mirek X. je jediný na světě, kdo vydrží v non-stop baru do zavíračky!
Mirek X. dokáže vypít vodu z kohoutku na ex.
Dříve byl Bermudský čtverec, dokud mu Mirek X. neukopl jeden roh.
Zkoušel otevřít dům klíčky od auta.. a ejhle: dům náhle nastartoval.
Jedině Mirek X. dokáže dojet na kruháku až na konec.
Mirek X. vyhrál Tour de France na rotopedu.
Mirek X. umí tleskat jednou rukou.
Hej, Mirku! Kolik uděláš kliků? Všechny.
Mirek X. přišel o panictví dřív než jeho otec.
Mirek X. rozpláče cibuli.
Mirek X. jednou chytil ebolu, ale protože mu jí bylo líto, tak ji zase pustil.
Jen Mirek X. vás dokáže uškrtit bezdrátovou myší.
Víte, proč Mirek X. nehrál v Titanicu? Protože by všechny zachránil.

28 komentářů:

  1. Mezi námi, ono to v obráceném gardu funguje úplně stejně, jen role hlupáků a těch "moudrých" se podle aktuálního úhlu pohledu pružně obracejí. Hlupák je totiž vždycky ten druhý .

    OdpovědětVymazat
  2. O brouku Pytlíkovi jsem také psala:
    http://sugarless.blog.cz/1502/pytlik
    Je to zase můj způsob vyjadřování zde ve virtuálním světě, kde je dovoleno vše!
    Nicméně nebyl to jen Pytlík, který se prezentoval že byl všeuměl,všechno zná a všude byl, stačí číst VIP články na titulce Blogu cz. a budeš žasnout nad Pytlíky!   

    OdpovědětVymazat
  3. Promiň, ale paní Sommerová měla pravdu, alespoň o tom, že k volbám chodí lidé s nízkou inteligencí, které využívají pro své účely naháněči různých politických stran a seskupení, zaplatí jim pár stováků, dají jim do ruky obálky které hodí do urny, oni si za to nakoupí lahváče nebo krabicáky a je jim naprosto šumák celá politika který stejně nerozumí. A to ti připadá v pořádku? Mě tedy ne... no a co se týká angažovanosti sportovců....Jágra jsem hodně obdivovala, to co dokázal, nedokázal žádný český hokejista, nicméně u mne hodně ztratil na kreditu svou angažovaností pro Čínu. Jo a klidně to řeknu, fandím demonstracím proti Hrabišovi a moc se mi líbil Ivan Trojan s jeho Havlovým tričkem.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Máš pravdu, sebe mezi hlupáky nevidím :).[2]: Hlavní je se nenechat vytočit, jak říkal Werich: "lidská blbost je věčná a nedá se s ní vyhrát."[3]: Těch lidí, co za stovku jdou volit, bude nepodstatná část. Kdyby se měla dát 500 tisíc lidí, aby to mělo nějaký význam, vyžadovalo by to 50 milionů. Kandidáti spíš rozdávají sliby, těmi nezarmoutí a nic nestojí .Angažovanost herců mě vůbec nedojímá, jsou zvyklí se naučit jakoukoliv roli a pak ji přehrají. Třeba herci Divadla Husa na provázku, kam velmi rád chodím, organizují nějaké diskusní večery s hosty o politice, ale nenapadlo by mě na ně jít. Mě jejich názory vůbec nezajímají, čekám od nich divadelní představení a nic víc. Stejně tak Ivan Trojan, je jistě dobrý herec, ale také se vydatně přiživuje v reklamách a vystoupení na demonstracích mu asi slouží také jako reklama.A sportovci? Ti vrcholoví intenzivně trénují od dětských let a na nic jiného nemají čas, vzdělání je pak nulové. Stačí se podívat, kolik z nich končí špatně (včetně sebevražd), když jim kariéra skončí a nepodaří se jim přejít do trenérských pozic a nemají našetřené stamiliony. Třeba brankář Hašek několikrát rozjel podnikání a končilo to krachy. Možná se teď zase chce zviditelnit a získat reklamu na nějaké další.Demonstrace mě také nevzrušují, myslím si, že jediným výsledkem může být, že zkrachovalý student Minář se stane třeba senátorem (v Praze klidně může získat i 80 % hlasů), nebo nějak jinak vstoupí do politiky a pak pro některé strany (např. Top09, STAN a KDU-ČSL), které jsou z demonstrací tak nadšené, další volby mohou skončit krachem. V tomto směru to vidím vlastně pozitivně :).

    OdpovědětVymazat
  5. Nebudu se vyjadřovat ani k hercům, ani ke sportovců, můj názor si myslím není důležitý, je můj a já si ho hlavně uvnitř musím obhájit, abych se postavila před zrcadlo a nebylo mi na blití.
    Ale daleko nejdůležitější je, aby každý brouk Pytlík měl vedle sebe Ferdu, který to vyváží.
    Má kamarádka má Pytlíka s pytlíkem a ten na co sáhne, tam sto let tráva neroste. Je to skutečná kalamita a přesto jsou spolu čtyřicet let, milují se a spolu zemřou.
    A zde je to důležité, svět bude vždy plných zdatných Pytlíků, tudíž modleme se, aby se rodili Ferdové, kteří to vyváží   

    OdpovědětVymazat
  6. Nejhorší je, když se takový brouk Pytlík dostane do čela státu, například na post prezidenta Republiky, případně na premiérskou pozici. A když se sejdou dokonce dva takoví brouci Pytlíci, tak je to úplná lahoda. Jeden je zapšklý, stárnoucí alkoholik a druhý mocichtivý a bezpáteřní psychopat. Radost pohledět i slyšet. Projevy na úrovni Miloše Jakeše, demagogie, populismus, vyhrožování. Srdce Čecha zkrátka plesá.     

    OdpovědětVymazat
  7. Chuck Norris rozbije Mirkovi X hubu až zjistí, že ho kopíruje.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: To bude ovšem souboj titánů! Něco jako střet všepronikající střely a všezachycující neprůstřelné vesty .

    OdpovědětVymazat
  9. No, nevím, jaké zkušenosti má paní Sommerová ( její knížky mám ráda ) ale k nám do komise na volby rozhodně nechodí lidé podplacení a pitomí!Třeba nepřizpůsobiví nepřijdou nikdy, za to pro peníze chodí pilně.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  10. Každý jsme občas brouk Pytlík... Co se týče herců a sportovců. vlastně nejde ani o zneužití autority, protože tyto za  autoritu v politice považováni nejsou... pokud někoho presvedci tak pouze přesvědčen... Kromě toho divadlo bylo vždycky politikům, od národního obrození  přes Osvobozené divadlo... Přesto by divadelních  měli být zdrzenlivy :v explicitní vyjadřování se k politice... Ovšem v době kdy díky internetu se čajchni skutečně kdekdo, to nemůžeme čekat....

    OdpovědětVymazat
  11. Brouk Pytlík se narodil v kině. Všechno to má z Hollywoodských filmů, neasi.

    OdpovědětVymazat
  12. Brouk Pytlík je podľa mňa SUPERMAN!

    OdpovědětVymazat
  13. Řekla bych, že hlášky jsou vykradené z těch o Chucku Norrisovi...Pár brouků Pytlíků a broučic Pytlic ve svém okolí mám. Jsou na zabití.

    OdpovědětVymazat
  14. [12]:
    Byl, já ho gůglil - vstal i z mrtvých a uměl malovat - "Kniha Trampoty brouka Pytlíka vyšla poprvé nákladem Josefa Hokra roku 1939, Trampoty končí pohřbením brouka Pytlíka, jeho sebevyhrabáním a úletem do nebe, při němž byl dětmi považován za dušičku spolupohřbeného kanárka. V roce 1940 vyšel další díl, Malířské kousky brouka Pytlíka, v jehož závěru se Pytlíkovo dílo obrací proti němu a on před nevděčnou nenávistí hmyzu a drobného zvířectva prchá do neznáma a zatrpkle zanechává veškerých aktivit.(wikipedie).

    OdpovědětVymazat
  15. [5]: Ferda s Pytlíkem je dobrá kombinace - tomu by se mohlo brát jako příklad  proklamovaného spojení praxe s teorií .[6]: Zemanovi jsem vždy fandil, takže v tomto s tebou na jedné lodi nejsem, k Babišovi mám neutrální postoj, opravdu to není žádný táborový řečník, ale když se dokázal velmi úspěšně prosadit v podnikání, aniž by něco vytuneloval, schopný musí být. A je výrazem bídy politických konkurentů, že výrazně zaostávají a nic než na výkřiky Antibabiš se nezmohou.[7]:[13]: Chuck Norris? Aha, říkali jsme si, že ten student to asi nevymyslel. Trochu mě sice zarazilo, že řada charakteristik měla souvislost se zabíjením (a několik jsem jich vypustil), ale že se používají pro Chucka Norrise, jsem  netušil. Ve znalostech akčních filmů a hrdinů bych propadl .

    OdpovědětVymazat
  16. [8]: Na výsledek bych si nevsadil .[9]: Paní Sommerová by asi byla nejradši, kdyby mohla se svými přátelí volit sama. Pak by nastal Ráj na Zemi. Režisér Hřebejk také před eurovolbami vyzýval, aby ti, kteří pro EU nehorují, k volbám ani nechodili.[10]: S tím Osvobozeným divadlem máš pravdu, ale v době po nástupu Hitlera psát hry proti němu vyžadovalo odvahu.
    Tu naši dnešní "hrdinové" vůbec nepotřebují, silácké řeči od nich i demonstrujících tak nemají žádnou váhu.

    OdpovědětVymazat
  17. [11]:[14]: To je zajímavé. Brouk Pytlík, jak vidno, byl nepochopený génius .[12]: A navíc inteligentní! [13]: Nejlepší jsou brouci Pytlíci typu Pat a Mat, kteří jsou nebezpeční jen sami sobě :).

    OdpovědětVymazat
  18. [15]: ... když se dokázal velmi úspěšně prosadit v podnikání, aniž by něco vytuneloval... hmm, patrně máme na mysli úplně jiného Andreje Babiše, já mám totiž dojem, že soudruh Bureš nic jiného, než tunelování neprovádí.V politice se opravdu neshodneme.

    OdpovědětVymazat
  19. Tady jsem dneska nebyl.

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: Za Babiše bych ruku do ohně nedával, ale mám dojem, že tunelování je něco jiného. Tunelářem je třeba Bakala, zprivatizoval doly, k tomu dostal jako dárek zaměstnanecké byty s dohodou, že je převede na bydlící lidi (tehdy se to provádělo za symbolickou hodnotu). A on jako první uměle navýšil cenu firmy, vyplatil si miliardové dividendy, byty si nechal a pak řekl, že doly jsou ztrátové a chtěl po státu, aby mu na ně přispíval 7 miliardami ročně. A dnes (myslím) zase patří státu, ale bez těch bytů a Bakala je ve Švýcarsku vysmátý.
    Mnozí další postupovali stejně, na úvěr zprivatizovali firmu, rozprodali, co se dalo (stroje a pozemky), peníze vyvedli do zahraničí a pak řekli, že se podnikatelský záměr nepovedl a bylo vymalováno (závazek s.r.o. byl jen 100 tisíc). Příkladem je Královopolská strojírna v Brně.
    Babiš naopak skupuje menší firmy a dál je provozuje (zaměstnává víc než 100 tisíc lidí). Podniká ale v odvětvích, která příliš zisková nejsou, např. zemědělství by se bez dotací neobešlo, dotují ho všude od Francie, přes Švýcarsko po Norsko. A kdyby se nedotovalo, krajina by zpustla a dovážely by se "levné" potraviny z Polska apod, kde by ale potom rychle využili naší závislosti a zdražili je.
    Potravinářství a noviny, které jako další Babiš vlastní, také moc nenesou, papírové noviny mají jen zlomek nákladu ze začátku 90. let. Asi nejvýnosnější jsou pro něj aktivity v chemickém průmyslu.
    Jiní, kteří podnikají ve finančnictví, telekomunikacích a energetice (např. Kelner a Křetínský), to mají mnohem jednodušší.[19]: Díky, že ses zastavil .

    OdpovědětVymazat
  21. Tunelářů tady bylo spousty, s tím souhlasím, celá kuponovka smrdí a všichni víme, co se dělo v devadesátých letech. Tehdy nebyl čistý snad žádný podnikatel a veliké podniky se ždímaly jak mohly.A k Babišovi? No řeknu to asi takhle. Na to, že podniká dle tvého názoru v nevýnosných odvětvích, se mu daří celkem dobře. Za dobu, co je v politice si zdvojnásobil majetek a je jeden z nejbohatších lidí Světa.

    OdpovědětVymazat
  22. Brouk Pytlík je můj oblíbený favorit.
    Všechno zná, všechno umí - překoná i Pata a Mata. Nediví se jako Neználek ani Alenka v říši divů.
    A ve skutečném životě takových brouků Pytlíků najdeme ...

    OdpovědětVymazat
  23. „ Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností. Chybovat je v povaze každého člověka, ale jen hlupák na svém omylu setrvává. Brouk Pytlík i Ferda Mravenec se najde mezi řadou podnikatelů a vedoucích činitelů připravujících zákony.

    OdpovědětVymazat
  24. [21]: Daří se mu, protože je schopný :).[22]: Mě na něm baví jeho neobyčejné sebevědomí a přesvědčení o vlastní neomylnosti a výjimečnosti.[23]: Přesně tak, nepochybuje jen ten, co toho zná velmi málo, nebo který slepě věří tomu, co mu nakukají druzí.[24]: Berušky jsou také prima :).[25]: K tomu jen dodám dva věcné články:
    1. K požadavku na "nezávislost justice" článek místopředsedy Ústavního soudu o Marii Benešové https://www.ceska-justice.cz/2019/06/jaroslav-fenyk-se-boji-marie-benesove/2. K auditu z EU od člověka z vědecké sféry, který má s projekty, jejich přidělováním a audity velké zkušenosti http://blog.aktualne.cz/blogy/jiri-chyla.php?itemid=34221Takže skutečnost je hodně odlišná, než to organizátoři demonstrací vykreslují.
    Myslím si, že pan Minář (student teologie, který přerušil studia, na která nemá čas, anebo je nezvládá) se tady snaží vytvořit odrazový můstek ke skoku do politiky a k dobře placenému místu.
    Je to zřejmé i z toho, že si mezi řečníky nezve politiky, proč by jim přece pomáhal, on chce být příštím "vůdcem" a jako užitečné idioty používá herce, sportovce a neinformované demonstrující.

    OdpovědětVymazat
  25. [26]: Daří se mu, jelikož se neštítí ničeho.

    OdpovědětVymazat
  26. a kdo je prosím pražská kavárna?
    ti, co se nehodí do krámu soudruha prezidenta....nečekal bych, že tady najdu ztotožnění se se Zemanem
    jinak demonstrace...nu, soudruh Štěpán na ně měl úplně stejný názor,
    jako je zde prezentován. demokracie je svoboda slova a názorů,
    jenže to příznivci komunisty na Hradě a estébáka ve vládě nechtějí ani slyšet.
    už mi pak jen chybí: lidé chtějí mít klid na svoji práci...
    popravdě, z toho mne hodně mrazí. zajímavé že ti,
    co se dostali díky Listopadu k moci, se chovají
    úplně stejně jako ti,
    proti kterým jsme tenkráte demonstrovali...

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)