31. května 2020

Aklimatizace na doméně Blogger.com

Před pěti týdny jsem napsal poslední článek na doméně Blog.cz, kde jsem poděkoval manželům Martinovi a Veronice Rybenským za přenesení všech 394 textů (324 mých a 70 od Zuzany) na Blogger.com (resp. blogspot), a příležitostně se začal seznamovat s novým prostředím. 

Zvolil jsem jednoduchou šablonu a snažil se ji přizpůsobit vzhledu, který jsem si vyladil na Blog.cz. 

1. Šířky panelů
Jako první to znamenalo najít vhodné poměry pro (i) šířku obrázku v záhlaví, (ii) šířku celého blogu a (iii) šířku pravého postranního panelu, protože jednotlivá okna pro různé panely (gadgety) mají mezi sebou odlišná odsazení než na Blog.cz. Vzhledem k šířce obrázků 768 px na celou šířku hlavního panelu pro příspěvky, kterou jsem používal na Blog.cz, zmíněné tři hodnoty jsou 1070, 1090 a 230  px.
 
2. Rubriky - sloupcové menu a grafické horní řádkové menu
Blogger.com je orientován na štítky, kterých je možné ke každému článku připojit i větší počet, článek může mít vztah např. k cestování i architektuře), mně však více vyhovují rubriky, kde se volí přiřazení dominantní charakteristice a rubriky vytvářejí sloupcové menu v bočním panelu a/nebo horní řádkové menu (používám obojí) a po kliknutí na název se rozbalí seznam článků, které se k rubrice vztahují. Na Blog.cz se při ukládání článku určí, do které rubriky článek patří, s tím se automaticky aktualizuje seznam článků v rubrice. Na Blogger.com „rubrikový soubor“ v mé šabloně musím tvořit ručně v HTML kódu.
Je třeba si ale zjistit adresy .html souborů pro obsah rubrik, v mém případě jsou tyto:


Vytvořit soubor s obsahem rubriky není nijak složité, protože jde jen o jednoduchý .html kód se seznamem odrážek s hypertextovými odkazy na články. Zvolil jsem číslovaný seznam se sestupným číslováním (nejstarší článek rubriky má číslo 1 a nejnovější nejvyšší číslo, které odpovídá počtu článků v rubrice).
Např. úvod kódu https://mish-mash11.blogspot.com/p/blog-page.html s prvními dvěma články (a další jsou pro zjednodušení nahrazeny třemi tečkami) v rubrice Výtvarné umění je následující:


Překvapením bylo, že klíčové slovo „reversed“ prohlížeče Edge (ve starší verzi) a Internet Explorer od Microsoftu ignorují a seznam číslují vzestupně, Mozilla-Firefox, Chrome, Opera a už i také nová verze Edge jej naštěstí vypisují správně v sestupném pořadí.

Na textová hesla v horním řádkovém menu by jeden řádek nestačil, proto zde volím místo hesel grafické ikonky, jak bývá zvykem v aplikacích Windows. Nejdříve jsem si do nového příspěvku (ten pak ale není nutné ukládat) načetl obrázky ikon a zjistil v HTML kódu jejich adresy uložení.  Pro gadget Napříč-všemi-sloupci jsem zvolil HTML/Javascript a do něj vložil kód pro „klikací obrázky“ (při najetí myši na obrázek se zobrazí kontextová nápověda a po kliknutí na něj  se zobrazí obsah rubriky stejně jako při volbě hesla ze sloupcového menu). Úvod s ikonkou pro návrat na domovskou stránku a ikonku rubriky Výtvarné umění je dále a neuvedená část je opět nahrazena třemi tečkami.   


3. Obrázky v článcích
Martin Rybenský mně převedl všechny texty, ale obrázky do nich načetl s adresami v galeriích Blog.cz a stejně tak ponechal křížové odkazy uvnitř textů na původní články na Blog.cz. Protože však na Blog.cz se některé obrázky v galeriích ztrácejí a není ani jisté, že doména nebude nakonec zrušena, postupně načítám obrázky na Blogger.com. Výhodou pro mě je, že pro každý článek mám na disku notebooku uložen samostatný adresář s textem článku a všemi obrázky, můžu tak načítat obrázky odtud (a navíc všechny najednou) a na Blog.cz se vůbec nevázat, nevadí mně ani, že na Blog.cz něco chybí, protože pracuji s originálním textem ve Wordu.
Postupuji tak, že otevřu převedený článek pro aktualizaci, přes ikonu Vložit obrázek otevřu okno, v němž kliknu na Vybrat soubory.
 

Na disku najdu adresář s obrázky, všechny vyberu a načtu.


Křížkem vpravo nahoře okno načítání obrázků zavřu, tím se vrátím do editace článku, před obrázkem načteným z Blog.cz odřádkuji a načtu přidaný obrázek již z prostředí Blogger.com. Ten se zobrazí ve zmenšené velikosti, což je výhodné, protože je vidět, který je z Blog.cz (ten velký druhý) a který z Blogger.com (první malý).


Poté velký obrázek z Blog.cz smažu (vyberu a zvolím Odebrat) a malý obrázek z Blogger.com vyberu, zvolím Původní velikost a vhodné zarovnání (pokud používám obrázky na celou šířku panelu, volím Vlevo, protože jinak by byl obrázek odsazen mírně doprava).
Protože v textech mám často větší počet obrázků, průběžně tisknu tlačítko Aktualizovat. Přitom se názorně ukazuje, kolik obrázků je ještě s prefixem http:// (jsou to právě ty z Blog.cz).



4. Interní odkazy a odkazy na externí zdroje
I když už žádný obrázek s http:// se v textu nenachází a po stisku Aktualizovat se text uloží a editace se ukončí, soubor přesto ještě jednou otevřu pro editaci, přepnu z Napsat na HTML a přes <CTRL-F> prohledám, zda se v něm http:// nevyskytuje v odkazech na články nebo videa. Tím se objeví mé interní odkazy z Blog.cz (ty nahradím z druhého okna zjištěnou adresou článku na Blogger.com) a další odkazy např. z Wikipedie a YouTube, které opravím na https://).

5. TOPlist, FlagCounter, PageRank, …
U těchto doplňků blogové stránky stačí zaregistrovat příslušnou službu a vygenerovaný kód vložit do nově přidaného gadgetu HTML/Javascript na vhodné místo stránky blogu.  
U TOPlistu je třeba si jej na webu otevřít a vybrat některou z voleb s číselným údajem (např. prostřední ze spodního řádku) a pro ni zkopírovat kód, protože implicitní kód, který TOPlist po instalaci nabídne, odpovídá první volbě z prvního řádku, která je však jen reklamou této služby a žádný číselný údaj neposkytuje. 


Kód PageRanku bohužel už nefunguje přímo a je nutné opisovat deformovaný kód v režimu CAPTCHA, aby se odfiltrovaly spamové žádosti robotů, proto jsem ho už na stránku blogu nezařadil. Jeho hodnota je ale stejně nula, v TOPlistu a FlagCounteru to vypadá podobně, začínám zase od píky.     

Závěrem jen dodám, že k dnešku (31.5.) jsem na Blogger.com převedl obrázky a interní odkazy k článkům z prvních 8 rubrik a až budou převedeny všechny, teprve pak budu plnohodnotně přestěhován. Při této činnosti vidím, jak se v průběhu osmi a půl roku můj styl vyvíjel. V prvních článcích jsem měl minimum fotografií, pak se počty zvyšovaly, ale většinou jsem je kumuloval do koláží, a nakonec jsem i koláže upozadil a začal vkládat větší počet fotografií na plnou šířku, a tím se jich v článku nezřídka objevilo i více než 30. Alespoň dodatečně jsem mírně rozšířil počty v „podvyživených“ článcích z prvního období, i když mně je jasné, že je sotva někdo někdy otevře.

Tradiční počet článků 3 za měsíc jsem teď nedodržel (v dubnu a květnu byl jen jeden), ale na 36 za rok bych to ještě mohl dotáhnout „zvýšeným“ úsilím. Jinak v archivu na nové doméně je vidět, že v posledních letech místo 3 článků za měsíc je jich někde 2 a jinde 4, což je dáno tím, že mnohé články na konci měsíců jsem vkládal před půlnocí, abych splnil svou normu, jenže to vše odpovídalo zimnímu nebo letnímu času a u převodu Martina Rybenského v astronomickém čase našeho pásma to někdy odpovídalo již času dalšího dne (a nového měsíce). Asi i tento údaj půjde ještě změnit, ale je otázkou, zda to stojí za námahu a čas.

Toho se mně teď nedostává, proto jsem také dlouho nebyl na svých oblíbených blozích. Ale to bych chtěl brzy dohnat. 

***
Aktualizace 8. 6. 2020:
Konečně jsem nahrál na Blogger.com všechny obrázky, opravil vnitřní odkazy na své články, někde aktualizoval datum a čas, aby souhlasily s údaji původních článků na Blog.cz, a přidal oblíbené do bočního panelu. Přitom ale vidím, že Doktorka se srdcem a Sugr články na svých blozích smazaly, u Blondýny a z externích zdrojů Axiny a Ji Hei (na doméně zonerama.com) odkazy pro Blogger.com nejsou plnohodnotné, protože se automaticky nenačítá název nejnovějšího článku.

20 komentářů:

  1. Tak jsi se prokousal.
    Hned na tvůj článek pošlu odkaz, mnoho blogerů přešlo a na Blogspotu bojují.
    Přeji ti, aby ten začátek byl příjemný a hladký, lidé si cestu najdou.
    Příjemný červen, letos to cestování bude hodně osekané, Čechy krásné, Čechy mé ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Simono, to přiřazení oblíbených do menu, kde se zobrazují jejich poslední články, také brzy doplním, jen co dokončím všechny převody.
      Zatím to celkem jde, ale kdyby Blog.cz nebyl tak nespolehlivý, v porovnání s jednoduchou šablonou, kterou jsem si vybral, úplně vyhovoval a práce s rubrikami byla dokonce lepší.

      Vymazat
  2. Tak tedy vítej v novém domově. Já mám pořád ještě blogspot jen jako "letní byt" bez televize a bez ledničky, ale je pravděpodobné, že kdybych se chtěl nastěhovat na delší čas, některé z tvých informací rád využiju :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, při obrovském rozsahu tvých článků a fotografií ti opravdu nezávidím.

      Vymazat
  3. Ahojky Miloši, tak už jsem se musela taky spojit s bloggerem, protože se do svého dvanáctiletého blogu nedostala. Bohužel se nedostanu ani do dřívějších článků, protože nevím na jaké andílky se dostat, aby pomohli. Můj věk je mi překážkou, že stále bojuji s tím či oním. Mrzí mne, že dvanáctiletý blog je v pekle.Otavínka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, četl jsem na Srdci blogu, jak jen kvůli odkazu jsou blogy nepochopitelně trestány zablokováním, opravdu za těchto podmínek se tam nedá rozumně existovat. Skoro mně to připadá, jako kdyby zbývající bloger(k)y chtěli znechutit, aby sami odešli. Blogger.com snad díky Googlu bude fungovat i v budoucnu.

      Vymazat
  4. Pokud tomu dobře rozumím, musíš editovat každý ze svých cca 400 článků, protože v něm můžeš mít odkaz směřující na text na blog.cz a zcela jistě v něm máš mnoho (několik desítek) odkazů na obrázky uložené také na blog.cz. Kriminální práce... Nestálo by za to oslovit ještě jednou Rybenských a požádat je o nějakou SW podporu? Tentokrát za úhradu. Už jen prostý seznam všech odkazů na blog.cz, které se ve tvých článcích nachází, by byl přínosem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Axino, nedovolil bych si Martina Rybenského už obtěžovat, mají s Veronikou s převody práce nad hlavu, od doby, kdy jsem se na ně s prosbou obrátil a kdy jsem přišel na řadu, uběhlo víc než dva měsíce. Teď už mám převedeno 10 rubrik a zbývají poslední dvě s celkem 57 články. Ale dělám to rád, protože si otevřu články, které jsem roky neviděl a občas v nich i nějakou drobnost opravím.

      Vymazat
  5. Vítej zde a přeji ti, ať se ti tu líbí :) Téma fotky mám ještě před sebou, ale udělala jsem jednu velikou chybu, že jsem je nezálohovala do pc hned, jak jsem články zveřejňovala, ale až poté, co jsem odešla z Blog.cz. Teď se mi jich spousta z asi 80 článků ztratila, protože stále tahám fotky z Galerie.cz a ještě jsem neměla čas články předělávat, stačilo, že jsem každý editovala a mazala smajlíky, co mi tam dělaly neplechu a předělávala všechny odkazy. Psala jsem na podporu, Hanka odpověděla, že o tom ví a pracuje se na odstranění chyby, že by snad obrázky neměly být nenávratně ztraceny. Tajně v to doufám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, vždy jsem obdivoval, že někteří blogeři dokázali texty psát a fotky do nich vkládat přímo na blog, já jsem dával přednost tomu předpřipravit si fotky v patřičných velikostech v adresáři a napsat vše ve Wordu a teprve potom to na blog přenášet, tím jsem měl zajištěno, že se nemůže nic ztratit. Přeji ti, aby Hanka měla pravdu a podařilo se vše dohledat.

      Vymazat
    2. Děkuji ti, včera jsem nakoukla do Galerie a Hanka měla pravdu, vše je na svém místě. To moje "ufff" muselo být slyšet hodně daleko :).

      Vymazat
  6. Toz snad tato doména bude fungovat do budoucna dobře a nezačne se to hroutí jako blog.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Až padne Blog, začnu znovu z čisté vody. Teď plánuji přejít na Apple kompjůtr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by byla věčná škoda, protože máš určitě o hodně víc než 1000 článků a bohatě propracovaných a k tomu desítky rébusů. Apple neznám, nedokážu posoudit, zda bude přínosný.

      Vymazat
    2. Apple si pořizuji kvůli fotkám.

      Vymazat
  8. Ahojky Miloši, přeji ti hodně úspěchů v dalším blogování a ráda sem nakouknu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jitko, jsem rád, že se uvidíme dále :-).
      Teď jsem dělal inventuru oblíbených a vidím, že už máš i jinou doménu, je rozumné se zajistit, budoucnost Blog.cz je velmi neurčitá.

      Vymazat
  9. Miloši, i já se s tím ze začátku hodně prala. Takže přeji blogování na nové adrese bez problémů.👍👍

    OdpovědětVymazat
  10. Furt neprídem na tú fintu, aby text - separát napísaný v Libre Office alebo v Google Doc, pretože Words som NIKDY NEML a neovládam! - zostal v rozmeru blogspotu. Malo y to byť predsa jednoduché, nie?

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)