21. února 2021

Covid-19 nechodí po horách, ale po lidech

Když na přelomu let 2019/2020 se objevily záběry z 11milionového čínského města Wu-chan (Wuhan) s lidmi, kteří se jak podťatí káceli k zemi, vypadalo to na scény z katastrofického filmu. Město bylo izolováno od ostatního světa, ale záhadný virus se již předtím stačil leteckým spojením přenést do ostatních světadílů, např. čínští dělníci si jej přivezli s sebou do italských továren, lyžaři z italských a rakouských hor do svých domovů a ten bez ohledu na počasí a roční dobu „dobýval“ jednu pozici za druhou a dnes je takřka všude. 

Od března minulého roku se tak potácíme mezi nouzovými stavy a chvilkovými rozvolněními, politici všech barev ze situace chtějí vytřískat politický kapitál – není důvod nosit roušky, pak zase se situace podcenila a měly se nosit, podnikatelům se má hradit ušlý zisk, o chvíli titíž lidé kritizují nárůst dluhů na úkor příštích generací, nouzový stav ne, a když není, hejtmani žádají vládu, aby ho zavedla, protože by se zodpovědnost přenesla na ně a už by nemohli jen poukazovat na „chaos“ a nemuset přitom nic dělat. Někteří křičí, že nastupuje nová totalita, a svolávají demonstrace, jiní sepisují podněty k Ústavnímu soudu (za 3 a půl roku na ně možná dojde) a další se chtějí soudit za poškození podnikání, objednávky vakcín byrokratickým aparátem Bruselu připravené s velkým zpožděním a zásluhou naivně formulovaných smluv bez sankčních položek nejsou plněny, a když někdy něco dojde, vázne distribuce, navíc se tam mimo pořadí vetřou známí a známí známých. Když Evropskou komisi vede zcela neschopná osoba, která se jako německá ministryně obrany „proslavila“ tím, že vymýšlela uniformy pro těhotné tankistky, Němci ji pak raději poslali do Bruselu, kde doplnila podobné duchovní „giganty“ jako naše Jourová a předtím Špidla, a podle toho to vypadá.  

Vakcíny AstraZeneca a Sputnik V

A pak se nakoupí vakcína AstraZeneca, která má účinnost jen 60 %, u starších není ověřená a řada států ji nedoporučuje pro osoby 55+, ve Švýcarsku vůbec není povolená, v Jihoafrické republice se AstraZenecy chtějí zbavit (prodat či vyměnit ji za jiné, protože na jejich mutaci je neúčinná), ale protože ji schválili v Bruselu, náš SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) ji také schválil bez omezení. Mnohem účinnější ruskou vakcínu Sputnik V v Bruselu dosud neschválili, a proto ani SÚKL ji neschválil. Máme tu zase jednu zcela zbytečnou eurohujerskou instituci, která jen odezírá ze rtů bruselských úředníků, neschopná vlastního úsudku. Jak trefně poznamenal poslanec Zdeněk Ondráček, SÚKL by se mohl zrušit a jeho úředníky převést na jinou práci (třeba do výroby, dodávám).

AstraZeneca využívá adenovir ze šimpanzů, Sputnik V dva lidské adenoviry, v dvoudávkovém očkování se použije vždy jeden a tím se účinek násobí. Před časem se mluvilo o tom, že AstraZeneca vzhledem k nízké účinnosti bude svou vakcínu „míchat“ se Sputnikem V, ale když je již v Bruselu schválená, může ji prodávat i bez toho. 

V Německu se AstraZeneca stala ležákem. I když se pan senátor a lékař v jedné osobě v odkazovaném článku v plátku ODS snaží problém bagatelizovat, stačí si v něm přečíst informaci, že „z více než 736 000 ampulí jich podle údajů Institutu Roberta Kocha v Německu aplikovali pouhých 64 869.“ 

Uvažuje se, že by se jí očkovali učitelé a ministr Blatný se ji prý chystá propagovat. To je ten pravý, tím se důvěra pohřbí úplně. Za mě: nemám zájem a očkujte jí třeba šimpanze. 

Z duše mně mluví chorvatský prezident, který po Maďarsku jako druhý v EU chce nakoupit Sputnik V: „Kdyby to bylo možné, koupil bych vakcíny i od čečenské mafie. Pokud jde o mé občany, Brusel mě nezajímá.“  

U nás však bez Bruselu ani krok. A v tomto marasmu žijeme a trneme, jestli také nás si jako hostitele nevybere neviditelný útočník a když se mu podaří uchytit, jestli budeme mít štěstí v zápase o život mu nepodlehnout.   

Covid v rodině

Mladší syn byl v rámci Ph.D. studia v srpnu a září 2019 na univerzitě v Taipei na Taiwanu a odtud se také vydal právě do Wu-chanu na konferenci, tedy 2-3 měsíce předtím, než tam vypukla epidemie. Virus ho ale dostihl doma, v britské mutaci, a jako prvního v naší rodině. I když bude mít za měsíc teprve 29 let, hned v těžké formě, teploty 39,5 °C, když v sobotu 6.2. doma omdlí, vyděšená snacha zavolá záchranku, syna odvezou a hned mu nasadí ventilátor (více než polovině pacientů už nepomůže a zemřou), má oboustranný zápal plic, dostává remdesivir a kortikoidy.

Protože dva dny předtím u nás oba byli a nechali nám vnučky (dvojčata 4,5 roku) na víkendové hlídání, zůstávají u nás i dál a manželka s nimi 10.2. jede do Dětské nemocnice na test, zda virus na ně také nepřeskočil, přitom ho udělají i jí. Všechny jsou negativní. 

Jenže 11.2. snaše zjistí, že je také nakažená, manželka musí jít s vnučkami na nový test, aby se ověřilo, jestli se i u nich virus neprojevil se zpožděním. Děvčata mají i teď negativní výsledek, choť však již pozitivní. Zatím jsme všichni bezpříznakoví, jen starší syn (31 let), který s námi žije ve společné domácnosti, pokašlává a obvodní lékařka mu posílá doporučení k testu. Já si ho pro jistotu také vyřizuji, test rezervuji na pátek 19.2. Mám nařízenou karanténu do 25.2., pokud se neprokáže nákaza.        

Dostávám SMS: „Dne 15.2. jste byl/a v epidemiologicky významném kontaktu s COVID-19 pozitivní osobou, od které jste se mohl/a nakazit. Dodržujte pravidla KARANTÉNY ke snížení rizika šíření COVID-19. Kontaktujte praktického lékaře pro další instrukce. Více info na https://covid.gov.cz/rk

Volají z Krajské hygienické stanice a v nahrávaném a obsáhlém rozhovoru se mě ptají, jak se cítím, zda beru nějaké léky, chodím do práce, …

Snacha si přijede pro děti, svezeme je ke vchodu, sama si je přebírá. 

16.2. má pozitivní test i starší syn. Nová SMS s totožným zněním, jen datum se mění, další hovor s hygienickou stanicí, snažím se vysvětlit, že všechny údaje jsem poskytl předchozí den, i tak je ale musím sdělit znovu.

Stav mladšího syna se naštěstí postupně lepší a 16.2. ho propouštějí z nemocnice. Na manželku však mezitím příznaky dolehnou v plné síle, teploty přes 38 °C, třeští ji hlava, už pátý den nevstává z postele, ale přivolání lékařské pomoci odmítá.     

19.2. jdu na test já. V čase 9-9:30 jsem objednaný na odběrové místo ve Fakultní nemocnici v Brně Bohunicích. Za závorou je dřevěná budka, kde si ověří mé jméno a čas rezervace a vydají mně sáček s ampulí na odběr. Ten se provádí o pár metrů dál ve stanu. Zatím však musím počkat, než vyšetří toho, kdo přijel přede mnou.



Přichází řada na mě.



Popojíždím do stanu, kde ve skafandrech jsou připraveni muž a žena, muž mně odebírá vzorek z nosu a úst a pak ho předává kolegyni. 



Dostanu potvrzení o provedeném testu a informaci, že do 48 hod se dozvím výsledek.  

20.2. ráno je choti již tak špatně, že voláme pohotovost. Muž ve skafandru jí změří teplotu, má 39 °C, promluví s ní několik vět a sdělí, že když bude chtít, odvezou ji do nemocnice, ale tam by byla na pokoji s dalšími těžšími případy nakažených, všichni vydechují viry a mohlo by to pro ni být ještě horší než doma. Bere si občanku a kartičku pojišťovny a za přibližně 10 minut se vrací se zprávou plnou cizích slov, asi hlavní v ní je, že vyšetřená není v bezvědomí a komunikuje. V případě zhoršení stavu je třeba volat. 

Téměř po 40 hodinách (v neděli 21.2. v 0:40) mně přichází zpráva:

Dobrý den, osoba Miloš … byla nahlášena do registru infekčních chorob jako pozitivně testovaná na COVID-19. Nabízíme Vám samoreportování epidemiologicky závažných kontaktů na stránce covidlab.cz, zadejte kód ….. Vyplněním zrychlíte epidemiologické šetření. Na SMS neodpovídejte. Děkujeme!

Od 24.2. je manželka v nemocnici a dostává nitrožilní výživu. 

2.3. je propuštěna na doléčení domů. Já mám zápal plic a beru antibiotika. 

8.3. jsem dobral antibiotika a všichni již máme onemocnění zdárně za sebou.

63 komentářů:

  1. Miloši,
    tak to bych nečekala...
    Co jiného ti popřát, než to, abys měl asymptomatickou pozitivitu. A tvé paní přeju brzké uzdravení!

    OdpovědětVymazat
  2. Začnu očkováním.
    Před 35 lety jsem žila několik let ve společné domácnosti s lékařem.
    Právě v této době socialistické zdravotnictví naznalo, že je třeba personál nemocnic naočkovat vakcínami proti žloutence. Nás sestry nahnali a tajně naočkovali. Lékaři podepsali petici / v sobě socialismu nevídaná situace !! / a nenechali se z celého špitálu nikdo očkovat. Doma jsem měla tichou domácnost, přítel mi tenkrát vyčetl prázdnou hlavu a stádnost, která se nechala naočkovat látkou, která nebyla řádně vyvinuta a testována. Souzněl s mým otcem, který se vyjádřil, že většího vola ještě neviděl.
    Vzpomínám na něj ještě dneska a mám vůči očkování v současné době, no mám s tím problém, protože ten problém neověřených vakcín je totožný. Pravda žloutenka není covid, ale zrychtovaná a postižená játra také nejsou top. Ale to je má zkušenost a přísahám, nikomu ji nevnucuji.
    Miloši, četla jsem tvůj příspěvek třikrát a měla husí kůži.
    Přeji ti, aby tvá rodina vše přežila bez následků a ty sám jsi byl bez příznakový.
    Držím palce. S pokorou si dám zítra ráno respirátor, až pomažu do práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem proti očkování, která nebyla přímo povinná, také nevyhledával. Např. proti chřipce jsem nechal očkovat v r. 2018 a pak jsem dostal růži, nebezpečné kožní onemocnění způsobené streptokokem. Ale je možné, že to žádnou souvislost nemělo a byla to jen shoda náhod. Loni jsem se nechal proti chřipce očkovat podruhé a tentokrát bez jakýchkoliv vedlejších projevů.

      Vymazat
  3. Miloši, přeji všem co nejmírnější průběh a hlavně brzké uzdravení!

    OdpovědětVymazat
  4. Vybral si vás ten zákeřňák v tu nejhorší možnou chvíli, ach jo. Ať se choti brzy uleví a tobě i synovi přeju hladký průběh. Hlídání vnoučat je v dnešní době adrenalinový sport, buďte na sebe i potom opatrní ;)

    Bloud

    OdpovědětVymazat
  5. Miloši, moc a moc držím palce, aby se tvé ženě ulevilo a průběh nemoci u tebe byl co nejmírnější.
    Opatrujte se všichni.

    OdpovědětVymazat
  6. Miloši, neboj se. Zvládneš to. Zvládnete to. Jste všichni sportovci, máte určitě silný imunitní systém. Neznamená to, že se nenakazíte, ale že nákazu přežijete. Před 2,5 lety jsem byla na závažné operaci. Vím, co je to mít strach. Pomáhalo mi vědomí, že moje matka mne měla ve 22 letech. Byla v té době zdravá, silná, dala mi do vínku odolnost. Pokud vím, je to u tebe podobné a tvoje maminka se těší požehnanému věku. Držím palce, ať všechno dobře dopadne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme jen rekreační turisté a máme permanentku do bazénu, ale ten je téměř stále zavřený a nebyli jsme tam ani nepamatuji, kdy to bylo naposled. Procházky mně ten nejvíc chybí.
      Máti má 91 let a otec se dožil 88, takže jakýsi základ bych mohl mít, zřejmě ale jen pro "normální" situace.

      Vymazat
  7. Ať se vše rychle v dobré obrátí. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak at to dobře dopadne.👍.. Jinak je to vse chaos, kde uz se ani netroufám e zorientovat..

    OdpovědětVymazat
  9. Tentokrát obdivuji Tvé precizní shrnutí informací dvojnásob. Srovnat si myšlenky ve chvíli, kdy je většina rodiny nemocná a žiješ ve strachu o ně i v obavě o své zdraví, to vyžaduje velkou sebekázeň. Přečetla jsem se zájmem Tvůj souhrn dostupných informací o covidu, je to skutečně zoufalý chaos, napadá mě i horší slovo. A s velkým zájmem i účastí jsem četla o Vaší osobní zkušenosti s nemocí. Věřím, že všechno dobře dopadne, držím všechny palce, aby bylo co nejdřív lépe :)

    OdpovědětVymazat
  10. V Německu odmítali lékaři i zdravotní personál očkování hned od začátku. Tady už mi několik blogerek - zdravotnic psalo, že se nenechají očkovat ani náhodou. To že u nás vládne chaos ve všem je evidentní už od loňského roku. Nikdo nic nemá připravené a nikdo se nic ani nesnaží opravdu do hloubky řešit. Vždyť v tomhle chaosu se tak krásně schovají všechny malé domů ve státních zakázkách. A penízky se jen sypou. Přeju vám všem ať jste brzy fit a bez dalších následků....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. VendyW, nevím, jak je to se skutečnými názory a "chtěním" nechat se očkovat, ale dnes mi šéflékař volal a ptal se, zda mě má zapsat na zítřejší očkování. Zeptala jsem se ho na rovinu - a on mi potvrdil mou domněnku, a to, že v Kurzarbeit, kterou máme, budou UPŘEDNOSTŇOVÁNI ti lékaři, kteří jsou OČKOVANÍ. Takže povinnost to není, ale de facto JE! O čemž svědčí i fakt, že jeden Oberarzt, který covid prodělal, se nechá očkovat už zítra, ačkoliv se to tak brzy NEDOPORUČUJE (až za půl roku od onemocnění), on je někde ca. 4 měsíce po onemocnění. Z lékařů/řek se nenechají očkovat jen 2. Na to jsem se extra ptala. A je nás s šéflékařem 11. Zeptám se zítra sester, ale bude to určitě dost podobné... A nemyslím si, že na jiných klinikách to bude jiné. Nevěř všemu, co se píše v novinách.
      A jestli se ptáš na můj názor: NIKDY bych se očkovat nenechala - kdybych de facto nemusela, protože jako bezdětná se bojím už i tak o práci (díky Kurzarbeit).

      Vymazat
    2. Tohle jsem slyšela ve veřejnoprávním rozhlase. Ale ty sama víš nejlíp jak situace v Německu vypadá, to naprosto beru. Je fakt, že u nás neví člověk vlastně nic. Co je pravda, co není, co bude co nebude.... no a co se týče očkování to je ten samý problém. Zatím ovšem je zcela zbytečné si jím lámat hlavu, neb díky opět "skvěle" zvládnutému systému se na naší věkovou skupinu dostane až tak za dva roky. A to už bude dávno po volbách a počítám že tím pádem i po covidu. I když... to je tak výnosný podnik, že si ho vlády budou hejčkat ještě hodně dlouho.

      Vymazat
    3. Proti covidu bych se nechal očkovat, protože očkovací "pas" bude vyžadován na kulturních akcích a na cestách. V žádném případě bych ale nechtěl tu vakcínu AstraZeneca.
      Po prodělané nemoci se však očkovat ani nesmí, snad až za 3 měsíce.

      Vymazat
    4. Byla jsem očkovaná včera ca. 13.05 vakcínou Comirnaty (BioNTech) do LEVÉHO ramene... Tahle vakcína by měla být lepší... Inu, jak pro koho.

      Než jsem došla zpět k sobě (ca. 2 minuty), začla bez varování lehká bolest hlavy. Změnila se na "migrénu" (ale migrény vypadají u mě jinak, viz níže, taky mám skoro pokaždé neurologické výpadky, což tady nebylo). Takže jsem musela snášet ještě nevolnost (a při tom dál pracovat), vše ještě šlo.

      Ca. 15:45, kdy jsem s hodinovým zpožděním přišla z práce, začlo přituhovat. Od 19 do 21 hod to přestalo být snesitelné, zimnice, zvýšená teplota (nejprve 37,2, pak nejspíš ještě vyšší, ale už jsem nebyla schopna se změřit), půlka hlavy mi málem upadla (teplotu se zimnicí však u migrén mívám). Vedle sebe furt lavor, protože chvílemi hrozilo, že vrhnu (jsem ale „nezvracecí“ typ, zvracela jsem jen párkrát v životě; takhle těžkou nevolnost jsme v rámci migrény měla jen asi 4 x v životě).

      Kontaktovala jsem po 19. hod svou švýcarskou kamarádku, která má, řekněme, určité schopnosti. Z toho nejhoršího mě při té 1. nejhorší vlně vytáhla. To je taky další odlišnost, tak se migréna u mě nikdy nechová, CHODILO TO VE VLNÁCH, přičemž každá další ataka byla slabší a slabší. Vždycky to vypadalo totiž, jako že je konec – aby to mohlo začít nanovo… Poslední vlna byla někdy kolem půlnoci.

      Do práce jsem to dnes nezvládla… Je mi DOST mizerně ještě teď. Zas zahučím do postele. Nejhorší je, že mám furt žízeň a nemohu díky nevolnosti pít tolik, co by si tělo žádalo… To je to, co mi zbylo: ta hnusná nevolnost nedovolující ani pít, natož jíst (po odeznění silných bolestí nauzea normálně vždy zmizí, teď ale ne…), bolesti svalů u LEVÉ lopatky (to u migrény nikdy nemívám), místo vpichu na levé, rameni lehce bolí (po očkování normál), bolest hlavy a celkově pocit nemoci (ale to mám po každé migréně)… A protože je mi teď zima, změřila jsem se – a mám zas 37.1. Pro mě jako „chladnokrevníka“ s teplotou často POD 36 °C je to dost.

      Jinak, k tomu očkování po prodělaném COVID-19: V rki.de stojí opravdu těch 6 měsíců, co říkal Oberarzt (tj. ne 3 měsíce, jak se píše výše)…

      Vymazat
    5. No nedivím se ti, že nebýt zaměstnání, tak bys to do sebe nenechala prát. No je fakt, že Británii si museli brát očkovaní zdravotníci na týden volno, protože jim bylo sakra zle. A podle toho co píšeš to opravdu není moc příjemná reakce...

      Vymazat
    6. Dorko, přeji ti, aby všechny vedlejší projevy odezněly a bylas pak dobře ochráněná.

      Nečte se to vůbec dobře, úplně jsi mě vystrašila a už se mně vybavují zprávy, jak někdo po očkování zemřel. Ale pak se to samozřejmě vždy vysvětlilo tím, že byl "polymorbidní" a očkování na to nemělo "žádný" vliv.

      Vymazat
    7. Děkuji vám oběma za přání,
      hlásím, prosím, že nevolnost ustupuje! A už jsem snědla první jídlo! Dnes jsem větší polovinu dne prospala. Bolest hlavy téměř pryč, poslední zbytky. Teď jen ještě ten pocit, že jsem nemocná, kdyby odešel... Dělá mi problém sedět u PC. Tak chci zítra vidět, jak to zvládnu v práci...

      Miloši, chráněná? A to proti KTERÉ MUTACI?

      Vymazat
    8. To je dobře, žes to zvládla.

      No právě, výrobci budou samozřejmě tvrdit, že ta jejich je účinná na všechno.

      Vymazat
    9. Dorka - to byla opravdu dost silná nežádoucí reakce. Vlastně i štěstí, že to neskončilo hůř, příznaky, které popisujete, jsou dost ostré.
      Je sprosté, že tohle bude podmíněno pro práci. Kdyby to bylo jen pro cestování, které může a nemusí být - ale pro práci, to je svinstvo. A ještě ty řeči o dobrovolnosti, když okamžitě plánují represe pro ty, kdo očkování odmítnou, z jakýchkoliv důvodů. Žijeme v hnusné době.
      Ať se vám daří.

      Vymazat
  11. Boha jeho, to je blázinec. Mrzí mě, že vás to takhle pochytalo. Zajímavé je, že i ve společné domácnosti to jeden může mít a druhý ne. Doufám, že jste to nějak přečkali a že jste v pořádku, nebo že se to aspoň nehorší.
    S očkováním je to na pováženou, o jedné z těch vakcín se mluvilo i oficiálně, že by ji neměli dostat starší 55 let.Přesto, zdá se, ji chystají použít.
    Obávám se, že u nás ve spoustě věcí okolo koronáče hrají bohužel peníze. Taky nechuť doktorů hned zahájit léčbu a posílat teprve na testy, z toho jen samotné objednání může vyjít třeba na týden.
    Divím se, že jste se nechali testovat v Bohunicích, v takové kose ve stanu - viděla jsem místo pro covidové odběry na poliklinice Zahradníkova nebo poliklinice Dobrovského. A bylo to v budově.
    Ale jestli má doktor nasmlouvaný Bohunice, pak je jasné, že vám to napíše do Bohunic.
    Přeji vám všem uzdravení a tobě, ač jsi pozitivní, aby se to nerozjelo ve větším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak říkáš, myslím si také, že v tom roli hrají peníze. Třeba jak byl Babiš na inspekcích v Maďarsku a Srbsku se podívat na očkování Sputnikem a dopadlo to jako vždy a jak to už kdysi výstižně komentoval europoslanec Zahradil, a sice, že Babiš doma ukazuje ramena, že se nebude řídit Bruselem a má vlastní rozum, pak přijede do Bruselu a dostane jasně na srozuměnou, že když nebude "poslušný", nebudou dotace a hned pak sklapne podpatky.

      Manželka byla s vnučkami v Dětské nemocnici a tam také dělali odběr z auta, ale samozřejmě ne každý může autem přijet a pak se to asi řeší i ambulantně.

      Vymazat
    2. Sputnik prý vzali i v Brazílii. Naše nechápu, nehledě, že teď začali zkoušet v brněnské nemocnici u sv.Anny ten starý ale nepoužívaný lék a prý zabírá - jenže Babiš to nechce doporučit, protože prý na to není studie. Vakcíny jsou v testovací fázi, a to je ok? a lék, který už funguje po desetiletí, potřebuje studii?
      A pak když vidíš, že jsou za tím hlavně a zejména prachy, jak jim chceš věřit.

      Vymazat
  12. Držím palce, Miloši, ať to tvoje rodina vše přečká co nejdříve a bez následků. Já jdu s hygieniky vyjednávat zítra, tak jsem zvědav, co všechno se bude dít

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, přeji, abys měl co nejméně důvodů být s ní v kontaktu.

      Vymazat
  13. Zrovna včera jsem měla zkušenost s testováním: rychlá odvezla přítele do nemocnice a asi za hodinu mi přišla na mobil SMS, že "testovaná osoba Josef... je COVID-19 negativní". Aspoň to. Má hygienický problém, je mimo covid lůžkové oddělení, tak snad tam nic nechytí. Je kardiak...
    Přeji vám všem dobrý průběh ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc dobře, kardiaci jsou rizikovou skupinou.

      Vymazat
    2. Držím taky palce. Tchyni mé kolegyně (91 let) se udělalo zle, přijela záchranka, požadovali nejdřív test na covid, pak jí ho teda udělali, byla negativní. Po příjezdu do nemocnice jí prý udělali znovat test na covid, byla negativní. A po pár dnech když se měla vrátit, tak najednou doktoři tvrdili, že prodělala covid. Pak se div, že jim člověk nevěří tak jak by mohl. To prodělala covid až v nemocnici? a není nějaká inkubační doba? - škoda slov, ale paní je naštěstí doma, byla to srdeční slabost, taky už má pěkný věk, na to.
      Kitty, doufám že u vás to bude dobrý.

      Vymazat
  14. Drahý Miloši, hlavně tento článek někde dobře zaarchivuj - pro příští generace.
    Věřím, že se z toho všichni dostanete.
    Jinak můj soukromý názor je, že už dávno měl být vyhlášen vyjímečný stav - stanné právo. Zákaz vycházení a na ulicích armáda s ostrými zbraněmi. A kdo vystrčí nos, tak mu ho ustřelit. Jenže bohužel "žába na prameni" je Hamáček a celá jeho pidistrana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Mirku, souhlasím, ale to by ještě chtělo, aby nemohl nikdo nikam cestovat a nehrozilo, že se přiveze nebezpečnou mutaci, jako ti výletníci v Zanzibaru, kteří sem dostali děsivou jihoafrickou mutaci, proti níž vakcíny chrání minimálně.

      Také se mně otvírá nůž v kapse, když čtu vyjádření ústavních fanatiků (Kysela a spol.), že nouzový stav porušuje ústavu a je třeba ho odvolat, a jeden soud ze stejného důvodu rozhodl, že se má otevřít škola pro prezenční výuku.

      Vymazat
    2. S tím slavným stanným právem ale mělo být taky zabezpečení pro ty, kteří nemůžou díky tomu stannému právu pracovat a tudíž se živit. Ono se to kafrá, když máte důchod jistej. Ale lidi, kteří závisí na příjmu, jsou na tom mnohem hůř. A lidi, kteří jsou o ten příjem připravovaní tím, že se jim zakáže pracovat, a to, co dostanou, nestačí ani na pokrytí nákladů, tak mají dělat co? nechat se ožebračovat až do vybrání veškerých úspor, které si předtím udělali? A lidi, kteří se ocitli bez práce, budou dělat co? chodit od pracáku na sociálku? kde dostanou asi pár šušňů, protože nejsou v diskriminované skupině, která si vydyndá všechno, aniž by kdy pracovala?
      O dětech, kterým utíkají měsíce vzdělání nebo se pro ně chystá věčné testování a roušky, ani nemluvě. Likdvidace všech generací, včetně dětí. Tohle se podepíše všem na zdraví, ne jen těm s covidem. Plísně na plicích a v průduškách, plísně na kůži, to jsou signály, že člověk je všechno, jen ne zdráv.

      Vymazat
  15. Jsem tu na vizitu, jak vám je?

    Bloud

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Připojuji se, jsem také napjatá.

      Vymazat
    2. Mladší syn se snachou už mají 10denní karanténu a izolaci za sebou a vážné problémy je netrápí. Starší syn se zdá v pořádku, končí mu za 2 dny, a normálně v režimu home office pracuje.

      Bídně je na tom choť, zítra by už měla "být zdravá", ale stále leží, je apatická, mluví slabým hlasem, přitom ona vždy u nás byla tím nejčinorodějším členem rodiny, který pořád něco dělá a vymýšlí, a já vedle ní byl lenoch, co jen čučí do displeje.

      Já se cítím všelijak. Bolí mě celé tělo, cítím svalovou únavu, v práci jsem také v režimu home office, ale po větším bloku, kdy celou dobu musím mluvit, jsem dost vyčerpaný a musím si lehnout. Cítím zimničné stavy, vlezu pod deku oblečený ve svetru, deku přetáhnu přes hlavu a pořád se třesu zimou. Teď cítím tlak na hrudi, doufám, že to není příznakem toho, že plíce se obalují tou bílou hmotou, která ucpe všechny průdušnice.

      A co ještě cítíme společně, je absolutní nechuť k jídlu. Sním za celý den jeden pomeranč a krajíc chleba a víc nemůžu. Když si uvařím kávu, jen usrknu a pak ji vyleju, čaj nikdy nedopiju, aby mezitím dávno nevychladl.

      Vymazat
    3. Doufala jsem v lepší zprávy. Nadále tedy držím palce. A ty si koukej vzít neschopenku, potřebuješ odpočinek a sbírat síly. A zkus si třeba udělat alespoň silný vývar a donutit se k popíjení. Konec nevyžádaných rad :) Držte se..
      Bloud

      Vymazat
    4. Přidávám se k Bloudovi. Je třeba, aby sis nechal vystavit neschopenku. Pozice v sedě nebo v polosedě/pololeže je sice z hlediska snazšího dýchání výhodnější, než vleže, ale mluvení neprospívá. Lékař(ka) by ti při příležitosti vystavení neschopenky mohla předepsat také nějaký podpůrný lék. Nejlépe Isoprinosine... Nebo aspoň něco na usnadnění dýchání. Bereš aspoň Paralen/Ibalgin? Konzultuj s ní/ním svůj stav! A kávu nevylévej, je to škoda :-)

      Vymazat
    5. Jak to vypadá dnes? Doufám, že lépe.

      Vymazat
    6. Chodím sem pravidelně na vizity a teprve dnes si všimla drobné poznámky na konci. Doufám, že choti nitrožilní strava chutná a prospívá a že na tebe bude doma už brzy dohlížet, jestli máš správnou stravovací morálku. Je ti už trochu líp?

      Vymazat
    7. Díky za Vaši starostlivost, milé blogerky.
      Pozitivní test jsem měl 19.2. a uplynulo 10 dní, a tedy bych měl být "zotavený po nemoci". Ale k tomu mám hodně daleko, nejsem schopen nic jíst, za celý den sním jedno jablko, jedině co (a s velkým odporem) se snažím, je dost pít. Při pokusu jíst oběd jsem 2krát zvracel. Každý den odpoledne a často i v noci mně teplota stoupá nad 38 (38,3-38,4), snažím se ji srážet paralenem, ale moc to nepomáhá.
      Choť by měli zítra již z nemocnice propustit. Její stav se zlepšil, ale do značné míry relativně, je umístěna na Porodnicko-gynekologickou kliniku, což jasně ukazuje, jak se berou kapacity lůžek, kde se jen dá. Ona na tom byla ještě hůř v tom, že nebyla schopna vstát z postele a když musela (např. na WC), musela se přidržovat nábytku, aby neupadla. Já vstát můžu a dokonce "procházka" kolem bytového jádra je pro mě příjemnější než ležení. Když si lehnu, špatně se mně dýchá. Mé lékařce se nedá dovolat, komunikace je přes automat a kromě odpovědí "čekejte prosím" a "zkuste to později" žádný výsledek není.
      Je zřejmě, že mám také zápal plic, proto jsem raději dnes ráno obvodní lékařce napsal mail, resp. na info linku a referentka mně téměř obratem zavolala, že lékařka se ozve odpoledne. Ozvala právě před chvílí, kdy už jsem podléhal beznaději, a pošle mně e-recept na antibiotika a něco proti kašli. Starší syn by pro léky zajel. Snad zaberou.
      Jsem ze všeho hodně ztrápený fyzicky i psychicky a už dobře chápu, když starším nevyléčitelně nemocným se už nechce žít. Viděli jsme to u tchána, který trpěl rakovinou a cytostatika mu zničila kosti a páteř a zůstal upoutaný na lůžko, přitom duševně byl zcela v pořádku, tchyni naopak Alzheimerova nemoc poničila mozek a vrátila ji na úroveň mimina s plínkou.
      Snad to přežijeme, nikomu, ani největšímu nepříteli bych nepřál něco podobného prožívat.

      Vymazat
    8. To tedy není moc veselé čtení, ach jo. K jídlu se zkus donutit, nebo ti tam pošlu maminku se zázvorem. Nepomohl by třeba nějaký nutridrink z lékárny? Ať se syn kdyžtak optá, určitě mu něco poradí. Ať se s chotí na tom Porodnicko-gynekologickém nevystřídáte, je tam hroznej řev :)

      Vymazat
    9. Ty nutridrinky mně syn pořád nutí, každý den vypiju snad tři a už mně pěkně lezou krkem.
      Pokud si dobře vzpomínám, jsi už dvojnásobná maminka a máš s takovými zařízeními zkušenosti.

      Jen mě mrzí, že už nepíšeš na blog, protože tebe s Vencou jsem mezi mladými vždy nejvíc obdivoval, Vencu s jeho znalostmi umění a tebe pro kouzelný humor. Snad tedy až dítka trochu vyrostou, znám to podle zkušenosti s vnučkami, když jsou u nás, zaplní veškerý náš čas a rozkramaří byt a ještě ve 22 až 23 hod skáčou po posteli a nechtějí spát.

      Zázvor vím, že ráda nemáš, ale mně docela chutná, jen teď nemáme doma žádný kořen.

      Vymazat
  16. Už jsi dlouho neodepsal na mail, tak jsem se přišla podívat a ono zrovna takové nemilé překvapení. Moc celé rodině přeju brzké a úplné uzdravení. :*

    OdpovědětVymazat
  17. Milé blogerky a blogeři, děkuji všem za Vaši podporu. Na některé komentáře ještě odpovím přímo u nich.

    OdpovědětVymazat
  18. NA tom všem je depresivní, že nevíme, kdy virus udeří a jestli pro nás nebude mít fatální dopad.
    Nikdy jsem nemohl pochopit, jak někdo může nebezpečí zlehčovat. Třeba rektor UK Zima vyhlašoval, že je třeba naočkovat nejstarší a ostatní by se měli promořit, všichni by měli protilátky a byl by ráj na zemi. A pak si virus "vyhlédl" i jeho (má něco málo přes 50 let) a byl s těžším průběhem skoro měsíc v nemocnici.
    A exprezident Klaus statečně odmítal roušky i očkování a teď se také nakazil.

    OdpovědětVymazat
  19. Přeji tobě i manželce brzké uzdravení! ♥

    OdpovědětVymazat
  20. Tak to je opravdu syrové svědectví. Doufám, že vše dobře dopadne a všichni zase budete v pořádku.
    Všechno, co se děje kolem tohoto nakažlivého sajrajtu je příšerné a za vším jsou cítit velké peníze.
    Což je obrovská lidská tragedie. Držím palce, ať to u vás v rodině všechno dobře dopadne.

    OdpovědětVymazat
  21. Samozřejmě se přidávám k přáním co nejpříznivějšího vývoje událostí. Nemoc bývají kruté, protože jsi na ně sám, jsou ničivější než zima, kdy uhodí mrazy a srdce ztuhne v nehybném spánku, ale dají se zvládnout, dneska poměrně snadněji než kdysi.

    OdpovědětVymazat
  22. Jsme jako lodě bez kormidla v mořské bouři, v situaci, kdy je třeba štěstí, abychom ve zdraví vyvázli.
    Drsná informace o tvé rodině. Ať se všichni tví blízcí rychle uzdraví.

    OdpovědětVymazat
  23. Konečně lze snad už říct, že jsme to martyrium přežili. Choti pobyt v nemocnici prospěl a mně je subjektivně také lépe, místo teplot 38+ jsou teď 37+, antibiotika očividně zabírají. Jen nechuť k jídlu přetrvává.

    OdpovědětVymazat
  24. Sláva :-) To je moc dobře, gratuluji. A chuť se ti vrátí. Dobré na tom je, že se teď nebudeš očkovat. A až uplyne 6 měsíců, možná už bude situace jiná, příznivější, a budou k dispozici i další vakcíny. Možná, že si pak člověk bude moci i vybrat.
    Jen by mne zajímalo: To jsi celou tu dobu neměl a nemáš pracovní neschopnost? Že se ptám... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lékařka mně sice chtěla neschopenku vypsat, ale vysvětlil jsem jí, že pro home office ji nepotřebuji. Takže stále platí, že jsem neschopenku ještě nikdy neměl.

      Vymazat
    2. To se divím, že ti napsala ta ATB :-) Musel ses jí jevit jako hypochondr, který si diagnostikoval zápal plic a ve skutečnosti je plně schopen pracovat na home office...
      Ještě mě napadla taková slovní hříčka (praxe u TlusŤjocha se nezapře): Choť už se ti vrátila, chuť se ti vrátí taky ;-)

      Vymazat
    3. Popsal jsem příznaky a výklad ji přesvědčil, že půjde o zápal plic, mladší syn i choť jej také měli.
      Ovšem k normálnímu fungování mám dost daleko, těžce se mně mluví a většinu doby proležím.

      Vymazat
    4. Dovolím si poznamenat: Právě z těchto důvodů je dobré si vzít neschopenku. Znamená to, že sice budeš mít poněkud nižší mzdu, ale s ohledem na zdravotní stav se to vyplatí. Zaměstnavatel(é) ti prvních 14 PRACOVNÍCH dní pracovní neschopnosti vyplatí náhradu mzdy. Od případného 15. dne pracovní neschopnosti ti začne vyplácet dávky nemocenského pojištění stát (MSSZ) za KALENDÁŘNÍ dny.
      Zaměstnanci jsou na tom v tomhle směru relativně dobře. OSVČ nemají mzdu, takže nemají v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti žádnou náhradu příjmu. Od 15. dne mohou DNP dostávat za předpokladu, že si platili dobrovolné nemocenské pojištění. Ale je to almužna.
      Především však bys neměl žádné pracovní povinnosti a mohl v klidu nabývat sil.

      Vymazat
    5. Děkuji za podrobný výklad, ale mě dost odrazuje administrativní stránka věci. Takto nemusím nic vyřizovat. Jsem jako zpěvák nebo herec, který není ve své kůži, ale přesto své "představení" "nějak" odehraje.

      Vymazat
  25. I naše mladé virus dostihl. Potkali ho v práci. Starší syn jako voják z povolání si ho donesl z práce, postupně ho dostali vnuk i snacha. Naštěstí jsme se opravdu nepotkali už několik měsíců a tak nám starým virus nepředali. Strašně mě štvou lidi, kteří nechtějí pochopit, že je třeba se chránit a musí se stále scházet v rodinách na oslavách a zlobí se, když se někteří z rodiny nechtějí ke gratulantům připojit. Já jsem si dříve říkala, že se očkovat nedám, bojím se neprobádaných vakcín i vzhledem k tolika mutacím nemoci, ale pokud bych se musela, tak bych se také přikláněla k ruskému Sputniku. Jenže si člověk nebude moci vybrat, pokud by tu i Sputnik k mání byl. Praktičtí lékaři by dostali jednu vakcínu a tu bychom si museli nechat píchnout. Miloši, přeji celé rodině, abyste se všichni co nejdřív zotavili a toho prevíta vyhnali bez následků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes čtu článek v internetovém deníku Echo24: "Dánsko s Norskem pozastavují očkování AstraZenecou. Přidala se i Itálie a Island" https://www.echo24.cz/a/S2fm9/dansko-s-norskem-pozastavuji-ockovani-astrazenecou-pridala-se-i-italie-a-island.
      A dále v textu "Později se k Dánsku připojilo s obdobným opatřením i Norsko a Island",
      "Na možné problémy s vakcínou firmy AstraZeneca poukázalo v posledních dnech také Rakousko",
      "Vakcinaci zmíněnou šarží následně přerušilo také Estonsko, Litva, Lotyšsko a Lucembursko",
      "Podobnou situaci řeší Itálie".
      "Česko ale žádná takováto preventivní opatření nechystá".

      Takže takový šmejd nám Blatný bude nutit, protože ho schválili v EU a nesrovnatelně lepší Sputnik odmítá. Toho by měli z ministerstva vykopnout a vyhodit i z nemocnice, protože kromě toho, že je to hlupák, navíc ještě škodí.

      Vymazat
    2. https://www.newscientist.com/article/2237475-covid-19-news-astrazeneca-vaccine-not-linked-to-blood-clots-says-who/

      Vymazat
    3. Ano, těch textů, že "není žádný důkaz, že AstraZeneca způsobuje krevní sraženiny, ohrožuje zdraví apod," jsem také četl dost. Když to Bruselu schválili, teď se jim samozřejmě nechce přiznat chybu.
      A dnešní zpráva do mozaiky důkazů škodlivosti: Na Slovensku po podání vakcíny AstraZeneca zemřela mladá učitelka
      https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/na-slovensku-po-podani-vakciny-astrazeneca-zemrela-mlada-ucitelka-40353841#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=Td3yMRjAUeD-202103122113&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

      Vymazat
  26. Miloši, ještě zastáváš názor, že vakcína Sputnik V je důvěryhodná?
    Na Slovensku zjistili, že ve vzorku, který měli k dispozici, se vyskytoval rozmnožování schopný adenovirus, na jehož existenci je vakcína založená. Pochopitelně tomu důkladně nerozumím, ale věřím, že to není pomluva. Prostě lajdáctví. Zapomněli prý z vakcíny odstranit jakýsi protein, který onu replikaci umožňuje!
    https://nedd.tiscali.cz/vakcina-sputnik-v-ma-problem-nalezli-v-ni-zivy-virus-ktery-se-muze-mnozit-510019
    Další informace:
    https://www.paru.cas.cz/novinky/novinka/5950-virolog-grubhoffer-brazilci-dokazali-ze-rusky-sputnik-v-je-neverohodny/

    I já jsem změnila názor. Byly doby, kdy bych se celkem ochotně nechala naočkovat vakcínou J&J. Pak se zjistilo, že je rovněž problematická. Způsobuje vznik trombů a sám výrobce zastavil dodávky do EU, USA a dalších zemí.
    https://euractiv.cz/section/politika/news/dalsi-rana-pro-evropske-ockovani-proti-covid-19-spolecnost-johnson-johnson-pozastavila-sve-dodavky-do-eu/
    https://www.fio.cz/zpravodajstvi/zpravy-z-burzy/252048-americke-urady-doporucily-pozastavit-ockovani-vakcinami-johnson-johnson

    Zdá se, že nejsou ani tak nebezpečné jednotlivé druhy vakcín jako šlendrián při jejich výrobě! Aktuálně mi připadá nejbezpečnější očkování vakcínami Pfizer/BioNTech a Moderna.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Claude Lorrain - ideální krajiny klasicismu

Claude Lorrain (1600-1682), vlastním jménem Claude Gellée , patří k nejvýznamnějším malířům klasicismu , směru, který následoval po temném ...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)