16. června 2021

Karlovy Vary (1) - vycházky s vyhlídkami

Karlovy Vary z větší části obklopují zalesněné kopce, které nabízejí desítky kilometrů turistických tras s vyhlídkovými místy a rozhlednami. Výškově členitá je i zástavba luxusními hotely, vilami a lázeňskými resorty, jimž v jihovýchodní části města dominuje rozložitá budova 5* hotelu Imperial, tyčící se nad městem jako hrad.





Tím se liší od mnoha jiných lázeňských měst, charakteristických jednou ulicí s kolonádou a kolem ní rozprostřených sanatorií a někdy i parkem. 

Hned několik vyhlídek lze zvládnout v rámci jednoho výletu. Naproti divadla, na druhé straně řeky Teplá, krátkou spojkou vystoupáme na ulici Luční vrch a v místě, kde se protíná s ulicí Pod Jelením skokem, odbočíme prudce doleva a asi po 100 m projdeme mezi domy, poté po kamenných schodech a serpentinami okolo karlovarské ikony, sochy Kamzíka od německého sochaře Augusta Kisse. Originál z r. 1851 byl však v r. 1984 zničen vandaly a o dva roky později zásluhou sochaře Jana Kotka jej nahradila věrná kopie. 





Pokud si dobře vzpomínám z konce 80. let, kdy jsem tam byl poprvé, z výše položených míst nad sochou Kamzíka (např. z altánu s červenou stříškou) na ni bývalo vidět, dnes však vzrostlé stromy tomu brání a vidíme ji jen z podhledu lesní pěšiny. Altán se zlatavou stříškou se jmenuje Kristýna. A ještě nad nimi (z pohledu zespodu vlevo) je Petrova vyhlídka s křížem (489 m n. m.).




Petrova vyhlídka je pojmenována podle ruského cara Petra Velikého, který Karlovy Vary poctil návštěvou v r. 1712 a u schodiště k vyhlídce má i pamětní desku a bustu. Car sem tehdy vyjel na neosedlaném koni a do dřevěného kříže dýkou vyřezal své iniciály. 





Altány a blízká restaurace Jelení skok (485 m n. m.) skýtají pěkné výhledy, první snímek je právě odtud. Z restaurace se otevírá pohled na sever s výškovou budovou hotelu Thermal, kde se konají projekce Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, budova (stejně jako 50m venkovní termální bazén za ní vpravo) je v současnosti v rekonstrukci. Na horizontu jsou patrné hřebeny Krušných hor.



V západním směru ze zástavby vystupují cibulovité zlacené věže pravoslavného chrámu sv. Petra a Pavla, nejkrásnější stavby tohoto druhu u nás.



Rozhledna Diana (547 m n. m.) z r. 1914 při výšce 35 m výrazně vyčnívá nad koruny stromů, proto je dobře viditelná z mnoha míst města. 





Dostupná je po modře značené stezce, začínající za Grandhotelem Pupp, dá se k ní dostat vláčkem, od Petrovy vyhlídky k ní je jen několik set metrů po žluté značce s přechodem na modrou, přitom jen s malým převýšením. Ve stanici Jelení skok se jednokolejná trať rozdvojuje, a tak se zde mohou míjet vagony jedoucí v opačných směrech. 



Diana nabízí širokoúhlý pohled na Karlovy Vary. Jeden záběr odtud je 2. snímkem textu (hotel Imperial je v něm z bočního úhlu) a další následuje.



Jen asi 1 km od Diany je vyhlídka Karla IV. (anebo Karlova vyhlídka, 509 m n. m.) s nejstarší karlovarskou rozhlednou. Pochází z r. 1877. A Karel IV. si ji bezpochyby zaslouží, protože městu r. 1370 udělil královská privilegia.  



Zatímco na vyhlídkový ochoz rozhledny Diana se můžeme vyvézt výtahem, pokud nechceme vystoupat 150 schodů, u Karlovy vyhlídky není jiná možnost než vyjít po úzkých točitých schodech.  


Výhled z ochozu na centrum Karlových Varů je proti rozhledně Diana zúžený, umožňuje však náhled i na odvrácenou stranu města, dlouhá zaoblená střecha by podle mapy mohla patřit hale sportovního komplexu KV Arena. 




Na trase od Petrovy vyhlídky k rozhledně Diana a odtud ke Karlově vyhlídce mineme několik menších staveb. Findlaterův obelisk z r. 1804 je 8 m vysoký a pojmenován je na počest skotského hraběte a mecenáše Jamese Findlatera, který na přelomu 18. a 19. století Karlovy Vary 14krát navštívil a nechal zde postavit vyhlídkový altán a nové lesní promenády. Přibližně na polovině cesty mezi Dianou a Karlovou vyhlídkou jsou vedle sebe dvě památky: pseudogotická kaple Ecce Homo z r. 1906 a Chopinův altán (anebo také Chopinova chata). Fryderyk Chopin patří k mnoha slavným osobnostem, které Karlovy Vary navštívily, r. 1835 zde strávil přibližně tři týdny. 




Od Karlovy vyhlídky pak (nechceme-li se vracet) sestoupíme k Poštovnímu dvoru na jižním konci města.

Goethova rozhledna byla postavena v r. 1889 v novogotickém slohu. Leží ve východní části, s nadmořskou výškou 641 m je ze všech vyhlídek položena nejvýše a je také ve větší vzdálenosti od karlovarských kolonád. Přístup k ní si ale můžeme velmi usnadnit, pojedeme-li autobusem č. 8 na zastávku Hůrky (583 m n. m.), z ní je to již jen 1 km a s mírným stoupáním. 




Na podestě uvnitř rozhledny je malá expozice vycpaných zvířat.



Vidět z ní na město lze jen částečně, protože tomu brání Ottova výšina, v jiném směru v pozadí na druhém z následující dvojice snímků je karlovarské letiště.




V okolí Goethovy rozhledny je 2km stezka s 20 strašidly, částečně inspirovanými českými a německými legendami, ale i nově vymyšlenými, která jsou dílem žáků základní školy a k nimž Hana Krejčová napsala pohádky.  

Po žluté značce od rozhledny do centra k Vřídelní kolonádě je 3,5 km a hned na začátku potkáme několik strašidelných lesních bytostí.  


K Ottově výšině (602 m n. m.) musíme ze žlutě značené stezky odbočit, našli jsme ji podle mapy v mobilu, stojí ale za to se k ní vydat, protože výhled na město odtud patří k nejpůsobivějším. Otto I. (1815-1867), syn bavorského krále Ludvíka I. a korunovaný králem Řecka, sem při návštěvách Karlových Varů velmi rád chodíval. Podle něj pak výšina získala jméno a stejně tak i žulový sloup s koulí na vrcholu, vztyčený zde za přítomnosti krále r. 1852, se na jeho počest nazývá Ottův sloup.  




Vrátíme-li se na žlutě značenou stezku, brzy narazíme na vyhlídku Tři kříže (554 m n. m.). Ty zde byly vztyčeny jako symbol rekatolizace v r. 1640.  


Z centra města je místo snadno poznatelné podle anténního stožáru v těsném sousedství křížů. 



A na závěr ještě dva záběry z poslední vyhlídky.




22 komentářů:

  1. Miloši, krásné fotky a báječný doprovodný text. 👍👍
    Ač jsem byla v Karlových Varech několikrát, některá místa vůbec neznám. Bude to tím, že jsem tu byla pokaždé jen na jednodenním výletě a to se opravdu nedá stihnout vše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I za jeden den by to šlo, protože vycházky nejsou dlouhé a stačí vlastně 2 - první začít u Kamzíka, pokračovat k Dianě a Karlově vyhlídce, Goethova rozhledna se dá přiblížit autobusem a celkem od zastávky autobusu až do města je to jen 4,5 km.
      Jenže takto to má smysl, až když známe samotné město a kolonády, já jsem v KV teď byl už 4. týden a znám to tam dost dobře.

      Vymazat
  2. Tady jsem byla jen jednou, a moc si z té návštěvy nepamatuju. A to všechno se dá slézt za jeden den? To asi proboha ne, to by musel mít člověk křídla! Jsou to zajímavé stavby a stavbičky. Já myslela že se Imperiál jmenuje Kempiński? Nebo tedy patří do této sítě luxusních hotelů a zachoval si původní jméno?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byli jsme přímo u hotelu a v jeho zahradě a stále tam je název Imperial, myslím, že je ve vlastnictví Rusů a bude asi tím posledním, co by chtěli prodat, i když se už odtud hodně stahují a ruštinu jsme nezaslechli.
      A odlivem zahraničních návštěvníků KV všeobecně hodně trpí, proto pobyty jsou zde teď kupodivu v přijatelnějších cenách (zvlášť když se uplatní lázeňský voucher 4000 Kč na osobu z programu ministryně Dostálové), než v jiných lázeňských městech, která se s KV vůbec nemohou měřit.

      Vymazat
  3. Krásné místo! Vidím, že jsem toho v Karlovyctht Varech ještě hodně nenavštívila, díky ti za virtuální exkurzi! 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsou KV, když se hledá, cenově velmi přístupné, pro velký úspěch jsme si hned koupili ještě jeden týdenní pobyt v 4* hotelu v srpnu.

      Vymazat
    2. My jsme spíš penzionoví, manžel tam spával na služební cestě a nemohl si ubytování vynachválit. Tak jsme jeli tam, paní domácí má všechno domácí, i džem k snídani. A ten klid, ten byl k nezaplacení :). Jo, a omlouvám se za překlep!

      Vymazat
  4. Vary jsou krásné.
    Vyjma těch ruských osadníků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za celý týden jsem ruštinu nezaslechl, bohatí Rusové se prý snaží mnohé nemovitostí prodat a přeorientovat se do jiných zemí.
      Narušené vztahy se asi jen tak nezlepší a z cestování oběma směry teď asi nic nebude (a rád bych ještě jednou jel do Petrohradu). Na památku dřívějších časů zde zůstane nádherný pravoslavný kostel, zlacení věží i jeho výbava je darem ruských mecenášů.

      Vymazat
    2. Já tam byl před čtyřmi lety a bylo jich tam dosti.

      Vymazat
    3. Už před časem se mluvilo o jejich odcházení a Vrbětice to dorazily.

      Vymazat
  5. Ve Varech jsem byl v lázních, ale tolik míst jako ty jsem nenavštívil. Máš krásné fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotky jsou jen mobilem, na rozhledy by byl lepší fotoaparát s větším zoomem. Ale už jsem tak zlenošil, že používám jen pohotovostní "kapesní fotoaparát".

      Vymazat
  6. Kdysi jsem si užil noclehu v jakémsi prý skvělém apartmá hotelu Imperiál, když měla v tomto hotelu moje bývalá manželka koncert a já jsem měl privilegium oficiálního doprovodu umělce :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl jsi něco jako "první muž" :).
      My jsme byli ubytování v ulici U Imperialu (v Spa Resort Sanssouci), takže Imperial byl docela blízko a byl prvním místem, jehož okolí jsme prošli. .

      Vymazat
  7. V dětství a pubertě jsem dobavarubjezdil docela často...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že KV jsou u nás bezkonkurenční. Jedna návštěva k okouzlení stačí a pak i ke snaze se sem vracet.

      Vymazat
  8. Vždycky jsem si říkal, jestli v té oblasti za Karla IV opravdu žili kamzíci.m

    OdpovědětVymazat
  9. V letech 1991 až 2001 jsem jezdila do K.V. každý rok začátkem léta. Přítel na léčení, já na rekondiční pobyt. Tolik vyhlídek co vy jsme neprošli, spíš jsme jezdili po okolních hradech a zámcích. Byli jsme časově limitováni procedurami. Ale každý den bylo na programu plavání v Thermalu. Na to mám krásné vzpomínky. A taky - do té doby - na nejdražší jídlo mého života: Pekingskou kachnu :-)
    Tehdy se tam ještě nerozpínali Rusové, ale německá mládež. Někdy kolem roku 2000 tam bylo v centru města spousta zlatnictví. A v nich prodavačky znechucené tím, že se tu a tam musely věnovat zákazníkům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme měli "odlehčený" pobyt - 6 nocí, 5 procedur a jen snídaně. Protože procedury nám až na jednu výjimku naplánovali na čas kolem osmé ráno (a měli jsme je přitom částečně odlišné), celý den jsme měli volno. Mohli jsme si tak zajet na Bečov a do Mariánských Lázní, jiný den do Františkových Lázní a do Chebu, na zpáteční cestě do Brna jsme odbočili do Dobříše.
      Jak už jsem psal, ještě tam pojedeme v srpnu (pro zpestření do jiného resortu) a tam budeme mít polopenzi a 10 procedur. V tom se trochu obávám, že se může stát, co zmiňuješ, že takový program nás bude dost omezovat.
      Pekingská kachna bude asi "značkové" jídlo, podobně jako argentinský steak, ještě jsem neměl to potěšení, pohled na pravý sloupec jídelníčku zrazuje :).

      Vymazat

Aktuální článek

Claude Lorrain - ideální krajiny klasicismu

Claude Lorrain (1600-1682), vlastním jménem Claude Gellée , patří k nejvýznamnějším malířům klasicismu , směru, který následoval po temném ...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)