7. července 2021

Letně (7)

V okurkové sezóně si novináři zoufají, nic, co by stálo za řeč, se neděje, z Instagramu přebírané fotky nakrucujících se stále stejných modelek a hereček (Verešová, Krainová, Bendová, …) u bazénů a pláží v exotických zemích jsou zajímavé jak měsíc staré noviny, i mozkové závity mají dovolenou, a tak je zase na čase sáhnout do šuplíku pro několik fotek, které se jinak nikam nehodí a vůbec spolu nesouvisejí.

Z dětství si pamatuji na vláček z Uh. Hradiště do Starého Města a Kunovic, kam jsme se museli vydat, abychom mohli přestoupit na hlavní tahy rychlíků ze severní Moravy a ze Slovenska do Brna. Lokálka projížděla rychlostí rekreačního cyklisty, znal jsem tam každý kámen, strom, jezírko. Název Lokálka nádražní hospody v Břeclavi je pěkným symbolem poklidného posezení a vzpomínek na zašlé časy, kdy průvodčí ještě proděrovávali tvrdé jízdenky.  



A v současných parnech schovat se ve stínu a svlažit hrdlo v hospůdce Leháro v Brně-Kohoutovicích také pohladí.



A když jsme u restaurací, U Křivé vrtule v Brně-Medlánkách na letišti sportovních letadélek si občerstvení vybereme z palubního lístku. 



Na rybí pokrmy jděte třeba do Penny, v Černčíně (okrajové části Bučovic) si chycené ryby jen prohlédněte a pusťte zpět.



Tři důležité potřeby k životu shrnuje vývěska obchůdku v Bečově nad Teplou. Podle omšelého stavu fasády se však nezdá, že by si to myslely davy zákazníků.



Stále ještě se potýkáme s covidovými omezeními, povinností mít respirátor v MHD a v obchodech, mnohé spoluobčany to rozčiluje a demonstrují, ale dezinfikovat ruce lze i s láskou (jako ve Vinárně U Šembery v Bučovicích).



Z našich parkovišť známe vyhrazená místa pro osoby se zdravotním postižením (neviděl jsem, že by je někdy někdo využil), v Německu toto privilegium mají i ženy. Piktogram na vozovce byl hned v prvním dílu tohoto občasníku, teď ještě textovou podobu z Freiburgu na německo-švýcarské hranici.   



Před několika lety vstoupila v platnost možnost zvolit si vlastní autoznačku, následující z parkoviště obchodního domu TESCO v kampusu v Brně-Bohunicích jistě dobře reprezentuje společenský status majitele automobilu Porsche.



Zato propíchnutá pneumatika předního kola auta Poruchové havarijní služby v Bučovicích rychlou pomoc neslibuje, zvlášť když jsme jej v tomto stavu viděli na ulici stát několik měsíců.



Před turistickým výletem je záhodno si přečíst předpověď počasí. V Karlových Varech, u zastávky Hůrky, se podle stavu provazu dozvíme, jak je právě teď, např. je-li mokrý, pak prší.



Medvědy máme spojeny hlavně s Ruskem, Aljaškou (a tedy i s bývalým Ruskem), Yellowstonským národním parkem a rčením (ne)dráždit ruského medvěda, úzce se s nimi však pojí také švýcarský Bern. Podle legendy vévoda Berthold V. ze Zähringenu, který město r. 1191 založil, ho pojmenoval Bärn podle medvěda (německy Bär), uloveného na prvním honu. Medvěda má město i ve znaku, jeho figurka je na hodinové věži, na plakátech, v sošném provedení a nemůže chybět ani medvědí příkop (Bärengraben) se živými zvířaty. Na ten upozorňuje medvěd žonglující na elektrickém vedení.




Se zákazovými značkami se setkávají nejen automobilisté, mnoho dalších vidíme všude možně a představivosti se meze nekladou (je zakázáno krmit holuby na Trafalgar Square v Londýně a s pokrývkou hlavy vstupovat do kostela v Kotoru), ale zákaz vstupu s pistolí do úřadu na hraničním přechodu Starý Hrozenkov, kde se prodávají elektronické dálniční známky na Slovensko, přece jen překvapil.  




Ve většině těchto článků byla na konci hádanka k méně známé značce a je i zde. Co vyjadřuje následující symbol?  



24 komentářů:

  1. Hádanka: SOKOL. Česká obec sokolská. Tělocvičný spolek.

    Na youtube vhodná scénka z filmu "Konec básníků v Čechách" právě není, tak aspoň kousek scénáře:
    Náhle mě oslepilo světlo a stál jsem na prázdném pódiu, tváří v tvář čtyřem stovkám lidí. Přivítal mě smích a potlesk. Vůbec nechápu, proč mě napadlo, že něco zarecituji.

    Dostal chuť sokol na myšici
    však jak byl stár
    a zrak mu sláb
    a neměl spár kde sílu brát
    myšice prchla v díru.
    Řekl si sokol proťav vzduch
    nemusím pořád žrát
    ve zdravém těle zdravý duch

    Obecenstvo v sále řvalo smíchy, ve třetí řadě plakala maminka. V zákulisí mě hasič upozornil, že mám rozepnutý poklopec. – Nic si z toho nedělejte, – chlácholil mě, – hlavně že se nikomu nic nestalo.
    V rozepjaté čamaře a s kufříkem v ruce kráčím podvečerním náměstím, přemýšleje o tom, že z lásky k matce se člověk dokáže i ztrapnit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně, já jsem si myslel, že je to inovovaná podoba houslového klíče :).
      Báseň je prima, ta je zábavná i bez té "nehody".

      Vymazat
    2. Bratr nátělník jest pohněván, že to nevíš.
      Konkurenčním spolkem by Orel (katolická sportovní organizace).

      Vymazat
    3. Opravdu jsem ten znak viděl poprvé, i když jsem ho pochopil podle fotbalového hřiště, o spolku Orel jsem ani neslyšel.

      Vymazat
  2. Ten úvod k článku je opravdu povedený a odpovídá tomu, čím se paparazi zabývají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, teď začal festival v Cannes a nejdůležitějšími zprávami dne je, co která celebrita měla na sobě a co jí prosvítalo.

      Vymazat
  3. Nechci se opakovat tím, že tvůj styl psaní obdivuji, ale nedá se nic dělat, a hlavně.... pobavila jsem se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes je všechno jednodušší v tom, že v mobilu máme pohotovostní fotoaparát. Ne vždy však zareaguji, loni jsme v děsném vedru procházeli městem Weil am Rhein a v předzahrádce jedné vilky seděl jen v trenýrkách pupkatý strejda a nohy měl v lavoru s vodou. Pak jsem litoval, že jsem se nezeptal, zda bych si ho mohl vyfotit, sem by se takový záběr velice hodil.

      Vymazat
    2. Chytrý mobil budiž pochválen.

      Vymazat

  4. Krásné záběry z obyčejného života . Ten znak je Sokol, to je pravda. Krásně jsem si početla, díky. Jsem ráda, že si tady mohu čas od času číst, zajímavé postřehy,fotky.♥

    OdpovědětVymazat
  5. Milý Miloši,
    tak ty staré, tvrdé, hnědé jízdenky na vlak pamatuji ještě i já... :-) Mimochodem, z tvých fotek mám velké chutě (i když v mrazáku mi "plave" kapr, kterého jen tak nepustím). :-)
    Přeju ti krásné léto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dorko, také ti přeju hezké léto a štěstí na počasí.
      Jsme teď v Jeseníkách a zatím se nikam nedá jít, protože dnes pršelo a má i další dny. A k dovršení všeho jsme zde bez auta, protože hlásilo jakousi poruchu EPC (Electronic Power Control) a půjde do servisu, nemůžeme se tak ani vypravit víc do okolí, protože místní doprava tam, kam bych chtěl, je téměř nepoužitelná, i 20-30km trasa znamená přestupy (a málokdy jeden).

      Vymazat
    2. Miloši, tak tvoje deštivé počasí tu máme taky, akorát já ho mám ráda. Vše je lepší než slunce, protože já reaguju na UV záření. Takže nejlepší je zima (deštivo není podmínkou :-)).
      To s tím autem, to je ale potíž... Vím, jak je to s přestupy, protože sama vlastním jen řidičák bez auta (jezdit se bojím). Tak co změnit plány a jet prostě tam, co ti bus či vlak dovolí??
      Tak ať to všechno dobře vychází! Slunce pošlu k tobě, protože já ho nechci! Zítra tu má být (bez bouřek) až 31 °C... Fuj... Kdo v tom (a v respirátoru jako bonus) má pracovat...

      Vymazat
    3. Dorko, počasí se včera a dnes tady umoudřilo, tak jsme mohli podniknout 2 turistické výlety. Zítra syn přiveze vnučky, měly zde být od začátku, ale kvůli jejich nemoci to nešlo, teď už budeme jen relaxovat. Doufám ale, že sem nepřijdou přívalové deště ze západu :).

      Vymazat
  6. Pára, dřevěné lavice ve vagónu a jízdenky z tvrdého papíru. To pro mne bylo cestování na prázdniny na milovanou chalupu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milé dámy, vůbec bych nečekal, že jste tyto vlaky také zažily. Ten "můj" se skládal jen z jednoho či dvou vagónů, žádná pára a pořádná lokomotiva, ale pouhý vláček motoráček.
      Dorko, já kdybych rybařil, chycené ryby bych pouštěl i bez tohoto apelu, protože je vůbec nejím, a to ani na Vánoce.

      Vymazat
    2. Jé, kapry, kdyby tady byli, bych jedla ráda častěji... Naposled jsem si to nechala poslat přes online obchod... To byly 3 ks, kdo to pak má najednou čistit a zpracovávat...
      Mimochodem, chyť a pusť považuju za trápení rybek...

      Vymazat
    3. S tím trápením máš asi pravdu, ale kapra asi pustí celkem rychle, s 2m sumcem by se rybář určitě nejdřív mnohokrát vyfotil, a to už ryba může být napůl leklá.

      Vymazat
  7. Já vzpomínám na radnickou lokálku z naší vesnice do Radnic a zastávku Stupno, kam jsme jezdily a která byla vidět z kopce nad nádražím, jak jsem překvapeně zjistil někdy v pubertě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto vláčky mají své kouzlo, jakoby se zde zastavil čas. Jeden takový jezdí i z Otrokovic do Zlína a někdy může být i rychlejší než trolejbusy, které jezdí po souběžné silnici, protože tam často bývají zácpy.

      Vymazat
  8. Medvěd ekvilibristou? To mohli vymyslet jen v Kohoutovicích.

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkná sbírečka zajímavostí všeho druhu. Pobavila jsem se. Na sokola bych nepřišla, ale když už to vím, nechápu, jak jsem to mohla nepoznat. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkná sbírka zajímavých upozornění, zákazů. Sokolská značka už byla odhalena. Pobavila jsem se, zavzpomínala si.... Hezké léto.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)