26. září 2023

Arthur Wellesley - přemožitel Napoleona u Waterloo a jeho památníky v Londýně (3) a Dublinu (3)

Zatímco Napoleon Bonaparte je u nás všeobecně známý, protože v „bitvě tří císařů“ 2. prosince 1805 u Slavkova dosáhl svého nejslavnějšího vítězství, toho, kdo jeho armádu u Waterloo (necelých 30 km od Bruselu) r. 1815 rozhodujícím způsobem porazil, si v našich končinách málokdo vybaví. S pomocí spojeneckých nizozemsko-belgických vojsk a pruské armády, vedené maršálem Gebhardem Leberechtem von Blücherem, byl jím Arthur Wellesley, 1.  vévoda z Wellingtonu (1769-1830), pro jednoduchost často uváděný jako Wellington. Napoleon byl následně internován na ostrov Svaté Heleny a na rozdíl od první internace na ostrov Elba k novému vytvoření bojeschopné armády a další expanzi už nenašel síly a r. 1821 za nejasných okolností umírá, jednou z teorií je, že byl otráven.

I když Napoleon z asi 60 bitev jich 8 prohrál a dvě neměly jednoznačného vítěze (jednou z nich při tažení do Ruska byla bitva u Borodina) a nakonec špatně dopadl, Francouzi ho uctívají, protože na vrcholu moci ovládal většinu západní Evropy (dokonce se snažil také o kolonizaci Karibiku) a Francii získal postavení světové velmoci, jaké nikdy v historii neměla. Navíc po staletích královského absolutismu uskutečnil správní reformu země a vydal občanský zákoník, který je dodnes základem francouzského práva.   

Bitvu u Slavkova připomíná mohyla na prateckém kopci, v Paříži Slavkovský oblouk a císař zde má i důstojné mauzoleum a sochu na sloupu na náměstí Vendôme naproti hotelu Ritz. Z obrazových ztvárnění je asi nejznámější portrét Napoleona na vzpínajícím se koni od francouzského klasicistního malíře Jacquese Louise Davida (1801, Österreichische Galerie Belvedere, Vídeň). 








Životní cesta Wellingtona je také pozoruhodná. Na vojenskou kariéru, kdy uznání si získal ve válce na straně Španělska, usilujícího se vymanit z područí Napoleona, a zájmy Británie několik let hájil při ovládání Indie a její snaze o další územní zisky v Asii, navázal 4 roky po Waterloo vstupem do politického dění a r. 1828 se stal předsedou vlády. Jeho vláda sice o 2 roky později vyslovením nedůvěry padla, ale po vítězství konzervativců r. 1834 v dalších vládách zastával ministerské posty, byl také předsedou dolní komory britského parlamentu a až do konce svého života byl vrchním velitelem britské armády a členem Sněmovny lordů.  

Pohřben je v katedrále sv. Pavla v Londýně vedle admirála Horatia Nelsona, který r. 1805 Napoleona porazil v námořní bitvě u španělského mysu Trafalgar. Na konci bitvy Nelsona však zasáhla kulka z jedné francouzské lodi a těžkému zranění podlehl. Na Trafalgarském náměstí před budovou National Gallery ho připomíná socha na sloupu.





Wellingtonovi na rozdíl od Napoleona a Nelsona (a také Kolumba v Barceloně) se pocty vztyčení sloupu nedostalo, v Londýně má ale hned dvě jezdecké sochy. Jedna je u budovy Bank of England.




Další pak u po něm pojmenovaném Wellingtonově oblouku u Hyde Parku, původně ale stála na vrcholu oblouku a až po jeho smrti byla demontována a usazena na podstavec. 





Poblíž je i památník vojákům Wellingtonovy armády.



Wellington se narodil v Dublinu a zpočátku sloužil v irské armádě, jeho rodná země se k němu samozřejmě hlásí a svůj památník má i v irské metropoli, kde má podobu obelisku.







Wellingtonův portrét namaloval Francisco de Goya (1812-1814, National Gallery, Londýn).



Přestože Waterloo se stalo symbolem debaklu, v r. 1974 tehdy ještě neznámá švédská skupina ABBA se stejnojmennou písní vyhrála soutěž Eurovize a odstartovala jí svou hvězdnou kariéru. 

18 komentářů:

  1. Bože, to je krásná reportáž. Vidět v Londýně modré nebe je sen! My jsme celý den letos cestou z Irska jak v Dablinu, tak druhý den v Londýně pláštěnky nesundali. A naše boty - čvachtaly jako Vodníkům.
    Pěkné fotky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme měli dost velké štěstí, ze 6 dnů v Londýně pršelo jen dva dny, i když silně, tak docela krátce. A pokud si vzpomínám z Dublinu, tam to bylo podobně.

      Vymazat
  2. Že má památník v Dublinu jsem nevěděl. Díky za rozšíření obzorů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsme na něj narazil náhodou, šel jsem se podívat, co je na tabulích obelisku napsáno, a tam se teprve dočetl. že je věnován Wellingtonovi. Stojí v parku mimo centrum a než jsme se tam dostali, minuli jsme velký komplex pivovarnické firmy Guinness :).

      Vymazat
  3. Krásné fotky a výborná reportáž.

    OdpovědětVymazat
  4. Třeba by se mohla nějaká česká skupina v Eurovizi proslavit hitem "Slavkov, Slavkov". Nebo spíš moravská :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba Jožka Černý nebo Jarmila Šuláková s cimbálem se toho mohli zhostit a také jsme mohli oslavovat :).

      Vymazat
  5. Díky za další zajímavý virtuální výlet i povídání :).

    OdpovědětVymazat
  6. Moc děkuji za krásnou přehlídku památníků, které určitě nikdo nebude někdy bourat, že nejsou aktuální. Doplnění videem s ABBOU mě též moc potěšilo.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také doufám, že někdo nevytáhne, že vojevůdce měl černošského sluhu a je třeba ho vyhodit ze sedla :).
      ABBA se mně také líbila a s muzikálem Mamma Mia se její popularita zachovala dodneška.

      Vymazat
  7. Díky za oživení vzpomínek, jen ten Dublin jsem nenavštívila. Krásné fotky👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dublin také stojí za to, zajímavý je i moderní architekturou a přítomností památek na rodáky z řad významných literátů (např. Wilda, Shawa a Joyceho).

      Vymazat
  8. Krásné fotky památníků a hezké historické přiblížení Wellingtona. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že dříve mně také moc neříkal, proto mám fotku jen s Nelsonovu rakví v katedrále sv. Pavla a jeho ne. A letos jsme uvnitř nebyli.

      Vymazat
  9. Jak vime ze Svejka, Napoleon se u Waterloo opozdil o pet minutva byl v hajzlu s celou svou slavou

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Annecy - Alpské Benátky

Město Annecy leží ve východní části Francie blízko hranic se Švýcarskem a umístěním u jezera obklopeného horami také připomíná mnohá švýcar...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)