30. září 2023

Jackson Pollock - psychedelický expresionismus

Jackson Pollock (1912-1956) společně s Markem Rothkem a Willemem de Kooningem patří k nejvýznamnějším představitelům abstraktního expresionismu. Malíř byl nevyrovnanou osobností, trpěl schizofrenií, těžkým alkoholismem, projevoval se agresivním chováním, nesčetnými sexuálními vztahy, potřeboval pomoc psychologů, a při malování se dostával do transu jako šaman ovládaný vnějšími silami, což snad opravňuje k charakteristice v názvu článku. 

Jeho tvůrčí období bylo krátké, až na výjimky zahrnuje jen období 1946-1950. A poměrně krátký byl i jeho život, opilý v autě narazil do stromu a zabil sebe a kamarádku své milenky, ta se těžce zranila, štěstí měla jen manželka, která rovněž byla malířkou a v té době odjela do Evropy, aby tam propagovala jejich umění a zařídila výstavu.   

Pollocka ovlivnilo „primitivní“ umění indiánských kmenů, obrovské nástěnné malby mexických malířů Josého Clementa Orozca, Davida Alfara Siqueirose a Diega Rivery i moderní evropské umění, především Joan Miró a Pablo Picasso.    

Náměsíčná žena (1942, Peggy Guggenheim Collection, Benátky) je inspirována Picassovým obrazem Žena před zrcadlem (1932), působí jako rentgenový snímek, kde páteř ženy představuje svislá černá linie. Obličej je v kubistickém stylu zobrazen čelně i z profilu.



V r. 1947 Pollock přišel s vlastní technikou malby dripping, kdy na plátna ležící na zemi vytlačoval barvy z tub a tupými nástroji je roztíral, případně řídké barvy na ně kapal nebo přímo vyléval. K barvám navíc přidával drcené sklo, písek a sádru. Tomuto postupu říkal akční malování (action painting). 

U velkých obrazů si pomáhal tyčemi a nejrůznějšími nástroji pro rozstřikování barvy na plátno, mezi nimi i injekčními stříkačkami. Kdysi jsem někde četl, že po ležících obrazech také šlapal, ale otisky nohou či bot v nich patrné nejsou. A také to neodpovídá jeho výroku, vysvětlujícímu, v čem vidí přednost malování naležato a jak při tom postupuje: „Cítím se blíže, více součástí obrazu, protože tak mohu chodit kolem něj, pracovat ze čtyř stran a být doslova v obraze."

Pollock se u obrazů často nezdržoval vymýšlením názvů a označoval je jen pořadovými čísly a rokem, kdy je namaloval. Např. další obraz se jmenuje Číslo 31, 1950. Je součástí sbírek Museum of Modern Art v New Yorku. Patří ke třem obrazům velkého formátu, které vytvořil technikou kapání. V muzeu s rozměry 269,5 x 530,8 cm zabírá celou stěnu a jeho výřez je podkladem v záhlaví mého blogu.



Pollock dovedl malovat realisticky, příkladem je jeho autoportrét, zvláštností jeho tvorby ale je, že v mnoha dílech začal rozpoznatelnou postavou, kterou pak překryl vrstvami nakapané barvy.

Až na předposlední zbývající obrazy jsou ze sbírky Peggy Guggenheim v Benátkách. Tato propagátorka a sběratelka umění vystavila ve své galerii sedm Pollockových obrazů z r. 1946, které dostaly souborný název Zvuky v trávě. A mnohé pak i zakoupila. Patří k nim Křepčící pohyb a Oči v žáru, kde ve spleti pruhů se na některých místech dají najít oči tvorů ukrytých v barvě.





Název Obřízka (1946) následujícímu obrazu dala Pollockova manželka Lee Krasner(ová) po jeho dokončení. Tento dojem mohla získat při pohledu na totemické postavy, které uprostřed plátna pozorují něco, co se zdá být scénou násilí.



Alchymie (1947) dává tušit, jak vyčerpávající muselo být pokoušet se z nejrůznějších chemikálií vyrobit zlato.



Obraz Začarovaný les (1947) vypadá spíše jako prales, a to dost strašidelný, protože malíř zredukoval paletu barev převážně na černou a bílou.



Hnědá a stříbrná II (1951, Kunstmuseum, Bern) je již z doby, kdy maloval výjimečně.



U posledního obrazu název neznám a ani se se ho neodvažuji odhadovat. Podle pořadí v textu by odpovídal Číslu 09 :).



I když Pollockova díla se setkávají s kritikou a jejich význam se relativizuje, že jde jen o výsledek amerického marketingu v hollywoodském stylu, mezi sběrateli umění je o ně zájem. V r. 2006 se jeho obraz Číslo 5, 1948 v aukci prodal za 140 milionů dolarů (přes tři miliardy korun).

16 komentářů:

  1. No teda...vyřádil se na plátnech dost. Docela bych ho chtěla při drippingu vidět. To by pro mne byl teprve zážitek, jak křepčí kolem plátna, cáká barvy, máchá různými nástroji bezmyšlenkovitě..To mohl být až šamanský tanec. To už ten první obraz vidím jako tančící ženu, když nebudu tu černou čáru považovat za páteř. Ta cena za obraz je šílená. Jaký je asi nejdražší obraz?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leonardo da Vinci: obraz Salvator Mundi (Spasitel světa),
      Za asi půl miliardy dolarů. Přesněji 450 300 000 $.
      https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3543699-nejdrazsi-obraz-sveta-od-jeho-prodeje-verejnost-nevidela-a-mozna-ho-ani-nenamaloval

      Vymazat
    2. Axino, ten údajný Leonardův obraz by měl být ve sbírkách Louvru v Abú Dhabí. Arabští majitelé muzea si od pařížského Louvru zakoupili práva používat tento prestižní název a pak rychle nakupovali obrazy známých mistrů, aby dostáli této značce. Ale Leonardovo autorství tohoto obrazu je velmi pochybné, na rozdíl od většiny Leonardových obrazů mu chybí pozadí, vypadá dost jednoduše, a možná proto ho raději neukazují.

      Vymazat
    3. Marie, v Googlu se dají najít fotografie, kde je vidět, jak kolem obrazu pobíhá, video ale ne. Při koupi zmíněného obrazu to byl v tehdejší době "světový cenový rekord", ale ty se dost často mění, lidé, kteří nevědí co s penězi. si chtějí udělat radost :).

      Vymazat
  2. Vycvičena hledáním názvů pro "poklesslostí" u Tlusťjocha mám pro osmý obraz dva názvy:
    Dlouhý: Muž tmavé pleti v brýlích a turbanu
    Krátký: Ind
    Ve snaze najít skutečné jméno obrazu (pokud vůbec existuje) jsem prošla na netu desítky a desítky Pollockových obrazů. To množství mne překvapilo vzhledem ke krátkém tvůrčímu období jejich autora.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si dal práci se zjištěním, jak se tento obraz jmenuje, protože štítek jsem si zapomněl vyfotografovat, ale nikde jsem nic nenašel a ani jinak výborný program Lens pod Androidem nepomohl. Možná je to jen výřez obrazu, protože se snažím fotografovat je i s rámy (a tady rám chybí), aby alespoň v tom byla původnost, protože jinak bych do článků mohl vkládat reprodukce nalezené Googlem.
      Nějaké tipy k názvu také mám, zvláště při pohledu do levé části, ale raději si je nechám pro sebe :).

      Vymazat
    2. Prozraď... Nenech se prosit ☺

      Vymazat
    3. Napadá mě název jednoho Boschova obrazu - Zahrada pozemských rozkoší - minimálně alespoń jedna z nich :).

      Vymazat
  3. Což o to, Pollockovy obrazy mám rád, ale kdybych měl 140 miliónů dolarů, využil bych je jinak :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si za tu částku raději koupil několik obrazů impresionistů a/nebo surrealistů.

      Vymazat
  4. Zajimave, nektere obrazy (treti a ctvrty)se mi docela libi..Jine jsou ale opravdu psycho hned ten prvni

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavá technika, barevnost i celkové výsledky, ale dívat se déle na některé z nich bych se nechtěla. Chaos jako lidský život to ale zobrazuje. Bez názvů, ani se moc nedivím, každý si může název přidat sám, podle toho co v abstraktním obraze vidí. Tu cenu bych určitě nedala, i kdybych ty peníze měla. Jsem asi moc praktická, přestože umění nejen výtvarné uznávám.

    OdpovědětVymazat
  6. Na tom posledním je přece srneček, který naslouchá větru.

    OdpovědětVymazat
  7. Musím se usmívat, jsem na tom jako Růža, asi moc praktická, nebo přepracovaná, ale díky za zajímavou přednášku :)

    OdpovědětVymazat
  8. No jo, moderní umění - malíř neví, co maluje, a kupující zase neví, co kupuje :D. Fakt divná díla.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Annecy - Alpské Benátky

Město Annecy leží ve východní části Francie blízko hranic se Švýcarskem a umístěním u jezera obklopeného horami také připomíná mnohá švýcar...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)