8. prosince 2012

John Lennon a 32. výročí jeho smrti

Life is what happens while you are busy making other plans.
John Lennon

K 32. výročí Lennonovy velmi předčasné smrti nebudu psát dlouhý životopis, který si každý může najít na webu, ani se nebudu zmiňovat o konspiračních teoriích ohledně Lennonovy smrti, další konspirační kniha vyšla předloni k třicátému výročí, natož pak psát o vrahovi Chapmanovi, ať už byl Chapman idiot nebo něčí sluha. Chci jen zmínit a zdůraznit jeho uměleckou práci, kterou by mnozí z vás asi nazvali výtvarnou. Lennon ve skutečnosti začal kreslit ještě předtím, než měl kytaru. Předtím, než se naplno angažoval ve skupině Beatles, tři roky navštěvoval Liverpool Art Institute (1957-60).

Svoje kresby a litografie měl také zájem vystavovat. V r. 1970 vybral z portfolia nazvaného "Bag One" 14 litografií, které byly vystaveny v londýnské galerii a měly také být v galeriích prodány. Vernisáže se účastnil osobně a každou litografii podepsal. Jeho kresby byly také vydány jako ilustrace knížek, které John Lennon napsal v šedesátých letech. Kompletní soubor jeho portfolia "Bag One" je ve stálé sbírce v Museum of Modern Art v New Yorku. Lennonovy originální, jemně humorné kresby jsou i ve sbírkách muzeí po celém světě. Pokud jde o kresby z portfolia Bag One, týkají se především svatby John a Yoko a z jejich svatební cesty. Lennon je daroval Yoko Ono jako svatební dar. Vystavené litografie byly však zkonfiskovány policií kvůli erotickému ladění některých kreseb a byly označeny jako obscénní. U soudu to nikdy neskončilo, ale spousta zkonfiskovaných litografií byla zničena špatným zacházením. Lennon byl po takových zkušenostech odrazen od vystavování svých prací řadu let.

Pokud jde o nezveřejněné práce, uschoval několik stovek kreseb, které považoval za důležité. Od r. 1985 Yoko začala postupně vybírat a vystavovat v galeriích některé nejdůležitější Lennonovy kresby, aby etablovala Lennona jako důležitého výtvarného umělce své doby, což se jí asi podařilo. Některé jeho kresby by se dle mého názoru daly 'zařadit' do 'kategorie' čistého humoru bez vtipu, o němž blíže píšu v článku Order of Crusaders for Pure Humor without Banter.

24 komentářů:

  1. Smutné výročí. Johna Lennona jsem měl z čtveřice Beatles nejradši. Okouzlující byl jeho vtip v rozhovorech, několik citátů (těch vážnějších) je zde http://www.databazeknih.cz/citaty/john-lennon-2056. Jeho písně se mně líbily více než Paulovy (vycházím z toho, že kdo je zpíval, ten je také složil, i když je podepisovali společně Lennon-McCartney). A to, že se věnoval i výtvarnému umění, jeho obdivuhodnou osobnost dotváří. Bohužel při mé návětěvě MoMA jsem jeho obrazy neviděl, možná zrovna tehdy nebyly vystaveny.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi nepřekvapí, že spousta hudebníků měla výtvarné ambice - kupříkladu Jimi Hendrix, nebo i Freddie Mercury, pokud si dobře vzpomínám. Talent některých lidí je zkrátka bezbřehý a díky tomu se na ně nikdy nezapomene. John Lennon je určitě jedním z nich.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky si vybavuji, že i někteří herci malovali a to dost dobře - třeba Peter Falk (snad jsem to napsala správně), dokonce jsem viděla i obraz od Stalloneho, kde namaloval sám sebe jako Rockyho a ta malba byla opravdu zdařilá. Bylo to v jednom čísle Cinemy, už staršího data...
    Lennonovy obrázky bych docela ráda viděla, měl svůj styl.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]::[3]:: O nich to nevím, z našich hudebníků a zpěváků je známé, že maluje např. František (Ringo) Čech nebo Karel Gott. Věnuje se mu (anebo věnovalo) hodně herců, např. Jan Kanyza, Michaela Kluková, ..., ale určitě nejlepší byl Josef Hlinomaz. O Hlinomazovi mám knihu Majoucta od Jana Krůty, maloval ve stylu naivního umění a do jednoho obrazu dokonce začlenil známý autoportrét Henriho Rousseaua z Národní galerie v Praze, který je považován za nejvýznamnějšího představitele tohoto stylu.
    Škoda, že Lennonovy kresby se nedaří najít ani přes Google. Když zadám jeho jméno a obrazy, vždy se objeví jen jeho fotky.

    OdpovědětVymazat
  5. V roce 1982 jsem poprve byla u Lennonovy zdi na Kampě. Vůbec jsem netušila, že něco podobného je v Olomouci, až jsem se to dočetla v knize Tajemná Olomouc, aneb Olomouc jak ji neznáte, 5. díl, která vyšla v roce 2009 a dostala jsem ji od autora Antonína Schindlera pod stromeček.

    OdpovědětVymazat
  6. Byl to prostě všestraně umělecky nadaný člověk a že takových mezi herci a zpěváky není málo bylo už připomenuto v komentářích pod článkem. Musím se ale přiznat, že kresby J.Lennona neznám a jak se dočítám, nejdou ani vygooglovat. Škoda.

    OdpovědětVymazat
  7. X&ei=CY_DUPXUPOXo0gGisIHAAw&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=873&bih=571Zkuste kliknout sem a pokud se nepodari, dejte si do googlu zadani john lennon's drawings - nemel by byt problem - ja jsem nasla jeho kresby v googlu docela snadno.
    My jsme mimoradne 'lucky',  mame dva originaly ( jeho kresby), ktere prodavala Yoko v Soho galerii v dobe, kdy prodavala spoustu pamatek a tak. Tehdy se daly koupit za cenu, ktera se dala zaplatit, dnes uz by to slo tezko.

    OdpovědětVymazat
  8. Opět moc zajímavé informace. Jsem ve výtvarném umění jen velmi málo znalý, proto jsou pro mě tyhle články velmi cenné.Když je tu v komentářích řeč o výtvarničení hudebníků, chtěl bych připomenout ještě Jiřího Šlitra, jehož mnohastranný talent byl taky obdivuhodný.

    OdpovědětVymazat
  9. Přiznám se, že zrovna Lennona jsem měla z legendární čtveřice ráda asi nejmíň, ale muzikant to byl v každém případě skvělý. Co se týká jeho kreseb, o těch jsem snad ani nevěděla.

    OdpovědětVymazat
  10. Vyzkousela jsem to ted a mnou doporuceny odkaz nefunguje. Co mi funguje spolehlive je moje zadani v googlu "john lennon's drawings' - tam se mi ukaze spousta jeho kreseb.
    Na Milosove odkazu vidim jen Lennonovy fotky.

    OdpovědětVymazat
  11. Zuzano, já samozřejmě vím, že drawings = kresby a paintings = malby, ale protože jsem si přečetl, že byl také malířem, zkusil jsem malby a např. v prvním řádku sestavy z Googlu je modré autíčko, dále je tam člověk sedící na zeměkouli, zelená žába, ... , i několik kreseb.
    Váš odkaz https://www.google.cz/search?hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4AURU_csCZ498CZ498&q=Joh+Lennon+paintings&bpcl=39650382&ion=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&biw=1383&bih=755&wrapid=tlif135503792243910&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=5zzEULm1N83Hswbyi4GYAw#um=1&hl=cs&tbo=d&qscrl=1&rlz=1T4AURU_csCZ498CZ498&tbm=isch&sa=1&q=John+Lennon+drawings&oq=John+Lennon+drawings&gs_l=img.12..0i19.10033.14492.6.16470.16.12.0.4.4.0.321.1735.7j2j1j2.12.0...0.0...1c.1.MfC-o2V01rM&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=e8d3895887853d04&bpcl=39650382&biw=1383&bih=755 je však daleko lepší, protože kresby v jeho tvorbě převažují a nenapadlo mně je do Googlu zadat, vyzkoušel jsem ho teď v dalším okně a vidím, že tam jsou i ty mnou zmniňované malůvky.

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: Zuzano, váš výborný odkaz, který zpřístupní Lennonovo výtvarné snažení v celé šíří, jsem si dovolil doplnit na konec textu, aby se případný návštěvník a zájemce o něj k němu rychle dostal.
    Díky za ńěj.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Přesněji řečeno asi nejde o malby, ale kolorované kresby.

    OdpovědětVymazat
  14. I když je to mimo téma článku, alespoň připomenu některé jeho písně: Help!, Ticket to Ride, You're Gonna Lose That Girl, You Got to Hide Your Love Away,  Strawberry Fields Forever, From Me to You, Girl, I Should Have Known Better, Please Mr. Postman, Lucy in the Sky with Diamonds, Don't Let Me Down, Come Together, ..., Imagine, Give Peace a Chance. Kdyby si Chapman poslechl Lennonovu píseň All You Need Is Love http://www.youtube.com/watch?v=r4p8qxGbpOk, možná by ho jeho úmysl přešel.

    OdpovědětVymazat
  15. Chapmana by nepresel, Milosi, nedelejte si iluze, je to cistokrevny psychous.

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: V tom případě je dobře, že v USA jsou tresty mnohem přísnější, v ČR by dostal 15, max. 20 let a už by byl z vězení venku.

    OdpovědětVymazat
  17. Jsem úplný nevzdělanec, neměla jsem ani potuchy,že Lennon maloval.

    OdpovědětVymazat
  18. Dobré připomenutí z netradičního úhlu pohledu.
    Myslím si, že se to k tématu celkem hodí - http://www.levneknihy.cz/dopisy-johna-lennona/d-122691/ , vždyť se to vlastně taky týká Lennonových "ručních" prací.

    OdpovědětVymazat
  19. [10]: Máš pravdu, když se v Googlu zadá "Jiří Šlitr kresby", objeví se jich hodně. Mně se jen něco plete, že kreslil i akty a erotiku, ale na webu vidím takový jen jeden.[7]:[11]:[19]: Než o Lennonových kresbách Zuzana napsala, také jsem o nich nevěděl.[20]: Lisi, díky za výborný odkaz rozšiřující pohled na Lennona. Pokusím se knihu koupit.

    OdpovědětVymazat
  20. Díky za nádherných přehled JL kreseb.
    ad 4) Z těch hudebníků, kteří mají či měli výtvarný talent, možno jmenovat též Karla Kryla a Jaroslava Hutku.
    ad 20) Díky za tip. Už jsem si zadala v knihovně.

    OdpovědětVymazat
  21. [4]: Nebo zkus do gůglu napsat John Lennon art - a dej sekci obrázky. Taky se ti rozbalí pěkná řádka...     

    OdpovědětVymazat
  22. [23]:No vida, přes tvoje klíčové slovo "art" použitým s jeho jménem je stejná spousta výsledků jako u "drawings" Zuzany a já použil "paintings" a nenašel skoro nic. Ženy jsou zkrátka chytřejší.

    OdpovědětVymazat
  23. Zpívání, malování - oboje je umění...

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)