15. prosince 2012

Předvánoční varování :)

Nadváha a obezita jsou těsně spojeny se zvýšeným rizikem předčasné smrti.
Zuzana


Studie z prosince 2010 zahrnula šetření National Cancer Institute, který je součástí National Institute of Health spolu se spolupracovníky z dvanácti světových institucí. Zjistila, že "Body Mass Index" (BMI= váha [kg]/(výška [m]^2)) mezi 20 a 24,9 je spojen s nejnižším rizikem úmrtnosti u dospělých nekuřáků. Výzkumníci také získali přesný počet úmrtí, týkající se lidí s nadváhou, nebo vysloveně obézních. Předchozí studie tohoto druhu nebyly přesné a konkluzívní, závěry nejisté a rozporuplné. Buď bylo zjištěno jen lehce zvýšené riziko kvůli nadváze, jiné ukazovaly riziko dokonce spíš snížené. Organizace Centers for Disease Control and Prevention a World Health Organization definovaly normální rozsah BMI mezi 18,5 a 24,9. Nadváha začíná od 25 do 29,9. Obezita je definována jako BMI přes 30 a těžká obezita je BMI 35 a výš. Kalkulátor je zde: Calculate Your BMI (feet = stopy, inches = palce, pounds = libry; 1 foot = 30,48 cm, 1 inch = 2,54 cm, 1 pound = 453,59 gramů) a při zadání výšky v cm a váhy v kg na stránce Výpočet BMI. Obezita je v USA závažný problém. Obézním lidem hrozí předčasná smrt na srdeční nemoci, mozkovou mrtvici a určité druhy rakoviny. V současnosti dvě třetiny dospělých Američanů buď mají nadváhu, nebo jsou obézní. Ještě závažnější je fakt, že 17 procent žen a 11 procent mužů je těžce obézních (BMI 35 a vyšší). Přibližně totéž se týká Čechů, takže se nad americkými tlouštíky až zas tolik nenasmějeme. "Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední místo v celé Evropě. Tento problém skutečně narůstá. 21 % mužů a 31 % žen je obézních. Když sečteme nadváhu a obezitu, vyjde nám u žen alarmující číslo 68 % a u mužů dokonce 72 %. Výskyt obezity a nadváhy je u nás vyšší než v evropském průměru. Oproti zbytku Evropy je u českých mužů zejména vyšší výskyt obezity, u žen je nižší výskyt nadváhy a výrazně vyšší výskyt obezity." Link na tyto informace zde: Obezita v ČR i ve světě.

Vedoucí studie Dr. Amy Berrington de Gonzales řekla přibližně toto: "Kombinaci údajů u téměř 1,5 miliónů účastníků z 19 studií jsme byli schopni vyhodnotit širokou škálu úrovní BMI a dalších charakteristik, které mohou ovlivňovat vztah mezi nadměrnou váhou a rizikem smrti. Kouření a už existující nemoci jsou silně spojeny s rizikem smrti a s obezitou. Tudíž jsme z naší analýzy tyto pacienty vyloučili, abychom srazili vlivy těchto faktorů." Výzkumníci vypozorovali podobné typy rizika, i když vzali v úvahu rozdílnosti v konzumaci alkoholu, fyzickou aktivitu a úroveň vzdělání jednotlivých participantů. Zvýšené riziko smrti v BMI 25 a výš je ve všech věkových kategoriích, ale nejmarkantnější je u lidí s nadváhou či obezitou pod 50 let.

Vědci shromáždili informace o BMI a dalších charakteristikách z dotazníků, vyplněných účastníky před začátkem každé studie. Příčiny smrti získali z úmrtních certifikátů a medicínských dat. Analýzy byly určeny pro ne-hispanické bílé lidí ve věku od 19 do 84. Výzkumníci jsou si samozřejmě vědomi vztahů mezi úmrtností ovlivněnou BMI a rozdílu u různých rasových a etnických skupin. Proto se rozhodli testovat tyto skupiny zvlášť. Výzkumy rasových a etnických skupin jsou už na cestě. Plný seznam výzkumu na NCI's BMI a All-Cause Mortality Pooling Project je k mání zde: National Cancer Institute. O Division of Cancer Epidemiology and Genetics se dozvíte tady: DCEG.

NCI vede National Cancer Program a NIH program a usiluje o dramatickou redukci zátěže rakoviny a o zlepšení životu lidí s rakovinou a jejich rodin výzkumem prevence a biologie rakoviny a školením nových vědeckých pracovníků. NIH (The National Institutes of Health) - The Nation's Medical Research Agency - zahrnuje 27 institutů a center a je součástí the U.S. Department of Health and Human Services. Je to prvořadá federální agentura na bázi klinického a translačního medicínského výzkumu. Vyšetřuje příčiny, druhy léčení a léčebné prostředky jak běžných, tak i zřídka se vyskytujících nemocí. Víc informací na tomto odkazu: NIH.

30 komentářů:

  1. Mně teda dojímá, jak se na jednu stranu starají o zdraví lidí a tolik péče vynaložené na pacienta, na druhou stranu zaměstnavatelé by své zaměstnance nejraději strhali za co nejnižší plat a ti aby chodili do práce i s horečkama, jen aby o ni nepřišli a jako vrchol naši politici prodlouží lidem tuto agónii zvednutím odchodu do důchodu, páč prej žijou moc dlouho. Moc dobrý.
    Tím jsem nechtěla strhat tvůj článek, je poučný.

    OdpovědětVymazat
  2. Standardně brázdím prostor mezi nadváhou a obezitou a snažím se při tom brázdění něco shodit. Pravda, Vánoce na to nejsou nejšikovnější období.

    OdpovědětVymazat
  3. Zuzano to je velmi poučný článek.Nevím,jak je to ze zdravotním pojištěním v USA,vím jen,že až Obama chtěl zavézt povinné zdravotní pojištění.
    Jinak jsem si zjistila,že mé BMI je v nadváze,takže bych se měla zamyslet.

    OdpovědětVymazat
  4. "nad americkými tlouštíky až zas tolik nenasmějeme"
    Zuzano, když jsem byl v USA (2009 a 2011), na první pohled mě zaujalo, kolik lidí je tam tlustých. Pokud šlo o černošku, pak nejméně 100-kilovou, u bělochů to bylo lepší, ale ne o moc. Hlavně mě to překvapilo proto, že USA jsem měl spojeny s joggingem, aerobikem, ... a myslel, že každý Američan tráví alespoň 3 dny ve fitness centru. Tím ale netvrdím, že Češi na tom nejsou podobně.

    OdpovědětVymazat
  5. Přejídat se není třeba,
    neboť nejlepší zákusek pro mne
    je opečený, česnekem potřený,
    osolený chleba.[2]:Na to se člověče úplně vykašli,
    kvůli pár kilům navíc
    si přece nehodíš mašli.

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Kdepak, do mašle mám daleko. Jen se s tím batohem špatně běhají maratóny

    OdpovědětVymazat
  7. Batoh vpředu, batoh vzadu,
    přijměte ode mne radu:
    pětkrát denně málo jíst,
    hodně pít a hodně čurat,
    za ženskými občas běhat,
    ale to vy neděláte...
    Tak se radši nedivte!

    OdpovědětVymazat
  8. Růžo, tys na to kápla, příčinou nadváhy není jen špatné stravování, ale i lenost. (Nakonec ten ilustrativní Brueghelův obraz se jmenuje V zemi peciválů.)
    Ale co by na to běhání za ženskými říkaly manželky? Věrnost je tak jednou  z příčin nadbytečných kil.   
    Díky za komentáře ve verších, jsi jak Freddy Krueger.

    OdpovědětVymazat
  9. Podle mě i člověk, který má BMI 24,9 už není v normálu a je o něco silnější, než by měl být.
    Ať se Američani neládují jenom hamburgry a nepijí colu a hned se jim zlepší statistika.

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Tak mám přímo napsat, když je manželka tak se víc hýbat při jiné tělulibé činnosti? To také bere kalorie a navíc je to příjemné, ne?   

    OdpovědětVymazat
  11. Někde jsem kdysi četla, že centrum chuti k jídlu sídlí v jedné z nejstarších částí lidského mozku. Dnes už nemáme zdaleka tolik aktivity, jako naši předkové v pravěku a taky strava má úplně jinou skladbu. Konzumujeme čím dál víc chemie a polotovarů a méně čerstvých potravin, k tomu se nepotřebujeme hýbat, všude si vozíme zadky, tak není divu, že nám rostou. Řekla bych ale, že v USA je tlouštíků všeobecně více, než u nás, hlavně tedy těch extrémních. Možná, že je ale už začínáme dohánět.

    OdpovědětVymazat
  12. Bez ohledu na tato alarmující data hodlám vyhlásit 2013 rokem TLUSŤOCHA.Ale máš pravdu, hubeňoučký Ježíšek je milejší než ztučnělý americký Santa.

    OdpovědětVymazat
  13. Zatim jen to, ze vsichni mate pravdu, ale obezita se opravdu netyka jenom US, tyka se dnes mnoha zemi a je skutecne velky problem.
    Pokud jde o detailni rozbory, chtelo by to samostatny clanek, mozna bude, ale az v 2013, ted z nedostatku casu nemohu. V kazdem pripade jsou obezita a vetsi nadvaha spojovany s vaznymi zdravotnimi kondicemi jako cukrovka typu 2, srdecni nemoci, nektere druhy rakovin, problemy s metabolismem, stitnou zlazou a dalsimi vaznymi poruchami.
    Obama zavedl novou zivotospravu ve skolnim stravovani, kde vymizel tzv. "junk food" jako hamburgery, pizzy, nezdrave sladkosti atp., a misto toho se objevuji lusteniny, zeleninove salaty, celozrnny chleba, bile kureci maso a netucne ( max. 2%) mleko. Zacci a studenti si zpocatku narikali na hlad, ale postupne si zvykaji. Takze - ackoliv vanoce nejsou zrovna obdobim prilisne stridmosti a preju vsem, aby byly hezke a treba i bohate, ale na to cukrovi, Amelie i nadale pozor ;), zkratka jezme a pijme s Mirou ;)Hezke vanoce vsem!!! A specialne Milosovi - blogu at se nadale dari!

    OdpovědětVymazat
  14. Upresnuji, ze program neboli " new standards for school meals" uvedla do skol Obamova zena Michelle Obama. Jiste se na webu doctete, kolik protestu a stiznosti jiz ohledne tohoto noveho opatreni bylo - studentum to hlavne zpocatku nechutnalo a zdalo se jim to taky nedostacujici, byli zvykli na rychlou satisfakci prostrednictvim nezdravych tuku a spousty bile mouky na ukor hladiny cholesterolu, caste onemocneni cukrovkou, atd...

    OdpovědětVymazat
  15. [14]:[15]: To tedy byla odvaha s takovým nápadem přijít a naštvat studenty, protože se mně matně vybavuje, že právě "internetová mládež" Obamovi pomohla vyhrála první volby a mohla se kvůli hladu před druhou volbou od něj odvrátit.
    Myslím, že neštěstím v USA je také přemíra levných stravovacích zařízení typu McDonald a Burger King, samozřejmě to znám jen z rychlíku, ale zdálo se mně, že vidět něco jiného (v levnějším provedení) bylo vzácností.
    Zuzano, rovněž přeji, aby se blogu dařilo a vaše články měly tak pěkný ohlas jako v posledním půl roce a už se těším na varování k Vánocům a k novému roku 2013.

    OdpovědětVymazat
  16. Milosi, protestovaly hlavne deti hluboko pod 18 a ty zatim nevoli. ;)
    Ve skolach se skutecne decka stravovala stejnym zpusobem jako ve fast food restaurantu. Vcetne mnoha litru preslazene koly a jinych slazenych drinku. + neorganicke jidlo v supermarketech ( organicke jidlo ale i tam rapidne pribyva, to musim taky rict, ale je samozrejme drazsi ). Pak 'vyhoda' nakupovani ve velkem, velky balik buchet, koblih, atp.. vyjde podstatne levneji nez par kousku ( a tak je to s vetsinou jidla), ekonomicky chytak, ktery stejne nefunguje, pokud rodina ten balik sladkosti zvolfuje za den ci za dva. :) K udrzeni vahy spis funguje prazdna ci skoro prazdna lednicka. :)
    A chemikalie v jidle - bylo to tu nedavno a i dnes je zminka v komentarich.
    Preju vsem hezky zbytek nedele pri peceni vanocniho cukrovi ;)

    OdpovědětVymazat
  17. [8]:
    "Věrnost je tak jednou  z příčin nadbytečných kil"
    - to je Miloši zajímavá úvaha.
    Proto je tolik lidí tlustých, tak to není jejich přežíráním a leností, ale tím, že jsou věrní!
    Úúúžasnééééé!
    No jo, proto mám těch 68 kilo a ne 52 jako před pár lety!   

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Iveto, já jsem v tom nevinně, přišla na to Růža z Moravy. Mně to jen přišlo věrohodné. Takový záletník je neustále ve spěchu, aby ho nikdo neviděl, šplhá po balkónech, věnuje se ... gymnastice, pro nabitý program nemá ani čas se přejídat a nečinně se válet na pohovce.  
    Někde jsem četl, že existují kurzy pohybových aktivit, založené na sexu.  Takové hubnutí krásně naplňuje heslo "spojit příjemné s užitečným". A místo toho si musíme odříkat cukroví. Jestlipak člověk může mít nějakou radost ze života.

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Určitě, já totiž cukroví nejím!   

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Tak potom se ta přibraná kila nedají vysvětlit jinak, než tím, že jsi posledních "pár roků" věrná.

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Bingo, věštec se zase trefil!

    OdpovědětVymazat
  22. Byla doba, kdy jsem byla jak čuník a vážila 101kg. Pak jsem začala být nechutná sama sobě a začala hubnout. Dala jsem dolu 40kg. Dnes vážím už léta 65 kg a jsem spokojená.Dobře si pamatuji na čuněčí léta a tak se hlídám

    OdpovědětVymazat
  23. A jéééééééé, tak už to mám za pár!   [23]: Macin, obdivuji tě nesmírně, já nemám pevnou vůli, zato mám ohromnou chuť k jídlu! Zuzanko, to od tebe nebylo hezké, dávat na blog takový článek zrovna teď!   

    OdpovědětVymazat
  24. Ano, je to opravdu obdivuhodne, gratuluji - chce to asi hodne vule a premahani, ale nakonec se clovek asi citi kralovsky - lehky, zdravejsi i krasnejsi :)
    Nadvaha mimo jine taky hodne zatezuje kosti a klouby, jeden z duvodu mnoha kloubnich operaci.

    OdpovědětVymazat
  25. [23]: Opravdu obdivuhodné, já bych také potřeboval nějaké kilo shodit, ale nemám šanci, protože chodím spát hodně pozdě v noci a ještě i v průběhu večera jím.

    OdpovědětVymazat
  26. Nejhorší je ta kombinace cigaret a přežírání. Tihle lidé, když si chtějí udržet "touhu" po jídle, zapálí si cigaretu a škodí si tak ještě víc.

    OdpovědětVymazat
  27. Tak jsem dočetla do konce a teď se tu stydím Pokouší se o mě nějaká viróza, po vánočním večírku zbylo spousta nezdravostí  a já jsem po večírkovém maratonu (příprava, akce, úklid) konečně dostala domů, abych odpočívala, dopila jsem kafe, slupla ořechový řez (ne první dnes....) a teď takový mravokárný a bohužel pravdivý článek....trefa do černého

    OdpovědětVymazat
  28. Když jsem byla malá, mým největším dětským snem bylo žít v takové zemi, jako je ta na Brueghelově obraze... Anebo jsem se ve svých fantaziích nechávala zavírat po skončení nákupní doby v cukrárnách... Dnes už mi naštěstí centrum chuti v mozku přestává fungovat...
    Jsem za vyhlášení roku 2013 rokem TlusŤjocha...!!

    OdpovědětVymazat
  29. A to nám píšeš takové informace v době, kdy už máme napečené cukroví?   

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)