23. prosince 2012

Vánoční i novoroční varování II ;)

KOCOVINA

Pochopme, jak alkohol ovlivňuje naše tělo a pak můžeme v klidu vyrazit na vánoční i novoroční veselice.

Hangoverville je místo, které si nikdo nepřeje navštívit. Avšak cesta, která k němu vede, je často předmětem debaty, obzvlášť pak v sezóně společenských večírků a mohutných oslav. Neomylné symptomy jsou trefně popisované na globální úrovni. Švédi se cítí být "uhození zezadu", ti ze Salvadoru se v kocovině cítí být "celí z gumy", Francouzi vstávají s "dřevěnou pusou" a Dánům "řádí v hlavě tesaři". V minulosti se věřilo, že hlavní příčinou příznaků kocoviny je dehydratace. Nyní ale vědci věří, že příčinou nepříjemných příznaků kocoviny jsou i chemikálie, které se formují v těle, zatímco játra odbourávají alkohol.

Jakékoliv toxické látky v systému způsobují problémy. Alkohol není výjimkou. Přes žaludek se toxiny dostanou do krevního řečiště, roznáší se po těle a ničí buňky a buněčné membrány. Aby toho ještě nebylo dost, při odbourávání alkoholu se vytvoří produkt metabolismu alkoholu acetaldehyde, jenž je toxičtější než alkohol sám. Takže v podstatě dostanete do těla dvojitou dávku toxinů. Dobrá věc je ta, že acetaldehyde je automaticky atakován dalším enzymem, substancí, zvanou glutathione. Proces funguje dobře, protože glutathione dovolí acetaldehydu řádit v těle jen velmi krátkou dobu. Ale - a to je velmi důležité 'ale' - pouze tehdy, když omezíte příjem alkoholu na pár drinků. V případě, že se do těla dostanou velké dávky alkoholu, zásoba glutathionu v játrech se spotřebuje velice rychle. Acetaldehyde pak způsobí těžké bolesti hlavy a zvracení.

Ptali jste se někdy, proč se probouzíte v noci ze spánku po noci strávené na alkoholickém večírku? Alkohol povzbuzuje produkci přirozeného stimulantu. Když přestanete pít, vaše tělo reaguje jeho nadprodukcí. Nejen, že tedy neusnete hlubokým spánkem, který nutné potřebujete, ale stimulant taky způsobí únavu, podráždění žaludku a celkový pocit nevolnosti. Alkohol také povzbuzuje vylučování hydrochloric acidu v žaludku a způsobuje tím eventuálně vzkaz vysílaný mozku nervovou soustavou, že obsah žaludku zraňuje tělo a musí být vyloučen zvracením.

Jedna sklenice vína (250 ml) způsobí, že tělo vyloučí 800 až 1 000 ml vody. To je ve srovnání s jakoukoliv jinou tekutinou čtyřikrát tolik a vysvětluje to časté běhání na WC v barech a restauracích. Není divu, že po nočním řádění tělo okamžitě cítí potřebu nahradit ztracenou tekutinu, což se obvykle manifestuje pocitem 'vaty' v ústech. Bolesti hlavy jsou též důsledkem dehydratace. Tělesné orgány se snaží nahradit ztracenou tekutinu odčerpáváním vody z mozku. To způsobuje zmenšování mozku a působí na membrány, které spojují mozek s lebkou. A je tady i třetí efekt dehydratace. Časté močení vylučuje z těla sůl a draslík, minerály, které jsou naprosto nezbytné k normální nervové a svalové funkci. Poklesne-li hladina těchto minerálů, dojde k bolestem hlavy, únavě a pocitům nevolnosti.

Vyprchávání alkoholu z těla způsobuje třes a pocení - obojí běžné vlastnosti kocoviny. Když člověk přestane pít, dochází k vyprchávání alkoholu, které trvá 24 hodin. Někteří lidé léčí kocovinu dalším alkoholickým drinkem, který zpomalí vyprchávání, a tudíž zmírní symptomy kocoviny. Přehnaná konzumace alkoholu může způsobit snížení hladiny cukru v krvi (hypoglycemii) a ta následně vede k motolicím a celkové slabosti. Příliš alkoholu může způsobit i to, že se v krevním řečišti objeví molekuly cytokines - tytéž molekuly, které se uvolňují během chřipky. To vede opět k bolestem hlavy, nevolnosti a letargii, která člověka nutí zůstat v posteli, protože tělo potřebuje energii k boji bílých krvinek proti vetřelci. I hluk v prostředí, kde pijete, může ovlivnit míru kocoviny. Když pijete, váš sluch trochu otupí, což je důvod, proč v takové situaci lidi mluví hlasitě, ba někteří řvou a hulákají a hudbu pouštějí na plně pecky. Celkové vystavení decibelům pak definitivně přispěje k většímu bolení hlavy po probuzení.

Signifikantní je i depresivní povaha alkoholu. Ta zcela jistě přispívá k emocionálním pochybnostem, zejména o sobě. Dochází k přecitlivělému stavu, pro kocovinu velmi typickému. Člověk se může cítit šťasten, když pije alkohol, bohužel ale alkohol funguje velice podobně jako diazepam - nakonec pijákovi po ránu prudce ubude hladiny cukru v těle a tím pádem dojde ke značnému poklesu energie a to se projeví nejen fyzicky, ale i emocionálně. Je tu i skutečnost, že alkohol rozbíjí zásoby glycogenu v játrech. Nedostatek tohoto klíčového zdroje energie je přinejmenším částečně odpovědný za slabost, únavu a nedostatek koordinace příští ráno. Tmavší drinky jako červené víno a whisky, pak obsahují mnohem vyšší hladinu toxinů zvaných congeners (vedlejší produkt fermentace) než bílé víno a bílý tvrdý alkohol jako vodka, gin nebo bílý rum. A dražší alkohol má taky menší hladinu congeners.

Pravidelnější a navyklí pijáci mívají lehčí kocoviny, zatímco ženy, které vypijí stejně množství alkoholu jako muži, trpívají větší kocovinou. Je to spojeno s tělesnou vahou i s tím, že ženy mají nižší úroveň enzymů glutathione, což způsobuje pomalejší odbourávání alkoholu v těle. A čím starší lidí jsou, tím horší kocoviny. Starší organismus je citlivější vůči toxinům a méně schopný produkovat enzymy potřebné k boji s touto situací. Geny hrají roli též. Například 70 % lidí orientálního původu má méně efektivní formu ethanolu dehydrogenase, což je enzym potřebný k zpracování alkoholu. Po požití alkoholu velmi rychle zrudnou.

Negativní efekty kocoviny se mohou preventivně zmírnit jídlem před pitím. Velmi účinný v prevenci před účinky alkoholu je tuk, což je důvod, proč v zemích u Středozemního moře, předtím, než začnou popíjet, spolknou čajovou lžičku olivového oleje. Jako prevence je také dobrá sklenice mléka. Multivitamíny pomáhají rovněž, nahrazují ty vitaminy v těle, které jsou spotřebovány během pití díky častému močení. A jestli se chystáte na večírek, pijte hodně vody před tím, než se na něj vydáte a dejte si sklenici vody s každým alkoholickým drinkem, který si objednáte. Korejci tradičně po větším vypití alkoholu vypijí před spaním sklenici vody s medem, protože se chtějí vyvarovat prudkému poklesu cukru v krvi a zároveň dostat do těla nealkoholickou tekutinu.

Bohužel, zázračný lék na kocovinu neexistuje. Některé prášky proti bolestem mohou být efektivnější než jiné. Například aspirin neobsahuje kofein a účinkuje protizánětlivě. Naopak obsahuje něco jako prostaglandin inhibitor. Vysoká hladina prostaglandinu je spojována s těžkými kocovinami. Aspirin však hodně zatěžuje žaludek, takže nebrat v případě zvracení, nebo nemůžete-li kvůli kocovině pozřít potravu. Hodně populární jsou teď bylinky, např. milk thistle (ostropestřec mariánský), guave leaf a ginseng, které podporují 'biochemicals', pomáhající tělu zbavit se toxinů. Ale důkaz je opravdu nedostatečný s čestnou výjimkou milk thistle, u něhož je prokázáno, že poskytuje tělu ochranu proti poničení alkoholem.

Voda je velice účinná, pokud jde o zrychlení léčebného protikocovinového procesu. Jestliže to vás žaludek snese, přidejte do vody trochu soli a cukru, abyste nahradili ztracené sodium a glycogen. Ovocný džus je také velmi dobrý. Cukr pomůže zvednout energii v těle, zatímco vitaminy a výživné látky v džusu pomohou nahradit ty poztrácené a poničené během propité noci díky diuretickému efektu alkoholu. Banány a kiwi mohou napomoci v obnovení hladiny draslíku, rovněž ztracenému kvůli častému močení během pití. Pomohou také vejce, která obsahují velké množství cysteinu, který vymete zbytek toxinů z těla ven. A varujte se kávy, protože ta vás dehydruje o to víc, a pamatujte si, že smažená nebo tučná jídla požitá v kocovině iritují vás žaludek zrovna tak.

CHEERS. :)

21 komentářů:

  1. Dobré informace. Aspoň vím, co se o Štědrém dni bude všechno dít. Ráno půjdu koupit zásobu ovocného džusu :

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlepší prevence je nepít alkohol. Letos se tím budu řídit, nemám doma nic, kromě trochy rumu do čaje. Léta, kdy jsme soutěžili, kdo toho nejvíc snese, už mám za sebou.
    Pamatuji se, že jeden můj kamarád jedl sádlo, aby vydržel co nejdéle pít - to je asi ekvivalent k olivovému oleji, uváděnému v článku. A já zase, když se trochu víc napiju, pouštím hudbu co nejhlasitěji. No, možná během svátků ještě některé rady využiji - díky za cenné informace.

    OdpovědětVymazat
  3. Hangoverville (hangover je anglicky kocovina a ville francouzsky město), doufám, že tam letos nepojedu. K obrazu se v 7. díle Pijoanových Dějin umění píše: "v mytologickém obrazu Velázquez proměnil antickou alegorii v pitoreskní lidový výjev. Plátno Bakchus (asi 1629; Prado, Madrid), uváděné často také jako Pijáci, nám připadá téměř jako nějaká parodie, v níž mladý Bakchus korunuje pobudy a žebráky. (Tomuto populárnímu dílu vzdal poctu Édouard Manet, když podle něho provedl skicu v pozadí portrétu Émila Zoly.)"

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za zajímavý článek. Poslední dobou mi alkohol nic neříká, vůbec mi nechybí.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem byl v životě opilý asi 3-krát, jednou na první vycházce na základní vojenské službě, podruhé, když jsem byl se svou chotí v začátcích našeho vztahu ve vinárně a bylo mně s ní tak dobře, že se mně nechtělo odejít a potřetí v předvečer odjezdu ze 14-denního počítačového školení v Karlových Varech. První a třetí příležitost je neopakovatelná a manželka je můj poklad, jinou bych nechtěl, tak už nemám žádný důvod se opíjet.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Ty jsi šťastný člověk, Miloši.

    OdpovědětVymazat
  7. Nechci tady lichomejtnit, ale! Taky si myslim, ze Milos je stastny clovek, ma stastnou, doprejnou a pratelskou povahu. A prinasi stesti nejen sobe, ale i sve rodine a mnohym jinym.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: To se málokdy slyší! Moc pěkný :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tyto rady asi nejvíce přijdou vhod po Silvestrovském veselí, ale já tomu alkoholu moc nedám ani v posledním dnu v roce.
    Přeji krásné svátky vánoční, hodně zdraví, štěstí a lásky!

    OdpovědětVymazat
  10. Miloši a Zuzanko, přeji vám krásné vánoční svátky a do nového roku zdraví a štěstí a spoustu lásky.
    Rady jsou zajímavé, naštěstí je nepotřebuji, protože jsem abstinent. Mě porazí i deci piva desítky!

    OdpovědětVymazat
  11. Ne nadarmo se říká - otrava alkoholem. Tedy, když se to přežene.
    Naučila jsem se před nějakým popíjením hodně jíst - nejlépe maso nebo anglickou slaninu). A když mám draka (což už dlouho nebylo), pomáhalo mi slané - pár brambůrek nebo posolený kousek chleba. A hlavně se z toho pořádně vyspat...
    Nejlepší je, vážně, pít s Mírou...   
    Prokládat to mlsáním oříšků, pojídáním slaniny a pitím minerálek.
    Vinaři prý pijou mezi víny vodu s medem a citronem. Proto s nimi alkohol tak nemává.Slyšela jsem.

    OdpovědětVymazat
  12. Docela hrozivě působí Zuzanina informace, že "sklenice vína (250 ml) způsobí, že tělo vyloučí 800 až 1 000 ml vody" a asi když už není odkud brát "tělesné orgány se snaží nahradit ztracenou tekutinu odčerpáváním vody z mozku". Aby pak nadměrným popíjením mozek nevyschl a neproměnil se v prach.   [7]: Zuzano, teď vypadám jako kladný hrdina, daleko populárnější jsou padouši, ve skutečnosti žádným vzorovým jedincem nejsem, už ve 4. třídě jsem měl dvojku z chování a ani na vojně jsem nedostal (na rozdíl od skoro všech spolubojovníků) odznak Vzorný voják spojený s "opušťákem". S manželkou jsem šťastný, ale těžko říci, zda si to myslí i ona.

    OdpovědětVymazat
  13. Svému oblíbenému autorovi přeju krásné a klidné Vánoce a v celém novém roce vše dobré.

    OdpovědětVymazat
  14. No hlavne jsem chtela, abyste nebrali vanocni i novorocni varovani az tak vazne, (jenom trosku), je tam prece smajlik hned u titulu.
    Napriklad ja jsem vcera vypila celkem dost velke mnozstvi bileho vina, dnes rano jsem srazela dopad kocoviny dalsim bilym vinem, ovsem uz s Mirou ;)
    Napadlo nam i neco malo snehu, jen takovy poprasek na travnicich, dnes uz je to pryc.
    Preju hezky zbytek svatku kladnym i zapornym hrdinum a Silvestr budiz pestr. :)

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: S Mírou jsem ještě nepila. Asi proto mi občas bývá kocovinovitě. Teď už alespoň vím, co se mi při tom v těle děje.
    Zaskočilo mě to, kolik se po sklence vína vyloučí vody....takže je lepší pít vinný střik? Jaký je optimální poměr víno:voda?

    OdpovědětVymazat
  16. Katko, v clanku jest psano: dejte si sklenici vody s kazdym drinkem, ktery vypijete. Redit takto vino vodou je dobra metoda, eliminujete castecne ucinky alkoholu. Pokud je o vinny strik, mixujte napr. bile vino s club sodou v pomeru vice vina nez sody, rekla bych pres pul az trictvrte sklenice vina, zbytek soda. Pomuze to hodne, je velky rozdil vypit ctyri plne sklenice vina, nebo ctyri redene se sodou. Mne vinny strik nechutna, snazim se tedy pit vodu nebo spis mineralku po kazde sklenici vina. Pokud jeden zapomene,;) vysledek je mirna kocovina, kterou utlumi pomalu vypita ranni sklenicka vina ( staci jedna, vic nedoporucuju ;).

    OdpovědětVymazat
  17. Takze (viz horejski odkaz) mozna ti, kteri se zcela zrikaji alkoholu, zejmena vina, delaji chybu."Již celá řada odborných studií potvrdila fakt, že pravidelné, ale střídmé pití kvalitního vína výrazně snižuje riziko akutního infarktu myokardu či cévní mozkové příhody."(Pokud se zde objevi tento text vickrat, je tu nejaka technicka chybka, nedarilo se komentovat).

    OdpovědětVymazat
  18. Ještě bych k tomu dodal, že Zuzana ve své skromnosti nezmínila svůj článek Ve víně je pravda a také polyphenoly http://mish-mash.blog.cz/1208/ve-vine-je-pravda-a-take-polyphenoly, kde se také píše o pozitivních účincích vína.

    OdpovědětVymazat
  19. Malá oprava - ten nápoj je voda, citron a máta!
    Jen nevím, v jakém poměru. Zaúkolovala jsem onoho známého, zkusí to vyzvědět.   

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)